Meny

Recension CactusVPN: Liten men effektiv som få

CactusVPN är en moldavisk VPN-leverantör som ägs av säkerhetsföretaget CactusVPN Ltd. Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att vi ska kunna låsa upp alla tänkbara webbsidor och streamingtjänster. Säkerhetsläget ska dessutom vara perfekt och apparna snygga som få.

Med tanke på att serverparken är relativt liten har de ganska mycket att bevisa. Men men, störst är inte alltid bäst och minst är inte alltid sämst. I recensionen nedan tar vi reda på om storleken spelar någon roll, häng med.

FaktaInfo
Företagets säteMoldavien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (via SmartDNS)
BBC iPlayerJa (via SmartDNS)
SVT PlayJa (via SmartDNS)
Antal servrar27+ i 17+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec och SoftEther
Krypteringsteknik (högst)AES-256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$6.99 (SmartDNS + VPN)
Kostnad vid årsabonnemang$4.58 (SmartDNS + VPN)
Övriga abonnemang:
Tre månader:$5.99 (SmartDNS + VPN)
WebbsidaCactusVPN.com

På plussidan (+)

Loggpolicyn är säker och lättbegriplig

Vissa VPN-företag skryter med dängor såsom ”vi är helt loggfria” – men när man sedan granskar loggavtalet sparas annons-id:n och andra typer av känsliga uppgifter. Men som tur är hör CactusVPN inte till den skaran, deras loggpolicy är riktigt vass.

De lägger dock vantarna på följande:

 • Våra e-postadresser (för tex. kontakt med kundsupporten)
 • Adressuppgifter (om ni betalar med konto- eller kreditkort)
 • Cookies (på företagets egen webbplats)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma sajt)

Och det är faktiskt allt. Om ni vill kan ni välja att ange era telefonnummer samt namnuppgifter, men det är helt frivilligt och med handen på hjärtat en ganska dålig idé. De uppgifter som väl sparas delas inte med någon, inklusive diverse snokande myndigheter samt upphovsrättsorganisationer.

Då smiter vi iväg och grottar ner oss i det trevligaste, dvs. vad CactusVPN inte sparar:

 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket bandbredd vi förbrukar)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi är uppkopplade mot en specifik server)
 • DNS-förfrågningar
 • IP-nummer

Om vi ska sammanfatta läget ser loggavtalet riktigt trevligt ut. Det är lättbegripligt och bjussar på ett bra skydd – och mer än så kan man knappast begära.

Moldavien ingår inte i Eyes-samarbetet

Nästan alla VPN-leverantörer sticker upp det mellersta fingret om en upphovsrättsorganisation eller någon annan skojare skulle komma och knacka på, inklusive CactusVPN. Men kan vi lita på att VPN-företagen gör detsamma om någon av Eyes-länderna stormar in? Förmodligen – men VPN-aktörer som har sina säten utanför Eyes-zonen kan aldrig bli tvingade att samarbeta, och det kan enbart ses som ett styrketecken.

moldovisk-kyrka

Eyes-samarbetet är för övrigt en allians där ett femtontal regeringar (inkl. Sveriges) gör allt de kan för att signalspana på sina invånare, och detta kan de göra helt utan domstolsbeslut eller andra typer av säkerhetsåtgärder. Men då Moldavien inte är en del av samma trams-samarbete kan CactusVPN aldrig bli pressade att lämna ut information till diverse myndigheter.

Alla tänkbara säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

CactusVPN lirar bra med alla större VPN-protokoll, inklusive:

 • OpenVPN
 • L2TP/IPSec
 • IKEv2
 • SSTP
 • SoftEther
 • PPTP

I korthet är det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2 de bästa alternativen. Men om ni vill koppla upp lite äldre eller mer ovanliga enheter är även L2TP/IPSec, SSTP och SoftEther bra val. PPTP-protokollet bör dock undvikas så länge det bara går.

Som väntat får vi också tillgång till marknadens starkaste krypteringsprotokoll, AES 256, som aldrig lär knäckas. Även om diverse superdatorer och hackers försökt så gott de kan.

Utöver detta hittar vi Kill Switch-funktionalitet på Windows- och Mac-sidan. Detta verktyg ser till att våra internetuppkopplingar bryts per automatik om vi skulle tappa kontakt med VPN-företagets servrar. Funktionen kan beskrivas som lite av ett nödvändigt ont: Det är aldrig kul att behöva koppla upp sig ytterligare en gång, men då diverse IP- och DNS-läckor kan förhindras på ett bra sätt bör verktyget alltid vara aktiverat.

Apparna är snygga och lättanvända

Egenutvecklade appar är nästan alltid att föredra. Då slipper vi tidsödande manuella installationer och annat bök. CactusVPN-gänget bjussar på hemmasnickrade sådana för de vanligaste plattformarna – vilket bör ses som ett rejält styrketecken med tanke på VPN-företagets storlek.

Vi börjar med att granska Windows-varianten, som både är snygg och rapp. Och dessutom avskalad – då hela gränssnittet påminner om en mobil-app.

Om vi kikar på funktionaliteten kan servrarna sorteras efter bland annat hastighet, pingvärde och land. Under ”Settings” hittar vi alla viktiga inställningsval, och från start skyddas vi med ett starkt VPN-protokoll samt ett minst lika kraftfullt krypteringsprotokoll. Kill Switch-verktyget (”App Killer”) måste ni dock aktivera själva, men det går på någon sekund – så det är förlåtligt.

Det går även bra att stänga ner enskilda program om VPN-uppkopplingen skulle brytas. Jag la själv in qBittorent i den listan – men i teorin kan vilket program som helst läggas till. Mer specifikt var Windows-appen en av de bästa jag stött på hitintills: gränssnittet var rappt, serverbytena likaså och designen var avskalad och fin.

klient-för-windows-för-cactusvpn¨

Då smiter vi vidare till iOS-appen, och kraven var minst sagt högt ställda. Men då jag kom från Windows-versionen kände jag igen mig direkt. Installationen var överstökad på bara någon minut, och efter att ett antal serverbyten utförts i snabb takt kom jag fram till att iOS-klienten var minst lika välsvarvad som Windows-varianten.

app-för-ios-cactusvpn

Samtliga appar som testkördes skötte sig utmärkt, och då blir det plushögen som gäller.

Servrarna var överraskande snabba

Bashastigheten

Nedan ser ni det hastighetsläge som gäller när internet-förbindelsen är oskyddad, dvs. okrypterad.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Nederländerna

Om ni har läst fler recensioner vet att det brukar vara en svensk server som testas här, men så blir det inte den här gången. När inga svenska servrar finns att tillgå får vi hålla tillgodo med en Nederländsk sådan, och till CactusVPN:s försvar går det undan rejält.

Nerströms: 115 Mbps
Uppströms: 240 Mbps
Latens: 34 ms

hastighetstest-med-server-i-nederländerna-för-proxpn

Storbritannien

Även i Storbritannien rullar det på fint. Ett hastighetsläge på över 100 Mbps åt båda riktningarna är en mycket bra prestation med tanke på avståndet.

Nerströms: 115 Mbps
Uppströms: 237 Mbps
Latens: 38 ms

hastighetstest-för-srever-i-storbritannien-för-cactusvpn

USA

Många av VPN-leverantörers USA-servrar är sega som sirap, men CactusVPN:s sådana gör faktiskt en riktigt bra prestation. Sammanlagt provkördes tre amerikanska servrar, och hastigheten jag fick ut dippade aldrig under 30 Mbps åt något håll.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 54 Mbps
Latens: 140 ms

hastighetstest-usa-server-för-cactusvpn

Mer specifikt klarar CactusVPN sig mycket bra i denna kategori, som tynger ner plushögen ännu ett snäpp.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

VPN-leverantören grillades mot totalt fem webbverktyg som alla kom fram till exakt samma sak: CactusVPN sköter sig mycket bra säkerhetsmässigt.

 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal.com (ok)

inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-cactus
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

virustotal-test-med-programvara-för-cactusvpn
Programvaran är ren enligt Virustotal..

inga-dns-läckor-för-cactusvpn
Och nepp – inga DNS-läckor heller..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Här kan vi koppla upp precis allt, inklusive:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Chrome OS
 • Webbläsare (Chrome och Firefox)
 • Routrar

VPN-företaget lirar även bra tillsammans med anonymiseringsnätverket Tor, vilket bör ses som ytterligare ett plus. Utöver detta kan vi maximalt koppla upp fem enheter samtidigt, vilket bör ses som något av en standardnivå.

enheter-som-stöds-av-cactusvpn

CactusVPN har ett gott rykte online

På webbsidan stoltserar CactusVPN med ett antal högprofilerade kunder som beskriver VPN-företaget som det bästa som hänt sedan det färdigskivade brödet. Men även om CactusVPN gör mycket rätt måste vi ge oss ut för att hitta fler recensioner som inte handplockats av VPN-företaget själva.

Nåväl, vad hade Reddit-, Facebook-, och Twitteranvändarna att säga? Svaret är att nästan alla verkar nöjda, och i korthet är det kundsupporten, serverhastigheterna samt SmartDNS-tjänsten som får mest beröm.

omdöme-om-cactusvpn

Vissa klagar dock på att VPN-tjänsten inte kan låsa upp regionslåst innehåll, såsom BBC iPlayer och Netflix. Och visst, de har rätt i sak, men om de hade använt sig av SmartDNS-tjänsten hade den fixat upplåsningen lätt som en plätt.

För att sammanfatta läget är nästan alla kunder som uttalat sig nöjda med det CactusVPN har att erbjuda, och hela kategorin hamnar därför på rätt sida om plusstrecket.

Support-gänget är kvicka som attan

Kundtjänstpersonalen kan nås via direktmail, webbformulär samt via en chattklient. Jag kontaktade företaget två gånger via direktchatten, och det dröjde aldrig mer än 10 sekunder innan man fick ett korrekt svar – vilket är världsklass.

chattlogg-för-cactusvpn-1

Under samma flik hittar vi också installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt förekommande frågor samt mycket mer.

cactusvpn-hjälpflix

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Som rubriken säger går det mycket bra att låsa upp både Netflix och BBC iPlayer, men inte via VPN-tekniken. Här måste vi använda oss av SmartDNS-tjänsten, som ingår i det mest påkostade abonnemanget. Om ni ”bara” väljer att köra på något av VPN-paketen är det tyvärr svarta skärmar och felmeddelanden som gäller för hela slanten.

bbc-iplayer-fungerar-med-cactusvpn-1
Med SmartDNS-tekniken kommer vi åt allt..

SmartDNS-tjänsten är helt underbar

SmartDNS-tjänsten låser upp precis allt, inklusive en lång rad svenska streamingtjänster såsom SVT Play, HBO Nordic, TV4 Play samt många fler.

cacutsvpn-klarar-av-att-låsa-upp-följande-webbsidor

För att sammanfatta läget kommer ni åt precis allt: Netflix, BBC iPlayer, Syfy, Hulu, HBO Go, NBC samt många andra streamingplattformar. CactusVPN är med andra ord vansinnigt kompetenta när det kommer till att låsa upp regionslåst innehåll – och det ska de ha all heder för.

ett-axplock-av-allt-som-kan-låsas-upp

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-leverantörer låter oss fildela hej vilt på samtliga servrar, men så är det inte här. All Bittorrent- och p2p-trafik begränsas till servrar i bland annat Nederländerna, Rumänien, Tyskland, Schweiz och Spanien.

Men varför hamnar inte hela kategorin i minushögen om fildelningstrafiken begränsas till ett fåtal servrar? Svaret på den frågan är ganska enkelt: För att det går undan som bara den.

Den testfil som laddades ner, dvs. en större Linuxdistribution, höll en mycket bra hastighet nerströms. 18.7 MiB/s, eller omkring 156 Mbps bör räknas som ett mycket bra resultat.

cactusvpn-torrenting-på-server-i-nederländerna

Det mest påkostade VPN-paketet rekommenderas starkast

Sammanlagt erbjuds fyra VPN-paket, och det är egentligen bara ett av dessa som jag vill rekommendera, dvs. VPN + SmartDNS-paketet.

Om ni tecknar er för det mest påkostade abonnemanget slipper ni alla kompromisser. Ni kan då fildela på uppemot nio servrar, låsa upp mängder av utländska streamingtjänster, och ni får även tillgång till samtliga servrar som CactusVPN-gänget förfogar över. Då prisnivån dessutom inte sticker iväg alltför mycket är det i mina ögon en ganska dum idé att teckna sig för någon form av halvlösning.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Ni bör dock tänka på att denna enbart gäller om någonting inte skulle fungera, tex. om en streamingtjänst ni vill komma åt inte kan låsas upp. För att kunna utnyttja garantin hör ni helt enkelt av er till kundsupporten så hjälper de er vidare.

cactusvpn-prislista

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

Serverparken är liten men effektiv

27+ servrar i 15+ länder kan låta något lite, och det är det. Större serverparker är ofta att föredra då vi vid dessa fall får fler alternativ att välja på om någon enstaka server skulle må lite dåligt. NordVPN, ExpressVPN och Surfshark erbjuder alla serverparker med minst 3.000+ servrar och håller sig dessutom inom samma prisnivå som CactusVPN.

Men trots detta hamnar denna kategorin på plussidan, och nu ska jag förklara varför. Nästan alla servrar som testades var snabba som attan, och regionslåsta tjänster kan vi låsa upp hur enkelt som helst via SmartDNS-tjänsten.

Jag litar helt och hållet på att CactusVPN aldrig släpper in fler kunder än vad de kan hantera, eller för att förtydliga mig: Jag litar på att de ser till att uppgradera serverkapaciteten i samma takt som företaget växer.

På minussidan (-)

Ingenting.

Rekommenderas CactusVPN?

Till viss del. Jag har recenserat många mindre VPN-aktörer och över hälften av dessa kan inte rekommenderas helhjärtat. Med detta sagt överraskade CactusVPN mig på ett positivt sätt.

Företaget gör i princip allting rätt: Servrarna är kvicka, loggavtalet är vattentätt, fildela får vi göra och snabbt som attan går det. Även om serverparken är något i det minsta laget är den välskött, och den SmartDNS-tjänst som ingår är dessutom vansinnigt kompetent. I korthet: CactusVPN är ett bra val, som dock har något svårt att mäta sig med VPN-jättar såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension).

De VPN-företag som nämndes ovan är i mina ögon starkare i jämförelse med CactusVPN. Om ni vill läsa mer om de bästa VPN-tjänsterna, ta er till VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört CactusVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN