Meny

Ändra din IP-adress på bara någon minut – komplett guide

En IP-adress är i grund och botten en personlig identifierare på nätet, och fungerar ungefär som ett telefonnummer gör i det verkliga livet. I denna guiden kommer jag förklara mer om vad en IP-adress är, varför vi använder IP-adresser och hur ni kan byta IP-adress. När det är över går vi in på vilka VPN-tjänster som passar bäst för det ändamålet, vilka VPN-tjänster ni bör passa er för tillsammans med mycket annat.

Vad är en IP-adress?

Om ni traskar in i ett kvarter har alla hus en personlig identifierare, dvs. ett husnummer. Det måste de ha för att brandbilar, posten, polis samt vänner och bekanta ska kunna hitta rätt. Och som vi redan gått in på har alla mobiltelefoner personliga identifierare, dvs. telefonnummer, som gör att vi kan tjattra med varandra i tid och otid.

Enligt samma modell måste alla apparater som kopplas upp mot internet ha personliga identifierare, dvs. IP-nummer. Annars skulle det bli kaos. IP-numrera ser till att rätt information hamnar på rätt plats på nätet, och kan beskrivas som våra digitala adresser.

Alla enheter som kopplas upp på nätet förses med ett IP-nummer, som kan se ut enligt följande:

  • 213.100.33.42
  • 192.168.0.1
  • 10.0.0.6
  • 185.76.9.171

Varför bör ni byta IP-adress?

Om ni är ute och traskar på stan skriker ni inte ut: ”Hej allihopa! Jag bor på Lingonstigen 7 i Jönköping. Reservnyckeln är gömd under en plaststen. Hej då!”. Men på internet gör ni faktiskt precis så.

När ni surfar på nätet kan internetoperatörer, myndigheter, hackers, cyberbrottslingar och många andra se vad ni gör samt var ni befinner er. Det är en ganska läskig tanke.

På internet övervakas alla per automatik

Jahopp, big deal! Jag bryr mig inte om huruvida jag är övervakad eller inte, kan somliga kanske tänka. Men problemet med att våra riktiga IP-adresser alltid är blottade går djupare än så. Personer som har tillgång till specialverktyg (dvs. övervakarna) kan hitta på mycket bus om de tagit reda på era riktiga IP-adresser. För det första kan de läsa av er webbhistorik utan att ens vara i närheten av er. Om Lasse Larsson besökt diverse porrsajter, laddat ner filmer och tv-serier eller kanske streamat en stund på Dreamfilm kan han ligga risigt till. Upphovsrättslobbyn kan höra av sig och pressa ut honom på pengar via kravbrev, och ljusskygga personer kan avslöja vad Lasse-stackarn sökt på för fraser på de vuxenorienterade webbsidorna.

Att en hacker lyckas komma över er bankinformation eller era inloggningsuppgifter är dock ovanligt. I de fallen handlar det främst om nätfiske-attacker, och de kan inte ens VPN-tjänsterna skydda oss mot.

Den värsta övervakaren är i mina ögon staten, som i sin tur tvingar internetoperatörerna att spionera på oss. Enligt den datalagstiftning som råder måste operatörerna spara alla kunduppgifter i 10 månader, och om Polisen, upphovsrättslobbyn, Tullverket eller andra snokare vill ha reda på mer om oss måste operatörerna lätta på locket. Om de inte gör så är det dryga böter som väntar.

Sverige är dock inget extremfall när det kommer till just övervakning. Det finns trots allt fulare fiskar i sjön. I länder såsom Kina, Ryssland och Iran är censuren total. Deras regeringar har till och med bannlyst VPN-tekniken helt och hållet. Men det har inte haft någon större effekt. VPN-tekniken är hur populär som helst, även i länder med stark censur.

Hur byter ni IP-adress?

Den enklaste vägen att gå är att teckna sig för en VPN-tjänst. Dessa typer av tjänster erbjuds av VPN-företag, som ser till att kapsla in hela internetuppkopplingen i en skyddande tunnel, vilket innebär att alla snokare får foten vid dörren. Mer specifikt byter VPN-aktörerna ut era riktiga nummer mot anonyma sådana som de själva basar över.

Men är det verkligen någon att ha? Istället för att staten och internetoperatörerna övervakar oss tar VPN-företagen över en uppgiften. Det låter tokigt!

Det kan man tycka, och det är en ganska logisk tankegång. Vi ger VPN-företagen mycket frihet, och om ni väljer fel VPN-aktör kan det komma tillbaka och bita er i rumpestumpen. De mest högpresterande VPN-alternativen, såsom ExpressVPN(recension) och Cyberghost(recension), sparar inga känsliga loggar och har därför inte en aning om vad ni gör på nätet.

De oseriösa gratisalternativen är dock mästare på att samla in information till höger och vänster. Då de inte får in några pengar via månadsavgifter säljer de helt enkelt er webbhistorik till högstbjudande, och det är aldrig acceptabelt. Om ni inte vill eller har råd att skaffa en välpresterande VPN-tjänst hos ett VPN-företag som tar betalt för sig är det en bättre idé att lita på era internetoperatörer istället.

Men även om ni tecknat er för en VPN-tjänst som håller måttet finns det hot på horisonten. Om ni råkar ut för en så kallad IP-läcka, eller DNS-läcka, kan övervakarna se vad ni gör i vilket fall. Men turligt nog är dessa typer av läckor ovanliga. Många VPN-företag har dessutom infört skyddsåtgärder som ser till att ni slipper oroa er, och detta i form av så kallade Kill Switch-verktyg.

Om en IP- eller DNS-läcka inträffar kan vem som helst se vad ni gör på nätet, men som sagt, Kill Switch-verktygen skyddar er på ett effektivt sätt. De ser till att era internetuppkopplingar bryts per automatik om ni tappar kontakten med VPN-företagets servrar, och tack vare detta skyltar ni aldrig med era riktiga IP-adresser. Att bli ofrivilligt internetbefriad är såklart aldrig kul, men det är ett ganska lågt pris att betala för en ruskigt bra säkerhetsfunktion.

Jag har använt mig av VPN-teknik i över 8 år, och i skrivande stund har Kill Switch-verktyget slagit ut två gånger. Så den ge och ta-situationen kan beskrivas som ganska överkomlig. Tänk gärna på att välja en VPN-aktör som erbjuder Kill Switch-funktionalitet för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, Android och iOS. Somliga VPN-företag erbjuder bara Kill Switch-funktionalitet för någon enstaka app, och det är lite väl snålt.

Vilka IP-nummer kan ni byta till?

Då många VPN-företag erbjuder VPN-servrar i en lång rad länder är möjligheterna hur många som helst. För att nämna ett exempel har listettan Cyberghost(recension) placerat ut VPN-servrar i hela 90 länder. Det innebär att ni med enkelhet kan byta till ett svenskt IP-nummer, ett danskt IP-nummer, ett amerikanskt IP-nummer eller kanske ett finskt IP-nummer på bara några sekunder. Listan kan göras hur lång som helst.

Fler anledningar till att ni bör byta IP-adress

Som vi redan gått igenom får säkerhetsläget sig en skjuts i rätt riktning om ni väljer att ändra er IP-adress. Utöver detta blir ni helt anonyma, och får även möjlighet att låsa upp regionsblockerat innehåll.

För att nämna ett exempel är Facebook, Youtube, Twitter och en lång rad andra webbsidor  blockerade i både Kina och Ryssland. Men om ni tecknar er för en VPN-tjänst och byter till ett svenskt IP-nummer kan ni låsa upp precis allt. Och inte bara det vi tar för givet, utan även ett större gäng nordiska tv-plattformar såsom SVT Play, NRK, HBO Nordic samt många fler.

Som ett annat exempel kan BBC iPlayer nämnas. De låser in allt innehåll för att bara britterna ska få ta del av det. Men det är ingen fara då många VPN-aktörer kan överlista BBC-gängets starka brandväggar och därmed låsa upp rubbet.

Som ett tredje och sista exempel hittar vi Netflix. Då de köper in material från hela världen kan mediebolagen (som står för produktionen av innehållet) sätta in diverse brasklappar och säga:

”Ni får visa ”Populär serie X” i USA, men om ni vill kunna visa serien i Sverige, Norge, Danmark och Finland får ni betala betydligt mer. Om ni inte lyder hör vi av oss till HBO Nordic istället. De kan nog hosta upp desto mer!”

Det är precis så det fungerar. Alla tv-plattformar tävlar om att köpa upp de senaste tv-serierna och filmerna först, och på grund av detta spelar mediebolagen ut dem mot varandra. Som en konsekvens av detta är Netflix amerikanska utbud över tre gånger så stort som det svenska biblioteket, vilket känns riktigt orättvist. Men även där kan VPN-tekniken hjälpa till: Koppla upp er mot en amerikansk VPN-server (ni får då ett amerikanskt IP-nummer) – öppna Netflix-appen – och sen är kan ni streama hur mycket vi vill från den amerikanska sidan av Netflix.

Hur skaffar man en VPN-tjänst?

För att sammanfatta läget har vi kommit fram till att alla övervakas på nätet, och detta på grund av att våra IP-nummer spåras av internetoperatörerna. Vi har också snackat om att det är en bra idé att byta IP-adress för att på så sätt bli anonyma och kunna ta del av regionsblockerat material. Vi har däremot inte gått igenom hur ni tecknar er för en VPN-tjänst, och det tar vi tag i bums.

Det är mycket enkelt att komma igång, men då det finns ett hundratal seriösa VPN-företag på marknaden bör ni jämföra dem mot varandra innan ni slår till. Som en duktig tv-kock har jag redan gjort så, och presenterat de bästa VPN-alternativen på topplistan. I skrivande stund är Cyberghost(recension) det bästa valet. Men men, om ni vill skapa er en egen uppfattning – ta gärna en kik på recensionerna innan ni gör det slutgiltiga valet.

Att skaffa en VPN-tjänst tar bara några minuter, och i korta drag går processen till enligt följande:

Steg 1: Jämför och välj rätt VPN-tjänst. Cyberghost(recension) är ett utmärkt val, och andra starka alternativ listas på topplistan.

topplista-vpnbasen

Steg 2: Betala och skapa ett konto. Om ni väljer att teckna er för det längsta abonnemanget sparar ni i regel en ganska bra slant. Många VPN-företag erbjuder dessutom generösa pengarna tillbaka-garantier. Cyberghosts pengarna tillbaka-garanti sträcker sig över 45 dagar, för NordVPN(recension) och ExpressVPN(recension) är det 30 dagar som gäller och svenska OVPN:s garanti är giltig i 10 dagar.

cyberghost-kontosida

Steg 3: Ladda ner rätt VPN-app. Cyberghost(recension) erbjuder lättanvända appar för alla vanliga enheter såsom Windows, Mac, iOS och Android. Tänk gärna på att vissa VPN-aktörer sätter upp gränser för hur många enheter ni kan koppla upp på en och samma gång. Hos Cyberghost är det maximalt sju samtidigt uppkopplade enheter som gäller, vilket är ett ganska bra hack över genomsnittet.

Steg 4: Installera VPN-appen och byt IP-nummer. Att installera VPN-appar på Windows och Mac är busenkelt. I regel behöver ni bara klicka på ”Next” ett par gånger – sen är det klart.

cyberghost-installation

För några år sedan var det något knepigt att komma igång på mobilsidan (iOS och Android), men så är det inte längre. Numera kan ni godkänna alla inställningsalternativ via ansiktsigenkänning (Face ID) eller era fingeravtryck (Touch ID). Den förenklingen har kortat ner installationsprocessen rejält. Allt som allt tar det bara någon minut att komma igång – oavsett vilken enhet ni vill koppla upp.

cyberghost-vpn-app

Det var faktiskt allt. Som ni själva har märkt är det busenkelt att komma igång med en VPN.

En gratis VPN – är det någonting att ha?

Nej. Vi har varit inne och nosat inom det här området vid ett tidigare tillfälle, men det skadar inte att fördjupa sig lite. Gratistjänsterna är långsamma, fullproppade med reklam, erbjuder endast ett fåtal servrar, sätter upp databegränsningar och är i värsta fall rentav farliga.

Premiumleverantörernas gratisalternativ är långtifrån bra, men samtidigt snäppet bättre än de renodlade gratisvarianterna. Men om ni väljer att gå den vägen får ni alltid stå ut med databegränsningar. Som ett exempel kan TunnelBears gratisversion nämnas. Väl där ligger databegränsningen på 500 MB, eller 1 GB om ni Twittrar om VPN-företaget (Jisses – vem vill göra det?). Tänk er besväret att installera åbäket – skaffa ett svenskt IP-nummer för att tex. låsa upp SVT Play, för att efter det kunna streama i fem minuter innan det säger stopp.

Läget kan sammanfattas enligt följande: De värsta gratis VPN-tjänsterna samlar in privat information och säljer den vidare till diverse reklaminstitut, och de bästa gratis VPN-tjänsterna fungerar enbart som språngbrädor till betal-abonnemangen.

Vad kostar en VPN-tjänst?

En högpresterande VPN-tjänst kostar mellan 20 och 70 kronor i månaden. Cyberghost(recension) lägger sig rätt lågt, där kommer ni undan med att betala ca. 25 kronor i månaden, om ni tecknar er för tre år vill säga. Andra VPN-företag, likt Perfect Privacy, tar ut betydligt saftigare avgifter. Väl där är det som lägst 75 kronor i månaden som gäller.

Vilken är den bästa VPN-tjänsten?

Ni bör inte stirra er alltför blinda på just prisnivån. Om vi tänker pris kontra prestanda är Cyberghost(recension) det bästa alternativet, tätt följt av konkurrenter såsom OVPN(recension), NordVPN(recension) och ExpressVPN(recension). De VPN-företag som precis nämnts sparar inga känsliga loggar, bjussar på snabba servrar, har kunniga och kvicka supportmedarbetare etc. De presterar med andra ord mycket bra inom alla mätbara kategorier.

Är det lagligt att byta IP-adress?

Det är fullkomligt lagligt att byta IP-adress i länder såsom Sverige, Norge, Finland och resten av Europa. Omkring 10 länder har dock valt att förbjuda VPN-tjänster, såsom:

  • Kina
  • Ryssland
  • Iran
  • Irak
  • Förenade Arabemiraten
  • Turkiet

Samt några fler. Men även om ni byter IP-adress i något av de länder som precis nämnts bör det inte vara någon fara. För att nämna ett exempel väljer många att använda sig av VPN-tjänster i Kina för att på så sätt ta sig förbi jättebrandväggen, och det leder sällan till några problem.

Sanningen är att många länder gillar att kontrollera sin egen befolkning, och i den miljön passar inte anonymiseringstjänster in. Med andra ord: Om ni kopplar upp er mot en VPN i Kina för att kunna låsa upp SVT Play, Facebook Messenger och annat lär ingen höja på ögonbrynen. Men om ni väljer att gå in på ett kinesiskt webbforum och skriva att deras ledare ser ut som Nalle Puh kan ni i värsta fall hamna i trubbel.

Jag har en VPN – är min IP-adress dold?

Ja, men svaret kan verka något krångligt. Ni har alltid ett IP-nummer, oavsett om ni använder er av en VPN eller inte. Men då VPN-företagen byter ut era riktiga IP-nummer och ersätter dem mot anonyma sådana kan man säga att era IP-nummer har dolts.

För att ge ett rakt svar: VPN-företagen döljer era egentliga IP-nummer, men ni har alltid en IP-adress. Alla VPN-företag som är värda sitt salt håller er anonyma vad som än händer. Upphovsrättslobbyn, internetoperatörer, tullverket, polis och andra snokare skickar ofta in konstiga förfrågningar till VPN-företagen, där det kan stå följande:

”En person med IP-numret 213.100.33.42 laddade ner ”Game of Thrones S02E01″ lördagen den 23 maj. Vi kräver att ni avslöjar personens egentliga IP-nummer”

Men VPN-företagen samarbetar aldrig. Dessa typer av förfrågningar hamnar alltid i närmsta papperskorg, vilket innebär att snokarna alltid tvingas stirra på VPN-företagens längsta finger.

Kan ovanliga enheter skyddas med en VPN?

Absolut. Och med ovanliga enheter menar jag främst routrar och Linux-enheter. Cyberghost(recension) erbjuder en riktigt fiffig Linux-app och fungerar utmärkt tillsammans med alla vanliga routrar. Som en tumregel är det följande som gäller: Ju större VPN-företag – desto bättre är apparna och desto fler enheter kan skyddas.

Små VPN-aktörer har oftast inte råd att utveckla egna VPN-appar, och kör ofta på tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect och dylikt. Och när de inte har råd att skaffa vettiga appar för de vanligaste enheterna kan ni räkna med att samma sak gäller för de ovanliga varianterna.

Sammanfattning

Om ni surfar utan en VPN-uppkoppling i ryggen skyltar ni med era riktiga IP-adresser, och som en konsekvens av detta blir ni spårade per automatik. VPN-tjänsterna ser till att era riktiga IP-adresser döljs, och många av dem låser även upp regionsblockerat material. Cyberghost(recension) är det mest högpresterande VPN-alternativet, alla VPN-alternativ finns samlade på topplistan och de renodlade gratisalternativen är både lågpresterande och opålitliga.

usa-server-hos-cyberghost

Om ni har några frågor eller funderingar, hör gärna av er via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN