Meny

10 vanliga myter om VPN-tekniken (som är helt fel)

VPN-tjänsterna blir alltmer populära, mycket på grund av att våra internetoperatörer numera tvingas avlyssna oss per automatik, samt då upphovsrättslobbyn är ilsken som aldrig förr.

Det är dessutom få som vet hur VPN-tekniken fungerar i detalj, vilket har gett upphov till en lång rad myter. I denna artikeln gör jag allt för att försöka slå hål på 10 av dem.

Sammanfattning för dig som har bråttom!

  1. VPN-tjänster är svårbegripliga: Det stämmer inte, att koppla upp sig mot en VPN är enkelt tack vare dedikerade appar.
  2. VPN-tjänster passar bäst för kriminella: Alla har rätt att vara anonyma, det är inte bara kriminella som vill skydda sin integritet på nätet.
  3. Det är olagligt att använda en VPN: Det är lagligt att använda VPN-tjänster i Sverige och resten av den fria världen.
  4. Min internetuppkoppling blir långsam: Det kan stämma, men uppkopplingshastigheten kan även öka då din internetoperatör inte längre kan införa hastighetsbegränsningar.
  5. Gratis-VPN-tjänster är superbra: Nej, de kostnadsfria VPN-tjänsterna samlar in och säljer känsliga data till reklambolag. Utöver det är virus och spionprogram vanligt förekommande.
  6. Man är helt skyddad med en VPN: Du får ett bra skydd, men är fortfarande känslig för nätfiskeattacker.
  7. Tor och Proxy-tjänster är lika bra som en VPN: Nej, Tor är för långsamt och Proxytjänster erbjuder en undermålig kryptering.
  8. Inga bra VPN-tjänster sparar loggar: Alla VPN-företag sparar loggar, men de bästa VPN-tjänsterna sparar enligt ofarliga sådana.
  9. Med en VPN kan man bete sig hur man vill på nätet: Nej, om du ägnar dig åt allvarlig brottslighet kan VPN-företaget ifråga välja att samarbeta med myndigheter.
  10. Många VPN-tjänster är ungefär lika bra: Nej, det finns hundratals VPN-tjänster som är tillgängliga i Sverige, och det är enbart en handfull av dessa som presterar väl.

De 10 vanligaste myterna om VPN-tekniken

Som ni snart kommer få reda på handlar felaktigheterna om alltifrån tekniken i sig till vanliga missförstånd och fördomar.

Läs mer: Sveriges största test av VPN-tjänster! Över 60 VPN-tjänster har jämförts.

Läs mer: Vad är en VPN egentligen? En perfekt guide för nybörjare.

1. VPN-tjänster är svåra att förstå sig på

Den här ramsan stämde för några år sedan, men inte längre. Alla VPN-företag tävlar om att göra sina VPN-appar så användarvänliga som möjligt, och som en konsekvens av det tar det maximalt tio minuter att komma igång.

Om vi tar listettan Cyberghost som exempel skapar ni ett VPN-konto, laddar ner rätt app, loggar in, kopplar upp er mot en VPN-server – sen är det bara att tuta och köra. Den lilla manövern tar som mest två minuter.

Somliga VPN-företag erbjuder inte egenutvecklade VPN-appar, och där kan det vara lite krångligare att tuffa igång. Men i det stora hela är det busenkelt att använda en VPN-tjänst, så den här lilla myten tycker jag att vi slagit hål på.

2. VPN-tjänster passar bäst för kriminella

När jag startade upp sidan fick jag höra: ”Ska du dra igång en informationssajt för VPN-tjänster. Haha, hälsa alla tjommar som köper vapen och droger på Dark Net”. Det var förstås ett överdrivet och medvetet sarkastiskt påstående, men fördomen var där: Personer som använder VPN-tjänster har inte rent mjöl i påsen.

VPN-användare är varken kriminella eller konspirations-torskar. Väldigt få hade klarat av att bli övervakade i det verkliga livet, men på nätet är det acceptansen för att bli övervakad väldigt stor.

Samtliga svenska internetoperatörer sparar all webbhistorik i minst 10 månader, och så fort en ”brottsbekämpande myndighet” vill ha reda på något måste de lämna över precis allt. Det spelar ingen roll huruvida ni är misstänkta för ett brott eller inte – operatörerna kan inte säga nej. Exakt samma sak gäller för upphovsrättstrollen, som allierat sig med skumma advokatbyråer för att kunna skicka ut hotbrev i tid och otid.

hotbrev-2-sweclockers

3. VPN-tjänster är olagliga

Det påståendet är tyvärr inte helt felaktigt. VPN-tekniken bannlyst i ett tiotal länder, men i hela Europa, och resten av den fria världen är VPN-tjänster fullt tillåtna. Det är förstås inte lagligt att utnyttja sin anonymitet för att hitta på bus, men det är en helt annan fråga.

4. En VPN-tjänst saktar ner internetuppkopplingen

Detta är en mycket vanlig myt, som sällan stämmer överens med verkligheten. Den hastighet ni får ut med ett VPN-skydd i ryggen kan påverkas av en lång rad faktorer. I bästa fall kan hastigheten öka då många internetoperatörer stryper våra uppkopplingar vid kvällar och helger, då deras nät helt enkelt inte räcker till, dvs. är underdimensionerade.

Internetoperatörerna ser vad vi gör på nätet och bestämmer vilka webbtjänster som ska fungera bäst. Det är samma sak som om vattenbolaget skulle ringa och fråga om man badar eller duschar. Skit i det du! Skulle de flesta säga. Men samma ramsa kan man inte upprepa till internetoperatörerna – som har fått lite väl stora friheter.

5. Man behöver inte betala för en bra VPN-tjänst

Alla gillar att göra en bra deal. Att skaffa sig en gratis VPN kan verka smart, men i verkligheten gör ni en ganska grov miss.

Det finns förstås grader i helvetet, men alla renodlade gratisalternativ kommer med en lång rad kompromisser. I korta drag samlar gratisvarianterna in personlig information för att slutligen sälja rubbet till diverse reklambolag, medan seriösa alternativ, såsom OVPN(recension), inte kan se ett jota. Deras servrar är hårddisklösa, vilket innebär att de inte kan spara ner ett dyft, även om de så hade velat.

En besökare har sagt:

”Känns surt att betala för VPN tunnel. Känns lite som att det är fan ens rättighet att kunna vara anonym på nätet utan att man ska betala för det!”

Besökaren hade förstås en bra poäng, men den gamla ramsan: ”Om någonting är gratis är det du som är produkten” stämmer bra även i VPN-svängen. Det är värt att betala en liten slant i månaden för att behålla sin integritet online, åtminstone om ni frågar mig.

6. Jag har en VPN-tjänst – nu är jag 100% skyddad!

En VPN-tjänst skyddar er mot mycket, men inte allt. VPN-tekniken ger bara ett begränsat skydd mot nätfiskeattacker, där skummisar försöker komma över personuppgifter på bedrägliga sätt.

Även om vissa VPN-företag marknadsför sig som rena rama internet-Messias kan ni fortfarande drabbas av virus samt spionprogram. De mest högpresterande VPN-tjänsterna är kompetenta som attan – man kan tyvärr inte skydda er mot allt.

7. Tor och Proxy-tjänster är lika effektiva som VPN-tjänster

Nepp. Det stämmer inte. Många letar säkert efter billigare alternativ till VPN-tjänsterna, men varken Proxy-varianterna eller Tor är svaret. Även om de används tillsammans är nackdelarna för stora.

För det första kan internetoperatörerna se när ni använder er av Tor, och somliga hävdar att de kan ”flagga” er på grund av det. För det andra är Tor-nätverket plågsamt långsamt och fullt av bedrägliga slutnoder, som kan spionera på er.

tor-webbläsare

Och då proxy-tjänsterna bara döljer era IP-nummer, och ingenting annat, kan inte heller de ses som ett bra alternativ. Att kombinera Tor med en VPN-tjänst är däremot en ganska fiffig idé, för de mest säkerhetsmedvetna vill säga.

8. Inga VPN-tjänster sparar loggar

Det är helt fel. Alla VPN-företag sparar loggar, annars skulle de inte kunna leverera en fungerande VPN-tjänst. Ni bör dock hålla koll på huruvida de lägger vantarna på några känsliga loggar eller inte, som kan identifiera er som person.

nordvpn-loggar

När VPN-företagen säger att de har en ”no logs policy” menar de att de sparar så pass lite att ingen kan röja er identitet. IP-adresser och DNS-förfrågningar är två typer av uppgifter som är mycket känsliga, medan krypterad betalinformation är fullkomligt värdelöst för alla tänkbara övervakare.

9. Jag har en VPN – nu kan jag göra vad jag vill!

Vad skulle ni göra om ni blev osynliga i det verkliga livet? Tömma snusmaskinen på tunnelbanan? Hänga i ett omklädningsrum som ett pervo? Ingen har kunnat bli osynlig i det verkliga livet, och ingen är helt osynlig online.

Om ni hotar den nationella säkerheten eller ägnar er åt annan grov brottslighet kan ni lita på att myndigheterna kommer åt er. VPN-företagen kan vika ner sig om de blir pressade tillräckligt hårt. Det har hänt förut – och kommer hända igen.

10. Alla VPN-tjänster är ungefär lika bra

Här har vi ytterligare en myt som inte stämmer ett dugg. Det är samma sak som att påstå att alla bilar är lika bra. De har ju signalhorn, fyra hjul och en motor. Men trots att så är fallet åker en Porsche 911 varv runt en Skoda Fabia.

Myten leder till att många gör fel beslut, och väljer den billigaste VPN-tjänsten istället för det mest prisvärda alternativet. På VPN-topplistan hittar ni de bästa VPN-tjänsterna i förhållandet pris kontra prestanda.

Om ni är ute efter en bra VPN tycker jag att ni borde påbörja jakten där, och ta del av de råd och tips som ni hittar i samma artikel.

Sammanfattning

Det finns många myter om både VPN-användare samt VPN-branschen i stort. Min förhoppning är att ni har fått tillräckligt bra information så att ni i er tur kan hjälpa mig att slå hål på dem. Om det skulle vara några oklarheter – hojta gärna till via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN