Meny

Recension Hide My IP: Ett ganska taskigt VPN-val

Hide My IP slog upp dörrarna år 2006 och ägs av My Privacy Tools Inc, som har sin säte i USA. Om vi tar en kik på webbsidan ser läget ganska trevligt ut. En lång rad webbsidor och streamingportaler ska kunna överlistas, säkerhetsläget ska vara perfekt och apparna ska vara snygga som få.

Som ni själva märker tar Hide My IP-gänget i från tårna, och det har de förstås all rätt att göra. Men de ganska djärva påståendena kommer tyvärr tillbaka och biter dem i rumpan. Nåväl, innan vi grottar ner oss i vad VPN-företaget gör rätt respektive fel får ni stå ut med lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrarOkänt antal servrar i 123+ städer
Krypteringsteknik (högst)DNS Proxy
Kill SwitchJa (Windows, Android, Mac och Linux)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$4.95
Kostnad vid årsabonnemang$2.91
Övriga abonnemang:
Tre månader$2.93
WebbsidaHideMYIP.com

På plussidan (+)

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

Efter att VPN-företaget fått stångas mot ett antal webbtjänster kom jag fram till följande:  inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller WebRTC-läckor kunde hittas – oavsett hur djupt jag grävde.

 • IPX.ac (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal (ok)
 • IPLeak.net (ok)

Med detta sagt bör säkerhetsläget kunna beskrivas som utmärkt.

inga-ip-läckor-enligt-dns.com_
Inga konstigheter enligt IPX.ac

inga-ip-läckor-för-hidemyip
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-dns-läckor-för-hidemyip
Inga DNS-läckor kunde identifieras..

Fildelning tillåts överallt

Tack vare Bittorrent-tekniken kan vi dela stora filer kvickt som bara den, men vi tvingas samtidigt dras med ett gäng tillkortakommanden. Den största av dessa är att våra riktiga IP-adresser blottas för alla andra som laddar ner samma torrent, vilket diverse hackers och cyberbrottslingar inte är sena på att utnyttja.

För bara något år sedan lyckades en illasinnad hacker ta över ett antal uTorrent-användares datorer för att senare låsa dem ute och kräva ut en rejäl lösensumma. Nya säkerhetsbrister avslöjas hela tiden, så förutom att använda er av VPN-tekniken bör ni även se till att uppdatera era torrentklienter regelbundet.

uppdatera-torrentklient
Det kan vara tråkigt att uppdatera sin torrentklient – men ack så nödvändigt..

På grund av den problematik som beskrivs ovan har vissa VPN-leverantörer (tex. F-Secure Freedome) förbjudit fildelning helt och hållet, men Hide My Ip hör lyckligtvis inte till den högen. Här kan vi ladda ner hur mycket vi vill på samtliga servrar, helt utan några som helst begränsningar.

Men går det undan? Nja, det är väl någorlunda bra fräs i maskineriet. En större testfil laddades ner på en svensk server, och hastighetsläget, dvs. 6.5 MiB/s eller omkring 55 Mbps nerströms, får ses som godkänt – men inte mer än så.

torrenting-på-en-svensk-server-med-hideipvpn

Många typer av enheter kan kopplas upp

Ungefär hälften av alla VPN-företag erbjuder en Windows- samt en Mac-app, efter det tar det stopp. Hide My IP går dock snäppet längre och bjussar även på mobila appar. Någon Linux-klient är det dock inte tal om – än så länga iallafall. Följande enheter kan anslutas:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (via kommandotolken)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Smarta tv-apparater
 • Kodi-boxar

Samt många fler. Utöver detta kan ni även installera VPN-tjänsten i routern. Om ni väljer att gå den vägen blir begränsningen på fem samtidigt uppkopplade enheter snäppet mer överkomlig. Detta då en router alltid bara räknas som en enhet, och då samtliga maskiner som ansluts skyddas per automatik. Hos Hide My IP kan ni koppla upp följande routrar:

 • Alla vanliga routertillverkare stöds (TP Link, Linksys, D-Link, Asus, Netgear och Belkin)
 • DD-WRT
 • Tomato

Och ett antal fler.

Serverparken är stor – men långtifrån störst

Att ta reda på hur många VPN-servrar en specifik VPN-aktör basar över är ofta en ganska enkel historia, men inte här. Hide My IP avslöjar att de förfogar över ”många” (vad nu det kan innebära) servrar i 123 städer världen över.

serverpark-för-hide-my-ip

Men hur vi än vrider och vänder på det är servrarna strategiskt placerade och ganska många till antalet, så de behöver knappast skämmas för sig – åtminstone inte här.

serverpark-hidemyip

Toppalternativ såsom Cyberghost och ExpressVPN förfogar över betydligt större serverparker, men Hide My IP:s server-arsenal får trots allt ses som godkänd. Även om hemlighetsmakeriet lämnar en lite bitter eftersmak i munnen.

Prisläget ser ganska bra ut

Prisnivåerna ser faktiskt riktigt trevliga ut – oavsett avtalslängd. Det skiljer dessutom väldigt lite mellan helårs- och tremånaders-varianten, vilket bör ses som ytterligare ett plus i kanten.

Om ni kör på Windows kan ni dessutom prova på vad Hide My IP-gänget har ett erbjuda helt utan risk i uppemot en vecka. Om ni väljer att göra så begränsas dock servermängden och ni får även stå ut med ett datatak.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar – oavsett vilket VPN-paket ni väljer att köra på. Om ni vill utnyttja garantin är det bara att höra av er till kundsupporten så hjälper de er vidare.

prislista-för-hidemyip

Betala kan ni göra med bland annat

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Kundsupporten håller en ganska bedrövlig nivå

VPN-företagets kundsupport kan kontaktas på tre sätt: via ett webbformulär, via e-post eller via en chattklient. Då chatt-varianten oftast bjussar på de kvickaste svaren var det också den som ansattes först. Men det gick inget vidare. De två frågor som skickades via chattklienten vidarebefordrades till ett e-postbaserat ticket-system då chatt-varianten stängdes ner i tid och otid.

Två timmar senare anlände det första svaret, och det andra meddelandet fick jag aldrig något svar på. Chattklienten var dessutom buggig som få. Ibland ville den inte dyka upp alls – andra gånger tog det flera minuter att prångla iväg ett meddelande. Allt som allt fick supportsidan laddas om ett antal gånger innan chattklienten ens ville vara med och leka, vilket känns lite sisådär.

Webbformuläret fungerade bättre. Min fråga som skickades därigenom besvarades inom tre timmar, vilket får betraktas som godkänt. Men samtidigt: att behöva vänta i timmar på kortfattade och ganska informationsfattiga svar är inte okej någonstans. Och då somliga frågor inte verkar besvaras överhuvudtaget lär det bli minushögen som väntar.

chattlogg-för-hide-my-ip

Hjälpsektionen är dock ganska välfylld, till VPN-företagets försvar. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om VPN-tekniken, svar på vanligt ställda frågor samt mycket annat. Men det hjälper inte ett dyft. Svarstiderna måste minska rejält för att denna kategorin ska kunna knuffas upp från minushögen.

Hide My IP har ett dåligt rykte online

Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida hittar vi inga utvalda tyckare som glatt beskriver hur nöjda de är. Men det gör ingenting då de ”recensenterna” brukar vara betalda och/eller partiska. För att jag skulle få reda på huruvida kunderna är nöjda eller inte dammsögs bland annat Facebook, Reddit och Twitter.

Resultatet av den lilla undersökningen var inte särskilt upplyftande då många verkade vara minst sagt missnöjda. Loggpolicyn, kundsupporten och krypteringsnivån var tre områden som fick ta emot extra mycket kritik.

omdöme-för-hidemyip

Med detta sagt blir det minushögen som gäller även här, med en ganska bred marginal dessutom.

Loggpolicyn känns osäker

Alla VPN-leverantörer hävdar exakt samma sak: ”vi sparar inga loggar”, men det är alltid ett felaktigt påstående. ”Vi sparar inga känsliga loggar” hade varit ett mer nyanserat svar – men där sätter förmodligen marknadsförings-avdelningarna stopp.

Här måste vi förstås ställa oss frågan, sparar Hide My IP några känsliga loggar? För att vi ska kunna svara på det måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med på direkten.

Hide My IP lägger vantarna på:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Våra IP-adresser (vid registreringen)
 • Våra namnuppgifter (vid registreringen)
 • Våra adressuppgifter (vid registreringen)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)

Enligt samma avtal samarbetar de dessutom med både upphovsrättslobbyn och myndigheter, vilket känns allt annat än perfekt. Mer specifikt är loggavtalet tydligt och lättläst, men innehållet är inte mycket att hurra för.

USA ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet kan beskrivas som en övervakningsklubb där ett femtontal regeringar ingår, inklusive Sveriges samt USAs. I samma grupp är det tyvärr inte bara kaffedrickande som står på agendan, utan någonting betydligt värre – massövervakning.

Samtliga länder som ingår i avtalet spionerar på sina medborgare digitalt. Men om tex. USAs regering vill veta mer om en specifik VPN-kund, väljer VPN-företagen då att lätta på locket? Nej, brukar jag säga. Men i Hide My IP:s fall är det svårare att ge ett rakt svar. Svaret får bli kanske med tanke på att de samarbetar med myndigheter samt det faktum att loggavtalet ser allt annat än trevligt ut.

Krypteringsnivån är relativt vek

Om vi ska vara pilliga – och det ska vi, är Hide My IP egentligen inte en VPN-tjänst, utan en SmartDNS-variant. Den största skillnaden alternativen emellan är att VPN-tjänsterna erbjuder ett helt annat säkerhetsläge i jämförelse med SmartDNS-tjänsterna.

SmartDNS-varianterna bjussar på något bättre hastigheter då krypteringsläget kan hållas på en låg nivå, men en renodlad VPN-tjänst erbjuder alltid ett bättre skydd, även om hastighetsläget sällan ser lika trevligt ut.

Vissa VPN-leverantörer, likt CactusVPN(recension), erbjuder både en SmartDNS-tjänst samt en VPN-tjänst i ett och samma paket. Men att göra som Hide My IP, dvs. att ”bara” erbjuda en SmartDNS-variant, är kanske inte riktigt rätt väg att gå?

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Netflix och BBC iPlayer använder sig av avancerade proxy-lösningar för att kunna hålla kunder från ”fel” regioner på mattan. Netflix inledde sin blockeringskampanj år 2016 då de började svartlista VPN-leverantörernas IP-nummer till höger och vänster. Som en konsekvens av detta valde många kunder att visa sin ilska, men Netflix brydde sig inte överhuvudtaget.

Den dåvarande vd:n, dvs. Reed Hastings, ska ha sagt följande på en bolagsstämma: ”Det är bara en obetydlig men ack så högljudd minoritet som vill kunna komma runt våra regionsbegränsningar. Det är inget att bry sig om.”

Men tji fick han. Många VPN-leverantörer lyckas fortfarande med konststycket att överlista både Netflix och BBCs löjliga tilltag, men vi hittar tyvärr inte Hide My IP på den listan. Sammanlagt testkördes tre brittiska servrar – men något BBC iPlayer-tittande blev det aldrig frågan om. Samma sak gällde för Netflix: fyra USA-servrar testades – och ingen av dessa kunde låsa upp Netflix fullständiga utbud.

Men det finns i alla fall en liten tröst mitt i allt mörker. SVT Play och en lång rad andra inhemska streamingportaler fungerar finfint på de svenska servrarna. Men det räcker tyvärr inte för att dra upp kategorin från minushögen – som nu börjar bli ganska överfull.

svt-play-funkar-med-hidemyip

Servrarna kändes ostabila

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Hastighetstjänsten Speedtest.net var inte kompis med de svenska servrarna. Det blev istället Bredbandskollen.se som fick rycka in, och enligt dem gick det ganska bra undan. 120+ Mbps nerströms bör ses som ett fullt godkänt resultat.

Nerströms: 127 Mbps
Uppströms: 2 Mbps
Latens: 73 ms

servertest-sverige-för-hidemyip

Storbritannien

Efter att jag misslyckats med att utföra ett korrekt hastighetstest via ett antal webbtjänster gav jag helt enkelt upp. De brittiska serverhastigheterna får förbli en olöst gåta.

Nerströms: ? Mbps
Uppströms: ? Mbps
Latens: ? ms

hastighetstest-för-hidemyip-misslyckades..

USA

När USA-servrarna skulle testas ville helt plötsligt Speedtest.net vara med och leka igen. Sammanlagt testades tre sådana, och som ni ser nedan gick det ganska bra undan.

Nerströms: 248 Mbps
Uppströms: 13 Mbps
Latens: 140 ms

hastighetstest-med-hidemyip-med-server-i-usa

Många VPN- och DNS-lösningar använder sig av kraftiga brandväggar. Då kan det ibland vara svårt att utföra vettiga hastighetstester. Men om jag får gå på min magkänsla kändes servrarna ostabila – och även om jag inte kan bevisa att så är fallet väljer jag att lägga hela kategorin i minushögen.

Windows-appen var buggig och svårhanterlig

Ungefär en kvart efter att jag betalat för mig damp ett välkomstmail ner i inkorgen. I detta hittade jag ett serienummer som kunde lösas in i valfri app, och därefter var jag igång.

Vidare till app-testandet. Vi börjar som vanligt med att kika på Windows-varianten. Windows-appen och jag var goda vänner i någon minut, men efter detta började problem efter problem att uppenbara sig. Jag blev utslängd vid ett antal tillfällen, webbsidor slutade att svara (inklusive Netflix, Youtube och Facebook) och efter någon timme gav appen upp fullständigt och frös till is. Men jag gav mig inte och tänkte: – ”En ominstallation kanske hjälper”

Men där hade jag fel. Visst, Windows-appen började bete sig bättre, men långtifrån stabilt. Efter ytterligare någon halvtimme gav jag upp helt och avinstallerade åbäket för gott.

klient-för-windows-för-hide-my-ip
Hide My IP för Windows..

Vidare till iOS-appen, som var lite av en frälsning. Denna var betydligt mer lätthanterlig och det något mer avskalade gränssnittet passade mig perfekt. Rent tekniskt var installationen kvickt överstökad, serverbytena var blixtsnabba och allt som allt kändes iOS-varianten både säker och användarvänlig.

hide-my-ip-app-för-ios-skärmavbilder
Hide My IP för iOS (ny bild – appen har uppdaterats)

Även om iOS-appen höll måttet hamnar hela kategorin i minushögen på grund av den inte lika högpresterande (dagens underdrift) Windows-appen.

Rekommenderas Hide My IP?

Nej. Min upplevelse av Hide My IP var inte tillräckligt bra för att jag ska kunna rekommendera dem. Även om säkerhetsläget är perfekt, och stödet för fildelning likaså, är minushögen helt enkelt för tung. Hide My IP måste slipa på ett antal områden innan de får en rekommendation från mitt håll.

CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) bör ses som betydligt mer högpresterande VPN-alternativ. De har granskats av oberoende säkerhetsföretag, och presterar bättre inom alla mätbara kategorier.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-tjänsterna mot varandra – besök gärna VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Hide My IP? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN