Surfshark är en relativt nystartad VPN-leverantör som erbjuder bra hastigheter, moderna säkerhetsfunktioner samt egenutvecklade appar till alla enheter vi kan tänka oss. Med sina 800+ servrar i 50+ länder är företaget även en av de större VPN-företagen som går att hitta. Utöver detta kan vi använda oss av ett obegränsat antal enheter samtidigt på ett och samma abonnemang, vilket är unikt.

Med detta sagt finns det mycket att gilla med Surfshark. Men men, allt måste granskas: Hur är det egentligen med hastigheterna? Kan vi komma åt Netflix amerikanska innehåll och BBC iPlayer? Kan vi fildela säkert och kvickt? Detta och mycket mer tar vi reda på i recensionen nedan.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar826+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP samt L2TP/IPSec.
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$11.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år

$1.99

Webbsida

Surfshark.com

På plussidan (+)

Moderna säkerhetsprotokoll erbjuds

Surfshark erbjuder 256-bitars AES-kryptering (världens mest säkra krypteringsalternativ) med Multihop-stöd. Multihop-funktionen innebär att vår trafik kan krypteras över flera servrar (just nu 2), och tack vare detta kan vår internetuppkoppling snabbas upp samtidigt som säkerheten ökar. Stöd finns även för OpenVPN- och IKEv2-protokollen. Utöver detta ingår även Cleanweb, en funktion som blockerar all oönskad reklam och motar bort diverse spionprogram. Tack vare samma verktyg blir dessutom alla skadliga länkar oklickbara.

cleanweb-blockerar-all-reklam-samt-spionprogram
Cleanweb är aktiverat som standard i Windows-appen..

Precis som många andra VPN-leverantörer erbjuder även Surfshark en Kill Switch-lösning som skyddar oss mot diverse säkerhetsläckor genom att alltid koppla ner vår internetanslutning vid eventuella driftstopp. Detta verktyg finns för närvarande tillgängligt för Mac, iOS och Windows.

Jag har själv provat samtliga säkerhetsverktyg och de fungerar hur bra som helst.

Mycket bra omdöme online

Internetforum såsom Reddit, Facebook och Trustpilot finkammades efter information om vad befintliga kunder tycker om tjänsten, och nästan alla är positivt inställda till Surfshark och vad de har att erbjuda. Som en användare på Reddit säger får de ofta beröm för sina användarvänliga appar, kvicka hastigheter samt stödet för ett obegränsat antal uppkopplade enheter. Säkerhetsfunktionerna såsom annonsblockeraren och Kill Switchen nämns också ofta i positiva ordalag.

reddit-kille-säger-detta-om-surfshark

Det är svårt att hitta någon som är missnöjd. De enda som har något negativt att säga är personer som inte låtit supporten göra sitt jobb eller som helt enkelt missuppfattat enkla instruktioner. Dessa hat-recensioner drabbar för övrigt alla VPN-leverantörer i hela världen, och är inte så mycket att göra åt. Med detta sagt är företagets rykte extremt bra.

surfshark-får-beröm-på-trustpilot

Apparna är användarvänliga och enkla att förstå

Surfsharks applikationer är betydlig mer välsvarvade än många konkurrenters. På Windows-sidan erbjuds en lättanvänd och avskalad sådan där alla viktiga inställningsval är överstökade inom någon minut. Det finns även bra förklaringar som visar vad varje inställningsval innebär, vilket är mycket smidigt då man slipper bläddra fram och tillbaka från FAQ-sidorna. Utöver detta sparas även de mest använda servrarna automatiskt, vilket ökar användarvänligheten ytterligare ett snäpp.

Utöver detta sker serverbytena ögonblickligen och allt som allt kändes appen alltid rapp och fin, även när jag plågade den lite. Om ni vill läsa mer om Windows-klienten kan ni göra det här.

surfshark-app-windows
SurfShark för Windows..

iOS-appen var en trevlig bekantskap även den. Installationen var genomförd på cirka 10 sekunder och kunde godkännas via Touch-ID (Face ID funkar minst lika bra). Även här var serverbytena överstökade på någon sekund och jag gillade även att apparna var så pass lika varandra. Då jag kom direkt från Windows-klienten var inkörningstiden noll. Om ni vill veta mer om iOS-appen samt hur ni kommer igång, kika vidare här.

app-för-ios-iphone-och-ipad
SurfShark för iOS..

Med detta sagt var alla appar jag fick nöjet att provköra både snygga och användarvänliga. Här finns det verkligen inget att klaga på.

Inga IP-eller DNS-läckor

Surfsharks VPN-uppkoppling testades mot ett antal webbverktyg såsom Virustotal, VPN-Insights samt Torrent IP-leak. Inget fuffens kunde hittas – precis som väntat.

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
torrenting-har-inga-ip-läckor-enligt-ip-leak-tjänst
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-programvaran-för-surfshark
Programvaran är ren som nyfallen snö..
inga-dns-läckor-med-sharkvpn
Inga DNS-läckor..
surfshark-har-inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Servrarna är betydligt kvickare än genomsnittet

Surfshark erbjuder över 500+ servrar i 50+ länder, inklusive Sverige, Storbritannien och USA. Några av dessa har provkörts och resultatet finner ni nedan.

Sverige

Den svenska servern skenade iväg rejält hastighetsmässigt. Nerladdningshastigheten sjönk aldrig under 150 Mbps, vilket är väldigt unikt sett till vad många konkurrenter presterar i Sverige.

Nerströms: 180 Mbps
Uppströms: 30 Mbps
Latens: 36 ms

surfshark-servertest-sverige

Storbritannien

Ett antal storbritanniska servrar provkördes, och för dagen var det London-servern som var på bäst humör. Det blir inga problem överhuvudtaget att kika på BBC iPlayer med så här pass bra krut i de storbritanniska servrarna. Sammanlagt tre storbritanniska servrar fick sträcka på de lurviga benen, och hastigheten sjönk aldrig över 100 Mbps nerströms, vilket är världsklass.

Nerströms: 130 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 37 ms

servertest-storbritannien-med-surfshark

USA

Nordamerikanska servrar är historiskt sätt ganska långsamma, men trots detta klarade Surfsharks New York-server av att leverera en respektabel hastighet. 40+ Mbps räcker finfint för att bland annat kika på jänkarnas Netflix-utbud och annat regionslåst innehåll.

Nerströms: 41 Mbps
Uppströms: 4 Mbps
Latens: 116 ms

surfshark-server-usa-hastighetstest

Allt som allt klarar sig SurfsharkVPN utmärkt rent hastighetsmässigt. De lägger sig ett rejält hack över medelnivån inom denna kategori.

Urstark loggpolicy

VPN-företaget sparar inga uppgifter som riskerar att röja vår identitet, och då Surfshark bedriver sin verksamhet från Brittiska Jungfruöarna slipper vi diverse snokande myndigheter och upphovsrättsorganisationer som ska komma och ställa krav (likt NSA och Rättighetsalliansen). Företaget samarbetar aldrig med dessa typer av organisationer.

Enligt FAQ-sidan sparas ingen information som rör:

 • Våra IP-adresser
 • Surfhistorik
 • Vilka VPN-servrar vi använder
 • Förbrukad datamängd (unikt)
 • Tidsstämplar (när vi kopplar upp oss mot en specifik server – unikt)

surfshark-loggpolicy-inga-loggar-sparas

Det enda som sparas är vår:

 • E-postadress
 • Betalningsuppgifter

Vilket är information som samtliga VPN-leverantörer i hela världen lägger vantarna på, utan undantag. Dessa uppgifter är även krypterade och skyddade av både en stark lagstiftning samt företaget själva. Loggpolicyn är med detta sagt helt vattentät och en av världens säkraste sådana.

Granskade av extern säkerhetsfirma (Cure 53)

En annan faktor som gör Surfshark unik är att de har låtit en extern säkerhetsfirma granska säkerhetsnivån, vilket ger ett bevis på att företaget håller vad de lovar. När granskningen väl slutförts var alla parter nöjda. Surfshark hade följande att säga om den externa revisionen:

“Två medarbetare i Cure53-teamet har granskat samtliga applikationer och enligt testerna ansågs dessa vara väldigt robusta. Cure53 kom fram till att alla applikationer och webbläsartillägg höll en mycket hög kvalitet både när det kommer till säkerhet och till integritet.”

Om ni själva vill läsa rapporten finns den tillgänglig här.

Bra stöd för torrenting och p2p

Torrenting och p2p är tillåtet, och om VPN-mjukvaran känner av att vi använder oss av ett fildelningsprogram filtreras vår internettrafik via holländsk server. Detta är utmärkt då upphovsrättslagarna i träsko-landet är mycket avslappnade. Det bästa hade varit om samtliga servrar gav stöd för fildelning, men då ingen hastighetsminskning kunde märkas av hamnar denna kategori trots allt på plussidan.

På bilden nedan ser ni att det går undan som bara den när en fullt laglig Linux-distribution laddas ner. 23 MiB/s motsvarar för övrigt ca. 193 Mbps.

torrenting-test-med-surfshark

Fullt stöd för Netflix och BBC iPlayer

Netflix amerikanska utbud är mer än dubbelt så stort som det svenska, och med detta sagt är det förstås viktigt med ett ordentligt stöd när det kommer till att låsa upp regionslåst innehåll.

Vid testtillfället gick det utmärkt att ta del av Netflix amerikanska utbud. Även BBC iPlayer lirade riktigt bra ihop med Surfsharks storbritanniska servrar. Att kunna låsa upp utländska streamingtjänster är lite av en katt och råtta-lek. Netflix och gänget försöker att svartlista VPN-leverantörernas IP-nummer, VPN-företagen hittar på nya tekniska lösningar och/eller skaffar nya IP-nummer, sen rullar det på. Med detta sagt har Surfshark resurser och kompetens nog att streta emot streamingjättarnas fula försök, och det gillar jag.

Tillägg: SVT Play fungerar finfint på de svenska servrarna, vilket innebär att vi kan använda oss av denna tjänst även på semestern eller om vi arbetar utomlands.

Extremt bra prisläge

Oavsett vilket abonnemang vi väljer får vi alltid tillgång till exakt samma funktioner, vilket kan vara skönt för att slippa eventuella missförstånd. Både enmånads- och 12-månadserbjudandet ligger i linje med konkurrenternas prissättning, men när det kommer till 24-månadsabonnemanget går det att göra ett rejält klipp. Priset är vansinnigt lågt, och än så länge är det ingen VPN-leverantör i samma klass som Surfshark som kan matcha den här prisnivån.

Mitt tips är att du tecknar ett 24-månadersabonnemang. Om du inte skulle vara fullt nöjd får du tillgång till en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Denna kan utnyttjas genom att du hör av dig via chatten. Någon enstaka fråga om varför du ångrat dig kan ställas men det är absolut inte frågan om något gnäll från Surfsharks sida.

surfshark-prislista
Prismässigt är Surfshark svåra (omöjliga?) att slå

Betala kan vi göra via bland annat:

 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin
 • Övriga kryptovalutor

Stöd för ett stort antal enheter

Surfshark erbjuder egenutvecklade appar för en stor mängd enheter inklusive:

Webbläsare:
Chrome
Mozilla Firefox

Mobila operativsystem:
Android
iOS

Övriga operativsystem:
Windows
Amazon Fire TV
MacOS
Linux

Som väntat finns det inget att klaga på inom denna kategorin.

surfshark-ios-android-routers-chrome-firefox-fungerar-på-dessa-enheter

Kundservice i absolut världsklass

Jag hade nöjet att snicksnacka med ett antal kundtjänstmedarbetare, och ett korrekt svar fick jag alltid inom 30 sekunder, vilket är absolut världsklass. Somliga VPN-leverantörer stänger ner sina livechat-klienter i tid och otid för att vidarebefordra frågorna till någon form av ticket-system istället. Här är det dock full fart från kundtjänstens sida – dygnet runt. Surfsharks kundservice kontaktades en måndag 18.30 (svarade inom 10 sekunder), en lördag 13.00 (svarade inom 30 sekunder) och en söndag 23:30 (svarade inom 30 sekunder). Det var heller inte fråga om några bottar eller annat trams i chattklienten – personliga svar togs emot vid precis varje kontakttillfälle.

chattlogg-surfshark-kundservice
Edd var en kvick rackare..

Utöver detta finns även diverse inställningsguider, felsökningsguider och svar på vanliga frågor under FAQ- och Hjälp-flikarna.

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas Surfshark?

Ja. Allt som allt erbjuder Surfshark en av de bästa VPN-lösningarna på marknaden. Tack vare en benhård loggpolicy, en extremt låg prisnivå, ett bra stöd för utländsk streaming, blixtsnabb kundsupport och ett brett stöd för många enheter rankar Surfshark lika högt på topplistan som övriga VPN-jättar såsom NordVPN och ExpressVPN.

Vi får hoppas att Surfshark-gänget behåller den låga prisnivån även i framtiden, när företaget växt till sig ytterligare vill säga. Passa gärna på att teckna er för 2-årsabonnemanget så länge detta finns kvar..

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen