Meny

Hur snabb är din uppkoppling? Utför ett hastighetstest här..

Här kan ni testa vad era internetförbindelser går för, eller om ni använder er av en VPN-tjänst: vad era VPN-aktörer har att komma med. Hastighetstestet utförs med hjälp av SpeedTest.net-gängets testservrar. Den närmaste servern, som bjussar på det mest träffsäkra resultatet – är förvald per automatik.

Är hastighetsresultatet tillförlitligt?

Ja, eller med andra ord: så tillförlitligt det bara kan bli. Det resultat som verktyget ovan visar kan dock växla beroende på vilken tid på dygnet ni testar uppkopplingen samt vilken hårdvara ni använder er av. Utöver detta kan även eran geografiska plats, eventuella brandväggar, antivirusprogram samt avståndet till den eventuella routern eller telemasten spela in.

Med detta sagt bör ni genomföra testet flera gånger. Exempelvis en gång på morgonen, en gång på eftermiddagen och en gång på kvällen – för att få fram ett rättvist resultat.

Era internetoperatörer kan påverka hastighetsläget

Alla svenska tele- och bredbandsoperatörer har rätt att begränsa era hastigheter. När exempelvis Telia märker av att lite väl många kunder tittar på Netflix, Youtube eller Viaplay, kan de välja att begränsa hastighetsläget för samtliga streamare, helt utan att behöva ifrågasättas.

Telia har valt att lägga till följande i sitt användaravtal, som gäller för samtliga kunder:

”Telia vidtar åtgärder i nätet för att undvika överbelastning. Sådana åtgärder kan avse prioritering eller annan särskild hantering av viss trafik. De åtgärder som vidtas kan påverka vissa tjänsters kvalitet, t.ex. i form av tillfälligt reducerad hastighet.”

Men det är inte bara Telia som använder sig av samma fula knep. Tele2, Bredbandsbolaget, Bredband2 – i princip alla svenska internetoperatörer har hoppat på det tåget.

Hur påverkar en VPN-tekniken den hastighet ni får ut?

Om ni skyddar er internettrafik med hjälp av en VPN-tjänst kan internetoperatörerna inte längre strypa er trafik på individnivå. Detta innebär att exempelvis streamingtjänster samt spelplattformar kan bete sig mer stabilt under tider då internetoperatörernas belastning är som högst.

Men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar. Den hastighet som ni får ut med en VPN-tjänst i ryggen brukar i regel vara något lägre än vad ni är vana vid, och detta då all webbtrafik krypteras och färdas via en VPN-tunnel. Ett försämrat hastighetsläge är förstås aldrig att föredra, men för att nämna en positiv effekt förbättras integritetsnivån enormt, vilket också är huvudmeningen med dessa typer av tjänster.

Mer specifikt erbjuder större VPN-aktörer, likt ExpressVPN(recension) och NordVPN(recension), mycket rappa VPN-servrar. Om ni väljer att gå den vägen behåller ni ofta era befintliga hastigheter, och i värsta fall försämras hastighetsläget med några fåtal procent. Det finns dock skräckexempel, såsom AceVPN och RapidVPN, som erbjuder långsamma och haltande VPN-servrar – och där gör ni rätt i att hålla er borta.

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN, eller ett virtuellt nätverk, är i korthet en funktion som skyddar all webbtrafik från diverse snokare, såsom:

 • Internetoperatörer
 • Upphovsrättsorganisationer
 • Myndigheter (Polis, Skatteverket, Tullmyndigheten mfl.)

Mer specifikt döljs våra egentliga IP-adresser, och då de seriösa VPN-aktörerna aldrig avslöjar våra riktiga sådana bör vi kunna känna oss hur säkra som helst. Med samma typ av teknik kan vi även dölja våra geografiska positioner, och därmed få tillgång till en lång rad streamingplattformar som annars hade varit otillgängliga. För att nämna ett fåtal exempel klarar många VPN-aktörer av att låsa upp både SVT Play (om ni skulle befinna er utomlands) samt Netflix fullständiga utbud.

Är alla VPN-leverantörer att lita på?

Nej. Gratisvarianterna bör ses som undermåliga alternativ då de nästan alltid säljer vidare användardata till diverse skumma reklaminstitut. Det finns även ett antal premiumleverantörer, likt HideMyAss, som valt att lätta på locket vid ett flertal tillfällen.

Ni bör välja en VPN-aktör som låtit sig granskas av externa säkerhetsföretag och/eller släpper regelbundna transperensrapporter. OVPN publicerar nya sådana månatligen, och andra VPN-aktörer, likt NordVPN, har bjudit in många oberoende säkerhetsfirmor under årets lopp – som alltid varit nöjda och belåtna.

ovpn-transperensrapport
En av OVPN-gängets månatliga transperensrapporter

Vilka VPN-aktörer erbjuder snabbast hastigheter?

De kvickaste VPN-aktörerna listas här, men tänk gärna på att VPN-företag som har koll på skutan erbjuder mer än ”bara” ett utmärkt hastighetsläge. Förutom kvicka VPN-servrar bör även följande kriterier vara uppfyllda:

 • Loggavtalet ska vara vattentätt
 • Diverse streamingtjänster ska kunna låsas upp
 • Alla moderna säkerhetsprotokoll ska finnas tillgängliga
 • Alla vanliga (och helst alla ”ovanliga”) enheter ska kunna kopplas upp
 • Apparna ska vara snygga, användarvänliga och säkra
 • Bittorrent- och p2p-trafik ska tillåtas
 • Kundservicenivån ska vara hög
 • Prisnivån ska vara rätt

Huvudvärk? Det behöver ni inte ha. Samtliga av marknadens största VPN-aktörer har recenserats, och de mest högpresterande alternativen hittar ni alltid på topplistan.

Har ni utfört några hastighetstester? Och i så fall – är ni nöjda med resultaten? Om det är VPN-trafik som sipprar genom ledningarna – berätta gärna mer om hur VPN-aktören ifråga sköter sig rent hastighetsmässigt.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn

De senaste artiklarna

Gratis VPN: 10 VPN-tjänster som kan testas kostnadsfritt (2020)

Det är en svår uppgift att hitta en gratis-VPN-tjänst som både är säker och snabb, men vi har testat över 30 kostnadsfria VPN-tjänster och...

VPNBasen byter inriktning; vi skriver numera bara om VPN

Under cirka tre år har jag publicerat nyheter om piratkopiering samt upphovsrätt på denna webbsida, men numera ska allt fokus läggas på VPN. Anledningarna...

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning,...

VPN för under 9 kr/mån med IvacyVPN:s Black Friday-erbjudande

IvacyVPN:s Halloweenerbjudande medförde en lägsta kostnad på 17 kr/månad, men detta erbjudande är än mer fördelaktigt. Om du tecknar dig för 5 år via...

Mer om VPN

Lås upp Dplay utomlands med en VPN

Dplay är helt otillgängligt utanför Sveriges gränser, men det gör ingenting. Med rätt VPN-tjänst kan ni "lura systemet", och få tillgång till Dplay även...

Streama MMA helt gratis med en VPN-tjänst

MMA, eller Mixed Martial Arts, är en kampsportsgren där två motståndare kämpar för att vinna i en åttakantig ring. I princip allt är tillåtet,...

VPN-obfuskering – vad är det och varför behöver ni det?

VPN-obfuskering - vad är det här för tungvridar-trams? Skämt åsido är obfuskerings-tekniken ett mycket fiffigt påfund som vi ska bekanta oss lite närmare med...

Så här kommer ni åt NRK TV i Sverige

Om ni inte befinner er i Norge är NRK TV-plattformen helt otillgänglig, men det problemet kan en kompetent VPN-tjänst råda bot på. Tack vare...

Kika på US Open i golf helt gratis via en VPN-tjänst

US Open i golf är ett riktigt spektakel, och spännande som attan är det. Om ni vill komma undan utan att spendera några slantar...

Se Parks and Recreation via Netflix i USA

Netflix har inte rätt att visa Parks and Recreation i Sverige, men på den amerikanska sidan av Netflix finns samtliga säsonger tillgängliga. Med en...