Vilfo.com
En utmärkt VPN-router
Uppdaterad: 2023-01-14
Besök Vilfo.com
Besök Vilfo.com
Höjdpunkter
  • Utmärkt kundsupport
  • Kraftfull hårdvara
  • Begripliga funktioner
  • Vissa funktioner bakom betalvägg
  • Inte helt perfekt trådlös prestanda
Betyg:
7.3
Prestanda
10
Trådlös hastighet
7
Kundsupport
10
Pris
2
Betyg:
7.3
Besök Vilfo.com
Meny
Vilfo.com
En utmärkt VPN-router
Uppdaterad: 2023-01-14
Besök Vilfo.com
Besök Vilfo.com
Höjdpunkter
  • Utmärkt kundsupport
  • Kraftfull hårdvara
  • Begripliga funktioner
  • Vissa funktioner bakom betalvägg
  • Inte helt perfekt trådlös prestanda
Betyg:
7.3

Recension: Vilfo – en OpenVPN-router med klös

Det finns ett större gäng masstillverkade routrar som sägs ska fungera bra med diverse VPN-tjänster, men så är sällan fallet. Somliga köper till och med datorer av olika slag för att dessa ska fungera som VPN-routrar, vilket känns lite väl häftigt i mina ögon.

I denna artikel granskar vi den svenskutvecklade VPN-routern Vilfo ända in i sömmarna. Vilfo är framtagen av personerna bakom VPN-tjänsten OVPN, och erbjuder bättre hårdvaruprestanda i jämförelse med nästan samtliga konsumentroutrar.

En sammanfattning för dig som har bråttom!

Vilfo är en utmärkt VPN-router med snygg design, och såväl ett smart samt genomarbetat gränssnitt. Kundsupportpersonalen hjälper dig både före samt efter installationen, och den enda nackdelen är att den trådlösa prestandan är relativt medioker.

Du kan dock lösa det problemet genom att låta din nuvarande router fungera som accesspunkt.

Idag kostar Vilfo cirka 4 000 kr och då inkluderas såväl frakt som moms.

Värt att veta är även att Vilfo efter ett år tar ut en prenumerationsavgift på mellan cirka 50 och 80 kr för att du ska kunna använda alla funktioner på routern. Det är något som många läsare har reagerat negativt på. Läs gärna mer om prenumerationsavgiften längre ner i artikeln.

Besök Vilfo.com

I marknadsföringsmaterialet som vi hittar på Vilfo.com ser vi snabbt att hårdvaran biffats till rejält, både vad gäller det RAM-minne som inkluderats såväl som CPU-prestandan. De skriver också att WiFi-delen är enhetens svagaste kort, vilket såklart måste testas närmare.

Rent spontant måste jag säga att jag gillar den ärliga marknadsföringen, då man på ett enkelt sätt vet vad vi får. Man behöver med andra ord inte stå ut med några jobbiga marknadsföringsbegrepp såsom ”Blazing Mega Power Super Speed”, som i princip alla amerikanska routeråterförsäljare använder sig av.

Nåväl. Jag har blivit utlovad en kompetent VPN-router som ska vara både kvick och bjuda på en lång rad extrafunktioner, och i recensionen nedan får vi reda på hur det vita vidundret klarar sig.

På plussidan (+)

Designen är snygg och stilren

vilfo-routern-sida-vid-sida

Som du säkert vet kommer routrar i många olika former och stilar. Vissa är formade som ren rama rymdskepp, medan andra är betydligt trevligare att stirra på. Vilfo hör till det senare gänget. Det var en kompakt, stilren och faktiskt riktigt snygg router som dök upp ur kartongen.

Enheten är 4,2 cm hög, 18 cm bred och 12 cm djup. Några blinkande lampor blir man dock utan, men det gör ingenting, dessa är mera av ett irritationsobjekt i mina ögon. Ovandelen är snyggt mönstrad och på baksidan återfinns även hål för väggupphängning, om det är någonting som lockar.

Programvaran är lättbegriplig

I produktförpackningen återfinns allt som behövs för att man ska kunna komma igång: Routern, två antenner, en nätverkskabel, nätdelen samt en snabbinstallations-guide. Antennerna är för övrigt lättmonterade och kan skruvas upp på cirka en halv minut.

När routern väl placerats på ett lämpligt ställe och den varit påslagen någon minut kunde jag ta mig till installationsgränssnittet. Från start är nätverket helt öppet, så att koppla in routern för första gången för att sedan åka och fika är en rätt dum idé.

Installationsgränssnittet består av en ganska enkel och självförklarande femstegsprocess som är ganska snabbt överstökad.

vilfo-installationsgränssnitt-1

I installationsgränssnittet uppdateras även routermjukvaran per automatik (om det behövs, vill säga), och under de två sista stegen kan man lägga till sina VPN-abonnemang.

Att lägga till sitt abonnemang är dock inget måste, om du vill kan du applicera den informationen vid ett senare tillfälle.

välj-vpn-leverantör-med-vilfo

Då det är OpenVPN-standarden som gäller fungerar Vilfo utmärkt med i princip alla VPN-tjänster som finns på marknaden.

För något år sedan samarbetade Vilfo-teamet med omkring åtta VPN-företag, men numera inkluderas hela 24 VPN-leverantörer som samarbetspartners.

Nedan följer ett mindre axplock av de VPN-tjänster som fungerar tillsammans med Vilfos enklicks-installation:

  • OVPN (Gratis Multihop i 2 år)
  • ExpressVPN (3 månader gratis)
  • NordVPN (78 % rabatt på det längsta abonnemanget)

De enda större VPN-leverantörer som i dagsläget inte har stöd för snabbinstallationen är Cyberghost, Surfshark och Trust.Zone. Men om du inte är rädd för att kavla ner ärmarna lite fungerar alla VPN-tjänster utmärkt tillsammans med Vilfo.

Läs mer: Stort test av de bästa VPN-tjänsterna för routrar

Mitt omdöme gällande VPN-hubben

Då det är en VPN-router som recenseras är kraven extremt höga när det kommer till VPN-hubben. Och yes – Vilfo levererar ordentligt.

Bra och överskådlig information under ”Dashboard”

vilfos-huvudgränssnitt

I huvudgränssnittet, det vill säga dashboard, återfinns den viktigaste statistiken som presenteras på ett snyggt och sammanfattat sätt.

Läs mer: Så installerar du en VPN-tjänst i din router

Vid dashboard-fliken får man även reda på hur många enheter som är uppkopplade, hur mycket bandbredd som förbrukas samt hur mycket trafik som går via internetleverantören kontra VPN-uppkopplingen.

Nya enheter läggs till och grupperas under ”devices”

gränssnitt-för-enheter

Vid fliken ”devices” återfinns alla enheter som är uppkopplade mot nätverket, och samtliga av dessa kan delas in i olika grupper på ett ganska enkelt sätt. Jag valde själv att VPN-skydda mina egna enheter, medan gästerna fick nöja sig med Bahnhof-uppkopplingen.

I korthet: Grupperings-funktionen är helt fantastisk, och det är i mina ögon här som mjukvaran glänser som mest.

Men varför blir du så imponerad av att man kan dela in enheterna i grupper?

Det ska jag förklara nu. Då man kan dela in enheterna i olika grupper kan exempelvis Chromecast-stickan vara uppkopplad mot en brittisk VPN-server medan tv:n får hålla tillgodo med en amerikansk VPN-server.

Tack vare denna lilla manöver kan man utan problem titta på exempelvis BBC iPlayer på en enhet, medan man tittar på Netflix amerikanska utbud på en annan mackapär.

En annan fördel är att de som inte är intresserade av att vara uppkopplade mot en VPN-server helt enkelt slipper. Mormor, svärmor och otekniska kompisar kan enkelt få utgöra en egen grupp som exkluderas från VPN-skyddet.

Som mest kan man vara uppkopplad mot 10 VPN-servrar på en och samma gång, och det antalet borde räcka för även de mest inbitna VPN-entusiasterna.

Ett smidigt webbläsartillägg inkluderas

flik-för-webbläsartillägg-för-wilfo

Alla Vilfo-användare får tillgång till ett insticksprogram som funkar utmärkt på Chrome, Firefox samt Vivaldi. Installationen är överstökad på någon minut, och så fort man godkänt användaravtalet är det bara att tuta och köra.

Jag bestämde mig för att testa insticksprogrammet för Chrome, som kan laddas ner via Chrome Web Store.

vilfo-webbläsartillägg

I huvudsak erbjuds två typer av funktioner; ”Force VPN” och ”Bypass”.

Om Force VPN-läget aktiveras på en specifik webbsida kan man endast besöka sidan om man är uppkopplad mot en VPN-server. Om du glömt att aktivera ditt VPN-skydd stöter man istället på en ganska upprörd björn:

vilfo-block-app

Bypass-funktionen är lite av ett tvärtom-läge. När bypass-skyddet aktiverats kan de webbsidor man lägger till endast besökas såvida man surfar oskyddat.

Läs mer: 8 VPN-routrar jämförs i stort test

Detta kan vara en bra idé såvida du exempelvis vill kunna titta på svenska Netflix, även om du är uppkopplad mot en amerikansk VPN-server.

Med andra ord: Alla webbsidor som läggs till i bypass-läget undantas från VPN-skyddet.

Port Forward-funktionen fungerar utmärkt

Att kunna öppna portar för bland annat spelkonsoler samt torrentklienter är ett vitalt krav som alla VPN-routrar ska uppfylla – och inte heller här sviker Vilfo. Port Forward-gränssnittet är lättbegripligt och man får anstränga sig hårt för att göra fel i detta skede.

port-forwarding-med-wilfo

Statistik är knappast någon bristvara

vilfo-statistik-fliken

Om inte den mer övergripande Dashboard-statistiken inte duger finns det mer smaskens att hämta vid statistik-fliken. Under den månad jag testade (läs; plågade) enheten med ett större antal samtida VPN-uppkopplingar hoppade aldrig minnes- eller CPU-användningen över 30%.

Det är bra kräm under skalet, och i övrigt kan man även bli varse om vilka grupper som förbrukar mest bandbredd vid denna flik.

Under ”System” ser man hur VPN-uppkopplingarna mår

vilfo-systemflix

Uppdateringar, omstarter och fabriksåterställningar är kanske inte så upphetsande rent funktionsmässigt. Men någonstans måste de bo, och dessa val återfinns under systemfliken.

Under systemfliken kan man också se hur många VPN-servrar som används samtidigt och hur dessa mår.

Det är enkelt att installera samt hantera sin VPN-tjänst

vpn-leverantörer-fliken

Samtliga av de 24 VPN-företag som Vilfo samarbetar med kan installeras på ett mycket smidigt sätt.

Allt vi behöver göra är att klicka på ”Install” för att därefter ange sina inloggningsuppgifter, sen är det klart. Samtliga servrar läggs till per automatik och man får även ta del av ett ”välj den snabbaste servern automatiskt”-läge, som jag använde mig av frekvent.

Om man använder sig av en VPN-leverantör som inte ger stöd enklicks-installationer sitter man inte heller i sjön, men installationsprocessen tar i dessa fall lite extra tid. Då måste man ladda upp en konfigurationsfil från VPN-företagets webbsida och när detta är fixat måste alla servrar läggas till manuellt, även det via konfigurationsfiler.

Jag provade att installera en Surfshark-uppkoppling manuellt, och det gick hur bra som helst. Det var i huvudsak pilleriplockandet med serverfilerna som tog mest tid, men i korthet: De manuella installationerna är inte så jobbiga som de låter – men enklicks-varianterna är trots allt att föredra.

Upplysningsvis tog det cirka 15 minuter att installera Surfshark i Vilfo-routern.

Man kan skapa egna OpenVPN-servrar

flix-för-vpn-server

Det går alldeles utmärkt att skapa en VPN-server via OpenVPN, och detta kommer med en lång rad fördelar. Den största av dessa är att man alltid kan komma åt hemnätverket oavsett var man befinner sig.

All trafik som passerar via dina enheter och ditt eget VPN-nätverk skyddas på ett effektivt sätt. Man kommer dessutom in på det vanliga Vilfo-gränssnittet såvida några ändringar skulle behöva göras.

Läs mer: Så flashar du din router med DD-WRT

Mer specifikt tar det cirka 20 minuter att installera en OpenVPN-server i routern för vana användare, och gissningsvis någon timme för ovana VPN-användare. Men som tur är finns ett antal steg för steg-guider som beskriver precis hur installationsförarandet går till.

I korthet går installationen till enligt följande:

  1. Granska inställningarna
  2. Starta servern
  3. Ladda ner konfigurationsfilen
  4. Skapa ett nytt användarkonto och logga in med detta via en OpenVPN-app (Windows, iOS och Android) eller via Tunnelblick (för Mac).

Undantag kan läggas till direkt via gränssnittet

bypass-fliken

Under fliken ”Bypass” lägger man till webbsidor, portar eller IP-adresser som ska undantas från VPN-skyddet. Detta går förstås även att ordna via webbläsartillägget, men det skadar aldrig att ha ett extra alternativ att förlita sig på.

Notifikationsinställningarna är smidiga

flik-för-notifikationer

Då omkring 60 VPN-leverantörer med tillhörande VPN-appar recenserats hitintills är mina öron duktigt misshandlade av appar som gärna vill plinga i onödan. I gränssnittet för notifikationer är samtliga av dessa tack och lov avmarkerade från start.

Mer specifikt är notifikationsvalen logiska och efter att jag använt produkten ett tag valde jag att aktivera ett antal av dessa via pushover. Det går även utmärkt att ta emot notifikationerna via e-post såvida det skulle passa bättre.

Säkerhetsinställningarna är starka direkt från start

openvpn-fliken-för-vilfo-1

Vid OpenVPN-fliken återfinns en rullist vari man väljer om det är UDP- eller TCP-protokollet som man ska förlita oss på. Sammanfattat medger UDP-protokollet något snabbare hastigheter i jämförelse med TCP, men TCP är förvisso marginellt säkrare. UDP är dock det bästa valet enligt mig, vilket personerna bakom Vilfo håller med om.

Kill Switch-funktionen är mycket viktig även den, och Vilfo-teamet ska ha en eloge för att denna är påslagen som standard. Omkring en femtedel av VPN-leverantörerna slarvar med just detta, vilket är fruktansvärt amatörmässigt.

Hur som helst bryter Kill Switch-verktyget din VPN-uppkoppling såvida du skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Att tillfälligt bli av med sin internetuppkoppling är förstås aldrig trevligt, men trots detta ska Kill Switch-funktionen alltid vara aktiverad.

Kill Switch-funktionen är trotsallt den bästa skyddsåtgärden man har mot diverse IP- samt DNS-läckor, som kan röja din identitet online.

Föräldrakontroller erbjuds

föräldrarkontroller-i-gränssnittet

Här kan man välja att stänga ute vissa enheter under utvalda tidpunkter. För att prova funktionen lämnades min PS4-enhet ute i kylan mellan 22 och 08, och det funkade hur bra som helst. Men då jag själv basar över nätverket försvann denna spärr mystiskt nog redan samma kväll.

Hur som helst – att stänga ute enheter är mycket enkelt och ”Parental Control”-gränssnittet är både logiskt och lättanvänt.

Vilfo funkar utmärkt för gaming

Att spela med en VPN-uppkoppling kommer med både för- och nackdelar. Man kan bland annat minimera risken för DDOS-attacker, koppla upp sig mot den närmsta spelservern samt kringgå regionsspärrar.

Men att spela med en VPN kommer med en stor nackdel; uppkopplingshastigheten kan försämras, så även latensen.

Detta lilla problem slipper man med Vilfo då man kan filtrera internettrafiken precis som man vill, för att själv kunna bestämma om exempelvis spelkonsolen ska få ta del av VPN-uppkopplingen eller inte. För PC-lirare går det även utmärkt att filtrera speltrafik medan exempelvis torrentklienten alltid skyddas per automatik.

Jag provade för övrigt att lira lite NHL- och FIFA-spel via PS4:an, och även här gjorde Vilfo sitt jobb, både hastighets- samt latensmässigt.

Hårdvaran är kraftfull

vilfo-hårdvara

FaktaInfo
ProcessorIntel® Celeron
WiFi-kort

MediaTek MT7612E

WAN-port1 st (1000 Mbit/s)
LAN-portar3 st (1000 Mbit/s)
RAM-minne2 GB DDR3-minne (1600 Mhz)
Lagring8 GB SSD
WiFi-standard802.11ac (som mest 867 Mbit/s)
WiFi-antenner2 st 8 dBi-antenner
Frekvensområden2.4Ghz eller 5Ghz WiFi
WebbsidaVilfo.com

Hårdvaruspecifikationerna är imponerande, det kan man inte att komma ifrån. Under huven återfinns en kraftfull enkelkärnig Intel Celeron-processor tillsammans med 2 GB RAM-minne.

Mer specifikt springer Vilfo varv runt alla vanliga konsumentroutrar, och strömsnål är den också då den som mest förbrukar 15W.

WiFi-delen är betydligt mer kraftfull än förväntat

Enligt personerna bakom Vilfo är den trådlösa delen något sparsmakad, vilket de även nämner i sitt marknadsföringsmaterial:

”Vilfo has not been designed as a ubiquitous wireless solution and thus the wireless capabilities are the least impressive feature of Vilfo.

Med detta sagt var förväntningarna låga, men routern överraskade faktiskt.

Mätresultat över WiFi (5 GHz – utan VPN-uppkoppling)

  • 1 m: 250 Mbps
  • 5 m: 230 Mbps
  • 6 m + innervägg: 150 Mbps
  • 10 m: 35 Mbps

Förtydligande: Testerna utfördes mot en 250/250 Mbps-uppkoppling.

Även om WiFi-delen inte är det som glänser starkast det ovanstående resultatet godkänt, varken mer eller mindre. Så länge routern placeras strategiskt är det inte några problem att få ut bra hastigheter.

Och som Vilfo-teamet själva säger: Den gamla routern kan användas som accesspunkt, och då blir det definitivt inga problem när det kommer till Wifi-täckningen.

Hur som helst tänkte jag lägga denna kategori under neutralt, men då Vilfo-teamet var så pass ärliga i sin marknadsföring och då WiFi-delen trots allt presterade bra; inte jättebra, men bra, hamnar hela kategorin i plushögen.

Så snabb är Vilfo via nätverkskabel

Nedan ser du ett stickprov på hur snabb Vilfo är tillsammans med tre bra VPN-tjänster.

1. OVPN

OVPN small logo 250

OVPNBästa svenska VPN-tjänsten!

Gratis multihop för nya kunder
Från
42 kr
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
OVPN erbjuder en bergsäker VPN till ett bra pris. Bra funktioner varvas med utmärkt prestanda.
Recension
    Gratis multihop för nya kunder
    Inga känsliga loggar sparas
    Låser upp Netflix
    Anonym fildelning tillåts
    Program på svenska
    Relativt litet servernätverk
Pris från
42 kr per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
4–7 beroende på abb
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 4 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas då servrarna är hårddiskfria
VPN-protokoll
OpenVPN och WireGuard
Kill Switch
Ja, för Windows och Mac
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Swish, Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
10 dagar

500/500 Mbps nerströms och 447/500 Mbps uppströms

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
    Du får koppla upp hur många enheter du vill
    Stort och snabbt servernätverk
    Kunnig supportavdelning
    Låser upp alla streamingtjänster
    Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
    Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
    Snabb fildelning
    Mycket VPN för pengarna
    Dyrt att betala månad för månad
    Inga svenska VPN-appar
    Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

205/500 Mbps nerströms och 307/500 Mbps uppströms

3. IvacyVPN

Ivacy vpn png 250

IvacyVPNBilligt 5-årsabonnemang!

Snabbt servernätverk
Från
$ 1.33
9.4
Så tycker vi
Specifikationer
IvacyVPN erbjuder en prispressad VPN-tjänst med ett stort och snabbt servernätverk. De låser även upp alla tv-plattformar.
Recension
    Snabbt servernätverk
    Begripliga VPN-appar
    Anonym fildelning
    Program för alla enheter
    Inga svenska VPN-appar
    Ingen Kill Switch för mobila enheter
Pris från
$1.33 (ca. 11 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 7 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, L2TP och SSTP
Kill Switch
Ja, för Windows och Mac
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

97/500 Mbps nerströms och 110/500 Mbps uppströms

Tack Juha för din kompletterande information.

Support-gänget gör ett mycket bra jobb

Då jag förbrukat ett antal routrar under mina år var konceptet med kundservice för en router helt främmande för mig. Men lite extra hjälp är aldrig fel, och i synnerhet inte när det rör sig om en så här pass unik enhet.

Supporten kan nås direkt via huvudgränssnittet samt via e-post ([email protected]). I chattklienten står det: ”vi svarar vanligtvis inom några timmar”, men enligt mina erfarenheter går det oftast betydligt fortare än så.

Sammanlagt kontaktade jag kundsupporten vid fyra tillfällen och hjälp fick jag inom tio minuter respektive någon timme, vilket är klart godkänt.

I övrigt var de representanter jag snackade med både kunniga samt trevliga, och de små funderingar jag hade kunde besvaras på ett mycket bra sätt.

chattklient-för-vilfo

På minussidan (-)

En prenumerationsavgift har introducerats

Som några av våra läsare uppmärksammat har teamet bakom Vilfo valt att sätta viktiga funktioner i mjukvaran bakom en betalvägg. Första året du har Vilfo inkluderas Vilfo Home, som i sin tur låter dig:

  • Kontrollera upp till 25 enheter.
  • Skapa upp till 4 grupper.
  • Använda 3 VPN-tunnlar samtidigt.

Efter ett år får du välja på att antingen betala cirka 50 kr per månad för samma mjukvarufunktioner, att uppgradera till Vilfo Home Pro eller att nedgradera till Vilfo Free.

Med Vilfo Free kan du:

  • Kontrollera upp till 20 enheter.
  • Skapa upp till 2 grupper.
  • Använda 1 VPN-tunnel samtidigt.

Och med Vilfo Home Pro kan du:

  • Kontrollera ett obegränsat antal enheter.
  • Skapa ett obegränsat antal grupper.
  • Använda 10 VPN-tunnlar samtidigt.

Det är en konstig förändring

De funktioner som idag kostar strax över 80 kr per månad var under många år gratis. Det gör sannolikt att det svider i ögonen på många som skaffat en Vilfo-router, och det kan man förstå.

Gissningsvis beror förändringen på att Vilfo vill finansiera mjukvaruuppdateringar och utvecklingen av Vilfo OS. Men förändringen lämnar trots det en lite bitter eftersmak i munnen. Vilfo är faktiskt en utpräglad VPN-router. En riktigt bra sådan. Och då är det ett konstigt val att låta kunderna betala pengar för att få använda enheten fullt ut.

Konkurrenterna knapprar in

Vilfo OS är i vårt tycke det bästa operativsystemet för routrar med VPN-funktionalitet. Men då routrar med bättre trådlös prestanda från exempelvis Asus och Netgear inte tar betalt för VPN-funktioner blir de numera starka konkurrenter till Vilfo.

Att Vilfo skulle välja att ta betalt för outsourcing av mjukvaran till andra aktörer är förståeligt, men att inte kunna använda mjukvaran fullt ut är som sagt ett märkligt beslut.

På grund av ovanstående väljer vi att sätta prisvärdheten för Vilfo på en 2 istället för det tidigare betyget, det vill säga 9.

Rekommenderas Vilfo?

Ja, men bara till läsare som är beredda på att lägga mycket pengar på en VPN-router. Då mjukvaran numera (till stor del) kostar pengar är det främst VPN-entusiaster med mycket pengar och inte vanliga VPN-användare som blir målgruppen för denna produkt.

Jag testade Vilfo i en dryg månad och hade inga problem med vare sig routern eller mjukvaran. Som VPN-hubb är Vilfo oslagbar, men trots att så är fallet finns det saker du måste ta hänsyn till innan du köper produkten. Och då pratar vi alltså om begränsningarna i mjukvaran.

Äger du en VPN-router från Vilfo? Och om så är fallet – är du nöjd? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Sammanfattande tankar
Vilfo är en påkostad men samtidigt prisvärd VPN-router med avancerad funktionalitet.
Betyg:
7.3

22 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vilfo.com
Betyg:
7.3
  • Utmärkt kundsupport
  • Kraftfull hårdvara
  • Begripliga funktioner
  • Vissa funktioner bakom betalvägg
  • Inte helt perfekt trådlös prestanda

Mer om VPN

Utmärkt kundsupport Kraftfull hårdvara Begripliga funktioner - Vissa funktioner bakom betalvägg - Inte helt perfekt trådlös prestandaRecension: Vilfo - en OpenVPN-router med klös