Meny

Recension Trust.Zone: Ett säkert och kvickt budgetalternativ

Seychelliska Trust.Zone grundades år 2014 och ägs av Internet Privacy Ltd., och likt många andra VPN-aktörer har de sitt säte i Seychellerna, en ögrupp i Indiska Oceanen.

Som slogan kör de med: “The One You Can Count On”, och på webbsidan ser vi att vi ska kunna fildela obehindrat, inga känsliga loggar ska sparas och hastighetsläget ska se finfint ut även det.

Men som vanligt tar vi inte deras ord på att så är fallet. I recensionen nedan granskar vi allt: loggpolicyn, apparna, säkerhetsnivån och mycket mer. Men först blir det lite traditionsenlig snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar164+ i 40+ länder
VPN-protokollOpenVPN och L2TP/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$8.88
Kostnad vid årsabonnemang$3.33
Övriga abonnemang:
Två år$2.88
WebbsidaTrustZone.com

På plussidan (+)

Moderna och säkra krypteringsalternativ erbjuds

Som väntat erbjuds stöd för både AES 256-kryptering samt för det öppna VPN-protokollet OpenVPN, som tillsammans bildar en superstark kombination. Som reservalternativ finns även L2TP/IPSec-protokollet tillgängligt, men det bör ni endast använda er av i nödfall – till exempel om en äldre eller lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi Windows-sidan. Tack det finfina säkerhetsverktyg som precis nämndes kan vi skyddas mot både IP- samt DNS-läckor även om vi skulle ha oturen att tappa kontakten med Trust.Zone:s VPN-servrar, om tex. en app skulle krascha eller om ett serverbyte inte går som det ska. I framtiden vore det dock inte dumt om Kill Switch-funktionalitet infördes på fler appar än ”bara” Windows-varianten.

Seychellerna har generösa datalagar

Tack vare att företagets säte är placerat i Seychellerna slipper vi Eyes-samarbetet, som har som mål att övervaka allt som rör sig. I samma allians ingår bland annat Sverige, USA samt Storbritannien, och målet var från början mycket ädelt. Freden och de goda relationerna skulle bevaras länderna emellan, och så är det förvisso fortfarande, men de är numera mycket mer nyfikna än tidigare.

en-seychellisk-strand
En seychellisk strand..

Organisationen har förvandlats till ett övervakningsmonster, och med det sagt ska det signalspanas hej vilt, vilket innebär att den personliga integriteten får komma lite i skymundan.

Om VPN-företag som verkar inom Eyes-regionen far illa av det eller inte är omdebatterat, men att stå utanför övervakningssamarbetet är alltid fördelaktigt. Och det gör i alla fall Panama, där Trust.Zone har sin hemvist. Panama, och i förlängningen även Trust.Zone, kan aldrig tvingas samarbeta med Eyes-länderna – och med det sagt hamnar hela kategorin i plushögen.

Apparna är lättanvända och kvicka

Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar, och vi börjar med att granska Windows-varianten.

Precis efter vi loggat in möts vi av en inställningsskylt som berättar att vi måste ta ställning till om Kill Switch-verktyget ska vara aktiverat eller inte. Där bör ni alltid välja ”ja”, och hela manövern kan beskrivas som en mycket bra säkerhetsåtgärd som andra VPN-aktörer bör ta efter.

I övrigt är gränssnittet rent och fint, serverbytena skedde ögonblickligen och appen kändes sammanfattningsvis rapp, säker och enkel – på ett bra sätt vill säga.

trust.zone-klient-för-windows
Trust.Zone för Windows..

Någon egenutvecklad VPN-app erbjuds inte på iOS-sidan. Här måste vi istället hålla tillgodo med en OpenVPN Connect-variant, som måste installeras manuellt. Ibland kan det innebära lite problem, men inte här.

Smidiga installationsguider finns att hitta för samtliga enheter som kan kopplas upp, inklusive iOS-enheter. Detta innebär att installationen bör gå blixtsnabbt för vana datoranvändare, och på omkring fem till tio minuter för ovana sådana.

trustzone-app-för-ios-och-android
Trust.Zone för iOS

Uppdatering: Trust.Zone har släppt en Android-app som finns tillgänglig via Google Play. Nu väntar vi bara på en minst lika fiffig iOS-app wink wink.

trust.zone-app-för-android
Trust.Zone för Android..

Servrarna är snabba och stabila

Bashastigheten

När testburken inte är uppkopplad mot en VPN-server bjussar den på nedanstående hastigheter.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på sig bjöd på mycket bra hastigheter. Sammanlagt testades maskinen vid tre tillfällen och hastigheten dippade aldrig under 120 Mbps nerströms, vilket är en bra bit över medelnivån.

Nerströms: 145 Mbps
Uppströms: 129 Mbps
Latens: 83 ms

serverhastighet-i-sverige-för-trust.zone_

Storbritannien

I Storbritannien går det oftast något saktare, och det stämmer även här. Men omkring 50 Mbps åt båda hållen är trots allt mer än godkänt.

Nerströms: 52 Mbps
Uppströms: 44 Mbps
Latens: 63 ms

server-storbritannien-för-trustzone

USA

De amerikanska servrarna var ruskigt kvicka. Att få ut över 130 Mbps nerströms på en USA-server är mycket unikt – inte minst med tanke på avståndet. Sammanlagt provades fyra USA-servrar, och samtliga av dessa klarade av att leverera hastigheter över 100 Mbps – vilket är världsklass.

Nerströms: 137 Mbps
Uppströms: 10 Mbps
Latens: 130 ms

server-i-usa-för-trust.zpne_

Allt som allt är servrarna flera hack snabbare än genomsnittet, och hela kategorin hamnar därför på rätt sida om plusstrecket.

Serverparken är relativt stor

För närvarande är det 164+ servrar i 40+ länder som gäller, vilket innebär att Trust.Zone bör kunna räknas som en medelstor VPN-aktör. Även om jättar såsom NordVPN och ExpressVPN bjussar på betydligt större serverparker betyder inte det är Trust.Zone:s sådan skulle vara sämre för det. I synnerhet inte när vi bjussas på så här pass bra hastigheter.

serverpark-för-trust

Med detta sagt kommer denna kategori stanna över plusstrecket så länge servrarna är så här pass snabba. Eller det vill säga så länge VPN-företaget uppgraderar sin serverpark i takt med att nya kunder strömmar in – vilket jag litar på att de gör.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix, BBC och många andra streamingjättar är inte helt nöjda med att VPN-företagen låser upp deras regionsblockerade innehåll. Netflix och gänget ger sig ofta ut och blockerar VPN-aktörernas IP-nummer till höger och vänster, men många av VPN-företagen kontrar genom att skaffa nya sådana, och sen rullar det vidare och utvecklas till en långdragen katt och råtta-lek. Med detta sagt har långtifrån alla VPN-leverantörer råd/tid/tålamod att klösa emot, men Trust.Zone stretar emot bra.

Just nu kan vi låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix på streamingservrarna, och utöver detta går det även att komma åt SVT Play på de svenska servrarna. SVT Play är dock inte lika duktiga på att sätta in motåtgärder som de större streamingsajterna, men det bör alltid ses som ett styrketecken att även de kan överlistas.

Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar

Trust.Zone ger grönt ljus för fildelning på alla servrar de basar över, vilket är starkt då somliga VPN-leverantörer slänger ut dessa typer av kunder till ett gäng öronmärkta servrar, eller förbjuder fildelningstrafik helt och hållet.

Om vi återgår till testandet laddades ett helt lagligt speldemo ner på en svensk server. Och nerladdningshastigheten, som landade på 6.3 MiB/s (ca. 53 Mbps), bör ses som fullt godkänd. Det bör även tilläggas att hastighetsläget förmodligen hade sett betydligt trevligare ut om fler hade delat med sig av speldemot i fråga.

torrenting-med-trust.zone_

Många typer av enheter kan kopplas upp

Även om det inte bjussas på särskilt många egenutvecklade VPN-appar kan alla vanliga enheter kopplas upp, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac
 • Linux
 • Tor
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS
 • Routrar (DD-WRT)

Utöver detta kan maximalt fem enheter kopplas upp samtidigt, vilket bör betraktas som en standardnivå där många av konkurrenterna lägger sig. Om ni vill kunna koppla upp åtta enheter på en och samma gång går även det att ordna, men då för ni stå ut med ett litet pristillägg. Men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

enhetsstöd-för-trust

Kundsupporten gör sitt jobb bra

Supportgänget når vi via ett webbformulär som kan hittas direkt under support-fliken. Väl där fyller vi i vad ärendet gäller samt vilken avdelning frågan ska skickas till, sen är det bara att hyvla iväg densamma och hoppas på det bästa.

Jag kontaktade kundsupporten två gånger och fick alltid ett helt korrekt svar inom 2 timmar. För en tid sedan kunde vi även markera vilken allvarlighetsgrad frågan skulle hamna inom, men den funktionen har tagits bort. Gissningsvis för att i princip alla markerat sina ärenden som ”critical”, oavsett vad frågan gällde.

kundsupport-för-trust

Hur som helst är kundservicenivån klart godkänd. Jag är inget större fan av webbformulär, men med tanke på att Trust.Zone-supporten svarade så här pass snabbt och dessutom var riktigt trevliga finns det inget att slå ner på här.

Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig där vi bland annat hittar installationsguider till samtliga enheter som kan kopplas upp, felsökningsguider samt lite kortfattad information om VPN-tekniken.

faq-sektion-för-windows

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

IP- och DNS-läckor ska aldrig accepteras, inte minst när vi betalar för att hålla oss säkra på webben. Trust.Zone grillades av sammanlagt fem webbverktyg, och resultatet av genomköraren hittar ni nedan:

 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • My Torrent IP (ok)

Som ni ser ovan klarade VPN-leverantören sig utmärkt i alla säkerhetstester, och bör därför betraktas som säker.

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-trustzone
Inga IP-läckor vid torrenting..

virustotal-scanning-godkändes-för-trust.zone_
Programvaran är ren och fin..

inga-ip-läckor-med-trust.zone_
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Loggpolicyn är säker och välskriven

Likt precis alla andra VPN-leverantörer på marknaden lägger även Trust.Zone vantarna på en viss mängd information, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Betalningsinformation (krypterad, kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Kraschrapporter (anonyma – och används för att förbättra apparna)
 • Inloggningsinformation (för tex. auto-inloggning)

Men det är faktiskt allt, vilket innebär att de sparar betydligt mindre än många av konkurrenterna. Alla uppgifter som de väl sparar skyddas dessutom av stark kryptering, en minst lika stark seychellisk lagstiftning samt företaget själva.

trust.zone-sparar-detta

Nu smiter vi vidare och kikar på vad VPN-företaget inte sparar:

 • Namnuppgifter
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)
 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar

Utöver detta samarbetar de inte med vare sig regeringar, myndigheter eller upphovsrättsmaffian – och även om så skulle vara fallet har de ändå ingenting vettigt att lämna ut.

Sammanfattningsvis är loggpolicyn ovanligt kort, men det gör ingenting då allt viktigt finns angivet i vilket fall. Vi blir också utan diverse juridiska finter samt annat otrevligt, och mer specifikt ger avtalet oss ett mycket bra skydd.

De längre abonnemangen är mest prisvärda

Alla VPN-leverantörer vill ha trogna kunder som hänger kvar ett bra tag, och det gäller även för Trust.Zone. Som mest sparar vi om vi tecknar oss för tvåårs-abonnemanget. Ettårs-varianten är dock inte så dum den heller, men då är det tyvärr bara tre samtida enheter som gäller – så tvåårs-abonnemanget rekommenderas betydligt starkare.

prislista-för-trust.zone_

Alla som känner sig osäkra kan dessutom teckna sig för ett gratis prova på-konto som förvisso har lite begränsningar. Men man kan samtidigt inte klaga alltför högt när någonting ges bort kostnadsfritt. Följande villkor gäller för prova på-abonnemanget:

 • Gäller endast i tre dagar
 • Vi begränsas till en samtida uppkoppling
 • Serverantalet begränsas marginellt
 • Serverhastigheterna begränsas inte
 • Vi får enbart förbruka 1 GB data

Om ni istället slår på stort och tecknar er för ett abonnemang ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar. Men även där finns det lite villkor som måste följas:

 • Uppsägningen måste inkomma via mail inom 10 dagar från det att tjänsten tecknades.
 • Ni får inte ha använt mer en 1GB data

För att utnyttja denna hör ni bara av er till kundsupport-gänget så betalar de tillbaka era investerade slantar inom kort. Som mest kan det ta 20 dagar innan ni fått pengarna återbetalade på kontot.

I övrigt går det även att teckna sig för en dedikerad IP-adress i tex. USA eller Storbritannien för $2.27/mån. Och ni kan även lägga till stöd för tre ytterligare uppkopplingar (totalt 8) för $0.97/mån.

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Paypal
 • Presentkort

På minussidan (-)

Här hittar vi lyckligtvis ingenting.

Rekommenderas Trust.Zone?

Ja. Trust.Zone är ett prisvärt VPN-alternativ som bjussar på bra tillgång till utländsk streaming, och fildela kan vi göra på samtliga servrar – som dessutom är riktigt kvicka. Fler egenutvecklade appar hade dock varit trevligt, men med tanke på att vi bara betalar $2.88 i månaden vid tvåårsavtalet är det svårt att klaga på det.

Om ni vill klura och jämföra en stund till – kika gärna in på topplistan. Där listas samtliga VPN-leverantörer tillsammans med lite kortfattade fakta som beskriver vad de har att komma med.

Besök TrustZone.com

Har någon av ni läsare provkört Trust.Zone? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN