Meny

Så här kommer ni åt NRK TV i Sverige

Om ni inte befinner er i Norge är NRK TV-plattformen helt otillgänglig, men det problemet kan en kompetent VPN-tjänst råda bot på. Tack vare VPN-tekniken kan ni låsa upp NRK TV, eller NRK Play (som många säger) – var ni än befinner er.

Hur går upplåsningen till?

Med en VPN-tjänst i ryggen tillåts ni ”lura systemet” då all internettrafik kapslas in och slussas via en norsk VPN-server. Med andra ord, det (kanske svenska?) IP-nummer ni har för tillfället byts ut mot ett norskt sådant – och vips är NRK TV upplåst.

Är det svårt att låsa upp NRK TV?

Nej, absolut inte.

Gör så här för att låsa upp NRK TV var ni än befinner er:

#1. Teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, såsom Surfshark(recension), CyberGhost(recension) eller ExpressVPN(recension). De klarar av att överlista NRK TV:s skydd lätt som en plätt. 

#2. Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. De två ovanstående VPN-alternativen erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS och Android.

#3. Koppla upp er mot en norsk server. 

#4. Ni har nu låst upp NRK TV, och kan därmed ta del av allt material som den norska public service-plattformen har att erbjuda.

låsa-upp-nrk-play

Är det lagligt att låsa upp NRK TV?

Ja. Det finns inga lagar eller regler som säger att NRK TV inte får låsas upp utanför Norges gränser. Då norrbaggarna dessutom har mer olja än vatten kan de gott bjussa på det här.

Varför är inte NRK TV-utbudet tillgängligt överallt?

NRK TV köper in material från stora tv-, film- och sportbolag, och blir därför tvungna att låsa in en viss del av materialet så att detta endast är tillgängligt innanför Norges gränser. Detsamma gäller för många egenproducerade tv-serier, såsom Skam, som finansierats av norska skattepengar.

Kan NRK TV låsas upp gratis?

Det finns ett stort antal VPN-alternativ som kan laddas ner och användas helt gratis på bla. App Store samt Google Play, men dessa är inte särskilt tillförlitliga. Det gamla uttrycket ”om någonting är gratis är det du som är produkten”, stämmer in mycket bra även på VPN-branschen. De VPN-alternativ som är helt gratis säljer ofta vidare all information till diverse skumma reklaminstitut, samtidigt som hastighetsläget inte är särskilt trevligt.

Om ni vill komma billigt undan erbjuder många premiumleverantörer gratis prova på-konton som kan användas helt kostnadsfritt i uppemot en månad. Oftast behöver ni inte ens uppge era betaluppgifter.

Bra VPN-alternativ som låser upp allt, inkl. NRK TV

#1. Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost klarar av att låsa upp samtliga tv-plattformar. Om vi bortser från NRK TV kan även SVT Play, Viaplay, BBC iPlayer, Netflix och en lång rad ytterligare streamingtjänster överlistas.   

Det här VPN-företagets främsta styrka är dess allsidighet. Serverparken är massiv, VPN-servrarna är snabba och kundsupporten gör ett mycket bra jobb. Utöver det är VPN-apparna lättbegripliga, säkra och många till antalet.  

Cyberghost har dessutom granskats av externa säkerhetsföretag, som kunnat bevisa att inga känsliga loggar sparas, samt att VPN-apparna gör det de ska. 

Det är inte heller några problem att installera VPN-tjänsten i routern. Om väljer att göra det skyddar ni samtliga enheter på en och samma gång, så länge de kopplas upp mot den VPN-bestyckade routern.

Vi avslutar med att ta en titt på prisläget, som ser riktigt trevligt ut om vi tänker pris kontra prestanda. Cyberghost erbjuder även en pengarna tillbaka-garanti, som sträcker sig över 45 dagar. 

I mina ögon är Cyberghost det bästa valet för att kunna låsa upp NRK i Sverige, och om ni fastnar för dem – teckna er gärna för ett längre abonnemang, för att kunna pressa ner månadsavgiften en aning. 

Testa Cyberghost nu!

För att få reda mer om hur Cyberghost presterar – läs gärna mer i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN är ett av världens största och mest välkända VPN-företag. De presterar lika bra som Cyberghost, kanske till och med bättre, men är samtidigt något mer kostsamma.

Vi inleder med att prata mer om det som ExpressVPN gör rätt. VPN-servrarna är snabba, serverparken är mycket stor, VPN-apparna fungerar utmärkt och kundsupporten gör ett utomordentligt bra jobb. Utöver det sparas inga känsliga loggar, vilket förvisso är ett måste inom VPN-svängen.

Även ExpressVPN har granskats av fristående säkerhetsföretag, såsom Cure53, och fått grönt ljus precis varenda gång. ExpressVPN, och många andra ledande VPN-företag, anser att externa revisioner bör vara ett måste inom VPN-branschen, men än så länge är dessa typer av kvalitetskontroller frivilliga.

Hur ser det ut på streamingfronten då? Jodå, ExpressVPN låser upp precis allt, inklusive NRK TV, C More, Viaplay, SVT Play och ett flertal ytterligare streamingplattformar. 

Den enda minusposten som kan identifieras är prisnivån, som kan uppfattas som något hög, men med tanke på hur väl ExpressVPN presterar bör prisläget ses som fullt acceptabelt.

Mer specifikt är ExpressVPN ett mycket bra val för alla som har råd att lägga en extra slant för att kunna ta del av en mycket högpresterande VPN-tjänst. Och om ni fastnar för ExpressVPN, kör gärna på det längsta abonnemanget, om ni inte gör så blir månadsavgiften lite väl massiv.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3. IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN är lite av en doldis inom VPN-branschen, men det gör ingenting, då de presterar riktigt bra och tillämpar en minst sagt human prisnivå. Mer specifikt är det just prisläget som utmärker IvacyVPN från konkurrenterna, men fler fördelar existerar, och dessa talar vi mer om i nästa stycke.

VPN-appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, serverparken är relativt stor, kundsupporten är öppen dygnet runt och samtliga streamingplattformar kan överlistas, inklusive NRK TV. Det är inte heller några problem att installera VPN-tjänsten i routern. Den manövern tar omkring en halvtimme, då bra guider finns på plats vid hjälpsektionen.

För att sammanfatta läget är IvacyVPN ett starkt VPN-alternativ som bör passa alla med en tight budget, som vill kunna ta del av en bra VPN-tjänst, utan att behöva betala alltför mycket pengar. Den prisskillnad som existerar mellan månad för månad-abonnemanget och det längsta abonnemanget är dock hög, så ni gör rätt i att välja ett längre VPN-abonnemang om ni fastnar för IvacyVPN.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4. OVPN

ovpn-landningssida-696

Svenska OVPN är svenska, på alla sätt och vis. Många appar har svenska gränssnitt, alla guider är skrivna på svenska och kundsupport-personalen pratar svenska. Kundsupporten håller dock stängt på kvällar samt helger, men det är ingen större nackdel då hjälpsektionen är mycket bra utformad. Väl där hittar ni svar på vanligt ställda frågor, installationsguider och mer.

Det som utmärker OVPN från konkurrenterna är främst säkerhetsläget. Deras VPN-servrar är inställda på att inte spara några loggar, och månatliga transperensrapporter publiceras, som bevisar att inget fuffens pågår bakom kulisserna.

OVPN var under en tid ganska mediokra när det kom till att kunna överlista streamingplattformar. Men den tiden är förbi, numera låser de upp nästan allt. Förutom NRK Play överlistar de även Boxer Play, SVT Play, C More och en lång rad övriga tv-plattformar. BBC iPlayer kan dock inte låsas upp i nuläget, men om vi bortser från det lilla tillkortakommandet sköter OVPN sig utmärkt inom denna kategorin.

I skrivande stund finns inte några egenutvecklade VPN-appar tillgängliga för iOS samt Android, vilket innebär att tredjepartsappar måste användas för dessa plattformar. Tredjepartsalternativen är minst lika säkra som de egenutvecklade varianterna, men aningen mer svårinstallerade, i synnerhet för nyinvigda. Välskrivna och svenska installationsguider finns dock tillgängliga, vilket bör underlätta en smula.

Sammanfattningsvis är OVPN ett utmärkt VPN-alternativ som tillämpar ett humant prisläge, och en utmärkt säkerhetsnivå. Som vanligt är det längsta abonnemanget den bästa vägen att gå, och om ni skulle vara missnöjda ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#5 Surfshark

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier, men har samtidigt något svårt att nå upp till ExpressVPN:s och Cyberghosts prestationsnivåer. Precis som vanligt inleder vi med att titta närmare på de positiva aspekterna, för att avsluta med att granska eventuella tillkortakommanden. 

VPN-apparna är säkra och lättbegripliga, serverparken är stor nog och samtliga tv-plattformar kan överlistas, inklusive NRK TV. 

Surfshark utmärker sig synnerligen väl inom en aspekt: Ni får koppla upp hur många enheter ni vill på samma gång, vilket bör ses som unikt. Detta då många av konkurrenterna tillämpar enhetsbegränsningar, som motsvarar 4 till 8 samtidigt uppkopplade enheter. Ni bör dock inte koppla upp mer än 20 enheter på samma gång. Om ni gör så är chansen stor att kundsupport-gänget hör av sig och frågar vad som försiggår.

Prisläget då – hur ser det ut? Sanningen är att ni slipper riktigt billigt undan om ni tecknar er för det längsta abonnemanget, medan de kortare abonnemangsformerna bara är relativt prisvärda. 

Avslutningsvis bör Surfshark beskrivas som ett högpresterande VPN-alternativ, som gör mycket rätt, och tillämpar en mycket bra prisnivå. 

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Nu har ni fått granska fem VPN-företag, som alla klarar av att låsa upp NRK Play, och presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier. Sammanlagt har över 60 VPN-alternativ granskats, och dessa fem VPN-alternativ tillhör det absoluta toppskiktet.

Vad har NRK TV att erbjuda?

På NRK TV kommer ni åt ett antal live tv-kanaler, såsom NRK 1, NRK 2, NRK 3 och NRK Super.

nrk-live-tv-kanaler

Inklusive en lång rad serier och filmer, såsom:

Skam

IMDb: 8.7
Genre: Drama

Här få vi följa ett gäng norska gymnasieungdomar och deras liv. Varje säsong fokuserar på en av huvudkaraktärerna, som totalt sett är fyra stycken. Serien var omåttligt populär, och är fortfarande en av NRK TV:s mest streamade serier någonsin.

Kritikerna hyllar det mesta, inklusive skådespelarinsatserna samt manuset – och med tanke på det mycket höga IMDB-betyget är hyllningssångerna förmodligen inte missriktade. Serien sändes i totalt fyra säsonger, och finns bara tillgänglig på NRK TV.

Twin

IMDb: 7.8
Genre: Drama/Thriller

Twin handlar om två bröder, Erik och Adam, som träffas för första gången på 15 år. Erik är lite av en slapp rackare, som inte gör mycket alls – medans Adam är en förmögen och framgångsrik affärsman. När de väl träffas igen börjar de bråka, och mitt i fejden har Adams fru, Ingrid, ihjäl honom av misstag.

Men som tur är räddar Erik henne, då han tar över Adams identitet. Tack vare detta ska hon i teorin kunna slippa undan ett mordåtal, men allt fejkande gör situationen ganska ohållbar.

Nåväl, vad säger kritikerna? De flesta verkar mycket nöjda med både skådespelarinsatser samt manus, och serien kan mycket väl visa sig bli en stor succé.

Skitten Snö

IMDb: 8.2
Genre: Thriller

I miniserien Skitten Snö träffar vi på Anila, som får problem med en elak kille som förföljer henne och beter sig allmänt illa. Men Anila tar hjälp av hennes vänner, och tillsammans smider de en plan som ska få mannen ifråga att komma på andra tankar.

Då serien är relativt nyproducerad är det få som uttalat sig huruvida den är någonting att ha, men om vi kikar på IMDB-betyget verkar den minst sagt lovande.

Blank

IMDb: 7.1
Genre: Drama

I den norska dramaserien Blank träffar vi på unga norrmän i 20-årsåldern, och får följa med i deras dagliga liv. Varje säsong fokuserar på en ny huvudkaraktär. I den första säsongen bekantar vi oss med Ella, som precis flyttat till Oslo, och i den andra säsongen följer vi Zehra, som pluggar farmaci på en högskola i samma stad.

Många kritiker är positivt inställda till serien. Manuset beskrivs som slipat och verklighetsförankrat, och skådespelarinsatserna ska vara solida. Och precis som väntat jämförs serien med Skam, då de båda serierna är relativt lika varandra.

Vilken VPN-tjänst passar bäst för att låsa upp NRK TV?

Surfshark(recension), CyberGhost(recension) samt ExpressVPN(recension) kan beskrivas som tre mycket bra alternativ, som alla klarar av att låsa upp NRK i utlandet.

Har ni låst upp NRK TV i Sverige, eller i något annat land? Och om så är fallet – är ni nöjda med resultatet? Snacka gärna vidare i kommentarsfältet nedan.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN