Både DuckDuckGo och Google erbjuder söktjänster, och båda av dessa är helt gratis. Men medans Google samlar mängder av information om oss, värnar DuckDuckGo om vår integritet på ett betydligt bättre sätt.

Datasäkerhet och integritet har varit på tapeten under många år, och för de som letar efter ett mer integritetsvänligt alternativ till Google, är förmodligen DuckDuckGo det bästa valet.

Läs mer: Kombinera DuckDuckGo med en VPN-tjänst

Hur fungerar Googles affärsmodell?

Googles affärsmodell bygger på att samla så mycket information om oss de bara kan för att sedan kunna köra upp skräddarsydda annonser i ansiktet på oss. I korthet: Vissa gillar Googles affärsmodell – andra inte. Vi får tillgång till en vansinnigt kompetent sökmotor, en helt ok mailklient (Gmail) samt en hel drös övriga nyttoprogram.

Googles inofficiella slogan lyder: ”don’t be evil”. Och de är inga elakingar, de är bara ett företag som vill kunna bada i pengar Joakim von Anka-style, och det gör de också.

Googles användaravtal

Här får vi det svart på vitt – en vansinnig mängd data samlas in, som ni ser nedan.

privacy-policy-–-privacy-terms-–-google

Allt vi handlar, de webbsidor vi besöker, de kontakter vi snackar med samt mycket annat loggas. Visst, det är aggregerad (dvs. anonymiserad) data det handlar om, men många känner sig nog inte helt trygga med att dela med sig av precis allting.

Vad är DuckDuckGo?

DuckDuckGo beskriver sig själva som “sökmotorn som inte spårar dig”. Och medans Google spårar oss per automatik väljer DDG att värna om vår integritet. Det blir därmed inga anpassade annonser eller skräddarsydda sökresultat om vi håller oss till DDG.

DDG:s söktjänst har växt rejält under de senaste åren. Antalet dagliga sökningar har ökat från 79 000 under 2010 till strax över 35 miljoner år 2019. DuckDuckGo tror själva att ökningen beror på att de breddat sin verksamhet, då de numera erbjuder appar till bland annat iOS, Android, Linux, Mac, Windows, Firefox och Safari.

duckduckgo-traffic

Ökningen beror förmodligen inte bara på DuckDuckGo:s egna insatser. Googles konstanta ändrande av sina användarvillkor och diverse datainsamlings-skandaler kan också ha bidragit till DDG:s framgång.

DuckDuckGo finns numera även i Tor-webbläsaren, och installeras dessutom som standardsökmotor. Då dark web är en decentraliserad historia fokuserar DDG främst på kvalitet, och inte kvantitet. De listar med andra ord ”bara” resultat från cirka 500 källor när det kommer till den mörka sidan av webben.

DDG bjuder även på en hel del funktioner som visar att de kan mer än att ”bara” värna om vår integritet. Den så kallade Bang!-funktionen är riktigt trevlig. Genom att vi till exempel väljer att skriva ”!gtes i am a duck”, visas det översatta svaret; jag är en anka. Samma sak gäller även för övriga webbsidor såsom tex. Youtube, där ”!yt swimming labradors” snabbt visar alla simmande labradorer som Youtube har att bjuda på.

duckduckgo-bangs

Hur tjänar DuckDuckGo pengar?

Även om DDG inte har Googles enormt välsnickrade, men aningen integritetskränkande annonssystem att luta sig tillbaka mot, tjänar företaget trots allt en hel del pengar. År 2011 lassade ett investmentbolag in motsvarande 25 miljoner kronor i DDG, och företaget visar trots allt annonser, även om dessa inte baseras på vår webbhistorik.

Den reklam vi får kika på är istället helt baserad våra dina sökningar, och reklamen går även att stänga av helt. DDG tjänar dock betydligt mindre summor pengar än vad Google-gänget gör. Och de skänker dessutom regelbundet pengar till välgörande ändamål. Min personliga rekommendation är att ni låter annonserna ska få stanna.

Företaget tjänar också några extraslantar genom så kallad affiliate-marknadsföring, där de får en peng om deras besökare till exempel handlar på Amazon eller Ebay via länkarna på sökfältet.

Vem äger DuckDuckGo?

DuckDuckGo grundades av Gabriel Weinberg. Innan han valde att skapa DDG låg han bakom det sociala nätverket Names Database, som han sedan sålde för motsvarande 90 miljoner kronor år 2006. Pengarna gav honom ett trevligt litet startkapital som användes för att kunna dra igång DuckDuckGo år 2008. DDG har numera runt 50 anställda som arbetar med att utveckla tjänsten ytterligare.

Kan man lita på DuckDuckGo?

Grundaren själv, det vill säga Gabriel Weinberg, är mycket noga med att vurma om användarnas integritet. Vilken man inte kan beskylla alla större teknikföretag för.

Många tjänster, likt Google och Facebook, baserar hela sin affärsidé på att omvandla användardata till annonsintäkter, och de gör ett mycket bra jobb med detta, som tyvärr ofta går ut över kundernas rätt till att inte bli övervakade.

Ett gammalt talesätt vad gäller internettjänster på internet lyder: ”Om tjänsten är gratis – är det du som är produkten”

Och även om DDG är en gratistjänst anser jag att de är att lita på, vilket användaravtalet nedan bekräftar.

Läs mer: ProtonMail är ett bra alternativ till GMail

Användaravtalet

I användaravtalet kan vi läsa att DDG sparar en viss mängd data som används för att förbättra tjänsten:

”Vi sparar en viss mängd sökdata, men denna kan inte användas för att identifiera dig som person, vi sparar varken IP-adresser eller kodsträngar från din webbläsare. Den lilla mängd data vi sparar används enbart för att kunna förbättra tjänsten, till exempel för att kunna ge bättre stavningsförslag.”

Medans många företag i samma bransch ofta döljer sin datainsamlingshobby via krångliga användaravtal, väljer DDG att helt enkelt berätta varför de inte samlar in någon spårbar användardata:

”När du använder dig av DuckDuckGo, eller vilken webbplats som helst, skickar din webbläsare automatiskt ifrån sig information, detta genom data som visar din IP-adress och vilken webbläsare du använder dig av. Eftersom dessa uppgifter riskerar att röja din identitet, lagras de aldrig över huvud taget. Detta är mycket ovanligt i vår bransch, men vi tycker det är viktigt att kunna skydda din integritet.”

Användaravtalet avslutas med ytterligare ett förtydligande om att företaget tar vår integritet på allvar:

”Precis som alla andra företag i branschen måste vi samarbeta med domstolar och myndigheter. Men i vårat fall lär vi nog aldrig ta emot några förfrågningar över huvud taget. Och då vi aldrig sparar någonting som kan identifiera dig som person, finns det heller inte någon användbar information att lämna ut .”

DDG är mer än bara en söktjänst

Under början av 2018 släppte DDG en större mängd kompletta programpaket som har som mål att skydda vår integritet på nätet. iOS- och Android-apparna fick ta emot ett par rejäla designförbättringar och tillsammans med dessa lanserades många nya funktioner. En av de största nyheterna stod betygssystemet för.

duckduckgo-betygssystem

I detta rankas webbsidorna efter en A- till F-skala där sajter som sparar mycket data om oss får ett sämre betyg (F) och de sajter som värnar om vår integritet för ett desto högre sådant(A).

I samband med den stora uppdateringen släpptes även tjänsten Terms of Service Didn’t Read, där långa och ofta svårbegripliga användaravtal sammanfattas och förenklas till ett fåtal meningar.

Terms of service didnt read DuckDuckGo

Men den allra största nyheten stod förmodligen möjligheten att blockera spårningsprogram för. Även om reklamföretagen numera kan kringgå DDG:s spärr, visar i alla fall det goda försöket på att DuckDuckGo verkligen gör allt de kan för att göra vår tillvaro på nätet lite mer säker.

DuckDuckGo -applikationer och tillägg

Google är mycket duktiga på att ge ett brett stöd för i princip alla enheter som finns. DDG låg länge efter när det kom till att erbjuda stöd för många olika enheter, men numera ser det lite trevligare ut på den fronten.

DuckDuckGo som webbläsartillägg

DDG:s sökfunktion fungerar givetvis på alla större webbläsare, dock har Chrome, Firefox, Opera och Safari fått lite extra kärlek. Detta i form av tillägg som bland annat blockerar spårningsprogram, ger snabb tillgång till söktjänsten och tvingar sajter att använda sig av HTTPS-protokollet (när detta är möjligt).

DuckDuckGo som mobilapp

Det finns egentligen bara två större operativsystem som är anpassade för mobiltelefoner, det vill säga Android och iOS, och DuckDuckGo erbjuder funktionsrika applikationer till båda två av dessa. Applikationerna, som till viss del påminner om webbläsartilläggen, ger  ett bra stöd för det mesta som man kan förvänta sig från en mobil webbläsare. Apparna är inte lika funktionsrika som Googles alternativ, men de bjuder samtidigt på ett fantastiskt bra stöd för hela DDG:s arsenal av integritetsbevarande funktioner. Detta i form av bland annat ett starkt krypteringsskydd, säkrare sök, skydd mot spårningsprogram, applikationslås samt mycket annat.

duckduckgo-privacy-browser-on-the-app-store
DDG för iOS

En del menar att DDG:s mobila applikationer inte kan ersätta en vanlig mobil webbläsare. Jag har provat DuckDuckGo för både iOS och Android, och kan meddela att apparna uppfyllde alla mina krav. Bokmärken var lätta att spara och ta fram, och båda apparna kändes lättnavigerade och lite lagom avskalade, utan att vara för funktionsfattiga.

iOS-applikationen bjöd på smidig flik-navigering och en lite häftig ”panikfunktion”, som enkelt och snabbt rensar all lokal webbplatsdata på några sekunder. Vilket kan vara bra om man, ahem, vill kunna leta efter födelsedagspresenter till släkten utan att behöva bli påkommen med detta.

duckduckgo-privacy-browser-apps-on-google-play
DDG för Android

Även om DDG:s mobilappar inte ger stöd för mer avancerad lösenordshantering och andra mer komplexa funktioner tror jag att apparna passar det stora flertalet, då all grundfunktionalitet redan finns.

Vad bör vi välja, Google eller DuckDuckGo?

Google är en sann gigant som blev stora mycket tack vare en personligt anpassad söktjänst och många användbara appar. Både söktjänsten och många av apparna är makalöst kompetenta, men det gäller att ha i åtanke att alla Google-tjänster har precis samma mål. Att samla in så mycket data om oss som möjligt för att sedan tjäna pengar på detta via sitt enorma annonsnätverk.

Antalet datainsamlingsskandaler, hackade databaser och webbtjänster som inte ens berättar att de blivit hackade, har ökat. Detta har gjort att många användare dragit öronen åt sig och blivit mer försiktiga med att dela med sig av information på webben.

DuckDuckGo vänder sig till alla som vill kunna surfa både säkert och problemfritt. Apparna har växt till sig rejält under den senaste tiden, och företaget är oerhört bra på att värna om vår personliga integritet på nätet. Den största, och egentligen enda nackdelen med DuckDuckGo, är att Google har mer resurser att röra sig med, och därmed kan förbättra sina tjänster både snabbare mer effektivt. Hur gärna DDG än vill hänga med i svängarna ligger Google ofta steget före, åtminstone när det kommer till funktionalitet.

duckduckgo-inställningar

För att svara på frågan – vad bör vi välja egentligen? Google eller DDG? Mitt bästa svar är att vi inte behöver välja alls. Google och DDG kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Google erbjuder de senaste funktionerna och DuckDuckGo värnar om vår integritet på ett betydligt bättre sätt.

Om ni inte vill använda båda tjänsterna samtidigt rekommenderar jag DuckDuckGo. Även om apparna inte är lika funktionsrika är ankan det bästa valet i mina ögon. Åtminstone för vardagsanvändare som klarar sig utan Googles mer avancerade funktioner såsom Analytics, Tag Manager etc.

Men för att förtydliga, både Googles och DDG:s applikationer är helt gratis, och de kan användas ihop.

Säkra upp internetuppkopplingen med en VPN-tjänst

Oavsett om det är DuckDuckGo eller Google som gäller är det aldrig fel att skydda sig lite extra. Med en VPN-tjänst krypteras hela internetuppkopplingen, och inte bara webbläsaren, som är fallet med DuckDuckGo.

Vissa VPN-leverantörer erbjuder dessutom gratis prova på-konton samt generösa pengarna tillbaka-garantier. Och det bästa VPN-leverantörerna – de hittar ni på topp 10-listan. För närvarande är det Cyberghost(recension) som har tagit täten. De klarar bland annat av att låsa upp Netflix fullständiga utbud, BBC iPlayer, iTV Hub samt mycket mer.

Vilken är eran favoritwebbläsare? Kommentera gärna nedan..

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen