En sammanfattning för dig som har bråttom
CactusVPN presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier. En smart DNS-tjänst inkluderas som låser upp precis allt, inklusive Netflix i USA samt BBC iPlayer och ITV Hub.
Utöver detta är servernätverket snabbt, och det faktum att servernätverket är relativt litet spelar i det här fallet mindre roll.
CactusVPN erbjuder en bra VPN-tjänst, men om du vill jämföra dem mot de VPN-tjänster som presterar lika väl som CactusVPN eller bättre? Ta dig gärna till vår samlingssida för de bästa VPN-tjänsterna.
CactusVPN är en moldavisk VPN-leverantör som ägs av säkerhetsföretaget CactusVPN Ltd. Om man tar en titt på webbsidan ser man att man ska kunna låsa upp alla tänkbara webbsidor och streamingtjänster. Säkerhetsläget ska dessutom vara perfekt och apparna snygga som få.
Med tanke på att serverparken är relativt liten har de ganska mycket att bevisa. Men störst är inte alltid bäst och minst är inte alltid sämst. Se bara på OVPN, som presterar utmärkt trots att deras servernätverk är relativt litet.
I recensionen nedan tar vi reda på om storleken spelar någon roll, häng med.
Information | Attribut |
---|---|
Företagets säte | Moldavien |
P2P och torrenting | Tillåts |
Netflix amerikanska utbud | Ja (via SmartDNS) |
BBC iPlayer | Ja (via SmartDNS) |
SVT Play | Ja (via SmartDNS) |
Antal servrar | 27+ i 22+ länder |
VPN-protokoll | OpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec och SoftEther |
Krypteringsteknik (högst) | AES-256 |
Kill Switch | Ja (Windows, Mac) |
Antal samtida enheter som tillåts | 5 |
Support via | Webbformulär, chatt och mail |
Pengarna tillbaka-garanti | 30 dagar |
Pris från | $3.95 (Smart DNS + VPN) |
Webbsida | CactusVPN.com |
På plussidan (+)
Inga känsliga loggar sparas
Somliga VPN-företag skryter med ramsor såsom ”vi är helt loggfria” – men när man sedan granskar loggavtalet sparas annons-ID:n och andra typer av känsliga uppgifter.
Nu ska vi ta reda på hur CactusVPN sköter sig inom den här aspekten.
CactusVPN sparar
- Din e-postadress (krypteras)
- Betalinformation (krypteras)
- Cookies (på hemsidan)
- Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
Och det är faktiskt allt. CactusVPN samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket utgör ytterligare ett styrketecken.
CactusVPN sparar inte
- Tidsstämplar (inf. om när man kopplat upp sig mot en specifik server)
- Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket bandbredd man förbrukar)
- Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge man är uppkopplad mot en specifik server)
- DNS-förfrågningar
- IP-nummer
Loggavtalet är begripligt och erbjuder ett bra skydd. Mer än så kan man knappast begära.
Moldavien inkluderas inte i Eyes-samarbetet
Nästan alla VPN-leverantörer sticker upp det mellersta fingret om en upphovsrättsorganisation eller någon annan skojare skulle komma och knacka på, inklusive CactusVPN.
Men kan man lita på att VPN-företagen gör detsamma om någon av Eyes-länderna stormar in? Förmodligen – men VPN-aktörer som har sina säten utanför Eyes-zonen kan aldrig bli tvingade att samarbeta, och det kan enbart ses som ett styrketecken.
Eyes-samarbetet är en allians där ett femtontal regeringar (inkl. Sveriges) gör allt de kan för att signalspana på sina invånare, och detta kan de göra helt utan domstolsbeslut eller andra typer av säkerhetsåtgärder.
Men då Moldavien inte är en del av den alliansen kan CactusVPN aldrig bli pressade att lämna ut information om dig under bordet.
Alla tänkbara säkerhetsprotokoll finns tillgängliga
CactusVPN fungerar utmärkt med ett flertal säkerhetsprotokoll, inklusive:
- OpenVPN (mycket säkert)
- L2TP/IPSec (säkert)
- IKEv2 (mycket säkert)
- SSTP (säkert)
- Softether (mycket säkert)
- PPTP (mediokert)
CactusVPN ser dessutom till att du alltid använder dig av det mest säkra VPN-protokollet vilket är utmärkt, i synnerhet för nybörjare.
Som väntat får man också tillgång till marknadens starkaste krypteringsprotokoll, AES 256, som aldrig kommer att knäckas. Även om ett flertal superdatorer och hackers försökt så gott de kan.
Kill Switch för Windows och Mac
Kill Switch-verktyget ser till att din internetuppkoppling bryts per automatik om du skulle tappa kontakt med VPN-företagets servrar.
Kill Switch-funktionen är lite av ett nödvändigt ont: Det är aldrig kul att behöva koppla upp sig ytterligare en gång, men då både IP- och DNS-läckor kan förhindras på ett effektivt sätt ska verktyget alltid vara aktiverat.
Det faktum att CactusVPN endast erbjuder Kill Switch för Windows och Mac är dock lite av en svaghet, då VPN-tjänster likt NordVPN och Cyberghost erbjuder en automatisk Kill Switch för alla enheter som kan skyddas.
Apparna är snygga och lättanvända
Egenutvecklade appar är alltid att föredra. Då slipper man tidsödande manuella installationer och kan dessutom komma igång direkt.
CactusVPN erbjuder egenutvecklade applikationer för de vanligaste plattformarna – vilket ska ses som ett rejält styrketecken med tanke på deras storlek.
CactusVPN för Windows
Vi börjar med att granska Windows-applikationen, som både är snygg och begriplig. Så även avskalad – då hela gränssnittet påminner om en mobil applikation.
Funktionaliteten är det inte heller något fel på då man bland annat kan sortera in servrarna efter den hastighet som gäller, men så även pingvärde och land.
Under ”Settings” hittar man alla viktiga inställningsval, och från start skyddas man med ett starkt VPN-protokoll som kompletteras med världens mest kraftfulla krypteringsprotokoll. Kill Switch-verktyget (”App Killer”) måste man dock aktivera själv men det går på någon sekund – så det är förlåtligt.
Det går även bra att stänga ner enskilda program om VPN-uppkopplingen skulle brytas. Jag lade själv in qBittorrent i den listan – men i teorin kan vilket program som helst läggas till.
Mer specifikt var Windows-applikationen en av de bästa jag stött på hitintills: gränssnittet är perfekt, serverbytena är snabba som bara den och designen är avskalad och fin.
CactusVPN för iOS
iOS-appen påminner starkt om CactusVPN för Windows-applikationen, vilket är utmärkt.
Installationen är dessutom överstökad på bara någon minut, och efter att ett flertal serverbyten utförts i snabb takt kom jag fram till att iOS-klienten var precis lika användarvänlig och säker som Windows-applikationen.
Samtliga appar som testkördes skötte sig utmärkt, och då blir det plushögen som gäller.
Servernätverket håller en bra hastighet
Bashastigheten
Nedan ser du den uppkopplingshastighet som gäller när vår testdator inte är skyddad med en VPN-tjänst.
- Nerströms: 244 Mbps
- Uppströms: 251 Mbps
CactusVPN – ett komplett hastighetstest
Som du ser nedan är det 238 Mbps nerströms som gäller mot en server i Sverige. Det är en mycket bra prestation, då det medför att hastighetsminskningen bara ligger på cirka 5%.
Nedan kan du ta del av det fullständiga hastighetstestet – server för server.
Mer specifikt sköter CactusVPN sig utmärkt inom även denna kategori, vilket medför att de rent hastighetsmässigt kan mäta sig med VPN-jättar såsom Zenmate och IvacyVPN.
Inga säkerhetsläckor kunde identifieras
CactusVPN testades mot totalt fem webbverktyg som alla kom fram till exakt samma sak; de erbjuder en mycket säker VPN-tjänst.
- Browserleaks.com (ok)
- Doileak.com (ok)
- Torrent IP Tool (ok)
- VPN Insights (ok)
- Virustotal.com (ok)






Många typer av enheter kan kopplas upp
Här kan man koppla upp precis allt, inklusive:
- iOS (egenutvecklad app)
- Android (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- Windows (egenutvecklad app)
- Chrome OS
- Webbläsare (Chrome och Firefox)
- Routrar
CactusVPN fungerar även bra tillsammans med anonymiseringsnätverket Tor, vilket ska ses som ytterligare ett plus i kanten.
Utöver detta kan man maximalt koppla upp fem enheter samtidigt på ett VPN-abonnemang, vilket är en standardnivå inom VPN-branschen.
Konkurrenten Surfshark övertygar dock än mer inom den här kategorin, då de inte tillämpar någon enhetsbegränsning över huvud taget.
CactusVPN har ett gott rykte online
På webbsidan stoltserar CactusVPN med ett flertal omdömen fårn kunder som beskriver dem som det bästa som hänt sedan det färdigskivade brödet.
Men även om CactusVPN gör mycket rätt måste man ge sig ut på upptäcktsfärd för att hitta fler recensioner som inte handplockats av CactusVPN själva.
Så vad hade Reddit-, Facebook- och Twitteranvändarna att säga?
Svaret är att nästan alla verkar nöjda. I korthet är det kundsupporten, serverhastigheterna samt Smart DNS-tjänsten som får mest beröm.
Somliga klagar på att man inte kan låsa upp regionslåst material, men det är ett rent missförstånd. CactusVPN:s Smart DNS-tjänst låser upp precis allt, så det är den som gäller såvida man vill låsa upp tv-plattformar.
Mer specifikt blir det plushögen som gäller även här, då CactusVPN:s rykte online är utmärkt.
Snabb kundsupport
Kundtjänstpersonalen kan nås via direktmail, webbformulär samt via en chattklient. Jag kontaktade företaget två gånger via direktchatten, och det dröjde aldrig mer än 10 sekunder innan man fick ett korrekt svar. Det är världsklass.
Det finns även en hjälpsektion där man hittar installationsguider, svar på vanliga frågor samt mer information om vad en VPN är.
Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp
Om man använder sig av CactusVPN:s Smart DNS-tjänst som inkluderas i de lite mer kostsamma VPN-abonnemangen kan man låsa upp allt; inklusive BBC iPlayer samt Netflix i USA.


Smart DNS-tjänsten är helt underbar
Smart DNS-tjänsten låser även upp alla svenska streamingtjänster inklusive SVT Play, HBO Nordic samt TV4 Play.
CactusVPN:s Smart DNS-tjänst överlistar även allt USA, så även:
- Hulu
- CNN
- HBO Now
- HBO Go
Och många fler.
Att låsa upp fler streamingplattformar i Storbritannien än enbart BBC iPlayer är inte heller något problem.
Snabb fildelning på öronmärkta servrar
Hos CactusVPN får man fildela på öronmärkta p2p-servrar som återfinns i:
- Rumänien
- Lettland
- Spanien
- Schweiz
- Tyskland
- Nederländerna
- Storbritannien
CactusVPN och torrenter – hur snabbt går det?
Jag laddade ner en stor Linuxdistrubution mot en nederländsk p2p-server, och då den maximala nerladdningshastigheten låg på cirka 156 Mbps ska CactusVPN räknas som en snabb VPN för fildelning.
En hastighetsminskning på cirka 38% är inte helt perfekt, men samtidigt mer än godkänt.
Mycket skydd för pengarna
Om man tecknar sig för det mest påkostade VPN-paketet får man ta del av precis allt, inklusive Smart DNS-tjänsten som är ett absolut måste.
Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar, och betala kan man göra med bland annat:
- Kontokort (Visa/Mastercard)
- PayPal
- Bitcoin
Tips: ExpressVPN erbjuder en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar, men är samtidigt något mer kostsamma i jämförelse med CactusVPN.
Servernätverket är litet men effektivt
27+ servrar i 22+ länder kan låta lite, och det är det. Större servernätverk är ofta att föredra då man i dessa fall får fler alternativ att välja på om någon enstaka server skulle må lite dåligt.
Men i det här fallet spelar servernätverkets storlek inte någon roll. Man kan låsa upp precis alla streamingplattformar i vilket fall, och snabbt i ledningarna går det också.
Jag litar dessutom helt och hållet på att CactusVPN aldrig släpper in fler kunder än vad de klarar av att hantera, eller för att förtydliga mig: Jag litar på att de ser till att uppgradera serverkapaciteten i samma takt som företaget växer.
På minussidan (-)
Ingenting.