Public Service-plattformen SVT Play är helt otillgänglig utanför Sveriges gränser, men det lilla problemet kan VPN-tekniken råda bot på. Oavsett om ni är på semester eller kanske rentav bor utomlands är en kompetent VPN-tjänst lösningen på det lilla problemet.

Hur går upplåsningen till?

Tack vare samma typ av teknik tunnlas all webbtrafik via en svensk server som VPN-företaget ifråga förfogar över, och på detta sätt tillåts ni ”lura systemet”. Mer specifikt byts era utländska IP-adresser ut mot svenska sådana, vilket innebär att en lång rad streamingtjänster kan låsas upp – inkl. SVT Play vill säga.

Är det svårt att låsa upp SVT Play?

Nej, hela manövern är avklarad på ett fåtal steg.

Steg 1: Teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, såsom Cyberghost(recension) eller ExpressVPN(recension). De två VPN-alternativ som precis nämnts fungerar utmärkt för att överlista SVTs skydd, men om ni vill välja och vraka bland alla VPN-tjänster som recenserats kan ett besök på topplistan vara en god idé.

Steg 2: Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. Cyberghost erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS och Android.

Steg 3: Koppla upp er mot en svensk server. 

Steg 4: Ni har nu låst upp SVT Play, och kan därmed ta del av allt material som samma plattform har att erbjuda.

Är det lagligt att låsa upp SVT Play?

Ja. Just nu finns det inga lagar eller regler som straffar de som låser upp SVT Play på sin utomlandsvistelse. I mina ögon är det heller inte moraliskt fel då samma streaming-plattform drivs med skattemedel, och därmed bör finnas tillgänglig för alla svenskar – oavsett var de väljer att bosätta sig.

Varför är inte SVT Play-utbudet tillgängligt överallt?

Det material som SVT inte står bakom själva ägs av större produktionsbolag, och dessa klamrar sig fast vid en affärsmodell som innebär att de tillåts sälja exakt samma material (tex. en film) flera gånger.

När SVT köper in material från produktionsbolagen lovar de i sin tur att bara svenskar ska kunna få ta del av materialet – och vips blir de tvingade att låsa ute användare som bor i ”fel” länder.

Kan SVT Play låsas upp gratis?

Det finns ett antal VPN-tjänster, på både App Store och Google Play, som kan ge er tillgång till SVT Play utomlands. Men dessa är i regel mycket opålitliga, och säljer ofta vidare privat information till diverse skumma reklambyråer – vilket knappast rimmar väl med 100% anonymitet.

Om ni vill kunna kika på SVT Play i utlandet helt gratis, och dessutom riskfritt – är de prova på-erbjudanden som finns tillgängliga en mycket bra väg att gå. Många högpresterande VPN-aktörer låter er testköra deras VPN-paket helt gratis i uppemot en månad.

Om ni vill vara lite fula kan ni teckna er för en månad, resa hej vilt – och sedan säga upp abonnemanget när ni väl är hemma i Sverige. Men det kan inte rekommenderas. Dessa typer av VPN-abonnemang är rena välgörenheten, och vi ska vara glada så länge de finns kvar.

Vad har SVT Play att erbjuda?

Om ni befinner er inom Sveriges gränser eller har tillgång till en kompetent VPN-tjänst kommer ni åt tusentals tv-serier och filmer – tillsammans med en hel del annat, såsom:

  • Svenska nyhetssändningar
  • Svenska sportsändningar
  • Underhållningsprogram
  • Det ”öppna arkivet”

Det så kallade ”öppna arkivet” innehåller ett större gäng klassiska serier och filmer från 70-talet och framåt, och är i korthet en av de mest populära delkategorierna på SVT Play.

Nedan följer ett antal av de filmer samt serier som ni kan ta del av i utlandet, med en VPN-uppkoppling i ryggen vill säga.

Svenska Nyheter

svenska-nyheter

IMDb: 8.4
Genre: Komedi

Här förklarar Jesper Rönndahl vad som har hänt i Sverige den senaste veckan, oftast på ett mycket satiriskt och humoristiskt sätt. I huvudsak är det diverse politiker och andra folkliga företrädare som får ta emot diverse smällar.

Skavlan

skavlan

IMDb: 6.2
Genre: Talk-show/Komedi

Allas vår norrman, dvs. Fredrik Skavlan, intervjuar allt och alla i entimmeslånga avsnitt. Som ett axplock av gästerna kan Bill Gates, Mikael Persbrandt och Janne Josefsson nämnas. Sammanlagt har över 20 säsonger spelats in – och fler lär det bli.

Rapport

IMDb: N/A
Genre: Samhälle

Fem gånger om dagen bjussar SVT-gänget på aktuella nyheter, vilket är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1968 – då nyhetschefen Olof Hansson styrde skutan. Med detta sagt blir det (förmodligen) inte tal om några biljakter, pistoldueller eller dylikt. Men då högkvalitativ nyhetsrapportering kan vara svårt att komma åt i utlandet bör Rapport ses som ett utmärkt tillskott.

Släng dig i brunnen

släng-dig-i-brunnen

IMDb: 6.9
Genre: Stand up-komik

I släng dig i brunnen är det svensk stand up-komik som gäller för hela slanten. 63 avsnitt spelades in under 90-talet, och år 2017 nylanserades samma humorserie, och nya avsnitt spelas numera in kontinuerligt.

Sammanlagt har omkring 80 av Sveriges mest framstående komiker deltagit, inklusive Robert Gustafsson, Adde Malmberg, Peter Wahlbeck och Lennie Norman.

Veckans Brott

veckans-brott

IMDb: 8.2
Genre: Samhälle

Här debatterar programledaren Camilla Kvartoft med toppkriminologer, DNA-experter samt övriga brottsbekämpande individer. Målet består av att upplysa allmänheten om nya samt historiska brott, samt att belysa polisens arbete fram tills det att gärningspersonen (i bästa fall) ställs inför rätta.

Sportnytt

IMDb: N/A
Genre: Sport

Från morgonen tills sena kvällen bjussas vi på sportnyheter i olika former. Djupa reportage blandas med dagsfärska matchklipp – och så har det varit sedan 1977. Samma program ska även ha en eloge för att de visar i princip allt – trots att licensavgifterna som Premier League, Serie A samt La Liga tar ut säkerligen är ganska maffiga.

Vår tid är nu

vår-tid-är-nu

IMDb: 8.2
Genre: Drama

I denna kritikerrosade dramaserie följer vi en en välbeställd familj som gör sitt för att deras restaurang, Djurgårdskällaren, återigen ska kunna bli lyckosam. Vår tid är nu är en av SVTs största satsningar någonsin, och sammanlagt hittar ni 30 avsnitt som finns uppdelade i 3 säsonger.

Allt för Sverige

allt-för-sverige

IMDb: 8.3
Genre: Drama/Reality

Allt för Sverige började sändas år 2011, och är med handen på hjärtat lite av en rip-off på NRK-serien Alt for Norge – men det struntar vi i. Mer specifikt handlar serien av ett gäng svenskamerikaner som reser till vårat avlånga land för att få veta mer om sitt ursprung.

Detta försvåras dock av att en av de deltagande tvingas lämna serien för varje avsnitt som går – och därmed går miste om chansen att göra släktträdet komplett. I övrigt vann serien en Emmy år 2015, och leds fortfarande av Anders Lundin.

Varan-TV

varan-tv

IMDb: 8.2
Genre: Komedi

Varan-TV började sändas år 1997, och blev genast en stor succé. Bakom serien hittar vi humorgruppen Varanteatern, som bjussar på alltifrån förinspelade sketcher till live-inslag. Sammanlagt släpptes 14 avsnitt uppdelat på två säsonger, och ni som har missat denna pärla på grund av låg ålder eller ren otur gör bäst i att kika på den bums.

Svensson Svensson

svensson-svensson

IMDb: 6.6
Genre: Komedi

Här träffar vi på den visa familjemodern Lena (Suzanne Reuter) och den vulgäre, men samtidigt väldigt humoristiske (Gustav) Allan Svensson – som är herrn i huset. Det första avsnittet sändes år 1994, och sedan dess har mycket hänt. 50 avsnitt har spelats in, två långfilmer har släppts – och i korthet kan produktionen räknas som fullständigt kultförklarad.

Tusenbröder

tusenbröder

IMDb: 8.2
Genre: Drama/Thriller

I Tusenbröder träffar vi på Hoffa (Ola Rapace), en godhjärtad man som egentligen inte vill göra någon illa – men på grund av egen dumhet samt ett par minst sagt opålitliga kamrater tar han sig vatten över huvudet. Serien finns att tillgå i totalt tre säsonger, och avslutas med en riktigt maffig långfilm – som även den finns tillgänglig på SVT Play.

Reuter & Skoog

reuter-och-skoog

IMDb: 6.5
Genre: Komedi

I den kultklassade komediserien Reuter & Skoog träffar vi på Susanne Reuter och Ulla Skoog, som tillsammans bjussar på ett antal helfestliga sketcher. Serien finns att tillgå i två säsonger – och är sedan 2013 en del av SVTs öppet arkiv-satsning.

Kvarteret Skatan

kvarteret-skatan

IMDb: 7.5
Genre: Komedi

Stora delar av den svenska humoreliten, inkl. David Batra, Johan Glans och Anna Blomberg, var på plats år 2003 – då serien släpptes. Mer specifikt tar Kvarteret Skatan plats i en generisk och ganska dyster Stockholmsförort, vilket förmodligen var den bidragande orsaken till att en så pass humoristisk stämning kunde skapas. Sammanlagt finns två säsonger att tillgå på SVT Play, men tyvärr inte långfilmen (Kvarteret Skatan reser till Laholm) – som med lite tur kan göra entré någon gång i framtiden.

Hipp Hipp!

hipp-hipp-på-svt-öppet-arkiv-och-svt-play

IMDb: 7.8
Genre: Komedi

I Hipp Hipp! träffar vi på en lång rad svenska komiker som bjussar på sketcher av olika slag. Samtliga av seriens tre säsonger finns tillgängliga i SVTs öppet arkiv-satsning, och i dessa träffar vi bland annat på ikoner såsom brandmannen ”Kaj Åke Kaj” samt den alltid lika glada (och bantande) Tiffany Persson.

Hemsöborna

hemsöborna

IMDb: 7.4
Genre: Komedi

Den senaste filmatiseringen av Hemsöborna, dvs. miniserien som släpptes mellan 1966 och 1968, finns tillgänglig i det öppna arkivet. Mer specifikt handlar den minst sagt kultförklarade serien främst om Madam Flod och Carlsson, som för övrigt verkar vara en ganska opålitlig herre.

Om ingen nitisk svenskalärare redan tvingat er, ta gärna en titt. Det finns kanske inte så många specialeffekter eller vidvinkel-scener att tillgå – men handlingen är solid även idag.

Arne Dahl

arne-dahn

IMDb: 6.7
Genre: Drama/Thriller

I denna miniserie i totalt två säsonger träffar vi på den så kallade ”A-gruppen”, en specialenhet inom rikspolisgruppen, som har i uppgift att få klarhet i synnerligt svårupplösta brott. Och då just brott inte är någon bristvara i serien ifråga blir det en hel del action som står på schemat.

Polisen i Strömstad

polisen-i-strömstad

IMDb: 6.7
Genre: Drama

Här träffar vi på polischefen Per Oscarsson, som gör sitt för att lösa diverse svåruppklarade brott. Serien togs emot mycket väl när den väl sändes, dvs. på 80- till 90-talet, då miljontals tittare följde polisdramat varje vecka. Numera finns samtliga fem säsonger lagrade i SVTs öppna arkiv, och där lär de stanna under en lång tid framöver.

Är det något sevärt SVT Play-material som glömts bort – eller har ni svårigheter att låsa upp plattformen när ni befinner er på resande fot? Om så skulle vara fallet – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

Leave a Reply

avatar
1000
  Subscribe  
Notify of