PrivateVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök PrivateVPN
Besök PrivateVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp alla tv-plattformar
 • Inga känsliga loggar sparas
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.0
Hastighet
3
Säkerhet
6
Funktioner
6
Streaming
9
Betyg:
6.0
Besök PrivateVPN
Meny
PrivateVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök PrivateVPN
Besök PrivateVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp alla tv-plattformar
 • Inga känsliga loggar sparas
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.0

Recension PrivateVPN: En svensk VPN med långsamma VPN-servrar

En sammanfattning för dig som har bråttom!

Det finns det mycket att gilla med PrivateVPN. Alla utländska och svenska tv-portaler kan låsas upp, och fildelning tillåts på samtliga servrar. PrivateVPN erbjuder även en relativt billig VPN-tjänst.

Men trots att så är fallet kan de inte rekommenderas. Detta då det servernätverk som PrivateVPN erbjuder är för långsamt, samt att man i förlängningen fildelar med en allt för låg hastighet.

Mitt råd är att du väljer att inte läsa recensionen, och i stället jämför de bästa VPN-tjänsterna i vår samlingsartikel.

PrivateVPN är en svensk VPN-leverantör som grundades år 2009 och ägs av Privat Kommunikation Sverige AB.

Om du tar en titt på webbsidan ser du att en lång rad streamingtjänster ska kunna låsas upp, och hastighetsläget ska dessutom inte gå av för hackor.

Utöver detta ska säkra och egenutvecklade VPN-appar finnas att tillgå för alla vanliga enheter. Kundsupportavdelningen ska även ha direktkontakt med PrivateVPN:s utvecklare, vilket ska innebära att snabbare och mer tydliga svar ska kunna ges.

Som du själv förstår har de lagt ribban ganska högt. Det är såklart inget fel i det – men de har mycket att bevisa, och det kommer de att få en chans att göra snart.

Men innan dess är det lite snabbfakta som står på schemat.

InformationAttribut
Företagets säteSverige 
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar150+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IPsec, PPTP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från20 kr/mån
WebbsidaPrivateVPN.com

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

PrivateVPN erbjuder fullt stöd för både OpenVPN-protokollet samt världens mest säkra krypteringsalgoritm – AES 256. Denna kombination ska du använda, även om hastighetsläget kan få lida något när krypteringsnivån maxas.

De som inte vill (eller kan) nyttja OpenVPN-protokollet har följande alternativ att välja på:

 • L2TP (säkert)
 • PPTP (ska endast användas i nödfall)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • WireGuard (mycket säkert men något oprövat)

WireGuard och PrivateVPN

Precis som OVPN och Surfshark erbjuder även PrivateVPN fullt stöd för WireGuard, som är ett säkert och snabbt VPN-protokoll som har framtiden för sig.

Kill Switch för Windows

Utöver detta finns även en Kill Switch-funktion tillgänglig. Tack vare denna bryts din internetuppkoppling per automatik såvida PrivateVPN:s servrar skulle må lite dåligt, eller om en VPN-app skulle krascha.

Med andra ord säkrar detta verktyg upp så att din riktiga IP-adress aldrig riskerar att avslöjas, vilket är hur viktigt som helst rent säkerhetsmässigt.

Kill Switch-funktionen återfinns tyvärr bara för Windows 10, men säkerhetsverktyget ska vara på ingång för MacOS enligt kundsupportavdelningen.

Tills det har hänt kan du aktivera Kill Switch-funktionen för Mac med hjälp av ett par rader kod (supporten hjälper dig med detta), men det lilla pilleriplocket är ingenting som nyinvigda ska pyssla med.

Mer specifikt är Cyberghost ett bättre val. De presterar bättre än PrivateVPN i samtliga mätbara kategorier, och erbjuder även Kill Switch-skydd för samtliga applikationer.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Samtliga VPN-leverantörer som recenseras får stångas mot ett antal webbverktyg, och nu är det PrivateVPN:s tur att visa vad de går för.

Lyckligtvis stötte de inte på några problem, och som du ser nedan klarade PrivateVPN av samtliga tester helt utan problem:

 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-privatevpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-i-privatevpn-programvara
Programvaran är ren som nyfallen snö..
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-privatevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

PrivateVPN fungerar på alla enheter

Hos PrivateVPN kan du skydda i princip alla enheter som finns, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux
 • NAS-enheter (Synology m.fl.)
 • Kodi-boxar

I övrigt kan sex enheter kopplas upp på en ett och samma abonnemang, vilket är relativt generöst i jämförelse med de begränsningar som konkurrenterna tillämpar.

Bra stöd för att installera PrivateVPN i din router

PrivateVPN erbjuder även ett bra stöd för just routrar. Ett fullt stöd och smidiga installationsguider finns tillgängliga för många typer av internetspridare, inklusive:

 • DD-WRT
 • Tomato
 • pfSense
 • Linksys
 • Netgear
 • Asus (alla RT-modeller)

Snygga och begripliga applikationer

Så fort man betalat för sig får man tillgång till samtliga appar som PrivateVPN förfogar över. Jag började som vanligt med att provköra PrivateVPN för Windows.

PrivateVPN för Windows

Windows-klienten var en behaglig historia som erbjuder på två typer av lägen: Det enkla (som du ser till vänster) och det lite mer avancerade (höger). Efter att alla inställningar finjusterats via det avancerade läget hoppade jag snabbt över till det enklare läget igen – som var lite av en favorit.

Tänk gärna på att bocka för ”Application Guard” (PrivateVPN:s Kill Switch-verktyg) då detta inte är aktiverat från start.

Om vi snöar in oss på de tekniska bitarna en stund var gränssnittet rappt och fint, och serverbytena var kvickt överstökade.

Man hittar heller inte några flashiga kartor, animationer eller annat bök. Men sådant ”lull lull” är knappast nödvändigt i vilket fall. Mer specifikt gjorde Windows 10-applikationen alltid det jag befallde den till, och mer än så kan man knappast begära.

privatevpn-klient-för-windows

PrivateVPN för iOS

Då tar vi en titt på iOS-appen – som även den var välsvarvad. Installationen var snabbt överstökad då samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID går också bra), och när iOS-klienten väl öppnades upp kände jag igen mig direkt.

Mer specifikt var appen en mycket trevlig bekantskap som aldrig klagade – vad jag än gjorde. Serverbytena genomfördes på momangen, gränssnittet var rappt som bara den och många av de funktioner som återfinns på Windows-sidan finns tillgängliga även här.

privatevpn-klient-för-ios

För att sammanfatta läget var jag mycket nöjd, och kunde konstatera att samtliga av de PrivateVPN-appar som testades klarade av trycket när en klåfingrig smålänning kom på besök.

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

För alla som inte har bråttom går det bra att nå kundtjänsten via både e-post samt via ett webbformulär, men nästan alla använder sig av chattklienten. Och det gjorde även jag vid de två tillfällen som kundsupportpersonalen kontaktades.

Manish, som kundservice-killen hette, levererade korrekta och framförallt kvicka svar på mina frågor. Den totala väntetiden låg på cirka 15 respektive 5 sekunder (på en helg dessutom).

Det var heller aldrig tal om några alltför korta eller svepande repliker, vilket innebär att kundservicenivån ska betraktas som helt perfekt.

chattlogg-för-privatevpn
Manish svarade på momangen..

Utöver chattklienten finns även en hjälpsektion tillgänglig där man bland annat hittar installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt mer information om hur en VPN fungerar.

privatevpn-hjälpsektion

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix amerikanska utbud var under en tid tillgängligt via samtliga av PrivateVPN:s servrar, men nu har PrivateVPN istället öronmärkt ett större antal amerikanska VPN-servrar för just detta ändamål – och dessa fungerar kanon.

Samma sak gäller för BBC iPlayer, som fått ett stort antal öronmärkta servrar i Storbritannien – som även de fungerar utmärkt.

Utöver detta fungerar SVT Play utmärkt på de svenska VPN-servrarna, men det är ingen större bedrift då SVT släpper igenom det mesta.

svt-play-med-privatevpn-på-svensk-server

PrivateVPN har ett bra omdöme online

Om vi återigen tar en titt på PrivateVPN:s webbsida ser vi att de stoltserar med ett stort antal filtrerade användarbetyg.

Precis som väntat är alla som uttalar sig hur nöjda som helst, men för att man ska få en mer rättvis bild över vad kunderna egentligen tycker måste urvalet vara betydligt större än så här.

omdöme-för-privatevpn

Med detta sagt finkammades ett stort antal sociala medie-sajter inklusive Facebook, Reddit och Twitter – och i korthet verkade nästan alla vara nöjda med det PrivateVPN har att erbjuda.

privatevpn-omdöme-på-trustpilot

Mer specifikt beröms kundsupportavdelningen samt möjligheten att låsa upp diverse streamingtjänster mest frekvent.

Men allt var samtidigt inte guld och gröna skogar.

Somliga recensenter gnällde på både det ena och det andra; främst de serverhastigheter som PrivateVPN erbjuder.

Allt som allt: PrivateVPN har ett relativt bra rykte online – och då blir det plushögen som gäller även här.

PrivateVPN fungerar utmärkt tillsammans med Tor

Den enormt säkra (men lite långsamma) krypteringstjänsten Tor trivs bra i PrivateVPN:s sällskap. Tydliga komma igång-guider finns dessutom tillgängliga för både PC samt Mac.

Just stöder för Tor är kanske inte är en dealbreaker för oss svenskar, men för människor som lever i diktaturer och/eller i förtryck är Tor mer eller mindre en nödvändighet.

tor-med-private-vpn-funkar-bra

Inga känsliga loggar sparas

Många VPN-företag smetar ner sina webbsidor med ”Vi sparar inga loggar”-snack, men när man väl tar en kik på loggavtalet sparas både det ena och det andra.

Men hur ser läget ut när det kommer till PrivateVPN?

De klarar sig faktiskt riktigt bra. Som du ser nedan sparas en begränsad mängd ofarlig information.

PrivateVPN sparar

 • Betalinformation (krypterad, dvs. ofarlig)
 • Cookies (på deras webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Våra e-postadresser (för att tex. kundsupporten ska kunna kontakta dig)
 • Inloggningsinformation (för att du tex. ska kunna återställa ditt lösenord)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket data du förbrukar)

Men det är faktiskt allt. Och då PrivateVPN inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller några myndigheter kan man känna sig hur trygg som helst.

Då tar vi en titt på vad PrivateVPN inte sparar, och det är lyckligtvis en hel del.

PrivateVPN sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge du varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när du kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)

Allt som allt är loggavtalet både benhårt samt enkelt att förstå sig på. Inga juridiska finter används, och den begränsade information som PrivateVPN väl lägger vantarna på krypteras hårt.

PrivateVPN är en billig VPN

PrivateVPN lägger sig strax under genomsnittet när det kommer till prisnivån. Även om det finns billigare VPN-alternativ att välja på ska PrivateVPN trots allt ses som ett budgetalternativ inom VPN-nischen, om än ett långsamt sådant.

Men samtidigt; att teckna sig för en VPN som presterar illa är en dålig idé. I synnerhet då IvacyVPN kostar cirka hälften så mycket och presterar dubbelt så väl i jämförelse med PrivateVPN.

Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att kunna nyttja öppet köp-garantin är det bara att höra av sig till kundsupporten så hjälper de dig vidare.

Du ska dock tänka på att du måste uppge en anledning till återköpet. Om du är nöjd med din VPN-upplevelse får du förmodligen inte tillbaka dina investerade pengar. Utöver detta får du inte ha använt mer än 100 GB data under provperioden – som du ser på bilden nedan.

pengarna-tillbaka-garanti

Betala kan du göra med bland annat:

 • Kontokort
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Relativt långsam fildelning

Hos PrivateVPN är det inget snicksnack eller undanflykter som står på schemat. Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar. Så är det med den saken.

Men här tar vi aldrig VPN-företagen på orden. Allt ska testas, och det gäller även stödet för just fildelning.

PrivateVPN och torrenter; hur fort går det?

Att man får ladda ner torrenter på samtliga VPN-servrar är utmärkt, men det faktum att nerladdningshastigheterna sviker är bekymmersamt. 81 Mbps nerströms. Det är den hastighet som uppmättes när jag laddade ner en löjligt laglig speldemo via The Pirate Bay.

torrenting-test-med-privatevpn

När man kan fildela med full hastighet med exempelvis ExpressVPN och Surfshark är PrivateVPN:s insats så pass dålig att hela denna kategori slussas ner i minushögen.

PrivateVPN har ett långsamt servernätverk

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling är det nedanstående hastigheter som gäller på vår testdator.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

PrivateVPN; hastighet i Sverige

I Sverige erbjuder PrivateVPN acceptabla hastigheter på minst 150 Mbps nerströms. Men så fort man ska koppla upp sig mot en mer avlägsen server, då avtar hastigheten rejält.

server-sverige-privatevpn

PrivateVPN; ett komplett hastighetstest

Som du ser nedan är det servernätverk som PrivateVPN ger dig tillgång till relativt långsamt.

LandNerströmsUppströms
Sverige (Göteborg)155 Mbps199 Mbps
Sverige (Kista)151 Mbps57 Mbps
Norge (Oslo)112 Mbps128 Mbps
Tyskland (Frankfurt)109 Mbps101 Mbps
Österrike (Wien)100 Mbps84 Mbps
Nederländerna (Amsterdam)34 Mbps26 Mbps
Storbritannien (London)31 Mbps27 Mbps
USA (Buffalo)30 Mbps21 Mbps
USA (Dallas)24 Mbps26 Mbps
USA (Las Vegas)22 Mbps13 Mbps
USA (Miami)17 Mbps24 Mbps

Detta resultat är oacceptabelt då mer högpresterande VPN-företag likt NordVPN erbjuder VPN-skydd med en minimal hastighetsminskning.

Sammanfattande tankar
PrivateVPN erbjuder ingen dålig VPN, men då ett flertal konkurrenter presterar bättre kan de inte rekommenderas.
Betyg:
6.0

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
PrivateVPN
Betyg:
6.0
 • Låser upp alla tv-plattformar
 • Inga känsliga loggar sparas
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning

Mer om VPN

Låser upp alla tv-plattformar Inga känsliga loggar sparas - Långsamt servernätverk - Långsam fildelningRecension PrivateVPN: En svensk VPN med långsamma VPN-servrar