Private Internet Access, eller PIA, är en av världens största och mest populära VPN-leverantörer.

Om vi smiter in på företagets webbsida ser vi att det ska gå att låsa upp en lång rad webbsidor och streamingtjänster. Utöver detta ska inga känsliga loggar sparas, och fildela ska vi kunna göra precis överallt.

Likt många andra VPN-aktörer lovar de en hel del, och i recensionen nedan tar vi reda på om PIA är helt sanningsenliga i sin marknadsföring. Men innan vi är där får ni kika på lite övergripande snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3245+ i 33+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 128
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år$3.33
WebbsidaPIA.com

På plussidan (+)

Servrarna är kvicka och stabila

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget ser ut enligt följande.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska servrar som testkördes gjorde mycket bra ifrån sig. Hastigheten nerströms understeg aldrig 90 Mbps.

Nerströms: 106 Mbps
Uppströms: 215 Mbps
Latens: 14 ms

private-internet-acess-server-i-sverige-test

Storbritannien

De brittiska servrarna var inte lika kvicka, men det är trots allt normalt med tanke på avståndet. Sammanlagt testades tre UK-servrar, och hastigheten nerströms dippade aldrig under 40 Mbps-strecket.

Nerströms: 56 Mbps
Uppströms: 199 Mbps
Latens: 32 ms

pia-server-i-storbritannien

USA

De amerikanska servrarna gjorde ett acceptabelt, men inte helt övertygande jobb. Fyra USA-servrar testades, och sämre hastigheter än 20 Mbps nerströms var det aldrig tal om – vilket får ses som godkänt.

Nerströms: 28 Mbps
Uppströms: 141 Mbps
Latens: 110 ms

server-hastighet-i-usa-för-pia

Allt som allt presterar PIA ganska bra rent hastighetsmässigt, men tyvärr lyckas de inte skilja sig från mängden. Men men, ett relativt bra resultat räcker finfint för att hela kategorin ska hamna i plushögen.

Loggpolicyn bjussar på ett bra skydd

Vissa VPN-aktörer väljer att spara ner och sälja vidare känslig information till diverse tredjepartsföretag, ofta skumma reklaminstitut – men Private Internet Access pysslar inte med något sådant fuffens. Loggpolicyn är benhård: Inga känsliga uppgifter sparas.

PIA lägger dock vantarna på ett antal ofarliga uppgifter, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på PIA:s webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – samlas in för att VPN-apparna ska kunna förbättras)

Och det är faktiskt allt. Det som väl sparas krypteras även till oigenkännlighet, och då VPN-företaget ifråga inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då tar vi en kik på vad PIA-gänget inte sparar, och det är lyckligtvis en hel del:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge ni varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när ni kopplar upp er mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik ni förbrukar)

Då PIA-gängets VPN-servrar inte har någon fysisk lagring (HDD/SSD) sparas ingenting som kan avslöja vad ni donar med på webben. VPN-företagets jurister har dessutom sett till så att många av EU:s ibland ganska tuffa datalagar inte behöver följas. Med detta sagt bjussar loggavtalet på ett mycket bra skydd, och då blir det plushögen som gäller även här.

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Många VPN-aktörer ger oss tillgång till världens starkaste krypteringsalgoritm, dvs AES 256-varianten. Här är det ”bara” AES 128-kryptering som gäller som bäst. Men med handen på hjärtat – det är ingen större fara. AES 128-standarden är ruskigt säker, och dessutom aningen mindre prestandakrävande om vi jämför med storebrorsan. Mer specifikt är AES 128-standarden bra nog – men det hade varit ett stort plus i kanten om även AES 256-algoritmen funnits tillgänglig.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Tack vare samma verktyg bryts er internetuppkoppling per automatik om ni skulle tappa kontakten med PIA:s servrar. Detta innebär förstås att ni riskerar att bli ofrivilligt internetbefriade, men det är ingen större fara. Kill Switch-verktyget behöver nästan aldrig göra sitt jobb, och när verktyget väl slår in kan ni återansluta igen – lätt som en plätt. Mer specifikt är Kill Switch-verktyget resurssnålt, samt det bästa vi har för att kunna skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Apparna är behagliga och lättförstådda

Precis efter jag betalat för mig fick jag tillgång till samtliga appar samt min inloggningsinformation, vilket innebar att inkörningsprocessen var minst sagt enkel. Då jag också är en Windows-torsk av rang börjar vi med att ge Windows-klienten en rejäl genomkörare.

Innan Windows-appen öppnats upp fick jag bestämma vilken typ av gränssnitt som skulle gälla, ett ljust eller ett mörkt? Jag valde det mörka – men det ljusa är säkert helt okej det med. När jag väl var inne i appen märkte jag att Kill Switch-funktionen var aktiverad som standard (bra där), tillsammans med den starkaste krypteringsalgoritmen (AES-128).

I övrigt var serverbytena kvicka som bara den, och den aktuella latensen angavs direkt i appens gränssnitt. Det fanns även ett antal smidiga funktioner som man kunde ta del av, såsom ”koppla upp mig mot den snabbaste servern”-läget samt snabbanslutningar till favoritservrar.

Sammanfattningsvis var Windows-klienten mycket behaglig att använda. Gränssnittet var snyggt samt lättbegripligt, och appen kändes aldrig ostabil eller långsam.

private-internet-access-för-windows

Då tar vi en kik på iOS-versionen. Även där fick jag välja om jag ville ha ett mörkt eller ljust tema, och jag provade båda av dessa – som ni ser nedan. Det mörka var mest behagligt i mina ögon – men det är förstås lite av en smaksak.

I övrigt var installationen snabbt överstökad då alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra). Gränssnittet var dessutom lite mer avskalat och alla funktioner som fanns tillgängliga på Windows-sidan återfanns även här.

Rent prestandamässigt fanns det heller ingenting att klaga över. Alla serverbyten utfördes blixtsnabbt, gränssnittet var responsivt som bara den och mer specifikt gjorde appen alltid det jag ville på ett mycket bra sätt.

pia-för-ios-applikation

VPN-jättarnas appar är nästan alltid välbyggda, och PIA:s app-arsenal är inget undantag till den regeln. Även här blir det plushögen som gäller – med god marginal dessutom.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Hur vet vi om en VPN-tjänst klarar av att hålla oss skyddade online? I korthet spelar många faktorer in, och en av de viktigaste sådana består av att de VPN-uppkopplingar som erbjuds inte läcker. Nu tar vi reda på hur PIA-gänget sköter sig rent säkerhetsmässigt:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Och som ni själva ser finns det ingenting att klaga på inom den här kategorin. Inga IP- eller DNS-läckor, virus eller annat trams kunde identifieras.

inga-bittorent-läckor-för-private-internet-acess
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-programvaran-för-pia
Programvaran är fri från virus och spionprogram..
inga-ip-läckor-för-pia
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Fildela kan vi göra på samtliga servrar

PIA ska vara mycket fildelnings-vänliga, på ryktesväg vill säga. Men stämmer det? Jepp det gör det. Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, och då inga känsliga loggar sparas kan inte heller upphovsrättsmaffian eller andra lallare komma och snoka (vilket förstås inte påverkar oss då vi enbart laddar ner speldemos och testfiler wink wink).

Då tar vi en kik på prestandabiten. Ett större och abnormt lagligt speldemo laddades ner, och hastigheten nerströms, dvs. 5.3 Mib/s eller omkring 44 Mbps, får betraktas som godkänt. Till VPN-företagets försvar hade hastighetsläget säkert sett ännu trevligare ut om fler användare delat med sig av torrenten ifråga.

torrent-test-med-pia

PIA stödjer kampen för ett fritt internet

Private Internet Access tänker på mer än att bara dra in kosing, och som en större VPN-aktör har de (enligt mig) ett ansvar för att stödja ett fritt internet. Och jepp – det gör de också.

Många organisationer får sig en slant. EFF (de kämpar för ett censurfritt internet), Creative Commons (ett öppet licenssystem för bland annat bilder och musik) samt CES (en amerikansk elektronik- och innovationsmässa) får alla generösa bidrag. Tillsammans med ett trettiotal övriga organisationer och evenemang vill säga.

pia-sposrar-följande-organisationer

Private Internet Access har ett gott rykte online

Nåväl, vad tycker de befintliga kunderna? Om vi återigen tar en kik på PIA:s webbsida ser vi att ett antal filtrerade kundrecensioner presenteras. Och jepp – precis som förväntat är samtliga av de som uttalat sig hur nöjda som helst. Recensionerna är inte fejkade – men för att vi ska kunna få en mer rättvis bild än så här måste urvalet vara bättre.

Med detta sagt dammsögs ett större gäng sociala medie-sajter såsom Reddit, Twitter och Facebook, och i korthet var nästan alla nöjda.

pia-omdöme-på-reddit

Mer specifikt var det fildelningstödet, kundsupporten och serverhastigheterna som berömdes mest frekvent. Men finns det några negativa röster i skaran? Ja, det gör det – men det finns det alltid. I PIA:s fall handlade det främst om kunder som inte låtit support-gänget hjälpa dem, eller kunder som helt enkelt läst fel. Dessa typer av recensioner drabbas alla VPN-aktörer av – och det är förstås lite synd.

Mer specifikt har Private Internet Access ett mycket gott rykte online, och då blir det plushögen som gäller även här.

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

PIA-gänget har bankat ihop en lång rad egenutvecklade appar, och i princip alla enheter som finns kan kopplas upp – inklusive:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome, Firefox och Opera)
 • Routrar (DD-WRT, Merlin, Tomato och ASUS-WRT).

Om ni väljer att installera VPN-tjänsten i er router öppnas en helt ny värld. Då skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, inklusive lite mer svårskyddade sådana såsom spelkonsoler samt smarta tv-apparater. Och då en router alltid räknas som en enhet behöver ni aldrig bry er om några ”ni får bara ansluta X enheter samtidigt”-begränsningar.  En smidig guide som beskriver hur ni VPN-bestyckar era routrar finns tillgänglig här.

I övrigt kan ni ansluta 10 enheter på en och samma gång, vilket bör räknas som mycket generöst då många av konkurrenterna väljer att lägga maxnivån på omkring fem enheter.

pia-appar

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Det är tyvärr inte alla VPN-servrar som lirar bra ihop med den amerikanska versionen av Netflix, men det går trots allt att låsa upp streamingplattformen utan några större problem. Sammanlagt testades fyra USA-servrar, och tre av dessa klarade att låsa upp Netflix.

BBC iPlayer då? Jodå – tre brittiska VPN-servrar provkördes, och samtliga av dessa kunde låsa upp den brittiska tv-plattformen. Utöver detta kunde även SVT Play låsas upp på de svenska servrarna, men det är ingen större prestation då de inte sprattlar emot lika bra som BBC och Netflix.

svt-play-på-pia

Kundsupport-sidan är mycket bra uppstyrd

Om vi tar med kundrecensionerna i beräkningarna är kraven mycket högt ställda när det kommer till just kundsupport-delen. Och jepp – precis som väntat sköter PIA sig helt utmärkt, men det kommer vi till lite längre ner.

Hos PIA är det webbformulär eller mail som gäller om kundtjänstpersonalen behöver kontaktas. Detta bör ses som en fullt acceptabel lösning då livechatt-alternativen ibland kan vara plågsamt långsamma.

Sammanlagt kontaktades support-gänget vid två tillfällen, och båda av dessa gånger via webbformuläret. Vid det första tillfället tog det ca. 15 minuter att få ett svar, och den andra gången tog det omkring en timme – vilket bör ses som en mycket bra prestation.

Utöver detta var supportpersonalen alltid trevliga och väldigt måna om att jag skulle vara nöjd, vilket var en bra kontrast mot alla ”här kommer en länk till hjälpsidorna, iväg med dig nu”-svaren som många andra VPN-aktörer bjussar på.

kundsupport-webbofrmulär-private-internet-access

I övrigt är även hjälpsidorna välfyllda. Där hittar ni bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om hur VPN-apparna fungerar samt lite övergripande information om hur VPN-tekniken fungerar.

hjälpsidor-för-pia

Prisläget ser mycket trevligt ut

Många VPN-företag belönar kunder som är villiga att hänga med länge, dvs. tecknar sig för abonnemang med en lite längre löptid. Och nepp – PIA är knappast något undantag till den regeln. Som ni själva ser är den längsta abonnemangsformen också den mest prisvärda varianten, och det är just den som rekommenderas starkast.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. Denna gäller oavsett vilket abonnemang ni väljer att teckna er för – och för att kunna utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupport-gänget så hjälper de er vidare.

prislista-för-pia

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Paypal)
 • Paypal
 • Kryptovalutor (Bitcoin/Ethereum)

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

USA, landet där PIA har sitt säte, ingår i Eyes-samarbetet. Denna oheliga allians, där bland annat även Sverige och Storbritannien ingår – signalspanar hej vilt på sina medborgare. Och då PIA (ofrivilligt) ingår i detta samarbete kan det vara lätt att höja på ögonbrynen.

new-york-668616_960_720

Men hur är det egentligen med den saken? Behöver vi sätta kaffet i halsen bara för att PIA har sitt säte inom Eyes-regionen? Nej, skulle jag säga. Private Internet Access har alltid hållit pajhålet stängt och slängt alla myndighetsförfrågningar i närmaste papperskorg. Och det beteendet lär knappast förändras bara för att företaget verkar inom Eyes-zonen.

På minussidan (-)

Här var det tomt..

Rekommenderas Private Internet Access?

Till viss del. PIA låter överlistar alla större streamingplattformar, VPN-servrarna är snabba som få, prisläget ser riktigt trevligt ut, kundservice-gänget gör ett bra jobb och fildela kan vi göra överallt.

Mer specifikt presterar Private Internet Access väl, men inte tillräckligt bra för att kunna mäta sig med VPN-jättar likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). De bästa VPN-tjänsterna, som ni kan hitta på VPN-topplistan, springer varv runt PIA och allt som de erbjuder.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört PIA? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments