VPNBasen har som mål att vara Sveriges mest seriösa jämförelsetjänst för VPN-produkter. För att kunna lyckas med detta går alla VPN-tjänster igenom en längre betygsprocess som ni kan kika närmare på nedan.

Alla VPN-leverantörer recenseras med hjälp ett premiumkonto (oftast det dyraste alternativet). Det är aldrig frågan om några gratisalternativ, om det inte bara är det som erbjuds vill säga.

Nog snackat: Såhär ser betygsprocessen ut:

 1. Det mest påkostade VPN-paketet köps för att jag ska kunna kartlägga allt.
 2. Windows-appen installeras och jag kopplar genast upp mig mot en VPN-tunnel.
 3. Eventuella säkerhetsbrister identifieras såsom tex. IP-läckor, DNS-läckor eller WebRTC-läckor.
 4. Ett gäng hastighetstester utförs med hjälp av Speedtest.net. Det vanligast förekommande är att servrar i Sverige, Storbritannien samt USA får ta sig en svängom.
 5. Loggpolicyn granskas för att jag ska kunna försäkra mig om att företaget inte dribblar bort oss med långa, svepande eller alltför krångliga användaravtal.
 6. Stödet för utländsk (och svensk) streaming undersöks för att vi ska kunna få reda på om BBC iPlayer eller Netflix (USA) vill vara med och leka. SVT Play får också vara med på ett hörn.
 7. Stödet för torrenting och p2p granskas, och detta tillsammans med ett hastighetstest som körs via qBittorent.
 8. Kundservicenivån granskas.
 9. Den viktigaste informationen sammanställs och listas i den övre delen av recensionen.
 10. Enhetsstödet kontrolleras. En VPN-tjänst värd namnet ska fungera på alla enheter du vill koppla upp.
 11. Prisläget kartläggs.
 12. VPN-tjänsten rankas och placeras på topplistan.

VPNBasens recensionsburk

Innan vi ger oss in och granskar varje punkt: Låt mig få presentera recensionsmaskinen; en Intel Nuc i5-variant med 16 GB internminne, kvick SSD-lagring samt Windows 10 Pro.

recensionsdator-för-vpnbasens-recensioner

Några spelsessioner blir det aldrig frågan om, men för att klämma ur sig VPN-recensioner duger den utmärkt. Samtliga recensioner utförs med samma burk på grund av att hårdvaran kan spela stor roll när det tex. kommer till hastighetstester. Tack vare detta får alla VPN-leverantörer precis samma chans att imponera på mig.

NUC-maskinen har för övrigt döpts till ”Burre” efter att en kompis påpekat att maskinen ser ut som en tillplattad burk (vi är fortfarande vänner – konstigt nog).

Som ett litet tillägg kan jag flika in att iOS-recensionerna utförs med hjälp av en iPhone 7 Plus samt en iPad Pro (late 2017-modellen).

ios-ipad-med-vpn-appar-installerade
Några VPN-appar som iPad-rackaren fått beta igenom. Labradoren är tyvärr inte min – det rör sig tyvärr bara om en Google-hund..

1. VPN-tjänsten köps in

Vid skrivande stund har 55+ VPN-tjänster testats. Jag vill även förtydliga att jag aldrig rankar en VPN-leverantör bättre på grund av diverse ”mutor” såsom gratisabonnemang, tillbakalänkar, pengar, hårdvara eller andra typer av erbjudanden.

paypal-betalning-för-cyberghostvpn-1

All den information ni hittar på VPNBasen kommer från äkta recensioner, och är inget slarvigt copy/paste-trams som vissa andra webbsidor kör med.

2. Windows-appen installeras

För att jag enkelt ska kunna få ett första intryck över hur VPN-uppkopplingen sköter sig installeras programvaran på Windows 10-burken. Ibland väntar ett antal felkoder och långa chattsessioner med kundsupporten, men lyckligtvis är detta steg är nästan alltid snabbt avklarat.

surfsharks-vpn-klient-för-windows
SurfSharks Windows-app var en trevlig rackare..

3. Eventuella säkerhetsläckor identifieras

IP-läckor, DNS-läckor, WebRTC-läckor eller spionprogram ska aldrig accepteras när vi betalar för att kunna känna oss säkra. Samtliga VPN-leverantörer grillas mot minst fem säkerhetstjänster:

 • Virustotal.com
 • Torrent IP Tool
 • VPN Insights
 • IPLeak.net
 • Browserleaks.com

Som tur är klarar nästan alla VPN-leverantörer av dessa tester, med några få undantag.

4. Ett flertal hastighetstester utförs

Speedtest.net är i mina ögon det bästa hastighetsverktyget som finns, och detta används alltid för att VPN-servrarna ska kunna visa vad de går för. Hastigheten utan VPN-uppkoppling ligger för övrigt på cirka 250 Mbps åt båda hållen:

bahnhof-hastighetstest-på-speedtest.net_

Mitt mål är att alltid kunna hålla hastighetsresultaten aktuella genom att utföra nya tester minst en gång om året. Både SurfShark och Cyberghost har hastighetstestats mer än två gånger, och där finns det ingenting att klaga på.

5. Loggavtalen granskas

Att gröta ner sig i överdrivet krångliga juridiska termer är sällan något man ser fram emot, men det måste göras. ”Vi lovar att inga känsliga loggar sparas” kan ibland visa sig betyda någonting helt annat när användaravtalet väl fått sig en genomkörare.

loggpolicy-purevpn-sparar-inga-loggar-1
PureVPN sköter sig bra..

6. Stödet för streaming undersöks

Den amerikanska dängan ”Netflix and chill” slog igenom för några år sedan, men varför? Var det för att USA-borna var extra glada då deras Netflix-utbud är ungefär tre gånger så stort som oss svenskars? Ingen vet – men om det stämmer: Ni hörde det här först!

Att kunna låsa upp streamingtjänster såsom Netflix (USA) samt BBC iPlayer är viktigt för många, men långtifrån alla VPN-kunder. Vissa VPN-företag hävdar att detta går utmärkt, men i praktiken är det inte alltid så.

Netflix använder sig av en avancerad Proxy-lösning för att försöka blockera VPN-leverantörernas IP-nummer, och med detta sagt är det bara de VPN-företag med mest kunnande och muskler som kan stå emot streamingjättarnas löjliga tilltag.

bbc-iplayer-fungerar-inte-på-en-svensk-server-utan-vpn-uppkoppling
Såhär ser det ut om BBC iPlayer inte vill vara med och leka..

Stödet för SVT Play kontrolleras också inom samma kategori. SVT har lyckligtvis inga svårbesegrade brandväggslösningar utan släpper igenom det mesta, bara vi är uppkopplade mot en svensk server vill säga.

7. Stödet för torrenting och p2p kartläggs

Vissa VPN-leverantörer förbjuder Bittorrent-trafik helt och hållet (tex. F-Secure Freedome), andra tillåter detta på utvalda servrar (ofta ett gäng nederländska sådana – schyssta lagar i träskolandet). Det bästa är förstås om fildelning tillåts överallt, och så är oftast fallet som tur är. Med detta sagt granskas fildelningsstödet i två steg.

Jag inleder med att dubbelkolla användaravtalet. Ett fåtal VPN-leverantörer samarbetar med upphovsrättsorganisationer och lättar på locket om sk. copyrightanslag kommer in. Men för nästan alla VPN-leverantörer är det locket på som gäller – och det är ett absolut måste, allt annat är bara pinsamt.

ovpn-ger-ett-mycket-bra-stöd-för-torrenting
OVPN sparar inga loggar och passar utmärkt för torrenting och p2p..

Efter detta är det ett hastighetstest som står på schemat. Här laddas en större testfil ner (tex. ett speldemo eller en större Linuxdistribution) för att hastigheten vid torrenting ska kunna kartläggas.

torrenting-test-med-vpngoose
GooseVPN skötte sig mycket bra..

8. Kundservicenivån för sig en genomgång

Många kundtjänstavdelningar, i synnerhet de som erbjuder livechatt, kör med dängan ”ligthning fast customer service 24/7/365”. Det låter ju förstås urbra, men i praktiken kan det ta timmar och ibland dagar innan man får ett vettigt svar. Vissa supportavdelningar kör även med: ”ett svar på tre ord och en länk till FAQ-sektionen”-modellen, vilken aldrig känns särskilt trevlig.

chattlogg-för-cactusvpn-1
CactusVPN-gänget svarar snabbt som attan..

Allt som allt presterar många VPN-företag bra inom denna kategorin, men det finns tyvärr en hel del VPN-aktörer som gör bort sig helt.

9. Viktiga funktioner sammanställs

Under steg tre tog vi reda på om VPN-tjänsten var fri från diverse läckor, vilket är hur viktigt som helst. Men för att kunna skydda oss mot sådana typer av säkerhetshot i längden måste VPN-företaget bjussa på moderna säkerhetsfunktioner såsom:

 • En hög krypteringsnivå (AES 256 är att föredra)
 • Kill Switch-funktionalitet (ju fler enheter som har detta stöd desto bättre)
 • Moderna VPN-protokoll (OpenVPN är att föredra, men många andra är minst lika säkra)
vyprvpn-erbjuder-kill-switch-funktionalitet
VyprVPN-gänget erbjuder Kill Switch-funktionalitet..

Utöver detta granskas bland annat:

 • Hur många enheter som kan kopplas upp samtidigt
 • Serverparkens storlek
 • Företagets rykte

All denna information hamnar längst upp i recensionerna så att ni ska kunna få en kvick överblick när det kommer till vad som erbjuds.

10. Enhetsstödet kontrolleras

Om den VPN-tjänst ni gillar mest inte fungerar på alla enheter som ni vill koppla upp är besvikelsen säkert total. För att ni ska slippa göra ett dåligt köp kontrollerar jag alltid vilka enheter och operativsystem som stöds, så att ni slipper.

Många VPN-företag som vi hittar på topplistan erbjuder egenutvecklade appar till nästan alla enheter och operativsystem som finns (inkl. iOS, Mac, Android, iOS, Tor-webbläsaren, smarta tv-apparater, Kodi-boxar och mycket mer).

expressvpn-enhetsstödet-är-enormt-windows-android-mac-linux-med-mera
ExpressVPN ger ett bra stöd för i princip alla enheter som finns..

11. Prisläget kartläggs

Ett lågt pris är alltid välkommet, men inte på bekostnad av säkerheten eller andra viktiga funktioner. När en VPN-tjänst skänks bort kostnadsfritt är det alltid du som är produkten, det ska vi passa oss för. Vissa VPN-företag tar dessutom ut vansinnigt höga priser för exakt samma sak som en billigare VPN-leverantör tar ca. halva priset för. Med andra ord: Även denna kategori är mycket viktig.

nordvpn-prislista
Hos NordVPN kommer vi rätt billigt undan..

12. VPN-tjänsten rankas och hamnar på topplistan

Nu är recensionen över, och som ni själva har läst är det ingen liten process att kartlägga VPN-leverantörerna in i minsta detalj. Vid skrivande stund har 55+ VPN-leverantörer recenserats, och fler kommer det bli.

Samtidigt tar det mycket tid att besöka gamla recensionssidor, korrigera fakta, göra nya hastighetstester med mera. Men ha tålamod tack, snart gör fler recensioner och trevliga guider entré, var så säkra.

Avslutande ord

Målet med recensionerna är att ni som VPN-spekulanter ska kunna ta ett bra beslut, och med lite tur kan ni göra detta tack vare all information som ni hittar på VPNBasen.

Glöm inte att besöka topplistan för en lite kvickare jämförelse. Jag skulle även uppskatta om ni trillade in och skrev en egen recension (den får se ut precis hur som helst) när ni provkört VPN-tjänsten ett tag. Avslutningsvis: Om det är något ni undrar över är ni alltid välkomna att höra av er till mig.

Delta i diskussionen