PrivateVPN är en svensk VPN-leverantör som grundades år 2009 och ägs av Privat Kommunikation Sverige AB.

Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att en lång rad streamingtjänster ska kunna låsas upp, och hastighetsläget ska dessutom inte gå av för hackor. Utöver detta ska rappa, säkra och egenutvecklade VPN-appar finnas att tillgå för alla vanliga enheter. Kundsupport-gänget ska även ha direktkontakt med VPN-företagets utvecklare, vilket ska innebära att snabbare och mer tydliga svar ska kunna ges.

Som ni själva förstår har de lagt ribban ganska högt. Det är såklart inget fel i det – men de har mycket att bevisa, och det kommer de att få en chans att göra snart. Men innan dess är det lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteSverige 
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar150+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IPsec, PPTP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$7.67
Kostnad vid årsabonnemang$3.82
Övriga abonnemang:
Tre månader$4.88
WebbsidaPrivateVPN.com

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

PrivateVPN bjussar på fullt stöd för både OpenVPN-protokollet samt världens mest säkra krypteringsalgoritm – AES 256-varianten. Denna kombination bör användas, även om hastighetsläget kan få lida något när krypteringsnivån maxas. De som inte vill (eller kan) köra med OpenVPN-protokollet har följande alternativ att välja på:

 • L2TP (säkert)
 • PPTP (bör endast användas i nödfall)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • Wireguard (beta) (mycket säkert men något oprövat)

Utöver detta finns även en Kill Switch-funktion tillgänglig. Tack vare denna bryts internetuppkopplingen automatiskt om PrivateVPN:s servrar skulle må lite dåligt, eller om en VPN-app skulle krascha. Med andra ord säkrar detta verktyg upp så att våra riktiga IP-adresser aldrig riskerar att avslöjas, vilket är hur viktigt som helst rent säkerhetsmässigt.

Kill Switch-funktionen hittar vi tyvärr ”bara” på Windows-sidan, men samma verktyg ska vara på ingång för Mac enligt kundsupport-gänget. Tills det har hänt kan ni ställa aktivera Kill Switch-funktionen för Mac med hjälp av ett par rader kod (supporten hjälper er med detta), men det lilla pilleriplocket är ingenting som nyinvigda bör pyssla med.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Samtliga VPN-leverantörer som recenseras får stångas mot ett gäng webbverktyg (5+ st), och nu är det PrivateVPN:s tur att visa vad de går för.

Lyckligtvis stötte de inte på några problem, och som ni ser nedan klarade VPN-aktören av samtliga tester helt utan problem:

 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-privatevpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-privatevpn-programvara
Programvaran är ren som nyfallen snö..
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-privatevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

En lång rad enheter kan kopplas upp

Hos PrivateVPN kan vi koppla upp i princip alla enheter som finns, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Nas-enheter (Synology mfl.)
 • Kodi-boxar

I övrigt kan sex enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som generöst. VPN-företaget bjussar även på ett bra stöd för just routrar. Ett fullt stöd och smidiga installationsguider finns tillgängliga för många typer av internetspridare, inklusive:

 • DD-WRT
 • Tomato
 • pfSense
 • Linksys
 • Netgear
 • Asus (alla RT-modeller)

Apparna är snygga och användarvänliga

Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar som PrivateVPN-gänget förfogar över. Jag började som vanligt med att provköra Windows-appen.

Windows-klienten var en behaglig historia som bjussar på två typer av lägen: Det enkla (som ni ser till vänster) och det lite mer avancerade (höger). Efter att alla inställningar finjusterats via det avancerade läget hoppade jag snabbt över till det enklare läget igen – som var lite av en favorit. Tänk gärna på att bocka för ”Application Guard” (PrivateVPN:s Kill Switch-verktyg) då detta inte är aktiverat från start.

Om vi snöar in oss på de tekniska bitarna en stund var gränssnittet rappt och fint, och serverbytena var kvickt överstökade. Vi hittar heller inte några flashiga kartor, animationer eller annat bök. Men sådant ”lull lull” är knappast nödvändigt i vilket fall. Mer specifikt gjorde Windows-appen alltid det jag befallde den till, och mer än så kan man knappast begära.

privatevpn-klient-för-windows

Då tar vi en kik på iOS-appen – som även den var välsvarvad. Installationen var snabbt överstökad då samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID går också bra), och när iOS-klienten väl öppnades upp kände jag igen mig direkt.

Mer specifikt var appen en mycket trevlig bekantskap som aldrig klagade – vad jag än gjorde. Serverbytena genomfördes på momangen, gränssnittet var rappt som bara den och många av de funktioner som återfanns på Windows-sidan fanns tillgängliga även här.

För att sammanfatta läget var jag mycket nöjd, och kunde konstatera att samtliga av de PrivateVPN-appar som testades klarade av trycket när en klåfingrig smålänning kom på besök.

privatevpn-klient-för-ios

Som ni själva säkert är införstådda med skötte VPN-företaget sig utmärkt inom denna kategorin, och tack vare detta blir det plushögen som gäller även här.

Fildela kan vi göra på samtliga servrar

Här är det inget snicksnack eller undanflykter som står på schemat. Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar. Så är det med den saken.

Men på VPNBasen tar vi aldrig VPN-aktörerna på orden. Allt ska testas, och det gäller även stödet för just fildelning. På bilden nedan ser ni hur det såg ut när jag tankade ner ett fullt lagligt speldemo. Hastighetsläget, dvs. 9.6 MiB/s eller ca. 81 Mbps, bör ses som ett mycket bra resultat. Testet utfördes för övrigt på en av de svenska servrarna, och hastighetsläget hade förmodligen sett än bättre ut om fler användare delat med sig av torrenten ifråga.

torrenting-test-med-privatevpn

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

För de som inte har särskilt bråttom går det bra att nå kundtjänsten via både e-post samt via ett webbformulär, men nästan alla använder sig av chattklienten. Och det gjorde även jag vid de två tillfällen som kundsupport-gänget kontaktades.

Manish, som kundservice-killen hette, levererade korrekta och framförallt kvicka svar på mina frågor. Den totala väntetiden landade på cirka 15 respektive 5 sekunder (på en helg dessutom). Det var heller aldrig tal om några alltför korta eller svepande repliker, vilket innebär att kundservicenivån bör kunna ses som helt perfekt.

chattlogg-för-privatevpn
Manish svarade på momangen..

Utöver chattklienten finns även en hjälpsektion tillgänglig där vi bland annat hittar installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

privatevpn-hjälpsektion

De svenska VPN-servrarna är blixtsnabba

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller för testburken.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Min första tanke var att provköra två svenska servrar för att kolla in läget lite. Hastigheterna jag fick ut överraskade mig dock så pass mycket att jag var tvungen att testa allihop. Resultatet: Samtliga svenska VPN-servrar var rappa som bara den, och hastighetsläget dippade aldrig under 100+ Mbps nerströms.

Nerströms: 155 Mbps
Uppströms: 199 Mbps
Latens: 14 ms

server-sverige-privatevpn

Storbritannien

De brittiska servrarna gick inte av för hackor de heller. Jag märkte dock att de servrar som anpassats för streaming (Sky/BBC iPlayer) var något mer långsamma.

Men hastighetsläget kunde trots detta hållas på en bra nivå, oavsett vilken UK-server som fick sträcka på de lurviga benen. Nedan ser ni det hastighetsläge som Sky-servern (en av de ”långsammare” servrarna) bjöd på.

Nerströms: 51 Mbps
Uppströms: 155 Mbps
Latens: 75 ms

server-hastighet-storbritannien-för-privatevpn

USA

Exakt samma sak gällde för de amerikanska servrarna. De som anpassats för streaming (i detta fall Netflix) var något långsammare. Hastigheten understeg dock aldrig 30 Mbps nedströms, vilket bör ses som ett tecken på att USA-servrarna är stabila.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 70 Mbps
Latens: 140 ms

netflix-server-usa-för-privatevpn

Mer specifikt är PrivateVPN:s serverpark välsmord, och tack vare detta blir det plushögen som gäller för hela kategorin.

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix amerikanska utbud var under en tid tillgängligt överallt, men nu har VPN-leverantören istället öronmärkt ett större gäng amerikanska VPN-servrar för just detta ändamål – och dessa fungerar kanon. Samma sak gäller för BBC iPlayer, som fått ett stort antal öronmärkta servrar i Storbritannien – som även de fungerar utmärkt.

Utöver detta lirar SVT Play finfint på de svenska servrarna, men det är förmodligen ingen större bedrift då SVT-gänget släpper igenom det mesta.

svt-play-med-privatevpn-på-svensk-server

VPN-företaget har ett bra omdöme online

Om vi återigen tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett gäng filtrerade användarbetyg. Precis som väntat är alla som uttalar sig hur nöjda som helst, men för att vi ska få en mer rättvis bild över vad kunderna egentligen tycker måste urvalet vara betydligt större än så här.

omdöme-för-privatevpn

Med detta sagt finkammades ett stort gäng sociala medie-sajter, inklusive Facebook, Reddit och Twitter – och i korthet verkade nästan alla vara nöjda med det PrivateVPN har att bjussa på.

privatevpn-omdöme-på-trustpilot

Mer specifikt beröms kundsupport-gänget, serverhastigheterna och möjligheten att låsa upp diverse streamingtjänster i störst utsträckning. Men allt var inte guld och gröna skogar. Vissa recensenter gnällde på både det ena och det andra. Men då PrivateVPN alltid gav svar på tal – och då de kunder som valde att klaga vägrade lyssna på kundsupporten får de omdömena ses som rent trams.

Allt som allt: PrivateVPN har ett mycket bra rykte online – och då blir det plushögen som gäller även här.

PrivateVPN lirar utmärkt tillsammans med Tor

Den enormt säkra (men lite långsamma) krypteringstjänsten Tor trivs bra i PrivateVPN:s sällskap. Tydliga komma igång-guider finns dessutom tillgängliga för både PC och Mac. Just Tor-stödet är kanske inte är en dealbreaker för oss svenskar, men för människor som lever i diktaturer och/eller i förtryck är Tor mer eller mindre en nödvändighet.

tor-med-private-vpn-funkar-bra

Loggpolicyn är tydlig och stark

Många VPN-företag smetar ner sina webbsidor med ”Vi sparar inga loggar”-snack, men när man väl tar en kik på loggpolicyn sparas både det ena och det andra.

Nåväl. Hur ser läget ut när det kommer till PrivateVPN? De klarar sig faktiskt riktigt bra. Som ni ser nedan sparas en begränsad mängd ofarlig information, såsom:

 • Betalinformation (krypterad, dvs. ofarlig)
 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Våra e-postadresser (för att tex. kundsupporten ska kunna kontakta oss)
 • Inloggningsinformation (för att vi tex. ska kunna återställa våra lösenord)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket data vi förbrukar)

Men det är faktiskt allt. Och då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller några myndigheter bör vi kunna känna oss hur trygga som helst.

Då tar vi en titt på vad PrivateVPN inte sparar, och det är lyckligtvis en hel del:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Allt som allt är loggpolicyn både benhård och enkel att förstå sig på. Inga juridiska finter används, och den begränsade information som de väl lägger vantarna på krypteras hårt. Än så länge har de aldrig lättat på locket, och så lär det förbli även i framtiden.

Prisläget ser trevligt ut

PrivateVPN lägger sig strax under genomsnittet när det kommer till prisnivån, vilket förstås är trevligt. Även om det finns billigare VPN-alternativ att välja på bör PrivateVPN ses som ett mycket bra alternativ då de presterar starkt inom alla mätbara kategorier.

Om ni istället väljer en VPN-aktör som inte har koll på torpet blir ni ofta utan Tor-stödet, samtidigt som ni riskerar att behöva stå ut med en långsammare kundsupport och en sämre VPN-upplevelse i största allmänhet.

prislista-för-privatevpn-12-månader

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att kunna utnyttja denna är det bara att höra av sig till kundsupporten så hjälper de er vidare.

Ni bör dock tänka på att ni måste uppge en anledning till återköpet. Om ni är nöjda med VPN-upplevelsen får ni förmodligen inte tillbaka era investerade slantar. Utöver detta får ni inte ha använt mer än 100 GB data under provperioden – som ni ser på bilden nedan.

pengarna-tillbaka-garanti

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Ingenting, och med lite tur och skicklighet förblir det tomt här..

Rekommenderas PrivateVPN?

Till viss del. Det finns det mycket att gilla med PrivateVPN. Servrarna är rappa, alla utländska (och svenska) streamingtjänster kan låsas upp, fildelning tillåts på samtliga servrar och kundservicepersonalen är lätta att komma i kontakt med. Prisnivån är dessutom ganska trevlig, och om ni tecknar er för 1+ år kommer ni riktigt billigt undan.

PrivateVPN ligger dock i lä om vi jämför deras VPN-tjänst med riktiga toppalternativ, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). Om vi har formeln ”pris kontra prestanda” i åtanke springer de VPN-aktörer som återfinns högst upp på topplistan varv runt PrivateVPN.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört PrivateVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
PH

Jag har kört PrivateVPN i dryga två år och är nöjd. Har inte haft några avbrott och hastigheten är på topp, förlorar inte många Mbit på min 300/100-lina. Jag har alltid VPN igång när jag startar datorn. Har fungerat bra utomlands varje gång jag använt den (England, Frankrike, Sydafrika, Portugal, Filippinerna) De har dock ingen app för Linux, men det är inte särskilt svårt att sätta upp den med deras guide, men lite omständigt då man måste göra en konfiguration för varje server man vill använda. Skulle även vilja prova på Wireguard i Linux, men mig veterligen finns inte den… Läs mer »

JTL

Jag har använt PrivateVPN i tre år och har bara gott att säga om dem. Jag har alltid VPN inkopplat. Aldrig haft några avbrott. Inte upplevt lägre hastigheter pga t.ex. att servern haft för många användare, vilket ofta hände med NordVPN när jag använde dem innan PrivatevVPN. Då fick man byta till en annan server. Det var smått irriterande, men det kanske blivit bättre nuförtiden? Tappar inte nämnvärt av full hastighet på 100/100 lina. Enkelt att använda i Linux (openVPN), även om jag önskat att de hade haft en dedikerad app med GUI, men det är knappt några VPNs som… Läs mer »