NordVPN slog upp dörrarna år 2008 och är numera en av världens bästa och mest prisvärda VPN-aktörer. Servrarna är extremt många till antalet, ett bra stöd finns för streaming av utländska tjänster och priset är mycket humant.

I recensionen nedan granskar vi alltifrån loggpolicyn till serverhastigheterna, men först lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar5200+ i 61+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP, SSTP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$11.95
Kostnad vid årsabonnemang$6.99
Övriga abonnemang:
Två år$4.99
Tre år$3.49
WebbsidaNordVPN.com

På plussidan (+)

Fullt stöd för Netflix samt BBC iPlayer

Fler och fler VPN-leverantörer har svårt att hänga med när Netflix och övriga streamingjättar blockerar ip-adresser till höger och vänster. NordVPN klarar sig dock finfint från dessa räder tack vare smart teknik och deras enorma serverpark.

Att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet och BBC iPlayer är en baggis tack vare den så kallade ”Smart Play”-teknologin. Tack vare denna får vi tillgång till hundratals streamingtjänster som annars bara fungerar utomlands. Förutom Netflix och BBC iPlayer stöds även Hulu, HBO, Amazon Prime och Pandora för att nämna några ytterligare exempel.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Samtliga VPN-leverantörer som recenseras får sig en rejäl genomkörare av ett stort antal webbverktyg. NordVPN testades mot sammanlagt fem säkerhetsverktyg – och klarade sig utmärkt:

 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-nordvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-ip-läckor-för-nordvpn-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-enligt-vpn-insights
Inga DNS-läckor..

Moderna krypteringsprotokoll erbjuds

Som väntat ger NordVPN oss tillgång till marknadens säkraste krypteringsalternativ, AES 256. Utöver detta finns även lite enklare protokoll såsom PPTP och L2TP tillgängliga. AES 256 bör dock alltid användas även om hastigheterna vi får ut är något högre om vi skruvar ner krypteringsnivån till exempelvis PPTP-standarden.

NordVPN erbjuder även så kallad ”Double Data Protection”. En säkerhetsstandard som krypterar vår data två gånger innan den når slutdestinationen, till exempel en webbsida. Om du bara är ute efter att tex. streama det amerikanska Netflixutbudet är detta extra skydd onödigt då hastigheten riskerar att ta sig en liten smäll. Vid torrenting och dylikt kan det dubbla dataskyddet dock passa betydligt bättre.

Mycket stark loggpolicy

Vissa VPN-leverantörer håller inte fast vid sin ”vi sparar inga loggar”-policy, men NordVPN sköter det hela mycket snyggt.

loggpolicy-för-nordvpn

Som ni ser ovan sparas en viss mängd information såsom:

 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Vår e-postadress (för att vi tex. ska kunna kontakta supportavdelningen)
 • Vår inloggningsinformation (för automatisk inloggning och lösenordsåterställning)

Detta är dock helt normalt och information som samtliga VPN-leverantörer i hela världen lägger vantarna på. Det är för övrigt en bra idé att registrera dig med en anonym mailtjänst såsom Protonmail för att skaffa dig ett extra skyddslager.

nordvpn-sparar-inga-loggar-enligt-användaravtalet

Vidare till det absolut viktigaste: Det vill säga vad VPN-företaget inte sparar. NordVPN sparar inga tidsloggar, ingen information om hur mycket data som använts, inga ip-adresser samt inga trafikloggar. Företaget har med andra ord ingen aning om vad vi donar med på webben. De samarbetar heller inte med diverse upphovsrättsorganisationer eller skumma regeringar, vilket känns tryggt.

Mer specifikt är loggpolicyn helt vattentät och en av de mest strikta sådana i branschen.

Företaget har granskats av externa säkerhetsfirmor

Likt de toppresterande konkurrenterna Cyberghost, ExpressVPN och Tunnelbear har även NordVPN låtit sig granskas av externa säkerhetsföretag. Den senaste genomgången stod  schweiziska PricewaterhouseCoopers AG för. VPN-företagets personal intervjuades, källkoden och andra tekniska detaljer granskades, och som väntat hade de ingenting att anmärka på.

Som NordVPN själva säger vore det bra om fler VPN-leverantörer lät sig granskas, men i dagsläget är det tyvärr bara omkring en tiondel av företagen som vågat sig på detta.

nordvpn-har-låtit-sig-granskas-av-säkerhetsfirma

NordVPN presterar bra hastighetsmässigt

Sverige

De svenska servrarna är mycket pigga, som ni ser nedan. Totalt sett testades fem servrar och hastigheten dippade aldrig under 100 Mbps åt något håll.

Nerströms: 142 Mbps
Uppströms: 192 Mbps
Latens: 13 ms

serverhastighet-i-sverige-för-nordvpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte undan lika bra, men servrarna var åtminstone mycket stabila. Hastigheten som ni ser nedan är mer än godkänd.

Nerströms: 42 Mbps
Uppströms: 50 Mbps
Latens: 40 ms

serverhastighet-i-storbritannien-för-nordvpn

USA

NordVPN:s USA-servrar var tyvärr trötta. Jag provade sammanlagt åtta amerikanska servrar under tre dagar och hastigheten överskred aldrig de siffror ni ser nedan. Konstigt nog gick det dock att kika på Netflix (USA) i högsta bildkvalitet utan något buffrande eller hackande.

Nerströms: 6 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 162 ms

nordvpn-hastigheter-i-usa

Mer specifikt är serverhastigheterna acceptabla. USA-servrarna var som sagt sega som sirap, men de duger åtminstone bra för streaming. Ett bra tips kan vara att fildela och surfa via de svenska servrarna (som trots allt är otroligt kvicka) och enbart använda de amerikanska och brittiska servrarna för Netflix- respektive BBC iPlayer-streaming. Tack vare denna lilla kompromiss hamnar hela kategorin i plushögen.

Panama har en generös datalagstiftning

Panama, Brittiska Jungfruöarna och Schweiz har någonting gemensamt. Samtliga av dessa länder har en mycket generös datalagstiftning, och då det är Panama som gäller för NordVPN:s del kan vi räkna med ett mycket bra lagligt skydd.

Mer specifikt behöver NordVPN aldrig spara några känsliga loggar eller samarbeta med några myndigheter. Med andra ord – alla copyrightanslag och dylikt hamnar direkt i närmaste papperskorg.

Kvick kundsupport via livechatt

För vissa VPN-leverantörer är det bara mail samt webbformulär som gäller, men NordVPN löper hela vägen ut och erbjuder även en chattklient. Utöver dessa kontaktmetoder finns även en välfylld FAQ-sektion tillgänglig som listar begripliga svar på de vanligaste frågorna. På samma ställe går det även att hitta smidiga videoguider som visar hur vi bör konfigurera våra enheter.

Kundtjänsten kontaktades sammanlagt två gånger och det tog aldrig längre än 15-20 sekunder innan jag fick ett korrekt svar. Hela denna kategori hamnar därför på plussidan.

chattklient-nordvpn-svar-snabbt
Kate svarade inom någon minut – en trevlig och kunnig kvinna..

Lätt att komma igång – smart programvara

Efter att betalningen är genomförd får vi tillgång till NordVPN:s programvara omedelbums. Jag började med att ladda ner Windows-appen och mina förväntningar var mycket höga.

Mer specifikt var Windowsklienten en mycket behaglig upplevelse. En snyggt designad karta visades på vänstersidan där valfri server kunde väljas. CyberSec-verktyget (som går att hitta under inställningar) rensade även bort all reklam och tråkigheter i både Chrome och Firefox. Vi kan därmed avaktivera samtliga annonsblockerare likt Adblock och Ublock Origin då dessa inte längre blir nödvändiga.

Det gick att ställa in så att qBittorent stängdes ner automatiskt om jag skulle tappa kontakten via NordVPN:s servrar, vilket även det är en smidig funktion. Serverbytena var för övrigt blixtsnabba och allt som allt fanns det absolut ingenting att klaga på.

nordvpn-klient-för-windows-1
NordVPN för Windows..

iOS-apparna var även de trevliga bekantskaper, och dessa provkördes på både en iPhone och en iPad. Installationen var avklarad på cirka 10 sekunder och kunde godkännas via Touch ID eller Face ID. Serverbytena skedde ögonblickligen och alla viktiga inställningar (likt ”Auto Connect”) gick att hitta under kugghjuls-ikonen.

nordvpn-klient-för-ios-1
NordVPN för iOS..

Samtliga appar som testades höll en mycket hög kvalitet, både tekniskt och grafiskt.

Stöd för ett stort antal enheter

Det går förmodligen snabbare att rabbla upp vilka enheter NordVPN inte stödjer. Med andra ord: Vilken enhet du än vill koppla upp kan du räkna med att fullt stöd för just denna mackapär erbjuds.

För att ge några exempel erbjuder VPN-aktören egenutvecklade appar för bland annat

 • Android
 • Windows
 • Mac
 • iOS
 • Linux (unikt)
 • Firefox
 • Chrome

enhetsstöd-windows-android

Routerstödet är även det stort och samtliga av dessa som hanterar OpenVPN-standarden har fullt stöd. Utöver detta går det även att använda sig av sex enheter samtidigt på ett och samma abonnemang, vilket är något hack över genomsnittet.

Torrenting tillåts på samtliga servrar

NordVPN går steget längre än många andra VPN-leverantörer då de erbjuder optimerade servrar för just fildelning. Om det är denna ädla hobby som lockar mest väljer du helt enkelt en ”p2p”-server. Sen är det bara att fildela på så mycket du vill.

På bilden nedan ser ni hur det gick till när ett speldemo laddades ner på en svensk p2p-server. 8.0 MiB/s motsvarar för övrigt ungefär 67 Mbps.

torrenting-med-nordvpn-går-snabbt-i-8-mpps

3-årsplanen är mycket prisvärd

Abonnemangslistan nedan är knappast svårtolkad, och rent prismässigt lägger NordVPN sig en bra bit under genomsnittet. Mest kosing sparar vi som vanligt när vi tecknar oss för de lite längre abonnemangen. Om du skulle vara missnöjd ingår dessutom en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti, vilket gör att de lite längre prisplanerna kan provas helt riskfritt.

ny-prislista-nordvpn

Betala kan vi göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort
 • PayPal
 • Presentkort

nordvpn-betalningsalternativ

Serverparken är gigantiskt

Bra omdöme online

Enligt många större diskussionsforum likt Reddit, Facebook och Twitter är NordVPN världens bästa VPN-leverantör. Men bara för det slipper de inte undan en viss mängd kritik.

De som är missnöjda klagar på att hastigheterna varierar (håller inte med) och att kundtjänstpersonalen inte kan sin sak (där håller jag inte heller med). Om vi tittar på de kunder som är nöjda får företaget beröm för i princip allt: Säkerhetsfunktionerna, apparna, stödet för streaming, supporten. Många är de kategorier som får ett antal större skopor kärlek. Med detta sagt kan företagets rykte betraktas som mycket bra.

På minussidan (-)

Här var det tomt.

Rekommenderas NordVPN?

Ja. NordVPN har flest VPN-servrar i hela världen, blixtsnabb kundsupport, oerhört bra hastigheter i Sverige samt ett bra stöd för torrenting samt utländsk streaming. Du gör med andra ord ett mycket bra val om du väljer att använda dig av NordVPN.

Om du fortfarande inte bestämt dig får du gärna hoppa vidare till topplistan. Där finns samtliga VPN-aktörer listade och tack vare att recensionerna är något kortare blir det mycket enklare att jämföra alla erbjudanden.

Övriga notiser:

2019-09-16 – NordVPN höjer priserna marginellt

NordVPN väljer att justera sina priser. Det är enbart de längre abonnemangstyperna, 2 års- samt 3 års-varianterna, som påverkas.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen