Meny

Skaffa en svensk IP-adress utomlands | 4 bra VPN-alternativ

Det är en utmärkt idé att skaffa en svensk IP-adress utomlands. Om ni går den vägen kan ni låsa upp svenska tv-plattformar, såsom SVT Play, C More, Viaplay – helt utan besvär. På samma gång får ni även tillgång till en lång rad sajter som bara kan låsas upp med hjälp av svenska IP-nummer.

Allt som allt väljer nästan samtliga att skaffa ett svenskt IP-nummer för att kunna överlista tv-plattformarna. Detta då utländska IP-adresser i många fall blockeras per automatik, via så kallad geoblockering.

Mer specifikt köper de nordiska tv-plattformarna in material från utländska produktionsbolag. Om de inte gjort så hade det sett väldigt tomt ut i tv-tablåerna. De utländska produktionsbolagen ställer dock ett ultimatum gentemot de nordiska tv-plattformarna. De får endast visa det inköpta materialet i specifika länder, och den bestämmelsen är förödande för alla svenskar som antingen semestrar eller bor utomlands.

Rent tekniskt skyddar streamingplattformarna sig via så kallade proxy-lösningar, som säger stopp och belägg för alla IP-nummer som inte är svenska. Proxy-brandväggarna är konfigurerade för att kunna särskilja vad som är VPN-trafik, samt vad som är vanlig HTTPS-trafik. Det är bara de mest högpresterande VPN-företagen som klarar av att överlista tv-plattformarnas motåtgärder.

Snurrar det i huvudet? Ni kan vara lugna. Det är busenkelt att använda en VPN, som i sin tur kan trolla fram ett svenskt IP-nummer var ni än befinner er. I den här guiden förklarar jag vilka VPN-tjänster som passar bäst för det ändamålet, hur VPN-tekniken fungerar tillsammans med mycket annat.

Det bästa valet för att skaffa en svensk IP-adress

Cyberghost 200x112 1

Cyberghost VPN

Du betalar €2.00 (ca. 20 kronor) per månad om du tecknar dig för 3 år, och får även ta del av 3 gratismånader. En 45 dagar lång pengarna tillbaka-garanti inkluderas alltid.
€11.99
2.00/mån
SPARA 83%
Till erbjudandet

Cyberghost erbjuder såväl många som snabba svenska VPN-servrar. Utöver det sparar de inte några känsliga loggar, och kostar förhållandevis lite pengar.

Så skaffar du en svensk IP-adress utomlands

 1. Teckna dig för en VPN-tjänst, förslagsvis Cyberghost. De huvudsakliga anledningarna till det är att de erbjuder snabba hastigheter och inte sparar några känsliga loggar. Du kan således ladda ner vad du vill utan att riskera att få kravbrev, och utöver det kan du låsa upp alla streamingplattforma.
 2. Koppla upp dig mot en svensk VPN-server. 
 3. Nu har du lurat systemet, så alla internettjänster tror att du befinner dig i Sverige när du i själva verket befinner dig utomlands.

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst.

De 4 bästa VPN-alternativen för svenska IP-adresser

Det finns ett hundratal VPN-företag på marknaden. Somliga underpresterar, andra presterar acceptabelt, medan de bästa VPN-alternativen klarar av precis allt. Jag har recenserat över 60 VPN-företag, så jag anser att jag kan särskilja huruvida ett specifik VPN-aktör håller måttet eller inte.

De här VPN-tjänsterna rekommenderas starkt, och fungerar utmärkt för att ni ska kunna ta del av ett svenskt IP-nummer utanför Sveriges gränser. Alla VPN-företag som nämns nedan bjussar på snabba servrar, ett utmärkt loggavtal, snygga och lättanvända VPN-appar, kundsupport värd namnet samt mycket mer.

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

3 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,19
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,19 (ca. 24 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Cyberghost återfinns högst upp i nästan alla topplistor, så även denna. Och det är ingen slump att så är fallet. Serverparken är enorm, fildela kan ni göra precis överallt och full anonymitet utlovas. De bjussar till och med på svenska fildelningsservrar, som det är mycket bra klös i.

cyberghost-fildelning

I övrigt är hastighetsläget perfekt, alla tänkbara VPN-protokoll finns tillgängliga och inga känsliga loggar sparas. Cyberghost har aldrig heller samarbetat med snokare, såsom myndigheter, upphovsrättslobbyn eller andra typer av skojare.

Säkerhetsläget är dessutom perfekt. Cyberghost tillämpar OpenVPN-protokollet som snällt får arbeta tillsammans med AES 256-algoritmen. Den säkerhetsstandarden är helt oslagbar.

Egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS, Android, och jepp – till och med Linux inkluderas. Att erbjuda enkla och lättbegripliga appar är a och o inom VPN-svängen, och Cyberghost har lyckats synnerligen bra med det uppdraget.

Sist men inte minst tar vi en kik på prisläget, som ser ruskigt trevligt ut om vi tänker pris kontra prestanda. Cyberghost är förvisso inte någon budget-VPN, men om ni tecknar er för det längsta abonnemanget kommer ni vansinnigt billigt undan.

Cyberghost är det bästa VPN-alternativet, alla kategorier, och rekommenderas starkt.

2. OVPN

OVPN small logo 250

OVPNBästa svenska VPN-tjänsten!

Gratis multihop för nya kunder
Från
42 kr
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
OVPN erbjuder en bergsäker VPN till ett bra pris. Bra funktioner varvas med utmärkt prestanda.
Recension
  Gratis multihop för nya kunder
  Inga känsliga loggar sparas
  Låser upp Netflix
  Anonym fildelning tillåts
  Program på svenska
  Relativt litet servernätverk
Pris från
42 kr per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
4–7 beroende på abb
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 4 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas då servrarna är hårddiskfria
VPN-protokoll
OpenVPN och WireGuard
Kill Switch
Ja, för Windows och Mac
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Swish, Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
10 dagar

OVPN är svenska på alla sätt och vis. Samtliga guider är skrivna på svenska, kundsupporten snackar svenska och många av apparna har svenska gränssnitt. Det kör inte heller med någon överdriven marknadsföring, där de förtydligar att de är störst, bäst och vackrast. De är säkra i sig själva, och det har de all rätt att vara.

OVPN-gänget utmärker sig speciellt inom en faktor, dvs. säkerhetsläget. De äger sin egen hårdvara och samtliga appar samt servrar är konfigurerade så att inga känsliga loggar kan sparas. Med det sagt får upphovsrättslobbyn och övriga snokare alltid foten vid dörren.

Det här VPN-företaget väljer även att släppa så kallade transparensrapporter. De publiceras månatligen och beskriver många viktiga attribut. Nedan kan ni kika på en av rapporterna, där de förtydligar att inga uppgifter lämnats ut.

ovpn-transperensrapport

OVPN har dessutom ryckt upp sig rejält på streamingfronten. Numera låser de upp precis allt, inklusive Viaplay, NRK, C More, SF Anytime, Netflix och en lång rad ytterligare tv-plattformar.

Det enda negativa är att de inte erbjuder några egenutvecklade appar för iOS samt Android. Men sådana ska vara på ingång enligt personalstyrkan. Innan de gjort entré får ni hålla tillgodo med tredjepartsappar på mobilsidan, såsom OpenVPN Connect. Men de är minst lika säkra, och uppstartstiden kan dessutom hållas minimal tack vare en väl uppstyrd kundsupport samt logiskt skrivna guider.

Prisläget då? Jodå – det ser ganska trevligt ut. De är snäppet dyrare än Cyberghost, men allt som allt lägger de sig en bra bit under genomsnittsnivån. Mer specifikt är OVPN ett utmärkt VPN-val, och det är ni förmodligen redan införstådda i då de norpat en så här bra placering.

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Vi river av plåstret direkt. ExpressVPN tar bra betalt för sin VPN-tjänst. Den kostar betydligt mer i jämförelse med både OVPN:s och Cyberghosts VPN-tjänster. Men trots det norpar de till sig en bra placering, och nu ska jag förklara varför.

Det korta svaret är att VPN-företaget helt enkelt presterar utmärkt inom alla mätbara kategorier.

Nu smiter vi över till det lite längre svaret: Serverparken är stor som bara den, VPN-servrarna är vässade som attan, inget av värde sparas och de har aldrig, och kommer aldrig samarbeta med några snokare. De servrar som VPN-företaget basar över är dessutom hårddiskfria, och sist men inte minst har de granskats av en rad externa säkerhetsföretag. Och jepp – precis som förväntat har de klarat sig finfint precis varenda gång.

Många som är nyinvigda inom VPN-svängen väljer att teckna sig för det billigaste VPN-alternativet. Det är ett vanligt rookie-misstag som jag rekommenderar att ni hoppar över. Tänk istället pris kontra prestanda, och om vi har samma formel i åtanke är ExpressVPN ett riktigt starkt VPN-alternativ.

För att sammanfatta läget: Om ni har råd att lägga en slant extra är ExpressVPN ett utmärkt val, som kan rekommenderas starkt.

4. IvacyVPN

Ivacy vpn png 250

IvacyVPNBilligt 5-årsabonnemang!

Snabbt servernätverk
Från
$ 1.33
9.4
Så tycker vi
Specifikationer
IvacyVPN erbjuder en prispressad VPN-tjänst med ett stort och snabbt servernätverk. De låser även upp alla tv-plattformar.
Recension
  Snabbt servernätverk
  Begripliga VPN-appar
  Anonym fildelning
  Program för alla enheter
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för mobila enheter
Pris från
$1.33 (ca. 11 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 7 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, L2TP och SSTP
Kill Switch
Ja, för Windows och Mac
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

IvacyVPN presterar bra eller mycket bra inom många kategorier, och det är i synnerhet prisläget som särskiljer dem från konkurrenterna.

Hos samma VPN-företag är fildelning fullt tillåten, VPN-servrarna är rappa och alla tänkbara tv-plattformar kan låsas upp. Utöver detta finns egenutvecklade VPN-appar tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive Linux.

Det är inte heller något problem att installera VPN-tjänsten i routern. Om ni går den vägen skyddar ni alla enheter på en och samma gång, och slipper samtidigt ta hänsyn till några enhetsbegränsningar.

Många VPN-aktörer tillåter omkring fem samtidigt uppkopplade enheter, men då en router bara räknas som en sådan tar ni er förbi det hindret på ett snyggt sätt.

För att knyta ihop säcken är IvacyVPN ett utmärkt budgetalternativ som bör passa alla som vill ta del av en bra VPN-tjänst som inte bränner ett alltför stort hål i plånkan.

Läs mer: Jämför alla VPN-tjänster här. Sveriges största test!

Svar på vanligt ställda frågor

Nu ska jag göra mitt bästa för att släta ut de sista frågetecknen. Om ni läst igenom alla frågor, och fortfarande känner att någonting är oklart – hojta gärna till i kommentarsfältet.

Är det svårt att skaffa en svensk IP-adress?

Nej. Så fort ni installerat rätt VPN-app tar det som mest några sekunder att koppla upp sig mot en svensk VPN-server, som trollar fram ett svenskt IP-nummer. Om vi tar CyberGhost(recension) som exempel kan favoritservrar läggas till, och tack vare det förblir serverbytena superkvicka.

cyberghost-favoritserver

Är det lagligt att skaffa en svensk IP-adress?

I regel kan alla svenskar använda en VPN-tjänst för att vaska fram ett svenskt IP-nummer, helt utan några konsekvenser. Men tänk gärna på att somliga länder som tillämpar stark censur, såsom Ryssland, Kina, Irak och Iran, kan sätta käppar i hjulet för VPN-användare.

Men trots det väljer många svenskar som befinner sig utomlands att använda en VPN i vilket fall, och de straffas inte för den sakens skull. Om ni vill använda en VPN i ett land som inte är helt fritt: håll er borta från Tor, Dark Net, politiska bloggar och uppmana aldrig lokalbor att använda en VPN. Att förmedla VPN-tjänster till lokalbefolkningen i länder som inte är helt fria kan ge kännbara straff.

Så länge ni lyder de råd som precis nämnts bör det vara grönt ljus, och tänk gärna på att 99 procent av alla länder tillåter VPN-användning. Jag vill inte skrämma upp er i onödan.

 

Läs mer: Var är VPN-tjänster lagliga? Alla länder listas.

Vilka fördelar erbjuder VPN-tekniken?

Många länder har massövervaknings-lagar på plats som tvingar teleoperatörerna att övervaka samtliga av deras kunder. I Sverige kallas den lagen LEK, eller Lagen om Elektronisk Kommunikation.

Den innebär att alla svenska operatörer måste lagra all kunddata i minst tio månader, och om en brottsförebyggande myndighet, såsom tullen, skatteverket eller polisen vill veta vad ni gör på nätet – måste operatörerna lämna över allt.

Det spelar ingen roll huruvida ni är misstänkta för ett brott eller inte – snokarna behöver inte ens uppge en anledning för att operatörerna ska tvingas samarbeta. Och som jag precis påpekat – i princip alla länder har likvärdiga lagar på plats.

Utöver det har upphovsrättstrollen blivit alltmer aggressiva under de senaste åren. De använder sig av Bittorrent-verktyg för att leta rätt på IP-nummer som tillhör nätpirater. När samma gäng samlat ihop en rejäl bunt IP-adresser allierar de sig med advokatbyråer, och som ett sista steg skickas kravbreven ut, där en utpressningssumm.. förlåt, ett förlikningserbjudande återfinns.

Oftast landar förlikningserbjudandet på en summa motsvarande 4.000 till 8.000 kronor, och de som inte betalar ska dras inför rätta, åtminstone om vi ska tro på upphovsrättstrollen själva.

Om vi bortser från oss svenskar är även tyskarna och nordamerikanerna (USA och Kanada) synnerligen drabbade. Om ni semestrar i något av de länderna, och vid någon tidpunkt tar på er piratmössan, bör ni dölja era riktiga IP-nummer med hjälp av en VPN.

Sist men inte minst kan ni låsa upp alla tänkbara tv-plattformar, såsom Netflix och BBC iPlayer, samt en lång rad nordiska varianter, såsom SVT Play, C More, Viaplay, YLE Areena mfl.

Hur fungerar VPN-tekniken?

VPN-tjänsterna döljer era riktiga IP-adresser, och som en konsekvens av det blir ni anonyma. Upphovsrättstrollen, myndigheter, regeringar och andra snokare kan bara se det IP-nummer som VPN-företaget tilldelat er. Den informationen kan de inte göra ett dyft med.

Om ni använder er av ett VPN-företag som håller måttet utspelar sig det här förloppet:

 • Snokare: Det här IP-numret tillhör er. Vi vill att ni kopplar det till en av era kunder.
 • VPN-företag: Det stämmer. Det IP-nummer ni viftar med tillhör en av våra kunder, men vi kan inte avslöja vem, då vi inte sparar några känsliga loggar.
 • Snokare: Vi begär att ni avslöjar vem kunden är!
 • VPN-företag: Vi har aldrig hängt ut några användare och kommer inte att göra det i framtiden heller. Stick iväg med er nu!
 • Snokare: Grät grät..

Kan jag få en svensk IP utomlands gratis?

Det är tekniskt möjligt att skaffa en svensk IP-adress med en gratis-VPN, men jag avråder er från det. De renodlade gratisalternativen samlar ihop all webbhistorik och säljer vidare rubbet till högstbjudande, oftast diverse reklaminstitut av olika slag.

Premium-alternativen, som tar ut fasta månadsavgifter, tjänar tillräckligt med kosing för att kunna investera i nya skyddsmetoder samt för att hålla snokarna borta. Gratisvarianterna får dock inte in en spänn via diverse avgifter, och tvingas därför vara ”kreativa”.

Om vi bortser från dataförsäljningen är även påträngande annonser, spionprogram och virus vanligt förekommande i gratisträsket.

Om ni inte har råd att teckna er för en VPN som tar betalt för sig bör ni istället låta era internetoperatörer hålla er säkra. Det är knappast idealt, men en bättre väg att gå i jämförelse med gratis-tramsarna.

Vilka VPN-tjänster passar bäst för svenska IP-adresser?

I listan ovan har jag presenterat fem VPN-alternativ som passar extra bra för att vaska fram svenska IP-adresser när ni är utomlands. De utsågs inte av en slump, följande faktorer var av stor vikt:

 • Svenska VPN-servrar måste finnas tillgängliga: De VPN-alternativ som anges ovan basar över svenska VPN-servrar. Att sådana finns på plats är en förutsättning för att ni ska kunna skaffa ett svenskt IP-nummer.
 • VPN-företaget får inte spara några känsliga loggar: Det är viktigt att ni undviker VPN-företag som lägger vantarna på exempelvis webbhistorik, IP-adresser och DNS-förfrågningar.
 • VPN-företaget får inte samarbeta med snokarna: Somliga VPN-företag har valt att samarbeta med upphovsrättslobbyn, myndigheter och/eller regeringar, trots att de lovat att hålla klaffen till varje pris. De skojarna kvalar inte in på den här listan, eller någon annanstans heller för den delen.
 • VPN-servrarna måste vara snabba nog: Då VPN-företagen skyddar era internetuppkopplingar med hjälp av stark kryptering samt ett VPN-protokoll kan hastighetsläget påverkas. Om ni exempelvis använder den svenska IP-adressen för att kika på SVT Play eller Viaplay, kan bilden börja hacka om hastigheten inte är tillräcklig. De VPN-företag som nämns i listan ovan basar över snabba och effektiva VPN-servrar, så den biten behöver ni inte klura på.
 • VPN-apparna måste vara lättbegripliga: Många användare gillar att komma igång snabbt, och om egenutvecklade appar är på plats är man igång på nolltid. För att nämna två exempel erbjuder Cyberghost och ExpressVPN riktigt snygga och användarvänliga VPN-klienter.
 • Utöver de faktorer som redan tagits upp är även prisläget viktigt. De VPN-företag som nämns i den här artikeln erbjuder prisvärda VPN-tjänster, och glöm inte att ni sparar en ganska bra slant om ni tecknar er för ett längre abonnemang.

Sammanfattning

Det är mycket enkelt att skaffa en svensk IP-adress utomlands, allt som behövs är en passande VPN-tjänst. Ni bör dock tänka på att välja en VPN som kan skydda er på ett effektivt sätt, då alla VPN-tjänster inte är stöpta ur samma form.

I mina ögon är Cyberghost det bästa valet. De basar över världens största serverpark, sparar inga känsliga loggar, samarbetar inte med snokare och är kort och gott det bästa allroundvalet inom VPN-svängen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN