Netflix har luftat plånboken rejält under de senaste åren, och bjussar numera på ett gigantiskt antal spännande serier. I listan nedan hittar ni både klassiker samt nya tillskott – och med lite tur tar det inte länge innan ni hittat någonting sevärt.

För att kunna ta del av Netflix fullständiga utbud, som är över tre gånger större än det svenska, ta gärna en närmare kik på ”Lås upp Netflix”-guiden eller på VPN-topplistan.

Tips: Använd gärna snabblänkarna för att hitta en bra serie på ett snabbare sätt.

Varför är Netflix USA-utbud flera gånger större än det svenska?

För att ge ett rakt svar: På grund av ett trasigt licenssystem som gör att samma material (tex. en tv-serie) kan säljas flera gånger, dvs. till flera regioner. Och vem vinner på det? Inte Netflix, inte tittarna heller – utan de redan välbeställda filmbolagen som fullkomligt badar i kosing.

Tillägg: Vissa av de serier som listas nedan kan endast nås på den amerikanska delen av Netflix, men om så skulle vara fallet visas det på ett tydligt sätt. Nedan hittar ni ett antal exempel på serier som är USA-exklusiva:

 • The West Wing (IMDB: 8.7)
 • Dexter (IMDB: 8.7)
 • House MD (IMDB: 8.7)
 • Parks and Recreation (IMDB: 8.6)
 • Futurama (IMDB: 8.5)
 • Lost (IMDB: 8.4)
 • Person Of Interest (IMDB: 8.4)
 • The Walking Dead (IMDB: 8.3)
 • 30 Rock (IMDB: 8.2)
 • Frasier (IMDB: 8.1)
 • Get Shorty (IMDB: 8.1)
 • Jericho (IMDB: 8.0)
 • The Borgias (IMDB: 7.9)
 • Nurse Jackie (IMDB: 7.7)
 • Lost Girl (IMDB: 7.7)
 • Nikita (IMDB: 7.7)
 • The L Word (IMDB: 7.6)
 • The Magicians (IMDB: 7.6)
 • The 4400 (IMDB: 7.4)
 • HAPPYish (IMDB: 7.3)

Nu är det färdigsnackat – över till listan, och för er som undrar presenteras de mest populära tv-serierna först.

Breaking Bad (2008)

breaking-bad-netflix

IMDB: 9.5
Genre: Drama/Thriller

En amerikansk kemilärare får en olyckligt nog en cancerdiagnos som innebär att han förmodas framlida inom en snar framtid. Med sin högst mediokra lön oroas han över hur hans familj ska klara sig med bara en inkomst.

Lösningen på detta lilla problem blir att tillverka Meth-amfetamin i stora mängder, något som huvudkaraktären Walter White bevisligen klarar av med bravur. Tillsammans med en av sina tidigare studenter tar han sig in i drogvärlden och brottas bland annat med illasinnade karteller och farliga missbrukare. En väldigt intressant aspekt i serien består av hur huvudkaraktärens personlighet, och även relationen till hans familj och vänner, påverkas av de påfrestningar som ett liv som knarktillverkare innebär.

Planet Earth (2006)

planet-earth-netflix

IMDB: 9.4
Genre: Dokumentär

Den brittiska dokumentären Planet Earth är BBC:s dyraste naturdokumentär någonsin. Serien, som tog totalt fem år att spela in, narreras av den framlidne klenoden David Attenborough.

I dokumentärseriens 11 avsnitt går vi igenom jordens alla geografiska zoner och klimattyper. Öknar, Djungler, Djupa hav höga berg, inga platser är beskonade från Planet Earth:s kamerateam. Serien beskrivs av både kritiker och tittare som en av de bästa naturdokumentärerna i modern tid.

Rick and Morty (2013)

rick-and-morty-netflix

IMDB: 9.3
Genre: Animerad komedi

Rick and Morty handlar i stort om den arrogante och vilda vetenskapsmannen Rick och hans 14-åriga barnbarn, den ofta ångestladdade och osäkra Morty. Tillsammans utforskar de galaxer, ställer till det på Mortys skola och tittar på intergalaktisk TV. Rick och Mortys minst sagt dysfunktionella familj består av mamman Beth, den evigt arbetslöse pappan Jerry och storasystern Summer, som även de deltar på en hel del äventyr.

Det kan säkerligen vara lätt att till en början skrämmas av den mycket excentriske forskaren Ricks upptåg. Många jag känner slutade följa serien efter något eller några avsnitt då de snabbt ansåg att Rick and Morty var lite väl urflippad. Om ni bara har tålamod och ger serien en ärlig chans är min förhoppning att även ni kommer gilla den. IMDB-betyget på 9.3 är trots allt inte lätt uppnått.

Kosmos: En resa i tid och rum (2014)

cosmos-a-space-odyssey-netflix

IMDB: 9.3
Genre: Dokumentär

Den kända amerikanska astrofysikern Neil deGrasse Tyson tar oss i 13 avsnitt genom hela solsystemet och mer därtill. Samma man guidar oss även genom nya världar och stjärnsystem. Både kritiker och publik hyllar serien som både informativ och visuellt fantastisk.

Sherlock (2010)

IMDB: 9.2
Genre: Kriminaldrama

Sherlock är en mycket spännande serie som jag misstänker har undgåtts av många svenskar då den producerades av den brittiska public service-kanalen BBC. Serien kan beskrivas som en moderniserad version av novellernas Sherlock Holmes. Sherlock (Benedict Cumberbatch) ackompanjeras av sin eviga följeslagare, den pensionerade militärläkaren John Watson (Martin Freeman).

Tillsammans löser de mordgåtor i fyra snyggt producerade och påkostade säsonger. Avsnitten är nästan långfilmslånga, vilket kan beskrivas som mycket unikt. Detta möjliggör att avsnitten verkligen inte behöver stressas igenom. Morgan Freeman och Benedict Cumberbatch gör väldigt bra ifrån sig och många menar att det var tack vare denna serie skådespelarna fick sina stora genombrott i Hollywood.

Life (2009)

life-netflix

IMDB: 9.1
Genre: Naturdokumentär

I Life följer vi återigen följa BBC-teamet som i sin tur kartlägger vildmarkslivet över hela jorden. Serien, som totalt innehåller 10 avsnitt, behandlar ämnen såsom bland annat jakt och evolution men riktar även in sig på djurarter såsom primater och fiskar, som ofta får kameralinsen riktad mot sig.

Kritiker menar att serien håller en väldigt hög nivå och att det är intressant att följa djur som ibland måste göra hemska och oväntade saker bara för att kunna överleva. David Attenborough medverkar som narratör och får även han god kritik av både tittare som kritiker. Om du gillar naturdokumentärer kommer du definitivt gilla Life.

Twilight Zone (1959)

twilight-zone-netflix

IMDB: 9.0
Genre: Drama/Skräck

En kultklassiker från 1959. Inspelad i en tidsepok helt utan biljakter, häftiga explosioner och annat ”lull lull”. Och med tanke på IMDB-betyget kan den vara väl värd en närmare kik. En nyutgåva släpptes för övrigt år 2019, men många anser fortfarande att originalet är klart bäst.

The Twilight Zone finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

Firefly (2002)

IMDB: 9.0
Genre: Äventyr/Drama/Science fiction

Firefly handlar om en härjad krigsveteran, Malcolm Reynolds, som är kapten på ett transportskepp vid namn Serenity. Hans besättning består av ett gäng färgstarka karaktärer, bland annat en doktor, en mekaniker samt en krigsveteran och hennes man, piloten på skeppet. Alla karaktärer i serien har ett stort sinne för humor och det är ofta en väldigt trevlig upplevelse att följa alla rappa ordväxlingar.

Kaptenen Malcolm bestämmer skutans färdriktning och gänget utför många både lagliga och olagliga uppdrag, allt för att kunna överleva i en hård värld där de ständigt jagas av allansen. Det är mycket tråkigt att serien slutade efter bara en säsong, då den i mina ögon fortfarande är en av de bästa Sci-fi-serierna som någonsin gjorts.

Arrested Development (2003)

IMDB: 8.9
Genre: Kriminaldrama

En familj som förlorar allt kan trots detta vara riktigt underhållande. Det råder ingen brist på originella karaktärer och kultserien är fortfarande riktigt populär. Det hela börjar med att familjens mäklarfirma går omkull och familjefadern George Bluth kastas i finkan, vilket han i och för sig inte protesterar över. Familjen tvingas numera bo i ett av företagets överblivna hus och lyxbilarna har ersatts med en kranbil som hörde till privatplanet, resten av tillgångarna har frusits efter Georges fängelsebesök.

Som tidigare nämnts är serien något egen, på ett bra sätt. Arrested Development är en genomtänkt komediserie som alltid har glimten i ögat och ofta bjuder på någonting extra skoj, ingen masstillverkad dussinserie med andra ord. Som huvudrollsinnehavare hittar vi bland annat Jason Bateman, Michael Cera samt Portia de Rossi och serien är skapad av Mitchell Hurwitz.

House of Cards (2013)

house-of-cards-netflix

IMDB: 8.9
Genre: Drama

Kevin Spacey innehar huvudrollen i Netflix storsatsning House of Cards. Han spelar här en hård och bufflig karriärpolitiker som med list och lögner gör karriär i Washington. Vid sin sida har han sin lika manipulativa och skarpsinta fru, spelad av Robin Wright. Som tittare skapas en hatkärlek till karaktärerna och det är svårt att inte gilla huvudkaraktären, Francis Underwood, som många gånger brutalt hämnas på människor som kommer i hans väg.

De två första säsongerna är ursinnigt starka, återstående säsonger går i mitt tycke i lite väl långsamt tempo. I den sjätte och avslutande säsongen blir vi även utan huvudkaraktären på grund av en tidigare skandal där Spacey anklagades ett sexuellt övergrepp.

Stranger Things (2016)

netflix-stranger-things

IMDB: 8.9
Genre: Drama/Skräck/Fantasy

Netflix megahit Stranger Things utspelar sig 80-talets USA, närmare bestämt i Hawkins, Indiana. Serien inleds med att en pojke, Will, försvinner. Många deltar i sökandet inklusive Wills tre bästa vänner.

Polischefen letar efter naturliga orsaker till försvinnandet medans de som står Will närmast misstänker att övernaturliga krafter kan ha legat bakom försvinnandet. Det tre närmsta vännerna är minst sagt lite egna i sitt uppträdande men detta gör dock bara att man fattar än mer tycke för karaktärerna.

Serien är påkostad och skådespelarinsatserna mycket tillfredsställande. Om ni inte har sett serien rekommenderar jag verkligen att ni gör det.

Narcos (2015)

narcos-netflix

IMDB: 8.9
Genre: Kriminaldrama/Biografi

I Narcos får vi bevittna drogkartellers spridning och verkan runt om i världen. I den första säsongen kastas vi in i slutet på 70-talet, väl där följer vi kokainkungen Pablo Escobar (Wagner Moura) och hans livsöde.

Skådespelet från många av huvudkaraktärerna är greppande och storyn förflyttar sig i ett lagom snabbt tempo. Seriens varken glorifierar eller ser ner på Pablos livsöde och skildrar båda sidorna i kampen om kokainet. Många scener i Colombia är även väldigt stämningsfullt filmade.

Friends (1994)

friends-vänner-netflix

IMDB: 8.9
Genre: Dramakomedi

Den omåttligt populära dramakomedin avspeglar sex vänner i 20-årsåldern och deras liv i New York. Spritt över många säsonger är gruppen bland annat med om familjeproblem, kraschade och nyfunna förälskelser samt bråk sinsemellan som både leder till både skratt och gråt.

Karaktärerna är mycket välspelade och samtliga av dem är lite galna på sitt eget sätt och har ofta glimten i ögat. Det är med andra ord mycket enkelt att relatera till de ofta väldigt underhållande karaktärerna.

Black Mirror (2011)

black-mirror-bandersnatch-netflix

IMDB: 8.9
Genre: Drama/Science Fiction/Thriller

Black Mirror består av lite längre, dystopiska avsnitt som ofta vill påvisa den moderna teknologins negativa effekter. Varje avsnitt tar plats i en ny verklighet där människor kämpar för att övervinna, och ibland bara överleva, tekniska uppfinningar som gått överstyr. Serien, som är mycket tänkvärd, visar ofta både samhället och människor från deras värsta sida. Det är enkelt att sitta och reflektera en bra stund efter varje avsnitt och undra vad det egentligen var man såg.

Serien är väl sevärd och bli inte skrämda bara för att det första avsnittet är något annorlunda. Ett pilotavsnitt som för övrigt vill belysa problematiken vad gäller främst ryktesspridning online och ständig, digital övervakning. I kort är detta en serie som verkligen utmanar ditt tankesätt och ofta får dig att reflektera.

Bilden ovan är tagen från Bandersnatch-avsnittet. Det vill säga det avsnitt där vi får välja handlingen själva. Episoden blev mycket omtyckt, och hamnade till och i torrentform, trots att valmöjligheterna försvann helt.

The Office (UK  2001 och USA  2005)

the_office-netflix

IMDB: 8.8
Genre: Drama/Komedi

Om ni låser upp Netflix fullständiga utbud blir både den brittiska samt den amerikanska versionen av The Office tillgängliga. Manus är skrivet av humorikonen Ricky Gervais, och båda versionerna är störtroliga rakt igenom.

Parks and Recreation finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

The Haunting of Hill House (2013)

IMDB: 8.8
Genre: Skräck/Drama

I den kritikerrosade serien The Haunting of Hill House får vi träffa ett gäng syskon som växt upp i ett hemsökt hus. Serien växlar ofta mellan dåtid samt nutid och syskonskaran försöker hela tiden komma underfull med vad de såg som barn. Ett hemsökt hus låter rent löjligt enligt vissa syskon medans andra tar deras tidigare upplevelser på mycket stort allvar.

Alla som gillar skräckgenren måste se The Haunting of Hill House. I min närmaste bekantskapskrets vägrade mer än hälften att kika mer än 10 minuter innan TV:n blev svart. Själv tittade jag utan ljud, huttrandes under en filt. Med detta sagt är många överens om att serien är mycket läskig, och ett av avsnitten är så pass skräckinjagande att mardrömmar kommer som ett brev på posten. Vissa tycker dock att handlingen flyttar sig fram i ett alltför lågt tempo och klagar över stela dialoger, men det struntar vi i, serien måste ses!

Bland huvudrollsinnehavarna hittar vi Michiel Huisman, Carla Gugino samt Henry Thomas och serien är skapad av Mike Flanagan.

Peaky Blinders (2013)

peaky-blinders-netflix

IMDB: 8.8
Genre: Kriminaldrama

Peaky Blinders handlar om ett kriminellt gäng med samma namn som verkade i 10-talets Birmingham. Bossen i gänget, Tommy Shelby, får det hett om öronen när en ny chefsinspektör får i arbete att ”städa upp” på stadens gator. Peaky Blinders får under seriens gång brottas både med representanter för lagen samt andra kriminella ”entreprenörer”.

Både tittare och kritiker är över lag mycket nöjda med serien när det kommer till bland annat skådespelarinsatser, miljö och manus.

Monte Pythons Flygande Cirkus (1969)

monte-python-flying-circus-netflix

IMDB: 8.8
Genre: Komedi

Denna serie är en brittisk sketchkomedi på fyra säsonger skapad av den mycket välkända komikergruppen Monte Python. Serien var på sin tid väldigt annorlunda och nyskapande då den innehöll lite udda skämt som ibland inte ens innehöll någon egentlig poäng.

Kritiker och tittare menar att deras humor var både smart och filosofisk. Samma kår hyllar även både skådespelarinsatser och manus. Denna serie rekommenderas till alla som gillar komik, skämten som dras i serien har faktiskt även åldrats mycket väl.

Dexter (2006)

dexter-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Action/Drama

Michael C Hall spelar här en seriemördare som lever enligt en strikt kod: Han har bara ihjäl andra mördare som lyckats lura systemet. På nätterna dödar han diverse hemskingar och på dagarna arbetar han på ett labb där han hjälper Miamipolisen lösa mordfall. Ibland är det till och med herrn själv som stått för eländet.

Hur som helst – de första fyra säsongerna, och egentligen hela serien, är helt underbar och väl värd en närmare kik.

Dexter finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

House MD (2004)

house-md-sänds-på-netflix-i-usa

IMDB: 8.7
Genre: Drama

Läkarnas Sherlock Holmes, Dr. Gregory House, är en antisocial, kaxig, pillerknaprande men samtidigt rätt fyndig läkare som dessutom är vansinnigt bra på det han gör. Dr House leder en avdelning som specialiserat sig på lite mer ovanliga sjukdomsfall, och humornivån är som väntat på topp.

House MD finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

The West Wing ”Vita Huset” (1999)

west-wing-på-netflix-1

IMDB: 8.7
Genre: Drama

I The West Wing, eller ”Vita Huset”, som titeln heter på svenska, följer vi ett gäng presidentrådgivare som har fullt upp med att styra landet. I serien får vi se hur det går till när presidenten Josiah ”Jed” Bartlet försöker ta sig igenom två mandatperioder samt hur medarbetarna jobbar för att detta ska ske så smärtfritt som möjligt.

Många kritiker beskriver serien som en av världens mest träffsäkra och mest underhållande politiska skildringarna som någonsin skapats.

The West Wing finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

Better call Saul (2015)

better-call-saul-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Kriminaldrama

Den silvertungade advokaten Saul spelad av Bob Odenkirk, tidigare känd från Breaking Bad, har fått en egen spinoff som verkligen överraskat på ett positivt sätt. I serien som utspelar sig i New Mexico får huvudkaraktären ett helt annat djup i jämförelse med den komiska bifiguren i Breaking Bad. Saul för en evig kamp mot sin bror, kollegor och vänner och lyckas ofta komma vinnande ur många situationer tack vare sitt munläder.

Seriens inledande tre säsonger har visat sig vara mycket starka och underhållande. Den fjärde säsongen släpps i Augusti 2018.

Making a murderer (2015)

making-a-murderer-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Dokumentär

I denna dokumentärserie, som är filmad över en tioårsperiod, följer vi Steven Avery, en nyligen frigiven fånge som efter att ha avslöjat korruption i ett lokalt polisdistrikt återigen blir misstänkt för ett nytt brott. Den 16 år långa fängelsedomen vad gäller det första brottet samma man misstänktes för revs upp då Steven kunde DNA-testas för att visa sig vara oskyldig.

Dokumentärserien hyllas av kritiker som mycket ambitiös och välgjord och av tittare som väldigt beroendeframkallande.

Dark (2017)

dark-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Kriminaldrama

Denna tyska serie som utspelar sig år 2019 i staden Winden. Serien inleds med att huvudkaraktären Jonas återvänder till skolan efter en två månader lång sjukhusvistelse. Anledningen till sjukhusvistelsen visar sig vara att hans far tagit livet av sig under mystiska omständigheter. Några veckor efter Jonas hemkomst försvinner ett barn i den lilla staden och sökandet efter samma barn utvecklar sig till en mycket spännande historia.

Serien finns att tillgå både på tyska och dubbad till engelska. Jag skulle rekommendera att ni ser den på originalspråket. Dark är en minst sagt komplicerad historia och vill du bara koppla av efter en lång arbetsdag är kanske inte denna serie det bästa valet. Den blir dock väldigt spännande och stämningsfull om du kan titta på serien utan distraktioner och med ett öppet sinne.

The Punisher (2017)

the-punisher-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Action/Äventyr

Serien inleds med att protagonisten, den före detta marinsoldaten Frank Castle, utövar sin hämnd mot de som orsakat hans familjs död. Frank plågas av minnen från ett tragiskt förflutet och en återkommande plats som den första säsongen kretsar kring består av en supportgrupp för ex-militärer. Huvudkaraktären ska lösa en omvälvande konspiration där bland annat FBI är inblandade.

Som namnet avslöjar består serien till en stor del av väldigt spännande, och framförallt många, välgjorda actionscener. The Punisher blir aldrig heller långtråkig eller överdriven då det alltid finns en anledning till det ofta grova våldet som utspelar sig.

Daredevil (2015)

daredevil-netflix

IMDB: 8.7
Genre: Action/Drama

Som barn var protagonisten Matt Murdock (Ben Affleck) med om en olycka där han var utsatt för kemiskt avfall. Detta gav den annars blinde superhjälten en chans att se världen på ett nytt sätt. Matt arbetar på dagtid som advokat tillsammans med sin sidekick Foggy, och på nätterna gör han sitt bästa för att göra Hells Kitchen, New York, till en bättre plats.

Actiondramat Daredevils huvudkaraktär Matt känns trovärdig och handlingen är logisk och spännande då man även får lära känna antagonisterna och deras motiv. Det märks i mitt tycke att serien har anpassats för en lite äldre publik.

Archer (2009)

IMDB: 8.7
Genre: Animerad komedi

Archer handlar om en, enligt ägaren Malory, storslagen spionagentur vid namn ISIS (Detta namn ändrades dock när terrorgruppen med samma namn började härja fritt). Som huvudkaraktär har vi den humoristiske och väldigt egocentriska Sterling Archer (Jon Benjamin). Agenturens ägare och chef, som för övrigt är hans mor, Malory, styr företaget med en järnhand. Övriga karaktärer är även de ytterst roliga och lite lagom urflippade.

Avsnitten är välskrivna och i mina ögon mycket intressanta och spännande. Det är inte bara hjärndöda oneliners i avsnitten, utan ofta en mycket rolig och medryckande handling som ofta innehåller en stor dos med humor i både det mörkare och ljusare slaget.

Sons of Anarchy (2008)

IMDB: 8.6
Genre: Kriminaldrama

I Sons of Anarchy följer vi ett tätt sammanslutet motorcykelgäng i den fiktiva staden Charming. Serien inleds med att motorcykelklubbens (för tillfället) vicepresident Jax Teller börjar ifrågasätta både MC-klubben och hans egna motiv. Serien behandlar aktuella ämnen såsom medborgargarden, myndighetskorruption och rasism.

Kritiker och tittare beskriver serien som välskriven och rå, med många våldsinslag. Karaktärerna beskrivs som något egna men ändå trovärdiga. Mest populär var seriens tredje säsong då nästan 5 miljoner människor tittade på serien varje vecka.

Parks and recreation (2009)

parks-and-recreation-på-netflix-i-usa-1

IMDB: 8.6
Genre: Komedi

Här följer vi Leslie Knope (Amy Poehler) som arbetar som lokalvårdare i Indiana Parks. Hennes huvuduppgift är först och främst att renovera ett övergivet byggprojekt som istället ska bli en vacker park. Men som väntat blir det problem med bland annat byråkrati, jobbiga grannar och mycket annat.

Som hjälp har Leslie som tur är ett helt team bakom sig, och som en av dessa snubbar hittar vi ingen mindre än Ron Swanson, som hatar byråkrati och överstatlighet i alla former.

Serien har gått hem rejält: Karaktärerna beskrivs som djupa och roliga och Amy Poehler berömdes rejält för hennes insats.

Parks and recreation finns endast tillgängligt på den amerikanska delen av Netflix. 

Mindhunter (2017)

mindhunter-netflix

IMDB: 8.6
Genre: Drama/Thriller

I Mindhunter kastas vi in i slutet på 70-talet där två FBI-agenter, arbetandes på beteendeenheten, intervjuar extremt våldsamma och farliga fångar för att på något sätt får reda på hur de tänker. I denna tidsepok betraktar många polisiär beteendeforskning som en oseriös hobby och våra protagonister får ofta kämpa för att göra sina röster hörda. Serien är mycket spännande och skådespelarinsatserna väldigt goda.

Det är intressant att få följa med detektiverna när de beblandar sig med karaktärer som visar upp sin mörka och obehagliga sida. Det kan ta något avsnitt att komma in i rätt stämning då tempot ibland är lite lågt, men om du väl orkar med de första avsnitten blir du rikligen belönad.

Money Heist (2017)

money-heist-poster

IMDB: 8.6
Genre: Drama/Action

I denna spanska dramaserie följer vi med när ett gäng rånare ska infiltrera det spanska kungliga myntverket. I ledarrollen hittar vi en tankspridd men godhjärtad man som kallas för professorn, och om allt går som det ska blir hela rånargänget 2.4 miljarder euro rikare – men vägen dit visar sig vara både lång och slitsam.

Kritikerna verkar gilla serien, som faktiskt bara lyckades lite sisådär på hemmaplan, dvs. i Spanien. I mina ögon är serien dock glorifierat trams, där en förvirrad ledare basar över ett gäng omogna samt irrationella rånare som klantar till det i tid och otid. Professorn hade förmodligen hittat ett mer emotionellt moget gäng på närmsta förskola, vilket innebär att serien får ett rejält underbetyg i mina ögon.

Futurama (1999)

futurama-visas-på-netflix-i-usa

IMDB: 8.5
Genre: Animerat/Komedi

Kultserien Futurama handlar om Pizzabuds-killen Philip J. Fry som lyckas med konststycket att frysa ner sig själv och vakna upp 1.000 år senare, dvs. 2099. Hans familj och alla hans vänner är därmed borta sedan länge, men han får åtminstone en chans att börja om på nytt – och det gör han verkligen.

I framtiden arbetar han som en budkille för Planet Express Corporation tillsammans med den hårda kaptenen Leela, den alkoholiserade roboten Bender, en självömkande krabba och många fler.

Serien är nerlagd sedan länge, men många hyllar den fortfarande som en av de bästa animerade vuxenserierna som någonsin skapats.

Futurama finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

Bojack Horseman (2014)

bojack-horseman-netflix

IMDB: 8.5
Genre: Animerat/Komedi/Drama

I denna serie följer vi hästen Bojack, röstskådespelad av Will Arnett, även känd från Arrested Development. Samtliga karaktärer består av diverse djur och många av karaktärerna återspeglar djurens personlighetsdrag. Katten, Princess Carolyn, är självständig och tuff medans hunden, Mr Peanutbutter, är tillgiven och generös.

Serien bjuder på ett stort lass charm och det är svårt att inte gilla den ofta väldigt bittra och levnadströtta hästapållen. Bojack medverkade i sin ungdom i en stor TV-serie som gjorde honom både känd och rik. Nu i 50-årsåldern har han både svårt att få jobb och behålla vänner, om han nu vill ha några sådana. Seriens välskrivna manus gör att man bara kan skratta, både åt och med, den självhatande och alkoholiserade hästen.

Memories of the Alhambra (2018)

IMDB: 8.5
Genre: Drama

En chef för ett stort investmentbolag träffar en kvinna vid Alahambrapalatset i Granada, Spanien. Serien handlar i mångt och mycket om ett AR-spel som investeraren försöker förstå sig på.

Enligt kritikerna är skådespelarinsatserna mycket goda, och även om handlingen beskrivs som något svår att hänga med i är det enligt recensenterna lätt att fastna. Ett mycket bra val om du kan stå ut med lite koreanska.

The IT Crowd (2006)

the-it-crowd-netflix

IMDB: 8.5
Genre: Komedi

Djupt nere i en källare hittar vi seriens två huvudkaraktärer, de socialt förbättringsbara Moss och Roy, som arbetar under chefen Jen på ett stort IT-bolag. Serien handlar i mångt och mycket om Moss och Roys liv, både på jobbet och på fritiden. Panndaskningarna är dock många då de båda är lite (mycket) socialt klumpiga.

Både tittare och kritiker är nöjda och menar att det är lätt att tycka om karaktärerna samt att manuset är välskrivet.

Modern Family (2009)

modern-family-netflix

IMDB: 8.5
Genre: Komedi

Den omåttligt populära komediserien började sändas år 2009. 22 Emmy-vinster senare är serien snart inne på sin totalt tionde säsong. Modern Family behandlar i stort tre väldigt olika familjer som alla är släkt och även ofta ställer till det för sig själva och andra.

De första tre säsongerna togs emot mycket väl av både kritiker och tittare. Efter detta blev kritiken mer mixad men trots detta är serien väldigt rolig och framförallt unik.

Lost (2004)

lost-netflix

IMDB: 8.4
Genre: Drama

I den gamla kultserien Lost träffar vi på ett gäng människor som överlevt en flygkrasch och hamnat på en öde ö. Väl där måste de kämpa för att överleva samt för att få svar på varför den ö de tvingats leva på är så pass skum (ok, även människorna är lite skumma – minst sagt).

Om vi ska lyssna på kritikerna är Lost en väldigt annorlunda serie, men på ett bra sätt. Intrigerna är många, spänningen hög, och i mina ögon har serien åldrats bra, vilket innebär att den fortfarande är riktigt sevärd.

Lost finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

Person of Interest (2011)

person-of-interest

IMDB: 8.4
Genre: Drama/Action

Här följer vi en stenrik ex-lönnmördare som numera programmerar, och gör det ganska bra. Så bra att han vaskat fram ett supersmart AI-system som kan förutspå vilka som kommer att vara inblandade i diverse brott. Men han får dock inte reda på vilken roll personerna i fråga har. De kan med andra ord lika gärna vara gärningsmän såsom brottsoffer.

Serien hyllades av kritiker som både berömde skådespelarinsatserna samt handlingen. Person of Interest sändes i sammanlagt fem säsonger och avslutades år 2016.

Person of Interest finns endast tillgänglig på den amerikanska delen av Netflix. 

Brooklyn Nine-Nine (2013)

brooklyn-nine-nine-netflix

IMDB: 8.4
Genre: Komedi

Serien handlar i stort om den omogna men talangfulle storstadspolisen Jake Peralta, spelad av Andy Samberg, och hans upptåg gentemot polischefen Raymond Holt, spelad av Andy Braugher.

Serien planerades endast visas i en säsong på 22 avsnitt. Men efter att både tittare och kritiker visat sig tycka om serien har den förlängts i många omgångar. Antalet skämt per minut är skyhöga och serien är mycket lättsam och ett mycket bra val om du bara vill slappna av lite.

Delta i diskussionen