Meny

Alla VPN-leverantörer granskas i 12 steg

VPNBasen har som mål att vara Sveriges mest seriösa jämförelsetjänst för VPN-tjänster. För att kunna lyckas med detta får alla VPN-tjänster som betygsätts traggla sig igenom en längre utvärderingsprocess som ni kan kika närmare på nedan.

Alla VPN-leverantörer recenseras med hjälp ett premiumkonto (betalkonto). Det är aldrig frågan om några gratisalternativ, om det inte bara är det som erbjuds vill säga.

Nog snackat: Så här ser recensionsprocessen ut:

  1. Det mest påkostade VPN-paketet köps in: För att jag ska kunna kartlägga precis allt.
  2. Windows-appen installeras: Och jag kopplar därefter upp mig mot en VPN-server.
  3. Eventuella säkerhetsbrister identifieras: Såsom tex. IP-läckor, DNS-läckor eller WebRTC-läckor.
  4. Hastighetstester utförs: Och detta med hjälp av webbverktyget Speedtest.net. Det vanligast förekommande är att servrar i Sverige, Storbritannien samt USA får visa vad de går för.
  5. Loggpolicyn granskas: För att jag ska kunna försäkra mig om att företaget inte dribblar bort oss med långa, svepande eller alltför krångliga användaravtal.
  6. Stödet för att låsa upp utländsk (och svensk) streaming undersöks: För att vi ska kunna få reda på om bla. BBC iPlayer och Netflix (USA) vill vara med och leka. SVT Play får också vara med på ett hörn.
  7. Stödet för torrenting och p2p granskas: Och detta tillsammans med ett hastighetstest som körs via qBittorent.
  8. Kundservicenivån granskas: Kundservicerobotar, webbformulär, chattklienter; kommunikationsvägarna är oftast ganska många. Men bara för att tex. direktchatt erbjuds är det inte säkert att kundservicenivån är något att skriva hem till mor om.
  9. Enhetsstödet kontrolleras: En VPN-tjänst värd namnet ska fungera på alla vanliga enheter, inklusive Mac, Windows, iOS och Android.
  10. Prisläget kartläggs: Här är det pris kontra prestanda som gäller. De mer påkostade VPN-tjänsterna kan ibland vara mer prisvärda jämfört med lågprisalternativen.
  11. Den viktigaste informationen sammanställs: Den mest sammanfattade informationen återfinns alltid högst upp i artikeln.
  12. VPN-tjänsten rankas: Och placeras på topplistan, bland de bästa VPN-tjänsterna.

VPNBasens recensionsburk

Innan vi granskar varje punkt i detalj – tillåt mig få presentera recensionsmaskinen: En Intel Nuc i5-variant med 16 GB internminne, kvick SSD-lagring samt Windows 10 Pro.
Några spelsessioner blir det aldrig frågan om, men för att klämma ur sig VPN-recensioner duger den utmärkt.

Samtliga recensioner och tester utförs med samma burk då hårdvaran kan spela stor roll vid tex. hastighetstester samt mjukvarutester. Tack vare detta får alla VPN-leverantörer en precis lika stor chans att imponera på mig.

NUC-maskinen har för övrigt döpts till ”Burre” efter att en kompis påpekat att maskinen ser ut som en tillplattad pantburk (vi är fortfarande vänner – konstigt nog).
Som ett litet tillägg kan jag flika in att iOS-apparna testas med hjälp av en iPhone 7 Plus samt en iPad Pro (late 2017-modellen).

Några VPN-appar som iPad-rackaren fått beta igenom. Labradoren i fråga är tyvärr inte min – det rör sig tyvärr bara om en Google-hund..

1. VPN-tjänsten köps in

Vid skrivande stund har 55+ VPN-tjänster testats. Jag vill också förtydliga att jag aldrig rankar en VPN-leverantör bättre på grund av diverse ”mutor” såsom gratisabonnemang, tillbakalänkar, pengar, hårdvara eller andra typer av erbjudanden.

paypal-betalning-för-cyberghostvpn-1

Alla recensioner ni hittar på VPNBasen beskriver min användarupplevelse samt grundläggande fakta, och är inget slarvigt copy/paste-trams som vissa andra webbsidor kör med.

2. Windows-appen installeras

För att jag enkelt ska få ett första intryck över hur VPN-leverantören sköter sig installeras Windows-mjukvaran först. Ibland väntar ett antal felkoder och långa chattsessioner med kundsupporten, men trots detta är steg numero två nästan alltid kvickt avklarat.

surfsharks-vpn-klient-för-windows
SurfSharks Windows-app var en trevlig rackare..

3. Eventuella säkerhetsläckor identifieras

IP-läckor, DNS-läckor, WebRTC-läckor eller spionprogram ska aldrig accepteras när vi betalar för att kunna känna oss säkra. Samtliga VPN-leverantörer grillas mot minst fem säkerhetstjänster, såsom:

  • Virustotal.com
  • Torrent IP Tool
  • VPN Insights
  • IPLeak.net
  • Browserleaks.com

Som tur är klarar nästan alla VPN-leverantörer av dessa tester, med några få undantag.

4. Ett flertal hastighetstester utförs

Speedtest.net är i mina ögon det mest tillförlitliga hastighetsverktyget som finns, och detta används alltid för att VPN-servrarna ska kunna visa vad de går för. Hastighetsläget utan VPN-uppkoppling ligger för övrigt på cirka 250 Mbps åt båda hållen:

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Mitt mål är att alltid kunna hålla hastighetsresultaten aktuella genom att utföra nya tester minst en gång om året. Både SurfShark och Cyberghost har hastighetstestats vid mer än tre tillfällen, och där finns det för övrigt ingenting att klaga på.

5. Loggavtalen granskas

Att gröta ner sig i krångliga juridiska termer är sällan något man ser fram emot, men det måste göras. ”Vi lovar att inga känsliga loggar sparas” kan ibland visa sig betyda någonting helt annat när användaravtalet väl fått sig en rejäl genomkörare.

loggpolicy-purevpn-sparar-inga-loggar-1
PureVPN sköter sig bra..

6. Stödet för streaming undersöks

Att kunna låsa upp streamingtjänster såsom Netflix (USA) samt BBC iPlayer är viktigt för många, men långtifrån alla VPN-kunder. Vissa VPN-företag hävdar att detta går utmärkt, men i praktiken är det inte alltid så.

Netflix, och nästan alla större steamingplattformar, använder sig av en avancerad Proxy-lösning för att försöka blockera VPN-leverantörernas IP-nummer. Och med detta sagt är det främst de större VPN-leverantörerna som har muskler nog att stå emot streamingjättarnas löjliga tilltag.

bbc-iplayer-fungerar-inte-på-en-svensk-server-utan-vpn-uppkoppling
Såhär ser det ut om BBC iPlayer inte vill vara med och leka..

Stödet för SVT Play kontrolleras även det. SVT har lyckligtvis inga svårbesegrade brandväggslösningar att bjuda på. De släpper med andra ord igenom det mesta, bara vi är uppkopplade mot en svensk server vill säga.

7. Stödet för torrenting och p2p kartläggs

Vissa VPN-leverantörer förbjuder Bittorrent-trafik helt och hållet (tex. F-Secure Freedome), andra tillåter denna ädla hobby på utvalda servrar, och ofta ett gäng nederländska sådana då fildelningslagarna är avslappnade träskolandet. Det bästa är förstås om fildelning tillåts på samtliga servrar, och så är oftast fallet som tur är. Med detta sagt granskas fildelningsstödet i två steg:

Jag inleder med att dubbelkolla användaravtalet. Ett fåtal VPN-leverantörer samarbetar med upphovsrättsmaffian och lättar gärna på locket om sk. copyrightanslag kommer in. Men för nästan alla VPN-leverantörer är det locket på som gäller – och det är ett absolut måste, allt annat är bara pinsamt.

Efter detta är det ett hastighetstest som står på schemat. Här laddas en större testfil ner (tex. ett speldemo eller en större Linux-distribution) för att hastigheten vid torrenting ska kunna kartläggas.

torrenting-test-med-vpngoose
GooseVPN skötte sig mycket bra..

8. Kundservicenivån får sig en genomgång

Många kundtjänstavdelningar, och i synnerhet de som erbjuder livechatt, kör med dängan ”ligthning fast customer service 24/7/365”. Det låter ju förstås urbra, men i praktiken kan det ta timmar och ibland dagar innan man får ett vettigt svar.

Vissa supportavdelningar kör även med: ”ett svar på tre ord och en länk till FAQ-sektionen”-modellen, vilken aldrig känns särskilt trevlig.

chattlogg-för-cactusvpn-1
CactusVPN-gänget svarar snabbt som attan..

Allt som allt presterar många VPN-företag bra inom denna kategorin, men det finns tyvärr  också en hel del VPN-aktörer som gör bort sig fullständigt.

9. Enhetsstödet kontrolleras

En förutsättning för att man ska kunna vara nöjd med en VPN-tjänst är att man också ska kunna använda den. Med detta sagt måste välsvarvade VPN-appar erbjudas för samtliga vanliga operativsystem, gärna även Linux.

Alla VPN-leverantörer som ni hittar på topplistan erbjuder egenutvecklade appar till nästan samtliga enheter och operativsystem som finns – inklusive iOS, Mac, Android, iOS, Tor-webbläsaren, smarta tv-apparater, Kodi-boxar och mycket mer.

expressvpn-enhetsstödet-är-enormt-windows-android-mac-linux-med-mera
ExpressVPN ger ett bra stöd för i princip alla enheter som finns..

10. Prisläget kartläggs

Ett lågt pris är alltid välkommet, men inte på bekostnad av säkerhetsläget, prestandan eller andra viktiga aspekter. När en VPN-tjänst skänks bort kostnadsfritt är det alltid vi som är produkterna, det ska vi passa oss för.

Vissa VPN-företag tar dessutom ut vansinnigt höga priser för exakt samma sak som en lite billigare VPN-aktör bjussar på för halva priset. Med andra ord: Även denna kategori är av stor vikt.

11. Alla viktiga attribut sammanställs

Under steg tre tog vi reda på om VPN-tjänsten var fri från diverse läckor, vilket är hur viktigt som helst. Men det finns förstås fler faktorer än så som är av stor vikt. Sammanlagt spelar ett tiotal faktorer in när det kommer till att sätta ett slutgiltigt betyg. Följande kriterier är extra viktiga:

  • Säkerhetsläget
  • Prisnivån
  • Företagets rykte
  • Serverparkens storlek
  • Enhetsstödet
  • Hastighetsläget
  • Kundservicenivån
  • Upplevelsen av företagets appar

Den information som jag anser är viktigast listas alltid högst upp i recensionerna, så att ni ska kunna få en kvick överblick när det kommer till vad som erbjuds.

12. VPN-tjänsten rankas och hamnar på topplistan

Nu är recensionen slutförd, och som ni själva har läst är det ingen liten process att kartlägga VPN-leverantörerna in i minsta detalj. Vid skrivande stund har 55+ VPN-leverantörer recenserats, och fler kommer det bli.

Det är också ganska tidskrävande att att besöka gamla recensionssidor, korrigera fakta, göra nya hastighetstester med mera. Men ha tålamod tack. Snart gör fler recensioner och trevliga guider entré, var så säkra.

Avslutande ord

Målet med recensionerna är att ni som VPN-spekulanter ska kunna ta ett bra beslut, och med lite tur kan ni också göra detta tack vare all information som ni hittar på VPNBasen.

Glöm inte att besöka topplistan för en lite kvickare jämförelse. Jag skulle även uppskatta om ni trillade in och skrev en egen recension (den får se ut precis hur som helst) när ni provkört VPN-tjänsten ett tag.

Avslutningsvis: Om det är något du undrar över är ni alltid välkomna att höra av er till mig.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN