Meny

Tor eller en VPN-tjänst – vad passar bäst?

Fler och fler har börjat förstå att det är en bra idé att skydda sig på nätet, och i dagsläget finns det i princip två verktyg som låter oss göra detta på ett effektivt sätt: VPN-tjänsterna och Tor-nätverket.

I denna artikel går vi igenom hur de båda anonymiserings-tjänsterna fungerar, vilka styrkor och svagheter som respektive teknik bjussar på samt mycket mer.

Vad är ett VPN-nätverk?

I korta drag innebär VPN-tekniken att vi för ett bättre skydd på webben. Våra riktiga IP-adresser byts ut mot delade (och anonyma) sådana när vi kopplar upp oss mot en krypterad VPN-server. Samma server gör också att diverse snokande myndigheter, hackers och internetoperatörer inte längre kan se vad vi donar med på internet.

en-skyddad-vpn-uppkoppling-enligt-expressvpn

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst. En komplett guide!

Cyberghost är den bästa VPN-tjänsten för Tor

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
    4 gratismånader för nya kunder
    Värdens största servernätverk
    Världens snabbaste servernätverk
    Sparar inga känsliga loggar
    Låser upp Netflix i 15 regioner
    Program på svenska
    Säker webbläsare inkluderas
    Annonsblockerare inkluderas
    Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Cyberghost är den VPN-tjänst som fungerar bäst tillsammans med Tor. Anledningen till det är att Cyberghost har utvecklat sin tjänst på ett sätt gör att Tor blir säkrare. Du får med andra ord anonymiteten från Tor, samtidigt som du får säkerheten från en VPN-tjänst.

Läs mer: Sveriges största test av VPN-tjänster. Jämför VPN här!

Hur fungerar VPN-tekniken?

Ett VPN-nätverk består av ett större gäng servrar som finns utspridda i många delar av världen. Om vi kopplar upp oss mot en VPN-server skickas all trafik via denna server istället för internetoperatörens, och tack vare detta slipper vi bli övervakade.

Samma sak gäller om vi kopplar upp oss mot offentliga Wifi-nät som vi tex. hittar på flygplatser och restauranger: All trafik passerar via en VPN-server innan den når den enhet vi surfar på, vilket höjer säkerhetsläget rejält.

Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan ingen se var vi befinner oss, när vi surfar, vilka sidor vi besöker och mycket mer. De som försöker luska ut vem vi är och vad vi donar med får bara reda på det offentliga IP-numret som vi blivit tilldelade av VPN-leverantören, och med den informationen kan de inte göra ett jota.

Läs mer: Kom igång med Tor på bara några minuter!

2 fördelar med VPN

1. Lätt att komma igång – många enheter stöds

Att tralla igång med en VPN-tjänst tar inte mer än någon minut, och egenutvecklade appar erbjuds för i princip alla enheter som finns. I korthet: VPN-tekniken är avancerad, men installationsprocessen är dess raka motsats, dvs. busenkel.

2. Allt krypteras – säkerhetsläget online får en jätteskjuts

Då all trafik döljs på ett effektivt sätt kan ingen se vad vi pysslar med online. Näsvisa hackers, upphovsrättsorganisationer och regeringar får alltid foten vid dörren, åtminstone när det kommer till premiumalternativen. Gratisvarianterna ska ni passa er för.

3 nackdelar med VPN

Även solen har sina fläckar. Vissa nackdelar finns, men de är rätt överkomliga.

1. Krypteringsnivån måste vara stark

Det bästa vi kan använda oss av är en 256-bitars OpenVPN-uppkoppling, och om den VPN-leverantör ni är intresserade av inte erbjuder detta – välj någon annan. Med detta sagt väljer vissa VPN-leverantörer att bara erbjuda lite svagare protokoll såsom PPTP – detta är aldrig ok då samma protokoll kan knäckas på bara några minuter.

2. VPN-mjukvaran kan krångla.

För att vi ska kunna få ett bra skydd måste uppkopplingen mot VPN-servern fungera fläckfritt. Om anslutningen skulle brytas kan övervakare luska ut våra riktiga IP-adresser, och därmed vilka vi är.

En väl fungerande VPN-klient är a och o när det kommer till säkerhetsläget. Om VPN-appen kraschar bryts vår säkra uppkoppling, och då kan vi säga ajöss till vår anonymitet (om vi inte har en Kill Switch vill säga.)

Kill Switch-verktyget ser till att bryta vår internetuppkoppling på momangen om vi skulle tappa kontakten med VPN-leverantörens servrar. Visst, det är super-irriterande att inte komma åt internet en kortare stund, men alternativet, en osäker uppkoppling, är tjugo rundor värre.

3. Loggpolicyn måste vara benhård

Det här ”Vi sparar inga loggar”-snacket kör precis alla VPN-leverantörer med, men det är inte alltid som dessa vackra ord stämmer i praktiken. När vi kopplar upp oss mot en VPN-leverantör måste vi kunna känna att vi litar på dem, och om loggpolicyn är halvtaskig kan vi inte göra det.

Nästan alla VPN-leverantörer i hela världen sparar några former av loggar, men alla typer av loggar är inte farliga. Vissa av dem används för att VPN-leverantören ska kunna veta när abonnemanget löper ut, hur många enheter som används samtidigt samt hur mycket datatrafik vi förbrukar för att kunna förbättra sina servrar.

Dessa typer av loggar är helt harmlösa. Men när VPN-leverantörerna börjar spara tidsloggar (inf. om när vi kopplar upp eller ner oss mot en viss server) eller trafikloggar (inf. om vad vi gör på nätet) är det bara att springa och aldrig titta bakåt.

Sammanlagt har 55+ loggpolicys granskats. Nästan alla VPN-leverantörer i premiumsegmentet sköter sig utmärkt, medans det är rena vilda western när det kommer till gratisalternativen.

Det är extremt viktigt att VPN-företaget du vill satsa på inte sparar några känsliga loggar. Oavsett hur säkra de påstår att vi är kan diverse regeringar begära ut information om oss (vid extrema fall), och då måste de samarbeta och lämna över allt de har. Men med detta sagt: sparas inga känsliga loggar finns det heller ingenting att lämna ut.

För att tillägga har upphovsrättsorganisationerna långt ifrån samma pondus. De får i princip alltid smaka på handens längsta finger.

Tor vs. VPN-tekniken

Tor påminner en hel del om VPN-tekniken, men det finns många viktiga skillnader. När vi kör med Tor passerar all trafik via Tor-nätverket istället för en VPN-server. Detta är alltid den säkraste vägen att gå. I korthet kan vi säga att en VPN-tjänst ser till att vi inte kan bli övervakade på nätet och bättrar på vår integritet, medans Tor erbjuder absolut anonymitet.

Som vi gick igenom ovan finns det vissa nackdelar när det kommer till VPN-tekniken. VPN-företagen måste spara en viss mängd information om oss, och i grund och botten måste vi lita på att de klarar av att hålla denna informationen säker.

När vi använder oss av Tor-nätverket behöver vi inte förlita oss på någon annan då vår anonymitet maxas på ett mycket smart sätt.

Viktigt: Tänk på att ingen skyddsteknik är helt hundraprocentig, men om någon lyckas luska ut vem vi är när vi surfar med Tor-skydd är oturen maximal.

Är Tor en form av VPN-tjänst?

Det kan man tro då båda vill erbjuda exakt samma sak: Ett bättre säkerhetsläge online. Men nu ska jag inte snacka runt frågan mer, svaret är nej, och här kommer anledningarna till att så är fallet.

En VPN-tjänst krypterar all webbtrafik och döljer vår riktiga IP-adress. VPN-leverantörerna bestämmer vilken mjukvara samt vilka servrar vi får använda oss av, och det är helt upp till oss att lita på att VPN-företaget har rent mjöl i påsen.

Tor-nätverket består av ett större gäng servrar som drivs av frivilliga runt om i världen. Programvaran är baserad på Firefox, källkoden är öppen och kontrolleras av säkerhetsexperter, och inte av privata företag. Vi behöver med andra ord aldrig lita på att någon annan håller oss säkra. Detta är den absolut största fördelen med Tor.

Hur fungerar Tor-nätverket?

Tor-nätverket består av tusentals servrar som är helt isolerade från varandra, vilket är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt. Såhär går det till när vi skickar ett meddelande via Tor:

  1. Tor-webbläsaren bygger en form av brygga genom att koppla upp sig mot tre slumpvis utvalda servrar.
  2. Tor-mjukvaran krypterar meddelandet som bara kan låsas upp via slutnoden.
  3. Meddelandet tar sig igenom mellan-noden och är nu krypterad två gånger.
  4. Samma meddelandet tar sig till vaktnoden och är tack vare detta krypterat i tre lager.
  5. Hela meddelandet skickas till vaktnoden som avkrypterar det yttersta krypteringslagret. Vaktnoden har fortfarande inte en aning om vad meddelandet innehåller då detta fortfarande är krypterat i två lager (mellan-nod/slutnod).
  6. Vaktnoden skickar meddelandet vidare till mellan-noden, som avlägsnar ytterligare ett krypteringslager. Meddelandet är dock fortfarande skyddat då ett krypteringslager återstår.
  7. Mellan-noden skickar vidare informationen till slutnoden och denna nod avkrypterar det sista krypteringslagret, och meddelandet är nu är helt utan skydd. Detta innebär att slutnoden alltid vet vad meddelandet innehåller. Men då samma meddelande har tagit så pass många omvägar har slutnoden inte en aning om vem som skickade meddelandet.
såhär-fungerar-tor-enligt-expressvpn
Bildkälla: ExpressVPN

De olika noderna

För att kunna förstå styrkan med Tor måste vi ta en kik på vad servrarna vet om varandra.

  • Vaktnoden vet vilken IP-adress vi använder oss av, men den har inte en aning om vad meddelandet innehåller. Samma nod vet att vår dator vill skicka ett meddelande och vidarebefordrar därför detta till mellan-noden.
  • Mellan-noden vet att meddelandet kom från vaktnoden och att detta måste skickas vidare till slutnoden. Mellan-noden kan inte läsa meddelandet då det fortfarande är ett krypteringslager kvar i kedjan. Samma nod vet heller inte vem som skickade meddelandet till vaktnoden då den informationen inte går via Tor-nätverket.
  • Slutnoden vet vad meddelandet innehåller då denna skalar av det sista krypteringslagret för att sedan skicka vidare meddelandet till webben. Men samtidigt vet denna nod inte vem som skickade meddelandet. Allt slutnoden vet är att meddelandet vidarebefordrats från mellan-noden, som inte heller vet vem som skickade meddelandet.

Vårt meddelande skyddas med andra ord i tre lager som alla hålls isolerade från varandra. Ingen server vet vem som skickade meddelandet och vad meddelandet innehåller, och det är tack vare denna lilla manöver som Tor-nätverket är helt oslagbart rent säkerhetsmässigt.

Fördelar med Tor

Som ni säkert är med på finns det många fördelar med att använda sig av Tor, och här kommer de två viktigaste sådana.

1. Tor är i princip omöjligt att stänga ner

Då Tor är en decentraliserad lösning som innehåller tusentals servrar (eller noder) är det i princip omöjligt att stänga ner hela nätverket. Det finns med andra ord ingen att ge sig på då Tor-nätverket drivs av frivilliga. Visst, det går att stänga ner några enskilda servrar, men då finns det fortfarande hur många sådana som helst kvar som står och tickar.

Det är med andra ord lika lönlöst att försöka ta ner Tor som att ge sig på Bittorrent-tekniken eller andra decentraliserade lösningar såsom diverse kryptovalutor.

2. Anonymiteten är nästan total

Ingen webbaserad säkerhetslösning är 100% säker, men med detta sagt har Tor-nätverket extremt bra koll på skutan. Tor är till och med säkrare än vad världens bäst skötta VPN-tjänst någonsin kommer att kunna bli.

Nackdelar med Tor

Även om Tor-nätverket är säkert som berget finns det en fortfarande en större mängd nackdelar med denna teknik.

1. Hastigheterna vi får ut är plågsamt långsamma

Då alla meddelanden som skickas via Tor krypteras i minst tre lager går det tyvärr riktigt långsamt. Att tex kika på Youtube eller ladda ner några större filer är i princip helt omöjligt.

2. Tor-nätverket drivs av frivilliga

Även om säkerhetsläget är på topp drivs hela nätverket av volontärer. Vem ska vi klaga på om Tor blir otillgängligt eller svajar på andra sätt? Vissa servrar är dessutom föråldrade och något långsamma, och med Tors lösa sammansättning blir det svårt att sätta någon form av minimikrav på servrarna. Och sist men inte minst: Vi har inte en aning om vem som driver servrarna.

3. Gränssnittet ser inte alltför trevligt ut

Visst, det viktigaste Tor-nätverket bidrar med är en anonym internetupplevelse. Men samtidigt ser gränssnittet inte alltför upplyftande ut och påminner i stort om en webbläsare direkt hämtad från internets barndom, det vill säga 90-talet.

4. Bara ett fåtal enheter stöds

Vid skrivande stund kan vi bara använda oss av Tor-webbläsaren på Windows och Android. Nätverket är med andra ord helt otillgängligt för bland annat iOS (iPhone och iPad) samt många andra typer av enheter.

När bör vi använda en VPN-tjänst istället för Tor-nätverket

På grund av de begränsningar som Tor-nätverket för med sig bör vi använda oss av en VPN-tjänst när vi till exempel:

  • Sköter bankärenden
  • Kopplar upp oss mot offentliga Wifi-nät
  • Reser till länder där internet censureras
  • Fildelar via Bittorrent- eller p2p-tekniken
  • Vill komma åt regionslåsta tjänster såsom BBC iPlayer

De största anledningarna till att använda VPN-tekniken istället för Tor är i korta drag att VPN-tjänsterna är:

  • Mer lättanvända. Att koppla upp oss mot Tor i tid och otid tar för lång tid och är ohållbart i längden.
  • Snabbare. En VPN-uppkoppling springer varv runt Tor-nätverket som i bästa fall kan erbjuda acceptabla, men långtifrån bra hastigheter.
  • Bättre för fildelning. Då Tor-nätverket bara skyddar själva webbläsaren och inte hela internetuppkopplingen går det inte att ladda ner torrenter eller använda sig av p2p-protokollet.
  • Prisvärda. En av världens mest populära VPN-leverantörer, Surfshark, tar bara omkring 20 kronor i månaden för sin VPN-tjänst.
  • Mindre känsliga för avbrott. Samtliga VPN-leverantörer på topplistan erbjuder blixtsnabb och kunnig supportpersonal som vanligtvis svarar inom några minuter.

När är Tor-webbläsaren ett bättre val?

Med tanke på den att VPN-tekniken passar för i princip alla lägen kan det vara lätt att tro att Tor inte är någonting att ha, men så är det verkligen inte. Tor är både stensäkert och någorlunda enkelt att komma igång med.

Det enda kruxet är att VPN-tekniken erbjuder i princip samma sak för en rätt överkomlig peng. Med handen på hjärtat har nästan ingen någon nytta av det som Tor-nätverket erbjuder. Visst, om du arbetar som journalist i ett land med stark censur eller ska ordna med en protest samma typer av länder, då kan det vara lönt att maxa skyddet. Men till allt annat lämpar sig VPN-skyddet bättre.

I teorin skulle ett fåtal mäktiga underrättelsetjänster (tex. NSA) kunna pressa en VPN-leverantör att avslöja uppgifter om oss, men samtidigt, detta är långsökt. I korthet: Om det inte handlar om liv eller död är VPN-tekniken ett bättre val.

För att sammanfatta läget är bjussar Tor-tekniken på följande fördelar:

  • Fullständig anonymitet. Det är i princip omöjligt att spåra en Tor-användare, och även om så är fallet för nästan alla VPN-leverantörer kommer Tor alltid vara det säkraste valet.
  • Det är gratis och kommer alltid vara gratis att använda sig av Tor. VPN-leverantörerna tar ut en avgift för sina tjänster.
  • Det är enkelt att komma igång. Det kan vi inte ta ifrån Tor-gänget. Installationen är överstökad på några minuter, även om plattformsstödet kunde ha varit bättre.

Kan Tor och en VPN användas samtidigt?

Det går alldeles utmärkt och rekommenderas av VPN-leverantörerna själva. I huvudsak finns det två sätt som detta kan gå till på:

Tor över VPN – rekommenderas inte

Om vi först kopplar upp oss mot Tor och efter detta mot en VPN-server skyddas vi mot dåligt konfigurerade slutnoder, men det är verkligen allt. Några andra säkerhetsfördelar vinner vi inte och utöver detta blir hastigheten i Tor-nätverket ännu långsammare än tidigare.

VPN över Tor – det bästa valet

Genom att vi först kopplar upp oss mot en VPN-server och sedan mot Tor får vi en mycket bra kombination av hastighet och säkerhet. Hela uppkopplingen skyddas, säkerhetsläget på Tor förbättras och det viktigaste av allt: Våra internetoperatörer kan inte se att vi surfar på Tor-nätverket.

Cyberghost erbjuder både VPN över Tor och Tor över VPN!

Cyberghost 200x112 1

Cyberghost VPN

Du betalar €2.00 (ca. 20 kronor) per månad om du tecknar dig för 3 år, och får även ta del av 3 gratismånader. En 45 dagar lång pengarna tillbaka-garanti inkluderas alltid.
€11.99
2.00/mån
SPARA 83%
Till erbjudandet

Vad är bäst – Tor eller VPN?

För alla vardagsanvändare är en VPN-tjänst det bästa och mest praktiska valet. Även om Tor-nätverket är guld värt rent säkerhetsmässigt erbjuder VPN-tjänsterna ett tillräckligt bra skydd för att vi ska kunna känna oss säkra.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN