Om ni reser eller kanske till och med bor utomlands är många svenska tv-portaler helt otillgängliga. Detta då ett flertal av plattformarna kräver en svensk IP-adress för att fungera. Med en VPN-tjänst i ryggen tillåts ni ”lura systemet”. Då kapslas hela internetuppkopplingen in i en krypterad krypterad tunnel, och om det är en svensk VPN-server ni använder er av blir alla svenska tv-portaler tillgängliga via ett enkelt knapptryck.

Detta innebär att samtliga svenska streaming-tjänster blir tillgängliga utomlands, inklusive SVT Play, Viaplay, Viafree, C More, HBO Nordic, Netflix (den svenska versionen), Boxer Play, SF Anytime samt Dplay.

Utöver detta kan ni även låsa upp utländska streaming-tjänster såsom Netflix (USA), BBC iPlayer, YLE Areena, NRK Play, Disney+, Hulu, Amazon Prime samt många fler.

Om en specifik streamingportal kräver att ni betalar för er, som exempelvis Viaplay, måste ni såklart ha ett fungerande konto för att tv-plattformen ifråga ska kunna låsas upp. Men många av de streamingportaler som nämnts ovan är trots allt gratis.

Så ser ni på svensk tv utomlands

Är ni trötta på att alla svenska tv-kanaler är otillgängliga utomlands? Det lilla problemet kan ni rätta till via en riktigt enkel manöver:

Steg 1: Teckna er för en kompetent VPN-tjänst. ExpressVPN(recension) och Surfshark(recension) kan ses som två mycket bra alternativ.

Steg 2: Ladda ner en VPN-app för den enhet ni använder er av. Både ExpressVPN samt Surfshark erbjuder VPN-appar för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS samt Android.

Steg 3: Välj en VPN-server i rätt land. Om det är en svensk streamingportal som ska låsas upp – välj en svensk VPN-server.

Steg 4: Klart! Nu kan ni kika på svensk tv utomlands.

svt-play-kan-låsas-upp-med-surfshark

Hur kan svenska tv-kanaler låsas upp utomlands?

Processen är mycket enkel och går till enligt följande: En VPN-tjänst kapslar in och anonymiserar all internettrafik och låter den färdas via en VPN-tunnel. Tack vare detta kan inte diverse teleoperatörer, upphovsrättsorganisationer, skumma advokatbyråer eller andra fluktare spionera på er.

Mer specifik byts era utländska IP-nummer ut mot svenska sådana, om ni ansluter er till en VPN-server i Sverige vill säga. Uppkopplingshastigheten kan ibland ta en liten smäll, men om ni använder er av ett kompetent VPN-alternativ är hastighetsminskningen knappt märkbar.

Är det lagligt att låsa upp svenska tv-kanaler utomlands?

Ja. Det finns inga lagar eller regler som säger att det inte skulle vara tillåtet att låsa upp svenska tv-kanaler utomlands. Många svenska streamingtjänster köper in material från stora produktions-, film- och sportbolag, som vill kunna sälja samma material flera gånger för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta gör att svenska tv-plattformar måste hålla sig inom sin gräns (Sverige) för att ens kunna få visa det inköpta materialet.

Ni kunder ska inte straffas för att dagens licenssystem är minst sagt skruvat. Ni ska med andra ord få det ni betalar för, eller har rätt till – oavsett om ni befinner er utomlands eller i Sverige.

viafree-kan-låsas-upp-med-surfsharkvpn

Vilka streamingtjänster måste låsas upp utomlands?

En del av de streamingportaler som nämnts fungerar i hela EU/EES-området, såsom i Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Grekland och Italien. Men många av dem är låsta till just Sverige, och ingen av dem är tillgängliga utanför Europa. Om ni inte använder er av VPN-teknik för att lura systemet vill säga.

Om ni reser eller bor i exempelvis USA, Kanada, Mexiko, Thailand, Vietnam, Kina, Japan, Ryssland, Australien – eller ja, någonstans utanför EU/EES-området, är en VPN-tjänst ett måste för att ni ska kunna ta del av det svenska tv-utbudet.

Vilka VPN-aktörer låser upp svenska tv-kanaler utomlands?

Sammanlagt har omkring 60 VPN-aktörer recenserats, och de bästa alternativen hittar ni alltid på topplistan. Men om ni inte vill klicka er vidare kan ExpressVPN(recension) och Surfshark(recension) nämnas som två mycket bra alternativ.

Låser ni upp svenska streamingportaler utomlands? Och om så är fallet – är ni nöjda? Diskutera gärna mer i kommentarsfältet nedan.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn