Finlandssvenskar. Eller ja, alla som bor utanför Finlands gränser kan inte ta del av YLE Areenas utbud. Men det är ingen större fara. Med en kompetent VPN-tjänst kan ni ”lura systemet”, för att därmed låsa upp YLE Areena var ni än befinner er.

Vad är YLE Areena?

YLE Areena, YLE Arenan eller YLE Play (kärt barn har många namn) är tre ord som beskriver exakt samma sak; Finlands Public Service-plattform. Väl där hittar ni filmer, tv-serier, radioprogram, podcastar samt mycket mer. Ni kan även kika på följande tv-kanaler live:

  • Yle TV1
  • Yle TV2
  • Yle TEEMA FEM
  • TV Finland

kanaler-på-yle-areena

YLE grundades år 1926, och då var det radiosändningar som gällde för hela slanten. Tv-sändningarna tuffade igång först år 1957. Om vi vrider fram klockan till 1969 fanns två tv-kanaler på plats: YLE 1 och YLE 2, och år 1977 sändes alla kanaler i färg.

YLE Areena då? När hoppade de igång egentligen? Svaret är år 2007, samma år som SVT Play öppnade sina portar.

Varför är tv-plattformen otillgänglig utanför Finland?

YLE köper in material från stora produktionsbolag, som i sin tur tvingar YLE att sätta upp brasklappar. Filmbolagen kommer med följande ramsor:

”Ni får bara visa det material ni köper in i Finland. Om ni vill kunna erbjuda samma tv-serier och filmer utanför Finlands gränser måste ni betala betydligt mer.”

Och YLE har tyvärr inte mycket att sätta emot. De måste följa spelreglerna, precis som SVT, Netflix, BBC iPlayer, Viaplay och resten av gänget tvingas göra. Det bästa vore förstås om YLE fick visa alla filmer och tv-serier överallt, men så länge licenssystemet fungerar som det gör tvingas de kompromissa.

Är det lagligt att låsa upp YLE?

Ja, absolut. Det finns inget som säger att YLE inte får låsas upp i utlandet, dvs. utanför Finlands gränser. YLE surnade dock till på VPN-företagen år 2018. Samma år försökte de blockera all VPN-trafik. Men det hade de inget för, de VPN-företag som listas i artikeln klarar fortfarande av att låsa upp YLE precis överallt.

Är programmen textade?

Ja. Många program innehåller finsk text, och ungefär hälften av tv-serierna och filmerna erbjuder ett svenskt textspår.

Gör så här för att låsa upp YLE Areena

Om ni besöker YLE-plattformen från Sverige får ni följande skylt uppkörd i ansiktet:

yle-arenan-utan-vpn

Den säger att YLE är otillgängligt och vill att ni bekräftar att ni bor i Finland (via en Bank-ID-lösning på Soumi.fi). Det är dock rent trams – ni ska inte behöva bekräfta vem ni är bara för att kunna kika på lite YLE-material.

Följ stegen nedan så är ni igång på några minuter:

Steg 1: Teckna er för en VPN-tjänst som klarar av att låsa upp YLE Areena. Cyberghost(recension) och OVPN(recension) har optimerat sina VPN-servrar för att klara av den bedriften.

Steg 2: Ladda ner en VPN-app för den enhet ni använder er av. Cyberghost erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS samt Android – och de fungerar utmärkt.

Steg 3: Logga in i VPN-appen och koppla upp er mot en finsk streamingserver.

finsk-streamingserver-för-finland

Steg 4: Besök YLE Areena och skapa ett användarkonto. Om ni använder en VPN behöver ni inte bekräfta att ni bor i Finland.

yle-bekräfta-hemkommun

Steg 5: Grattis. YLE Areena är upplåst och ni kan nu strömma hur mycket material ni vill.

yle-arenan-med-cyberghost

Vad har YLE Areena att bjuda på?

Vi har konstaterat att fyra live-tv-kanaler finns tillgängliga, tillsammans med tv-serier, filmer, dokumentärer och mycket annat. Men ni har inte fått några konkreta exempel, och det problemet tar vi tag i bums.

Tre av de bästa tv-serierna på YLE Areena

Tunn is

tunn-is

IMDb: 5.9
Genre: Drama/Thriller

I Tunn is attackeras ett forskningsfartyg som ligger och puttrar utanför Grönland, och som en konsekvens av det blir det kaos inom den svenska regeringen. I huvudrollerna hittar vi bland annat Lena Endre och Bianca Kronlö.

Serien sänds även på C More, men om ni streamar via YLE Areena behöver ni inte betala ett skvatt.

Tillbaka till Aidensfield

heartbeat-serie

IMDb: 6.8
Genre: Drama

I Heartbeat, eller Tillbaka till Aidensfield, träffar vi på en engelsk polisman, Nick Rowan, som ska skapa sig ett nytt liv i småstaden Aidensfield. Serien är en riktig långkörare och finns i sammanlagt 18 säsonger (372 avsnitt).

Ni blir dock utan Hollywood-inspirerade biljakter och skottlossningar var femte minut, men trots att så är fallet verkar många gilla serien, som faktiskt är riktigt charmig.

Doctor Who

doctor-who-på-bbc-iplayer

IMDb: 8.6
Genre: Drama/Äventyr

YLE Areena är en av få tv-plattformar som kommit över Doctor Who. Väl där får vi träffa en tidsresande rackare, ”The Doctor”, som reser både fram och tillbaka i sitt rymdskepp, T.A.R.D.I.S. Trots att originalskådespelaren David Tennant hoppat av är serien fortfarande ruskigt populär.

Tänk gärna på att avsnitten ploppar upp och tas ner i väldig fart. Förmodligen då BBC är hårda med sina licensregler.

Tre av de bästa filmerna på YLE Areena

Dansar med vargar

dances-with-wolves

IMDb: 8.0
Genre: Drama/Äventyr

Kevin Costner spelar huvudrollen i den här godbiten från 1990. Han porträtterar krigshjälten löjtnant Dunbar, som blir beordrad att kriga på västfronten. Väl där hittar han inga krigskamrater, utan blir istället bundis med ett gäng vargar och en indianstam.

Den engelske patienten

den-engelske-patienten

IMDb: 7.4
Genre: Drama/Romantik

The English Patient, eller Den engelska patienten är baserad på en bok med samma namn, och handlar om en fransk-kanadensisk sjuksköterska som träffar på en patient som är mycket skadad. Han kommer bara ihåg att han är från England samt att han är gift, efter det tar det stopp.

När lammen tystnar

lammen-tystnar

IMDb: 8.9
Genre: Drama/Skräck

Hör träffar vi på Jodie Foster, som jagar den inte helt mentalt friske Anthony Hopkins. Foster spelar en nyutexaminerad beteendeexpert som arbetar för FBI. Hon får även möjlighet att intervjua Hannibal Lecter i förhoppning att han kan hjälpa till vid en mordutredning. Men Hannibal är slug, och har inga planer på att fortsätta vara inspärrad.

Sammanfattning

Att låsa upp YLE Areena från utlandet är lätt som attan, med rätt VPN-tjänst vill säga. Cyberghost(recension) och OVPN(recension) är två av få VPN-företag som klarar av att överlista YLE:s ganska kraftfulla motåtgärder. Om det är någonting som är oklart – hojta gärna till i kommentarsfältet.

Leave a Reply

avatar
1000
  Subscribe  
Notify of