Surfshark är en relativt nystartad VPN-leverantör som främst utmärker sig på två sätt: vi kan koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång och prisläget ser ovanligt tilltalande ut. Men men, vi ska inte vara alltför snälla – de ska faktiskt grillas en stund och ett lågt prisläge kan ibland påverka både prestandan samt kvaliteten.

Hur är det egentligen med hastighetsläget? Kan vi låsa upp Netflix samt BBC iPlayer? Kan vi fildela säkert och kvickt? Detta och mycket mer tar vi reda på i recensionen nedan. Men innan vi smiter iväg dit för ni stirra på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP samt L2TP/IPSec.
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$11.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år

$1.99

Webbsida

Surfshark.com

På plussidan (+)

Alla moderna säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Det börjar bra. Surfshark erbjuder ett fullt stöd för 256-bitars AES-kryptering, vilket är betraktat som världens mest säkra krypteringsalternativ. Utöver detta stöds även det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2, som även de är ruskigt säkra. Och visst, ni kan också köra på PPTP-, SSTP- samt L2TP/IPSec-protokollen, men det bör ni endast göra om ni inte har något annat val – tex. om en lite äldre enhet ska kopplas upp.

Precis som många andra VPN-leverantörer erbjuder även Surfshark en Kill Switch-lösning som skyddar oss mot diverse säkerhetsläckor genom att alltid koppla ner vår internetanslutning vid eventuella driftstopp. Samma verktyg finns för närvarande tillgängligt för Mac, iOS och Windows.

Multi Hop-stöd ingår

Ett fåtal VPN-aktörer såsom OVPN samt NordVPN erbjuder Multi Hop-stöd, tillsammans med Surfshark förstås.

Multihop-funktionen innebär att all webbtrafik krypteras via flera serverhallar (just nu 2), och tack vare detta får säkerhetsläget sig en bestämd knuff i rätt riktning. Hastighetsläget kan dock ta lite stryk – men vissa tycker att det är värt besväret då vi samtidigt blir i princip ospårbara på webben.

Den bästa Multi Hop-leverantören i gänget är dock Perfect Privacy – som låter all webbtrafik krypteras via sammanlagt fyra serverhallar. Men då betalar vi ungefär två till tre gånger mer jämfört med vad Surfshark tar ut – vilket kan kännas lite väl häftigt.

surfshark-multihop

Säkerhetsverktyget CleanWeb ingår

Som rubriken säger ingår ett kompetent säkerhetsverktyg oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att köra på. I huvudsak är CleanWeb bra på två saker: att skydda oss mot störande reklam samt att förhindra phishing-attacker. Och då vi blir reklamfria sparar vi även lite data – vilket kan vara bra om ni surfar via en mobil enhet med ett begränsat data-abonnemang.

surfshark-cleanweb-annonsblockerare

Nätfiske-attacker kan vi aldrig skyddas till 100% mot, men CleanWeb gör i alla fall skumma länkar oklickbara – vilket kan beskrivas som en bra hjälp på vägen. Vi hittar dock inget DDoS-skydd, vilket NordVPNs säkerhetsverktyg bjussar på, men det är inte hela världen.

Jag har själv testat CleanWeb någon dag och samtliga annonser blockerades och skumma länkar på diverse fulstreamingsajter blev oklickbara. Så jag kan med andra ord inte göra annat än att lyfta på hatten – CleanWeb är faktiskt en riktigt kompetent rackare.

VPN-företaget har ett bra omdöme online

Så fort vi öppnat landningssidan ser vi att Surfshark skryter med att de är omtyckta online, och det kan mycket väl stämma – men det skadar inte att kika på diverse internetforum såsom Reddit, Twitter och Facebook för att se om sanningen ser annorlunda ut där.

surfshark-betyg-på-trustpilot

Som tur är behöver Surfshark-gänget knappas kallas för lögnare då vi hittar betydligt fler positiva recensioner än negativa sådana. I huvudsak är det CleanWeb, apparna samt serverhastigheterna som beröms mest. Det gick förvisso att hitta någon som var något missnöjd med kundsupporten – men då denne även verkade behöva hjälp av fler än bara Surfshark-gänget avfärdar vi hans arga ord som rent gnäll. Dessa typer av hat-recensioner drabbar för övrigt alla VPN-leverantörer, och i många fall är det bara att ta ett djupt andetag och gå vidare.

Då man var tvungen att bläddra igenom en herrans massa positiva recensioner för att hitta någonting negativt får Surfshark beskrivas som mycket populära online – och då blir det återigen plushögen som gäller.

Apparna är användarvänliga och enkla att förstå

Då Surfshark knappast kan beskrivas som någon lilleputt-leverantör var förväntningarna stora innan apparna fick sig en provtur. Och för att ge en lite spoiler blev jag knappast besviken.

På Windows-sidan erbjuds en lättanvänd och avskalad klient där alla viktiga inställningsval, såsom ett aktiverat Kill Switch-verktyg samt en hög säkerhetsnivå är aktiverade direkt från start. Utöver detta sparas även de mest använda servrarna automatiskt, vilket ökar användarvänligheten ytterligare ett snäpp. Vissa populära Multi Hop-val är dessutom förmarkerade även de – vilket även det sågs som ett plus.

I övrigt sker serverbytena ögonblickligen och mer specifikt kändes appen alltid rapp och fin, även när jag plågade den lite. Om ni vill läsa mer om Windows-klienten kan ni göra det här.

surfshark-app-windows
SurfShark för Windows..

iOS-appen var en trevlig bekantskap även den. Installationen var genomförd på cirka någon halv minut och kunde godkännas via Touch-ID (Face ID funkar minst lika bra).

Även här var serverbytena överstökade på någon sekund och jag gillade även att apparna var så pass lika varandra designmässigt – vilket innebar att inkörningstiden var lika med noll då jag kom direkt från Windows-klienten. Om ni vill veta mer om hur iOS-appen fungerar samt hur ni kommer igång, kika gärna vidare här.

app-för-ios-iphone-och-ipad
SurfShark för iOS..

Med detta sagt var alla appar jag fick nöjet att provköra snygga, säkra och användarvänliga. Här finns det verkligen ingenting att klaga på.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

Surfsharks VPN-uppkoppling testades mot ett antal webbverktyg, såsom:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och inget fuffens kunde hittas – precis som väntat.

torrenting-har-inga-ip-läckor-enligt-ip-leak-tjänst
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-programvaran-för-surfshark
Programvaran är ren som nyfallen snö..
inga-dns-läckor-med-sharkvpn
Inga DNS-läckor..
surfshark-har-inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Servrarna är kvicka som bara den

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen var det nedanstående hastighetsläge som gällde vid recensionstillfället.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska servern skenade iväg rejält. Nerladdningshastigheten sjönk dessutom aldrig under 150 Mbps, vilket är väldigt unikt sett till hur många av konkurrenternas svenska VPN-servrar sköter sig.

Nerströms: 180 Mbps
Uppströms: 30 Mbps
Latens: 36 ms

surfshark-servertest-sverige

Storbritannien

Sammanlagt fick tre brittiska servrar sträcka på de lurviga benen, och hastigheten sjönk aldrig under 100 Mbps nerströms – vilket är världsklass.

Nerströms: 130 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 37 ms

servertest-storbritannien-med-surfshark

USA

I USA går det vanligtvis ganska långsamt, men trots detta klarade Surfsharks New York-server av att leverera en respektabel hastighet. 40+ Mbps nerströms räcker finfint i princip allt – inklusive Netflix- samt Youtube-streaming.

Nerströms: 41 Mbps
Uppströms: 4 Mbps
Latens: 116 ms

surfshark-server-usa-hastighetstest

Allt som allt klarar SurfsharkVPN sig utmärkt rent hastighetsmässigt. De lägger sig ett rejält hack över medelnivån inom denna kategori, och då blir det plushögen som gäller även här.

Loggpolicyn är säker och enkel att förstå sig på

Likt precis alla andra VPN-leverantörer som existerar på marknaden sparar även Surfshark ett antal uppgifter om oss. Men turligt nog bör dessa betraktas som ofarliga.

VPN-företaget lägger vantarna på följande:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Våra inloggningsuppgifter (för tex. lösenordsåterställning)
 • Betalningsuppgifter (krypteras och kan inte användas för att spåra oss)
 • Begränsad Google Analytics-data (på deras egen webbsida)
 • Cookies (på samma webbsida)

surfshark-loggpolicy

De uppgiftstyper som nämns ovan sparar i princip alla VPN-leverantörer, och är ingenting som är unikt för just Surfshark. Och när det är sagt tar vi en kik på någonting trevligare, dvs. vad Surfshark-gänget inte sparar:

 • Våra IP-adresser
 • Surfhistorik
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplad mot en specifik server)
 • Inf. om förbrukad datamängd
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)

Surfshark samarbetar aldrig med upphovsrättsmaffian, vilket är helt underbart – men enligt loggavtalet kan de samarbeta med domstolar i andra länder. Men detta är långtifrån ett måste då Brittiska Jungfruöarna är väldigt självbestämmande och tillämpar starka datalagar. Sammanfattningsvis – som jag tolkar loggavtalet håller de klaffen stängd så länge ni inte ägnar er åt mycket grov brottslighet – vilket känns som en rättvis deal.

surfshark-samarbetar-med-myndigheter

Loggpolicyn är med detta sagt mycket säkert utformad, och jepp – into the plushög you go.

Företaget är granskade av en extern säkerhetsfirma

Surfshark har låtit ett gäng säkerhetsexperter från Cure 53 granska säkerhetsnivån, vilket bör ses som ett rejält styrketecken.

Med detta sagt granskades alla delar av företaget: personalen, apparna, loggpolicyn, servrarna och mycket mer – och mer specifikt kunde inget fuffens hittas. I den senaste revisionen granskades apparna – och den lilla kiken gick hur bra som helst:

“Två medarbetare i Cure53-teamet har granskat samtliga applikationer och enligt testerna ansågs dessa vara väldigt robusta. Cure53 kom fram till att alla applikationer och webbläsartillägg höll en mycket hög kvalitet både när det kom till säkerhetsläget samt till integritetsnivån.”

surfshark-har-granskats-av-säkerhetsfirma

Att insynen inom VPN-branschen inte alltid är den bästa är ett stort problem, och att betala för att ett VPN-företag förmodligen sköter sig kan kännas lite sisådär. Sammanlagt har ett tiotal VPN-aktörer låtit sig granskas av externa säkerhetsfirmor, och i mina ögon borde fler VPN-företag våga anta samma utmaning.

Om ni själva vill läsa hela rapporten finns den tillgänglig här.

Fildela kan vi göra överallt – och snabbt går det

Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts oavsett vilken VPN-server ni är uppkopplade mot, men precis som hos många andra VPN-aktörer filtreras internettrafiken via holländsk server om mjukvaran känner av att vi fildelar.

Denna lilla omväg kan i vissa fall räknas som en nackdel – men inte här, och det finns två anledningar till att så är fallet. För det första är upphovsrättslagarna i träsko-landet mycket avslappnade, och för det andra påverkas inte hastighetsläget ett dugg.

Och med det sagt hoppar vi vidare till testandet. På bilden nedan ser ni att det går undan som bara den när en vansinnigt laglig Linux-distribution laddas ner. Hastighetsläget, dvs. 23 MiB/s eller ca. 193 Mbps, bör betraktas som ett mycket starkt resultat.

torrenting-test-med-surfshark

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix, BBC och alla andra större streamingtjänster har många saker gemensamt. Somliga av dessa är bra, dvs. att de ger oss tillgång till ett megastort utbud av filmer samt tv-serier. Men andra saker är rent av småaktiga – såsom att de låser ute stora delar av innehållet för människor som råkar bo på ”fel” plats. Med detta sagt pågår det ett krig mellan VPN-aktörerna och streamingplattformarna, som Netflix och gänget ofta vinner – men inte här, som tur är.

netflix-surfshark

Vid testtillfället gick det utmärkt låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Allt vi behöver göra är att koppla upp oss mot rätt server – sen är det bara att streama loss för fulla muggar.

För att tillägga fungerar även SVT Play finfint på de svenska servrarna, vilket knappast kan räknas som en större prestation. Men vi ska inte vara tjuriga – de ska ha en liten eloge för det också.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Surfshark lirar utmärkt med följande plattformar:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome/Firefox)

Och utöver detta går det även bra att VPN-bestycka era routrar, och om ni inte förfogar över någon kraftfull sådan är OpenVPN-routern Vilfo alltid ett bra val. Men om ni redan har en påkostad router kan ni flasha den och köra på antingen AsusWRT-, DD-WRT- eller Tomato-plattformen – som alla har fullt stöd från Surfhsharks sida.

appar-för-surfshark

Ett av de starkaste argumenten för att välja just Surfshark är att vi kan koppla upp precis hur många enheter vi vill på en och samma gång, vilket bör ses som riktigt generöst med tanke på prisnivån. Cyberghost skryter med sina 7 samtida enheter och ExpressVPN maler på med sina 5 samtida sådana. Perfect Privacy erbjuder förvisso också ett obegränsat antal uppkopplade enheter – men då ser prisnivån inte lika trevlig ut, vilket vi redan har snackat om.

OBS: För att förtydliga läget betyder ”ett obegränsat antal enheter” oftast runt 20 till 25 sådana. Om ni kopplar upp fler enheter än så brukar kundservice-gänget höra av sig och fråga vad ni pysslar med.

Kundservice-gänget är kvicka och kompetenta

Jag hade nöjet att snicksnacka med ett antal kundtjänstmedarbetare via chattklienten, och ett korrekt svar fick jag alltid inom 30 sekunder, vilket är absolut världsklass.

Kundservicepersonalen kontaktades sammanlagt tre gånger: en måndag 18.30 (de svarade inom 10 sekunder), en lördag 13.00 (de svarade inom 30 sekunder) och en söndag 23:30 ( de svarade inom 30 sekunder). Det var heller aldrig frågan om några bottar eller annat trams – personliga var det som gällde precis varenda gång.

chattlogg-surfshark-kundservice
Edd var en kvick rackare..

Utöver detta finns även diverse inställningsguider, felsökningsguider, installationsguider samt mycket annat under FAQ- och Hjälp-flikarna. Så chansen är dessutom stor att kundservice-gänget aldrig behöver kontaktas överhuvudtaget.

Serverparken är stor – men inte störst

Surfsharks serverflotta väger in på strax över 1.000 sådana i 61+ länder, vilket är en mycket bra prestation. Men då Cyberghosts och NordVPNs serverparker är mer än dubbelt så stora hamnar de lite i skymundan – men inte mycket.

Då Surfshark aldrig tar in fler kunder än vad de kan hantera hålls hastigheterna på en ruskigt bra nivå – och med handen på hjärtat är skillnaden mellan 1.000+ och 5.000+ servrar inte särskilt stor, åtminstone inte inom VPN-branschen.

surfsharks-serverpark

Prisläget ser riktigt trevligt ut

Det finns sammanlagt tre typer av VPN-abonnemang att välja på. Innehållet är alltid detsamma, men prisläget skiljer sig dock ganska rejält. Både enmånads- och 12-månadsvarianten ligger i linje med konkurrenternas prissättning, men tvåårsabonnemanget bör betraktas som ett rejält klipp. Det är med andra ord få VPN-leverantörer inom samma viktklass som Surfshark som klarar av att matcha den här prisnivån.

På ryktesvägar ska tvåårs-varianten bli marginellt dyrare, men det snacket har jag hört i snart två år – så vi borde kunna känna oss säkra på att tvåårs-dealen blir kvar ett tag till.

I övrigt ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten – och efter detta betalas de investerade slantarna tillbaka inom någon vecka. Någon enstaka fråga om varför ni ångrat er kan ställas, men det är absolut inte frågan om något gnäll från Surfsharks sida. De som är missnöjda får alltid sina pengar återbetalade.

surfshark-prislista
Prismässigt är Surfshark svåra (omöjliga?) att slå

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin
 • Övriga kryptovalutor

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas Surfshark?

Ja. Allt som allt erbjuder Surfshark en av de bästa VPN-lösningarna på marknaden. Loggpolicyn är benhård, prisläget ser bra ut, Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp, kundsupport-gänget är ena kompetenta rackare och i princip alla typer av enheter kan kopplas upp.

Om ni vill jämföra en stund till finns alltid topplistan tillgänglig. Väl där hittar ni kortfattad information om alla VPN-leverantörer som recenserats.

Besök Surfshark.com

Har någon av ni läsare provkört Surfshark? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

3
Leave a Reply

avatar
1000
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Karl - VPNBasenPH Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
PH
Guest
PH

Bra och utförliga recensioner ni gör! Jag har kört Surfshark sen i somras då jag tog den bara för att den var så billig. Trots att jag kör PrivateVPN egentligen, men man kan ju aldrig ha för många VPN-tjänster 😀 Den fungerar bra, även om jag tycker mig ha märkt lite variationer i hastighet mot Stockholm. Har märkt att sidladdningarna ibland går trögare än jag är van vid I alla fall i Linux där sidladdningarna är blixtsnabba hela tiden i vanliga fall med min andra VPN. Men det är väl som alltid, det kan vara olika för olika användare beroende… Read more »