Den amerikanska VPN-aktören IPVanish slog upp sina dörrar år 1999, och sedan dess har de utvecklats en hel del. I dagsläget förfogar företaget över 1300+ servrar i 75+ länder, vilket gör dem till en av världens största VPN-aktörer.

På företagets webbsida är ser vi att det är supersnabba hastigheter, välutvecklade appar samt säkra VPN-protokoll som gäller. Om detta stämmer stämmer eller inte tar vi reda på snart – men innan recensionen trummar igång blir det lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar1300+ i 75+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP, IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti 7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.00
Kostnad vid årsabonnemang$6.49
Övriga abonnemang:
Tre månader $8.99
WebbsidaIPVanish.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Då VPN-leverantören är lite av en veteran inom branschen har de haft gott om tid på sig att svarva ihop ett gäng riktigt vackra appar. Allt som allt lirar IPVanish bra med bland annat:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Routrar (DD-WRT)
 • Linux
 • Chromebook-enheter

Och en lång rad ytterligare enhetstyper. Utöver detta kan vi som mest koppla upp 10 enheter på en och samma gång, vilket är ett par hack över genomsnittsnivån som landar på runt fem samtida enheter.

ipvanish-för-routrar

De bjussar även på smidiga installationsguider för routrar – men detta snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Servrarna är rappa som bara den

Bashastigheten

Utan någon VPN-kryptering i ryggen ser hastighetsläget ut enligt följande:

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som testades stod för en mycket bra prestation, som ni ser nedan.

Nerströms: 211 Mbps
Uppströms: 87 Mbps
Latens: 15 ms

servertest-för-ipvanish-i-sverige

Storbritannien

Utöver detta fick även en brittisk server visa vad den gick för.

Nerströms: 161 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 199 ms

ipvanish-servrar-england-hastighet

USA

USA-servrarna bjussade på fina hastigheter även de. 120+ Mbps nerströms bör räknas som en extremt stark prestation, i synnerhet med tanke på avståndet.

Nerströms: 118 Mbps
Uppströms: 6 Mbps
Latens: 190 ms

server-i-usa-hastighetstest-för-ip-vanish

Allt som allt presterar IPVanish riktigt bra inom hastighetskategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

Loggpolicyn är säker och genomtänkt

För det första ska de ha en eloge för att loggavtalet är mycket lättbegripligt, men det räcker förstås inte – vi måste såklart också ta en kik på innehållet.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Våra inloggningsuppgifter (för tex. lösenordsåterställning)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Begränsad Google Analytics-data (på deras egen webbsajt)
 • Cookies (på samma webbsajt)

Och som brukligt krypteras all information som sparas, och de samarbetar heller inte med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter – vilket även det bör ses som ett styrketecken.

Då tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • Uppkopplingsloggar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Tidsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)
 • IP-adresser
 • Webbhistorik

Med detta sagt bör loggavtalet kunna beskrivas som mycket bra utformat. VPN-företaget förklarar tydligt varför de sparar en viss mängd information, och hur densamma används och skyddas.

Mer specifikt sparas inga känsliga uppgifter – och med detta sagt tyngs plushögen ner med ytterligare en kategori.

privacy-policy-ipvanish-vpn

Starka och moderna krypteringsprotokoll erbjuds

Dagens just nu starkaste krypteringsprotokoll, AES 256, finns tillgängligt tillsammans med de lite enklare varianterna såsom AES 192- och AES 128-standarderna. Om ni skulle välja att köra på en lite svagare krypteringsstandard ökar hastigheterna marginellt – men i mina ögon är de få Mbps man vinner på den lilla manövern knappast värt besväret.

I övrigt får vi också tillgång till det öppna VPN-protokollet OpenVPN, tillsammans med det minst lika säkra IKEv2-protokollet – som är vanligast på iOS-sidan. Som reservalternativ hittar vi även L2TP-, IPSec-, och PPTP-protokollen – men de bör ni endast använda er av i nödfall. Till exempel om en ovanlig eller lite äldre enhet ska kopplas upp.

ipvanish-protokoll-som-erbjuds

Kill Switch-funktionalitet finner vi på Windows- och Mac-sidan. Samma verktyg bryter vår internetuppkoppling per automatik om någon av företagets servrar skulle må lite dåligt eller om ett serverbyte inte skulle gå som planerat. Tråkigt när det händer? Jepp. Onödigt? Nepp. Kill Switch-verktyget arbetar alltid i bakgrunden och bör vara aktiverat för jämnan då detta är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor och andra tråkigheter.

Säkerhetsläget ser mycket bra ut

IPVanish-uppkopplingen malde sig igenom alla säkerhetstester på ett föredömligt sätt – som ni ser nedan. Inga läckor, virus eller spionprogram kunde identifieras.

 • VPN Insights (ok)
 • DNSLeak.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Virustotal (ok)
 • Torrent IP Test (ok)
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-ipvanish
Inga IP-läckor vid fildelning..
ip-läcka-test-på-vpn-inshights-för-ipvanish
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Apparna är snygga och lättförståeliga

Så fort vi betalat för oss dimper ett välkomstmail ner i inkorgen. Därefter bekräftar vi vår mailadress – bestämmer lösenord, och sen är det bara att tuta och köra med den programvara som passar bäst.

Då smiter vi vidare till granskandet. Vi börjar med att kika lite närmare på Windowsklienten:

Gränssnittet är mörkt och behagligt och det tog inte många minuter innan jag kände mig helt hemma. Tack vare ”Koppla upp mig i ´Land X´ mot den snabbaste servern”-läget slapp jag dessutom välja den kvickaste servern manuellt, vilket uppskattades. I övrigt var alla viktiga säkerhetsfunktioner (inkl. Kill Switch-verktyget) aktiverade från start, serverbytena var blixtsnabba och gränssnittet kändes alltid rappt och fint.

app-för-windows-ipvanish
IPVanish för Windows

Utöver detta testades även iOS-appen. Installationen var avklarad på någon minut och godkändes via Touch ID (Face ID funkar också bra). Och då jag kom direkt från Windows-versionen kände jag igen mig på momangen.

I övrigt gick allt som förväntat. Serverbytena var blixtsnabba även här, inställningsmenyn var enkel att förstå sig på, och mer specifikt var båda apparna mycket behagliga att använda sig av.

app-för-ios-och-iphone-ipad-för-ipvanish
IPVanish för iOS

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Vissa VPN-leverantörer låter oss fildela på några enstaka öronmärkta VPN-servrar, andra förbjuder p2p-trafik helt och hållet. Men inte IPVanish. Här kan vi fildela hej vilt på samtliga servrar utan några som helst begränsningar.

Om vi smiter vidare till testandet ser ni att det gick det bra undan när ett absurt lagligt speldemo laddades ner från The Pirate Bay. Hastighetsläget nerströms, dvs. 8.7 MiB/s eller omkring 73 Mbps, skulle förmodligen ha sett än bättre ut om fler användare delat med sig av torrenten i fråga.

torrenting-med-ipvansh-test-laddar-ner-demo-1

Kundsupport-gänget är kvicka och kompetenta

För att ni ska kunna få tag på supportgänget så fort som möjligt bör chattklienten användas. Men om ni inte har bråttom kanna samma gäng även nås via mail samt via ett webbformulär.

IPVanish-supporten kontaktades sammanlagt två gånger, och vid båda tillfällena fick jag korrekta svar på mina frågor inom bara några minuter – vilket bör ses som en mycket bra prestation.

chattlogg-för-ipvanish

Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig. Där hittar vi bland annat inställnings- samt installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, tillsammans med mycket annat.

supportkategorier-för-ipvanish

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix och övriga streamingjättar för ett krig mot VPN-leverantörerna, och gör allt för att kunna särskilja HTTPS-trafik från VPN-trafik. Vissa VPN-aktörer, inklusive IpVanish, hänger dock med bra i svängarna. Med detta sagt kan vi låsa upp Netflix fullständiga utbud på utvalda USA-servrar, och BBC iPlayer fungerar finfint på de brittiska servrarna.

svt-play-funkar-med-ipvanish-1

Som en liten notis kan vi även låsa upp SVT Play, men då de inte sprattlar emot lika bra är det mer av en självklarhet.

IPVanish lirar utmärkt tillsammans med Tor

Anonymiseringsnätverket Tor och IPVanish är goda vänner, och tack vare detta kan vi få ett extra skyddslager om det skulle behövas.

På hemmaplan är Tor kanske inte jätteaktuellt, men om ni är ute och reser i tex. Kina, Iran, Irak eller Turkiet kan samma nätverk vara ett mycket bra hjälpmedel för ni ska kunna slippa statlig censur.

VPN-företaget har ett bra rykte online

IPVanish bjussar inte på några egna kundrecensioner på landningssidan, men det gör ingenting då dessa knappast är särskilt tillförlitliga.

Efter att jag letat efter mer information på diverse diskussionsforum och sociala medie-sajter kunde jag konstatera att nästan alla var positivt inställda till det IPVanish har att erbjuda. De kategorier som beröms mest är bland annat hastighetsläget, apparna samt säkerhetsfunktionerna.

kundrecension-för-ipvanish

De enda som har någonting negativt att säga klagar över någon enstaka mjukvarubugg som förmodligen är patchad för länge sedan.

De längre abonnemangen är prisvärda

IPVanish är knappast billigast i branschen, men med tanke på allt som ingår bör prisnivån kunna räknas som ganska human. Och då många VPN-leverantörer, inklusive IPVanish, belönar kunder som vill hänga med länge – tjänar vi som vanligt en slant om vi väljer att köra på den längsta abonnemangsformen.

Förutom detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. För att kunna utnyttja densamma är det bara till att hojta på supportpersonalen så hjälper de er vidare.

prislista-för-ipvanish-1

Betala kan vi göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Kryptovalutor såsom Bitcoin tillåts tyvärr inte.

På minussidan (-)

IPVanish har samarbetet med myndigheter

År 2016 valde IPVanishs dåvarande ägare, Highwinds Network Group, att samarbeta vid en brottsutredning. Mer specifikt lämnade de ut kunduppgifter till USA:s inrikesdepartement, efter att de knackat på dörren. Kunden som slängdes under bussen var förvisso ett riktigt svin, som laddat ner olaglig pornografi.

ipvanish-myndighetspapper

Men hur man än vrider och vänder på det har IPVanish valt att samarbeta med myndigheter trots att de lovat att inte göra så. Om de bara varigt ärliga med vad de sparar samt vilka de samarbetar med skulle den här skandalen aldrig ägt rum.

Även om loggavtalet är mycket snyggt utformat är det ingen som vet huruvida de vackra orden stämmer överens med verkligheten eller inte. Transparens och öppenhet är a och o inom VPN-svängen, och det faktum att IPVanish ljugit för sina kunder drar ner helhetsintrycket rejält.

Rekommenderas IPVanish?

Till viss del. Även om IPVanish inte är billigast i skaran får vi mycket för våra investerade slantar: Fildela kan vi göra överallt, alla större streamingplattformar kan låsas upp, kundsupporten gör ett utmärkt jobb och servrarna är betydligt kvickare än genomsnittet.

Men det faktum att de samarbetat med övervakare drar tyvärr ner helhetsbetyget ett snäpp. I mina ögon är CyberGhost(recension) samt ExpressVPN(recension) betydligt bättre VPN-alternativ.

Om ni fortfarande vill klura och jämföra en stund till – kika gärna in på topplistan, där de bästa VPN-tjänsterna får en stund i rampljuset.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört IPVanish? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments