Zenmate är en tysk VPN-leverantör som ägs av Kape Technologies, samma företag som basar över Cyberghost, förstavalet på topplistan.

Sammanlagt erbjuds två typer av VPN-paket. Ett något begränsat gratisalternativ och ett betydligt trevligare premiumalternativ. Gratisvarianten fungerar enbart på webbläsare (Opera, Chrome samt Firefox) och hastigheten vi får ut begränsas till 2 Mbps. Insticksprogrammen är även begränsade till AES 128-protokollet, medans de egensvarvade VPN-apparna håller tillgodo med AES 256-varianten, världens mest säkra krypteringsalternativ.

Nåväl. Enligt företagets webbsida är det premium-support och kvicka serverhastigheter som väntar. Och i recensionen nedan tar vi reda på om VPN-företaget håller vad de lovar.

FaktaInfo
Företagets säteTyskland
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar300+ i 30+ länder
VPN-protokollIPSec, IKEv2 och OpenVPN
Krypteringsteknik (högst)AES 128
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Gratis prova på-konto7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$1.75
Övriga abonnemang:
Sex månader$3.49
WebbsidaZenmate.com

På plussidan (+)

Stöd för många typer av enheter

Zenmate ger oss tillgång till egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive:

 • Mac
 • Windows
 • iOS
 • Android
 • Webbläsare (Firefox/Chrome)

I övrigt kan fem enheter användas på en och samma gång, vilket är mer eller mindre standard sett till vad konkurrenterna erbjuder.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

En VPN-tjänst som inte kan hålla tätt är inte vatten värd, men som tur är klarade Zenmate-gänget samtliga utmaningar utan några problem alls.

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-zenmate-1
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-webrtc-läckor-för-zenmate
Inga WebRTC-läckor..
inga-ip-läckor-för-zenmate-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-vid-test-för-zenmate
Inga DNS-läckor..
inget-virus-i-windows-appen-enligt-virustotal-för-zenmate
Programvaran är ren enligt Virustotal..

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Det finns en större drös VPN-protokoll tillgängliga i VPN-branschen. Vissa är säkra, andra inte. Hos ZenmateVPN är det IPSec, IKEv2 och OpenVPN som gäller. En ganska bra mix i mina ögon. IKEv2-protokollet är både snabbt och säkert, och OpenVPN-protokollet är det bästa vi kan använda oss av i dagsläget.

Världens mest säkra krypteringsstandard, AES 256, finns däremot inte tillgänglig i webbläsarprogrammen. Där kör Zenmate som mest med AES 128. VPN-företaget anser själva att AES 128 är säkert nog för privatpersoner, och med handen på hjärtat har de förmodligen rätt. I korthet: Insticksprogrammen för Chrome, Opera och Firefox kör på AES 128-kryptering, medans övriga appar använder sig av AES 256. En bra kompromiss om ni frågar mig.

Servrarna är kvickare än genomsnittet

Det är här VPN-företagen verkligen får visa vad de går för. Visst, hastigheterna vi får ut i dessa typer av mätningar kan påverkas av externa faktorer (hårdvaruprestanda osv.), men vi får samtidigt en bra fingervisning över hur pass väl servrarna mår.

Nog snackat – vidare till resultaten.

Sverige

I Sverige gick det undan rejält, som ni ser nedan. Det är få VPN-leverantörer som har klättrat över 150 Mbps nerströms i våra tester.

Nerströms: 167 Mbps
Uppströms: 35 Mbps
Latens: 12 ms

zenmate-hastighetstest-i-sverige

Storbritannien

Även i Storbritannien puttrade det på bra. 150+ Mbps är ett mycket starkt resultat.

Nerströms: 156 Mbps
Uppströms: 23 Mbps
Latens: 36 ms

hastighetstest-server-i-storbritannien-för-zenmate

USA

I USA dalade hastigheterna något, men 20+ Mbps räcker gott och väl för Netflix-streaming och får ses som godkänt.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 10 Mbps
Latens: 98 ms

hastighetstest-på-zenmates-usa-server

Mer specifikt är servrarna betydligt kvickare än genomsnittet, vilket innebär att även denna kategori hamnar på rätt sida om plusstrecket.

Zenmate låser upp Netflix samt BBC iPlayer

Som rubriken säger överlistar Zenmate-gänget båda av dessa streamingtjänster. VPN-företaget erbjuder speciella streamingservrar för i princip alla videotjänster som finns, inklusive:

 • Youtube
 • Comedy Central
 • Hulu
 • Netflix (USA och Storbritannien)
 • BBC iPlayer
 • iTV Hub

och många fler. Tack vare detta hamnar Zenmate på den stora (ok – rätt stora) listan över de VPN-företag som klarar av att låsa upp både BBC iPlayer och Netflix fullständiga utbud.

bbc-iplayer-klarar-zenmate-att-låsa-upp

Samtidigt kan man undra: – Varför kan inte Netflix och andra streamingleverantörer visa hela utbudet överallt?

Det finns många anledningar till detta, och den största av dessa är att filmbolagen helt enkelt vill kunna bada i pengar Joakim von Anka-style. Netflix har själva erkänt att licenssystemet är trasigt, och att de gör sitt bästa för att komma tillrätta med problemet. Men tills det har hänt är VPN-tekniken vår enda räddning.

Serverparken är stor

Sammanlagt erbjuds 300+ servrar i 30+ länder. Inte bäst i klassen – men en bra bit över genomsnittet. Med fler servrar i bagaget har vi en större chans att hitta en VPN-server nära oss, vilket innebär lägre latens och högre hastigheter.

Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN erbjuder dock betydligt fler servrar, men som sagt, 300+ sådana i 30+ länder är bra nog.

zenmate-serverkarta

Bra stöd för torrenting och p2p

Bittorrent-trafik tillåts inte på alla servrar. För att kunna fildela måste en så kallad torrent-server väljas, och det finns som tur är rätt många sådana att välja på.

När jag själv tankade ner en test-torrent blev jag knappast besviken. 28.1 MiB/s motsvarar cirka 232 Mbps. Och när maxhastigheten nerströms stannar på 250 Mbps på testdatorn går det knappast att klaga.

torrenting-test-med-zenmate

Inga känsliga loggar sparas

Gratisversionerna läcker som såll, men när vi betalar för oss ska vi kunna begära att inga viktiga loggar sparas, och Zenmate sköter sig bra på den punkten.

Som ni ser nedan sparas våra:

 • E-postadresser
 • Betalningsinformation
 • Inloggningsinformation
 • Namn

loggpolicy-för-zenmate-1

Men hur som helst, detta är standard inom VPN-branschen. Denna information krypteras och kan aldrig användas för att spåra oss. Företaget samarbetar heller inte med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer, och känslig data såsom webbhistorik, IP-adresser och dylikt sparas aldrig. I korthet: Loggpolicyn är vattentät.

Rappa och användarvänliga appar

Sammanlagt testades två appar – Windowsklienten och iOS-klienten. Jag var nöjd med båda av dessa, men iOS-appen blev den klara favoriten.

Windows-appen var lätt att installera och det tog bara omkring en halv minut att komma igång. Designen är ursnygg, men någon liten mjukvarubugg träffade jag trots allt på, men detta löste sig efter en omstart. Resten av tiden fungerade appen utmärkt, och allt som allt var jag nöjd.

zenmate-app-för-windows
Zenmate för Windows..

iOS-appen var lite mer avskalad, och där fanns det ingenting att klaga på. Installationen gick snabbt, serverbytena var kvicka och alla streaming-servrar som fanns tillgängliga för Windows var tillgängliga även här.

zenmate-5.0-för-iso
Zenmate för iOS..

Trots att jag fick bråka lite med Windows-appen skadade detta inte helhetsintrycket. Mer specifikt skötte sig apparna bra, och då blir det plushögen som gäller.

Relativt kvick kundsupport

Någon direktchatt finns inte tillgänglig, men det är inte alltid en nackdel. Vissa direktchattar är trots allt bara glorifierade genvägar till ett mailbaserat ticket-system, och det är inte säkert att man får ett snabbare svar för det.

Här är det webbformulär och svar via mail som gäller, och det fungerar bra. Det dröjde cirka sju timmar innan jag fick ett svar, vilket känns helt ok. När jag väl började prata med supportkillen var han både trevlig och kvick på att svara, och helhetsintrycket var bra även här.

kundsupport-för-zenmate

Smidiga extrafunktioner erbjuds

Sammanlagt får vi tillgång till tre extrafunktioner om vi tecknar oss för premiumversionen.

Vi börjar med att gå igenom ZenMate Web FireWall; en kompetent annonsblockerare som är baserad på Ublock Origin-motorn. Efter att jag inaktiverat de annonsblockerare jag använder idag gav jag mig ut på en provtur. I korthet skötte sig annonsblockeraren bra, och var minst lika kvick och effektiv som Ublock Origin samt Adblock Plus.

zenmate-extratjänster-safesearch-firewall-identity-shield

SafeSearch-verktyget varnar bland annat för fejkade nyheter samt webbplatser som kan vara skadliga. Innan vi besöker en specifik webbsida visas en liten skylt upp. Är denna grön bör sidan vara säker, men om skylten varnar oss för någonting bör vi nog tänka oss för några gånger innan vi klickar oss vidare.

Identity Shield-funktionen varnar oss om våra lösenord skulle vara på vift. Zenmate söker regelbundet av om vår e-postadress finns med i några kända dataläckor. Och om så skulle vara fallet får vi omedelbart en varning så att vi kan byta lösenord fortare än kvickt. Visst, det finns likvärdiga program som gör precis samma sak (tex. Firefox Monitor), men det är alltid trevligt att samla dessa typer av säkerhetstjänster på ett och samma ställe, och det kan vi med Zenmate.

De lägger sig bra prismässigt

Zenmate lägger sig ett rätt bra hack under konkurrenterna rent prismässigt, och det gillar vi. Om vi betalar månad för månad är det $9.99 som gäller, men prisnivån sjunker fort om vi tecknar oss för ett längre abonnemang. För att få det mest prisvärda VPN-paketet måste vi binda oss för två år – då kommer vi undan med att betala $2.05/mån, vilket innebär en besparing på 79%.

zenmate-prislista

Betala kan vi göra via:

 • Kontokort
 • Paypal

Men inte Bitcoin, åtminstone inte i nuläget.

På minussidan (-)

Här ekar det tomt, som tur är.

Rekommenderas ZenmateVPN?

Ja. Zenmate presterar bra inom alla kategorier, och då går det inte göra annat än att rekommendera dem. Hastigheterna är bra, kundsupporten är kompetent, serverparken är stor och samtliga utländska streamingtjänster kan låsas upp. Vi får dessutom ta del av ett gäng smidiga extrafunktioner, och det är rätt ovanligt när det kommer till såhär pass billiga VPN-alternativ. I korthet – jag är nöjd, och det tror jag också att ni blir.

Förändringar:

2019-08-05 – Permanenta prissänkningar på samtliga abonnemang.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen