PIA VPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök PIA VPN
Besök PIA VPN
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Applikationer för alla enheter
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
5.5
Hastighet
3
Säkerhet
6
Funktioner
6
Streaming
7
Betyg:
5.5
Besök PIA VPN
Meny
PIA VPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök PIA VPN
Besök PIA VPN
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Applikationer för alla enheter
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
5.5

Recension PIA → en långsam VPN som underpresterar

En sammanfattning för dig som har bråttom!

Du kan låsa upp Netflix med PIA, så även BBC iPlayer. Du kan även fildela anonymt och få tag på kundsupportpersonalen inom ett rimligt tidsspann.

Men vad gör det när PIA:s servernätverk är segt som sirap?

Mer högpresterande VPN-företag såsom Surfshark springer varv runt PIA, vilket du kan läsa mer om i vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna.

Private Internet Access kan inte rekommenderas överhuvudtaget.

Om du tar en titt på PIA:s webbsida ser du att det ska gå att låsa upp en lång rad webbsidor och streamingtjänster. Utöver detta ska inga känsliga loggar sparas, och fildela ska man kunna göra precis överallt.

Likt många andra VPN-aktörer lovar även PIA en hel del, och i recensionen nedan tar vi reda på om PIA är helt sanningsenliga i sin marknadsföring. Men innan vi är där får du möjlighet att ta del av lite övergripande snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3 245+ i 73+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 128
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.33
WebbsidaPIA.com

På plussidan (+)

Inga känsliga loggar sparas

Somliga VPN-aktörer väljer att spara ner och sälja vidare känslig information till diverse tredjepartsföretag, som ofta består av skumma reklaminstitut. Men Private Internet Access pysslar inte med något sådant fuffens. Loggpolicyn är benhård: Inga känsliga uppgifter sparas.

PIA sparar

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på PIA:s webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – samlas in för att VPN-apparna ska kunna förbättras)

Och det är faktiskt allt. Det som väl sparas krypteras även till oigenkännlighet, och då PIA inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn kan man känna sig hur säker som helst.

PIA sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge du varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när du kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik du förbrukar)

Då de VPN-servrar som Private Internet Access förfogar över inte har någon fysisk lagring (HDD/SSD) sparas ingenting som kan avslöja vad du gör på nätet.

PIA:s jurister har dessutom sett till så att många av EU:s ibland ganska tuffa datalagar inte behöver följas. Med detta sagt erbjuder loggavtalet ett mycket bra skydd, och då blir det plushögen som gäller även här.

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Nästan alla VPN-aktörer ger dig tillgång till världens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256. Hos PIA är det dock ”bara” AES 128-kryptering som gäller som bäst.

Men med handen på hjärtat – det är ingen större fara. AES 128-standarden är ruskigt säker, och dessutom aningen mindre prestandakrävande om vi jämför med storebrorsan AES 256.

Mer specifikt är AES 128-standarden bra nog – men det hade varit ett stort plus i kanten om även AES 256-algoritmen funnits tillgänglig.

Kill Switch för Windows och MacOS

Kill Switch-funktionalitet återfinns för Windows samt MacOS, vilket är en acceptabel prestation. Cyberghost, som är en av världens bästa VPN-tjänster, erbjuder dock Kill Switch för samtliga enheter.

Men varför ska man ha en Kill Switch då?

Då Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik såvida du skulle tappa kontakten med PIA:s servrar, medför det att du alltid skyddas mot såväl IP-läckor som DNS-läckor på ett effektivt sätt.

Kill Switch-verktyget behöver dessutom nästan aldrig göra sitt jobb och är dessutom resurssnålt, vilket innebär att det ska vara aktiverat för jämnan.

Läs gärna mer om hur en Kill Switch fungerar i vår guide.

PIA erbjuder begripliga och kraftfulla applikationer

Precis efter jag betalat för mig fick jag tillgång till samtliga appar samt min inloggningsinformation, vilket innebar att kom igång-processen var minst sagt enkel.

Då jag också är en Windows-torsk av rang börjar vi med att ge Windows-klienten en rejäl genomkörare.

Private Internet Access för Windows

Innan Windows-appen öppnats upp fick jag bestämma vilken typ av gränssnitt som skulle gälla, ett ljust eller ett mörkt? Jag valde det mörka – men det ljusa är säkert helt okej det med.

När jag väl var inne i appen märkte jag att Kill Switch-funktionen var aktiverad som standard (bra där), tillsammans med den starkaste krypteringsalgoritmen (AES-128).

I övrigt var serverbytena kvicka som bara den, och den latens som gällde angavs direkt i appens gränssnitt. Det fanns även ett flertal smidiga funktioner som man kunde ta del av, såsom ”koppla upp mig mot den snabbaste servern”-läget samt snabbanslutningar till favoritservrar.

Sammanfattningsvis var Windows-klienten mycket behaglig att använda. Gränssnittet var snyggt samt begripligt, och appen kändes aldrig ostabil eller långsam.

private-internet-access-för-windows

Private Internet Access för iOS

Då tar vi en titt på iOS-applikationen. Även där fick jag välja om jag ville ha ett mörkt eller ljust tema, och jag provade båda av dessa – som du ser nedan. Det mörka var mest behagligt i mina ögon – men valet av rätt gränssnittsfärg är förstås en subjektiv fråga.

I övrigt var installationen snabbt avklarad då alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra). Gränssnittet var dessutom lite mer avskalat och alla funktioner som fanns tillgängliga för Windows återfanns även här.

Rent prestandamässigt fanns det heller ingenting att klaga över. Alla serverbyten utfördes blixtsnabbt, gränssnittet var responsivt som bara den och mer specifikt gjorde appen alltid det jag ville på ett mycket bra sätt.

pia-för-ios-applikation

Nästan alla stora VPN-företag erbjuder funktionsrika och snygga VPN-applikationer, så även Private Internet Access. Även här blir det plushögen som gäller – med god marginal dessutom.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Hur vet man om en VPN-tjänst klarar av att hålla dig skyddad online? I korthet spelar många faktorer in, och en av de viktigaste faktorerna består av att de VPN-uppkopplingar som erbjuds inte läcker.

Nu tar vi reda på hur PIA sköter sig rent säkerhetsmässigt:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Och som du själv ser finns det ingenting att klaga på inom den här kategorin. Inga IP- eller DNS-läckor, virus eller andra säkerhetsbrister kunde identifieras.

inga-bittorent-läckor-för-private-internet-acess
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-programvaran-för-pia
Programvaran är fri från virus och spionprogram..
inga-ip-läckor-för-pia
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

PIA stödjer kampen för ett fritt internet

Private Internet Access tänker på mer än att bara dra in kosing, och som en större VPN-aktör har de (enligt mig) ett ansvar för att stödja ett fritt internet. Och jepp – det gör de också.

Många organisationer får sig en slant. EFF (de kämpar för ett censurfritt internet), Creative Commons (ett öppet licenssystem för bland annat bilder och musik) samt CES (en amerikansk elektronik- och innovationsmässa) får alla generösa bidrag. Tillsammans med ett trettiotal övriga organisationer och evenemang vill säga.

pia-sposrar-följande-organisationer

Private Internet Access har ett acceptabelt rykte

Nåväl, vad tycker de befintliga kunderna?

Om du återigen tar en titt på PIA:s webbsida ser du att ett flertal filtrerade kundrecensioner presenteras. Precis som förväntat är samtliga av de som uttalat sig hur nöjda som helst.

Recensionerna är inte fejkade – men för att man ska kunna få en mer rättvis bild än så här måste urvalet vara bättre. Att undersöka hur ett företags rykte är på deras webbsida är som att fråga sin mamma om man är snäll eller inte; svaret blir alltid detsamma.

Med detta sagt dammsögs ett större antal sociala medie-sajter såsom Reddit, Twitter och Facebook, och i korthet var nästan alla nöjda.

pia-omdöme-på-reddit

Mer specifikt utgjorde stödet för fildelning samt den väl uppstyrda kundsupportavdelningen de två faktorer som berömdes mest frekvent.

Men finns det några negativa röster i skaran?

Ja, det gör det. Precis som vi gör lite längre ner i recensionen, valde många att beskriva Private Internet Access som en långsam VPN.

Likt Hotspot Shield har även PIA ett mediokert rykte online, men då ett flertal valde att berömma PIA för sin VPN-tjänst hamnar även denna kategori på plussidan.

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

PIA tillhandahåller egenutvecklade VPN-applikationer för alla vanliga enheter, vilket inkluderar:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome, Firefox och Opera)
 • Routrar (DD-WRT, Merlin, Tomato och ASUS-WRT).

Du kan installera PIA i din router

Om du väljer att installera din PIA-uppkoppling i din router öppnas en helt ny värld. Då skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, inklusive lite mer svårskyddade enheter såsom spelkonsoler samt smarta tv-apparater.

Och då en router alltid räknas som en enhet behöver du aldrig bry dig om några ”du får bara ansluta X enheter samtidigt”-begränsningar.

Hos PIA kan du ansluta 10 enheter på en och samma gång, vilket ska räknas som mycket generöst då många av konkurrenterna väljer att tillämpa en begränsning på cirka 5 till 7 enheter.

pia-appar

PIA låser upp Netflix samt BBC iPlayer

Samtliga av de amerikanska VPN-servrar som PIA tillhandahåller kan inte låsa upp Netflix. Jag försökte låsa upp det amerikanska Netflixutbudet via fyra olika USA-servrar, och tre av dessa klarade att låsa upp Netflix.

BBC iPlayer då? Kan de låsas upp?

Ja, det stämmer. Tre brittiska VPN-servrar provkördes, och samtliga av dessa kunde låsa upp BBC iPlayer.

Utöver detta kan även SVT Play låsas upp på de svenska servrarna, men det är ingen större prestation då de inte sprattlar emot lika bra som BBC iPlayer och Netflix.

svt-play-på-pia

Utmärkt kundsupport

Om vi tar med kundrecensionerna i beräkningarna är kraven mycket högt ställda när det kommer till just kundsupport-delen.

Hos PIA är det webbformulär eller mejl som gäller för att man ska kunna kontakta kundtjänstpersonalen. Detta förfarande ska ses som en fullt acceptabel lösning då livechatt-alternativen ibland kan vara plågsamt långsamma.

Sammanlagt kontaktade jag supportavdelningen vid två tillfällen, och båda av dessa gånger via webbformuläret. Vid det första tillfället tog det ca. 15 minuter att få ett svar, och den andra gången tog det omkring en timme. Det är en helt acceptabel prestation.

Utöver detta var supportpersonalen alltid trevliga och väldigt måna om att jag skulle vara nöjd, vilket var en bra kontrast mot alla ”här kommer en länk till hjälpsidorna, iväg med dig nu”-svar som många andra VPN-företags kundsupportavdelningar erbjuder.

kundsupport-webbofrmulär-private-internet-access

I övrigt är även hjälpsidorna välfyllda. Där hittar du bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om hur VPN-apparna fungerar samt lite övergripande information om hur en VPN fungerar.

hjälpsidor-för-pia

PIA tillämpar ett lågt pris

Många VPN-företag belönar kunder som är villiga att hänga med länge, dvs. tecknar sig för abonnemang med en lite längre löptid. Som väntat är PIA är inte något undantag till den regeln.

Som du själv ser är den längsta abonnemangsformen också den mest prispressade, men ska man verkligen teckna sig för PIA?

Nej! Inte nog med att PIA är en långsam VPN, de erbjuder dessutom endast en prova på-garanti på 7 dagar.

ExpressVPN, som presterar bättre inom samtliga kategorier, erbjuder en pengarna tillbaka-garanti på betydligt mer generösa 30 dagar.

prislista-för-pia

Betala kan du göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal 
 • Kryptovalutor (Bitcoin/Ethereum)

Neutralt (+-)

USA inkluderas i Eyes-samarbetet

USA, landet där PIA har sitt säte, ingår i Eyes-samarbetet. Denna oheliga allians, där bland annat även Sverige och Storbritannien ingår – signalspanar hej vilt på sina medborgare.

Och då PIA (ofrivilligt) ingår i detta samarbete kan det vara lätt att höja på ögonbrynen.

new-york-668616_960_720

Men hur är det egentligen med den saken? Behöver man sätta kaffet i halsen bara för att PIA har sitt säte inom Eyes-regionen?

Nej, skulle jag säga. Private Internet Access har alltid hållit pajhålet stängt och slängt alla myndighetsförfrågningar i närmaste papperskorg. Och det beteendet lär knappast förändras som en konsekvens av det faktum att PIA verkar inom Eyes-zonen.

På minussidan (-)

PIA är en långsam VPN

Bashastigheten

Nedanstående hastigheter gäller för vår testdator när internetuppkopplingen är okrypterad.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

Private Internet Access – hastigheter i Sverige

Att erbjuda en hastighet nerströms på strax över 100 Mbps i Sverige är ingen dålig prestation, men samtidigt mil bakom VPN-företag likt NordVPN som erbjuder betydligt bättre hastigheter.

private-internet-acess-server-i-sverige-test

PIA – alla hastighetsmätningar

Nedan får du ta del av resultatet för samtliga av de hastighetsmätningar som utfördes av oss.

LandNerströmsUppströms
Sverige106 Mbps215 Mbps
Norge98 Mbps119 Mbps
Tyskland85 Mbps29 Mbps
USA79 Mbps201 Mbps
Kanada59 Mbps152 Mbps
Spanien48 Mbps42 Mbps
Tyskland47 Mbps201 Mbps
Italien55 Mbps111 Mbps
Storbritannien51 Mbps19 Mbps
Hongkong24 Mbps31 Mbps

Långsam fildelning

På PIA:s webbsida ser man att de bokstavligen skriker: Kom och fildela här!

Men är PIA en bra VPN för fildelning?

Nej, skulle jag säga. Bittorrent- och p2p-trafik tillåts förvisso på samtliga servrar, och inga känsliga loggar sparas.

Men vad gör det när det går så här långsamt på en svensk VPN-server?

torrent-test-med-pia

44 Mbps nerströms är ett uselt resultat, som starkare VPN-företag likt svenska OVPN springer varv runt.

När man laddar ner en fruktansvärt laglig speldemo måste det gå bättre undan än så här. Även denna kategori hamnar därför på minussidan, som tyngs ner med ytterligare en kategori.

Sammanfattande tankar
PIA är en långsam VPN som underpresterar, och därför inte kan rekommenderas.
Betyg:
5.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
PIA VPN
Betyg:
5.5
 • Begripliga applikationer
 • Applikationer för alla enheter
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning

Mer om VPN