Meny

Recension F-Secure Freedome: Ett dåligt VPN-val

Finska F-Secure grundades år 2008, och är numera ett av världens största webbsäkerhetsföretag. Om vi tar en titt på webbsidan hittar vi inga överdrivna löften. Programvaran ska vara lättanvänd samt säker och våra IP-adresser ska kunna skyddas på ett effektivt sätt.

Men men, från mitt håll ser kraven mer brutala ut än så. En lång rad streamingportaler ska kunna låsas upp, och när det kommer till fildelningen – hur ser det ut där? Svaret på dessa frågor samt ett antal fler får ni ta del av snart, men först blir det lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
FinlandFinland
P2P och torrentingFörbjudet
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar22+ i 21 länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Prova på-konto
5 dagar
Freedome Bas
Kostnad vid årsabonnemang38.75 kr
Engångsavgift465 kr
Antal samtida enheter som tillåts3
Freedome Plus
Kostnad vid årsabonnemang47.08 kr
Engångsavgift565 kr
Antal samtida enheter som tillåts5
Freedome Premium
Kostnad vid årsabonnemang57.92 kr
Engångsavgift695 kr
Antal samtida enheter som tillåts7
WebbsidaF-Secure.com

På plussidan (+)

Finland har starka datalagar

Länder såsom USA, Sverige, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och Australien har alla någonting gemensamt. Samtliga av dessa ingår i det så kallade Eyes-avtalet, vilket innebär att de gladeligen massövervakar sina invånare till höger och vänster.

Om en VPN-leverantör har sitt säte inom Eyes-zonen kan de vara tvungna att samarbeta med något eller några av medlemsländerna, även om de inte vill. Men då F-Secure har sin bas i Finland, ett land som inte ingår i övervakningspakten, behöver VPN-företaget inte lyda om ett Eyes-land försöker begära ut information om oss under bordet.

helsingfors
Helsingfors..

Finland tillämpar dessutom mycket strikta datalagar, vilka bör passa perfekt för säkerhetsföretag såsom F-Secure.

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

F-Secure Freedome ger oss tillgång till världens starkaste krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten, som aldrig kommer att knäckas. Om vi tar en kik på de VPN-protokoll som stöds hittar vi:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)

Som får ses som en ganska bra mix. OpenVPN-protokollet är aktiverat som standard för Mac, PC samt Android, och för iOS är det IKEv2-protokollet som gäller för hela slanten.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Tack vare samma säkerhetsverktyg bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med någon av Freedomes VPN-servrar. Det är mycket ovanligt att Kill Switch-verktyget tvingas göra sitt jobb. Men vid tex. serverbyten samt app-krascher är funktionen helt ovärderlig, och det bästa vi har för att kunna skydda oss mot IP- samt DNS-läckor.

Säkerhetsläget kan vi inte klaga på

En VPN-tjänst som inte klarar av att hålla tätt har misslyckats med sitt absolut viktigaste uppdrag; att hålla oss säkra på webben. Diverse säkerhetsbrister såsom DNS-läckor, IP-läckor, virus och annat trams ska aldrig accepteras. I de tester ni kan kika på nedan tar vi reda på hur F-Secure Freedome klarar sig i denna mycket viktiga kategori:

 • Virustotal.com (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Som ni själva ser finns det ingenting att anmärka på, och då blir det plushögen som gäller.

inga-ip-läckor-för-freedome-vpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inget-virus-i-programvaran-för-f-secure-freedome
Programvaran är ren enligt Virustotal..

BBC iPlayer och SVT Play kan låsas upp

Brittiska BBC är ganska duktiga på att sätta käppar i hjulet för diverse VPN-företag som försöker lura deras kraftfulla brandväggar, men än så längre stretar F-Secure emot bra.

Med detta sagt fungerade BBC iPlayer utmärkt på alla brittiska servrar som testades. Det var inte heller några problem att komma åt SVT Play, eller någon annan inhemsk tv-plattform på någon av de svenska VPN-servrarna. Netflix var dock en helt annan historia, men det snackar vi mer om under minusstrecket.

bbc-iplayer-fungerar-med-freedome-vpn

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

F-Secure Freedome fungerar utmärkt på alla vanliga enheter, såsom:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)

Men det finns samtidigt två svagheter som vi tvingas ta hänsyn till. Insticksprogram för webbläsare (tex. Chrome och Firefox) blir vi utan, och vi kan inte heller installera VPN-tjänsten i våra routrar. Detta då F-Secure helst ser att vi kör med deras egen routerlösning, – dvs. SENSE, som är omotiverat kostsam.

Utöver detta kan ni koppla upp från tre till sju enheter samtidigt beroende på vilket VPN-paket ni väljer att köra på. Många konkurrenter tillåter omkring fem samtida anslutningar, och med detta sagt känns F-Secures enhetsbegränsning inte särskilt blödig. Men om vi tar hänsyn till prisnivån tycker jag dock att F-Secure är något snåla, men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Apparna är snygga och lättanvända

Det är busenkelt att komma igång. Så fort vi betalat för oss blir samtliga appar tillgängliga, och jag började som vanligt med att testköra Windows-varianten.

Windows-appen var ett rent nöje att använda. Alla serverbyten genomfördes på momangen, Kill Switch-verktyget var aktiverat som standard (bra där) och inställningsmenyn var enkel att förstå sig på. I övrigt var designen ursnygg och gränssnittet följsamt som bara den. Här fanns det ingenting att klaga på!

klient-för-windows-för-f-secure-freedome-1

Vidare till iOS-appen, som hade ett identiskt gränssnitt jämfört med Windows-varianten, vilket är ett stort plus i mina ögon. Mer specifikt var installationen över på någon minut, och det säkraste krypteringsprotokollet, dvs. IKEv2, var aktiverat som standard. Jag utförde även ett tjugotal serverbyten i snabb takt för att plåga appen ett tag, men den visade lyckligtvis inga tecken på att vilja slänga ut mig.

klient-för-ios-för-freedome-1

Det märks att F-Secure har stora resurser bakom sig och därmed har råd att svarva fram appar i världsklass. Samtliga VPN-appar som testades var grafiskt snygga, säkra och rappa i gränssnitten. Bättre än så här blir det inte.

Neutralt (+-)

VPN-servrarna är ganska trötta

Bashastigheten

Här ser ni det nakna, eller okrypterade hastighetsläget.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska VPN-server som provkördes blev man knappast fartblind av, som ni ser nedan.

Nerströms: 47 Mbps
Uppströms: 113 Mbps
Latens: 13 ms

hastighetstest-server-i-sverige-för-vpn-f-secure

Storbritannien

När den brittiska servern skulle visa vad den gick för började Speedtest.net att klaga. ”Latensfel”, stod det med stora röda bokstäver. På grund av detta blev jag tvungen att tillämpa ett annat hastighetstest, och den bjöd på följande resultat:

Nerströms: 42 Mbps
Uppströms: 19 Mbps
Latens: 179 ms

USA

Speedtest.net ville inte vara med och leka i USA heller. Att diverse mättjänster strejkar är dock inte helt ovanligt. Detta då många VPN-leverantörer använder sig av starka brandväggar som kan få mättjänsterna att ge upp fullständigt. Hur som helst bytte jag återigen testmetod och resultatet, 15+ Mbps nerströms, är inte mycket att hurra över.

Nerströms: 15 Mbps
Uppströms: 19 Mbps
Latens: 257 ms

Allt som allt klarar F-Secure Freedome sig inte särskilt bra inom denna ganska viktiga kategori. De hamnar en bra bit under medelvärdet, och att placera hastighetskategorin i gränslandet mellan plus och minus är nästan generöst.

F-Secure Freedomes rykte online är mediokert

På F-Secures webbsida finns det inga handplockade kundomdömen som beskriver VPN-företaget som det bästa som hänt mänskligheten någonsin, men det gör inte ett jota. Att jämföra kundomdömen gör jag bäst själv, och med detta sagt gav jag mig ut mot Reddit, Facebook och andra sociala medie-sajter för att ta reda på vad användarna tyckte om VPN-leverantören ifråga.

Väl där var stämningen inte helt perfekt. Många kunder valde att klaga på loggpolicyn, apparna (konstigt nog) samt kundsupporten. Nöjda kunder fanns det förstås också, som oftast berömde smidigheten i att kunna samla en antivirus- samt en VPN-lösning på ett och samma ställe.

f-secure-kundomdöme

f-secure-kundbetyg

Mer specifikt var strax över hälften av kunderna missnöjda, vilket är tillräckligt uselt för att hela kategorin ska kunna placeras i minushögen.

På minussidan (-)

Loggpolicyn känns inte säker

Alla VPN-leverantörer lägger vantarna på harmlös information som tex. kan handla om vilket operativsystem vi använder oss av eller hur många enheter vi har kopplat upp på en och samma gång. Och jepp, F-Secure är inget undantag till den regeln. Men de går tyvärr snäppet längre än så, och sparar lite mer tveksam information, vilket vi går in på bums.

F-Secure Freedome lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Namnuppgifter (vid registreringen)
 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsajt)
 • Kraschrapporter (ofarliga – kan inte användas för att spåra oss)
 • ”Customer relationship data” (används för att skicka iväg riktad reklam år vårat håll)
 • Våra IP-adresser (vid registreringen)

De fem första punkterna är inget att sätta kaffet i halsen över, men annonsdata, eller ”customer relationship data”, ska vi knappast behöva dras med när vi betalar för oss. Jag gillar inte heller att de lägger beslag på våra IP-nummer vid registreringsfasen.

För att strö än mer salt i såret samarbetar företaget med både myndigheter samt upphovsrättslobbyn. Vad gör det att Finlands datalagar är urstarka när de ändå väljer att dela med sig av både det ena och det andra – helt frivilligt dessutom?

Och jepp, det finns mer: F-Secure övervakar all webbtrafik per automatik för att kontrollera att vi sköter oss, vilket knappast rimmar särskilt väl med 100% anonymitet.

I vanliga fall brukar jag raljera vidare om huruvida loggavtalet var lättläst eller inte, vad VPN-företaget inte sparar samt mycket mer. Men vi skippar det. F-Secure Freedomes loggavtal är så dåligt det bara kan bli, det finns ingen anledning att dra ut lidandet mer än nödvändigt. Här blir det minushögen som gäller med största möjliga marginal.

Netflix kan inte överlistas

Hollywood-lobbyn har tvingat Netflix att göra livet surt för samtliga VPN-leverantörer. En kraftig brandvägg samt regelbundna IP-räder från medieplattformens sida innebär att många VPN-aktörer inte klarar av att stå emot.

Men hur ser det ut när det kommer till F-Secure Freedome? Jodå, resurserna finns nog allt – men inte viljan. I supportforumet länkar de till en av Netflix hjälpsidor: ”Varför vi blockerar VPN-tjänster?”. Detta tyder på att F-Secure har lagt sig platt och valt att acceptera läget. De har helt enkelt gett upp, utan att ens försöka.

freedome-kan-inte-låsa-upp-netflix

Tips: Om det är det amerikanska Netflix-utbudet som är mest intressant bör Surfshark samt Cyberghost ses som två intressanta val.

Fildelning är strängt förbjudet

Hos F-Secure är fildelning fullkomligt förbjudet precis överallt. Enligt företaget själva togs detta beslut för att de inte ville bryta mot en välkänd upphovsrättslag (DMCA-lagen), vilket känns lite långsökt. I synnerhet då 95% av alla VPN-företag helt struntar i den lag som precis nämnts.

Inte långsökt, men långsam, kanske man kan kalla mig då jag försökte fildela en stund trots att denna ädla hobby är strängt förbjuden. Resultatet: Precis som väntat gick det helt åt skogen, som ni ser nedan.

torrenting-funkar-inte-för-f-secure-freedome-1

Kundsupporten håller inte måttet

F-Secure är ett jätteföretag, och kundsupporten kan beskrivas som både bra och dålig. Det bästa är att det finns hur mycket information som helst att ta del av online. Diskussionsforumet är välfyllt och välbesökt, och installationsguider finns att tillgängliga för alla enheter som kan kopplas upp. Men när det kommer till att kontakta företaget ser det inte lika muntert ut.

faq-sektion-för-f-secure-freedome

Säkerhetsföretaget ska erbjuda en chattklient, åtminstone i teorin, men de tiotal gånger jag kikade på webbsidan var denna helt stängd. Jag blev istället tvungen att hyvla iväg mina frågor via ett webbformulär och nu, omkring fem dagar senare, har jag ännu inte fått något svar (något svar kom aldrig). Mer specifikt blev jag mycket missnöjd med kundsupport-sidan, som kan beskrivas som minst sagt rörig.

Prisläget är högt och förvirrande

I skrivande stund finns det tre olika VPN-paket att välja på, och det är bara en sak som skiljer dem åt: stödet för hur många enheter vi kan koppla upp på en och samma gång. Basversionen tillåter tre samtida uppkopplingar, plusversionen fem och premiumversionen sju.

Det går även bra att prova på VPN-tjänsten helt gratis i upp till fem dagar, men tänk gärna på att säga upp abonnemanget om ni inte skulle vara nöjda. Om ni glömmer att göra så tecknas ni automatiskt för ett helårsabonnemang.

I övrigt är idén med en fast startavgift ganska unik för just Freedome. Med den i åtanke fördubblas priserna på samtliga abonnemang, vilket innebär att prisbilden blir något förvirrande, och för att nämna det värsta: dyr som attan!

f-secure-freedome-prislista

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Paypal

Men det blir tyvärr stopp och belägg som gäller för alla som vill kunna betala via Bitcoin. Enligt supportforumet verkar Freedome-gänget inte sugna på att ge stöd för anonyma betalningar, konstigt nog.

Rekommenderas F-Secure Freedome?

Nej. VPN-företaget gör mycket rätt, men allt som allt är minushögen för tung. Vi kan inte fildela, loggavtalet är rentav hemskt och så även prisläget. Utöver det underpresterar kundsupporten, och förtages rykte online är minst sagt hemskt.

Mer specifikt bör F-Secure Freedome ses ett mycket dåligt VPN-alternativ, i synnerhet då VPN-jättar såsom CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) erbjuder exakt samma saker (eller bättre) till ett betydligt mer humant pris.

Ni som gillar antivirusprogrammet (och det borde ni göra – det är grymt bra) kanske också blir sugna på att köra med F-Secure Freedome, då alla funktioner kan samlas på ett och samma ställe. Men snälla, fall inte för den luringen då gräset är så pass mycket grönare på den andra sidan. Renodlade VPN-tjänster är det bästa valet, tro mig.

Ett besök på VPN-topplistan rekommenderas starkt. Väl där hittar ni kortfattad information om alla VPN-leverantörer som recenserats, vilket bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört F-Secure Freedome? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agne Jansson

VPN -uppkopplingen är säkert bra.
Dock verkade de inte ha någon koll
på sina betalda fakturor.

Jag betalade först till Apple för en månad.
Därefter för 7 enheter i två år, direkt till
Freedome.

Snart därefter kom meddelande: ”Din prenumeration
har gått ut”!
– och de stängde av mig ! ! !

VARNING för företaget – de svarar inte på mina
fem mail i saken heller!

Jag struntar nog i det jag betalat och går
tillbaks till det väl fungerande Nord VPN!
Jag rekommenderar Nord VPN!

Agne Jansson

Med NORD VPN
– behövde jag aldrig invänta
”moderering”
Det fungerade direkt!
Vad är skillnaden?

ungern

Härligt att läsa en så utförligt test, och inse att detta var ett års felköp.
Startade Freedome och qBittorrent, fick hela 7kB/s ner. DEt skulle ta 11 dagar att bli klar. Nå, lämnade det igång över natten, 6,84GB var hemma (100%), men Freedome visade 767MB ”protected”. Kollade med whatsmyip, min IP var skyddad fortfarande. Killswitch är på. Hur går detta ihop? Omöjligt, att de lät mig dra ner 6GB skyddat om det inte står, gick torrenten oskyddad? Då var ju detta falsk trygghet… värsta kombinationen!

ungern

Tack för tipset, dock var detta via M3 (IDG.se) som det ingick i Plus-medlemskap eller nåt, så det kan man nog inte få tillbaka.
Hade Cyberghost tidigare, dock höjde de priserna ganska mycket, och jag torrentar väldigt lite senaste tiden. Nåväl…
Ha det gott!

De senaste artiklarna

Mer om VPN