Meny

Köpguide för VPN – tänk på det här innan du slår till

Om ni läser den här artikeln vet ni förmodligen vad en VPN, eller en VPN-tjänst är. Om så inte skulle vara fallet får ni gärna hoppa över till ”Allt om VPN-tekniken”-artikeln. Väl där listas allt som är viktigt.

Har ni kommit tillbaka från maraton-artikeln, eller ni kanske bara vill köra på, och få råd om hur ni väljer den VPN-tjänst som passar bäst för just er?

Det är inte helt enkelt att välja rätt VPN-tjänst. Det finns en herrans massa faktorer ni bör ta hänsyn till, som ni snart kommer att märka.

De mest högpresterande VPN-alternativen just nu

Jag kan förstå att alla inte orkar läsa hela guiden. Som en konsekvens av det listar jag tre av de bästa VPN-alternativen redan nu. Följande VPN-företag presterar utmärkt, och bör täcka alla tänkbara behov.

#1 Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Det finns ett VPN-alternativ som utmärker sig från konkurrenterna, och det är CyberGhost(recension). De är en av få VPN-aktörer som låtit sig granskas av utomstående säkerhetsföretag, och de har klarat sig utmärkt – precis varenda gång. Cyberghost tar emot omkring 40.000 upphovsrättsanslag varje år. Men trots att så är fallet har de aldrig lättat på locket, och kommer aldrig att göra det heller.

I övrigt finns det ingenting att klaga på. VPN-servrarna är snabba som attan, alla viktiga VPN-protokoll finns på plats och krypteringsmässigt är det AES 256-varianten som gäller. AES 256-algoritmen används av bland annat storbanker, inom det militära, och inom VPN-svängen förstås.

Avslutningsvis kan jag nämna att kundsupporten svarar inom någon minut, samt att egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga plattformar, och några till. Cyberghost klarar även av att låsa upp alla tänkbara tv-plattformar, inklusive samtliga av de svenska varianterna (SVT Play, Viaplay, HBO Nordic mfl.) och BBC iPlayer samt Netflix (alla regioner). Prisnivån är dessutom riktigt human, i synnerhet om ni tecknar er för ett längre abonnemang.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2 ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN(recension) presterar lika bra som Cyberghost, men är snäppet mer kostsamt. Deras serverpark är nästan lika stor som listettans, och apparna är minst lika användarvänliga. Även ExpressVPN har granskats av utomstående säkerhetsföretag, och jepp – de har klarat sig utmärkt varje gång.

ExpressVPN:s servrar är kvicka som tusan och deras rykte går det inte att ta fel på – nästan alla kunder som säger vad de tycker online är hur nöjda som helst. Många väljer att köra på just det här VPN-företaget trots att de är långtifrån billigast inom VPN-svängen, och det säger en del om kvaliteten.

Om ni vill komma snäppet billigare undan, använd gärna den här rabattlänken för att ta del av tre gratismånader, för att därmed kunna pressa ner priset en smula.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3 OVPN

ovpn-landningssida-696

Svenska OVPN(recension) är snäppet dyrare än Cyberghost, men om vi bortser från det finns det mycket att gilla. VPN-företagens servrar är relativt snabba, och de är en av få VPN-aktörer som valt att satsa på WireGuard-protokollet, som både är effektivt och säkert.

OVPN erbjuder kundsupport på svenska, och alla guider är skrivna på exakt samma språk. Det är få andra VPN-företag som går den vägen. Mer specifikt är det som bäst maskinöversatt svenska som gäller hos konkurrenterna, medan OVPN är desto mer lättbegripliga.

Nåväl. OVPN finns inte med här för att deras grammatikkunskaper är ”on par”, utan för att VPN-tjänsten är riktigt trevlig. De presterar tyvärr inte lika bra som de två ovanstående VPN-jättarna, men är samtidigt ett bättre val än 95% av konkurrenterna.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal servrar83+ i 13+ länder
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

Köpguide: Hur väljer ni den bästa VPN-tjänsten?

Nu är det dags att ta en titt på alla faktorer som är viktiga när det kommer till att välja rätt VPN-tjänst.

#1. Varför vill ni skaffa en VPN?

Då VPN-företagen är duktiga på olika saker är det viktigt att ni har full koll på varför ni vill skaffa en VPN-tjänst. Om ni bara är ute efter att låsa upp regionsblockerade tv-plattformar och struntar i integritetsläget finns det många VPN-företag som nischat sig för just det. Om ni istället är ute efter att fildela säkert bör ni välja ett VPN-företag med snabba servrar och en utmärkt loggpolicy.

Men ni har tur. Konkurrensen är extrem inom VPN-svängen, vilket innebär att vissa VPN-företag klarar av precis allt. Som jag tidigare nämnt är Cyberghost(recension) det bästa valet, men om ni vill välja och vraka bland alla VPN-företag som recenserats – kika gärna in på topplistan.

#2. Finns egenutvecklade appar på plats?

Omkring 95% av VPN-företagen erbjuder egenutvecklade appar för Windows och Mac. Det är en absolut miniminivå som alla bör uppfylla. Om ni vill kunna skydda era mobila enheter (iOS samt Android) på ett enkelt sätt är det också viktigt att ni tar reda på huruvida egenutvecklade VPN-appar finns tillgängliga eller inte. Och ett personligt tips är att ni håller er borta från Chrome-tilläggen, då de i bästa fall underpresterar, och i värsta fall är osäkra.

Om ett specifikt VPN-företag inte bjussar på egenutvecklade appar för surfplattor och mobiltelefoner tvingas ni stå ut med tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect eller Tunnelblick. De är förvisso lika säkra, men användarvänligheten är långtifrån superb och startsträckan är längre.

En annan viktig faktor är hur många enheter ni tillåts ansluta på en och samma gång. Om ni vill kunna koppla upp sex enheter, och VPN-företaget bara tillåter fem samtida uppkopplingar måste ni skaffa två abonnemang, och det är knappast någon drömlösning.

Det problemet kan ni förvisso slippa om ni installerar VPN-tjänsten i routern. Om ni väljer att gå den vägen skyddas alla enheter per automatik, och enhetsbegränsningen blir inte heller något hinder då en router alltid räknas som en enhet.

#3. Var har VPN-företaget sitt säte?

Då tar vi en kik på den tredje frågan i köpguiden, som faktiskt är ganska viktig. Alla VPN-företag måste hålla sig inom lagens ramar, och med det sagt spelar det roll var VPN-aktören har sitt säte. Länder som ingår i Eyes-alliansen kan tvingas samarbeta med myndigheter, oavsett om de vill eller inte.

5-eyes-samarbetet
5 Eyes-zonen – dvs. Eyes-gruppens innersta kärna..

I samma klubb ingår bland annat USA, Sverige, Danmark, Kanada, Storbritannien samt Australien. VPN-företag som verkar inom Eyes-zonen är hur säkra som helst, men dock lite bakbundna av övervakningspakten, som gillar att lägga näsan i blöt. Länder såsom Brittiska Jungfruöarna, Schweiz och Rumänien är inte en del av Eyes-avtalet, och det bör ses som en fin bonus.

Men allt som allt: det spelar ingen större roll huruvida det VPN-företag ni är intresserade av är en del av Eyes-zonen eller inte. Om ni inte ska ansluta er till ett IS-läger eller planerar extremt grova brott har ni inget att oroa er över.

#4. Vill ni ha en lättrodd, eller en avancerad VPN?

Dagarna då ni var tvungna att pilleriplocka med skript för att kunna tuffa igång är helt förbi. Numera är det löjligt enkelt att komma igång med en VPN-tjänst. Men även om så är fallet är vissa VPN-appar mer användarvänliga än andra.

cyberghost-vpn-app
Hos Cyberghost är det enkelt att komma igång..

ExpressVPN(recension), CyberGhost(recension), NordVPN(recension) och IvacyVPN(recension) är fyra VPN-företag som erbjuder mycket snygga och lättarbetade gränssnitt. Många tänker inte på användbarheten innan de köper en VPN-lösning – och det är en riktigt grov miss. Nästan alla handskas med VPN-apparna flera gånger dagligen, och då är det skönt om allt går som smort. Om exempelvis serverbytena tar för lång tid blir det tröttsamt i längden, tro mig. Exakt samma sak gäller för installationsprocessen. Att installera VPN-tjänsten på en ny enhet ska aldrig behöva ta mer än någon minut.

#5. Sparar VPN-företaget några känsliga loggar?

Alla VPN-företag sparar loggar, det måste de göra för att kunna leverera en fungerande VPN-tjänst. Det viktigaste är huruvida de sparar några känsliga loggar eller inte, som kan identifiera er som person. Om ett VPN-företag skulle lägga vantarna på känsliga uppgifter, såsom IP-nummer, kan det bli problem om VPN-aktören ifråga skulle bli hackad eller om en myndighetsförfrågan skulle dimpa ner på skrivbordet.

Men även här kan ni andas ut. Inga seriösa VPN-företag sparar känsliga loggar. De mest högpresterande VPN-alternativen sparar på sin höjd några drift- eller support-loggar, som är fullkomligt ofarliga.

#6. Hur stor är serverparken?

Ett VPN-nätverk består av ett gäng datorer som kallas för servrar, och när ni kopplar upp er mot dem har en säker VPN-tunnel skapats.

Tumregeln lyder: Ju fler VPN-servrar som erbjuds, desto bättre. Om ett specifikt VPN-företag skulle erbjuda 5.000 VPN-servrar är chansen större att ni hittar en server som inte är överbelastad, dvs. snabb.

serverpark-cyberghost
Cyberghost basar över branschens största serverpark, tätt följda av ExpressVPN och NordVPN..

Men stirra er inte blinda på den totala servermängden, tänk på att det är viktigt att servrarna har en bra spridning. Om ett VPN-företag skulle placera 95% av sina servrar i Europa blir det problematiskt om ni exempelvis skulle turista i USA eller Thailand. Med en bra spridning på serverparken är det lättare att hitta en VPN-server som befinner sig i närheten.

#7. Hur stark kryptering behöver ni?

Alla VPN-företag erbjuder ett extra säkerhetslager, som består av en krypteringsalgoritm och ett VPN-protokoll. Här kikar vi närmare på säkerhetsalgoritmen.

Många kör på AES 256-algoritmen, som är vansinnigt säker, medan andra ”bara” erbjuder AES 128-kryptering. Med handen på hjärtat räcker 128-bitars-kryptering för nästan alla. Säkerhetsläget är bra nog och enheterna behöver samtidigt inte arbeta lika hårt, vilket är perfekt då äldre enheter slipper gå på knäna.

Det är även viktigt att VPN-tjänsten är säker, dvs. inte läcker. Om en IP- eller DNS-läcka skulle inträffa är VPN-skyddet inte värt ett dyft. Är ni uppkopplade mot en VPN-server just nu? I så fall – smit gärna in på DNSLeaktest.com och/eller IPX.ac, för att kontrollera att VPN-förbindelsen är fri från säkerhetsbrister.

#8. Vilka VPN-protokoll måste finnas på plats?

Ta alltid reda på vilka VPN-protokoll som finns tillgängliga, det är mycket viktigt då samtliga av dem har sina egna för- respektive nackdelar. Och kontrollera även att OpenVPN-protokollet finns på plats. Det är snabbt, flexibelt samt säkert, och i korthet branschstandarden inom VPN-svängen.

Många VPN-företag erbjuder även PPTP-kryptering, men det bör ni hoppa över. PPTP är har bara en fördel – det är snabbt som katten men osäkert, och knäckt sedan flera år tillbaka. Både ExpressVPN och Cyberghost har dumpat PPTP-protokollet för gott, och resten av VPN-branschen bör följa efter.

I övrigt är WireGuard en intressant uppstickare, som bland annat OVPN kör på. De hävdar att WireGuard är både kvickare och säkrare än OpenVPN-protokollet, men jättar såsom ExpressVPN håller inte med. De anser att WireGuard måste granskas av oberoende experter innan det kan slå igenom på riktigt.

Sist men inte minst kan L2TP/IPsec nämnas. Det är säkert som bara den, men aningen tungrott, då hastighetsläget kan påverkas ganska rejält.

#9. Hur ser hastighetsläget ut?

För några år sedan tillämpade vissa VPN-företag data- och bandbredds-begränsningar. Vid samma tidpunkt kunde skojarna komma med följande ramsor:

”Ni får bara förbruka X GB data per månad. Om ni överskrider den gränsen stryper vi hastigheten!”

Men de hårda orden gäller inte längre. Inga seriösa VPN-företag tillämpar några sådana begränsningar. Om något enstaka VPN-företag skulle försöka sig på den fulingen skulle kunderna fly och konkursen vara ett faktum.

Ni behöver däremot ha koll på huruvida VPN-servrarna håller måttet eller inte. VPN-företag såsom Cyberghost och ExpressVPN erbjuder blixtsnabba serverförbindelser, medan andra, såsom SlickVPN, är plågsamt långsamma.

cyberghost-sverige-hastighetsmätning
Cyberghost – snabb snabb..

slickvpn-server-i-storbritannien
SlickVPN – slow slow..

#10. Hur väl är kundsupporten uppstyrd?

Oavsett om ni är vana VPN-användare eller helt nyinvigda är chansen stor att ni någon gång vill snacka loss med kundservice-medarbetarna. Med det sagt – lägg märke till hur väl VPN-företaget presterar när det kommer till just kundservicenivån.

Att bara kunna kontakta support-gänget via e-post kan vara en acceptabel kompromiss om ni inte måste ha hjälp direkt. Men live-chatt är alltid att föredra, och nästan ett måste, även om det betyder att ni måste pynta några kronor extra varje månad.

chattlogg-med-kundtjänst-från-expressvpn
ExpressVPN och många andra VPN-jättar erbjuder live-chatt, som dessutom är öppen dygnet runt..

#11. Vilka extrafunktioner ingår?

Då många VPN-företag erbjuder exakt samma sak tävlar de om att särskilja sig från konkurrenterna, och det är just här som extrafunktionerna kommer in i bilden. Många av funktionerna är riktigt fiffiga, såsom de inbyggda annonsblockerarna och spionprograms-skydden.

Split Tunneling-tekniken och Kill Switch-funktionen är viktiga även de. Split Tunneling innebär att ni själva kan bestämma vilka enheter som skyddas via VPN-tunneln, och vilka pryttlar som ska tuffa på som vanligt. Samma teknik kan komma väl till pass om ni tex. vill exkludera smart tv-apparaten, som ändå inte behöver något VPN-skydd, och inkludera Kodi-boxen, där ni vill kunna kika på det amerikanska Netflix-utbudet.

Kill Switch-verktyget är viktigt även det. Samma verktyg ser till att era internetuppkopplingar bryts per automatik om ni skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Det är inte skojigt för stunden, men Kill Switch-verktyget behöver i princip aldrig göra sitt jobb, och är det bästa vi har för att kunna slippa diverse IP- samt DNS-läckor.

#12. Hur mycket är ni beredda att betala?

Vad som är billigt och inte varierar förstås från person till person. Men snälla – gör inte rookie-misstaget och välj den billigaste VPN-tjänsten, om ni går den vägen är chansen stor att ni blir missnöjda. Jag rekommenderar att bestämmer er för en månatlig maxkostnad, och sedan rensar bort de VPN-alternativ som lägger sig över den maxgräns ni tagit fram.

Om två eller fler VPN-tjänster motsvarar era krav bör ni ställa er följande fråga: Vilken av dem erbjuder mig mest – om jag tänker pris kontra prestanda?

Tänk gärna på att många VPN-företag erbjuder generösa rabatter om ni tecknar er för ett lite längre abonnemang. Ni ska inte heller vara rädda för att utnyttja pengarna tillbaka-garantierna, om ni skulle vara missnöjda vill säga.

#13. Vilka typer av betalalternativ erbjuds?

Kunder som befinner sig i fria länder bryr sig oftast inte om vilka betalalternativ som finns på plats. Men somliga personer som befinner sig i länder med stark censur, tex. Irak eller Kina, väljer att betala via kryptovalutor.

Mer specifikt spelar det ingen större roll hur ni betalar. VPN-företagen krypterar all betalinformation till oigenkännlighet, och ingen har någonsin blivit spårad på grund av att denne betalat på ”fel” sätt. Men om ni är lite konspiratoriskt lagda kan ni förstås välja att betala via kryptovalutor såsom Bitcoin, även om det är ganska onödigt i mina ögon. Tänk gärna på att pengarna tillbaka-garantierna inte längre gäller om ni betalar via kryptovalutor.

Sammanfattning

Då har den här guiden nått sitt slut, och min förhoppning är att ni har all information ni behöver för att kunna välja den VPN-tjänst som passar bäst för era behov. Jag rekommenderar i första hand CyberGhost(recension), men om ni vill veta mer om alla VPN-alternativ som recenserats – kika gärna in på topplistan. Väl där hittar ni lättsmält information som bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN