Meny

De bästa VPN-tjänsterna för iPhone och iOS år 2020

Apple storsatsar på att marknadsföra sig som en säker teknikjätte. De har låst in alla sina mobila enheter i iOS-systemet, och väl där ser säkerhetsläget ganska bra ut. Virus, spionprogram och annat trams är extremt ovanligt.

Ni bör dock inte vara för kaxiga. Övervakarna slipper ni inte undan då ni alltid skyltar med era riktiga IP-adresser när ni surfar oskyddat. I Sverige måste alla internetoperatörer massövervaka sina kunder. Om de inte gör så är det böter som väntar.

Mer specifikt kan upphovsrättslobbyn, polisen, tullverket och många andra övervakare spåra era IP-nummer och begära ut precis vad som helst om vem som helst, om ni inte skyddar er med en VPN vill säga. Det spelar ingen roll huruvida ni är misstänkta för ett brott eller inte, operatörerna kan inte säga nej.

När ni surfar på nätet lämnar ni spår efter er, och det är just här som IP-numren kommer in. Ett IP-nummer kan ses som en personlig identifierare på nätet och kan liknas vid ett husnummer eller en registreringsskylt.

IP-numren är en förutsättning för att internet överhuvudtaget ska fungera, men de har samtidigt en stor nackdel. Dessa nummer berättar var ni befinner er och i förlängningen vem ni är, vilket är förödande rent integritetsmässigt.

VPN-företagen döljer era riktiga IP-adresser och kapslar in hela internetuppkopplingen i en skyddande tunnel, och tack vare det får alla snokare foten vid dörren.

För att sammanfatta läget bjussar en kompetent VPN-tjänst på följande fördelar:

  • Era riktiga IP-nummer döljs (ni blir anonyma på nätet)
  • Regionslåsta tjänster kan överlistas (tex. Netflix, BBC iPlayer, SVT Play och Viaplay)
  • Ni kan surfa fritt i länder som tillämpar stark censur (såsom Kina och Turkiet)
  • Säkerhetsläget förbättras (detta gäller inte minst när ni kopplar upp er mot offentliga WiFi-nät)

Om det snurrar i huvudet kan ni alltid ta en kik i nybörjarguiden. Väl där kan ni läsa mer om hur VPN-tekniken fungerar i stort, vilka krypteringsprotokoll som rekommenderas tillsammans med mycket annat.

Hur utses de bästa VPN-tjänsterna för iOS?

Följande kategorier har varit extra viktiga vid bedömningen:

  • Många VPN-servrar ska finnas tillgängliga
  • Alla viktiga VPN-protokoll ska finnas på plats
  • iOS-appen ska vara välbyggd och säker

Det är såklart fler faktorer som är av vikt, men iOS-apparnas egenskaper väger av förklarliga skäl tyngst.

Då var det färdigsnackat: nu tar vi en kik på de bästa VPN-alternativen för iPhone och iPad.

#1 Cyberghost – det bästa valet för iOS-användare

cyberghost-för-ios

Cyberghost hittar vi som nummer ett på VPN-topplistan, och så även här. Denna rumänska VPN-jätte basar över världens största serverpark, och VPN-servrarna är vässade som bara den.

I övrigt kan ni fildela på alla servrar och det är heller inga problem att låsa upp vare sig Netflix (alla länder) eller BBC iPlayer. Som mest kan ni koppla upp sju enheter på en och samma gång (det normala är ca. 4-5) och utöver det är kundservice-gänget både kvicka och trevliga.

Hur fungerar Cyberghosts iOS-app?

Jovarrs, den är välsvarvad som bara den. Gränssnittet är snyggt och lättbegripligt, serverbytena är blixtsnabba och då installationen kan godkännas via Face ID (Touch ID fungerar minst lika bra) tar det som mest någon minut att komma igång. När appen väl är installerad trycker ni bara på ”Connect” för att kopplas upp mot en passande VPN-server, sen är det bara att tuta och köra.

app-för-ios-med-cyberghost-vpn

Utöver detta ingår även en Kill Switch-funktion som bryter all internettrafik per automatik om ni skulle tappa kontakten med Cyberghosts servrar. Tack vare det kan IP-, DNS-läckor och andra typer av säkerhetshot förebyggas på ett mycket effektivt sätt.

”WiFi auto protect”-funktionen är dessutom riktigt trevlig. Det verktyget skyddar er när ni kopplar upp er mot offentliga WiFi-nätverk som ni bland annat hittar på flygplatser och i restauranger. Mer specifikt skapas en skyddande kanal som gör att den som basar över nätverket inte längre kan spionera på er. Som ett litet tillägg kan jag även nämna att Cyberghost kan skydda era Apple-klockor, vilket bör ses som unikt.

Prismässigt kommer ni vansinnigt billigt undan med tanke på allt som ingår. Om ni tecknar er för det längsta abonnemanget gör ni en mycket bra deal, och den 45 dagar långa pengarna tillbaka-garantin gäller alltid, oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att köra på.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2 ExpressVPN – inte billigast, men det gör ingenting

expressvpn-ios

ExpressVPN erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga plattformar, inklusive iOS förstås. Utöver det sparar VPN-företaget inga känsliga loggar, säkerhetsnivån är på topp och det är heller inga problem att låsa upp utländska (och svenska) streamingtjänster.

Hur fungerar ExpressVPN:s iOS-app?

Jodå, även den här iOS-klienten är välsvarvad så det står härliga till. Gränssnittet är lättbegripligt, ett Kill Switch-verktyg ingår och som bäst är det IKEv2-protokollet som arbetar tillsammans med AES 256-algoritmen. Bättre än så kan det inte bli.

expressvpn-app-för-iphone-och-ipad

Allt som allt finns det bara en sak som vi kan slå ner på. ExpressVPN kan knappast räknas in som något budgetalternativ. Men trots att prisläget ser ut som det gör strömmar kunderna in, och det säger en hel del om kvaliteten.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3 IvacyVPN – kvick VPN-tjänst till ett bra pris

ivacyvpn-ios

Singaporianska IvacyVPN presterar bra inom i princip alla kategorier. Servrarna är kvicka, VPN-protokollen är starka, säkerhetsläget är perfekt och det går dessutom finfint att låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix (alla regioner).

Hur fungerar IvacyVPN:s iOS-app?

iOS-appen är välsvarvad som bara den. Om ni har inloggningsuppgifterna i näven tar det bara ett tiotal sekunder att komma igång. Allt ni behöver göra är att skapa ett IvacyVPN-konto, godkänna inställningarna via Touch ID (eller Face ID) och slutligen koppla upp er mot rätt VPN-server. Svårare än så är det inte.

ivacyvpn-programvara-för-ios

Väl inne i iOS-appen hittar vi ett rent och avskalat gränssnitt, som är mycket enkelt att förstå sig på. För närvarande har IvacyVPN:s iOS-app skramlat ihop 4.4 stjärnor av 5 möjliga i Apples programvarubutik, vilket säger en hel del.

IvacyVPN storsatsar på att växa till sig i Europa, och som en konsekvens av det ser prisläget mycket trevligt ut. Allt som allt presterar VPN-företaget inte lika bra som Cyberghost, men om ni är ute efter ett extremt prispressat VPN-alternativ för iOS kan ni ha hittat rätt.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4 NordVPN – snabba servrar, snygg iOS-app

nordvpn-ios

Om vi bara stirrar oss blinda på serverparkens storlek är NordVPN en av världens största VPN-leverantörer, och det är bra att vara stor inom VPN-svängen. Med en stor personalstyrka i ryggen har VPN-företaget ifråga råd att införa nya och säkra VPN-protokoll och sist men inte minst ruskigt snygga och säkra appar.

NordVPN presterade utmärkt vid recensionstillfället. Hastighetsmässigt går det undan som bara den, fildela kan vi göra på p2p-servrarna (det finns över 3.000 sådana), och det är inte heller några problem att låsa upp tv-plattformar såsom BBC iPlayer, Netflix (alla regioner), SVT Play, Viaplay och många andra.

Sist men inte minst är kundsupport-gänget ena kvicka rackare. De svarar oftast på bara några sekunder, och är kunniga som bara den.

Hur fungerar NordVPN:s iOS-app?

Det tar som mest någon minut att komma igång med iOS-appen, som även denna kan installeras via Touch ID eller Face ID. För bara några år sedan var man tvungen att ange alla inställningar manuellt (hemska tanke), men som tur är har både Apple och VPN-företagen visat prov på god samarbetsförmåga och förenklat installationsprocessen rejält.

Alla NordVPN-appar fungerar hur bra som helst, och deras bidrag på iOS-sidan är knappast något undantag. Serverbytena är överstökade på någon sekund och många funktioner som tidigare bara funnits tillgängliga på Windows-sidan återfinns numera även i iOS-appen. Double VPN-funktionen är en av dem. Tack vare den kan ni koppla upp er mot två VPN-servrar på en och samma gång, vilket innebär att säkerhetsläget får sig en skjuts i rätt riktning.

Ett Kill Switch-verktyg finns inbyggt i samtliga appar, inklusive iOS-varianten förstås. Och krypteringsmässigt är det som bäst IKEv2-protokollet som gäller, som i sin tur arbetar tillsammans med AES 256-algoritmen. Den kombinationen är svårslagen, både hastighets- samt säkerhetsmässigt.

nordvpn-klient-för-ios-1

NordVPN är en av världens mest populära VPN-företag, och om ni tecknar er för ett längre abonnemang blir det inte heller särskilt dyrt. Som ett litet tillägg ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja den tjoar ni till på kundsupporten så sköter de den administrativa biten.

Testa NordVPN nu!

I NordVPN:s recension kan du läsa mer om allt som gör dem unika.

InformationAttribut
Företagets sätePanama
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrar Ja
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com

#5 RUSVPN – en stark nykomling

rusvpn-ios

RUSVPN har sitt säte i den Dominikanska republiken, och presterar bra eller mycket bra inom många kategorier. Inga känsliga uppgifter sparas, egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter och en herrans massa tv-plattformar kan låsas upp.

Hur fungerar RUSVPN:s iOS-app?

Om vi tar en närmare kik på deras VPN-app för iPhone och iPad går det knappast att klaga där heller. Kill Switch-funktionalitet finns på plats, gränssnittet är lättbegripligt och serverbytena tar som mest någon sekund. I samma app hittar vi även ett ”anslut till den snabbaste servern”-läge, som även det funkar utmärkt.

rusvpn-för-ios

Prisläget ser dessutom trevligt ut, och om ni väl fastnar för RUSVPN tycker jag att ni ska köra på det längsta abonnemanget. Om ni skulle vara missnöjda kan ni trots allt använda er av pengarna tillbaka-garantin, som sträcker sig över 30 dagar och ingår oavsett vilket VPN-abonnemang ni fastnar för.

Testa RUSVPN nu!

Lär dig mer om RUSVPN genom att läsa recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteDominica
Antal servrar330+ i 35+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaRUSVPN.com

#6 Zenmate – Cyberghosts prispressade lillebror

zenmate-ios

Tyska Zenmate ägs av Kape Technologies, som även basar över listettan Cyberghost. I korta drag kan Zenmate ses som Cyberghosts lillebror. Apparna har en snarlik design, säkerhetsläget är minst lika bra och stabila VPN-protokoll finns tillgängliga. Men det finns samtidigt ett par nackdelar som ni tvingas stå ut med. VPN-servrarna är färre till antalet, apparna är betydligt enklare och kundsupporten är inte lika bra uppstyrd.

Hur fungerar Zenmates iOS-app?

Som väntat påminner Zenmates iOS-variant om en nerbantad version av Cyberghosts iOS-klient, på gott och ont. Den är lättanvänd, rapp, avskalad samt säker. Men många av de smidiga funktioner som Cyberghost erbjuder får vi titta i stjärnorna efter, och det är faktiskt lite tråkigt.

zenmate-5.0-för-ios

Det är när det kommer till prisläget som Zenmate glänser som mest. De presterar oerhört bra om vi tänker pris kontra prestanda, och allt som allt bör de ses som ett bra VPN-alternativ – oavsett plattform.

Testa Zenmate nu!

I recensionen kan du läsa mer om hur Zenmate presterar.

InformationAttribut
Företagets säteTyskland
Antal servrar300+ i 30+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.22
WebbsidaZenmate.com

#7 IPVanish – ett dyrt iOS-alternativ

ipvanish-ios

Amerikanska IPVanish gör mycket rätt. Hastighetsläget är det inget större fel på, serverparken är respektabel och egenutvecklade appar finns på plats för iOS, Mac, Android och Windows.

Hur fungerar IPVanishs iOS-app?

På iOS-sidan är det IKEv2-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering, så där kan vi knappast komma och gnälla. Utöver det är installationen överstökad på ett nafs och väl inne i appen flyter det på hur bra som helst. Serverbytena är snabba, designen är minst sagt läcker och vid testögonblicket tog det inte många minuter innan jag kände mig helt hemma.

app-för-ios-och-iphone-ipad-för-ipvanish

Prisläget ser dock ganska tråkigt ut. De är ca. dubbelt så dyra som listettan Cyberghost och omkring tre gånger så påkostade som Zenmate. IPVanish:s saltade prisnivå sticker i ögonen, och allt som allt kan jag inte rekommendera dem fullt ut. Jag föreslår att ni istället väljer ett VPN-företag som befinner sig lite högre upp i listan.

Testa IPVanish nu!

Läs mer om hur IPVanish presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteUSA
Antal servrar1300+ i 75+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrar Ja
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$6.49
WebbsidaIPVanish.com

#8 Tunnelbear: snygg björn, halvtaskig VPN

tunnelbear-ios

Tunnelbear presterar bra, men är knappast något förstaalternativ på iOS-sidan. Serverparken är någorlunda stor, det går bra undan, ett bra stöd finns för Tor och björnen är urgullig. Men även om så är fallet finns det två minusposter som ni tvingas ta hänsyn till: BBC iPlayer och Netflix kan inte låsas upp, och prisläget kunde ha sett snäppet trevligare ut.

Hur fungerar Tunnelbears iOS-app?

Alla appar som Tunnelbear-gänget basar är både välbyggda och kvicka. Men det finns ytterligare en likhet: I samtliga av dem bor det en charmig grizzlybjörn, som förnöjt ropar ”Rooaar!” innan han (eller hon – jag har inte en aning) gräver en tunnel till den server ni vill byta till härnäst. Om ni inte vill gå ”björnvägen” kan ni även byta server via en rullist eller i värsta fall kasta ut björnen helt.

tunnelbear-app-för-ios

Mer specifikt är iOS-appen rapp som bara den, och den bästa säkerhetskombinationen (AES 256-kryptering via IKEv2-protokollet) är påslagen redan från start. Utöver det ingår även ett Kill Switch-verktyg (”VigilantBear”) och en krypteringsfunktion (”GhostBear”) som gör att regeringar i länder med stark censur inte kan ta reda på att ni surfar via en VPN.

Tunnelbears iOS-app är helt underbar, det kan jag knappast sticka under stolen med. Men om vi återigen tänker pris kontra prestanda är listettan Cyberghost ett bättre val. De bjussar på likvärdiga funktioner och är dessutom snäppet billigare.

Testa Tunnelbear nu!

Läs mer om Tunnelbears starka och svaga sidor i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteKanada
Antal servrar350+ i 22+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Kompatibel med routrarNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
Pris från:$4.99
WebbsidaTunnelbear.com

Hur installerar ni en VPN-app på en iOS-enhet?

Det är busenkelt att komma igång, oavsett om ni vill skydda en iPad eller en iPhone.

Steg 1: Välj den VPN-leverantör som passar bäst, skapa ett konto och ladda ner iOS-appen från VPN-företagets webbsida.

Steg 2: Starta upp appen, logga in och bekräfta inställningarna via Touch ID eller Face ID.

Steg 3: Koppla upp er mot en passande VPN-server.

Steg 4: Klart! Ni är skyddade. Nu har snokande internetoperatörer, upphovsrättslobbyn, hackers och andra skummisar inte en aning om vad ni gör på nätet.

Hur ser säkerhetsläget ut för iPhone-användare?

Som vi redan varit inne och nosat på är säkerhetsläget faktiskt ganska bra på iOS-sidan, men långtifrån perfekt.

Phishing-attacker samt avlyssnings-attacker mot offentliga WiFi-nätverk är fortfarande vanliga. En VPN-skyddad iPhone ger ett visst skydd mot nätfiske-attackerna och ett heltäckande skydd mot WiFi-övervakning. Då era riktiga IP-adresser döljs kan de som basar över nätverken inte längre övervaka er. Allt de får syn på är det delade IP-nummer som VPN-leverantören står för, och den informationen är fullkomligt värdelös.

Finns det gratis VPN-tjänster på iOS-sidan?

Ja, tyvärr. På App Store finns det gott om skojare som döpt sina appar till ”Best VPN”, ”VPN Express”, ”SuperVPN Free” och annat trams. Samtliga av dem är osäkra. Alla renodlade gratisalternativ samlar in er webbhistorik och säljer rubbet till de reklambolag som betalar bäst. Om ni undrar var all oseriös Viagra-, Bitcoin-, och dejtingreklam kommer ifrån kan ni ha hittat svaret precis här.

Det kostar pengar och kräver ett stort kunnande att driva ett välfungerande VPN-företag. Gratis-varianterna är fullkomligt värdelösa och lever på det goda rykte som VPN-jättarna byggt upp, och det inte acceptabelt någonstans.

Är iPad-apparna lika bra som iPhone-apparna?

Alla VPN-leverantörer som ni hittar i listan ovan erbjuder både iPhone- samt iPad-appar, och för att svara på frågan är de väldigt snarlika. Ipad-apparna kan ibland ha ett lite annorlunda gränssnitt, men funktionerna är alltid densamma.

Läs mer: Jämför alla VPN-alternativ på topplistan

Sammanfattning

I listan ovan hittar ni 8 VPN-alternativ som fungerar utmärkt för både iPhone- och iPad-enheter. Jag anser att Cyberghost(recension) samt ExpressVPN(recension) är den bästa vägen att gå, men i slutändan är det förstås ni som väljer vad som passar bäst.

Har ni några funderingar, eller har ni kanske provat någon iOS-app och vill dela med er av den upplevelsen? Om så är fallet – hojta gärna till i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN