Meny

Recension Avast Secureline: En medioker VPN-lösning

Tjeckiska Avast Secureline presterar bra inom många områden. Alla viktiga säkerhetsprotokoll är på plats (OpenVPN, IPSec och IKEv2), serverhastigheterna är respektabla och inga känsliga loggar sparas. Men trots att så är fallet ligger de i lä i jämförelse med toppalternativen, såsom ExpressVPN, Cyberghost och NordVPN

Nåväl. Alla VPN-leverantörer ska få sig en ärlig chans, så även Avast Secureline. Vi inleder med att mjuka upp med lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteTjeckien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar55+ i 34+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaTelefon och Twitter
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalningN/A
Kostnad vid årsabonnemang77 kr
WebbsidaAvast.com

På plussidan (+)

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

Hos Avast Secureline kan vi koppla upp det mesta, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)

Men något stöd för att tjonga in VPN-uppkopplingen i routern bjussar de tyvärr inte på, och det är synd. Med en VPN-router i ryggen skyddas alla enheter per automatik, inklusive de lite mer svåruppkopplade varianterna, såsom Kodi-boxar, smarta TV-apparater och annat.

I övrigt är det maximalt fem samtidigt uppkopplade enheter som gäller, vilket kan beskrivas som en standardnivå där många av konkurrenterna väljer att lägga sig.

VPN-servrarna är snabba

Bashastigheten

Så här ser det okrypterade hastighetsläget ut. Alla hastighetsmätningar utförs med en trådbunden anslutning.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska VPN-server som fick sträcka på sig var ganska rapp, som ni ser nedan. 160+ Mbps nerströms bör räknas som ett mycket bra resultat.

Nerströms: 165 Mbps
Uppströms: 112 Mbps
Latens: 13 ms

secureline-server-sverige

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det bra undan. 80+ Mbps nedströms är helt godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 83 Mbps
Uppströms: 64 Mbps
Latens: 35 ms

secureline-i-storbritannien

USA

USA-servrarna är oftast de långsammaste i högen, och den fördomen stämde även här. 50+ Mbps nerströms är dock ingenting att skämmas för, och duger utmärkt för bland annat streaming.

Nerströms: 50 Mbps
Uppströms: 12 Mbps
Latens: 104 ms

secureline-servier-i-usa

Som ni själva sett är det bra tryck i Avast Securelines servrar, och då blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är ganska liten – men det gör ingenting

Är 55+ servrar i 34+ länder mycket? Nej, verkligen inte. I synnerhet då de mest högpresterande VPN-jättarna basar över serverparker med över 5.000 VPN-servrar. Som ni ser nedan är det bara fem länder som utrustats med mer än en enstaka VPN-server:

 • USA (16 VPN-servrar)
 • Tyskland (2 VPN-servrar)
 • Ryssland (2 VPN-servrar)
 • Spanien (2 VPN-servrar)
 • Storbritannien (2 VPN-servrar)

Men det är förlåtligt. Alla viktiga länder finns representerade, och som vi redan gått igenom är det ganska bra fart i maskineriet.

avast-secureline-serverpark

Många moderna säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Som väntat lirar Avast bra med världens säkraste krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • IPSec (säkert)

I första hand bör ni använda er av OpenVPN eller IKEv2, men IPSec är trots allt ett ganska bra reservalternativ. 

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Samma säkerhetsverktyg ser till att våra internetuppkopplingar bryts per automatik om vi skulle tappa kontakten VPN-företagens servrar, och är det bästa skyddet vi har mot både IP- och DNS-läckor. Att erbjuda Kill Switch-lösningar för desktop-apparna är bra, men i mina ögon borde samma fiffiga verktyg även göra entré på mobilsidan (för Android och iOS).

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

VPN-företagen ser till att våra internetanslutningar kapslas in i en säker tunnel. Mer specifikt ersätts våra riktiga IP-adresser med anonyma sådana som VPN-aktörerna basar över. Tack vare detta kan ingen spionera på oss, inte ens internetoperatörerna.

Men det är långtifrån alla VPN-företag som klarar av att hålla tätt. Om en DNS- eller IP-läcka inträffar är vi inte längre anonyma. Säkerhetsläckor ska aldrig accepteras – i synnerhet när vi betalar för att bättra på anonymiteten.

Med detta sagt: Avast Secureline testades mot fem webbtjänster, och klarade sig riktigt bra:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Säkerhetsläget är med andra ord helt perfekt.

ipx
Inga IP-läckor enligt ILeak.net
ingal-läckor-vid-torrenting-för-avast
Inga IP-läckor vid fildelning..
avast-secureline-med-virustotal
Programvaran är ren..
inga-dns-läckor-enligt-dns-leak
Inga DNS-läckor kunde identifieras..

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Hos många VPN-företag kan vi fildela precis var vi vill, medans andra, såsom F Secure Freedome, förbjuder Bittorrent-tekniken helt och hållet. Men Avast Secureline då? Hur sköter de sig? Ganska bra, skulle jag säga. Visst, vi kan inte fildela överallt, men de har trots allt öronmärkt omkring 10 servrar för just detta. P2p-servrarna, som de så fint heter, hittar vi i:

 • Tjeckien (Prag)
 • USA (New York, Florida och Washington)
 • Frankrike (Paris)
 • Nederländerna (Amsterdam)
 • Storbritannien (London)
 • Tyskland (Frankfurt)

För att få ett hum om hastighetsläget valde jag att ladda ner en absurt laglig Linuxdistribution. Men gick det undan då? Det gjorde det faktiskt. 18.1 MiB/s eller omkring 152 Mbps nerströms får räknas som en mycket bra prestation. 

torrenting-med-avast

VPN-apparna är snygga och användarvänliga

Då Avast knappast är något lilleputt-företag var förväntningarna stora, och jepp – apparna är det knappast något fel på. Vi börjar med att ta en kik på Windows-varianten.

Windows-appen var en lättbegriplig och trevlig historia. Gränssnittet var rappt och följsamt och serverbytena var blixtsnabba. Mer specifikt fanns det ingenting att klaga på.

avast-vpn-app-för-windows

iOS-appen var minst lika lättanvänd. Det räcker med att tycka på en knapp – sen är man igång.

secureline-ios 

Alla appar som provkördes var säkra och lättbegripliga. Det är alltid lika skönt att testköra VPN-appar som påminner om varandra, då inkörningstiden blir lika med noll. Det märks att Avast har resurser och kunnande nog att vaska fram riktigt snygga appar, och det ska de ha all heder för.

Neutralt (+-)

Loggavtalet känns lite sisådär

Många VPN-företag kör med dängor såsom: ”Vi sparar inga känsliga uppgifter” och ”Ingen vet vad du gör på nätet – inte ens vi”. Det påståendena stämmer ofta, men långtifrån alltid.

För att vi ska kunna få reda på hur Avast Secureline sköter sig inom det här området måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med bums.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • E-postadresser (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Betalinformation (kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Som ni själva ser sparar Avast Secureline en hel del uppgifter. Det är förvisso inga känsliga loggar som de lägger vantarna på, men i mina ögon sparar de lite väl mycket. Till Avast Securelines försvar är loggavtalet iallafall begripligt och fritt från diverse juridiska finter, det kan vi inte ta ifrån dem.

Mer specifikt hamnar kategorin i gränslandet mellan minus och plus. Många VPN-företag sparar betydligt mindre, och Avasts: ”Vi måste spara en himla massa loggar för att kunna förbättra VPN-tjänsten och för att förhindra missbruk”-snack känns lite tröttsamt.

Tjeckien ingår i Eyes-zonen

Avast har sitt säte i Tjeckien, som är en fullvärdig medlem i Eyes-alliansen. Samarbetet består av ett femtontal länder och hela bunten signalspanar för fulla muggar.

en-vacker-vinterdag-i-prag
En vacker vinterdag i Prag..

Men bara för att Avast har sitt säte i ett Eyes-land betyder inte det att integritetsläget skulle bli sämre för den sakens skull. Secureline har aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, och då de inte sparar några känsliga loggar bör vi kunna känna oss säkra.

På minussidan (-)

Kundsupporten är dåligt uppstyrd

Listettan Cyberghost(recension) kan kontaktas via webbformulär, en direktchatt eller via e-post. Hos Avast Secureline ser det inte lika trevligt ut. Så fort jag klickat mig vidare till hjälpsidorna fick jag följande skylt uppkörd i ansiktet:

avast-secureline-support

Det är väl okej, tänkte jag. Få VPN-företag erbjuder kundsupport på svenska. Men sen blev det värre. Avast Secureline kan bara kontaktas på två sätt; via telefon eller via Twitter. Telefonsupporten är dessutom kostnadsbelagd.

avast-ringa-kundsupport

I skrivande stund kostar det omkring 800 kronor att få snacka loss med en engelsktalande supportmedarbetare, vilket känns lite väl häftigt. Jag försökte även kontakta dem via Twitter, men efter ett dygns tystnad gav jag upp.

twitter-avast

Nåväl, FAQ-sektionen är iallafall bra uppstyrd. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt mycket mer.

avast-hjälpsektion

Men allt som allt – det här duger inte. Det blir minushögen som gäller, med god marginal dessutom.

VPN-företaget har ett dåligt rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida hittar vi inga påhitta.. ursäkta, ”handplockade” kundrecensioner där Avast Secureline beskrivs som det bästa som hänt internet-säkerhetsbranschen någonsin. Men det gör ingenting – de brukar inte vara särskilt träffsäkra i vilket fall.

För att jag skulle kunna få reda på vad kunderna tycker om Avast Secureline dammsög jag ett större gäng sociala medie-sajter. Väl där var det många som valde att uttrycka sitt missnöje. Loggpolicyn kritiserades gång efter annan och många var minst sagt besvikna över att Netflix och BBC iPlayer inte kan överlistas. 

secureline-rykte-online

I runda slängar verkar ungefär varannan kund vara missnöjd med det Avast Secureline har att erbjuda. Visst, nöjda kunder håller klaffen och lägger ingen energi på att klaga online. Men även om vi tar med det i beräkningarna är de negativa rösterna alltför många, och med detta sagt blir det minushögen som gäller även här.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Netflix och BBC iPlayer gör allt för att VPN-företagen inte ska kunna ”lura systemet”. Men trots att så är fallet klarar många VPN-aktörer av att överlista streamingjättarnas kraftiga brandväggar.

Nåväl, ingår Avast Secureline i den skaran? Nepp, tyvärr inte. Vid recensionstillfället var det felmeddelanden som gällde för hela slanten, oavsett hur många servrar jag försökte med.

bbc-iplayer-med-avast

SVT Play, Viaplay, C More och en lång rad andra svenska plattformar kan iallafall låsas upp – om det skulle vara till någon tröst.

svt-play-med-avast

Prisläget ser ganska tråkigt ut

Avast Secureline erbjuder fem typer av VPN-abonnemang. Det enda som skiljer sig är vilka enheter som kan kopplas upp. Det mest prisvärda abonnemanget kostar 929 kronor årligen, vilket innebär att månadsavgiften landar på omkring 77 kronor/månad. 

Om ni bara vill skydda någon enstaka enhet kommer ni billigare undan, men det kan knappast rekommenderas. Om ni till exempel kör på ett Android-skydd betalar ni cirka 19 kronor i månaden. Nästan exakt lika mycket som Surfshark(recension) tar ut. Och hos dem kan ni koppla upp hur många enheter som helst, samtidigt som de springer varv runt Avasts VPN-lösning.

prislista-för-avast-secureline

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Men inte kryptovalutor, tråkigt nog.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Men för att den ska gälla måste ni ha köpt VPN-paketet via Avast Securelines officiella webbsida. Ni får inte heller ha förbrukat mer än 10 GB data eller ha kopplat upp er mer än 100 gånger. Om så skulle vara fallet upphör garantin att gälla.

Rekommenderas Avast Secureline?

Nej. Även om VPN-apparna är välsvarvade som få och serverparken är rapp är minushögen på tok för stor. Konkurrensen är massiv inom VPN-svängen, och då kommer man inte långt med en medioker insats. 

Avast bör trolla fram ett bättre stöd för att vi ska kunna låsa upp utländska streamingtjänster. De bör även styra upp kundsupporten. Avast erbjuder robusta antiviruslösningar, men VPN-delen presterar tyvärr på tok för dåligt för att kunna rekommenderas.

Mer specifikt springer mer högpresterande VPN-lösningar, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) mil runt Avast Secureline och allt som de har att erbjuda. De VPN-företag som precis nämnts är dessutom mer prisvärda, och har granskats av externa säkerhetsbolag.

På VPN-topplistan, som ni når via knappen nedan, kan ni läsa mer om de bästa VPN-tjänsterna.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Avast Secureline? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN