Surfshark VPN
Komplett test
Uppdaterad: 2023-11-24
Besök Surfshark VPN
Besök Surfshark VPN
Höjdpunkter
 • Stort servernätverk
 • Kunnig supportavdelning
 • Låser upp alla streamingtjänster
 • Dyrt att betala månad för månad
Betyg:
9.6
Hastighet
9
Säkerhet
10
Funktioner
9.5
Streaming
10
Betyg:
9.6
Besök Surfshark VPN
Meny
Surfshark VPN
Komplett test
Uppdaterad: 2023-11-24
Besök Surfshark VPN
Besök Surfshark VPN
Höjdpunkter
 • Stort servernätverk
 • Kunnig supportavdelning
 • Låser upp alla streamingtjänster
 • Dyrt att betala månad för månad
Betyg:
9.6

Recension SurfsharkVPN: Lågt pris och snabba hastigheter

Surfshark är en relativt nyetablerad VPN-leverantör som främst utmärker sig på två sätt: du kan koppla upp hur många enheter du vill på en och samma gång och prisläget ser särskilt tilltalande ut.

Men vi ska inte vara alltför snälla – precis som konkurrenter likt Cyberghost ska även Surfshark grillas. Vem vet, den låga prisnivån kanske medför att de måste göra avkall på den prestanda som erbjuds?

En sammanfattning för dig som har bråttom

Surfshark tillhandahåller en av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden. Inga känsliga loggar sparas, priset är lågt, Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp och kundsupport-avdelningen gör ett utmärkt jobb.

Utöver detta fungerar Surfshark med samtliga enheter, och de egenutvecklade VPN-applikationerna är både kraftfulla och begripliga.

När den rabatt som VPNBasen inkluderar är dragen ligger priset på ett Surfshark-abonnemang på från €2.09 (ca. 21 kr) per månad.

Testa Surfshark nu!

Hur är det egentligen med hastighetsläget? Kan man låsa upp Netflix samt BBC iPlayer? Kan man fildela anonymt säkert och snabbt? Svar på samtliga av dessa frågor får du ta del av såvida du väljer att läsa hela recensionen.

Men innan allvaret börjar blir det lite snabbfakta som står på schemat:

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3 000+ i 65 länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec.
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Pris från€2.09
Webbsida

Surfshark.com

Hoppa till rätt del direkt

Bra saker

Avrundning av recensionen

På plussidan (+)

Alla moderna säkerhetsprotokoll finns

Det börjar bra. Surfshark erbjuder stöd för 256-bitars AES-kryptering, vilket är världens mest säkra krypteringsalternativ.

Utöver detta stöds även följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (Säkert och snabbt)
 • IKEv2 (Säkert och mycket snabbt)
 • WireGuard (Säkert och mycket snabbt)
 • PPTP (medioker säkerhet, men mycket snabbt)
 • SSTP (medioker säkerhet, men mycket snabbt)
 • L2TP/IPSec (bra säkerhet, och relativt snabbt)

Många tillgängliga VPN-protokoll är att föredra då alla enheter inte kan skyddas med de bästa och mest säkra VPN-protokollen.

Surfshark erbjuder Kill Switch

Precis som ExpressVPN erbjuder även Surfshark en Kill Switch-lösning som skyddar dig mot säkerhetsläckor, och detta genom att alltid koppla ner din internetanslutning vid ett eventuellt driftstopp.

Kill Switch-verktyget finns för närvarande tillgängligt för Mac, iOS och Windows.

Surfshark fungerar med mobil, surfplatta och dator

Surfshark fungerar utmärkt på följande plattformar:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome/Firefox)

Utöver detta går det även bra att installera VPN-tjänsten i routern. Om du inte förfogar över någon kraftfull VPN-router är Asus- eller Netgear-routrar för cirka 2 000 kronor bra val.

Men om du redan har en påkostad router kan du flasha den med antingen AsusWRT-, DD-WRT- eller Tomato, som alla har fullt stöd av Surfshark.

appar-för-surfshark

Ett av de starkaste argumenten för att välja Surfshark är att man kan koppla upp precis hur många enheter man vill på ett och samma abonnemang.

Cyberghost skryter med sina 7 samtida enheter och ExpressVPN med sina 5 samtida enheter, men sanningen är att många av de bästa VPN-tjänsterna får huka sig inom denna aspekt.

Att erbjuda ett obegränsat antal uppkopplade enheter är mycket starkt, i synnerhet då man som lägst betalar strax över 20 kronor för ett Surfshark-abonnemang.

OBS: För att förtydliga läget betyder ”ett obegränsat antal enheter” oftast runt maximalt omkring 20 enheter. Om du kopplar upp fler enheter än så brukar kundserviceavdelningen höra av sig och fråga vad du pysslar med.

Multi Hop-stöd finns

Ett fåtal konkurrenter likt exempelvis OVPN erbjuder Multi Hop-stöd.

Men vad är Multihop egentligen?

Multihop innebär att all webbtrafik krypteras via flera serverhallar (hos NordVPN är det 2), och tack vare detta kan ingen övervaka vad du gör på nätet. Den hastighet man får ta del av kan dock bli marginellt lägre, men somliga tycker att den extra anonymitet som Multihop medför ursäktar det besväret.

Den bästa Multi Hop-leverantören är dock Perfekt Privacy – som krypterar all webbtrafik med hjälp av sammanlagt fyra serverhallar. Men Perfect Privacy är dock fyra gånger så dyra i jämförelse med Surfshark, och kan därför inte rekommenderas.

Surfshark ger dig tillgang till multihop

Säkerhetsverktyget Clean Web finns

Clean Web inkluderas alltid, oavsett vilket Surfshark-abonnemang du väljer att teckna dig för. I huvudsak är Clean Web bra på två saker; att skydda dig mot störande reklam samt för att förhindra nätfiske-attacker.

Och då Clean Web även fungerar utmärkt som annonsblockerare sparar man även på dataförbrukningen – vilket kan vara bra om du surfar på mobilen eller en annan enhet där din datamängd begränsas av operatören.

Sakerhetsverktyget Cleanweb fungerar perfekt

Men hur skyddas man mot nätfiske-attacker egentligen? Är det inte omöjligt att vara 100 % skyddad mot det?

Ingen kan vara helt skyddad mot nätfiske-attacker, men Surfshark gör en bra insats för att blockera de vanligaste nätfiskeförsöken. Mer specifikt blir exempelvis skadliga länkar oklickbara och utöver det blockeras skadliga webbsidor per automatik.

Jag testade själv Clean Web under cirka tre veckors tid, och samtliga funktioner fungerade lika väl som Surfshark utlovat.

Extrafunktioner erbjuds mot betalning

Hacklock

Surfshark lanserade webbverktyget Hacklock år 2020, som innebär att du kan övervaka huruvida dina kontouppgifter har kommit på vift eller inte.

Mer specifikt undersöker tjänsten om din e-postadress har återfunnits i en dataläcka. Om så skulle vara fallet dimper ett illavarslande e-postmeddelande ner i inkorgen, som berättar att du ska byta lösenord på alla webbtjänster där du använder samma inloggningsinformation.

Hacklock ar en uppskattad sakerhetsfunktion

Hacklock har integrerats i ett flertal VPN-appar, inklusive Windows-appen. Målet är att samtliga Surfshark-appar ska ha denna funktionalitet i framtiden.

BlindSearch

BlindSearch är ett förbättrat inkognito-läge som erbjuds tillsammans med Hacklock för en dollar (som motsvarar cirka 10 kronor) månatligen.

Tillsammans med Surfsharks VPN-tjänst garanterar BlindSearch full anonymitet, samt en reklam- och loggfri surfupplevelse. I skrivande stund fungerar BlindSearch endast på webben, men en app-integrering kommer att genomföras i framtiden.

Blindsearch fungerar ungefar som ett forbattrat inkognitolage

Jag har provkört BlindSearch, och verktyget fungerar utmärkt. Så fort man stänger ner s.surfshark.com-fliken försvinner all information för gott. Så är inte fallet för det vanliga incognito-läget, där din internetoperatör fortfarande kan spåra dig.

Surfshark har ett bra rykte online

Så fort man öppnat landningssidan för Surfshark ser man en vanlig syn; VPN-företaget skryter med att de är omtyckta online.

Det kan mycket väl stämma – men det skadar inte att kontrollera huruvida deras egna påståenden stämmer överens med verkligheten, och faktagranskningen genomfördes på bland annat Reddit, Twitter och Facebook.

Surfshark har ett gott rykte

Som tur är behöver Surfshark knappas kallas för lögnare då man hittar betydligt fler positiva recensioner än negativa sådana.

I huvudsak är det Clean Web, VPN-apparna samt serverhastigheterna som beröms mest. Då man var tvungen att bläddra igenom en herrans massa positiva recensioner för att hitta någonting negativt konstaterar vi att Surfshark är mycket populära online – och då blir det återigen plushögen som gäller.

Apparna är användarvänliga

Då Surfshark knappast är en lilleputt-VPN var förväntningarna stora innan apparna fick sig en provtur. Och för att ge en liten spoiler blev jag mycket nöjd med mina upplevelser.

Surfshark för Windows

För Windows tillhandahåller Surfshark en lättanvänd och avskalad klient där alla viktiga inställningsval aktiverats redan från start, likt Kill Switch-verktyget samt det starkast möjliga VPN-protokollet.

Utöver detta sparas även de mest använda servrarna per automatik, vilket medför att användarvänligheten förblir hög. Det är dessutom en barnlek att använda sig av den Multi Hop-funktionalitet som medges.

I övrigt sker serverbytena ögonblickligen och gränssnittet är både begripligt och lättmanövrerat.

Surfsharks app for Windows ar snygg och lattanvanda

Surfshark för iOS

iOS-appen var även den en trevlig bekantskap, och installationen var genomförd på cirka någon halv minut då den kunde godkännas via Touch-ID (Face ID funkar minst lika bra).

Även här var serverbytena utförda på någon sekund och jag gillade även att apparna var så pass lika varandra designmässigt – vilket innebar att det alltid är lätt att komma igång med Surfshark på en ny enhet.

Det ar enkelt att komma igang pa iPhone

Samtliga VPN-applikationer jag fick nöjet att provköra var snygga, säkra och användarvänliga. Här finns det verkligen ingenting att klaga på.

Surfshark är en säker VPN

Surfsharks VPN-uppkoppling testades mot fem webbverktyg, och som väntat fanns det ingenting att anmärka på:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Inga IP lackor kunde hittas vid fildelning

Inget virus i VPN apparna enligt Virustotal

Inga IP lackor enligt VPN insights

Surfshark är en snabb VPN

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling är det följande hastigheter som gäller för vår testdator.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

Surfshark i Sverige: hur snabbt går det

Den svenska VPN-server som testkördes skenade iväg rejält. Såväl ner- som uppladdningshastigheten förblev perfekt via WireGuard-protokollet, vilket är unikt med tanke på den prisnivå som Surfshark tillämpar.

Surfshark hastighetstest

Surfshark – utförligt hastighetstest

Nedan får du möjlighet att ta del av samtliga hastighetstester som utfördes av oss.

LandNerströmsUppströms
Norge251 Mbps239 Mbps
Sverige246 Mbps253 Mbps
Danmark245 Mbps118 Mbps
Finland237 Mbps219 Mbps
Tyskland234 Mbps113 Mbps
Frankrike231 Mbps108 Mbps
Italien230 Mbps87 Mbps
Storbritannien228 Mbps208 Mbps
USA226 Mbps69 Mbps
Brasilien176 Mbps48 Mbps

Surfshark sparar inga känsliga loggar

Likt precis alla andra VPN-leverantörer som existerar på marknaden sparar även Surfshark loggar, annars hade de inte kunnat leverera en fungerande VPN.

Men som tur är sparar Surfshark inga känsliga loggar, som kan användas för att röja din identitet online.

Surfshark sparar

 • Din e-postadress (för tex. supportärenden)
 • Dina inloggningsuppgifter (för tex. lösenordsåterställning)
 • Dina Betaluppgifter (krypteras och kan inte användas för att spåra dig)
 • Begränsad Google Analytics-data (på deras webbsida)
 • Cookies (på deras webbsida)

Surfshark ar ett VPN foretag som inte sparar kansliga loggar

De uppgiftstyper som nämns ovan sparar alla VPN-leverantörer, och är ingenting som är unikt för just Surfshark.

Surfshark sparar inte

 • Din IP-adress
 • Din surfhistorik
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge du varit uppkopplad mot en specifik server)
 • Inf. om förbrukad datamängd
 • Tidsstämplar (inf. om när du kopplar upp dig mot en specifik server)

Utöver detta samarbetar Surfshark aldrig med externa aktörer, som exempelvis upphovsrättstroll som skickar kravbrev gång efter annan.

Det faktum att Surfshark har sitt säte på brittiska Jungfruöarna är dessutom fördelaktigt, då en integritetsvurmande lagstiftning tillämpas i det ö-paradiset.

Sammanfattningsvis – som jag tolkar loggavtalet håller Surfshark alltid klaffen stängd såvida du inte ägnar dig åt grov brottslighet. Det känns som en rättvis deal i mina ögon.

surfshark-samarbetar-med-myndigheter

Det loggavtal som Surfshark tillämpar är med detta sagt mycket väl utformat, och då vet du vad som gäller; Kategori! Into the plushög you go.

Surfshark har granskats av säkerhetsfirmor

Surfshark har låtit säkerhetsexperter från Cure 53 granska deras verksamhet, vilket ett rejält styrketecken.

Senaste gången granskades samtliga delar av företaget inklusive; personalen, apparna, loggpolicyn samt servrarna, och som väntat kunde inga osäkerheter identifieras.

En utvald del av resultatet finns att beskåda i nedan:

“Två medarbetare i Cure53-teamet har granskat samtliga applikationer och enligt testerna ansågs dessa vara väldigt robusta. Cure53 kom fram till att alla applikationer och webbläsartillägg höll en mycket hög kvalitet både när det kom till säkerhetsläget samt till integritetsnivån.”

Surfshark har granskats av externa

Att insynen inom VPN-branschen inte alltid är den bästa är ett stort problem, och att betala för att ett VPN-företag förmodligen sköter sig känns minst sagt tvivelaktigt.

Sammanlagt har ett tiotal VPN-aktörer låtit sig granskas av externa säkerhetsfirmor, och i mina ögon måste fler VPN-företag våga anta denna utmaning.

Du kan fildela anonymt med Surfshark

Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar som Surfshark tillhandahåller, och de hastigheter som medges är höga.

Surfshark och torrenter; hur snabbt går det?

På bilden nedan ser du att det gick undan som bara den när en vansinnigt laglig Linux-distribution laddades ner av oss.

Hastighetsläget, dvs. 23 MiB/s eller ca. 193 Mbps, är ett starkt resultat. I synnerhet då vi laddade ner torrenten på en Brasiliansk VPN-server.

torrenting-test-med-surfshark

Surfshark erbjuder bra stöd för streaming

Netflix, BBC och alla andra streamingtjänster har många saker gemensamt. De fungerar i regel utmärkt, då de ger dig tillgång till ett stort utbud av filmer, sport samt tv-serier.

Men andra aspekter som de delar med varandra är rent av småaktiga – såsom att de låser ute stora delar av innehållet för människor som råkar bo på ”fel” plats. Det pågår ett krig mellan VPN-aktörerna och streamingplattformarna, som aktörer likt Netflix och BBC iPlayer ofta vinner.

Men inte här, Surfshark klarar av att låsa upp alla tv-plattformar i hela världen.

netflix-surfshark

Surfshark låser upp Netflix och BBC iPlayer

Vid testtillfället gick det utmärkt att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Allt du behöver göra är att koppla dig mot rätt VPN-server – sen är det bara att streama.

BBC iPlayer kan låsas upp på samtliga brittiska servrar, och Netflix kan låsas upp i följande regioner:

 • Australien
 • Singapore
 • Spanien
 • Sverige
 • Storbritannien
 • Sydkorea
 • Turkiet.
 • Indien
 • Italien
 • Japan
 • Kanada
 • Brasilien
 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Tyskland
 • USA

För att göra ett tillägg fungerar det även utmärkt att låsa upp samtliga svenska tv-plattformar på de svenska servrar som Surfshark tillhandahåller.

Surfshark erbjuder bra kundsupport

Jag har haft nöjet att prata med sammanlagt tre kundtjänstmedarbetare via den chattklienten som Surfshark erbjuder, och ett korrekt svar fick jag alltid inom 30 sekunder. Det är världsklass.

Kundservicepersonalen kontaktades:

 • En måndag 18.30 (de svarade inom 10 sekunder)
 • En lördag 13.00 (de svarade inom 30 sekunder)
 • En söndag 23:30 (de svarade inom 30 sekunder)

Det var heller aldrig frågan om några bottar eller annat trams – personliga var är det som gäller precis varenda gång.

Surfshark erbjuder snabb och trevlig kundsupport

Utöver detta finns även diverse inställningsguider, felsökningsguider, installationsguider samt mycket annat under FAQ- och Hjälp-flikarna. Så chansen är dessutom stor att kundservice-gänget aldrig behöver kontaktas överhuvudtaget.

De erbjuder ett stort servernätverk

Surfsharks tillhandahåller över 3 000+ VPN-servrar i 65 länder, vilket är en mycket bra prestation.

Men då CyberGhosts och NordVPN:s servernätverk är cirka dubbelt så stora! Hamnar inte Surfshark i skymundan då?

Nej, då Surfshark inte släpper in fler kunder än vad de kan hantera och därmed alltid erbjuder bra hastigheter, spelar det ingen roll om de erbjuder 3 000 eller 7 000 VPN-servrar.

Surfshark erbjuder ett stort och snabbt servernatverk

Surfshark är en billig VPN

Det finns sammanlagt tre typer av VPN-abonnemang att välja på. Innehållet är alltid detsamma, men prisläget skiljer sig dock ganska rejält.

Som brukligt är det procentuellt dyrt att teckna sig för ett kortare VPN-abonnemang, medan de längre VPN-abonnemangen är betydligt mer prisvärda.

Mer specifikt ska du alltid teckna dig för det VPN-abonnemang som har längst löptid, då du på så sätt får ta del av det bästa priset.

Pengarna tillbaka-garanti erbjuds

En pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar inkluderas alltid. För att utnyttja öppet köp-funktionen hör du bara av dig till kundsupporten – varpå dina pengar betalas tillbaka inom cirka ett dygn.

Någon enstaka fråga om varför du ångrat dig kan ställas, men det är absolut aldrig frågan om något gnäll från Surfsharks sida. De som är missnöjda får alltid sina pengar tillbaka.

Betala kan du göra med bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin
 • Övriga kryptovalutor

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Sammanfattning för vårt test av Surfshark

Surfshark sammanfattning

Utmarkt produkt logotyp

Vanliga frågor

Erbjuder Surfshark VPN-servrar i Sverige?

Ja. I skrivande stund tillhandahåller Surfshark en VPN-server i Sverige. Den är väl optimerad och mig veterligen aldrig överbelastad. Fler svenska VPN-servrar kommer att läggas till i framtiden.

Är Surfshark en billig VPN?

Ja. En bra premium-VPN-tjänst kostar i regel mellan 15 och 80 kronor per månad. Då Surfshark presterar utmärkt, och endast kostar från cirka 21 kronor per månad ska de räknas in som en äkta budget-VPN.

Fungerar Surfshark väl på Android?

Ja. Surfsharks VPN-app för Android har till och med utrustats med ”GPS-spoofing”, vilket medför att Google aldrig kan bli varse om var du befinner dig.

En perfekt budget-VPN
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Betyg:
9.6

23 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

23 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Surfshark VPN
Betyg:
9.6
 • Stort servernätverk
 • Kunnig supportavdelning
 • Låser upp alla streamingtjänster
 • Dyrt att betala månad för månad

Mer om VPN

Stort servernätverk Kunnig supportavdelning Låser upp alla streamingtjänster - Dyrt att betala månad för månadRecension SurfsharkVPN: Lågt pris och snabba hastigheter