Med en VPN-tjänst i ryggen är det inga problem att låsa upp Viaplay, oavsett om ni är på semester, eller kanske till och med bor utomlands.

Hela manövern är avklarad på bara någon minut, om ni följer dessa fyra steg vill säga:

#1. Skapa ett konto hos en kompetent VPN-leverantör, såsom Surfshark(recension) eller ExpressVPN(recension). Om ni istället vill granska samtliga VPN-leverantörer kan ni göra detta på topplistan.

#2. Ladda ner de VPN-appar som passar bäst. De två VPN-alternativ som nämnts ovan erbjuder appar för bland annat Windows, Mac, iOS samt Android.

#3. Koppla upp er mot en svensk VPN-server.

#4. Ni kan nu kika på Viaplay oavsett var ni befinner er.

Kan alla VPN-tjänster låsa upp Viaplay och Viafree?

Nej. De oseriösa gratisalternativen kan vid somliga tillfällen ge oss tillgång till Viaplay och Viafree. Men då de säljer vidare all användardata till diverse skumma reklaminstitut, och dessutom är plågsamt långsamma bör ni hålla er borta från dem.

Om ni vill kunna låsa upp Viaplay i utlandet, helt utan risk – och dessutom gratis, bör de prova på-abonnemang som finns tillgängliga passa som handen i handsken. Många högpresterande premiumleverantörer, såsom Cyberghost, ProtonVPN och GooseVPN kan provköras helt gratis under en begränsad tid. Ofta räcker det med att ni anger en fungerande e-postadress – sen är det bara att tuta och köra.

Är det lagligt att låsa upp Viaplay och Viafree?

Ja. Vid skrivande stund finns inga typer av regler som straffar de som ”lurar systemet”. Dagens system, där upphovsrättsinnehavarna mer eller mindre pressar ut både kunder och streamingportaler, bör avvecklas bums.

Vad är Viaplay?

Viaplay är en streamingtjänst som slog upp sina dörrar år 2007 och ägs av Nordic Entertainment Group. På samma plattform hittar ni bland annat filmer, serier, barnprogram samt livesport. Då moderbolaget även äger TV3, TV6, TV8 och TV10 kommer ni dessutom över de kanalerna – som alla finns tillgängliga oavsett vilket Viaplay-paket ni använder er av.

Är Viaplay tillgängligt på semestern?

Om ni semestrar inom EU behöver ni inte använda er av VPN-teknik för att ta del av tjänsten. I länder såsom:

 • Danmark
 • Tyskland
 • Spanien
 • Italien
 • Ungern
 • Polen
 • Belgien

Kommer ni åt hela Viaplay-katalogen precis som vanligt. Men om ni väljer att resa till länder som inte ingår i EU-samarbetet, såsom:

 • USA
 • Kanada
 • Mexiko
 • Thailand
 • Turkiet
 • Kina
 • Iran

Måste ni använda er av VPN-teknik för att kunna ta del av allt som Viaplay erbjuder.

Vad kostar Viaplay?

Prisnivån varierar ganska kraftigt beroende på vilket innehåll ni komma över. Om det ”bara” är filmer och serier som lockar kommer ni billigt undan (109 kr/mån), men om ni vill komma åt allt som Viaplay-gänget bjussar på måste ni slanta upp ganska rejält (449 kr/mån).

Hur går Viaplay-upplåsningen till?

När ni använder er av en VPN-tjänst skapas en krypterad tunnel som döljer all internettrafik på ett mycket effektivt sätt. Utöver detta byts era riktiga IP-adresser ut mot IP-nummer som VPN-företaget ifråga förfogar över. Om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server tilldelas ni ett svenskt IP-nummer, och om ni istället väljer en amerikansk VPN-server är det ett USA-baserat IP-nummer som gäller.

Tack vare detta tillåts ni ”lura systemet”, vilket innebär att ni kan roffa åt er ett svenskt IP-nummer precis när ni vill – även om ni skulle befinna er utomlands.

viaplay-kan-låsas-upp-med-surfshark

Varför är Viaplay otillgängligt utanför EU?

Då streamingplattformen köper in material från externa aktörer, såsom Paramount, Disney, La Liga, Premier League och Bundesliga – finns det ett antal regler Viaplay måste förhålla sig till. Mer specifikt vill produktions- och sportbolagen kunna sälja sitt innehåll flera gånger, dvs. till många olika länder och/eller världsdelar – för att tjäna mer pengar. Och med detta sagt måste ViaPlay stänga ute kunder som befinner sig i ”fel” länder.

Affärsmodellen som nämns ovan är kritiserad, men då det fortfarande är den som gäller måste vi förlita oss på VPN-tekniken för att kunna titta på Viaplay utomlands.

Vad är Viafree?

Viafree är helt gratis, och bjussar på ett stort antal tv-serier och realityprogram från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Precis som namnet antyder är det Nordic Entertainment Group som styr skutan även här.

Går det att låsa upp Viafree utomlands?

Ja, det går hur bra som helst – som ni ser på bilden nedan.

viafree-kan-låsas-upp-med-surfsharkvpn

Vilka tv-serier och filmer hittar ni på Viaplay?

Som vi tidigare gått igenom hittar ni en stor mängd serier och filmer på Viaplay. Ett urval av dessa presenteras nedan:

Det som göms i snö

det-som-göms-i-snö

IMDb: 7.4
Genre: Drama/Thriller

Här träffar vi på humorikonen Robert Gustafsson som för en gångs skull fått en lite mer allvarlig roll. I Det som göms i snö spelar han en poliskommissarie vid namn Peter Wendel, som leder en cold case-grupp som ska utreda huruvida en man som fängslats för mord verkligen är skyldig till det han anklagats för.

Serien är kraftigt inspirerad av Thomas Quick-utredningen, och för sina goda insatser belönades Robert Gustafsson även med ”bästa manliga skådespelare”-utmärkelsen under Kristallgalan år 2019. Det som göms i snö består av en säsong som sändes i totalt åtta delar.

Heder

heder-viaplay

IMDb: 6.6
Genre: Drama

Här bekantas vi med fyra kvinnliga advokater som alla arbetar på advokatfirman Heder. Advokatbyrån har specialiserat sig på att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexualbrott, vilket förstås är hedersamt. Men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar – advokaterna ifråga har ganska många lik i garderoben, vilket innebär att advokatfirman kan ligga pyrt till.

Om vi tar en kik på vad kritikerna tycker är reaktionerna blandade. Många verkar gilla budskapet – dvs. att alla förtjänar en hjälpande hand, men vissa anser att skådespelarna gör ett ganska mediokert jobb.

Alex

alex

IMDb: 6.8
Genre: Thriller/Action

Här träffar vi en hård men hopplöst korrupt polis vid namn Alex, som ska försöka ändra på sig efter att han av misstag skjutit sin poliskollega. För att lyckas med detta måste han dock smutsa ner sig rejält, dvs. ta ett par rejäla kliv ner i den undre världen.

En stor del av kritikerna anser att serien är mycket spännande, fräsch och ganska olik andra skandinaviska actionserier.

Den inre cirkeln

den-inre-cirkeln

IMDb: 6.5
Genre: Thriller/Action

Den inre cirkeln har producerats exklusivt för Viaplay, och i densamma hittar vi en man vid namn David Ehrling – som gett sig attan på att bli statsminister. Serien är löst baserad på en roman, I maktens öga, som skrevs av Per Schlingmann.

Kritiken var rätt blandad. Aftonbladet valde att beskriva serien med följande ord:

Olle Sarris frisyr är det enda minnesvärda med ”Den inre cirkeln”

Vilket förmodligen var lite väl hårt. Med tanke på IMDB-betyget, dvs. 6.5, kan serien trots allt vara sevärd.

Swedish Dicks

swedish-dicks

IMDb: 6.5
Genre: Komedi

I den minst sagt udda komediserien Swedish Dicks träffar vi på Peter Stormare och Johan Glans – som spelar två olicensierade privatdetektiver som gör sitt för att lyckas i Los Angeles.

Många kritiker beskriver serien som både nyskapande och spännande. Ett flertal av dessa verkar även gilla att Keanu Reeves hoppar in lite titt som tätt.

Svartsjön

svartsjön

IMDb: 6.2
Genre: Thriller/Skräck

Denna serie handlar om ett gäng ungdomar som besöker en nerlagd skidanläggning. En av de mest ambitiösa ungdomarna, Johan, vill återuppliva anläggningen – men den idén hamnar lite i skymundan efter att ett antal skumma händelser inträffar. Redan den första natten hör de ett konstigt ljud – och får då reda på den egentliga anledningen till att skidanläggningen stängts ner.

Många av de som väl kikat på Svartsjön anser att stämningen är perfekt, och nästan alla är rörande överens om att den första säsongen håller högst klass.

Advokaten

advokaten-på-viaplay

IMDb: 6.2
Genre: Thriller/Skräck

I Advokaten försöker huvudkaraktären, försvarsadvokaten Frank Nordling, ta reda på varför hans föräldrar dog. Föräldrarna gick bort när Frank var barn, i samband med att en bilbomb exploderade. När Frank väl får reda på att dådet kan kopplas till Köpenhamns undre värld, och mer specifikt ”Waldman” – smider han en slug plan som innebär att han tvingas spela ett farligt dubbelspel.

Trots det relativt låga IMDB-betyget verkar många kritiker vara nöjda. I huvudsak får manusförfattarna samt skådespelarna flest skopor kärlek.

Svenska Synden

den-svenska-synden

IMDb: N/A
Genre: Dokumentär

Bert Milton, mannen som ägt ett helt porrimperium, ses numera som en av Sveriges värsta skattesmitare. Men finns det några förmildrande omständigheter, eller var till och med utsatt för en komplott? Det försöker dokumentärskaparna bakom Svenska Synden ta reda på. Om vi ska ta Bert Milton på orden kan många, inklusive Kungen, Hells Angels, Aftonbladet samt hans far vara de som drog i trådarna.

Vad tycker kritikerna då? Jodå, Filmtopp anser att det är synnerligen konstigt att alla pratar engelska (med svensk brytning). Detta då det inte bör vara fler än just oss svenskar som bryr oss om Miltons öde. I övrigt säger samma kritiker (Jonatan Blomberg) att upprepningar och återanvända scener är vardagsmat i dokumentärserien ifråga – som får lite av ett underbetyg.

Hassel

hassel

IMDb: 5.6
Genre: Thriller/Drama

Här spelar Ola Rapace kriminalkommissarien Roland Hassel, vars mentor och fadersgestalt blir mördad mitt på blanka dagen. Och jepp – nu är det hämnd som gäller. Även om hans arbete, familj och psykiska hälsa dras ner mot ett nattsvart hål.

Många av kritikerna anser att serien kan vara aningen långsamtgående, åtminstone till en början – men efter att ett par avsnitt betats av ska det tydligen ta fart ordentligt.

Ingen utan skuld

ingen-utan-skuld

IMDb: 6.5
Genre: Thriller/Drama

Ingen utan skuld inleds med att en man vid namn Robert Kastell, som alla trodde var död, helt plötsligt ploppar upp i Sverige. Väl här ska han hämnas på en vapenhandlare, Anders Speths, som verkar vara en riktigt ful fisk.

Ett stort antal kritiker anser att serien håller en hög, men inte jättehög nivå. Mer specifikt beskrivs handlingen som solid, skådespelarinsatserna likaså, men det där lilla extra saknas enligt somliga förståsigpåare.

Vilka sportsändningar ingår på Viaplay?

Med ett Viaplay Sport- eller ett Viaplay Total-abonnemang kommer ni åt nästan all livesport som finns, inklusive:

 • Premier League
 • Champions League
 • Bundesliga
 • Formel 1
 • NHL
 • NFL

Samt en större mängd sammanfattningar samt sportdokumentärer.

Vilka barnprogram ingår på Viaplay?

Viaplay ger oss tillgång till ett stort antal barnserier och barnfilmer, såsom:

 • Svampbob fyrkant
 • Klara Ko
 • Thor
 • Spindelmannen
 • Röjar Ralf
 • Lejonkungen
 • Den lilla sjöjungfrun
 • Draktämjaren
 • Bee Movie

Och många fler.

Sammanfattning

Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan ni låsa upp alla större streamingplattformar, inklusive Viaplay och Viafree. Om ni väl tecknar er för en kompetent VPN-tjänst(topplistan) och följer miniguiden längst upp i artikeln är ni igång på ett fåtal minuter.

Brukar ni låsa upp Viaplay och/eller Viafree när ni är ute och reser? Och i så fall – är ni nöjda med resultatet? Snacka gärna loss i kommentarsfältet nedan.

Leave a Reply

avatar
1000
  Subscribe  
Notify of