Det finns ett större gäng masstillverkade routrar som sägs ska fungera bra med diverse VPN-tjänster, men så är sällan fallet. Somliga köper till och med datorer av olika slag för att dessa ska fungera som VPN-routrar, vilket känns lite väl häftigt i mina ögon.

I denna artikel granskar vi den svenskutvecklade VPN-routern Vilfo ända in i sömmarna. Denna är framtagen av OVPN-gänget, och bjussar på betydligt bättre hårdvaruprestanda än i princip alla vanliga konsumentroutrar.

I marknadsföringsmaterialet som vi hittar på Vilfo.com ser vi snabbt att hårdvaran biffats till rejält, både vad gäller RAM-minnet samt CPU-prestandan. De skriver också att WiFi-delen är enhetens svagaste kort, vilket såklart måste testas närmare. Rent spontant måste jag säga att jag gillar den ärliga marknadsföringen, då vi på ett rätt enkelt sätt vet vad vi får. Det är med andra ord inga (jepp – nordamerikanerna är värst) ”Blazing Mega Power Super Speed”-dängor.

Nåväl. Jag har blivit utlovad en kompetent VPN-router som ska vara både kvick och bjuda på en lång rad extrafunktioner, och i recensionen nedan får vi reda på hur det vita vidundret klarar sig.

På plussidan (+)

Designen är snygg och stilren

vilfo-routern-sida-vid-sida

Som ni säkert vet kommer routrar i många olika former och stilar. Vissa är formade som ren rama rymdskepp medans andra är betydligt trevligare att stirra på. Vilfo hör till det senare gänget. Det var en kompakt, stilren och faktiskt riktigt snygg router som dök upp ur kartongen.

Enheten är 4.2 cm hög, 18 cm bred och 12 cm djup. Några blinkande lampor blir vi dock utan, men det gör ingenting, dessa är mera av ett irritationsobjekt i mina ögon. Ovandelen är snyggt mönstrad och på baksidan hittar vi även hål för väggupphängning, om det är någonting som lockar.

Programvaran är lättbegriplig

I produktförpackningen hittar vi allt som behövs för att vi ska kunna tuffa igång: Routern, två antenner, en nätverkskabel, nätdelen samt en snabbinstallations-guide. Antennerna är för övrigt lättmonterade och kan skruvas upp på någon halv minut.

När routern väl placerats på ett lämpligt ställe och den varit påslagen någon minut kan vi ta oss till installationsgränssnittet. Från start är nätverket helt öppet, så att koppla in routern för första gången för att sedan åka och fika är en rätt dum idé. Installationsgränssnittet består av en ganska enkel och självförklarande femstegsprocess som är ganska snabbt överstökad.

vilfo-installationsgränssnitt-1

I samma gränssnitt får även routermjukvaran sig en uppdatering (om det behövs, vill säga) och under de två sista stegen kan vi lägga till våra VPN-konton. Detta är dock inget måste, om ni vill kan detta ställas in senare.

välj-vpn-leverantör-med-vilfo

Då det är OpenVPN-standarden som gäller lirar Vilfo bra med i princip alla VPN-tjänster som finns på marknaden. För något år sedan samarbetade Vilfo-teamet med omkring åtta VPN-företag, men samma gäng har lyckligtvis nätverkat rejält. Numera är det hela 24 VPN-leverantörer som kan installeras via bara några klick, inklusive:

Och många fler. De enda större VPN-leverantörer som inte har stöd för snabbinstallationen är Cyberghost, Surfshark och Trust.Zone. Men om ni inte är rädda för att kavla ner ärmarna lite lirar även dessa VPN-tjänster finfint tillsammans med Vilfo.

VPN-hubben är magnifik!

Då det är en VPN-router som recenseras är kraven extremt höga när det kommer till VPN-hubben. Och yes – Vilfo levererar ordentligt.

Snygg övergripande information under ”Dashboard”

vilfos-huvudgränssnitt

I huvudgränssnittet, det vill säga dashboard, hittar vi den viktigaste statistiken som presenteras på ett snyggt och sammanfattat sätt. Vid samma flik får vi även reda på hur många enheter som är uppkopplade, hur mycket bandbredd som förbrukas samt hur mycket trafik som går via internetleverantören kontra VPN-uppkopplingen.

Nya enheter läggs till och grupperas under ”devices”

gränssnitt-för-enheter

Vid denna flik hittar vi alla enheter som är uppkopplade mot nätverket, och samtliga av dessa kan delas in i olika grupper på ett ganska enkelt sätt. Jag valde själv att VPN-skydda mina egna enheter medans gästerna fick nöja sig med Bahnhof-uppkopplingen. I korthet: Grupperings-funktionen är helt fantastisk, och det är i mina ögon här mjukvaran glänser som mest.

Tack vare detta är flexibiliteten är enorm. Då vi kan dela in enheterna i olika grupper kan exempelvis Chromecast-stickan vara uppkopplad mot en brittisk server medans tv:n får hålla tillgodo med en amerikansk sådan. Via denna lilla manöver kan vi utan problem kika på tex. BBC iPlayer på en enhet, och på den andra kan det istället vara Netflix amerikanska utbud som gäller.

En annan fördel är att de som inte är intresserade av att vara uppkopplade mot en VPN-server helt enkelt slipper. Mormor, svärmor och otekniska kompisar kan enkelt få bilda en egen grupp som blir utan VPN-skydd.

Som mest kan vi vara uppkopplade mot 10 VPN-servrar på en och samma gång, och det antalet borde nog räcka för även de mest inbitna VPN-entusiasterna.

Ett smidigt webbläsartillägg ingår

flik-för-webbläsartillägg-för-wilfo

Alla Vilfo-användare får tillgång till ett insticksprogram som funkar finfint på Chrome, Firefox och Vivaldi. Installationen är överstökad på någon minut, och så fort vi godkänt densamma är det bara att tuta och köra.

Jag bestämde mig för att testa insticksprogrammet för Chrome, som kan laddas ner via Chrome Web Store.

vilfo-webbläsartillägg

I huvudsak erbjuds två typer av funktioner; ”Force VPN” och ”Bypass”.

Om Force VPN-läget aktiveras på en specifik webbsida kan vi endast besöka denna om vi är uppkopplade mot en VPN-server. Om så inte är fallet får vi istället träffa på en ganska upprörd björn:

vilfo-block-app

Bypass-funktionen är lite av ett tvärtom-läge. När denna funktion aktiverats kan de webbsidor vi lägger till endast besökas om vi surfar oskyddat. Detta kan vara en bra idé om vi till exempel vill kika på svenska Netflix, även om vi är uppkopplade mot en amerikansk VPN-server. Med andra ord: Alla webbsidor som läggs till i bypass-läget undantas från VPN-uppkopplingen.

Port Forwarding-funktionen fungerar utmärkt

Att kunna öppna portar för bland annat spelkonsoler, torrentklienter och annat är mycket viktigt – och inte heller här sviker Vilfo-gänget. Port Forward-gränssnittet är mycket enkelt att förstå och man får anstränga sig hårt för att göra fel här.

port-forwarding-med-wilfo

Statistik är knappast någon bristvara

vilfo-statistik-fliken

Om inte den mer övergripande Dashboard-statistiken duger finns det mer smaskens att hämta vid statistik-fliken. Under den månad jag testade (plågade?) enheten med en större drös samtida VPN-uppkopplingar hoppade aldrig minnes- eller CPU-användningen över 30%. Det är bra kräm under skalet med andra ord. I övrigt kan vi också se vilka grupper som förbrukar mest bandbredd samt mycket annat.

Under ”System” ser vi hur VPN-uppkopplingarna mår

vilfo-systemflix

Uppdateringar, omstarter och fabriksåterställningar är kanske inte så upphetsande rent funktionsmässigt. Men någonstans måste de bo, och dessa val hittar vi under systemfliken. Under samma flik kan vi också se hur många VPN-servrar som används samtidigt och hur dessa mår.

Det är enkelt att installera samt hantera sin VPN-tjänst

vpn-leverantörer-fliken

Samtliga av de 24 VPN-företag som Vilfo-teamet samarbetar med kan installeras på ett mycket smidigt sätt. Allt vi behöver göra är att klicka på install -> ange inloggningsuppgifter -> sen är det klart. Samtliga servrar läggs till automatiskt och vi får även ta del av ett ”välj den snabbaste servern automatiskt”-läge. Vilket var en funktion som jag använde mig av rätt flitigt.

Om ni använder er av en VPN-leverantör som inte ger stöd enklicks-installationer sitter ni inte i sjön, men installationsprocessen tar vid dessa fall lite extra tid. Då måste vi ladda upp en konfigurationsfil från VPN-företagets webbsida, och när detta är fixat måste alla servrar läggas till manuellt, även det via konfigurationsfiler.

Jag provade för övrigt att installera en Surfshark-uppkoppling manuellt, och det gick hur bra som helst. Det var i huvudsak pilleriplockandet med serverfilerna som tog mest tid, men i korthet: De manuella installationerna är inte så jobbiga som de låter – men enklicks-varianterna är trots allt att föredra.

Vi kan skapa egna OpenVPN-servrar

flix-för-vpn-server

Det går alldeles utmärkt att skapa en VPN-server via OpenVPN, och detta kommer med en lång rad fördelar. Den största är förmodligen att vi alltid kan komma åt hemnätverket oavsett var vi befinner oss. All trafik som passerar via oss och det egna VPN-nätverket skyddas på ett effektivt sätt. Vi kommer även in på det vanliga Vilfo-gränssnittet om några ändringar skulle behöva göras.

Mer specifikt tar denna lilla manöver inte särskilt lång tid för vana användare, och något längre för ovana sådana. Men som tur är finns ett antal steg för steg-guider som beskriver precis hur detta går till.

I korthet går installationen till enligt följande: Granska inställningarna -> starta servern -> ladda ner konfigurationsfilen -> skapa ett nytt användarkonto och logga in med detta via en OpenVPN-app (Windows, iOS och Android) eller via Tunnelblick (för Mac).

Undantag kan läggas till direkt via gränssnittet

bypass-fliken

Under fliken ”Bypass” lägger vi till webbsidor, portar eller IP-adresser som ska undantas från VPN-uppkopplingen. Detta går förstås även att ordna via webbläsartillägget, men det skadar aldrig att ha ett extra alternativ att förlita sig på.

Notifikationsinställningarna är smidiga

flik-för-notifikationer

Då omkring 60 VPN-leverantörer med tillhörande VPN-appar recenserats hitintills är mina öron duktigt misshandlade av appar som gärna vill plinga i onödan. I gränssnittet för notifikationer är samtliga av dessa tack och lov avmarkerade från start.

Mer specifikt är notifikationsvalen logiska och efter att jag använt produkten ett tag valde jag att aktivera ett antal av dessa via pushover. Det går även finfint att ta emot notifikationerna via e-post om det skulle passa bättre.

Säkerhetsinställningarna är starka direkt från start

openvpn-fliken-för-vilfo-1

Vid OpenVPN-fliken hittar vi en rullist där vi väljer om det är UDP- eller TCP-protokollet som vi ska förlita oss på. Sammanfattat är UDP-protokollet något kvickare medans TCP-varianten är marginellt säkrare. Men UDP är det bästa valet enligt mig, och Vilfo-gänget med, som det verkar.

Kill Switch-funktionen är mycket viktig även den, och Vilfo-teamet ska ha en eloge för att denna är påslagen som standard. Omkring en femtedel av VPN-leverantörerna slarvar med just detta, vilket är fruktansvärt amatörmässigt. Hur som helst bryter Kill Switch-verktyget vår VPN-uppkoppling om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Att tillfälligt bli av med sin internetuppkoppling är förstås aldrig trevligt, men trots detta bör Kill Switchen alltid vara aktiverad. Verktyget är den bästa skyddsåtgärden vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Föräldrakontroller erbjuds

föräldrarkontroller-i-gränssnittet

Här kan vi välja att stänga ute vissa enheter under utvalda tidpunkter. För att prova funktionen lämnades min PS4-enhet ute i kylan mellan 22 och 08, och det funkade hur bra som helst. Men då jag själv basar över nätverket försvann denna spärr mystiskt nog redan samma kväll.

Hur som helst – att stänga ute enheter är mycket enkelt och gränssnittet är både logiskt och lättanvänt.

Vilfo funkar utmärkt för gaming

Att spela med en VPN-uppkoppling i ryggen kommer med både för- och nackdelar. Vi kan bland annat slippa DDOS-attacker, koppla upp oss närmare den spelserver som gäller samt kringgå regionsspärrar. Men detta kommer med en stor nackdel: Uppkopplingshastigheten kan försämras och så även latensen.

Detta lilla problem slipper vi med Vilfo då vi kan filtrera internettrafiken precis som vi vill och själva bestämma om tex. spelkonsolen ska få ta del av VPN-uppkopplingen eller inte. För PC-lirare går det också att filtrera speltrafik medans till exempel torrentklienten alltid skyddas.

Jag provade för övrigt att lira lite NHL- och FIFA-spel via PS4:an, och även här gjorde Vilfo sitt jobb både hastighetsmässigt samt latensmässigt.

Hårdvaran är kraftfull

vilfo-hårdvara

FaktaInfo
ProcessorIntel® Celeron
WiFi-kort

MediaTek MT7612E

WAN-port1 st (1000 Mbit/s)
LAN-portar3 st (1000 Mbit/s)
RAM-minne2 GB DDR3-minne (1600 Mhz)
Lagring8 GB SSD
WiFi-standard802.11ac (som mest 867 Mbit/s)
WiFi-antenner2 st 8 dBi-antenner
Frekvensområden2.4Ghz eller 5Ghz WiFi
WebbsidaVilfo.com

Hårdvaruspecifikationerna är imponerande, det kan vi inte att komma ifrån. Under huven hittar vi en kraftfull enkelkärnig Intel Celeron-processor tillsammans med 2 GB RAM-minne. Med andra ord springer Vilfo varv runt alla vanliga konsumentroutrar, och strömsnål är den också (routern förbrukar som mest 15W).

WiFi-delen är betydligt mer kraftfull än förväntat

Enligt Vilfo-teamet själva är den trådlösa delen något sparsmakad, vilket de även nämner i sitt marknadsföringsmaterial:

”Vilfo has not been designed as a ubiquitous wireless solution and thus the wireless capabilities are the least impressive feature of Vilfo.

Med detta sagt var förväntningarna låga, men routern överraskade faktiskt.

Mätresultat över WiFi (5 GHz – utan VPN-uppkoppling)

1 m: 250 Mbps
5 m: 230 Mbps
6 m + innervägg: 150 Mbps
10 m: 35 Mbps

Tillägg: Testerna utfördes mot en 250/250 Mbps-uppkoppling.

Även om WiFi-delen inte är det som glänser starkast bör ovanstående resultat räknas som klart godkänt. Så länge routern placeras strategiskt bör det inte vara några problem att få ut bra hastigheter. Och som Vilfo-teamet själva säger: Den gamla routern kan användas som accesspunkt, och då blir det definitivt inga problem när det kommer till täckningen.

Hur som helst tänkte jag lägga denna kategori under neutralt, men då Vilfo-teamet var så pass ärliga i sin marknadsföring och då WiFi-delen trots allt presterade bra, inte jättebra, men bra, hamnar hela kategorin i plushögen.

Support-gänget gör ett mycket bra jobb

Då jag förbrukat ett antal routrar under mina år var konceptet med kundservice för en router helt främmande för mig. Men lite extra hjälp är aldrig fel, och i synnerhet inte när det rör sig om en såhär pass unik enhet.

Supporten kan nås direkt via huvudgränssnittet samt via e-post ([email protected]). I chattklienten står det: ”vi svarar vanligtvis inom några timmar”, men enligt mina erfarenheter går det oftast betydligt fortare än så.

Sammanlagt kontaktades kundsupporten två gånger, och hjälp fick jag inom tio minuter respektive någon timme, vilket är klart godkänt. I övrigt var representanterna jag snackade med både kunniga och trevliga, och de små funderingar jag hade kunde besvaras på ett mycket bra sätt.

chattklient-för-vilfo

På minussidan (-)

Här är det lyckligtvis tomt.

Rekommenderas Vilfo?

Ja, absolut. Jag testade Vilfo i en dryg månad och hade inga problem med vare sig routern eller mjukvaran. Som VPN-hubb är Vilfo oslagbar, och den springer ifrån alla konsumentroutrar utan problem. Prisnivån kan säkert avskräcka vissa, men vi får trots allt mycket för våra investerade slantar: En kraftfull router, vässad mjukvara samt kundsupport.

Det enda konkurrensalternativet är i mina ögon en VPN-bestyckad mini PC, men då får vi lägga minst det dubbla beloppet, fixa egen mjukvara och vi blir även helt utan kundsupport om någonting skulle sluta fungera. I korthet: När det kommer till VPN-användning är det ingen som slår Vilfo på fingrarna. Produkten rekommenderas starkt.

Har någon av ni läsare provkört Vilfo? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments