Meny

Recension ZenmateVPN: Ett starkt presenterande budgetval

Zenmate är ett tyskt VPN-företag som ägs av Kape Technologies, samma gäng som basar över Cyberghost – som befinner sig snäppet högre upp på topplistan.

Sammanlagt erbjuds två typer av VPN-paket: Ett ganska begränsat gratisalternativ och ett betydligt trevligare premiumalternativ – men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Tips: Få 6 månader gratis om du tecknar dig för 18 månader

Hur är det med självbilden då? Om vi smiter in på Zenmates officiella webbsida ser vi att det är ”lightning fast speeds” som gäller. Utöver detta ska inga känsliga loggar sparas, samtidigt som servrarna ska vara kvicka som bara den och apparna välsvarvade som få.

Då Zenmate är något av ett budgetalternativ sätter de ribban ganska högt. Men men, det återstår fortfarande att se huruvida de fina marknadsförings-dängorna stämmer överens med verkligheten eller inte. Men innan vi tar reda på hur det är med den saken blir det dock lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets säteTyskland
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar300+ i 30+ länder
VPN-protokollIPSec, IKEv2 och OpenVPN
Krypteringsteknik (högst)AES 128
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€10.99
Kostnad vid årsabonnemang€2.22
Övriga abonnemang:
Sex månader€5.39
WebbsidaZenmate.com (recension)

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Zenmate börjar starkt. Alla vanliga (och många ”ovanliga”) enheter kan kopplas upp, inklusive:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux (via kommandotolken)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Firefox/Chrome)
 • Smarta TV-apparater
 • Kodi-boxar
 • Routrar (Asus och DD-WRT)

Samt många fler. I övrigt kan fem enheter vara uppkopplade på en och samma gång, vilket bör ses som lite av en standardnivå i jämförelse med vad konkurrenterna erbjuder.

Säkerhetsläget är det inget fel på

En VPN-tjänst som inte kan hålla tätt är inte vatten värd. Men som tur var betade Zenmate-gänget sig igenom samtliga utmaningar utan några problem alls.

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-zenmate-1
Inga IP-läckor vid torrenting

inga-webrtc-läckor-för-zenmate
Inga WebRTC-läckor

inga-ip-läckor-för-zenmate-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights

inga-dns-läckor-vid-test-för-zenmate
Inga DNS-läckor

inget-virus-i-windows-appen-enligt-virustotal-för-zenmate
Programvaran är ren enligt Virustotal.com

Starka krypteringsalternativ finns tillgängliga

Inom VPN-branschen finns det en större drös säkerhetsprotokoll att välja bland. Vissa är säkra, andra inte. Hos Zenmate är det IPSec, IKEv2 samt OpenVPN som gäller, och detta är en bra mix – åtminstone i mina ögon. IKEv2-protokollet är både snabbt och säkert, OpenVPN-protokollet är det bästa vi kan använda oss av i dagsläget och IPSec är ett helt acceptabelt reservalternativ.

Nåväl, ett VPN-protokoll måste alltid kompletteras med ett krypteringsprotokoll. Och nepp – Zenmate sviker inte där heller. Världens mest säkra krypteringsstandard, AES 256, finns tillgänglig. Och när den precis nämnda algoritmen får arbeta tillsammans med OpenVPN-protokollet är säkerhetsläget som absolut bäst.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på iOS-, Mac- och Windows-sidan. Samma funktion bryter er internetuppkoppling per automatik om ni skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Tack vare detta skyddas ni mot diverse IP- samt DNS-läckor – och då verktyget är resurssnålt som bara den bör det vara aktiverat för jämnan.

VPN-servrarna är kvicka och stabila

Det är precis här VPN-företagen verkligen får visa vad de går för. Visst, resultaten vi får ut i dessa typer av mätningar kan påverkas av externa faktorer (hårdvaruprestanda, tillfälliga störningar mm.), men vi får samtidigt ta del av en bra fingervisning som berättar hur pass väl servrarna mår.

Nog snackat – vidare till resultaten:

Bashastigheten

Hastighetsläget ser ut enligt följande när internetuppkopplingen är okrypterad.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

I Sverige gick det undan rejält, som ni ser nedan. 150+ Mbps nerströms bör ses som ett mycket starkt resultat.

Nerströms: 167 Mbps
Uppströms: 35 Mbps
Latens: 12 ms

zenmate-hastighetstest-i-sverige

Storbritannien

Även i Storbritannien puttrar det på bra. 150+ Mbps är ett mycket bra resultat, i synnerhet med tanke på avståndet.

Nerströms: 156 Mbps
Uppströms: 23 Mbps
Latens: 36 ms

hastighetstest-server-i-storbritannien-för-zenmate

USA

I USA dalade hastighetsläget ganska rejält. Men 20+ Mbps räcker trots allt mer än väl för tex. Netflix-streaming – och får betraktas som godkänt.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 10 Mbps
Latens: 98 ms

hastighetstest-på-zenmates-usa-server

Mer specifikt är Zenmates VPN-servrar betydligt kvickare än genomsnittet, vilket innebär att även denna kategori hamnar på rätt sida om plusstrecket.

Zenmate låser upp både Netflix samt BBC iPlayer

Enligt VPN-företaget själva ska följande webbsidor och streamingtjänster kunna låsas upp:

 • Youtube
 • Comedy Central
 • Hulu
 • Netflix (USA och Storbritannien)
 • BBC iPlayer
 • iTV Hub

För att nämna ett fåtal exempel. Men stämmer det överens med verkligheten? Ja – det skulle jag vilja säga. Både BBC iPlayer och Netflix kunde låsas upp vid recensionstillfället, och sannolikheten bör vara stor för att Zenmate ska klara av att överlista samtliga av de streamingtjänster som nämns lite längre upp.

bbc-iplayer-klarar-zenmate-att-låsa-upp

Samtidigt kan man ju förstås undra:

– Varför är inte Netflix och BBC iPlayers utbud tillgängligt överallt?

Det finns många anledningar till att så är fallet, och den största av dessa är att filmbolagen helt enkelt vill kunna bada i pengar Joakim von Anka-style. Netflix har själva erkänt att licenssystemet är trasigt, och att de gör sitt bästa för att komma tillrätta med problemet. Men tills det har hänt måste vi förlita oss på VPN-företag med muskler och kunnande nog att ”lura systemet”.

Som ett litet tillägg kan vi även komma åt SVT Play på de svenska servrarna, vilket är trevligt – men samtidigt ingen jätteprestation då SVT-gänget inte stretar emot särskilt bra.

Serverparken är stor nog

Sammanlagt finns 300+ servrar tillgängliga i totalt 30 länder. Det bör räknas som en ganska bra prestation – men de hamnar fortfarande i skymundan i jämförelse med andra VPN-jättar såsom Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN – vars serverparker är helt enorma. Men som sagt, 300+ servrar i 30 länder är bra nog – i synnerhet så länge det går undan så här pass bra.

zenmate-serverkarta

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Bittorrent och p2p-trafik tillåts inte på alla, men ganska många servrar. För att ni ska kunna fildela måste en så kallad torrent-server väljas, och till VPN-företagets försvar finns det väldigt många sådana att välja på.

Men går det undan då? Jepp – det gör det. En absurt laglig Linux-distribution laddades ner via qBittorrent, och hastighetsläget, dvs. 28.1 MiB/s eller omkring 232 Mbps, går det knappast att klaga på. I synnerhet då testuppkopplingens maxhastighet stannar på ca. 250 Mbps.

Mer specifikt är det lite omständligt att behöva böka bland öronmärkta fildelningsservrar, men när det går undan så här pass bra går det knappast att klaga över det.

torrenting-test-med-zenmate

Loggpolicyn är säker och relativt lättbegriplig

Alla VPN-företag i hela världen måste spara några former av loggar, annars kan de inte leverera en fungerande tjänst. Men för att vi ska få reda på huruvida VPN-aktören sparar några känsliga loggar eller inte måste loggpolicyn granskas – och det gör vi nu.

ZenmateVPN lägger beslag på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalningsinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Cookies (på VPN-företagets egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

Som ni själva ser är det en ganska stor hög med uppgifter som sparas. Men bör vi höja på ögonbrynen för det? Nej, faktiskt inte. All information som VPN-företaget lägger vantarna på krypteras, och lämnas aldrig över till vare sig upphovsrättslobbyn eller några myndigheter.

Då smiter vi över och tar en titt på vad VPN-företaget ifråga inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik vi förbrukar)

I övrigt var loggpolicyn lite väl långrandig, men samtidigt inte alltför svår att beta sig igenom. Det finns betydligt värre exempel – tro mig. Men det är inte längden som räknas, utan innehållet – och då VPN-företagets loggpolicy bjussar på ett mycket bra skydd hamnar hela kategorin på rätt sida om plusstrecket.

Apparna är användarvänliga och rappa

Sammanlagt testades två VPN-appar: Windows- samt iOS-klienten. I korthet gjorde båda av dessa precis det de skulle, men iOS-varianten blev dock lite av en favorit. Vi börjar i vanlig ordning med att gå igenom hur Windows-appen presterade.

Windows-klienten var lätt att installera, och det tog bara omkring en halv minut att komma igång. Efter att jag loggat in möttes jag av ett ursnyggt och logiskt gränssnitt. Streaming-servrarna hade fått en egen liten flik, och detsamma gällde för fildelnings-servrarna.

Men hur är det med själva prestandan då? Jodå – serverbytena var blixtsnabba, men någon liten mjukvarubugg träffade jag trots allt på. Den lilla problematiken löste sig dock efter en omstart, och under resten av testperioden fungerade Windows-appen utmärkt.

zenmate-app-för-windows
Zenmate för Windows..

Då var det dags att granska iOS-varianten i sömmarna. Som väntat var iOS-appen lite mer avskalad, men det bör endast ses som ett plus. I övrigt var installationen snabbt avklarad, mycket tack vare att samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Rent prestandamässigt går det inte heller att klaga. Gränssnittet var rappt som få, serverbytena var kvicka som attan – och alla funktioner som fanns tillgängliga i Windows-appen återfanns även här.

zenmate-5.0-för-iso
Zenmate för iOS..

Trots att jag fick bråka lite med Windows-appen skadade det inte helhetsintrycket. Zenmates VPN-appar är välsvarvade som få, och det ska de ha all heder för.

Ingen chattklient finns tillgänglig – men det gör inget

Som rubriken säger blir vi utan chattklient, vilket ibland kan ses som en nackdel – men inte här. Vissa chattklienter är dessutom bara glorifierade genvägar till diverse e-postbaserade ticket-system, som kan vara hur sega som helst. Hos Zenmate är det webbformulär och/eller mail-kommunikation som gäller för hela slanten, och det fungerar alldeles utmärkt.

Sammanlagt kontaktades kundsupporten vid två tillfällen. Den första gången dröjde det cirka sju timmar innan jag fick ett svar på min fråga, och den andra frågan besvarades efter ca. 20 minuter. När man väl haffat en supportmedarbetare är svaren dessutom ögonblickliga, och samtliga kundservice-representanter som jag snick-snackade med var hur trevliga (och kunniga) som helst.

kundsupport-för-zenmate

Med detta sagt var helhetsintrycket bra, men inte superbra – och detta då väntetiden smet iväg rejält under ett av kontakttillfällena.

På företagets webbsida hittar ni även en hjälpsektion där installationsguider, felsökningsguider samt överskådlig information om VPN-tekniken finns att tillgå.

hjälpsektion-för-zenmate

Smidiga extrafunktioner erbjuds

Sammanlagt får ni tillgång till tre extrafunktioner – om ni tecknar er för premiumversionen vill säga. Dessa består av ZenMate Web FireWall, SafeSearch och Identity Shield.

ZenMate Web FireWall

Vi börjar med att gå igenom vad ZenMate Web FireWall har att bjuda på. Programmet kan beskrivas som en kompetent annonsblockerare, som är baserad på Ublock Origin-motorn.

Men är verktyget någonting att ha då? Jodå – jag var faktiskt nöjd. Efter att jag inaktiverat de annonsblockerare jag använder mig av i nuläget gav jag mig ut på en liten provtur. Alla annonser blockerades snabbt och effektivt, och i korthet var verktyget minst lika kvickt och effektivt som den annonsblockerar-kombination jag använder till vardags (dvs. Ublock Origin samt Adblock Plus).

SafeSearch

SafeSearch-verktyget varnar oss för alltifrån fejkade nyheter till webbplatser som kan vara skadliga. I samband med att vi besöker en ny webbsida visas en liten skylt upp. Om denna är grön bör sidan vara säker, men om skylten varnar er för någonting bör ni tänka er för en extra gång innan ni klickar er vidare.

Nåväl, är SafeSearch verktyget någonting att ha? Jodå – verktyget var faktiskt inte så dumt. Men då jag (nästan) enbart besöker säkra webbsidor kunde SafeSearch-verktyget bli lite väl tjatigt i längden.

Identity Shield

Identity Shield-funktionen varnar oss om några av våra lösenord skulle vara på vift. Zenmate söker regelbundet av om vår e-postadress finns med i några kända databasläckor, och om så skulle vara fallet får vi ta emot en varning omedelbums – så att vi får chansen att byta lösenord fortare än kvickt.

Och för att avsluta frågeställningen, är Identity Shield någonting att ha? Ja, absolut. Men då det finns likvärdiga tjänster som gör precis samma sak (tex. Firefox Monitor eller Have I been PWND?) bör Identity Shield inte ses som något måste.

Men men, Zenmate samlar trots allt tre välfungerande säkerhetsprogram under samma paraply, och tar dessutom inte ut någon extraavgift för programmen – vilket bör betraktas som mycket generöst.

zenmate-extratjänster-safesearch-firewall-identity-shield

VPN-företaget har ett bra rykte online

Är denna kategori verkligen nödvändig när följande information redan finns att tillgänglig på Zenmates webbsida?

zenmate-användarna-gillar-oss

Skämt åsido, ZenmateVPN presterar utmärkt – men vi kan faktiskt inte ta dem på orden när kundnöjdheten ska kontrolleras. Efter att jag dammsugit ett större gäng sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter och Reddit kom jag fram till följande: Många kunder är mycket nöjda.

zenmate-omdöme-online

Som ni ser ovan får kundsupport-gänget många skopor med kärlek. Utöver detta beröms även serverhastigheterna samt mobilapparna – tillsammans med mycket annat.

Men finns det några som tycker annorlunda? Visst finns det kunder som inte är nöjda, men då vi måste leta mycket länge för att hitta en missnöjd rackare hamnar hela kategorin i plushögen. Och för att sammanfatta läget: ZenmateVPN har ett mycket bra rykte online.

Zenmate lägger sig mycket lågt rent prismässigt

Zenmate lägger sig ett antal hack under konkurrenterna rent prismässigt, och bör därför ses som ett mycket bra val för just budgetkunder. Om ni betalar månad för månad är det €10.99 som gäller, men som ni själva ser sjunker prisnivån fort om ni tecknar er för ett längre abonnemang.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupport-gänget så hjälper de er vidare. Och nepp – ni kommer inte mötas av några konstiga påståenden såsom: ”Om tjänsten fungerar ganska bra får ni faktiskt nöja er”. Inga jobbiga frågor ställs, och om ni inte är nöjda får ni tillbaka era investerade slantar inom cirka en vecka – punkt.

prislista-zenmate

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort
 • Paypal

Men inte Bitcoin, åtminstone inte i nuläget.

Neutralt (+-)

Gratisversionen är ganska bra utformad

Som vi redan nämnt bjussar Zenmate-gänget på en gratisvariant, som kan beskrivas som ett någorlunda bra alternativ för nyinvigda. Men VPN-frälsta bör förmodligen titta åt något annat håll – eller teckna sig för premiumvarianten.

Mer specifikt fungerar gratis-varianten endast på webbläsare (Opera, Chrome samt Firefox), och hastighetsläget är dessutom inte mycket att hurra för (som mest 2 Mbps). Utöver detta skyddas endast webbläsaren, och inte hela uppkopplingen – vilket innebär att fildelare inte får något skydd överhuvudtaget.

Även säkerhetsläget begränsas. För gratisanvändare är det AES 128-protokollet som gäller som bäst, till skillnad från premiumkunderna – som får använda sig av AES 256-algoritmen.

zenmate-gratis

De egenutvecklade VPN-apparna ingår inte heller, då måste ni betala för er, och det borde ni nog göra – eller avstå helt. Nåväl, ta mig inte fel – gratis-varianten är helt okej utformad. Men samtidigt så pass mager att den inte bör ses som något bra val.

På minussidan (-)

Här ekar det tomt, som tur är.

Rekommenderas ZenmateVPN?

Ja. Zenmate presterar bra eller mycket bra inom alla kategorier, och då går det inte göra annat än att rekommendera dem. Serverhastigheterna är utmärkta, smidiga extrafunktioner ingår och kundsupport-gänget är kompetenta och ganska kvicka. Utöver detta kan samtliga utländska (och svenska) streamingtjänster låsas upp utan några som helst problem.

Men men, det är främst på ett ställe som Zenmate utmärker sig lite extra, och det är när det kommer till just prisläget. Få, eller ens någon av de andra lågbudgetalternativen presterar så här pass bra, vilket gör att Zenmate kan beskrivas som ett väldigt smart val.

Om ni vill jämföra vidare finns alltid topplistan tillgänglig. Där listas samtliga VPN-leverantörer som recenserats tillsammans med lite kortfattad information om vad varje enskild VPN-aktör har att komma med.

Besök Zenmate.com

Har någon av ni läsare provkört ZenmateVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN