Det finns många fördelar med att förvandla sin vanliga router till en VPN-router. Diverse snokande myndigheter samt kravbrevsskickande upphovsrätts-organisationer får alla foten vid dörren – samtidigt som säkerhetsläget får sig en rejäl knuff i rätt riktning.

För att kunna skydda era enheter med hjälp av VPN-tekniken måste ni oftast använda er av VPN-appar. En del av dessa fungerar hur bra som helst, medans andra är både buggiga samt osäkra. Om ni installerar VPN-tjänsten direkt i routern slipper ni allt vad VPN-appar heter, och samtliga enheter som ansluts kan därmed skyddas per automatik. Och för att härma amerikanarna en stund: ”But wait, there’s more”. Det finns ett stort antal fördelar med att skaffa sig en VPN-router, och samtliga av dessa går vi igenom snart.

Transparens: VPNBasen tjänar pengar på att förmedla VPN-tjänster, men vi rekommenderar aldrig undermåliga VPN-paket och alla recensioner är 100% ärliga (och ibland väldigt hårda). Läs gärna mer om recensionsprocessen går till här.

Vilka fördelar erbjuder en VPN-router?

Att prångla in VPN-uppkopplingen i routern kan verka omständligt. Och visst, ibland kan routrar behöva flashas och nya routrar behöva köpas in, men allt som allt är installationen en ganska smärtfri process. I många fall behöver ni inte ens köpa en ny router – om den ni har i nuläget i tillräckligt kraftfull vill säga.

Så fort ni tagit reda på huruvida den router ni använder er av i dagsläget håller måttet eller inte måste en VPN-tjänst införskaffas. Dessa är lyckligtvis ganska billiga, och kostar oftast omkring 15 till 50 kronor per månad.

Nedan går vi igenom några av de fördelar som en VPN-router för med sig;

#1 VPN-uppkopplingen är påslagen dygnet runt

Den VPN-mjukvara som går att hitta för tex. Windows, iOS, Android och alla andra enheter har en stor nackdel: Den måste aktiveras manuellt. Om ni prånglat in VPN-tjänsten direkt i routern slipper ni logga in i VPN-apparna i tid och otid, och tack vare detta sparas en hel del tid. Inga jobbiga uppdateringar måste utföras. Glömda lösenord, jobbiga omstarter – allt sådant lafs kan ni glömma. Med en VPN-router fungerar allting helt sömlöst – precis som det ska vara.

#2 Ni kan koppla upp hur många enheter som helst

Nästan alla VPN-leverantörer kör med marknadsförings-dängor såsom: ”Nu kan ni koppla upp hela 10 enheter samtidigt”, eller ”Om ni väljer att satsa på oss kan ni koppla upp ett obegränsat antal enheter”. Med en VPN-router kan ni högaktningsfullt skita i det snacket. En router räknas alltid som en enhet – oavsett hur många andra enheter som ansluts.

#3 Alla enheter som ansluts får ett ökat skydd

Samtliga enheter som kopplas upp mot VPN-routern får ta del av alla fördelar som VPN-tekniken för med sig. Så fort en ny enhet kopplats upp skyddas den per automatik – vilket kan vara smidigt om envisa familjemedlemmar eller vänner vägrar installera diverse VPN-appar.

Nåväl finns det några nackdelar med att skaffa sig en VPN-router? Det finns egentligen bara en sådan: Hastighetsläget kan försämras marginellt – och mer än så om ni väljer att satsa på en VPN-tjänst som inte håller måttet. Men med de VPN-alternativ som ni hittar lite längre ner i artikeln bör ni inte märka av någon hastighetsminskning alls.

Nu har vi gått igenom många av de fördelar och nackdelar som en VPN-router bjussar på. Med detta sagt blir det dags att ge lite tips till alla er som inte förfogar över en VPN-router i dagsläget.

Måste ni verkligen köpa en ny router?

#1 Är er nuvarande router kraftfull nog?

För att ta reda på huruvida den router ni använder er av just nu lirar bra med diverse VPN-tjänster bör ni först och främst kika i användarmanualen. Men då de papperslapparna oftast är uppeldade i närmsta sopanläggning är det smidigast om ni söker på: [Din routermodell] + [VPN] via Google eller Bing. Om ni väljer att göra så bör det dyka upp mängder med matnyttig information.

roter-googlesökning
Varsågoda – skamlig reklam för min egen webbsajt..

Använder ni fortfarande den router som operatören skickade med när ni tecknade er för internetabonnemanget? Om så är fallet måste ni med stor sannolikhet köpa en ny och mer kraftfull router. Den gamla klenoden kan ni alltid använda som en åtkomstpunkt för att förstärka det nya nätverket, och om inte det passar kan ni ge bort den till någon med låga krav eller förgylla närmsta soptipps elektronikskrots-avdelning.

#2 Måste en ny router införskaffas?

Om den router ni förfogar över i dagsläget är för prestandasvag måste en ny router köpas in. Tumregeln säger: Routrar som kostar mindre än 2.000 kronor i elektronikhandeln ger ofta en ganska dassig VPN-upplevelse. VPN-tjänster kräver ordentligt med hårdvarukräm – och budget-routrarna håller oftast inte måttet.

Vilka valmöjligheter finns?

Mer specifikt finns det i princip tre alternativ att välja på när det kommer till just VPN-routrar, och dessa går vi igenom nu.

#1 Köp en färdig-flashad router

Att köpa en färdig-flashad router kan vara ett bra val för nybörjare som tack vare detta slipper en (för dem) ganska komplicerad installationsprocess. Prisnivån är dock snäppet högre – och ni betalar en ganska hög premiumavgift för någonting som ni kan utföra helt själva.

Rekommenderas färdig-flashade routrar? Nej, inte ens för nybörjare. Att betala för någonting som kan göras i en handvändning är knappast att betrakta som en bra idé.

#2 Köp en OpenVPN-router

Som rubriken säger kan ni välja att använda er av en router med inbyggt OpenVPN-stöd, vilket innebär att i nästan alla VPN-tjänster kan installeras på bara några klick. Med andra ord: En renodlad OpenVPN-router behöver aldrig flashas, och nya uppdateringar får ni ta del av regelbundet och helt automatiskt.

vilfo-hårdvara

Men vilka OpenVPN-routrar håller måttet? Den svenskutvecklande VPN-routern Vilfo kan nämnas som ett extremt högpresterande, men ganska kostsamt alternativ. I övrigt kan även Asus och Netgears toppmodeller rekommenderas, då även de presterar mycket bra när det kommer till just VPN-uppkopplingar.

Rekommenderas OpenVPN-routrar? Ja, dessa typer av routrar är oftast riktiga prestandamonster som både är lätta att underhålla samt att installera. Routrar med OpenVPN-stöd är det absolut bästa valet – åtminstone i mina ögon.

#3 Flasha den router ni äger i dagsläget

Att flasha, eller att installera ett nytt operativsystem på den router ni redan äger – kan vara en ganska bra väg att gå. Mest populära är för närvarande DD-WRT samt Tomato-programvarorna, som betraktas som mest säkra och funktionsrika. Båda av dessa körs på en helt öppen källkod, och bjussar på en ganska lång rad fördelar.

Både Tomato och DD-WRT kan:

 • Förbättra säkerhetsläget
 • Förbättra routerns räckvidd
 • Användas tillsammans med nästan alla VPN-tjänster
 • Täppa till säkerhetshål som routertillverkarna missat
 • Bjussa på mer avancerade extrafunktioner såsom tex. bättre bandbreddsallokering (QoS)

Men där tar likheterna slut, och nu går vi in på hur de båda programvarorna skiljer sig åt.

DD-WRT kan installeras på långt fler routermodeller än vad Tomato tillåter. De mest populära funktionerna består bland annat av att ni tillåts justera styrkan på WiFi-signalen samt tillåts skapa WiFi-hotspots. DD-WRT-programvaran fungerar tillsammans med routrar från följande tillverkare:

 • Linksys
 • Netgear
 • Asus
 • TP-Link
 • D-Link

Och många fler. Om ni vill kunna söka på vilka routermodeller som stöds bör ni kika vidare i DD-WRT-databasen.

dd-wrt-databasen

Tomato innehåller fler avancerade funktioner, och här kan ni även koppla upp er mot två VPN-servrar samtidigt – tillsammans med mycket annat. Den största nackdelen består av att Tomato inte stöds av särskilt många routermodeller.

Om ni vill läsa mer om just Tomato-programvaran samt de modeller som stöds bjussar Wikipedia på mycket matnyttig information.

Men innan ni sätter igång med själva flashningen, kontrollera att er routermodell stöds. Många routertillverkare säger att just deras modeller fungerar finfint med både Tomato och DD-WRT, men det är långtifrån alltid som de vackra fraserna stämmer överens med verkligheten.

Om ni väljer att försöka flasha en router som inte kan flashas blir internetspridaren helt obrukbar, och istället för en VPN-router får ni dras med ett glorifierat bokstöd – vilket förmodligen inte är särskilt skoj.

Rekommenderas egenflashade-routrar? Ja, Men bara för avancerade användare. För nyinvigda kan en flashning av routerns programvara visa sig vara ganska svår. Men för vana dataanvändare bör den manövern inte vara något större problem.

Många routertillverkare, såsom Asus och Netgear, erbjuder fabriksinstallerad mjukvara som ger ett utmärkt stöd för just VPN-användning – så en flashning är långtifrån ett måste nuförtiden.

Vilka VPN-tjänster passar bäst för routrar?

När det kommer till just VPN-tjänsterna bör ett starkt alternativ väljas, som bjussar på snabba hastigheter samt en supportavdelning som inte går av för hackor. Med detta sagt finns det ett antal faktorer som är extra viktiga när det kommer till just VPN-routrar:

Hastighetsläget måste vara perfekt. Att behöva dras med halvtaskiga serverhastigheter är aldrig okej. När ni kopplar upp er mot en VPN-router ska ni kunna känna att de hastigheter ni får ut räcker för precis allt: inklusive tex. streaming, IPTV samt spelande.

Supportavdelningen måste hålla måttet. Att behöva vänta flera dagar på att få ett vettigt svar, eller att få ett kort svar med en direktlänk till någon dåligt uppstyrd FAQ-sida ska aldrig accepteras. Supportpersonalen ska kunna förklara hur installationen går till på ett begripligt sätt – eller åtminstone kunna peka åt en välskriven guide som beskriver installationsförloppet i detalj.

Tomato och DD-WRT ska ha fullt stöd. De två precis nämnda router-programvarorna måste lira finfint med VPN-tjänsten ifråga – då dessa är mycket populära. Vissa VPN-aktörer, såsom ExpressVPN, har tom. skapat en egen routerprogramvara som kan vara värd en närmare kik.

Många andra faktorer kan vara av stor vikt. Om upphovsrättslobbyn skickar in någon konstig förfrågan, vad händer då? Om ni ångrar er, har ni rätt att begära tillbaka de pengar ni investerat? Hur ser prisläget ut? Samtliga av de faktorer som precis nämnts bör beskrivas som viktiga.

Nedan följer ett antal högpresterande VPN-alternativ som alla passar bra för just routrar:

#1. Cyberghost – ett högpresterande VPN-val för routrar

cyberghost-router

Cyberghost gör i princip allt rätt. Det är bra kräm i VPN-servrarna, säkerhetsläget är perfekt och alla utländska (och svenska) streamingtjänster kan låsas upp hur enkelt som helst. I skrivande stund lirar Cyberghost utmärkt med både Tomato och DD-WRT. Om ni behöver lite extra hjälp svarar support-medarbetarna oftast inom någon minut, om ni väljer att kontakta dem via chattklienten vill säga.

Egenutvecklade appar finns tillgängliga för Windows, Mac, iOS samt Android, och Linux – om ni är beredda att använda er av kommandotolken. I övrigt är det sju samtida uppkopplingar som gäller – eller sex stycken + routern vill säga.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2. ExpressVPN – ett dyrt men effektivt allroundval

expressvpn-router

ExpressVPN är ett utmärkt val för alla som vill installera en VPN-tjänst i routern. VPN-företaget har till och med tagit fram en egen router-programvara som kan användas på en lång rad modeller.

Men om inte det passar lirar VPN-företaget även bra med Tomato, OpenWrt, DD-WRT – och om ni skulle fastna under installations-processen eller någon annanstans svarar kundsupport-gänget oftast inom 30 sekunder.

I övrigt finns egenutvecklade appar tillgängliga för alla vanliga enheter (Windows, Linux, Mac, iOS och Android), säkerhetsläget är perfekt och VPN-servrarna är kvicka som få. I korthet är ExpressVPN det bästa valet för alla er som vill ha en VPN-router av rang. De är dock lite väl mycket dyrare än Cyberghost, och hamnar därför ”bara” på en andra plats.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$6.67
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#3. OVPN – ett stabilt och svenskt VPN-val för routrar

ovpn-landningssida-696

OVPN är ett högpresterande VPN-alternativ som utmärker sig på många sätt. Servrarna är relativt kvicka, säkerhetsläget ser mycket trevligt ut och alla guider som finns att tillgå är skrivna på svenska. Ni blir med andra ord helt utan Google Translate-översatta råd och guider (guiderna är mycket bra utformade) – och om någonting skulle vara oklart är kundsupporten öppen under kontorstid. Om ni skulle missa den deadlinen får ni ett träffsäkert svar dagen efter – och när ni väl haffat en i gänget går det undan som bara den.

Följande router-programvaror stöds:

 • AsusWRT
 • DD-WRT
 • EdgeOS
 • OpenWRT
 • OPNsense
 • Tomato
 • pfSense

Och i övrigt är det egenutvecklade VPN-appar som gäller för PC och Mac, och i skrivande stund kan maximalt fyra samtida enheter kopplas upp.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

FaktaInfo
Antal servrar83+ i 13+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåts4
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com (recension)

#4 Surfshark – det mest prispressade valet för VPN-routrar

surfshark-logo-landningssida-696x

Surfshark utmärker sig på ganska många sätt, inte minst när det kommer till just prisläget – som kan beskrivas som mycket svårslaget. Både DD-WRT samt Tomato-programvarorna stöds fullt ut, och om ni skulle ha problem vid installationen svarar supportmedarbetarna oftast inom 15 sekunder – åtminstone enligt mina erfarenheter.

I övrigt är serverparken enorm, och framförallt välsmord. Det är heller inga problem att låsa upp diverse streamingtjänster såsom Netflix, BBC iPlayer eller SVT Play – och utöver detta är säkerhetsläget helt perfekt. Surfshark är med andra ord ett mycket bra val för alla som vill kunna pressa sina VPN-router till bristningsgränsen.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

FaktaInfo
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.99
WebbsidaSurfshark.com (recension)

#5. NordVPN – ett starkt och säkert val för routrar

nordvpn-logo-landningssida-696x

NordVPN är ytterligare ett bra val för just VPN-routrar. Alla större streamingtjänster kan låsas upp, servrarna är rappa som bara den och ett bra stöd ges för följande router-programvaror:

 • ASUS Merlin
 • DD-WRT
 • Tomato
 • pfSense
 • OpenWRT

Samt många fler. I övrigt ingår allt som man kan förvänta sig av en premiumleverantör: Kill Switch-lösningar för många typer av enheter, ett utmärkt säkerhetsläge, double VPN-stöd samt mycket mer – och allt till ett riktigt överkomligt pris.

Testa NordVPN nu!

I NordVPN:s recension kan du läsa mer om allt som gör dem unika.

FaktaInfo
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#6 IPVanish – ett mångsidigt val för router-ägare

ipvanish-logo-landningssida-696x

IPVanish erbjuder en högpresterande samt prispressad VPN-tjänst, och stödet för just VPN-routrar är stort. Följande routertillverkare stöds helt och hållet:

 • Asus
 • TP-Link
 • D-Link
 • Belkin
 • Netgear

Samt många fler. I övrigt är servrarna relativt kvicka, egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter (Windows, Linux, Mac, iOS och Android) och 10 enheter (9 + routern) kan vara uppkopplade på en och samma gång.

Testa IPVanish nu!

Läs mer om hur IPVanish presterar i recensionen.

FaktaInfo
Antal servrar1300+ i 75+ länder
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Tomato stödsJa
DD-WRT stödsJa
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal samtida enheter som tillåts10
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$6.49
WebbsidaIPVanish.com (recension)

Avslutande ord och rekommendationer

Att förvandla en vanlig router till en VPN-router är i regel ganska enkelt, och om ni vill göra så finns det många vägar att gå. Färdig-flashade routrar kan köpas in, och den router ni äger i nuläget kan flashas med ett nytt operativsystem. Men när många av routertillverkarnas toppmodeller kan förvandlas till VPN-routrar via ett fåtal steg bör den vägen ses som det bästa valet. Med andra ord: De routrar som bjussar på OpenVPN-stöd direkt från fabriken – dvs. helt utan att flashas, rekommenderas starkast.

När det kommer till just VPN-tjänsterna är ett bra hastighetsläge, en kunnig supportavdelning samt ett bra stöd för både Tomato och DD-WRT ett måste. I korthet: För att en VPN-router ska få visa vad den går för måste den arbeta i tandem med en VPN-tjänst som håller måttet. I mina ögon är Cyberghost(recension) det bästa valet för i princip allt, inklusive routrar, men i slutändan är det såklart ni som bestämmer.

Äger ni en VPN-router? Och om så är fallet, är ni nöjda? Diskutera gärna mer i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments