Om ni inte befinner er i Norge är NRK TV-plattformen helt otillgänglig, men det problemet kan en kompetent VPN-tjänst råda bot på. Tack vare VPN-tekniken kan ni låsa upp NRK TV, eller NRK Play (som många säger) – var ni än befinner er.

Hur går upplåsningen till?

Med en VPN-tjänst i ryggen tillåts ni ”lura systemet” då all internettrafik kapslas in och slussas via en norsk VPN-server. Med andra ord, det (kanske svenska?) IP-nummer ni har för tillfället byts ut mot ett norskt sådant – och vips är NRK TV upplåst.

Är det svårt att låsa upp NRK TV?

Nej, absolut inte.

Gör så här för att låsa upp NRK TV var ni än befinner er:

#1. Teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, såsom Surfshark(recension) eller ExpressVPN(recension). De klarar av att överlista NRK TVs skydd lätt som en plätt. Men om ni vill välja och vraka bland alla VPN-tjänster som recenserats kan ett besök på topplistan vara en god idé.

#2. Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. De två ovanstående VPN-alternativen erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS och Android.

#3. Koppla upp er mot en norsk server. 

#4. Ni har nu låst upp NRK TV, och kan därmed ta del av allt material som den norska public service-plattformen har att erbjuda.

låsa-upp-nrk-play

Är det lagligt att låsa upp NRK TV?

Ja. Det finns inga lagar eller regler som säger att NRK TV inte får låsas upp utanför Norges gränser. Då norrbaggarna dessutom har mer olja än vatten kan de gott bjussa på det här.

Varför är inte NRK TV-utbudet tillgängligt överallt?

NRK TV köper in material från stora tv-, film- och sportbolag, och blir därför tvungna att låsa in en viss del av materialet så att detta endast är tillgängligt innanför Norges gränser. Detsamma gäller för många egenproducerade tv-serier, såsom Skam, som finansierats av norska skattepengar.

Kan NRK TV låsas upp gratis?

Det finns ett stort antal VPN-alternativ som kan laddas ner och användas helt gratis på bla. App Store samt Google Play, men dessa är inte särskilt tillförlitliga. Det gamla uttrycket ”om någonting är gratis är det du som är produkten”, stämmer in mycket bra även på VPN-branschen. De VPN-alternativ som är helt gratis säljer ofta vidare all information till diverse skumma reklaminstitut, samtidigt som hastighetsläget inte är särskilt trevligt.

Om ni vill komma billigt undan erbjuder många premiumleverantörer gratis prova på-konton som kan användas helt kostnadsfritt i uppemot en månad. Oftast behöver ni inte ens uppge era betaluppgifter.

Vad har NRK TV att erbjuda?

På NRK TV kommer ni åt ett antal live tv-kanaler, såsom NRK 1, NRK 2, NRK 3 och NRK Super.

nrk-live-tv-kanaler

Inklusive en lång rad serier och filmer, såsom:

Skam

skam-nrk-tv

IMDb: 8.7
Genre: Drama

Här få vi följa ett gäng norska gymnasieungdomar och deras liv. Varje säsong fokuserar på en av huvudkaraktärerna, som totalt sett är fyra stycken. Serien var omåttligt populär, och är fortfarande en av NRK TVs mest streamade serier någonsin.

Kritikerna hyllar det mesta, inklusive skådespelarinsatserna samt manuset – och med tanke på det mycket höga IMDB-betyget är hyllningssångerna förmodligen inte missriktade. Serien sändes i totalt fyra säsonger, och finns bara tillgänglig på NRK TV.

Twin

twins-på-nrk

IMDb: 7.8
Genre: Drama/Thriller

Twin handlar om två bröder, Erik och Adam, som träffas för första gången på 15 år. Erik är lite av en slapp rackare, som inte gör mycket alls – medans Adam är en förmögen och framgångsrik affärsman. När de väl träffas igen börjar de bråka, och mitt i fejden har Adams fru, Ingrid, ihjäl honom av misstag.

Men som tur är räddar Erik henne, då han tar över Adams identitet. Tack vare detta ska hon i teorin kunna slippa undan ett mordåtal, men allt fejkande gör situationen ganska ohållbar.

Nåväl, vad säger kritikerna? De flesta verkar mycket nöjda med både skådespelarinsatser samt manus, och serien kan mycket väl visa sig bli en stor succé.

Skitten Snö

skitten-sno-nrk-play

IMDb: 8.2
Genre: Thriller

I miniserien Skitten Snö träffar vi på Anila, som får problem med en elak kille som förföljer henne och beter sig allmänt illa. Men Anila tar hjälp av hennes vänner, och tillsammans smider de en plan som ska få mannen ifråga att komma på andra tankar.

Då serien är relativt nyproducerad är det få som uttalat sig huruvida den är någonting att ha, men om vi kikar på IMDB-betyget verkar den minst sagt lovande.

Blank

blank-på-nrk

IMDb: 7.1
Genre: Drama

I den norska dramaserien Blank träffar vi på unga norrmän i 20-årsåldern, och får följa med i deras dagliga liv. Varje säsong fokuserar på en ny huvudkaraktär. I den första säsongen bekantar vi oss med Ella, som precis flyttat till Oslo, och i den andra säsongen följer vi Zehra, som pluggar farmaci på en högskola i samma stad.

Många kritiker är positivt inställda till serien. Manuset beskrivs som slipat och verklighetsförankrat, och skådespelarinsatserna ska vara solida. Och precis som väntat jämförs serien med Skam, då de båda serierna är relativt lika varandra.

Vilken VPN-tjänst passar bäst för att låsa upp NRK TV?

Surfshark(recension) samt ExpressVPN(recension) kan beskrivas som två mycket bra alternativ, men om ni vill jämföra dem med andra VPN-aktörer kan en inhalkning på topplistan vara en bra idé.

Har ni låst upp NRK TV i Sverige, eller i någon annat land? Och om så är fallet – är ni nöjda med resultatet? Snacka gärna vidare i kommentarsfältet nedan.

Leave a Reply

avatar
1000
  Subscribe  
Notify of