Hotspot Shield
En dålig VPN
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök Hotspot Shield
Besök Hotspot Shield
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Känsliga loggar sparas
 • Långsamma hastigheter
 • Långsam fildelning
Betyg:
5.8
Hastighet
2
Säkerhet
4
Funktioner
8
Streaming
9
Betyg:
5.8
Besök Hotspot Shield
Meny
Hotspot Shield
En dålig VPN
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök Hotspot Shield
Besök Hotspot Shield
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Känsliga loggar sparas
 • Långsamma hastigheter
 • Långsam fildelning
Betyg:
5.8

Test av Hotspot Shield → osäker gratisversion, långsam premiumversion

Amerikanska Hotspot Shield drog igång sin verksamhet år 2008, vilket gör företaget till en av världens äldsta VPN-aktörer. Sedan dess har företaget samlat på sig över 650 miljoner kunder.

Det, och faktumet att servernätverket är riktigt massivt (3 000+ servrar starkt) gör Hotspot Shield till en riktig storspelare inom branschen.

En sammanfattning för dig som har bråttom!

Hotspot Shield är inte en dålig VPN, men totalt chanslös i jämförelse med högpresterande VPN-tjänster såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN.

Med Hotspot Shield kan du förvisso låsa upp Netflix och BBC iPlayer, men med en genomsnittlig hastighet på cirka 15 Mbps nerströms. Mer specifikt; Hotspot Shield är för långsamma för att kunna rekommenderas.

Vår rekommendation är att du jämför de bästa VPN-tjänsterna i stället för att läsa vidare.

Om du tar en titt på webbsidan ser du att en lång rad streamingtjänster ska kunna låsas upp. Egenutvecklade appar ska dessutom finnas tillgängliga för alla vanliga enheter och Hotspot Shield ska även inkludera ett kompetent säkerhetsverktyg för alla som betalar för sig.

Med detta sagt är det två typer av VPN-paket som gäller; en begränsad gratisversion och en premiumversion med extra allt. I recensionen nedan går vi igenom allting som rör både VPN-företaget samt de båda VPN-paketen – häng med.

InformationAttribut
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3200+ i 70+ länder
VPN-protokollOpenVPN och Catapult Hydra
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaHotspotShield.com

På plussidan (+)

Apparna är snygga och begripliga

Bara några sekunder efter att man betalat för sig får man tillgång till samtliga appar. Vi börjar med att granska Windows-applikationen.

Hotspot Shield för Windows

Efter att installationen avklarats möts man av ett snyggt mörkblått gränssnitt som knappast går att feltolka. Du ser alltid vilken server du är uppkopplad mot och hur mycket data du förbrukat. Rent tekniskt finns det heller ingenting att klaga på.

Att byta VPN-server är busenkelt samt snabbt avklarat, och alla viktiga säkerhetsfunktioner (inkl. Kill Switch-verktyget) är aktiverade redan från start.

Det märks tydligt att Hotspot Shield har råd att anställa mjukvaruingenjörer värda namnet.

app-för-windows-hotspot-shield
Hotspot Shield för Windows..

Hotspot Shield för iOS

Då smiter vi vidare till iOS-appen, som även den är mycket trevlig att handskas med. Då jag kom direkt från Windows-appen kände jag mig hemma direkt, och efter att installationen godkänts via Touch ID (Face ID funkar också finfint) var det inga problem att koppla upp sig mot en VPN-server.

Serverbytena var blixtsnabba även här, och trots att inställningsalternativen inte var lika många till antalet förklarades samtliga av dessa på ett bra sätt.

programvara-för-ios-hotspot-shield
Hotspot Shield för iOS

Allt som allt fick jag ett mycket bra intryck av samtliga VPN-appar som testades. De var säkra, snygga och gjorde precis vad de skulle – mer än så kan man knappast begära.

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

Om du betalar för dig får du tillgång till chattklienten, och där går det undan rejält. Totalt sett kontaktade jag kundsupporten två gånger och det dröjde aldrig längre än 20 sekunder innan jag fick ett korrekt svar.

chattlog-med-hotspot-shield-kundtjänst

Utöver detta är hjälpsektionen välfylld som få. Där kan man hitta alltifrån allmän information om VPN-tekniken till lättbegripliga installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp.

hjälpsektion-för-hotspot-shield

Serverparken är stor – men inte störst

Med sina 3 200+ servrar i 70+ länder tål Hotspot Shield att jämföras med andra VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN.

Den största fördelen med att erbjuda många servrar är att kunderna aldrig behöver tävla om ett begränsat antal resurser. Dvs, om en server skulle må lite dåligt finns det alltid ett gigantiskt antal andra övriga servrar att välja på.

Sen finns det förstås VPN-aktörer med mindre serverparker som sköter sig minst lika bra, likt OVPN, men som tumregel är en större serverpark oftast att föredra.

Smarta säkerhetsfunktioner inkluderas

Oavsett om du väljer att betala för dig eller inte inkluderas alltid en lång rad säkerhetsfunktioner som skyddar dig mot bland annat spionprogram, nätfiske-attacker, infekterade sajter och spam. Funktionerna är inbakade i VPN-apparna och fungerar faktiskt riktigt bra.

Men då ingen säkerhetsfunktion i världen kan skydda dig helt och hållet mot dessa typer av problem ska du alltid iaktta försiktighet när du surfar på webben.

En annonsblockerare hade inte heller suttit fel, men det kanske är på ingång i framtiden. Vem vet?

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Det pågår lite av ett krig mellan VPN-leverantörerna och Netflix. Streamingjätten säger ibland stopp och belägg för VPN-företagens IP-adresser och därefter är kampen igång. Vissa VPN-leverantörer stretar dock emot riktigt bra, och Hotspot Shield är en av dessa.

Just nu kan du låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Enligt Hotspot Shield själva är de även kvicka på att återställa tillgången till dessa tjänster om tex. Netflix slår bakut och går på en IP-räd.

Som ett litet tillägg kan jag även konstatera att SVT Play fungerar utmärkt på de svenska servrarna.

hotspot-shield-bbc-iplayer

OBS: Tänk på att VPN-servrarna är långsamma, vilket kan medföra hackningar och frysningar vid streaming. Hotspot Shield får ingen rekommendation av oss.

Inga känsliga loggar sparas för betalande kunder

Som tidigare nämnts är det två abonnemangstyper som gäller: ett gratisalternativ och en lite mer påkostad premiumversion – och som du snart kommer märka skiljer användaravtalen sig ganska rejält VPN-paketen emellan.

Premium-användare slipper alla former av reklam, så även de annons-ID:n som gratisanvändarna tvingas dras med.

Några ofarliga uppgifter sparas dock för betalanvändare, såsom:

 • Cookies (på Hotspot Shields webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Din e-postadress (för tex. supportärenden)
 • Kraschrapporter (anonyma, används för att förbättra apparna)

Men det är faktiskt allt. När det kommer till gratisvarianten ser läget dock inte lika trevligt ut, vilket vi pratar mer om lite längre ner i artikeln.

Marknadens säkraste krypteringsalternativ erbjuds

Marknadens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256, stöds fullt ut. Om du tar en titt på de VPN-protokoll som finns tillgängliga är det OpenVPN samt Catapult Hydra som gäller för hela slanten.

Och om något av dessa används tillsammans med AES 256-protokollet är säkerhetsläget perfekt – så här finns det knappast någonting att klaga på.

Så fungerar Catapult Hydra

Hotspot Shield påstår själva att Catapult Hydra är snabbare, säkrare och mer resurssnålt än OpenVPN. Men i korthet finns det både för- och nackdelar med deras egenutvecklade VPN-protokoll.

Källkoden är exempelvis stängd och kan därför inte granskas av utomstående experter, till skillnad från koden för OpenVPN som är helt öppen och tillgänglig för alla.

Sammanfattningsvis ger båda protokollen ett bra skydd, men någon egentlig vinnare inte kan utses.

Kill Switch erbjuds

Kill Switch-funktionalitet hittar man tyvärr bara för Windows. Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med Hotspot Shields servrar, vilket kan hända om ett serverbyte misslyckas eller om en VPN-app skulle krascha.

Att enbart erbjuda Kill Switch för Windows är dock en svag prestation. I synnerhet då IvacyVPN tillhandahåller automatisk Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas, och dessutom presterar betydligt bättre i jämförelse med Hotspot Shield.

Hotspot Shield fungerar med alla vanliga enheter

Hos Hotspot Shield kan du koppla upp dig med följande enheter:

 • iOS
 • Android
 • Windows
 • Mac
 • Linux
 • Webbläsare (Chrome)
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Och i övrigt är det maximalt fem samtidigt uppkopplade enheter som gäller, för premiumversionen vill säga. Gratisanvändare får hålla tillgodo med en samtida uppkoppling.

Neutralt (+-)

Hotspot Shield premium är inte en prisvärd VPN

Om vi snöar in oss på premiumversionen en stund hittar vi tre prisnivåer, och rabatten är som vanligt störst om du väljer att teckna dig för det längsta VPN-abonnemanget. Efter en tacksam prissänkning ser prisläget för Hotspot Shield betydligt mer trevligt ut.

Men allt som allt; att betala för att surfa i snigelhastighet är inte att rekommendera. Även om cirka 25 kr/mån är en relativt nätt summa för en VPN är det ”kasta pengarna i sjön”-varning på alla som tecknar sig för Hotspot Shield.

prisläge-för-hotspot-shield

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar. Öppet köp-garantin kan användas oavsett om VPN-tjänsten fungerar som den ska eller inte, vilket är generöst.

För att nyttja pengarna tillbaka-garantin hör du av dig till kundsupporten och anger din e-postadress, ditt ordernummer samt din premiumkod. Om du gör så ska dina investerade slantar vara återbetalda inom någon vecka.

pengarna-tillbaka-garanti-för-hotspot-shield

Betala kan du göra med hjälp av bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Presentkort

Men inte Bitcoin, tråkigt nog.

Känsliga loggar sparas för gratiskunder

Hotspot Shield är inte onda, men de är ett företag, och alla företag har som mål att tjäna pengar.

När ett företag som erbjuder en gratis VPN inte får ta del av månadsavgifter från gratiskunderna blir det i stället premiumanvändarna som står för notan, eller som i detta fallet; gratisanvändarna som betalar med sin personliga integritet.

För gratisanvändare sparas följande uppgifter

 • Annons-ID:n (kan användas för att spåra dig)
 • Bandbreddsloggar (ofarliga – används för att kontrollera hur mycket data gratisanvändarna förbrukar)

Hotspot Shield har även filtrerat gratisanvändarnas VPN-trafik för att tjäna pengar via deras egna affiliate-nätverk. Hotspot Shield påstår själva att gratisanvändarna har ett lika bra skydd som premium-användarna, men det påståendet stämmer inte.

Följande citat, som är hämtat från Hotspot Shields webbsida, talar sitt tydliga språk.

”Hotspot Shield does not share any personal information about you with advertisers. Nevertheless, advertisers may be able to collect certain information independently from you or your device when serving ads from the Hotspot Shield application, such as your device’s advertising ID and wireless carrier.”

Notera att nyanserat språk såsom ”may be able” i detta fall översätts till ”we do”, likt we do collect certain information..

För gratisanvändare sparas inte följande uppgifter

 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (för premiumanvändare)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när du kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge du varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)

Men vad gör det, när Hotspot Shield precis som Windscribe sparar annons-ID:n som kan användas för att röja din identitet?

Hur man än vrider och vänder på det är loggpolicyn för gratisanvändarna som bäst medioker. När det kommer till premiumversionen ser det förvisso betydligt trevligare ut. Väl där är loggpolicyn både säker och lättbegriplig.

Ingen direktchatt för gratiskunder

De som inte betalar för sig får heller inte tillgång till någon direktchatt. Men supportpersonalen går trots allt att nå via både e-post samt via ett webbformulär – vilket innebär att du kan behöva vänta en stund på att få ett vettigt svar.

Den fråga som skickades in via webbformuläret: ”Vilka appar erbjuder Kill Switch-funktionalitet?”, besvarades på några timmar – vilket är en klart godkänd prestation.

För att förtydliga läget ska avsaknandet av en chattklient för gratiskunder inte ses som någon nackdel.

De som betalar för sig har i mina ögon rätt till en snabbare tillgång till supportpersonalen, och gratisanvändarna får dessutom svar på sina frågor inom ett rimligt tidsspann.

kontaktformulär-för-gratiskunder

Hotspot Shield har ett mediokert rykte online

Direkt på VPN-företagets landningssida hittar man ett antal omdömen från stora och välkända webbsajter. Comparitech, Techradar och ZDnet beskriver alla VPN-företaget som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin.

omdöme-för-hotspot-shield

Men stämmer det verkligen?

Då alla VPN-jämförelsesajter får betalt för att vidarebefordra kunder är det bättre att leta på annat håll. Med detta sagt dammsögs Reddit, Facebook och Twitter efter mer information gällande huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

omdöme-för-gratis-hotspot-shield-abonnemang

Många väljer att klaga på Hotspot Shield Free, som mycket träffsäkert beskrivs som osäker.

Pengar-infusioner från den amerikanska storbanken Goldman Sachs, med beryktade band till den amerikanska regeringen, tas även det upp som ett potentiellt orosmoln.

Loggpolicyn för gratisanvändarna beskrivs dessutom som osäker.

hotspot-shield-på-trustpilot

Men premiumanvändarna verkar trots allt vara ganska nöjda – och det är just den faktorn som räddar hela kategorin från minushögen. Mer specifikt beröms kundservicenivån, serverhastigheterna samt möjligheten att låsa upp Netflix mest frekvent.

Men om vi tar hänsyn till alla kundomdömen kan deras rykte online som bäst beskrivas som mediokert. Med detta sagt landar hela kategorin i gränslandet, vilket jag anser är en rättvis bedömning.

På minussidan (-)

Hotspot Shield är en långsam VPN

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

Hotspot Shield i Sverige; hur snabbt går det?

Hotspot Shields svenska VPN-servrar är långsamma, precis som den övriga delen av serverparken. Följande hastigheter tillhandahölls vid testögonblicket.

LandNerströmsUppströms
Sverige35 Mbps68 Mbps
Norge25 Mbps39 Mbps
Danmark21 Mbps19 Mbps
Finland20 Mbps28 Mbps
Tyskland20 Mbps34 Mbps
Rumänien18 Mbps8 Mbps
Italien12 Mbps10 Mbps
USA10 Mbps7 Mbps
Kanada9 Mbps24 Mbps
Storbritannien9 Mbps22 Mbps

Mer specifikt är Hotspot Shield en allt för långsam VPN. Man ska inte behöva betala för att kunna få ta del av så här mediokra hastigheter. Välj Cyberghost, Surfshark eller NordVPN i stället, det är mitt ärliga råd.

Långsamma servrar = Långsam fildelning

Hotspot Shield basunerar stolt ut att Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, och det stämmer hur bra som helst. Men vad gör det när VPN-servrarna är inlindade i sirap?

Hotspot Shield och torrenter – hur snabbt går det?

Vi laddade ner en speldemo från The Pirate Bay med en hastighet som landade på omkring 18 Mbps (2.1 MiB/s) nerströms.

torrenting-test-med-hotspot-shield

Det duger inte, då de bästa VPN-tjänsterna erbjuder anonym fildelning till hastigheter på minst 200+ Mbps.

Har du haft det tvivelaktiga nöjet att prova Hotspot Shield? Om så är fallet, berätta gärna mer om dina upplevelser via kommentarsfältet nedan.

Sammanfattande tankar
Hotspot Shield kan inte jämföras med mer högpresterande VPN-tjänster. Vi rekommenderar inte Hotspot Shield.
Betyg:
5.8
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hotspot Shield
Betyg:
5.8
 • Begripliga applikationer
 • Känsliga loggar sparas
 • Långsamma hastigheter
 • Långsam fildelning

Mer om VPN

Begripliga applikationer - Känsliga loggar sparas - Långsamma hastigheter - Långsam fildelningTest av Hotspot Shield → osäker gratisversion, långsam premiumversion