Meny

Vad är Eyes-samarbetet (5 Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes)?

Strax efter att andra världskriget avslutats ville många nationer samarbeta för att stärka freden. Storbritannien och USA inledde i början av 50-talet ett försvarssamarbete med ett ädelt mål: att bevara världsfreden.

År efter år gick, och fler och fler länder anslöt sig. Allt var frid och fröjd under en längre tid, men efter att digitaliseringen pågått ett tag bestämde sig samarbetsländerna, som numera är (minst) 14 stycken, att ge sig på den fria webben.

Samtliga länder som ingår i något av Eyes-samarbetena har full rätt att begära ut vilken information de vill av både VPN-företag samt internetoperatörer. Och när ett medlemsland fått reda på något smaskens – då kan vi ge oss attan på att även resten av gänget har tillgång till exakt samma information.

Med andra ord har det som börjat som en fredsbevarande organisation utvecklats till någonting helt annat, som i korthet påminner mer om ett massövervakande monster än en hjälpande hand.

Sammanlagt existerar tre typer av massövervakningsgrupper som alla arbetar under ett och samma paraply; 5 Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes. Vi börjar med kika på de värsta syndarna – det vill säga 5 Eyes-länderna.

5 Eyes-samarbetet

5-eyes-samarbetet

I 5 eyes-samarbetet ingår:

#1 Australien
#2 Kanada
#3 Nya Zeeland
#4 Storbritannien
#5 USA

Ovanstående länder signalspanar på sin befolkning för fulla muggar, och de har samtidigt lovat att inte signalspana på varandra.

Följande VPN-leverantörer kan påverkas:

USA

USA är enligt många den värsta övervakningsstaten i hela världen. Den värsta demokratiska sådana vill säga, länder såsom Kina och Ryssland är många vändor värre – men det är en diskussion för en annan dag.

Mer specifikt loggar internetoperatörerna allt som rör sig, och de samarbetar dessutom alltid med både underrättelsetjänster samt upphovsrättsorganisationer. Många av deras underrättelsetjänster, dvs. NSA och CIA mfl., är ökända signalspanare av rang.

Läs gärna mer om övervakningsprogrammet PRISM som Edward Snowden avslöjade och samtliga större amerikanska teknikjättar var delaktiga i.

Storbritannien

Även här sparar lägger internetoperatörerna vantarna på precis allt: datatrafik, textmeddelanden, uppkopplingsloggar, IP-nummer och mycket mer sparas i upp till två år.

All information som samlas in finns dessutom tillgänglig för både polis och underrättelsetjänster, som inte heller behöver några domstolsbeslut för att kunna ta del av materialet.

Australien, Kanada och Nya Zeeland

De tre ovanstående nationerna övervakar sina undersåt.. förlåt, befolkningar i stor utsträckning, men inte lika hårt som Storbritannien samt USA.

9 Eyes-samarbetet

Här ingår alla 5 Eyes-länder inklusive:

#6 Danmark
#7 Frankrike
#8 Nederländerna
#9 Norge

Enligt Wikipedia är 9 Eyes-länderna lika goda kålsupare som 5 Eyes-nationerna när det kommer till både massövervakning samt att dela med sig av hemlig information.

VPN-leverantörer som kan påverkas:

14 Eyes-samarbetet

Här ingår alla länder som tagits upp tidigare, inklusive:

#10 Sverige
#11 Spanien
#12 Italien
#13 Belgien
#14 Tyskland

Samtliga av dessa länder gjorde allt för att förbli oidentifierade, men tack vare Edward Snowden-läckorna kunde de inte längre förneka sin inblandning i Eyes-samarbetet.

VPN-leverantörer som kan påverkas:

Finns det fler än dessa 14 ögon?

Vilket Eyes-land som ingår i vilket samarbete är ibland oklart. Somliga hävdar exempelvis  att Frankrike ingår i Nine Eyes-samarbetet, medan andra menar att de hör hemma i Five Eyes-pakten.

Utöver detta kan även följande länder vara en del av Eyes-pakten:

#15? Sydkorea (Kan ingå i 5 Eyes-samarbetet)
#16? Japan (Kan ingå i 5 Eyes-samarbetet)
#17? Israel (är på ryktesväg en passiv medlem i 14 Eyes-samarbetet)
#18? Singapore (kan vara en del av 14 Eyes-samarbetet)

Kommer dessa samarbeten att upphöra? Blir vi övervakade i all framtid?

Nej på första, ja på andra. Läget ser tyvärr inte särskilt ljust ut. 5 Eyes-gänget har tex. övervakat Angela Merkel (telefonavlyssning), Prinsessan Diana (NSA skapade en över 1000 sidor lång rapport om Diana) samt Nelson Mandela (blev stämplad som terrorist och överlämnad till CIA). Signalspaning räknas som en militär resurs och så länge internet existerar kommer massövervakning göra detsamma – åtminstone i mina ögon.

Vilket skydd ger VPN-tekniken mot dessa övervakare?

Det bästa är att välja en VPN-leverantör som erbjuder avancerade säkerhetsfunktioner, och i mina ögon spelar det ingen större roll var VPN-företaget har sitt säte. OVPN(recension) är förvisso svenskt, men när de erbjuder hårddiskfria servrar samt anonyma e-postadresser, vad finns det då kvar att lämna ut? OVPN låter oss dessutom vara uppkopplade mot två VPN-servrar samtidigt, vilket försvårar läget ytterligare för övervakarna. Bäst i gänget är dock Perfect Privacy(recension). Där kan vi koppla upp oss mot fyra VPN-servrar samtidigt och även de kör med helt hårddiskfria servrar.

Detta serverhoppande som jag precis snackade mig varm för kallas ”Multi Hop”, och är en mycket effektiv anonymiseringsfunktion. Underrättelseorganisationer såsom Säpo, NSA, CIA och gänget vet med stor sannolikhet vilka VPN-leverantörer som kör med hårddisklösa servrar och kan i teorin avlyssna en VPN-server i realtid. Om så skulle bli fallet behöver inga loggar samlas in då de får all information de behöver direkt, och det är vid just dessa tillfällen Multi Hop-tekniken är som mest användbar.

Vi kör ett exempel – låt oss säga att vi använder oss av Perfect Privacy:

Vi surfar från en VPN-server i Sverige, en i Ryssland, en i Ukraina och en i Holland. Vad ska övervakarna göra nu? Jo, för att kunna få ut någonting vettigt måste alla VPN-servrar övervakas på en och samma gång. Även om övervakarna vet att vi är uppkopplade mot en svensk server har de inte en aning om vilka tre ytterligare servrar vi surfar mot, och att övervaka alla (ibland 4.000+) servrar samtidigt är snudd på omöjligt.

Läs mer: Så här kommer ni igång med Tor på bara några minuter

perfect-privacy-multihop
Bildkälla: Perfect Privacy

Vilka VPN-leverantörer skyddar oss bäst mot statlig övervakning?

#1 Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696xSäte i ett Eyes-land: Nej (Rumänien)
Pris: Från $2.75/mån
Multi Hop-stöd: Nej
Hårddisklösa servrar: Ja
Stöd för Tor-webbläsaren: Ja

Besök gärna Cyberghost.com eller läs vår recension.

#2 Perfect Privacy

perfect-privacy-logo-landningssida-696x

Säte i ett Eyes-land: Nej (Schweiz)
Pris: Från $8.99/mån
Multi Hop-stöd: Ja, 4 servrar samtidigt
Hårddisklösa servrar: Ja
Stöd för Tor-webbläsaren: Ja

Besök gärna Perfectprivacy.com eller läs vår recension.

#3 OVPN

ovpn-logo-landningssida-696x-1

Säte i ett Eyes-land: Ja (Sverige)
Pris: Från 50 kr/mån
Multi Hop-stöd: Ja, 2 servrar samtidigt.
Hårddisklösa servrar: Ja
Stöd för Tor-webbläsaren: Ja

Besök gärna OVPN.com eller läs vår recension.

#4 NordVPN

nordvpn-erbjuder-inget-gratisalternativ.

Säte i ett Eyes-land: Nej (Panama)
Pris: Från $3.49/mån
Multi Hop-stöd: Ja, 2 servrar samtidigt
Hårddisklösa servrar: Ja
Stöd för Tor-webbläsaren: Ja

Besök gärna NordVPN.com eller läs vår recension.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN