Meny

Recension Hotspot Shield: Ett ”helt okej” VPN-val

Amerikanska Hotspot Shield drog igång sin verksamhet år 2008, vilket gör företaget till en av världens äldsta VPN-aktörer. Sedan dess har företaget samlat på sig över 650 miljoner kunder. Det, och faktumet att serverparken är riktigt massiv (3.000+ servrar) gör VPN-företaget ifråga till en riktig storspelare inom branschen.

Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att en lång rad streamingtjänster ska kunna låsas upp. Egenutvecklade appar ska finnas tillgängliga för alla vanliga enheter och de ska även bjussa på ett kompetent säkerhetsverktyg för alla som betalar för sig.

Med detta sagt är det två typer av VPN-paket som gäller. En något begränsad gratisversion och en premiumversion med extra allt. I recensionen nedan går vi igenom allting som rör både företaget samt de båda VPN-paketen – häng med.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3200+ i 70+ länder
VPN-protokollOpenVPN och Catapult Hydra
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$7.99
Övriga abonnemang:
Tre år$2.99
WebbsidaHotspotShield.com

På plussidan (+)

Apparna är snygga och lättbegripliga

Bara några sekunder efter att vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar. Vi börjar med att granska Windows-varianten.

Efter att installationen avklarats möts vi av ett snyggt mörkblått gränssnitt som knappast går att feltolka. Vi ser alltid vilken server vi är uppkopplade mot och hur mycket data vi förbrukat. Rent tekniskt finns det heller ingenting att klaga på. Att byta VPN-server är busenkelt samt snabbt avklarat, och alla viktiga säkerhetsfunktioner (inkl. Kill Switch-verktyget) är aktiverade redan från start. Det märks tydligt att Hotspot Shield har råd att anställa mjukvaruingenjörer värda namnet.

app-för-windows-hotspot-shield
Hotspot Shield för Windows..

Då smiter vi vidare till iOS-appen, som även den var mycket trevlig att handskas med. Då jag kom direkt från Windows-appen kände jag mig hemma direkt, och efter att installationen godkänts via Touch ID (Face ID funkar också finfint) var det inga problem att koppla upp sig mot en VPN-server.

Serverbytena var blixtsnabba även här, och trots att inställningsalternativen inte var lika många till antalet förklarades samtliga av dessa på ett bra sätt.

programvara-för-ios-hotspot-shield
Hotspot Shield för iOS

Allt som allt fick jag ett mycket bra intryck av samtliga VPN-appar som testades. De var säkra, snygga och gjorde precis vad de skulle – mer än så kan man knappast begära.

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

Om vi betalar för oss får vi tillgång till chattklienten, och där går det undan rejält. Totalt sett kontaktade jag kundsupporten två gånger och det dröjde aldrig längre än 20 sekunder innan jag fick ett korrekt svar.

chattlog-med-hotspot-shield-kundtjänst

Utöver detta är hjälpsektionen välfylld som få. Där kan vi hitta alltifrån allmän information om VPN-tekniken till lättbegripliga installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp.

hjälpsektion-för-hotspot-shield

Serverparken är stor – men inte störst

Med sina 3.200+ servrar i 70+ länder tål Hotspot Shield att jämföras med andra VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN. Den största fördelen med att erbjuda många servrar är att kunderna aldrig behöver tävla om ett begränsat antal resurser. Dvs., om en server skulle må lite dåligt finns det alltid ett gigantiskt antal andra sådana att välja på.

Sen finns det förstås VPN-aktörer med mindre serverparker som sköter sig minst lika bra, men som tumregel är en större serverpark oftast att föredra.

Smarta säkerhetsfunktioner ingår för alla användare

Oavsett om ni väljer att betala för er eller inte ingår alltid en lång rad säkerhetsfunktioner som skyddar oss mot bland annat spionprogram, nätfiske-attacker, infekterade sajter och spam. Funktionerna är inbakade i VPN-apparna och fungerar faktiskt riktigt bra.

Men då ingen säkerhetsfunktion i världen kan skydda er helt och hållet mot dessa typer av problem bör ni alltid iaktta försiktighet när ni surfar på webben. En annonsblockerare hade inte heller suttit fel, men det kanske är på ingång i framtiden. Vem vet?

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Det pågår lite av ett krig mellan VPN-leverantörerna och Netflix. Streamingjätten säger ibland stopp och belägg för VPN-företagens IP-adresser och därefter är kampen igång. Vissa VPN-leverantörer stretar dock emot riktigt bra, och Hotspot Shield är en av dessa.

Just nu kan vi låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Enligt VPN-företaget själva är de även kvicka på att återställa tillgången till dessa tjänster om tex. Netflix slår bakut och går på en IP-räd. Som ett litet tillägg kunde jag även konstatera att SVT Play fungerar finfint på de svenska servrarna.

hotspot-shield-bbc-iplayer

Perfekt loggpolicy för betalande kunder

Som tidigare nämnts är det två abonnemangstyper som gäller: ett gratisalternativ och en lite mer påkostad premiumversion – och som ni snart kommer märka skiljer sig användaravtalen ganska rejält VPN-paketen emellan.

Premium-användare slipper alla former av reklam, och när vi gjort oss kvitt marknadsföringen slipper vi även diverse annons-id:n och annat trams som kan förknippas med gratisversionen. VPN-tjänsten förvandlas med andra ord från ganska säker till oerhört säker om ni väl väljer att betala en slant.

Några ofarliga uppgifter sparas dock, såsom:

 • Cookies (på Hotspot Shields webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Kraschrapporter (anonyma, används för att förbättra apparna)

Men det är faktiskt allt. När det kommer till gratisvarianten ser läget dock inte lika trevligt ut, där sparas:

 • Annons-id:n (kan i värsta fall användas för att spåra oss)
 • Bandbreddsloggar (ofarliga – används för att kontrollera hur mycket data gratisanvändarna förbrukar)

Då Hotspot Shield inte är en välgörenhetsorganisation utan ett vinstdrivande företag måste de kunna tjäna pengar på gratisanvändarna, och det är just därför de annons-id:n som precis nämnts kommer in i bilden. Samma VPN-företag har även filtrerat gratisanvändarnas VPN-trafik för att tjäna pengar via deras egna affiliate-nätverk. Hotspot Shield påstår själva att gratisanvändarna har ett lika bra skydd som premium-användarna, men det är svårt att bevisa att så är fallet. Följande citat, som är hämtat från Hotspot Shields webbsida, kan tolkas på många sätt.

”Hotspot Shield does not share any personal information about you with advertisers. Nevertheless, advertisers may be able to collect certain information independently from you or your device when serving ads from the Hotspot Shield application, such as your device’s advertising ID and wireless carrier.”

Enligt loggpolicyn sparas aldrig dessa typer av uppgifter:

 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (för premiumanvändare)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)

Utöver detta har de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket bör ses som ett mycket gott tecken. Men hur vi än vrider och vänder på det kan loggpolicyn för gratisanvändarna som bäst ses som medioker. När det kommer till premiumversionen ser det dock betydligt trevligare ut. Väl där kan loggpolicyn betraktas som både säker och lättbegriplig.

Marknadens säkraste krypteringsalternativ erbjuds

Marknadens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256, stöds fullt ut. Om vi tar en kik på de VPN-protokoll som finns tillgängliga är det OpenVPN samt Catapult Hydra som gäller för hela slanten. Och om något av dessa används tillsammans med AES 256-protokollet är säkerhetsläget perfekt – så här finns det knappast någonting att klaga på.

Hotspot Shield-gänget påstår själva att Catapult Hydra-protokollet är kvickare, säkrare och mer resurssnålt än OpenVPN-protokollet. Men i korthet finns det både för- och nackdelar med deras egenutvecklade VPN-protokoll. Källkoden är exempelvis stängd och kan därför inte granskas av utomstående experter, till skillnad från OpenVPN-protokollet som är helt öppet. Sammanfattningsvis bör båda protokollen ses som mycket bra alternativ, och någon egentlig vinnare kan förmodligen inte utses.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi tyvärr ”bara” på Windows-sidan. Detta verktyg bryter vår internetuppkoppling per automatik om vi skulle tappa kontakten med Hotspot Shields servrar, vilket kan hända om ett serverbyte misslyckas eller om en VPN-app skulle krascha.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos Hotspot Shield kan vi koppla upp följande enheter:

 • iOS
 • Android
 • Windows
 • Mac
 • Linux
 • Webbläsare (Chrome)
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Och i övrigt är det maximalt fem samtidigt uppkopplade enheter som gäller, för premiumversionen vill säga. Gratisanvändare får hålla tillgodo med en samtida uppkoppling.

Fildela kan vi göra på samtliga servrar

VPN-aktören basunerar stolt ut att Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, och det stämmer hur bra som helst. Med de relativt kvicka servrarna och den genomtänkta loggpolicyn (för premiumversionen) i ryggen kan vi ladda ner stora filer både snabbt och säkert, utan att upphovsrättslobbyn kan komma och lägga näsan i blöt.

Rent hastighetsmässigt gick det dessutom ganska bra undan. Som ni ser nedan laddade jag ner ett speldemo från The Pirate Bay med en hastighet som landade på omkring 18 Mbps (2.1 MiB/s) nerströms. Till Hotspot Shields försvar hade förmodligen hastighetsläget sett betydligt trevligare ut om fler användare delat med sig av torrenten ifråga – så vi bör därför inte kunna kritisera dem alltför mycket för det relativt mediokra hastighetsresultatet.

torrenting-test-med-hotspot-shield

Premium-varianten är ganska prisvärd

Om vi snöar in oss på premiumversionen en stund hittar vi tre prisnivåer, och rabatten är som vanligt störst om ni väljer att köra på längsta VPN-abonnemanget. Efter en tacksam prissänkning ser prisläget för Hotspot Shield betydligt mer trevligt ut. De kan fortfarande inte räknas in som en lågprisleverantör, men med tanke på allt som ingår är prisnivån rimlig – åtminstone i mina ögon.

prisläge-för-hotspot-shield

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar. Samma garanti kan användas av oavsett om VPN-tjänsten fungerar som den ska eller inte, vilket bör ses som ganska generöst. För att utnyttja pengarna tillbaka-garantin hör ni av er till kundsupporten och anger er e-postadress, ert ordernummer och premiumkoden. Om ni gör så ska era investerade slantar vara återbetalda inom någon vecka.

pengarna-tillbaka-garanti-för-hotspot-shield

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Presentkort

Men inte Bitcoin, tråkigt nog.

Neutralt (+-)

Servrarna är inte jättesnabba – men stabila som få

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Hotspot Shields svenska VPN-servrar är någorlunda kvicka och bjuder på stabila hastigheter, som ni ser nedan.

Nerströms: 35 Mbps
Uppströms: 68 Mbps
Latens: 50 ms

hotspot-shield-servrar-i-sverige-hastighet

Storbritannien

I Storbritannien gick det ganska bra undan. 30+ Mbps räcker utomordentligt bra för att exempelvis streama lite BBC iPlayer-material.

Nerströms: 34 Mbps
Uppströms: 59 Mbps
Latens: 35 ms

server-storbritannien-hastighetstest-med-hotspot-shield

USA

När det kommer till de amerikanska servrarna brukar vi få vara med om en rätt rejäl hastighetsminskning, men så är det inte här. 30+ Mbps nerströms är kanske inget man hoppar i taket över – men får ses som godkänt.

Nerströms: 33 Mbps
Uppströms: 30 Mbps
Latens: 146 ms

server-usa-hotspot-shield

Som ni märker har ordet stabilitet nämnts ett antal gånger, och det knappast någon slump. Serverhastigheterna är aldrig blixtsnabba, men det är trots allt få VPN-leverantörer som levererar så här pass stabila hastigheter.

Hastighetsläget nerströms dippade aldrig under 30 Mbps, men lite högre topp-hastigheter hade förstås inte skadat. Med detta sagt hamnar denna kategori i gränslandet – och där stannar den tills nästa runda hastighetstester genomförs.

Ingen direktchatt för gratiskunder

De som inte betalar för sig får heller inte tillgång till någon direktchatt. Men supportpersonalen går trots allt att nå via både e-post samt via ett webbformulär – vilket innebär att ni kan behöva vänta en stund på att få ett vettigt svar.

Den fråga som skickades in via webbformuläret: ”Vilka appar erbjuder Kill Switch-funktionalitet?”, besvarades efter några timmar – vilket bör ses som en klart godkänd prestation. För att förtydliga läget bör avsaknandet av en chattklient för gratiskunder inte ses som någon nackdel. De som betalar för sig har i mina ögon rätt till en snabbare tillgång till support-gänget, och gratisanvändarna får dessutom svar på sina frågor inom ett rimligt tidsspann.

kontaktformulär-för-gratiskunder

Hotspot Shield har ett mediokert rykte online

Direkt på VPN-företagets landningssida hittar vi ett gäng omdömen från stora och välkända webbsajter. Comparitech, Techradar och ZDnet beskriver alla VPN-företaget som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin.

omdöme-för-hotspot-shield

Men stämmer det verkligen? Då alla VPN-jämförelsesajter får betalt för att vidarebefordra kunder är det bättre att leta på annat håll. Med detta sagt dammsögs Reddit, Facebook och Twitter efter mer information huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

omdöme-för-gratis-hotspot-shield-abonnemang

Många väljer att klaga på gratis-varianten, som beskrivs som ganska osäker. Pengar-infusioner från den amerikanska storbanken Goldman Sachs, med beryktade band till den amerikanska regeringen tas även det upp som ett potentiellt orosmoln. Loggpolicyn för gratisanvändarna beskrivs dessutom som ganska osäker.

hotspot-shield-på-trustpilot

Men premiumanvändarna verkar trots allt ganska nöjda – och det är just den faktorn som räddar hela kategorin från minushögen. Mer specifikt beröms kundservicenivån, serverhastigheterna samt möjligheten att låsa upp Netflix mest frekvent. Men om vi tar hänsyn till alla kundomdömen kan deras rykte online som bäst beskrivas som mediokert. Med detta sagt landar hela kategorin i gränslandet, vilket jag anser är en ganska rättvis bedömning.

På minussidan (-)

Här var det tomt.

Rekommenderas Hotspot Shield?

Till viss del. Hotspot Shield presterar väl, men inte tillräckligt bra för att få en helhjärtad rekommendation.

Servrarna är stabila, Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp och supportavdelningen är väl uppstyrd samt kvicka som attan. Apparna är dessutom välsvarvade som få och de säkerhetsfunktioner som ingår fungerar hur bra som helst.

De kommer dock aldrig upp i de mest högpresterande VPN-företagens nivåer. VPN företag såsom CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) presterar bättre inom alla mätbara kategorier, och bör ses som bättre VPN-alternativ om vi tänker pris kontra prestanda.

Jag vill även höja ett varningens finger för Windscribes gratisversion, som innehåller ett flertal begränsningar såsom: reklam, ett mindre antal tillgängliga servrar, slopad möjlighet att låsa upp utländska streamingtjänster och så vidare. Det går även att ifrågasätta huruvida ni verkligen är anonyma om ni väljer att inte betala för er. Med detta sagt avråder jag er från gratisversionen, och i förlängningen premiumversionen, då inte heller den är högpresterande nog.

Ta gärna del av det material som finns att tillgå på VPN-topplistan. Väl där hittar ni mer information om de mest högpresterande VPN-tjänsterna, samt alla viktiga attribut.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Hotspot Shield? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

De senaste artiklarna

VPN för under 9 kr/mån med IvacyVPN:s Black Friday-erbjudande

IvacyVPN:s Halloweenerbjudande medförde en lägsta kostnad på 17 kr/månad, men detta erbjudande är än mer fördelaktigt. Om du tecknar dig för 5 år via...

Gratis VPN: 10 VPN-tjänster som kan testas kostnadsfritt (2020)

Det är en svår uppgift att hitta en gratis-VPN-tjänst som både är säker och snabb, men vi har testat över 30 kostnadsfria VPN-tjänster och...

VPNBasen byter inriktning; vi skriver numera bara om VPN

Under cirka tre år har jag publicerat nyheter om piratkopiering samt upphovsrätt på denna webbsida, men numera ska allt fokus läggas på VPN. Anledningarna...

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning,...

Mer om VPN

De bästa VPN-tjänsterna för Kodi år 2020

VPN-tekniken är underbar, inte minst för Kodi-användare, som har all anledning att behöva skydda sig från bland annat upphovsrättslobbyn. Det finns omkring 250 VPN-aktörer...

Guide: Så här fixar du din krånglande VPN-uppkoppling

VPN-tekniken kommer med en lång rad fördelar, men ibland kan diverse problem inträffa. Att betala för en VPN-tjänst som inte fungerar alls eller bara...

Streama Champions League-matcher gratis med en VPN-tjänst

Att betala dyra pengar för streaming- och kabel tv-paket där 90% av materialet är helt ointressant är förstås inte så lockande. Ett betydligt bättre...

Vad är och hur fungerar AES-kryptering?

AES, eller Advanced Encryption Standard, är en krypteringsalgoritm som togs fram av Joan Daemen och Vincent Rijmen år 2001. Det är samma algoritm som...

Så här kommer ni åt HBO Nordic utomlands

HBO Nordic, det vill säga den nordiska versionen av HBO, är endast tillgänglig inom Skandinavien. Om ni befinner er utanför Sverige, Norge, Danmark eller...

Dessa fyra VPN-företag samarbetar med myndigheter och regeringar

Många VPN-företag påstår att de inte sparar några känsliga loggar, det är trots allt marknadsförings-dängan nummer ett inom VPN-svängen. Och det är inte svårt...