PrivateVPN är som rubriken säger en svensk VPN-leverantör som grundades år 2009 och ägs av Privat Kommunikation Sverige AB. Företaget är lite av ett lågbudgetalternativ, och i recensionen nedan tar vi reda på om detta påverkar säkerheten, hastigheterna och de funktioner som erbjuds.

FaktaInfo
Företagets säteSverige 
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar150+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IPsec, PPTP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$7.67
Kostnad vid årsabonnemang$3.82
Övriga abonnemang:
Tre månader$4.88
WebbsidaPrivateVPN.com

På plussidan (+)

Moderna krypteringsalternativ erbjuds

Företaget erbjuder stöd för OpenVPN-protokollet som i sin tur (som mest) kan använda sig utav AES 256-kryptering. Denna kombination bör användas, även om hastigheten riskerar att lida något när krypteringsnivån maxas. De som inte vill köra med OpenVPN-lösningen kan även välja på:

 • L2TP (säkert)
 • PPTP (bör endast användas i nödfall)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • Wireguard (i Beta-läge)

Utöver detta erbjuds även en Kill Switch-funktion. Tack vare denna bryts vår internetuppkoppling om PrivateVPN:s servrar skulle må lite dåligt. Med andra ord säkrar detta verktyg upp så att vår riktiga ip-adress aldrig riskerar att avslöjas, vilket är helt klockrent säkerhetsmässigt. Kill Switch-funktionen hittar vi just nu bara på Windows-klienten, men samma verktyg ska vara på ingång för Mac enligt kundsupporten. Du kan för övrigt ställa in Kill Switch-funktionen för Mac med hjälp av ett par rader kod (supporten hjälper dig att komma igång), men detta är ingenting som nybörjare bör pilla med.

Inga säkerhetsbrister hittades

Samtliga VPN-leverantörer får stångas mot ett gäng webbverktyg (5 st), och nu är det PrivateVPN:s tur. Som ni ser nedan klarade VPN-leverantören av samtliga av dessa:

 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-privatevpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-privatevpn-programvara
Programvaran är ren som nyfallen snö..
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-privatevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Enhetsstödet är brett

Ett mycket bra stöd finns för i princip alla enheter på marknaden, inklusive de som kör Windows, Mac, Android, iOS eller Linux. Antalet uppkopplade enheter som kan användas samtidigt uppgår till sex, vilket är snäppet fler än genomsnittet. Utöver detta lirar PrivateVPN även bra med följande routrar:

 • Synology
 • DD-WRT
 • Tomato
 • pfSense
 • QNAP
 • Linksys
 • Asus RT-modeller

Snygga och enkla appar

Så fort vi betalat får vi tillgång till samtliga appar som PrivateVPN erbjuder. Jag började med att provköra Windows-appen.

Windows-klienten var en behaglig historia som har två inbyggda lägen: Det enkla (som ni ser till vänster) och det lite mer avancerade (höger). Efter att alla inställningar var justerade hoppade jag snabbt över till det enklare läget igen – som var min favorit. Tänk gärna på att bocka för ”Application Guard” (PrivateVPN:s version av Kill Switch) då denna inte är aktiverad som standard. Efter bara några minuter kände jag mig helt hemma i gränssnittet och serverbytena skedde för övrigt på någon sekund. Jag hittade heller inga flashiga kartor, animationer eller annat bök, sådant är knappast nödvändigt i vilket fall. Windows-appen gjorde precis vad den skulle på ett snabbt och smidigt sätt.

privatevpn-klient-för-windows

Vidare till iOS-appen. Även där var det mycket enkelt att komma igång. Efter att installationen godkänts via Touch ID (Face ID går också bra) var det dags för appen att utsättas för en klåfingrig smålänning. Inställningarna var enkla att förstå och så fort jag var nöjd med dessa bytte jag servrar ett antal gånger.

Tack vare det rappa gränssnittet var dessa avklarade på någon sekund, och samtliga servrar som fanns tillgängliga på Windows-sidan fanns även tillgängliga här. Detta kan låta som en självklarhet, men somliga VPN-leverantörer plockar bort uppemot hälften av servrarna för mobilanvändarna.

privatevpn-klient-för-ios

Samtliga appar som jag fick nöjet att prova var lättanvända, rappa och enkla att förstå. Tack vare detta hamnar hela kategorin på plussidan.

Fullt stöd för torrenting och p2p

Här är det inget snicksnack eller undanflykter. Torrenting samt p2p tillåts på samtliga servrar. Så är det med den saken.

Såhär såg det ut när jag tankade ner ett fullt lagligt speldemo med en mycket bra hastighet nerströms (ca. 81 Mbps). Testet utfördes för övrigt på en av de svenska servrarna.

torrenting-test-med-privatevpn

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

För de som inte har särskilt bråttom går det bra att nå kundtjänsten via både e-post samt via ett webbformulär, men nästan alla använder sig av chattklienten. Manish, som kundservice-killen hette, levererade ett helt korrekt och framförallt kvickt svar på min fråga. Allt som allt var väntetiden cirka 15 sekunder (en lördagsmorgon dessutom). Inte illa!

chattlogg-för-privatevpn
Manish svarade på momangen..

Utöver chattklienten finns även en FAQ-sektion tillgänglig där grundläggande information om VPN-tekniken listas. Lättförståeliga installationsguider finns även att hitta under exakt samma flik.

De svenska servrarna är blixtsnabba

Sverige

Min första tanke var att provköra två svenska servrar för att kolla in läget lite. Hastigheterna överraskade mig dock så pass mycket att jag var tvungen att testa allihop. Resultatet: Samtliga svenska servrar var rappa som bara den.

Nerströms: 155 Mbps
Uppströms: 199 Mbps
Latens: 14 ms

server-sverige-privatevpn

Storbritannien

De storbritanniska servrarna gick inte av för hackor de heller. Jag märkte dock att servrarna som anpassats för streaming (Sky/BBC iPlayer) var något långsammare.

Men hastigheterna hölls trots allt på en bra nivå oavsett vilken server som fick sträcka på de lurviga benen. Nedan ser ni hastigheten som Sky-servern (en av de ”långsammare” servrarna) bjöd på.

Nerströms: 51 Mbps
Uppströms: 155 Mbps
Latens: 75 ms

server-hastighet-storbritannien-för-privatevpn

USA

Exakt samma sak gällde för de amerikanska servrarna. De som anpassats för streaming (i detta fall Netflix) var något långsammare. Hastighetsmässigt dippade dock aldrig någon amerikansk server under 30 Mbps, vilket är ett tecken på att de är mycket stabila.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 70 Mbps
Latens: 140 ms

netflix-server-usa-för-privatevpn

Mer specifikt är servrarna både stabila och kvicka. Tack vare detta är det plushögen som gäller för denna kategorin.

Fullt stöd för Netflix samt BBC iPlayer

Netflix amerikanska utbud var under en tid tillgängligt på samtliga servrar, men nu har streamingjätten fått ett gäng öronmärkta sådana. Samma sak gäller för BBC iPlayer, som fått ett antal öronmärkta servrar i Storbritannien. Utöver detta lirar även SVT Play finfint på de svenska servrarna, som ni ser nedan.

svt-play-med-privatevpn-på-svensk-server

Mycket bra omdöme online

I princip alla som uttalat sig gillar PrivateVPN. Det som kunderna hyllar mest är serverhastigheterna samt kundsupporten. Greg, en rätt typisk recensent, hade följande att säga:

”I had problem with use VPN on my router, customer service and support team don’t leave me alone with it, they work until resolve case. Now I can connect all devices without any app, I’m glad to joined PrivateVPN.”

De enda som har någonting negativt att säga är kunder som själva har klantat till det med mailfilter och dylikt. Allt som allt – företaget har ett mycket bra rykte.

PrivateVPN lirar mycket bra med Tor

Den enormt säkra (men lite långsamma) krypteringstjänsten Tor trivs bra i PrivateVPN:s sällskap. Tydliga komma igång-guider finns dessutom för både PC och Mac. Tor-stödet kanske inte är en dealbreaker för oss svenskar, men för människor som lever i diktaturer och/eller i förtryck är Tor mer eller mindre en nödvändighet.

tor-med-private-vpn-funkar-bra

Loggpolicyn är tydlig och stark

loggpilicy-för-privatevpn

Som ni ser ovan sparas en begränsad mängd information såsom:

 • Betalningsloggar (krypterad, dvs. ofarlig)
 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • E-postadress (för att tex. kundsupporten ska kunna kontakta oss)
 • Inloggningsinformation (för att vi tex. ska kunna återställa vårt lösenord)

Några känsliga uppgifter såsom IP-adresser, webbhistorik och dylikt sparas dock inte, vilket är a och o när det kommer till användarsäkerheten. Informationen ni ser i listan ovan kanske verkar skrämmande, men sanningen är att nästan alla VPN-leverantörer sparar dessa typer av loggar. Ett tips: Använd gärna en anonym mailadress (tex. Protonmail) när ni registrerar er för tjänsten. När kontot väl är bekräftat kan ni låta mejladressen falla i glömska med gott samvete.

Allt som allt är loggpolicyn stenhård. Inga loggar som riskerar att röja vår identitet sparas.

Prisvärt vid tecknande av ett längre abonnemang

Mer specifikt lägger sig PrivateVPN strax under genomsnittet när det kommer till prisnivån, vilket alltid är trevligt. Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att kunna utnyttja denna är det bara att höra av sig till kundsupporten.

prislista-för-privatevpn-12-månader

Betala kan vi göra via tex:

 • Kontokort
 • PayPal
 • Bitcoin

betalningsformer-visa-kryptovaluta-och-kontokort

På minussidan (-)

Ingenting, och med lite tur och skicklighet förblir det tomt här..

Rekommenderas PrivateVPN?

Ja. Det finns det mycket att gilla med PrivateVPN. Servrarna är rappa, stödet för utländsk streaming är stort, torrenting tillåts och kundservicepersonalen är lätt att komma i kontakt med. Då prisnivån dessutom är mycket förmånlig om man tecknar sig för 1+ år finns det egentligen inget att klaga på. I korthet – ni gör ett bra val om ni väljer PrivateVPN.

Om ni vill klura ytterligare – halka gärna in på topplistan. Där sammanfattas alla VPN-leverantörer tillsammans med deras erbjudanden, funktioner och prisnivåer.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen