F-Secure är ett av världens största säkerhetsföretag och grundades år 1998 i Finland. Organisationen har numera över 1000 anställda i alltifrån Helsingfors till Bangkok. Med tanke på den rutin som finns inom företaget måste deras VPN-tjänst, F-Secure Freedome, vara vansinnigt välsvarvad. I recensionen nedan tar vi reda på om detta stämmer, häng med.

FaktaInfo
FinlandFinland
P2P och torrentingFörbjudet
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar22+ i 21 länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär och mail
Freedome Bas
Kostnad vid årsabonnemang38.75 kr
Engångsavgift465 kr
Antal samtida enheter som tillåts3
Freedome Plus
Kostnad vid årsabonnemang47.08 kr
Engångsavgift565 kr
Antal samtida enheter som tillåts5
Freedome Premium
Kostnad vid årsabonnemang57.92 kr
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Engångsavgift695 kr
Antal samtida enheter som tillåts7

Besök F-Secure Freedome

På plussidan (+)

Acceptabel loggpolicy

Nästan alla VPN-leverantörer sparar harmlös information som tex. handlar om vilket operativsystem vi använder oss av samt hur många enheter vi använder samtidigt på ett och samma abonnemang, och det gör F-Secure med. Detta är dock ingenting att höja på ögonbrynen över.

Men F-Secure sparar dock lite väl mycket information såsom “customer relationship data”, vilket sparas för att vi ska kunna ta emot riktad reklam. Företaget säger själva att denna information inte kan användas för att röja vår identitet, och det litar jag på. Men samtidigt känns det inte ok att betala pengar för att ta emot massa reklam, marknadsundersökningar och dylikt i tid och otid.

f-secure-freedome-privacy-policy-_-f-secure

Företaget säger även att de samarbetar med myndigheter när detta behövs, vilket förstås är helt ok vid grövre brott. Men de säger ingenting om vilka organisationer (upphovsrättsorganisationer?) och regeringar de samarbetar med, eller om de delat med sig av kunders information tidigare. Lite mer transparens hade verkligen inte skadat, men allt som allt är loggavtalet godkänt.

Finland har starka datalagar

USA, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och Australien har någonting gemensamt. Samtliga av dessa ingår i det så kallade 5 Eyes-avtalet. Målet med denna organisation är att övervaka samtliga medborgare digitalt för att kunna varna de andra medlemsländerna om något hotfullt skulle dyka upp på nätet.

Om en VPN-leverantör befinner sig inuti Eyes-området kan de vara tvungna att samarbeta med dessa regeringar. F-Secure har som sagt sitt säte i Finland, ett land som inte ingår i dessa samarbeten, och tack vare hålls företaget på ett behagligt avstånd ifrån den oheliga alliansen. Finland har även mycket strikta datalagar, vilka passar perfekt för VPN-leverantörer. Samma land har med andra ord inga förpliktelser att lämna över information till andra länder, vilket känns tryggt.

Starka krypteringsprotokoll erbjuds

F-Secure Freedome ger oss tillgång till AES 256-kryptering, vilket är marknadens säkraste protokoll, som dessutom aldrig har knäckts. Utöver detta ger VPN-företaget även fullt stöd för det öppna (och mycket säkra) VPN-protokollet OpenVPN.

OpenVPN-protokollet är aktiverat som standard när vi kopplar upp oss via Mac, PC eller en Android-enhet. För iOS är det IKEv2 som gäller, ett minst lika säkert protokoll.

krypteringsprotokoll-för-f-secure-freedome

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows och Mac. Tack vare detta säkerhetsverktyg bryts vår internetuppkoppling automatiskt om vi skulle tappa kontakten med Freedome-servrarna. Verktyget är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt och det bästa skyddet vi har mot diverse IP- och DNS-läckor.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

En VPN-tjänst som inte klarar av att hålla tätt har misslyckats med sitt absolut största uppdrag, att hålla oss säkra. Säkerhetsbrister såsom DNS-läckor och IP-läckor ska kunna motverkas på ett bra sätt, och i testerna nedan tar vi reda på hur F-Secure Freedome klarar sig.

 • Virustotal.com (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Som ni själva ser klarade F-Secure sig utmärkt i samtliga av säkerhetstesterna.

inga-ip-läckor-för-freedome-vpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inget-virus-i-programvaran-för-f-secure-freedome
Programvaran är ren enligt Virustotal..

Acceptabla serverhastigheter

Sverige

Den svenska server som provkördes hade helt ok spring i benen, som ni ser nedan.

Nerströms: 47 Mbps
Uppströms: 113 Mbps
Latens: 13 ms

hastighetstest-server-i-sverige-för-vpn-f-secure

Storbritannien

När den storbritanniska servern skulle testas började Speedtest.net klaga. ”Latensfel” stod det med stora röda bokstäver. På grund av detta blev jag tvungen att använda mig av ett annat hastighetstest, och detta gav följande resultat:

Nerströms: 42 Mbps
Uppströms: 19 Mbps
Latens: 179 ms

USA

Även i USA ville inte Speedtest.net vara med och leka. Detta är ovanligt, men har hänt förut. Hur som helst bytte jag återigen testmetod och resultatet av mätningen finns att skåda nedan:

Nerströms: 15 Mbps
Uppströms: 19 Mbps
Latens: 257 ms

Allt som allt klarar F-Secure Freedome sig någorlunda bra rent hastighetsmässigt, i synnerhet i Sverige. Men samtidigt gillar jag inte att vi blev utsparkade från Speedtest.net. Felkoder såsom ”latensfel” är aldrig trevliga att få uppkörda i ansiktet.

Bra stöd för BBC iPlayer och SVT Play

Brittiska BBC är ganska duktiga på att sätta käpparna i hjulet för diverse VPN-företag som bara vill erbjuda någonting unikt, men än så längre stretar F-Secure emot mycket bra. BBC iPlayer fungerade på alla storbritanniska servrar som testades och det var heller inga problem att komma åt SVT play på den svenska servern.

bbc-iplayer-fungerar-med-freedome-vpn

Samtliga av de vanligaste enhetstyperna har fullt stöd:

F-Secure Freedome fungerar utmärkt på:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)

Men det finns samtidigt två klara svagheter. Några insticksprogram till diverse webbläsare såsom Chrome och Firefox hittar vi inte (jag avskyr dock dessa, men smaken är som baken). Utöver detta finns det inget stöd att vi ska kunna installera VPN-tjänsten i våra routrar, vilket kan vara en dealbreaker för alla som inte vill vara tvungna att köpa F-Secures egen Routerlösning, SENSE. Allt som allt blir företaget godkända inom denna kategorin, men det är med ett nödrop.

Snygga och lättanvända appar

Det är busenkelt att komma igång. Så fort vi betalat för oss blir samtliga appar tillgängliga, och jag började med att testköra Windows-klienten.

Windows-appen var ett rent nöje att använda. Serverbytena kunde utföras med ett klick och det tog aldrig mer än någon sekund att koppla upp sig mot en ny sådan. Kill Switchen var aktiverad som standard (bra där) och alla inställningsval jag förväntade mig skulle finnas var lättåtkomliga. I korthet – en av de bästa Windows-apparna jag stött på hittills.

klient-för-windows-för-f-secure-freedome-1

Vidare till iOS-appen. Som ni själva ser nedan är gränssnittet identiskt, vilket är ett stort plus i mina ögon. Installationen var över på några sekunder och kunde godkännas via Touch ID eller Face ID. Jag hade dock uppskattat om det starkaste krypteringsprotokollet, IKEv2, var aktiverat som standard. Men detta kan vi förstås ändra själva (och det borde vi göra). Ett stort antal serverbyten gjordes direkt efter vartannat och appen visade inga tecken på att tröttna på mig.

klient-för-ios-för-freedome-1

Mer specifikt märks det av att F-Secure-gänget är vana app-byggare. Det finns egentligen inget att klaga på här. Alla appar som testades var grafiskt snygga, säkra och rappa i gränssnitten.

På minussidan (-)

Inget stöd för Netflix (USA)

Hollywood har tvingat Netflix att göra livet surt för samtliga VPN-leverantörer. Kartell-liknande licensavtal tecknas och en och samma film kan säljas flera gånger till ett antal olika regioner (ofta världsdelar). Detta mycket konstiga system kan frångås om vi tecknar oss för en VPN-leverantör som erbjuder ett bra stöd för utländsk streaming.

Tyvärr hör inte F-Secure Freedome till den skaran när det kommer till Netflix. Ett antal amerikanska servrar provkördes, och ingen av dessa gav mig tillgång till det amerikanska Netflix-utbudet. För övrigt verkar inte företaget vara särskilt sugna på att ta upp kampen heller. I supportforumet länkar de till Netflix hjälpsida: ”Varför vi blockerar VPN-tjänster”, vilket tyder på att något stöd för Netflix (USA) aldrig kommer. F-Secure har förmodligen för mycket att förlora på en, eller förmodligen ett lastbilslass, med stämningsansökningar från Hollywood.

Tips: Om det är Netflix det amerikanska Netflix-utbudet du vill komma åt är både Surfshark och Cyberghost två mycket bra val.

netflix-är-i-kamp-med-f-secure

Torrenting och p2p är strängt förbjudet

Bittorrent-protokollet är underbart. Stora filer kan laddas ner på nolltid på ett mycket enkelt sätt, men det finns vissa risker. När vi använder oss av en torrent-klient för att ladda ner material kan vi bli spårade av diverse upphovsrättsorganisationer och skumma advokatbyråer. Utöver detta skyltar vi även med våra riktiga IP-adresser (om vi inte skyddar oss via en VPN-uppkoppling vill säga), vilket diverse hackers inte är sena med att utnyttja.

Som synd är förbjuder F-Secure Freedome torrenting på samtliga servrar. Enligt företaget själva togs detta beslut för att de inte vill bryta mot Digital Millennium Copyright Act (DMCA-lagen), vilket känns lite långsökt.

Inte långsökt, men långsam, kanske man kan kalla mig då jag försökte torrenta en liten stund trots att detta inte är tillåtet. Resultatet: Det gick åt skogen, som ni ser nedan.

torrenting-funkar-inte-för-f-secure-freedome-1

Kundsupporten håller inte måttet

F-Secure är som många vet ett jätteföretag, och kundsupporten kan beskrivas som både bra och dålig. Det bästa är att det finns hur mycket information som helst att ta del av online. Diskussionsforumet är välfyllt och välbesökt, och inställningsguider finns till alla enheter som stöds. Men när det kommer till att kontakta företaget är det inte lika muntert.

Företaget ska erbjuda en chattklient, åtminstone i teorin, men alla gånger jag kikade på webbsidan var direktchatten stängd. Istället fick jag hyvla iväg mina frågor via ett webbformulär och nu, två dagar senare, har jag ännu inte fått något svar. I stort blev jag rätt missnöjd med den support som erbjöds.

Prisnivån är något hög

Sammanlagt finns det tre olika VPN-paket att välja på, och det är bara en sak som skiljer dem åt: Stödet för hur många enheter vi kan använda oss av samtidigt på ett och samma abonnemang. Basversionen tillåter tre samtida uppkopplingar, plusversionen fem och premiumversionen sju. Det går även att prova på tjänsten helt gratis i upp till fem dagar, vilket bör ses som mycket generöst. Jag gillar dock inte den något höga startavgiften som vi måste dras med oavsett vilket abonnemang vi tecknar oss för.

freedome-prislista-för-sverige

Betala kan vi göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Paypal

Tyvärr tillåts inte anonyma betalningar via tex. Bitcoin, men med lite tur blir det ändring på det i framtiden. Den pengarna tillbaka-garanti som erbjuds sträcker sig över 30 dagar, och om man vill utnyttja denna är det bara att kontakta supporten.

Rekommenderas F-Secure Freedome?

Till viss del. VPN-företaget gör lika mycket rätt som de gör fel. Jag gillar apparna och har ett fullt förtroende för att F-Secure klarar av att hålla oss säkra. Men allt som allt är minushögen lite för stor för att VPN-tjänsten ska kunna rekommenderas helhjärtat.

Ett bättre stöd för utländsk streaming (jag tänker då på Netflix) hade inte suttit helt fel, och det bristande stödet för fildelning är även det lite tråkigt. Allt som allt är FSecure Freedome inget dåligt val, men när VPN-jättar såsom CyberGhost och NordVPN erbjuder samma funktioner (eller bättre) till ett lägre pris är det vara svårt att motivera en eventuell Freedome-prenumeration.

För er som vill gillar antivirusprogrammet (och det borde ni göra – det är grymt bra) kan dock F-Secure Freedome vara ett bra val då allting kan samlas på ett och samma ställe. Men för alla andra: Kika gärna vidare på topplistan. Där hittar ni kortfattad information om samtliga VPN-leverantörer och deras respektive erbjudanden.

Delta i diskussionen