Meny

Guide: Kom igång med Tor på nolltid

Tor, eller The Onion Router, är världens mest populära anonymiseringsnätverk, och det är inte svårt att komma igång, som ni kommer att märka snart.

Kom igång med Tor web browser på två minuter

Steg 1: Ladda ner Tor-webbläsaren här.

Att tänka på:

  • Välj engelska som standardspråk
  • Programmet bör installeras i den standardmapp som anges vid installationen
  • Det går bra att lägga till en genväg på skrivbordet

Steg 2: När Tor-webbläsaren är installerad klicka ni bara på anslut – och sedan är ni igång.

Att tänka på:

  • Byt språk till engelska för att maximera anonymiteten (om ni råkat välja något annat sådant)
  • Justera inte storleken på webbläsarens fönster
  • Installera aldrig tilläggsprogram i Tor-webbläsaren

Nu är vi igång. Men för att ni ska kunna få en bättre förståelse över vad vi kan använda Tor till måste vi gå igenom vad Deep Web samt Darknet är för något bus.

Läs mer: Tor vs VPN – vad är bäst?

Läs mer: Vad är en VPN-tjänst? Ett komplett svar.

Bästa VPN-tjänsten för Tor

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
    4 gratismånader för nya kunder
    Värdens största servernätverk
    Världens snabbaste servernätverk
    Sparar inga känsliga loggar
    Låser upp Netflix i 15 regioner
    Program på svenska
    Säker webbläsare inkluderas
    Annonsblockerare inkluderas
    Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Cyberghost är den bästa VPN-tjänsten för Tor. Anledningen till det är att Cyberghost själva utvecklat sin VPN-tjänst så att den gör Tor starkare och säkrare. Du får med andra ord skyddet av en stark VPN-tjänst, samtidigt som du skyddas av TOR-nätverket.

Vad är Deep Web och Darknet, och vad skiljer dem åt?

1. Deep web – här finns material från internets ungdom

Det är busenkelt att blanda ihop Deep Web och Darknet då de båda platserna egentligen är ganska lika varandra. Deep Web är den del av internet som inte indexeras av sökmotorer, där vi främst hittar äldre material som fallit ur tiden och inte längre är särskilt relevant.

Under en tid fanns det en större mängd sökmotorer som indexerade Deep Web-material, men så är det inte längre. Många av dessa har lagts ner på grund av att intresset för att kika på hur webben såg ur förr i tiden är helt enkelt inte är särskilt stort. I mina ögon är Virtual Library den enda sökmotorn som håller måttet i dagsläget, när det kommer till Deep Web-material vill säga.

2. Darknet (dark internet) – krypterat och mystiskt

Darknet är en liten och undangömd del av Deep Web som trivs bäst i skymundan. Här behöver vi också använda oss av Tor (eller liknande lösningar) för att kunna komma åt innehållet.

Darknet har dock fått ett ganska dåligt rykte då många väljer att använda anonymiteten för att ägna sig åt handel med droger, vapen och dylikt. Men allt är lyckligtvis inte lika dystert. Darknet, eller Dark Web som det ibland kallas, innehåller också en hel del lagligt material såsom diverse bloggar, forum samt privata gamingservrar.

Länktips för alla Tor-surfare

1. ProPublica

prorepublica-tidning

ProPublica är en prisbelönt tidning som värnar om yttrandefriheten, och som numera även har en .onion-adress.

Tor-adress: https://www.propub3r6espa33w.onion/

2. Facebook

facebook-landningssida-för-tor

Vill ni kunna spionera på farmor utan att Mark Zuckerberg ser er? Skämt åsido är Facebook knappast kända för att ha koll på skutan, men på företagets .onion-sida är det i alla fall betydligt enklare att slippa bli spårad.

Tor-adress: https://www.facebookcorewwwi.onion/

3. DuckDuckGo

duckduckgo-landningssida-för-tor

DuckDuckGo kan knappast beskrivas som det populäraste sökmotors-alternativet på den vanliga delen av webben, men på Tor är de stora som attan. Andra söktjänster såsom Google och Bing vill ofta utsätta oss för diverse ”CAPTCHA”-fönster och annat trams, vilket förstör Onion-upplevelsen totalt, men DuckDuckGo är betydligt vänligare mot oss.

Mer specifikt är Duck Duck Go både snabbast och mest pålitligt när det kommer till Tor-surfande, och det ska de ha all heder för.

Tor-adress: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

4. Blockchain for Bitcoins

Här kan vi lagra våra Bitcoin anonymt och säkert. Blockchain for Bitcoins är dessutom en av få .onion-sidor som erbjuder en HTTPS-säkrad anslutning.

Tor-adress: https://blockchainbdgpzk.onion/

5. Sci-Hub

sci-hub-landningssida

Sci-Hub är minst sagt omtalade, och på sajten kan vi ta del av över 50.000 vetenskapliga artiklar och rapporter, helt gratis. Sidan vinner heller inga popularitetstävlingar hos diverse publicister såsom Elsevier.

Sammanfattningsvis kan Sci-Hub beskrivas som en superviktig sajt som används för att sprida kunskap som annars hade gått förlorad på grund av hutlöst dyra betalväggar samt ett knasigt upphovsrättssystem.

Tor-adress: http://scihub22266oqcxt.onion/

Tips: Ligger Sci-Hub nere? Fungerade webbadresser listas alltid på https://whereisscihub.now.sh/

6. The Intercept

the-intercept-landningssida

Visselblåsarsajten The Intercept består av ett gäng seriösa journalister som tack vare Tor-tekniken kan ta emot nytt material helt anonymt.

Tor-adress: https://y6xjgkgwj47us5ca.onion

7. The Hidden Wiki

hidden-wiki-för-tor

Här kan vi hitta mycket av det material som sökmotorerna glömt sedan en lång tid tillbaka. Många länkar är dock trasiga, och somliga sajter är allt annat än lagliga. Med andra ord – granska gärna länkarna en extra gång innan ni klickar.

Tor-adress: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

8. Wikileaks

wikileaks-landningssida

Wikileaks är en välkänd visselblåsarsajt där vi kan lämna in tips helt anonymt tack vare Tor-tekniken. Samma organisation har bland annat legat bakom avslöjanden om korruption i Tunisien samt krigsbrott i Irak.

Tor-adress: http://suw74isz7wqzpmgu.onion/

9. Pornhub

pornhub-tor

Pornhub är en av världens mest kända vuxensidor. De gjorde entré på Tor år 2020, och enligt vd:n valde de att göra så för att skydda LGBT-besökare, vars sexuella preferenser fortfarande är olagliga i ett stort antal länder.

Tor-adress: http://pornhubthbh7ap3u.onion/

Två alternativ till Tor-nätverket

1. I2P – en stark men något krånglig utmanare till Tor

i2p-logo-landningssida

I2P (The Invisible Internet Project) är i korthet en mer okänd och svårlärd version av Tor. Här kan vi dessutom inte surfa på den vanliga webben eller på .onion-sidor, och detta då I2P använder sig av så kallade ”eepsites” istället för vanliga webbadresser.

Men varför ska vi använda I2P egentligen?

I2P är mindre populärt än Tor, svårare att komma igång med, vi kan dessutom inte surfa på vanliga webbsidor och det är svårt att hitta bra guider om vi skulle fastna.

Även om I2P aldrig slagit igenom på samma sätt som Tor anser många att tjänsten är minst lika säker, kanske till och med säkrare. Detta då I2P använder sig av så kallade envägstunnlar där eventuella avlyssnare bara kan komma åt antingen uppladdat eller nerladdat material, och aldrig båda två samtidigt.

Om ni vill provköra I2P kan ni ladda ner programvaran här, och när denna väl är installerad krävs ytterligare konfigurationer. Routerinställningar måste ändras, och om ni väljer att använda er av exempelvis Firefox måste ni ställa in webbläsaren så att denna använder sig av rätt port för att den ska kunna kommunicera med I2P-nätverket på ett bra sätt.

I2P-teamet arbetar även på att ta fram en ny typ av fildelningsteknik som ska kunna mäta sig med BitTorrent-tekniken, och samma gäng har även som mål att bygga en bloggportal för alla som vill vara lite extra anonyma.

I2P finns än så länge tillgängligt för Windows, Mac, Android och Linux.

2. Freenet – ger ett bra skydd mot DDOS-attacker och övervakning

freenet-logo-landningssida

Freenet (Free Network Project) är ett slutet nätverk som inte heller det kan användas för att komma åt den vanliga webben.

Samma system bygger på fildelningsteknik, och vi kan utan problem ladda upp vad vi vill utan att ha tillgång till egna servrar. Med andra ord – så länge någon väljer att dela med sig av det material som laddas upp stannar det alltid kvar på plattformen.

Nätverket är främst skapat för att skydda internetanvändare mot bland annat DDOS-attacker och övervakning, och består av så kallade ”freesites”, som dessutom är väldigt svåra att upptäcka om vi väljer att använda oss av ”Darknet-läget”.

När Freenet väl installerats har vi två olika alternativ att välja på: Darknet eller Opennet. Om vi väljer att använda oss av Darknet-läget kan vi dela vilket material vi vill helt anonymt med personer som vi själva valt att lita på. Vi kan med andra ord skapa en egen liten fildelningssajt dit bara betrodda medlemmar får tillträde.

Som kontrast har vi Opennet-läget där alla användare är välkomna. Detta läge hålls vid liv av ett större gäng starka p2p-servrar som driftas av Freenet-communityt själva.

Det är busenkelt att komma i gång

Steg 1: Ladda ner programvaran och starta programmet.

Att tänka på:

  • Använd Freenet med en webbläsare som ni inte använder er av till vardags. Dvs. inte standardwebbläsaren.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN