I USA är Netflix-biblioteket ungefär två till tre gånger större än det svenska. Netflix har förvisso satsat hårt på egenproducerat material, som visas överallt, men skillnaden är fortfarande stor regionerna emellan.

I runda slängar är det amerikanska filmutbudet ”bara” dubbelt så stort, och med en kompetent VPN-tjänst kan vi även komma åt dessa. I denna artikel listas några av de bästa Netflix-filmerna på USA-sidan. Och då många filmer byts ut relativt fort, både på den svenska och den amerikanska delen av Netflix, väljer jag att fokusera på klassikerna.

Varför får USA-borna se de nyaste filmerna först?

Licenssystemet när det kommer till tv och film är en trasig historia. Samma filmer kan säljas flera gånger, det vill säga till alla olika världsdelar, vilket innebär att filmbolagen bokstavligt badar i pengar. Om Netflix inte ser det som lönsamt att köpa in en specifik film till Europa blir denna öronmärkt för USA istället. Vid skrivande stund har vi svenskar ungefär 400 filmer att välja på, medans jänkarna får hålla tillgodo med ungefär 850 stycken. I korthet: De bästa och mest påkostade filmerna släpps först och främst på den amerikanska delen av Netflix.

Om vi istället räknar på en månadsbasis kammar Netflix (USA) in cirka 80-90 filmer, och Sverige runt 40. Så yes, skillnaden är stor, och gapet verkar bara växa.

Läs mer: Lås upp Netflix (USA) samt BBC iPlayer – komplett guide

Nog snackat – vidare till serierna.

Hairspray (2007)

hairspray-netflix

IMDB: 6.7
Genre: Drama/Musikal

Vaxa bilen med stålull. Doppa foten i en myrstack. Stoppa in en skruvmejsel i näsan. Många är sakerna jag skulle göra för att slippa se Hairspray. Men men, smaken är som baken, och filmen är tydligen rätt populär.

Musikalen utspelar sig i Baltimore år 1962 och väl där träffar vi på ett gäng människor som sjunger och dansar så det står härliga till.

The Hateful Eight (2016)

the-hateful-eight-netflix

IMDB: 7.8
Genre: Drama/Kriminalare

Här får vi kika på hur det går till när prisjägaren John Ruth ska frakta en efterlyst fånge, Daisy Domergue, till staden Red Rock. Väl där är det inte kulglass och hundklappning som står på schemat för damen i fråga, utan en ganska ofrånkomlig död.

Men men, en snöstorm drar fram och hindrar framfarten, och vem vet? Hon kanske blir räddad på något vänster?

Som regissör och manusförfattare hittar vi Quentin Tarantino, och i korthet gick filmen hem hos nästan alla. Jag har själv sett rullen och gillar både spänningen, musiken samt manuset.

The One I Love (2008)

the-one-i-love-netflix

IMDB: 7.1
Genre: Drama/Fantasy

Ett snuttegulligt par spelat av Mark Duplass och Elizabeth Moss ska tydligen åka på semester. Detta förenas förstås med både missförstånd samt intriger, och i korthet anser många att filmen är sevärd.

Handlingen fokuserar hårt på huvudrollsinnehavarna och beskrivs även som rätt medryckande. En film som har åldrats väl – med andra ord.

Artificial Intelligence: AI (2001)

ai-artificial-intelligence-på-netflix-1

IMDB: 7.1
Genre: Drama/Fantasy

I framtiden går vi tydligen en rätt tråkig framtid tillmötes. Världen har i princip gått under, men som tur är har vi supersmarta robotar (mechas) som håller oss sällskap.

Huvudpersonen, roboten David, är vansinnigt avancerad, och har införskaffats av en sörjande mor som precis placerat sin enda son i en glorifierad frysbox på grund av att han drabbats av en sjukdom som inte går att bota, åtminstone inte för tillfället.

GoldenEye (1995) 

golden-eye-netflix

IMDB: 7.1
Genre: Action/Thriller

Här får vi se hur det går till när Pierce Brosnan charmar damer och jagar luriga skurkar, och i denna Bond-filmen är det tydligen ryssarna som är i farten. Satelliten, eller ska vi säga rymdvapnet, vid namn GoldenEye hotar jordens trygghet. Men med lite slit och vind i seglet ska nog superagenten kunna rädda oss.

Terminator (1984) 

terminator-på-netflix-usa-1

IMDB: 8.0
Genre: Action/Thriller

Arnold Schwarzenegger, som i mitten av 80-talet var bred som en ladugårdsvägg, spelar här en robot som skickas tillbaka från år 2029 till 1984. Målet med denna lilla manövern är att döda en kvinna vars framtida som blir en ledare som år 2029 kommer vara en riktig stor tagg i robotarméns bak, om mamman inte oskadliggörs vill säga. Filmen måste ses, inte minst för Arnolds ikoniska ”I will be back”-kommentar.

The Fighter (2010) 

the-fighter-netflix

IMDB: 7.8
Genre: Action/Thriller

Mark Wahlberg porträtterar här Micky ”Irish” Ward, en hårdhudad boxare som lever i skuggan av sin storebror, som tydligen är ännu bättre på att banka loss i ringen. Familjefejder, intriger och mycket annat väntar i en film som beskrivs som en av Wahlbergs bästa.

Traitor (2008) 

the-traitor-på-netflix-usa-1

IMDB: 7.0
Genre: Action/Drama

Guy Pearce spelar här en FBI-agent som ska nysta upp en större konspiration. Bevisen talar för att en före detta marinsoldat har ställt till det, vilket leder till att en katt och råtta-lek inleds som många beskriver som spännande.

Såhär låser ni upp det amerikanska Netflix-utbudet

1. Teckna er för en VPN-tjänst. I mina ögon är Cyberghost det bästa valet. De bjussar på egenutvecklade appar för bland annat iOS, Android, Windows samt Mac och låser upp Netflix fullständiga utbud hur enkelt som helst.

2. Välj en amerikansk VPN-server. Vilken server som är rätt för tillfället beror på vilken typ av enhet du använder dig av. Men med detta sagt är det alltid en amerikansk sådan som gäller, åtminstone när det kommer till Cyberghost-gänget.

3. Starta Netflix-appen: Tjonga igång applikationen precis som vanligt. Om någonting skulle krångla – hör av er till kundsupporten, de brukar svara inom någon minut.

4. Njut av Netflix amerikanska utbud: Nu är den här lilla proceduren över, och ni kan därmed luta er tillbaka och kika på allt vad Netflix har att erbjuda. Förutom filmutbudet utökas även serieutbudet rejält.

Cyberghost – det bästa valet för utländsk streaming

cyberghost-för-amerikansk-netflix-streaming

Cyberghost erbjuder i mina ögon världens mest kompetenta VPN-tjänst. Serverhastigheterna är snabba, inga känsliga loggar sparas och all tänkbar utländsk streaming finns tillgänglig via bara några knapptryck. Priset går det heller inte att klaga på. Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang kommer vi undan med att betala $2.45/mån, och med tanke på vad vi får för våra investerade slantar är detta helt oslagbart.

Besök gärna Cyberghost.com eller läs vår recension.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments