Meny

Så kan du slippa CAPTCHAs när du använder en VPN

Ber Google dig att bekräfta att du inte är en robot gång efter annan, genom att du exempelvis löser matematiska problem eller klickar på rätt bilder? Om så är fallet har du mötts av ett robotfilter, eller en CAPTCHA-förfrågan.

Dessa typer av mjuka blockeringar har blivit allt vanligare på internet, och VPN-användare är drabbade i en extra hög utsträckning. När du använder en VPN kan du till och med få CAPTCHA-förfrågningar i samband med att du besöker Google.

I den här guiden förklarar vi vad en CAPTCHA-förfrågan är, varför de existerar samt hur man kan handskas med CAPTCHA-förfrågningar när man använder en VPN.

Vilken är den bästa VPN-tjänsten för att slippa CAPTCHAs?

Cyberghost är den bästa VPN-tjänsten för att slippa CAPTCHAS. Anledningen till det är att de erbjuder mest IP-nummer, samt för att de byter ut sina IP-nummer oftare än konkurrenterna. Därav slipper du nästan alltid CAPTCHAS när du skyddar dig med Cyberghost.

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Läs mer: Så fungerar en VPN. En perfekt guide för nybörjare!

Läs mer: Jämför över 60 VPN-tjänster i Sveriges största test

Vad är en CAPTCHA och varför används de?

CAPTCHA kallas ibland för robotfilter, och det engelska begreppet betyder ”Completely Automated Public (Turing) Test (to Tell) Computers and Humans Apart”. Huvudmeningen med CAPTCHA är att webbsidor ska kunna särskilja bottar från riktiga användare på ett effektivt sätt.

Människor kan i regel överlista CAPTCHA:s på ett fåtal sekunder, medan nästan alla bottar misslyckas med den prestationen.

Följande CAPTCHA-förfrågningar existerar:

 • Matematiska problem: Enkla uträkningar såsom 1+5.
 • Ordrebusar: Du skriver ett ord som återfinns i en lista.
 • Tidsbaserade tester: Du har ett visst antal sekunder på dig att fylla i ett formulär.
 • Bildbaserade tester: Du väljer de bilder som passar en specifik beskrivning. Tex. ”Klicka på alla broar”.
 • Drag and drop-tester: Du drar bilder till rätt position inuti en figur.
 • No CAPTCHA reCAPTCHA: Du klickar i en ruta där du bekräftar att du inte är en robot. Frasen ”Jag är inte en robot” återfinns i regel i texten.

Nedan kan du se ett exempel på en reCAPTCHA-förfrågan:

recaptcha-exempel

Det är vanligt att webbsidor använder sig av CAPTCHA:s i samband med att du skapar ett nytt användarkonto, i samband med att du vill kommentera en artikel eller när du är i färd med att köpa en produkt.

Det huvudsakliga målet är alltid att identifiera samt försvåra arbetet för skadliga skript och bottar, så att de inte kan publicera skräpmeddelanden, eller spam.

CAPTCHA:s är även ett effektivt verktyg som skyddar webbsidor mot cyberhot såsom DDoS-attacker, eller överbelasningsattacker.

Enligt Google är CAPTCHA:s även behjälpliga för att skydda deras servrar från skadlig webbtrafik, samt för att förhindra bottar från att hacka Googlekonton.

Är CAPTCHA:s integritetskränkande?

I regel, nej. Som vi tidigare fastslog skyddar CAPTCHA-förfrågningar webbsidor från skadlig trafik, DDoS-attacker samt andra typer av säkerhetshot. De CAPTCHA:s som exempelvis Solve Media tillhandahåller är inte osäkra, men de innehåller dock reklam, som du kan se nedan.

solve-media-captcha-med-reklam

Google använder turligt nog inte reklamfinansierade CAPTCHA:s, och även om du får syn på en CAPTCHA med reklam kan du inte spåras såvida du använder en bra VPN. Detta då den som skapat CAPTCHA-fönstret aldrig får reda på din riktiga IP-adress, utan enbart den IP-adress som VPN-företaget tilldelat dig.

Varför är CAPTCHA:s vanliga när man använder en VPN?

När du använder en VPN surfar du i regel med en delad IP-adress, som hundratals VPN-användare delar på. Från Googles perspektiv är det misstänksamt att ett och samma IP-nummer skickar många förfrågningar på en gång, då det tyder på att trafiken är skadlig eller onaturlig.

Så fort Google identifierat ett onaturligt trafikmönster flaggas IP-numret, och i förlängningen tvingas alla som använder det att bevisa att de är riktiga människor, och inte bottar.

Hur ofta ser man CAPTCHA när man använder en VPN?

Enligt användare på Reddit och Quora tvingas den genomsnittlige VPN-användaren att stå ut med CAPTCHA:s cirka en till tre gånger per dygn. Enligt våra beräkningar stämmer den frekvensen, och i genomsnitt måste man överlista en CAPTCHA-förfrågning var sjätte gång man utför en Googlesökning enligt vår undersökning.

Så minimerar du problemet med CAPTCHA

Följande tips är behjälpliga för att du ska minimera problematiken med CAPTCHAs när du surfar med en VPN.

1. Använd en dedikerad IP-adress

Till skillnad från privata IP-adresser används dedikerade, eller privata IP-adresser bara av en person i taget, det vill säga du. Tack vare det är det mindre sannolikt att Google flaggar IP-numret som osäkert, då bara en begränsad mängd webbtrafik kan härledas till samma IP-adress.

Det är tyvärr endast ett fåtal högpresterande VPN-företag som erbjuder privata IP-adresser, och i samtliga fall tar VPN-företagen betalt såvida du vill komplettera ditt VPN-abonnemang med ett privat IP-nummer.

VPN-företag som erbjuder privata IP-adresser

Om du vill ha en privat IP-adress, använd gärna med något av dessa VPN-alternativ:

 • Cyberghost: Ett dedikerat IP-nummer kostar cirka 50 kronor per månad. Cyberghost presterar väl och är det bästa allroundalternativet.
 • NordVPN: Ett privat IP-nummer kostar cirka 650 kronor per år. NordVPN presterar lika bra som Cyberghost, men är marginellt mer kostsamma.
 • IvacyVPN: Ett privat IP-nummer kostar omkring 20 kronor per månad. IvacyVPN är ett bra budgetalternativ, även om de inte presterar lika bra som de två ovanstående VPN-alternativen.

2. Byt VPN-server

Ibland kan CAPTCHA-förfrågningar uppenbara sig som en konsekvens av att din internetuppkoppling har ett högt pingvärde, det vill säga en hög latens. Det kan också vara så att det IP-nummer du använder är flaggat av Google. Denna problematik kan du lösa genom att byta VPN-server.

Om du använder dig av en VPN-tjänst som erbjuder ett stort servernätverk, exempelvis Cyberghost, är chansen stor att du lyckas hitta en VPN-server som både är snabb och inte flaggad som osäker av Google.

3. Använd ett webbläsartillägg

Du kan överlista somliga CAPTCHA-förfrågningar med hjälp av olika typer av webbläsartillägg, såsom:

Buster: Är enligt våra efterforskningar det mest populära alternativet för att överlista CAPTCHA:s. Det är gratis, källkoden är öppen och programmet klarar av att besegra nästan alla robotfilter på under 30 sekunder.

I’m not a robot CAPTCHA clicker: Ett populärt webbläsartillägg som finns tillgängligt för Chrome och Firefox. Tillägget klarar enbart av att lösa enkla CAPTCHA-förfrågningar, såsom de som är av ”Bekräfta att du inte är en robot”-typ. CAPTCHA:s som innehåller bilder eller ljud kan inte överlistas.

4. Använd unCAPTCHA

unCAPTCHA är inte ett webbläsartillägg, utan ett regelrätt datorprogram som kräver att du har grundläggande kunskaper i python för att det ska fungera. unCAPTCHA är dock kompetent, och programmet ska enligt utvecklarna klara av att lösa upp till 85 % av alla reCAPTCHA-förfrågningar.

Men det finns även nackdelar med programmet. Utvecklarna har sagt att unCAPTCHA numera innehåller kod som gör tillägget mindre effektivt, då verktyget blivit populärt bland cyberbrottslingar. Programmet är även nerlagt, så koden kommer inte längre att underhållas av utvecklarna.

5. Rensa inte dina webbkakor

Somliga Redditanvändare hävdar att färre CAPTCHA:s uppenbarar sig när man inte rensar sina webbkakor. Vi har testat detta, och märkte förvisso inte någon skillnad överhuvudtaget gällande hur många robotfilter som visades upp.

Om detta fungerar, är det förmodligen för att Google och andra webbsidor inte ser dig som en ny besökare med en ny IP-adress, utan som en återvändande besökare med en ny IP-adress. Om denna teori stämmer betraktas din VPN-uppkoppling som mer tillförlitlig såvida du inte rensar dina webbkakor alltför frekvent.

Läs mer: Vad är cookies och hur rensar man cookies?

6. Byt sökmotor

Om du är inloggad på ditt Googlekonto i samband med att du är uppkopplad mot en VPN-server är chansen mindre att CAPTCHA-förfrågningar uppenbarar sig. Många föredrar dock att inte vara inloggade på Google, då målet med en VPN är att man ska vara och förbli anonym på nätet.

Du kan därför välja att istället använda en sökmotor som inte visar upp CAPTCHA:s i samma utsträckning som Google. DuckDuckGo är ett bra alternativ till Google, menar vi.

Läs mer: DuckDuckGo eller Google – det är frågan..

7. Byt webbläsare

Det är möjligt att du blir utsatt för ett mindre antal CAPTCHA:s om du använder dig av en webbläsare som tillämpar ett särskilt säkerhetsfokus. Så istället för Google Chrome kan du välja att surfa med Firefox, (inaktivera Tor-nätverket för att få en bättre uppkopplingshastighet) Tor eller Brave.

8. Betala för att slippa CAPTCHA-förfrågningar

Det finns ett fåtal webbtjänster som gör att du slipper överlista nya CAPTCHA:s gång efter annan. 2CAPTCHA klarar av att lösa alla tänkbara CAPTCHA:s inom loppet av 15 sekunder. Programmet är dock avgiftsbelagt; för 10 kronor löser 2CAPTCHA 1 000 normalsvåra CAPTCHA:s.

2CAPTCHA är effektivt då programmet inte enbart förlitar sig på förinställd kod, det är nämligen riktiga människor som löser CAPTCHA-förfrågningarna åt dig.

Utöver detta är AntiCaptcha ett populärt alternativ. Programmet identifierar och löser alla typer av CAPTCHA:s, men för att kunna använda det måste du skapa ett användarkonto och sätta in pengar. Prisnivån är likvärdig 2CAPTCHA:s prislista; för 10 kronor löser det 1 000 CAPTCHA:s eller 500 reCAPTCHA:s.

Hur löser du CAPTCHA:s när du använder en VPN?

Om du har vetskap om fler sätt som är matnyttiga för att man ska kunna undgå CAPTCHA:s när man använder en VPN, hör gärna av dig via kommentarsfältet. Om du vill tipsa oss om en specifik tjänst eller ett verktyg, inkludera gärna länken i din kommentar.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN