Meny

DuckDuckGo eller Google – det är frågan..

DuckDuckGo (DDG) och Google har många likheter. Båda av dem erbjuder gratis söktjänster, extraprogram och mycket mer. Affärsmodellerna ser dock ganska olika ut. Medans Google samlar in mängder av personlig information värnar DuckDuckGo om vår integritet på ett betydligt bättre sätt.

Med detta sagt har både DDG sina respektive styrkor samt svagheter, och dessa går vi igenom bums.

Hur fungerar Googles affärsmodell?

Googles affärsmodell bygger på att samla så mycket information om oss de bara kan för att sedan kunna köra upp skräddarsydda annonser i ansiktet på oss. I korthet: Vissa gillar Googles affärsmodell – andra inte. Vi får tillgång till en vansinnigt kompetent sökmotor, en helt okej mailklient (Gmail) samt en större drös övriga program såsom en ordbehandlare, ett kalkylprogram samt mycket mer.

Googles inofficiella slogan lyder: ”Don’t be evil”. De är förstås inga elakingar. De är en teknikjätte som vill kunna bada i pengar Joakim von Anka-style, och det gör de också.

Läs mer: Vad är en VPN egentligen?

Googles användaravtal

Här får vi det svart på vitt – en vansinnig mängd data samlas in, som ni ser nedan.

google-användaravtal

Google har full koll på vad vi handlar, vilka webbsidor vi besöker, vilka personer vi väljer att snacka med samt mycket annat. Visst, det är ofta aggregerad (dvs. anonymiserad) data som sparas, men många känner sig säkert inte helt trygga även när så är fallet.

Vad är DuckDuckGo?

DuckDuckGo beskriver sig själva som “sökmotorn som inte spårar dig”. De är en ganska bra kontrast till Google som lägger vantarna på i princip allt, om ni frågar mig. Skräddarsydda annonser och skumma reklamprofiler blir ett minne blott om ni håller er till DDG.

DDG:s söktjänst har växt rejält under de senaste åren. Antalet dagliga sökningar har ökat från 79.000 år 2010 till strax över 35 miljoner år 2020. DuckDuckGo tror själva att ökningen beror på att de breddat sin verksamhet, då de numera erbjuder appar till bland annat iOS, Android, Linux, Mac, Windows samt webbläsare (Firefox och Safari).

duckduckgo-traffic

Ökningen beror förmodligen inte bara på DuckDuckGo:s egna insatser. Googles ganska hårda samt integritetskränkande användarvillkor och diverse datainsamlings-skandaler kan också ha bidragit till DDG:s framgångar.

DuckDuckGo finns numera även i Tor-webbläsaren, där den återfinns som standardsökmotorn. Då Dark Web är en mycket anonymiserad historia fokuserar DDG främst på kvalitet, och inte kvantitet. De listar med andra ord ”bara” resultat från cirka 500 källor på den mörka sidan av webben.

DDG:s sökmotor är långtifrån lika träffsäker som Googles, men den har trots att förbättrats rejält under den senaste tiden. Den så kallade Bang!-funktionen är till exempel riktigt trevlig.

Om vi exempelvis väljer att skriva ”!gtes i am a duck”, visas det översatta svaret; jag är en anka. Samma sak gäller för en lång rad övriga webbsidor såsom Youtube, där ”!yt swimming labradors” snabbt visar alla simmande labradorer som Youtube har att bjuda på.

duckduckgo-bangs

Hur tjänar DuckDuckGo pengar?

Även om DDG inte har Googles enormt välfungerande, men aningen integritetskränkande annonssystem att luta sig tillbaka mot tjänar företaget en hel del pengar. År 2011 lassade ett investmentbolag in motsvarande 25 miljoner kronor i DDG, och DDG visar trots allt annonser, även om dessa inte baseras på vår webbhistorik.

Den reklam vi får stå ut med är istället helt baserad på våra sökningar, och går dessutom att stänga av helt. DDG:s annonssystem är med andra ord mindre påträngande än Googles, vilket leder till att inkomsterna blir mindre. DDG skänker även pengar till en lång rad välgörande organisationer årligen, så min personliga rekommendation är att ni låter annonserna stanna.

DDG tjänar också pengar via så kallad affiliate-marknadsföring, där de får en slant om deras besökare till exempel handlar på Amazon eller Ebay via länkarna i sökfältet.

Vem äger DuckDuckGo?

DuckDuckGo grundades av Gabriel Weinberg. Innan han valde att skapa DDG låg han bakom det sociala nätverket Names Database, som han sedan sålde för motsvarande 90 miljoner kronor år 2006.

Pengarna gav honom ett trevligt litet startkapital som användes för att kunna dra igång DuckDuckGo år 2008. DDG har numera runt 50 anställda som arbetar med att utveckla webbtjänsten ytterligare.

Kan man lita på DuckDuckGo?

Grundaren själv, det vill säga Gabriel Weinberg, är mycket noga med att vurma om vår integritet. Detta bör ses som mycket unikt.

Nästan alla likvärdiga webbtjänster har som mål att omvandla vår användardata (tex. webbhistorik) till annonsprofiler, vilket de tjänar en ganska bra hacka på.

Det gamla talesättet: ”Om någonting är gratis – är det du som är produkten” stämmer ofta, men DuckDuckGo är ett av undantagen till den ramsan. De erbjuder såklart inte total anonymitet, det gör ingen sökmotor. Men de värnar om vår integritet på ett mycket fiffigt sätt, och det ska de ha all heder för.

Läs mer: ProtonMail är ett bra alternativ till Gmail

Hur ser DDG:s användaravtal ut?

I användaravtalet kan vi läsa att DDG sparar en viss mängd data som används för att förbättra tjänsten. Samma data kan inte räknas som känslig. De förklarar tydligt vad de sparar, och varför de sparar somliga ofarliga uppgifter:

”Vi sparar en viss mängd sökdata, men denna kan inte användas för att identifiera dig som person, vi sparar varken IP-adresser eller kodsträngar från din webbläsare. Den lilla mängd data vi sparar används enbart för att kunna förbättra tjänsten, till exempel för att kunna ge bättre stavningsförslag.”

”När du använder dig av DuckDuckGo, eller vilken webbplats som helst, skickar din webbläsare automatiskt ifrån sig information, detta genom data som visar din IP-adress och vilken webbläsare du använder dig av. Eftersom dessa uppgifter riskerar att röja din identitet, lagras de aldrig över huvud taget. Detta är mycket ovanligt i vår bransch, men vi tycker det är viktigt att kunna skydda din integritet.”

Användaravtalet avslutas med ett förtydligande om att företaget tar vår integritet på allvar:

”Precis som alla andra företag i branschen måste vi samarbeta med domstolar och myndigheter. Men i vårat fall lär vi nog aldrig ta emot några förfrågningar över huvud taget. Och då vi aldrig sparar någonting som kan identifiera dig som person, finns det heller inte någon användbar information att lämna ut .”

DDG är mer än bara en söktjänst

Under början av 2018 släppte DDG en lång rad kompletta programpaket som har som mål att skydda vår integritet på nätet. iOS- och Android-apparna fick ta emot ett par rejäla designförbättringar och nya funktioner. En av de största nyheterna stod betygssystemet för.

duckduckgo-betygssystem

I detta rankas webbsidorna efter en A till F-skala, där sajter som sparar mycket data får ett sämre betyg (som sämst F), och de sajter som värnar om vår integritet för ett desto högre sådant (som bäst A).

I samband med den stora uppdateringen som precis nämndes släppte DDG Terms of Service Didn’t Read, där långa och ofta svårbegripliga användaravtal sammanfattas till ett fåtal meningar.

Terms of service didnt read DuckDuckGo

Men den allra största nyheten stod förmodligen möjligheten att blockera spårningsprogram för. Även om reklamföretagen numera kan kringgå DDG:s spärrar visar företagets goda försök på att de åtminstone gör allt de kan för att hålla oss säkra.

DuckDuckGo -applikationer och tillägg

Google och deras tilläggsappar (tex. Gmail, Google Chrome mfl.) fungerar på i princip alla enheter som finns. DDG låg länge mil efter Google när det kom till apparna, men numera har de nästan sprungit ikapp sökjätten.

DuckDuckGo som webbläsartillägg

DDG:s söktjänst fungerar utmärkt på alla större webbläsare, inklusive Chrome, Firefox, Opera och Safari. Allt ni behöver göra är att besöka https://duckduckgo.com/, sen är det bara att tuta och köra. Som ett extra komplement finns DDG även som insticksprogram för bla. Chrome, som ni ser nedan.

DuckDuckGo som mobilapp

Det finns två större operativsystem som är anpassade för mobiltelefoner, dvs. Android och iOS, och DuckDuckGo erbjuder lättanvända appar för båda av dessa. Applikationerna, som till viss del påminner om webbläsartilläggen, bjuder på många fiffiga säkerhetsfunktioner.

Apparna är dock inte lika funktionsrika Googles sådana, men DDG bjuder samtidigt på ett integritetsläge som Google-användare bara kan drömma om. Och detta i form exempelvis ett krypteringsskydd, en säkrare sökfunktion, skydd mot spårningsprogram, applikationslås samt mycket annat.

Somliga menar att DDG:s mobila webbläsare aldrig kan ersätta Google Chrome, och de har faktiskt en ganska bra poäng. DuckDuckGo-apparna för iOS och Android är säkra som bara den, men särskilt funktionsrika är de inte.

Visst, vi bjuds på en lång rad säkerhetsfunktioner. Men några funktioner som bättrar på användbarheten såsom tex. inbyggda lösenordshanterare, möjligheten att skapa mappar och mycket annat blir vi helt utan.

Nåväl. Spara bokmärken kan vi iallafall göra. DDG lägger allt sitt krut på säkerhetssidan, och det märks. Den smidigaste funktionen som jag stötte på var det så kallade ”panikläget”, som rensar all webbhistorik på någon sekund.

Samma funktion kan komma väl till pass om man tex. vill kunna kika på presenter utan att bli påkommen. Men men, om man får vara lite cynisk en stund använder säkert 99.98% av användarna samma funktion för att dölja sina porrvanor.

duckduckgo-privacy-browser-apps-on-google-play
DDG för Android

För att sammanfatta läget är DDG:s mobila appar ganska barskrapade. Att enbart använda sig av DDG kan bli svårt, i synnerhet för alla som vant sig vid Google Chrome, som är så mycket mer funktionsrikt.

Vad bör ni välja, Google eller DuckDuckGo?

Hur man än vrider och vänder på det är det svårt att hitta en solklar vinnare. Googles söktjänst är mer träffsäker, apparna är mer funktionsrika och om man väl sitter fast i Googles ekosystem är det svårt att ta sig därifrån – på gott och ont. Google bjussar dessutom på en mängd tilläggsprogram för bla. ordbehandling, e-post, kalkylering samt mycket mer.

Men som vi tidigare gått igenom finns det en baksida med allt som Google erbjuder. Då teknikjätten inte tar betalt för sig är det vi som är produkterna. Allt vi gör på webben spåras, reklamprofiler skapas och ni kan vara säkra på att Google får tillbaka sina pengar på ett sätt eller ett annat.

DuckDuckGo har i princip bara ett mål: Att hålla användarna säkra. Just där sköter de sig utmärkt, men när det kommer till att bjuda på nya och spännande funktioner ligger de mil efter Google.

duckduckgo-inställningar

För att svara på frågan – vad bör ni välja egentligen? Google eller DDG? Mitt bästa svar är att ni inte behöver välja alls. Varken Google eller DDG är perfekta. De kompletterar dock varandra på ett mycket fiffigt sätt. Hos Google hittar ni de senaste funktionerna och hos DuckDuckGo är integritetsläget helt perfekt.

Om ni inte vill använda er av både DDG och Google samtidigt rekommenderar jag DuckDuckGo. Även om apparna är lite väl enkla är säkerhets- och integritetsläget outstanding.

Säkra upp internetuppkopplingen med en VPN-tjänst

Oavsett om det är DuckDuckGo eller Google som gäller är det aldrig fel att skydda sig lite extra. Med en VPN-tjänst krypteras hela internetuppkopplingen, och inte bara webbläsaren, som är fallet när det kommer till både DDG och Google.

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

3 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2.29
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,29 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna just nu! Jämför över 60 VPN-tjänster.

Använder ni DuckDuckGo, eller kanske Google, eller kanske båda två? Snacka gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN