Meny

Gör så här för att snabba upp en långsam VPN-uppkoppling

Internetoperatörer, myndigheter, upphovsrättstroll och andra snokare övervakar oss per automatik, och som en konsekvens av det väljer många att använda en VPN-tjänst för att kunna bli anonyma på nätet. Men tänk gärna på att det finns många faktorer som är av vikt, så ta gärna en kik på köpguiden innan ni slår till. Det finns också många för- och nackdelar med VPN-tekniken.

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst

Era IP-adresser döljs, utländska (och svenska) tv-plattformar kan låsas upp och säkerhetsläget får sig en skjuts i rätt riktning. Fördelarna är många och det finns egentligen bara en nackdel: Hastighetsläget kan påverkas negativt då ett extra krypteringslager läggs till. Men som tur är finns det ett antal metoder ni kan använda er av för att snabba upp VPN-uppkopplingen, och jepp – i den här guiden tar vi upp samtliga av dem.

Innan vi drar igång med listan – tänk gärna på att en VPN-tjänst består av många rörliga delar, som alla kan påverka hastighetsläget. Hastigheten ni får ut beror i mångt och mycket på vilket VPN-företag ni valt att lita på, samt vilken VPN-server ni kopplat upp er mot. Men men, så länge ni håller er till något av de bästa VPN-alternativen kan ni minimera alla tänkbara nackdelar.

Den snabbaste VPN-tjänsten just nu!

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

3 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
    3 gratismånader för nya kunder
    Värdens största servernätverk
    Världens snabbaste servernätverk
    Sparar inga känsliga loggar
    Låser upp Netflix i 15 regioner
    Program på svenska
    Säker webbläsare inkluderas
    Annonsblockerare inkluderas
    Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Det bästa sättet att få en snabb VPN-tjänst är att byta VPN-leverantör. Enligt våra tester är Cyberghost världens snabbaste, så även världens bästa VPN.

Utvalda delar av hastighetstestet för Cyberghost

  • Hastighetsminskning på cirka 0 % mot server i Sverige.
  • Hastighetsminskning på cirka 5 % mot server i USA.
  • Hastighetsminskning på cirka 8 % mot server i Storbritannien.

Läs mer: Sveriges största test av VPN-tjänster! Jämför alla VPN-alternativ här.

Långsam VPN? 12 sätt att få en snabbare VPN!

Då sätter vi igång. Följ de här råden för att kunna snabba upp en långsam VPN-uppkoppling.

1. Koppla upp er mot den närmsta servern

Avståndet är en extremt viktig faktor som kan påverka hastighetsläget rejält. Om ni kopplar upp er mot en VPN-server som befinner sig hundratals mil bort måste datapaketen färdas en rejäl sträcka när de åker tur och retur.

Mer specifikt kapslar VPN-företagen in era internetuppkopplingar i ett skyddande lager, och samma yttre lager måste kommunicera med alla webbsidor och webbtjänster. Ju längre avståndet är – desto fler noder måste VPN-uppkopplingen passera – och det kan bidra till en hastighetsminskning.

Många VPN-tjänster kopplar upp er mot den snabbaste VPN-servern per automatik. Det är en mycket fiffig funktion. Men om ni inte har tillgång till en sådan, eller vill sköta serverbytena på egen hand, tänk på att alltid koppla upp er mot en server som befinner sig i samma land, om möjligt i samma stad.

Exakt samma sak gäller när ni är ute efter att låsa upp geoblockerade streamingtjänster. Vid de tillfällena bör ni välja den närmsta servern i mållandet, tex. USA:s östkust om det är Netflix amerikanska utbud ni vill komma åt.

cyberghost-netflix-server

Men som jag sagt tidigare. Den bästa vägen att gå är att köra på en VPN som klarar av att välja den bästa servern för ändamålet per automatik. Vi kommer att snacka mer om den saken under nästa rubrik.

2. Använd specialservrarna

Många VPN-företag väljer att optimera sina servrar för olika typer av uppgifter. Listettan CyberGhost är ett utmärkt exempel, som öronmärkt ett stort gäng servrar för bland annat p2p-trafik, Tor-trafik och streaming.

Om det VPN-företag ni använder er av erbjuder specialanpassade servrar – tänk alltid på att välja rätt kategori. Att försöka fildela på en streamingserver är ingen större hit – tro mig.

välj-server-cyberghost

Men det bör knappast beskrivas som ett problem. Det är oftast busenkelt att hitta rätt servertyp, som ni ser ovan.

3. Skaffa en kraftfull VPN-router

Den mjukvara ni installerar på era datorer, mobiler och surfplattor, som i sin tur kopplar upp er mot en VPN-server, kallas för en VPN-klient, eller en VPN-app. De programmen sköter allt som har med VPN-uppkopplingen att göra, såsom krypteringen och mycket annat.

Om ni använder er av en äldre eller en lite mer prestandafattig enhet kan hastighetsläget bli lidande. I de fallen är det en mycket bra idé att investera i en VPN-router.

Om ni går den vägen är det routern som står för grovjobbet, och tack vare det avlastar den alla enheter som ska skyddas. Men tänk gärna på att renodlade VPN-routrar kostar en slant, då de måste ha kraft nog för att hantera en VPN-uppkoppling.

Om ni inte basar över en kraftfull router i dagsläget, och inte är beredda att köpa en ny, installera VPN-klienterna på era enheter istället.

4. Använd split tunneling

Prestandaförlusten påverkar olika tjänster i varierande grad. Om ni exempelvis vardagssurfar på Facebook, Aftonbladet eller Instagram är hastighets-förändringen knappt märkbar. Men om ni spelar kan pingvärdet (eller latensen) försämras, vilket i värsta fall kan bli förödande för spelupplevelsen. Exakt samma sak gäller när ni streamar via tex. Netflix eller HBO Nordic.

Vi leker med tanken och säger att ni vill kika på lite SVT Play-material när ni befinner er i Sverige. I det fallet är en VPN-uppkoppling bara ivägen. Dels för att SVT Play fungerar utmärkt i Sverige, och dels då upphovsrättstrollen knappast övervakar IP-nummer som ansluter sig mot SVT Play.

Lösningen stavas split tunneling. Med samma funktion kan ni själva välja vilka enheter ni vill skydda, och vilka enheter som ska undantas från VPN-skyddet. För att nämna ett exempel kan ni skydda datorn, mobilerna och surfplattan, medan spelkonsolen och tv-apparaterna får förbli oskyddade.

5. Välj rätt VPN-protokoll

De mest högpresterande VPN-företagen erbjuder många säkra VPN-protokoll, medan andra håller sig till några enstaka. För att nämna ett exempel är OpenVPN-protokollet marginellt mer tungrott i jämförelse med IKEv2-varianten.

Då tyngre VPN-protokoll påverkar hastighetsläget i större utsträckning kan ni välja att köra på ett lättare protokoll. Om ni kan byta VPN-protokoll i VPN-appen eller i routern, gör det tills ni hittat ett bra alternativ som inte påverkar prestandan.

6. Skruva ner krypteringsnivån

Många VPN-företag skryter med att de erbjuder ”Military Grade Encryption”. Med det slagordet menar de AES 256-kryptering, som är ursäkert, men aningen tungt.

Som vi var inne och nosade på tidigare kräver de mest avancerade säkerhetsfunktionerna prestanda värd namnet, vilket innebär att hastighetsläget kan bli lidande om ni använder er av enheter som är prestandafattiga.

kryptering

För att lösa det problemet kan ni välja att skruva ner krypteringsnivån, dvs. att köra på AES 128-kryptering, som nästan är lika säkert som AES 256-varianten.

Men hur vi än vrider och vänder på det är båda av dem är bergsäkra säkerhetsalgoritmer som aldrig kommer att knäckas. Denna lösningen är en utmärkt kompromiss. Om ni går den här vägen slipper ni köpa ny hårdvara samtligt som säkerhetsläget förblir utmärkt.

7. Damma av ethernet-kabeln

WiFi-tekniken är underbar. Tack vare den kan alla enheter kopplas upp per automatik, samtidigt som ni slipper snubbla på milslånga nätverkskablar. Men WiFi-tekniken har en stor nackdel: En WiFi-uppkoppling kan aldrig bli lika snabb och tillförlitlig som en renodlad Ethernet-uppkoppling.

ethernet-kabel

Alla WiFi-uppkopplingar påverkas av störningsfaktorer, såsom väggar, alltför långa avstånd och många enheter som konkurrerar om samma frekvensområde. Den problematiken löser  Ethernet-tekniken, och tack vare det kan hastighetsläget maximeras.

Utför gärna några tester mot Speedtest.net för att ta reda på vad den totala hastighetsskillnaden landar på. Om Ethernet-anslutningen vinner med hästlängder är det förmodligen en bra idé att damma av den gamla Ethernet-kabeln.

8. Håll er borta från Gratis-VPN-tjänsterna

Det kostar pengar att basa över ett välmående VPN-företag. De renodlade gratisalternativen får inte in några pengar via månadsavgifter, och som en konsekvens av det tvingas de bli ”kreativa”. Reklam, hastighetsbegränsningar, databegränsningar samt spionprogram är vardagsmat inom gratis-svängen.

Och om inte det skulle vara nog väljer nästan alla gratis-VPN-tjänster att samla in så mycket de kan för att tillslut sälja vidare rubbet till diverse reklambolag, som skapar skumma annonsprofiler.

Om ni inte har råd att teckna er för en VPN-tjänst som håller måttet rekommenderar jag att ni låter era internetoperatörer hålla er säkra istället. Det är knappast något drömscenario, men ett bättre val än att satsa på gratis-tramsarna.

9. Avaktivera eller byt antivirusprogram

Nästan alla använder antivirus-program på sina datorer. Det är bra, då spionprogram, trojaner och likvärdigt alltid får foten vid dörren, men samtidigt problematiskt – då prestandan påverkas.

Mer specifikt kan hastigheten på VPN-uppkopplingen minska då antivirusprogrammen undersöker alla utgående datapaket och portar, och exakt samma sak gäller för brandväggarna.

Om ni dras med en långsam VPN-uppkoppling, prova gärna med att avaktivera antivirusskyddet under en kortare period – för att se om det blir någon skillnad.

Om inaktiveringen hjälper, leta reda på ett lite mer lättviktigt antivirusprogram som inte påverkar prestandan i samma omfattning. På Windows-sidan är den inbyggda antivirus-klienten Windows Defender ett populärt alternativ, för att nämna ett exempel.

Sist men inte minst väljer somliga expertanvändare att hoppa över antivirusprogrammen helt och hållet. Huruvida det är någon bra idé eller inte får ni själva ta ställning till, den frågan är mycket omdebatterad.

10. Starta om datorn

Hur ofta startar ni om datorn egentligen? Ett fåtal startar om datorn dagligen, men många låter sina maskiner ticka i all oändlighet. En debattör på Sweclockers beskriver att han startar om sin Windows-burk en gång i veckan, och att det räcker finfint. Men huruvida ni bör starta om datorn ofta eller inte beror bland annat på vad ni använder datorn till, samt vilket operativsystem ni kör på.

Men en sak är iallafall säker – efter en tid bli datorn slutkörd. Då måste den startas om för att alla processer ska kunna nollställas.

starta-om-datorn-meme

En enkel omstart kan lösa alla tänkbara problem, inklusive långsamma VPN-uppkopplingar. Det är knappast någon slump att alla större supportavdelningar föreslår en omstart som en första felsökningsåtgärd.

11. Starta om routern

Även routrar kan bli trötta efter ett tag. Internetspridarna måste hålla koll på mycket, och det är i synnerhet de lite enklare routrarna som måste startas om mest frekvent. De mest kraftfulla routrarna har kräm nog för att vara påslagna flera månader i stöten, men även de kan förstås krokna.

Om ni har installerat VPN-tjänsten i routern nollställs VPN-uppkopplingen efter en omstart, och tack vare det bör hastigheten öka. Tänk gärna på att ni bör låta strömkabeln vara helt bortkopplad i minst fem minuter innan ni startar upp routern igen.

12. Teckna er för en bättre (och snabbare) VPN

Alla VPN-tjänster är inte stöpta ur samma form. Vissa bjussar på ett hemskt hastighetsläge – medan de mest högpresterande VPN-alternativen är blixtsnabba. Som du ser nedan är Cyberghost det bästa VPN-alternativet just nu.

Cyberghost är det bästa alternativet!

Cyberghost 200x112 1

Cyberghost VPN

Du betalar €2.00 (ca. 20 kronor) per månad om du tecknar dig för 3 år, och får även ta del av 3 gratismånader. En 45 dagar lång pengarna tillbaka-garanti inkluderas alltid.
€11.99
2.00/mån
SPARA 83%
Till erbjudandet
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN