Panama-baserade NordVPN slog upp dörrarna år 2008 och är numera en av världens mest populära VPN-aktörer.

webbsidan hittar vi lyckligtvis inte så mycket skryt. De konstaterar helt enkelt att de erbjuder en evinnerlig massa appar samt en mycket stor serverpark, och det stämmer ju faktiskt. Men så billigt slipper de inte undan. Allt ska testas: inklusive hastighetsläget, loggpolicyn, möjligheten att låsa upp utländska streamingtjänster samt mycket mer.

Men innan dess blir det i vanlig ordning lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets sätePanama
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar5600+ i 61+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP, SSTP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS och Android)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€10.87
Kostnad vid årsabonnemang€6.36
Övriga abonnemang:
Två år€4.54
Tre år€3.17
WebbsidaNordVPN.com

På plussidan (+)

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Fler och fler VPN-leverantörer har svårt att hänga med när Netflix och gänget blockerar IP-adresser till höger och vänster. NordVPN klarar sig dock finfint från dessa typer av räder tack vare smart teknik och en minst sagt maffig serverpark.

Att komma åt det fullständiga Netflix-utbudet och BBC iPlayer är en baggis, och detta säger de beror på den så kallade ”Smart Play”-teknologin som i grund och botten bygger på DNS-teknik.

nordvpn-smartplay

Tack vare densamma får vi tillgång till hundratals streamingtjänster som annars bara fungerar utomlands. Förutom Netflix och BBC iPlayer kan vi även låsa upp Hulu, HBO, Amazon Prime, Pandora och en hel uppsjö av ytterligare plattformar.

Som läget ser ut idag låser vi upp Netflix på nästan alla servrar, jag lyckades med den bedriften på en svensk sådan – och det bör vara lika smidigt fortfarande. För att vi ska kunna komma åt BBC iPlayer krävs det dock att vi använder oss av brittiska VPN-servrar – men med tanke på att det finns ett hundratal sådana tillgängliga sitter vi knappast i sjön för det.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Samtliga VPN-leverantörer som recenseras får stångas med ett större antal webbverktyg. NordVPN testades mot sammanlagt fem sådana – och klarade sig utmärkt. Inget fuffens, dvs. IP-läckor, DNS-läckor eller virus kunde hittas.

 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-nordvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-ip-läckor-för-nordvpn-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-enligt-vpn-insights
Inga DNS-läckor..

Moderna krypteringsprotokoll erbjuds

Som väntat ger NordVPN oss tillgång till marknadens säkraste krypteringsalternativ, AES 256. Stöd finns även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. De lite enklare protokollen PPTP och L2TP slängdes dock ut i mitten av 2019, och min gissning är att få saknar dem.

nordvpn-protokoll-två-stycken

NordVPN erbjuder även något som de så fiffigt kallar för ”Double Data Protection”. Detta innebär i korta ordalag att all VPN-trafik krypteras via två datahallar istället för en, vilket bättrar på säkerhetsläget rejält – samtidigt som hastighetsläget tyvärr får sig en liten smäll.

Exakt samma skyddsteknik anammas av bland annat OVPN samt Perfect Privacy – och kan beskrivas som riktigt unik. Hos OVPN behöver ni dock betala extra för säkerhetsfunktionen, men inte hos Perfect Privacy – men där är dock prisläget ganska tilltaget redan från start.

Med detta sagt krypterar OVPN all data via två datahallar, Perfect Privacy genom fyra och NordVPN två. Men hos NordVPN är säkerhetsfunktionen helt gratis och helhetspriset (för Multi Hop-entusiaster) landar därför en bra bit under konkurrenternas.

Loggpolicyn är fullständigt vattentät

Vissa VPN-leverantörer kör med diverse juridiska finter och annat trams, och bakar med detta sagt in lite allt möjligt fuffens i sina användaravtal – men då är det inte här. Loggavtalet är lättläst, lagom långt och det är lätt att ta reda på vad som gäller.

En viss mängd information sparas, såsom:

 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Serverstatus (används för att NordVPN ska kunna optimera servrarna)

nordvpn-användaravtal

loggpolicy-för-nordvpn-1

Men de uppgifter som rabblades upp ovan är dock data som i princip alla VPN-leverantörer lägger vantarna på – och inget som är unikt för just NordVPN.

Nu drar vi vidare till en lite mer trevlig aspekt, det vill säga vad VPN-företaget inte sparar:

 • Tidsloggar
 • Uppkopplingsloggar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data som förbrukats)
 • Trafikloggar
 • IP-adresser

nordvpn-loggpolicy

Som ni ser ovan är det en hel del som NordVPN inte kartlägger, som många andra VPN-leverantörer i sin tur vill ha reda på. VPN-företaget samarbetar heller inte med vare sig upphovsrättsmaffian, regeringar eller myndigheter – vilket bör ses som ytterligare ett styrketecken.

Mer specifikt är loggpolicyn helt vattentät och ett av de mest strikta sådana i branschen.

Företaget har granskats av externa säkerhetsfirmor

Likt många andra toppresterande VPN-leverantörer likt Cyberghost, ExpressVPN och Tunnelbear har även NordVPN låtit sig granskas av externa säkerhetsföretag. Den senaste genomgången stod schweiziska Pricewaterhouse Coopers AG för, och då blev det ett himla pådrag: personalen intervjuades, källkoden och andra tekniska detaljer granskades, och som väntat hade de ingenting att anmärka på.

Som NordVPN-gänget själva säger vore det bra om fler VPN-leverantörer låter sig granskas av utomstående aktörer, men i dagsläget är det tyvärr bara omkring en tiondel av VPN-företagen som vågat sig på detta.

nordvpn-har-låtit-sig-granskas-av-säkerhetsfirma

NordVPN presterar bra hastighetsmässigt

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska VPN-servrarna var på topphumör, som ni ser nedan. Sammanlagt testades fem servrar och hastigheten dippade aldrig under 100 Mbps åt något håll.

Nerströms: 142 Mbps
Uppströms: 192 Mbps
Latens: 13 ms

serverhastighet-i-sverige-för-nordvpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte undan lika bra, men servrarna var åtminstone mycket stabila.

Nerströms: 42 Mbps
Uppströms: 50 Mbps
Latens: 40 ms

serverhastighet-i-storbritannien-för-nordvpn

USA

NordVPN:s USA-servrar var tyvärr ganska trötta. Jag provade sammanlagt åtta amerikanska servrar under tre dagar och hastigheten överskred aldrig de siffror ni ser nedan. Konstigt nog gick det dock att kika på Netflix (USA) i högsta bildkvalitet utan något buffrande eller hackande.

Nerströms: 6 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 162 ms

nordvpn-hastigheter-i-usa

Mer specifikt är serverhastigheterna acceptabla. USA-servrarna var som sagt sega som sirap, men de duger åtminstone bra för streaming. Ett bra tips kan vara att fildela och surfa via de svenska servrarna (som trots allt är otroligt kvicka) och enbart använda de amerikanska sådana när ni inte har något annat val. Tack vare denna lilla kompromiss hamnar hela kategorin i plushögen.

Panama har en generös datalagstiftning

Panama, Brittiska Jungfruöarna och Schweiz har någonting gemensamt. Samtliga av dessa länder har en mycket generös datalagstiftning, och då det är Panama som gäller för NordVPN:s del kan vi räkna med ett mycket bra lagligt skydd.

Mer specifikt kan NordVPN aldrig bli tvingade att lätta på locket, vilket innebär att kravbrev från myndigheter, regeringar och upphovsrättstroll hamnar direkt i närmaste papperskorg.

Kundsupporten är mycket bra uppstyrd

För vissa VPN-leverantörer är det ”bara” direktmail samt webbformulär som gäller om vi ska kunna få tag på kundsupport-gänget, men NordVPN löper hela vägen ut och erbjuder även en chattklient.

Supportpersonalen kontaktades sammanlagt två gånger, och det tog aldrig längre än 20 sekunder innan jag fick ett korrekt svar. Kate, som en av kundtjänstmedarbetarna hette, var snabbast i gänget och svarade efter bara några sekunder.

Utöver detta finns även en välfylld FAQ-sektion tillgänglig där vi bland annat hittar installationsguider, inställningsguider samt allt som rör VPN-tekniken. Det faktum att många av guiderna dessutom finns att tillgå i videoformat ger dem ytterligare ett plus i kanten.

chattklient-nordvpn-svar-snabbt

Som ni säkert förstår hamnar hela kategorin på plussidan, som snart riskerar att bli överfull.

Apparna är säkra och enkla att använda

Efter att betalningen är genomförd får vi tillgång till alla appar omedelbart – och som vanligt blir det Windows-varianten som grillas först.

Och jepp – här behövde man knappast bli besviken. En snyggt designad karta visades på vänstersidan där en valfri server kunde väljas. CyberSec-verktyget (som går att hitta under inställningar) rensade även bort all reklam och andra tråkigheter i både Chrome och Firefox. Vi kan därmed avaktivera samtliga annonsblockerare likt Adblock Plus och Ublock Origin då dessa inte längre blir nödvändiga.

Det gick även att ställa in så att qBittorent stängdes ner automatiskt om jag skulle tappa kontakten med NordVPN:s servrar, vilket även det kan beskrivas som en smidig funktion. I övrigt var serverbytena blixtsnabba, gränssnittet kändes alltid rappt och allt som allt fanns det absolut ingenting att klaga på.

nordvpn-klient-för-windows-1
NordVPN för Windows..

iOS-appen var inte så dum den heller. Installationen var avklarad på cirka 10 sekunder och kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra), serverbytena skedde ögonblickligen och alla viktiga inställningar (likt ”Auto Connect”) gick att hitta under kugghjuls-ikonen.

Även här var gränssnittet rappt, och designen påminde starkt om Windows-varianten – vilket är ett plus i mina ögon.

nordvpn-klient-för-ios-1
NordVPN för iOS..

Samtliga appar som testades höll en mycket hög kvalitet, både tekniskt och designmässigt. Det märks med andra ord att NordVPN är en riktig bjässe som har resurser nog att svarva fram riktigt kompetenta VPN-appar – och det gör de också.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Enhetsstödet är minst sagt enormt. Följande enheter kan kopplas upp:

 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Firefox och Chrome)

Och utöver inkluderas stöd för att kunna installera VPN-tjänsten i routern, om denna har stöd för OpenVPN-standarden vill säga.

nordvpn-appar

I övrigt kan vi koppla upp sex enheter på en gång, vilket bör ses som ganska generöst och kan beskrivas som något hack över var många av konkurrenter lägger sig.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-leverantörer tillåter fildelning i hela serverparken, andra tar fram ett gäng optimerade p2p-servrar och de värsta exemplen förbjuder fildelning helt och hållet. Hos NordVPN är det mellanalternativet som gäller: Fildelning tillåts på ett gäng p2p-servrar som ska ha optimerats för denna ädla hobbyn.

Vidare till testandet. På bilden nedan ser ni att det gick ganska bra undan när ett speldemo laddades ner på en svensk p2p-server. Hastigheten nerströms, dvs. 8.0 MiB/s eller 67 Mbps, får räknas som fullt godkänd. Hastighetsläget hade för övrigt sett betydligt trevligare ut om fler användare delat med sig av speldemot i fråga.

torrenting-med-nordvpn-går-snabbt-i-8-mpps

De längre abonnemangsformerna är bra prissatta

Abonnemangslistan som ni kan kika på nedan är knappast svårtolkad, och rent prismässigt lägger NordVPN sig en bra bit under genomsnittet. Mest kosing sparar vi som vanligt när vi tecknar oss för de lite längre abonnemangen då NordVPN (precis som många VPN-aktörer) väljer att belöna lojala kunder – dvs. de som stannar kvar länge.

I övrigt ingår även en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer. För att kunna utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så slingar de tillbaka pengarna snabbast möjligt.

prislista-för-nordvpn-1

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Presentkort

Serverparken är gigantiskt stor

NordVPN är en av världens största VPN-aktörer, åtminstone om vi fokuserar på den enorma serverparken som bara växer och växer. Vid skrivande stund är det 5.600+ servrar i 61+ länder som gäller – vilket innebär att de hamnar snäppet bakom listettan Cyberghost, men mil före alla andra hundratals VPN-alternativ.

serverpark-för-nordvpn

NordVPN har ett bra rykte online

Under en rubrik på landningssidan vid namn ”recensionerna har kommit” benämns NordVPN som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin. Och även om de glada damerna och herrarna har många bra poänger i sina videorecensioner skadar det aldrig att vara lite källkritiska och granska vad tex. Reddit, Facebook och Twitter har att säga om saken.

nordvpn-betyg-på-reddit

I korta drag verkar nästan alla vara nöjda. Säkerhetsfunktionerna, apparna, stödet för låsa upp utländska streamingtjänster samt supporten är de kategorier som prisas mest. Någon enstaka kund klagade på hastighetsläget – men allt som allt var andelen positiva omdömen bra mycket större än de negativa sådana, och då blir det plushögen som gäller.

Säkerhetsverktyget Cybersec ingår

Oavsett vilket abonnemang ni väljer att köra på ingår alltid Cybersec, som kan beskrivas som en välutvecklad säkerhetsfunktion. I huvudsak är samma verktyg bra på tre saker: att blockera farliga webbplatser, att blockera annonser samt att skydda oss mot DDoS-attacker.

Efter att jag provkört Cybersec någon dag kunde jag konstatera att annonsblockerings-funktionen fungerade utmärkt. Några farliga webbplatser besökte jag dock inte, och några DDoS-attacker märkte jag inte heller av. Men då Cybersec ska vara påslaget och användas permanent, och inte bara någon dag – bör skyddet för hacker-attacker samt skadliga webbplatser kunna beskrivas som kompetent även det.

cybersec-annonsblockerare

Det enda minuset är att vi måste hålla oss till Windows, Mac, iOS eller Linux. Android-versionen av Cybersec är tyvärr lite avskalad på grund av Google inte tillåter att annonsblockerare laddas ner från Google Play Store.

På minussidan (-)

Här var det tomt.

Rekommenderas NordVPN?

Ja. NordVPN basar över en enorm serverpark, kundsupport-gänget är både kunniga och kvicka, fildela kan vi göra på en lång rad servrar och prisnivån ser dessutom riktigt trevlig ut. Ni gör med andra ord ett mycket bra val om ni väljer att köra på NordVPN.

Om ni fortfarande inte bestämt er för vilket VPN-företag som förtjänar era slantar får ni gärna hoppa vidare till topplistan. Väl där hittar ni kortfattad information om samtliga VPN-aktörer som recenserats.

Besök NordVPN.com

Har någon av ni läsare provkört NordVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments