Meny

Titta på svensk tv utomlands med en VPN-tjänst

Om ni reser eller kanske till och med bor utomlands är många svenska tv-portaler helt otillgängliga. Detta då ett flertal av plattformarna kräver en svensk IP-adress för att fungera. Med en VPN-tjänst i ryggen tillåts ni ”lura systemet” och kan därmed komma åt svensk tv utomlands.

VPN-tjänsterna kapslar in hela internetuppkopplingen in i en  krypterad tunnel, och om det är en svensk VPN-server ni använder er av blir alla svenska tv-portaler tillgängliga via ett enkelt knapptryck. Detta innebär att samtliga svenska streaming-tjänster blir tillgängliga utomlands, inklusive SVT Play, Viaplay, Viafree, C More, HBO Nordic, Netflix (den svenska versionen), Boxer Play, SF Anytime samt D Play.

Utöver detta kan ni även låsa upp utländska streaming-tjänster såsom Netflix (USA), BBC iPlayer, YLE Areena, NRK Play, Disney+, Hulu, Amazon Prime samt många fler. Om en specifik streamingportal kräver att ni betalar för er, som exempelvis Viaplay, måste ni även ha ett fungerande konto för att tv-plattformen ifråga ska kunna låsas upp. Men många av de streamingportaler som nämnts ovan är ju trots allt gratis, så den problematiken slipper ni alltsomoftast.

Så ser ni på svensk tv utomlands

Är ni trötta på att alla svenska tv-kanaler är otillgängliga utomlands? Det lilla problemet kan ni rätta till via en riktigt enkel manöver:

Steg 1: Teckna er för en kompetent VPN-tjänst. CyberGhost(recension), ExpressVPN(recension) och IvacyVPN(recension) bör ses som tre mycket bra alternativ. Jag berättar lite mer om starka VPN-alternativ som klarar av att låsa upp precis allt lite längre ner i artikeln.

Steg 2: Ladda ner en VPN-app för den enhet ni använder er av. Samtliga VPN-företag som nämns i den här artikeln erbjuder VPN-appar för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS samt Android.

Steg 3: Välj en VPN-server i rätt land. Om det är en svensk streamingportal som ska låsas upp – välj en svensk VPN-server.

Steg 4: Klart! Nu kan ni kika på svensk tv utomlands. 

Hur kan svenska tv-kanaler låsas upp utomlands?

Processen är mycket enkel och går till enligt följande: En VPN-tjänst kapslar in och anonymiserar all internettrafik och låter den färdas via en VPN-tunnel. Tack vare detta kan inte diverse teleoperatörer, upphovsrättsorganisationer, skumma advokatbyråer eller andra fluktare spionera på er.

Mer specifikt byts era utländska IP-nummer ut mot svenska sådana, om ni ansluter er till en VPN-server i Sverige vill säga. Uppkopplingshastigheten kan ibland ta en liten smäll, men om ni använder er av ett kompetent VPN-alternativ är hastighetsminskningen knappt märkbar.

Är det lagligt att låsa upp svenska tv-kanaler utomlands?

Ja. Det finns inga lagar eller regler som säger att det inte skulle vara tillåtet att låsa upp svenska tv-kanaler utomlands. Många svenska streamingtjänster köper in material från stora produktions-, film- och sportbolag, som vill kunna sälja samma material flera gånger för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Detta gör att svenska tv-plattformar måste hålla sig inom sin gräns (Sverige) för att ens kunna få visa det inköpta materialet. Ni kunder ska inte straffas för att dagens licenssystem är minst sagt skruvat. Ni ska med andra ord få det ni betalar för, eller har rätt till – oavsett om ni befinner er utomlands eller i Sverige.

Vilka streamingtjänster måste låsas upp utomlands?

En del svenska streamingportaler fungerar i hela EU/EES-området, såsom i Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Grekland och Italien. Men många av dem är låsta till just Sverige, och ingen av dem är tillgängliga utanför Europa.

Om ni inte använder er av VPN-teknik för att lura systemet vill säga. Om ni reser eller bor i exempelvis USA, Kanada, Mexiko, Thailand, Vietnam, Kina, Japan, Ryssland, Australien – eller ja, någonstans utanför EU/EES-området, är en VPN-tjänst ett måste för att ni ska kunna ta del av det svenska tv-utbudet.

Bra VPN-alternativ för svensk streaming utomlands

#1. Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost toppar många listor, så även denna. Det här VPN-företaget låser upp alla tänkbara tv-plattformar, erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter (Windows, Mac, iOS, Android samt Linux) och inga säkerhetsbrister kunde identifieras vid recensionstillfället.

Utöver detta är serverparken stor som attan, och VPN-servrarna (inkl. de nordiska förstås) är rappa som bara den. Några känsliga loggar sparas inte heller, då loggavtalet är fullkomligt vattentätt. VPN-företaget har dessutom granskats av externa säkerhetsföretag, och fått grönt ljus precis varenda gång.

svt-play-cyberghost

Mer specifikt är Cyberghost det bästa allroundvalet. Prisläget ser mycket trevligt ut om ni tecknar er för det längsta VPN-abonnemanget, och om vi tänker pris kontra prestanda är de helt oslagbara. Sist men inte minst är det en 45 dagars pengarna tillbaka-garanti som gäller, oavsett vilket abonnemang ni väljer att köra på.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN presterar helt perfekt inom alla mätbara kategorier. En lång rad VPN-protokoll finns på plats (OpenVPN, PPTP och L2TP mfl.), och egenutvecklade VPN-appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter (iOS, Android, Mac och Windows). Och nepp – hastighetsläget är det inte heller något fel på.

Precis som listettan låser även ExpressVPN upp alla tänkbara tv-plattformar, såsom Netflix, BBC iPlayer – och alla svenska streamingplattformar förstås. Fildelning är dessutom fullt tillåtet precis överallt.

ExpressVPN presterar lika bra som Cyberghost, men trots att så är fallet är det andraplatsen som gäller. Detta då prisläget är något saltat. Men samtidigt – många väljer ExpressVPN i vilket fall – och det bör ses som en kvalitetsstämpel som heter duga. För att sammanfatta läget: Om ni har råd att avvara en slant extra är ExpressVPN ett utmärkt val.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3. IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN är ett mycket starkt budgetalternativ som skötte sig utmärkt vid recensionstillfället. Apparna är fiffiga, servrarna är kvicka, kundsupporten gör ett utmärkt jobb och serverparken är stor nog.

Det är inte heller några problem att installera deras VPN-tjänst i routern, och både privata IP-adresser samt Port Forwarding erbjuds som tillval. VPN-företaget låser dessutom upp precis allt i streamingväg, såsom SVT Play, C More, Viaplay, Netflix, BBC iPlayer och mycket mer.

Som ni säkert redan är med på är prisläget den största faktorn som särskiljer IvacyVPN från konkurrenterna. Samma VPN-företag är ett utmärkt val för alla som vill teckna sig för en stark VPN-lösning utan att behöva betala skjortan.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4. OVPN

ovpn-landningssida-696

OVPN är svenska på alla sätt och vis. Apparnas gränssnitt är i många fall svenska, kundsupport-gänget snackar svenska och alla guider är skrivna på exakt samma språk. Det här VPN-företaget utmärker sig främst inom ett område, dvs. när det kommer till säkerhetsläget. OVPN äger sin egen hårdvara, och tack vare det har VPN-företaget superbra koll på logghanteringen.

Utöver detta ingår även en försäkring som skyddar er mot rättegångskostnader om upphovsrättslobbyn skulle komma över kundinformation för att efter det skicka kravbrev. Men då OVPN inte sparar några känsliga loggar har den försäkringen aldrig nyttjats, och så lär det förbli även i framtiden.

Den här VPN-aktören är dessutom en av få som valt att satsa på WireGuard-protokollet fullt ut. WireGuard ska bjussa på ett bättre säkerhetsläge och snabbare hastigheter i jämförelse med OpenVPN-protokollet, som är störst i dagsläget. Somliga VPN-företag (tex. ExpressVPN) hävdar att WireGuard måste växa till sig ett snäpp, men jag anser att WireGuard bör räknas som mycket säkert – det är min bestämda åsikt.

Några egenutvecklade appar för iPhone och Android hittar vi dock inte, det är lite av en svaghet. Men om vi bortser från det lilla tillkortakommandet är OVPN ett utmärkt VPN-alternativ som bör passa i princip alla.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#5 Surfshark

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark presterar finfint, trots att de är relativt nya inom VPN-svängen. De låser upp en lång rad streamingplattformar (BBC iPlayer, SVT Play samt Netflix mfl.) och egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter (iOS, Android, Windows och Mac). Om ni vill kika på svensk tv utomlands kopplar ni helt enkelt upp er mot en svensk VPN-server, sen är det bara att tuta och köra. Så enkelt är det.

viafree-kan-låsas-upp-med-surfsharkvpn

I övrigt är serverparken relativt stor, och hastighetsläget är dessutom perfekt – så det bör aldrig vara frågan om något laggande eller buffrande.

Surfshark presterar bra, men inte lika väl som listettan Cyberghost. Allt som allt är den här VPN-aktören ett stabilt VPN-alternativ som bör övervägas, om ni inte är nöjda kan ni ju trots allt nyttja pengarna tillbaka-garantin.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Har ni låst upp svenska streamingportaler utomlands med en VPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Diskutera gärna mer i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN