Tor är världens mest använda anonymiseringsnätverk, och det är inte svårt att komma igång, som ni kommer att få reda på nedan.

Kom igång med Tor på två minuter

Ladda ner Tor-webbläsaren här -> Välj språk (helst engelska) -> Välj var programmet ska installeras (det som är förifyllt fungerar utmärkt) -> Lägg till eventuella genvägar och starta upp Tor.

När Tor-webbläsaren är installerad: Klicka på anslut -> byt språk till engelska för att maximera anonymiteten (om ni råkat välja något annat språk) -> byt helst inte storlek på webbläsarens fönster -> installera aldrig tilläggsprogram i Tor-webbläsaren.

Nu är vi igång. Och för att få en bättre förståelse om vad vi kan använda Tor till måste vi gå igenom vad deep web samt darknet är för något bus.

Läs mer: Här beskrivs Tor-nätverket i detalj, samt hur Tor står sig mot VPN-tekniken.

Fördjupning – Vad är deep web och darknet, och vad skiljer dem åt?

Deep web – kika på material från internets ungdom

Det är busenkelt att blanda ihop Deep web och Darknet då de båda platserna egentligen är ganska lika varandra. Deep web är den del av internet som inte indexeras av sökmotorer, där vi främst hittar gammalt material som fallit ur tiden och inte längre är särskilt relevant.

Under en tid fanns det en större mängd sökmotorer som indexerade deep web-material, men så är det inte längre. Många av dessa har lagts ner på grund av att intresset för att kika på hur webben såg ur förr i tiden är helt enkelt inte är särskilt stort. I mina ögon är Virtual Library den enda sökmotorn som håller måttet i dagsläget, för deep web-material vill säga.

Darknet – krypterat och mystiskt

Darknet är en liten och undangömd del av deep web som hålls dold till varje pris. Här behöver vi också Tor (eller liknande lösningar) för att kunna komma åt innehållet. Darknet har fått ett dåligt rykte då många väljer att använda anonymiteten för att ägna sig åt handel med droger, vapen och dylikt. Men allt är dock inte lika dystert. Dark web innehåller också en hel del lagligt material såsom diverse bloggar, forum samt privata gamingservrar.

Länktips för alla Tor-surfare

ProPublica – ett nyhetsmagasin som värnar om ett fritt internet

pro-republica-via-onion

En prisbelönt tidning som värnar om yttrandefriheten, och numera även har en .onion-adress.

Tor-adress: https://www.propub3r6espa33w.onion/

Facebook – en inte helt okänd sajt för nätverkande

facebook-via-tor

Spionera på farmor utan att Mark Zuckerberg ser dig. Skämt åsido är Facebook knappast kända för att ha koll på skutan, och på företagets .onion-sida är det betydligt enklare att inte bli spårad.

Tor-adress: https://www.facebookcorewwwi.onion/

DuckDuckGo – den integritetsvurmande ankan finns även på Tor

DuckDuckGo är den sökmotor som är i särklass mest populär över Tor-nätverket. Andra söktjänster såsom Google vill ofta utsätta oss för ”CAPTCHA”-fönster och annat trams, vilket förstör Onion-upplevelsen totalt. I korthet: Duck Duck Go är både snabbast och mest pålitligast när det kommer till Tor-surfande.

Tor-adress: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Blockchain for Bitcoins – den säkraste Bitcoin-plånboken

Här kan vi lagra Bitcoins anonymt och säkert. Blockchain for Bitcoins är dessutom en av få .onion-sidor som erbjuder HTTPS-certifikat.

Tor-adress: https://blockchainbdgpzk.onion/

Sci-Hub – här samlas en enorm mängd vetenskapliga artiklar

Sci-Hub är minst sagt omtalade och på sajten kan vi ta del av över 50.000 vetenskapliga artiklar och rapporter, helt gratis. Sidan vinner heller inga popularitetstävlingar hos diverse publicister såsom Elsevier. I korthet: Sci-Hub är en superviktig sajt som används för att sprida kunskap som annars hade gått förlorad bakom hutlöst dyra betalväggar samt ett knasigt upphovsrättssystem.

Tor-adress: http://scihub22266oqcxt.onion/

Ligger Sci-Hub nere? Fungerade webbadresser listas alltid på Where is Scihub.

The Intercept – en sajt för visselblåsare

Visselblåsarsajten The Intercept består av ett gäng seriösa journalister som tack vare Tor-tekniken kan ta emot material helt anonymt.

Tor-adress: https://y6xjgkgwj47us5ca.onion

The Hidden Wiki

the-hidden-wiki-för-tor

Här kan vi hitta mycket av det material som sökmotorerna glömt sedan en lång tid tillbaka. Det är dock inte alla länkar som fungerar, och somliga sidor är allt annat än lagliga. Läs noggrant och klicka med försiktighet.

Tor-adress: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Wikileaks – ytterligare en sajt för visselblåsare

Wikileaks är en välkänd visselblåsarsajt där vi kan lämna in tips helt anonymt. Samma organisation har bland annat legat bakom avslöjanden om korruption i Tunisien samt krigsbrott i Irak.

Tor-adress: http://suw74isz7wqzpmgu.onion/ (uppdaterad 2019)

Alternativ till Tor-nätverket

I2P – en stark men något krånglig utmanare till Tor

i2p-logo-landningssida

I2P (The Invisible Internet Project) är i korthet en mer okänd och svårlärd version av Tor. Här kan vi dock inte surfa på den vanliga webben eller .onion-sidor då I2P använder sig av så kallade ”eepsites” istället för vanliga webbadresser.

Men varför ska vi använda I2P egentligen? I2P är mindre populärt än Tor, svårare att komma igång med, vi kan inte surfa på vanliga webbsidor och det är svårt att hitta bra guider om vi skulle fastna.

Även om I2P aldrig slagit igenom på samma sätt som Tor anser många att tjänsten är minst lika säker. Detta då I2P använder sig av så kallade envägstunnlar där eventuella avlyssnare bara kan komma åt antingen uppladdat eller nerladdat material, och aldrig båda två samtidigt.

Om ni vill provköra I2P kan ni ladda ner programvaran här, och när denna väl är installerad krävs ytterligare konfigurationer. Routern måste konfigureras och om ni väljer att använda er av exempelvis Firefox måste ni ställa in webbläsaren så att denna använder sig av rätt port för att kommunicera med I2P-nätverket.

I2P-teamet arbetar även på att ta fram en ny typ av fildelningsteknik som ska kunna mäta sig med BitTorrent-tekniken. Samma gäng har även som mål att bygga en bloggportal för alla som vill vara lite extra anonyma. I2P finns än så länge tillgängligt för Windows, Mac, Android och Linux.

Freenet – ger ett bra skydd mot DDOS-attacker

freenet-logo-landningssida

Freenet (Free Network Project) är ett slutet nätverk som inte heller kan användas för att komma åt den vanliga webben.

Samma system bygger på fildelningsteknik och vi kan utan problem ladda upp vad vi vill utan att ha tillgång till egna servrar, och så länge någon väljer att dela med sig av materialet stannar det alltid kvar på plattformen.

Nätverket är främst skapat för att skydda internetanvändare mot bland annat DDOS-attacker och övervakning, och består av så kallade ”freesites”, som dessutom är väldigt svåra att upptäcka om vi väljer att använda oss av darknet-läget (mer info om detta kommer längre ner).

När Freenet väl installerats har vi två olika alternativ att välja på; darknet eller opennet. Om vi väljer darknet-läget kan vi dela material anonymt med personer som vi själva valt att lita på. Vi kan med andra ord skapa en egen liten fildelningssida dit bara betrodda medlemmar får tillträde.

Som kontrast har vi opennet-läget där alla användare är välkomna. Detta läge hålls vid liv av ett större gäng starka p2p-servrar som driftas av communityt själva.

Det är relativt enkelt att komma igång: Ladda ner programvaran (länk till nerladdningssidan) -> Starta programmet -> Programmet öppnas i standardwebbläsaren -> Klart. Om ni vill maximera anonymiteten – tänk på att använda Freenet tillsammans med en webbläsare ni inte använder er av till vardags.

Då var denna lilla miniguide över. Är det någonting som är glömt? Vill ni veta mer? Vill ni tipsa om andra nätverk som är lika säkra? Vid sådana fall – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

annons för IvacyVPN

2 KOMMENTARER

 1. hej
  Jag är novis vad gäller VPN, TOR.. ja i stort sett allt som inte kräver nödlösningar för att fungera vad gäller datorer…
  Jag förstår inte riktigt…
  När jag intresserade mig för TOR och darknet så fick jag en ”ungefärlig uppfattning” om att man surfade anonymt där pg a att man ”upplåter” sina datorer/noder åt alla som surfar med TOR så signalerna tar all möjliga vägar och blir ”osprårbara”. I praktiken skulle signalen kunna komma från en dator/nod i USA!? Eller !?
  Nu när jag läst LITE mer om TOR och darknet så rekomenderar man att man är uppkopplad genom en ”VPN” innan man öppnar TOR…. Blir inte det lite kaka på kaka ? Om jag har en VPN varför ska jag använda mig av TOR för att vara anomnym ? Visst darknet verkar ha väldigt mycket mer att erbjuda men för anonymitetens skull ?
  Känns surt att betala för VPN tunnel.. Känns lite som att det är fan ens rättighet att kunna vara anonym på nätet utan att man ska betala för det!
  Kan man göra en ”egen VPN-tunnel” ?

 2. Hejsan. Jag ska försöka svara på dina frågor så gott jag kan.

  När du använder dig av Tor-webbläsaren är det just detta, webbläsaren, som skyddas. All trafik som rör sig utanför Tor-webbläsaren skyddas inte (tex. torrenttrafik). Slutnoderna drivs av frivilliga och det är helt upp till oss att lita på att de som driver dessa har rent mjöl i påsen (om en slutnod skulle vara dåligt skött eller dyl. loggas vår trafik i vilket fall).

  Fråga: Blir det inte lite kaka på kaka att använda sig av Tor och en VPN-tjänst samtidigt?

  Ja och nej. Om du bara vill skydda ditt webbsurfande och inte hela din internetanslutning kan Tor vara en bra väg att gå. Tor-webbläsaren är dock galet långsam. En annan fördel med att använda sig av Tor samt en VPN-tjänst samtidigt är att våra internetoperatörer inte kan se att vi är uppkopplade mot Tor-nätverket. Om vi tjongar på oss foliehatten kan tex. FRA lista alla som surfar via Tor och ha lite extra koll på dessa. Om vi dessutom använder oss av en VPN-uppkoppling ser eventuella övervakare bara att vi är uppkopplade mot en VPN-tunnel, och där tar det stopp.

  Fråga: Om jag har en VPN varför ska jag använda mig av TOR för att vara anonym?

  Du bör alltid vara säker när du använder dig av en VPN-uppkoppling. Tor-webbläsaren erbjuder ett extra skyddslager i länder med kraftigt censurerat internet (tex. Kina/Nordkorea/Turkiet) där VPN-leverantörer dessutom är bannlysta.

  Påstående: Känns surt att betala för VPN tunnel.. Känns lite som att det är fan ens rättighet att kunna vara anonym på nätet utan att man ska betala för det!

  Visst är det så. EU har förklarat att det är en mänsklig rättighet att inte bli övervakad på nätet, men det är lite sisådär med det. Våra internetoperatörer hyvlar över känslig information om vad vi pysslar med på webben till bla. myndigheter, upphovsrättsorganisationer och skumma advokatbyråer på daglig basis. Inget skydd är 100% perfekt, men just nu är en VPN-lösning det bästa vi har för att maximera vår anonymitet på nätet. VPN-leverantörer såsom Hotspot Shield erbjuder gratisalternativ, men dessa rekommenderas inte (halvtaskig loggpolicy – reklam mm.).

  Här hittar du VPN-leverantörer som kan användas en kortare tid utan att du behöver betala ett jota.
  https://vpnbasen.se/9-vpn-leverantorer-som-erbjuder-prova-pa-konton/

  Men som du säger, jag är med dig. Att kunna surfa anonymt borde vara en mänsklig rättighet – men i nuläget är det inte så.

Delta i diskussionen