CactusVPN är en moldavisk VPN-leverantör som ägs av säkerhetsföretaget CactusVPN Ltd. Serverparken innehåller totalt 23+ servrar i 14+ länder, vilket gör dem till ett relativt litet VPN-företag. Men men. Störst är inte alltid bäst och minst är inte alltid sämst. I recensionen nedan tar vi reda på om storleken spelar någon roll, häng med.

FaktaInfo
Företagets säteMoldavien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (via SmartDNS)
BBC iPlayerJa (via SmartDNS)
SVT PlayJa (via SmartDNS)
Antal servrar23+ i 14+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec och SoftEther
Krypteringsteknik (högst)AES-256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$4.39
Kostnad vid årsabonnemang$3.21
Övriga abonnemang:
Tre månader:$4.19
WebbsidaCactusVPN.com

På plussidan (+)

Vattentät loggpolicy

Vissa VPN-företag skryter med dängor såsom ”vi är helt loggfria” – men när man sedan granskar loggavtalet sparas annons-id:n och andra känsliga uppgifter. Som tur är hör inte CactusVPN till den skaran, deras loggpolicy är så säker den bara kan bli.

loggpolicy-för-cactusvpn

Företaget sparar inte uppgifter såsom:

 • Tidsstämplar (när du kopplar upp dig på deras servrar – unikt)
 • DNS-förfrågningar
 • IP-nummer
 • Information över förbrukad bandbredd (unikt)

Eller några andra känsliga uppgifter som kan användas för att spåra oss.

De lägger förvisso vantarna på vår e-postadress samt den betalningsinformation vi uppger, men detta är trots allt standard inom VPN-branschen. Dessutom kan de få uppgifter som sparas aldrig jämföras mot några uppkopplingsloggar (då några sådana aldrig skapas) och informationen blir därför helt värdelös. Allt som allt – loggpolicyn är mycket stark och erbjuder ett bra skydd.

Moldavien ingår inte i Eyes-samarbetet

Nästan alla VPN-leverantörer sticker upp det mellersta fingret om någon upphovsrättsorganisation eller dylikt skulle komma och knacka på, inklusive CactusVPN. Men kan vi lita på att VPN-företaget gör detsamma om någon av Eyes-ländernas regeringar begär ut uppgifter om dig?

Eyes-samarbetet är för övrigt en allians där ett tiotal regeringar (jepp – Sverige ingår) gör allt för att signalspana på sina invånare, helt utan domstolsbeslut eller andra säkerhetsåtgärder. Har ett Eyes-land lagt beslag på uppgifter om oss kan vi även räkna med att resten av samarbetsländerna får tillgång till exakt samma information.

Men som tur är ingår inte Moldavien i denna oheliga allians. Samtliga regeringar som vill begära ut uppgifter om oss under bordet får därmed foten vid dörren. CactusVPN samarbetar heller aldrig med några upphovsrättsorganisationer.

Moderna säkerhetsprotokoll erbjuds

CactusVPN erbjuder fullt stöd för OpenVPN, L2TP/IPSec, IKEv2, SSTP, SoftEther och PPTP. OpenVPN är att föredra nästan jämt, men för tex. iOS är det IKEv2 som gäller, som är minst lika säkert. Med andra ord: Det är bra att många VPN- och krypteringsprotokoll finns tillgängliga. Tack vare detta kan vi koppla upp oss på ett säkert sätt oavsett vilken enhet vi använder oss av.

Som väntat erbjuds även marknadens starkaste krypteringsprotokoll, AES 256, som än så länge inte har blivit knäckt, även om diverse superdatorer och hackers försökt så gott de kan.

Utöver detta hittar vi Kill Switch-funktionalitet på Windows- och Mac-sidan. Tack vare detta verktyg kopplas bryts vår internetuppkoppling automatiskt om vi skulle tappa kontakt med CactusVPN:s servrar. Funktionen kan beskrivas som ett nödvändigt ont: Det är aldrig kul att behöva koppla upp sig ytterligare en gång, men diverse IP-läckor och dylikt är ännu mer otrevligt.

Snygga och lättanvända appar

Det absolut bästa är när ett VPN-företag erbjuder egenutvecklade appar. Då slipper vi jobbiga och ibland tidsödande manuella installationer och annat bök. CactusVPN erbjuder appar för Windows, Mac, iOS och Android. Ingen dålig prestation med tanke på att VPN-företaget knappast är störst på täppan.

Windows-appen var en trevlig och snygg historia. Så fort jag loggat in möttes jag av ett avskalat gränssnitt som var lätt att förstå. Hela klienten påminde mycket om en mobil-app, och det gillade jag skarpt. Servrarna kunde även sorteras efter både hastighet och land, och under ”Settings” fanns alla inställningsval jag ville komma åt. Tyvärr var inte Kill Switchen (”App Killer”) aktiverad som standard, men det fixar vi på någon sekund. Som ni ser på den mellersta bilden går det även bra att stänga ner enskilda program om VPN-uppkopplingen skulle brytas. Själv la jag in qBittorent i den listan. Allt som allt: Appen var en av de trevligaste jag använt hittills.

klient-för-windows-för-cactusvpn¨

Vidare till iOS-appen. Då jag kom från Windows-versionen kände jag igen mig direkt. Installationen tog bara några sekunder och efter att ett antal serverbyten utförts i snabb takt kom jag fram till att iOS-klienten var minst lika välsvarvad som Windows-appen.

app-för-ios-cactusvpn

Den enda kritiken: Vid serverbytena måste vi först koppla bort oss manuellt innan en ny server kan väljas på listan. Många av konkurrenternas appar sköter detta automatiskt. Trots det avslutande gnället var båda av de appar som testkördes enkla att använda och de gjorde alltid precis vad de skulle.

Servrarna var överraskande snabba

Nederländerna

Om du har läst fler recensioner vet du om att det brukar vara en svensk server som testas längst upp i listan, men så blir det inte den här gången. När inga svenska servrar erbjuds får vi hålla tillgodo med en Nederländsk sådan, och till CactusVPN:s försvar går det undan rejält.

Nerströms: 115 Mbps
Uppströms: 240 Mbps
Latens: 34 ms

hastighetstest-med-server-i-nederländerna-för-proxpn

Storbritannien

Det går undan riktigt bra även i Storbritannien. Över 100 Mbps både uppströms och nerströms är ett mycket bra resultat.

Nerströms: 115 Mbps
Uppströms: 236 Mbps
Latens: 38 ms

hastighetstest-för-srever-i-storbritannien-för-cactusvpn

USA

Många VPN-leverantörers amerikanska servrar är sega som sirap, men CactusVPN klarar sig bra. Sammanlagt testades tre USA-servrar och hastigheten nerströms sjönk aldrig under 30 Mbps.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 54 Mbps
Latens: 140 ms

hastighetstest-usa-server-för-cactusvpn

Allt som allt klarar sig det moldaviska VPN-företaget mycket bra hastighetsmässigt. Hela kategorin hamnar därför i plushögen.

Inga säkerhetsläckor identifierades

VPN-leverantören grillades mot totalt fem webbverktyg som alla kom fram till exakt samma sak: CactusVPN erbjuder en bergsäker tjänst.

 • Browserleaks.com (Inga DNS-läckor)
 • Doileak.com (Inga DNS- eller IP-läckor)
 • Torrent IP Tool (Inga IP-läckor vid torrenting)
 • VPN Insights (Inga IP- eller DNS-läckor)
 • Virustotal.com (Programvaran är fri från virus och spionprogram)
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-cactus
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
virustotal-test-med-programvara-för-cactusvpn
Programvaran är ren enligt Virustotal..
inga-dns-läckor-för-cactusvpn
Och nepp – inga DNS-läckor heller..

Stöd för ett stort antal plattformar

Som jag tidigare nämnt lirar CactusVPN mycket bra med de vanligaste enheterna:

 • iOS
 • Android
 • Mac
 • Windows

Men enhetsstödet stannar inte där. Utöver dessa plattformar stöds även:

 • Apple TV
 • Spelkonsoler
 • Smarta tv-apparater
 • Chrome OS (Chromebooks),
 • Routrar
 • Tor-webbläsaren
 • Chrome (en Firefox-app är även på ingång)
 • Amazon Fyre TV.

Det går även att koppla upp sig på fem enheter på ett och samma abonnemang, vilket är något av en standard i dagsläget. Vissa VPN-leverantörer likt Cyberghost och Perfect Privacy erbjuder fler samtida uppkopplingar, men det är ovanligt.

Gott rykte online

Efter att ett antal diskussionsforum likt Reddit och Facebook har granskats har jag fått en bra överblick över vad kunderna tycker. Nästan alla som uttalat sig tycker att kundsupporten är kunnig och kvick (jag håller med) samt att SmartDNS-tjänsten är ett trevligt tillskott (det är det).

cactusvpn-får-4-av-5-av-trustpilot

Vissa klagar dock på att hastigheterna är långsamma (det är de inte – som ni ser ovan) samt att VPN-tjänsten inte kan låsa upp regionsskyddat innehåll tex. BBC iPlayer. Detta är ett vanligt missförstånd då SmartDNS-tjänsten (som ingår) fixar upplåsningen utan några som helst problem. Allt som allt – nästan alla kunder verkar vara nöjda med vad CactusVPN har att erbjuda.

Kundsupporten är blixtsnabb

Kundtjänsten kan nås via direktmail, webbformulär samt via en chattklient. Jag kontaktade företaget två gånger via direktchatten, och det dröjde aldrig längre än 10 sekunder innan de svarade, vilket är världsklass. Utöver detta var personalen kunnig och det vara aldrig frågan om några korta och svepande svar med någon direktlänk till FAQ-sidorna.

chattlogg-för-cactusvpn-1

Under supportfliken hittar vi dessutom begripliga inställningsguider till alla enheter som stöds. På samma ställe kan vi även gräva fram lite svar på frågor som rör VPN-tekniken.

Fullt stöd för Netflix och BBC iPlayer

Som rubriken säger går det mycket bra att komma åt dessa tjänster, men bara via SmartDNS-tjänsten. Om du bara betalar för något av VPN-paketen är det svarta skärmar och felmeddelanden som gäller.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-cactusvpn
Ingen SmartDNS – Inget BBC iPlayer-kikande..

En del VPN-leverantörer klarar av att ge tillgång till utländsk streaming utan att diverse tilläggsfunktioner måste läggas till, men då SmartDNS-tjänsten ingår i CactusVPN:s premium-abonnemang till ett bra pris är DNS-varianten trots allt en mycket bra kompromiss. Som ett litet tillägg fungerar SVT Play mycket bra tillsammans med SmartDNS-tjänsten, även om CactusVPN-gänget inte erbjuder någon svensk server.

bbc-iplayer-fungerar-med-cactusvpn-1
Med SmartDNS fungerar all utländsk (och svensk) streaming utmärkt..

Torrenting begränsas till ett fåtal servrar – men det är ok

Vissa VPN-leverantörer låter oss fildela hej vilt på samtliga servrar, men så är det inte här. Torrenting och p2p begränsas till servrar i Nederländerna, Rumänien, Tyskland, Schweiz och Spanien.

Men varför hamnar inte hela kategorin i minushögen om fildelningen begränsas till ett fåtal servrar? Svar: För att det går undan som bara den. Testfilen som tankades ner på en nederländsk server kom upp i hela 18.7 MiB/s nerströms, vilket motsvarar ca. 156 Mbps.

cactusvpn-torrenting-på-server-i-nederländerna

Prisvärt om du tecknar dig för ett längre abonnemang

Sammanlagt erbjuds fyra VPN-paket, och det är egentligen bara ett av dessa som jag vill rekommendera, dvs. VPN + SmartDNS-paketet. Om du tecknar dig för det mest påkostade avtalet slipper du alla kompromisser. Du får då tillgång till utländsk streaming samt alla servrar som CactusVPN förfogar över, att teckna sig för någon halvlösning är i mina ögon en dum idé. Då priset för det mest påkostade paketet bara kostar strax över 3 dollar per månad (vid årsabonnemang) kommer vi dessutom riktigt billigt undan.

prislista-för-cactusvpn-1

Betala kan vi bland annat göra med:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

Utöver detta erbjuds en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti om du mot förmodan skulle vara missnöjd.

Serverparken är liten men effektiv

23+ servrar i 14+ länder kan låta något lite, och det är det. Med fler servrar slipper vi dessutom kompromissa och vi har då fler alternativ att välja på om någon enstaka server skulle må lite dåligt. NordVPN, ExpressVPN och SurfShark erbjuder alla 2.000+ servrar och håller ungefär samma prisnivå som CactusVPN kör med.

Trots detta hamnar denna kategori på plussidan, och nu ska jag förklara varför. Alla servrar som testades var snabba som attan och regionslåsta tjänster låser vi upp snabbt och smidigt via SmartDNS-tjänsten. Jag litar helt och hållet på att CactusVPN aldrig släpper in fler kunder än vad de kan hantera, eller för att förtydliga: Jag litar på att de ser till att uppgradera serverkapaciteten i samma takt som företaget växer.

På minussidan (-)

Ingenting.

Rekommenderas CactusVPN?

Ja. Jag har recenserat många mindre VPN-aktörer och över hälften av dessa kan inte rekommenderas helhjärtat. Med detta sagt överraskade CactusVPN mig på ett positivt sätt. Företaget gör i princip allting rätt.

Servrarna är kvicka, loggavtalet är vattentätt, torrenting tillåts och snabbt som attan går det. Även om serverparken är något i det minsta laget är den välskött, och den SmartDNS-tjänst som ingår fungerar utmärkt. I korthet – CactusVPN är ett mycket bra val.

Om du vill jämföra CactusVPN med resten av gänget – kika gärna in på topplistan. Där hittar du kompakt information om samtliga VPN-tjänster som recenserats.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen