Meny

Se på Viaplay utomlands med en VPN

Med en VPN-tjänst i ryggen är det inga problem att låsa upp Viaplay utanför Sverige, oavsett om ni är på semester, eller kanske till och med bor utomlands.

Hela manövern är avklarad på bara någon minut, om ni följer dessa fyra steg vill säga:

#1. Skapa ett konto hos en kompetent VPN-leverantör, såsom CyberGhost(recension) eller ExpressVPN(recension). Vi snackar mer om lämpliga VPN-alternativ lite längre ner i artikeln.

#2. Ladda ner de VPN-appar som passar bäst. De två VPN-alternativ som nämnts ovan erbjuder appar för bland annat Windows, Mac, iOS samt Android.

#3. Koppla upp er mot en svensk VPN-server.

#4. Ni kan nu kika på Viaplay oavsett var ni befinner er.

Kan alla VPN-tjänster låsa upp Viaplay och Viafree?

Nej. De oseriösa gratisalternativen kan vid somliga tillfällen ge oss tillgång till Viaplay och Viafree. Men då de säljer vidare all användardata till diverse skumma reklaminstitut, och dessutom är plågsamt långsamma bör ni hålla er borta från dem.

Om ni vill kunna låsa upp Viaplay i utlandet, helt utan risk – och dessutom gratis, bör de prova på-abonnemang som finns tillgängliga passa som handen i handsken.

Många högpresterande premiumleverantörer, såsom Cyberghost, ProtonVPN och GooseVPN kan provköras helt gratis under en begränsad tid. Ofta räcker det med att ni anger en fungerande e-postadress – sen är det bara att tuta och köra.

Är det lagligt att låsa upp Viaplay och Viafree?

Ja. Vid skrivande stund finns inga typer av regler som straffar de som ”lurar systemet”. Dagens system, där upphovsrättsinnehavarna mer eller mindre pressar ut både kunder och streamingportaler, bör avvecklas bums.

Vad är Viaplay?

Viaplay är en streamingtjänst som slog upp sina dörrar år 2007 och ägs av Nordic Entertainment Group. På samma plattform hittar ni bland annat filmer, serier, barnprogram samt livesport.

Då moderbolaget även äger TV3, TV6, TV8 och TV10 kommer ni dessutom över de kanalerna – som alla finns tillgängliga oavsett vilket Viaplay-paket ni använder er av.

Är Viaplay tillgängligt på semestern?

Om ni semestrar inom EU behöver ni inte använda er av VPN-teknik för att ta del av tjänsten. I länder såsom:

 • Danmark
 • Tyskland
 • Spanien
 • Italien
 • Ungern
 • Polen
 • Belgien

Kommer ni åt hela Viaplay-katalogen precis som vanligt. Men om ni väljer att resa till länder som inte ingår i EU-samarbetet, såsom:

 • USA
 • Kanada
 • Mexiko
 • Thailand
 • Turkiet
 • Kina
 • Iran

Måste ni använda er av VPN-teknik för att kunna ta del av allt som Viaplay erbjuder.

Vad kostar Viaplay?

Prisnivån varierar ganska kraftigt beroende på vilket innehåll ni komma över. Om det ”bara” är filmer och serier som lockar kommer ni billigt undan (109 kr/mån), men om ni vill komma åt allt som Viaplay-gänget bjussar på måste ni slanta upp ganska rejält (449 kr/mån).

Hur går Viaplay-upplåsningen till?

När ni använder er av en VPN-tjänst skapas en krypterad tunnel som döljer all internettrafik på ett mycket effektivt sätt. Utöver detta byts era riktiga IP-adresser ut mot IP-nummer som VPN-företaget ifråga förfogar över.

Om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server tilldelas ni ett svenskt IP-nummer, och om ni istället väljer en amerikansk VPN-server är det ett USA-baserat IP-nummer som gäller. Tack vare detta tillåts ni ”lura systemet”, vilket innebär att ni kan roffa åt er ett svenskt IP-nummer precis när ni vill – även om ni skulle befinna er utomlands.

viaplay-kan-låsas-upp-med-surfshark

Varför är Viaplay otillgängligt utanför EU?

Då streamingplattformen köper in material från externa aktörer, såsom Paramount, Disney, La Liga, Premier League och Bundesliga – finns det ett antal regler Viaplay måste förhålla sig till.

Mer specifikt vill produktions- och sportbolagen kunna sälja sitt innehåll flera gånger, dvs. till många olika länder och/eller världsdelar – för att tjäna mer pengar. Och med detta sagt måste Viaplay stänga ute kunder som befinner sig i ”fel” länder. Affärsmodellen som nämns ovan är kritiserad, men då det fortfarande är den som gäller måste vi förlita oss på VPN-tekniken för att kunna titta på Viaplay utomlands.

Vad är Viafree?

Viafree är helt gratis, och bjussar på ett stort antal tv-serier och realityprogram från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Precis som namnet antyder är det Nordic Entertainment Group som styr skutan även här.

Går det att låsa upp Viafree utomlands?

Ja, det går hur bra som helst – som ni ser på bilden nedan.

viafree-kan-låsas-upp-med-surfsharkvpn

Bra VPN-alternativ som låser upp allt, inkl. Viaplay och Viafree

#1. Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost presterar utmärkt inom alla tänkbara kategorier och låser upp precis allt, inklusive Viaplay och Viafree. Utöver det finns egenutvecklade VPN-klienter tillgängliga för Windows, Mac, iOS, Android samt Linux, och serverparken är enorm.

Serverhastigheterna är inte heller någonting att spotta över, då samma VPN-företag förfogar över världens kvickaste sådana enligt de tester som utförts. I övrigt sparar de inte några känsliga loggar och precis som listtvåan ExpressVPN har de granskats av externa säkerhetsföretag, och fått tummen upp precis varenda gång.

svt-play-cyberghost

Cyberghost är det starkaste allroundvalet inom VPN-svängen om vi tänker pris kontra prestanda. De bjussar dessutom på en mycket generös pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN kan mäta sig med Cyberghost inom precis varenda kategori, men vi behöver inte rota länge för att hitta en uppenbar nackdel – prisläget är lite väl högt. Men man kan knappast gnälla alltför mycket, då samma VPN-företag presterar utmärkt inom alla kategorier (förutom just prisnivån).

De låser upp precis allt, inklusive SVT Play, C More, Viaplay, Netflix, BBC iPlayer samt många fler tv-plattformar. Som tumregel är det bara de mest resursstarka och kunniga VPN-företagen som klarar av att överlista tv-plattformarnas motåtgärder (brandväggar samt IP-räder), och samtliga VPN-företag i den här artikeln klarar av den bedriften.

VPN-appar finns så det räcker och blir över, närmare bestämt för iOS, Android, Mac samt Windows. Serverparken är dessutom stor som attan och det är knappast någon snigelfart det är frågan om. Mer specifikt är ExpressVPN:s servrar nästan lika snabba som Cyberghosts, och det är en prestation som heter duga.

Då var det dags för lite gnäll! Men vad ska vi klaga på? Svaret blir prisläget, som inte är helt perfekt, men samtidigt rimligt med tanke på hur väl ExpressVPN presterar. För att sammanfatta läget bör ExpressVPN ses som ett extremt starkt VPN-alternativ som bör passa alla som har råd att punga ut en extra slant.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3. IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN presterar hur bra som helst, om ni inte tror mig – ta gärna en kik på recensionen

Mer specifikt är serverparken stor nog, VPN-servrarna kvicka som attan och supportgänget duktiga som bara den. VPN-appar finns dessutom tillgängliga för alla vanliga enheter, såsom iOS, Android, Mac, Windows och Linux. 

När det kommer till streamingtjänsterna kan precis varenda en överlistas, inklusive SVT Play, C More, Viaplay, Netflix, BBC iPlayer samt många fler. 

IvacyVPN presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier, och utmärker sig särskilt väl när det kommer till en specifik aspekt, dvs. prisläget. Hos dem kommer ni vansinnigt billigt undan, i synnerhet om ni tecknar er för ett lite längre abonnemang. 

För att knyta ihop säcken: Om ni har en begränsad budget att röra er med bör IvacyVPN ses som ett mycket starkt VPN-alternativ, som bör övervägas.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4. OVPN

ovpn-landningssida-696

Svenska OVPN presterar mycket bra inom många kategorier, och det är när det kommer till säkerhetsläget som de övertygar lite extra. Detta då VPN-företaget äger sina egna servrar, och ställt in samtliga av dem för att inte spara några loggar. 

Tv-plattformarna då? Kan de överlistas på ett snyggt sätt? Jepp – det kan ni lita på. OVPN klarar av att låsa upp alla tänkbara streamingplattformar, inklusive SVT Play, Netflix (alla regioner) C More samt Viaplay och Viafree förstås. BBC iPlayer kan dock inte överlistas, åtminstone inte i skrivande stund. 

Det här VPN-företaget passar även bra för fildelare, som vill slippa kravbreven – som blivit allt vanligare på senare tid. De erbjuder till och med en försäkring som skyddar fildelare mot rättegångskostnader. Men den har inte nyttjats en endaste gång, då OVPN aldrig har röjt några kunduppgifter. VPN-företaget lämnar till och med ut transperensrapporter som bekräftar att så är fallet.

transperensrapport-ovpn

I övrigt är OVPN en av få VPN-aktörer som vågat storsatsa på WireGuard-protokollet, som både ska vara kvickare och säkrare i jämförelse med OpenVPN-protokollet. WireGuard är dock något oprövat, men har trots allt framtiden för sig.

Om vi ska hitta någonting att klaga på erbjuds inga egenutvecklade appar för Android samt iOS, men om vi bortser från det presterar OVPN hur bra som helst.  

Allt som allt är OVPN ett smart VPN-val, och om det är just dem ni fastnar för – kör gärna på det längsta abonnemanget för att tjäna en hacka.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#5 Surfshark

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark presterar tillräckligt bra för att kunna mäta sig med de större VPN-jättarna, inte minst när det kommer till streaming. Mer specifikt låser de upp drösvis med tv-plattformar, såsom BBC iPlayer, SVT Play, C More, Netflix och Viaplay samt Viafree förstås. 

Utöver det finns egenutvecklade VPN-appar tillgängliga för alla vanliga plattformar, inkl. Linux – och serverparken är dessutom relativt stor. 

Hos det här VPN-företaget kan ni även koppla upp hur många enheter ni vill på en och samma gång, vilket bör ses som unikt – då många av konkurrenterna tillämpar enhetsbegränsningar av olika slag. Men räkna inte med att kunna koppla upp mer än ett tjugotal enheter samtidigt – om ni gör så kommer förmodligen kundsupporten att höra av sig och fråga vad som försiggår.

Surfshark presterar tyvärr inte lika bra som Cyberghost eller ExpressVPN, men är trots det ett populärt VPN-alternativ som många gillar. Och precis som ni säkert misstänker tjänar ni en hacka på att teckna er för ett längre abonnemang.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Nu har ni fått kika närmare på fem VPN-alternativ som passar utmärkt för att låsa upp Viaplay i utlandet. Med det avklarat tar vi en närmare kik på ett gäng populära tv-serier och filmer som ni kan hitta på samma tv-plattform.

Vilka tv-serier och filmer hittar ni på Viaplay?

Som vi tidigare gått igenom hittar ni en stor mängd serier och filmer på Viaplay. Ett urval av dessa presenteras nedan:

Det som göms i snö

IMDb: 7.4
Genre: Drama/Thriller

Här träffar vi på humorikonen Robert Gustafsson som för en gångs skull fått en lite mer allvarlig roll. I Det som göms i snö spelar han en poliskommissarie vid namn Peter Wendel, som leder en cold case-grupp som ska utreda huruvida en man som fängslats för mord verkligen är skyldig till det han anklagats för.

Serien är kraftigt inspirerad av Thomas Quick-utredningen, och för sina goda insatser belönades Robert Gustafsson även med ”bästa manliga skådespelare”-utmärkelsen under Kristallgalan år 2019. Det som göms i snö består av en säsong som sändes i totalt åtta delar.

Heder

IMDb: 6.6
Genre: Drama

Här bekantas vi med fyra kvinnliga advokater som alla arbetar på advokatfirman Heder. Advokatbyrån har specialiserat sig på att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexualbrott, vilket förstås är hedersamt. Men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar – advokaterna ifråga har ganska många lik i garderoben, vilket innebär att advokatfirman kan ligga pyrt till.

Om vi tar en kik på vad kritikerna tycker är reaktionerna blandade. Många verkar gilla budskapet – dvs. att alla förtjänar en hjälpande hand, men vissa anser att skådespelarna gör ett ganska mediokert jobb.

Alex

IMDb: 6.8
Genre: Thriller/Action

Här träffar vi en hård men hopplöst korrupt polis vid namn Alex, som ska försöka ändra på sig efter att han av misstag skjutit sin poliskollega. För att lyckas med detta måste han dock smutsa ner sig rejält, dvs. ta ett par rejäla kliv ner i den undre världen.

En stor del av kritikerna anser att serien är mycket spännande, fräsch och ganska olik andra skandinaviska actionserier.

Den inre cirkeln

IMDb: 6.5
Genre: Thriller/Action

Den inre cirkeln har producerats exklusivt för Viaplay, och i densamma hittar vi en man vid namn David Ehrling – som gett sig attan på att bli statsminister. Serien är löst baserad på en roman, I maktens öga, som skrevs av Per Schlingmann. Kritiken var rätt blandad. Aftonbladet valde att beskriva serien med följande ord:

Olle Sarris frisyr är det enda minnesvärda med ”Den inre cirkeln”

Vilket förmodligen var lite väl hårt. Med tanke på IMDB-betyget, dvs. 6.5, kan serien trots allt vara sevärd.

Swedish Dicks

IMDb: 6.5
Genre: Komedi

I den minst sagt udda komediserien Swedish Dicks träffar vi på Peter Stormare och Johan Glans – som spelar två olicensierade privatdetektiver som gör sitt för att lyckas i Los Angeles.

Många kritiker beskriver serien som både nyskapande och spännande. Ett flertal av dessa verkar även gilla att Keanu Reeves hoppar in lite titt som tätt.

Svartsjön

IMDb: 6.2
Genre: Thriller/Skräck

Denna serie handlar om ett gäng ungdomar som besöker en nerlagd skidanläggning. En av de mest ambitiösa ungdomarna, Johan, vill återuppliva anläggningen – men den idén hamnar lite i skymundan efter att ett antal skumma händelser inträffar. Redan den första natten hör de ett konstigt ljud – och får då reda på den egentliga anledningen till att skidanläggningen stängts ner.

Många av de som väl kikat på Svartsjön anser att stämningen är perfekt, och nästan alla är rörande överens om att den första säsongen håller högst klass.

Advokaten

IMDb: 6.2
Genre: Thriller/Skräck

I Advokaten försöker huvudkaraktären, försvarsadvokaten Frank Nordling, ta reda på varför hans föräldrar dog. Föräldrarna gick bort när Frank var barn, i samband med att en bilbomb exploderade. När Frank väl får reda på att dådet kan kopplas till Köpenhamns undre värld, och mer specifikt ”Waldman” – smider han en slug plan som innebär att han tvingas spela ett farligt dubbelspel.

Trots det relativt låga IMDB-betyget verkar många kritiker vara nöjda. I huvudsak får manusförfattarna samt skådespelarna flest skopor kärlek.

Svenska Synden

IMDb: N/A
Genre: Dokumentär

Bert Milton, mannen som ägt ett helt porrimperium, ses numera som en av Sveriges värsta skattesmitare. Men finns det några förmildrande omständigheter, eller var till och med utsatt för en komplott? Det försöker dokumentärskaparna bakom Svenska Synden ta reda på. Om vi ska ta Bert Milton på orden kan många, inklusive Kungen, Hells Angels, Aftonbladet samt hans far vara de som drog i trådarna.

Vad tycker kritikerna då? Jodå, Filmtopp anser att det är synnerligen konstigt att alla pratar engelska (med svensk brytning). Detta då det inte bör vara fler än just oss svenskar som bryr oss om Miltons öde. I övrigt säger samma kritiker (Jonatan Blomberg) att upprepningar och återanvända scener är vardagsmat i dokumentärserien ifråga – som får lite av ett underbetyg.

Hassel

IMDb: 5.6
Genre: Thriller/Drama

Här spelar Ola Rapace kriminalkommissarien Roland Hassel, vars mentor och fadersgestalt blir mördad mitt på blanka dagen. Och jepp – nu är det hämnd som gäller. Även om hans arbete, familj och psykiska hälsa dras ner mot ett nattsvart hål.

Många av kritikerna anser att serien kan vara aningen långsamtgående, åtminstone till en början – men efter att ett par avsnitt betats av ska det tydligen ta fart ordentligt.

Ingen utan skuld

IMDb: 6.5
Genre: Thriller/Drama

Ingen utan skuld inleds med att en man vid namn Robert Kastell, som alla trodde var död, helt plötsligt ploppar upp i Sverige. Väl här ska han hämnas på en vapenhandlare, Anders Speths, som verkar vara en riktigt ful fisk.

Ett stort antal kritiker anser att serien håller en hög, men inte jättehög nivå. Mer specifikt beskrivs handlingen som solid, skådespelarinsatserna likaså, men det där lilla extra saknas enligt somliga förståsigpåare.

Vilka sportsändningar ingår på Viaplay?

Med ett Viaplay Sport- eller ett Viaplay Total-abonnemang kommer ni åt nästan all livesport som finns, inklusive:

 • Premier League
 • Champions League
 • Bundesliga
 • Formel 1
 • NHL
 • NFL

Samt en större mängd sammanfattningar samt sportdokumentärer.

Vilka barnprogram ingår på Viaplay?

Viaplay ger oss tillgång till ett stort antal barnserier och barnfilmer, såsom:

 • Svampbob fyrkant
 • Klara Ko
 • Thor
 • Spindelmannen
 • Röjar Ralf
 • Lejonkungen
 • Den lilla sjöjungfrun
 • Draktämjaren
 • Bee Movie

Och många fler.

Sammanfattning

Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan ni låsa upp alla större streamingplattformar, inklusive Viaplay och Viafree. Och om ni väl tecknar er för en kompetent VPN-tjänst, såsom CyberGhost(recension), och följer guiden längst upp i artikeln – är ni igång på ett fåtal minuter.

Brukar ni låsa upp Viaplay och/eller Viafree när ni är ute och reser? Och i så fall – är ni nöjda med resultatet? Snacka gärna loss i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN