Anonine var från början en svensk VPN-aktör, men är numera en seychellisk sådan. Om vi frågar VPN-företaget varför de packade väskorna säger de att internetlagarna ser betydligt trevligare i Seychellerna. Det kan stämma, men det faktum att samma land är lite av ett skatteparadis kan också ha spelat in.

Om vi smiter in på Anonines webbsida ser vi att egenutvecklade appar ska finnas tillgängliga för alla vanliga enheter. Servrarna ska vara kvicka som få och vi kan dessutom betala i kronor istället för dollar eller euro.

I recensionen nedan granskar jag det som nämnts, och svarar även på de här frågorna:

 • Vilka typer av loggar sparas?
 • Är apparna användarvänliga?
 • Kan BBC iPlayer och Netflix låsas upp?

Och många fler. Men innan dess får ni stirra på lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar150+ i 34+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning60 kr
Kostnad vid årsabonnemang30 kr
Övriga abonnemang:
Tre månader:55 kr
WebbsidaAnonine.com

På plussidan (+)

Servrarna är stabila

Bashastigheten

Det hastighetsläge som gäller när internetuppkopplingen är okrypterad hittar ni precis här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Vi börjar med att granska de svenska servrarna. Den hastighet som kunde krämas ut var trots allt inte så pjåkig, som ni ser nedan. Men i jämförelse med exempelvis ExpressVPN ligger de dock i lä. Hur som helst får 46+ Mbps nerströms ses som godkänt, men inte mer.

Nerströms: 46 Mbps
Uppströms: 34 Mbps
Latens: 23 ms

anonine-sverige-stockholm-server-2

Storbritannien

Den brittiska server som testkördes bjussade på en fullt godkänd hastighet nerströms. Lägg gärna märke till det förhållandevis låga pingvärdet.

Nerströms: 38 Mbps
Uppströms: 59 Mbps
Latens: 37 ms

anonine-storbritannien-bbc-iplayer-server-2

USA

Då var det bara en server kvar, den amerikanska, som historiskt sett är långsammast i högen. Anonine klarar sig dock helt ok – som ni ser nedan. 40+ Mbps är fullt godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 40 Mbps
Uppströms: 18 Mbps
Latens: 141 ms

anonine-usa-netflix-optimized-server-2

Allt som allt presterar Anonine ganska bra inom denna kategorin. Servrarna är kvicka, men allt är relativt. VPN-jättar såsom Cyberghost, IvacyVPN samt NordVPN bjussar på ett betydligt trevligare hastighetsläge.

Säkra krypteringsalternativ erbjuds

Anonine lirar utmärkt tillsammans med världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES-256. Utöver detta stöds även följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • L2TP/IPSec (säkert)
 • PPTP (relativt osäkert)

OpenVPN eller IKEv2 bör användas i första hand. L2TP/IPSec är också ett bra alternativ, men PPTP-protokollet endast bör användas i nödfall, tex. om en lite äldre enhet ska kopplas upp. Med detta sagt: Låt AES 256-algoritmen arbeta i tandem med OpenVPN-protokollet (när det är möjligt) för att maximera säkerhetsnivån.

Utöver detta ingår även ett Kill Switch-verktyg på Windows-sidan. Tack vare samma funktion bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med Anonines servrar, eller bli utslängd från någon av deras VPN-appar. Kill Switch-verktyget är resurssnålt och behöver i princip aldrig göra sitt jobb – men bör vara aktiverat då samma verktyg är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

En VPN-tjänst som inte klarar av att hålla tätt är inte vatten värd, och med detta sagt är det Anonines tur att stångas mot ett större gäng webbtjänster:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Som ni själva ser går det knappast att klaga på säkerhetsläget. Inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat trams kunde identifieras. Säkerhetsläget är perfekt.

dns-check-på-anonine-inga-läckor
Inga IP- eller DNS-läckor kunde hittas..

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

Hos AnonineVPN kan vi koppla upp det mesta, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Webbläsare (Chrome)
 • Routrar (Tomato och DD-WRT)

Och i övrigt är det maximalt fem samtidigt uppkopplade enheter som gäller, vilket kan ses som en standardnivå där många VPN-företag väljer att lägga sig.

anonine-enheter-som-kan-kopplas-upp

Apparna är användarvänliga och snygga

Det är mycket enkelt att komma igång med Anonines VPN-tjänst. Efter att vi betalat för oss dimper ett välkomstmail ner i inkorgen, och därefter bestämmer vi själva vilka inloggningsuppgifter som ska gälla.

Med detta sagt tar vi en titt på den första VPN-appen som ska grillas, dvs. Windows-varianten. Inställnings-alternativen är tydliga och allt som allt tog det bara någon minut innan jag kände mig hemma i gränssnittet. Rent tekniskt sker alla serverbyten helt sömlöst, och Kill Switch-verktyget är aktiverat redan från start – vilket är att föredra, åtminstone i mina ögon.

programvara-windows-för-aninine
Anonine för Windows

iOS-appen var välsvarvad även den. Vid installationen behövde inga manuella inställningsval göras. Det är bara att ladda ner appen – logga in, och slutligen godkänna inställningarna via Face ID (Touch ID fungerar minst lika bra). När den manövern är överstökad kopplar ni upp er mot den VPN-server som passar bäst – och sen är ni helt skyddade. I korthet var iOS-appen minst lika rapp och lättbegriplig som Windows-varianten, även om gränssnittet skiljde sig något.

aninine-app-för-ios
Appen har uppdaterats – bilden är hämtad från App Store..

Mer specifikt gjorde de VPN-appar som provkördes precis vad de skulle, och då blir det plushögen som gäller även här.

Fildela kan vi göra på samtliga servrar

Just stödet för fildelning är lite av en känslig punkt när det kommer till ett flertal VPN-aktörer. Vissa VPN-företag (nästan bara gratisalternativen) samarbetar med upphovsrättslobbyn och kan knappast betraktas som säkra.

Om ett specifikt VPN-företag inte skyddar sina kunder på ett bra sätt kan ett så kallat  utpressningsbrev vara på ingång, där mottagaren skräms att betala ett ganska högt belopp (ofta några tusenlappar) för påstådda upphovsrättsbrott. Men om VPN-leverantören ifråga inte lämnar ut någon information har upphovsrättstrollen inget att hämta. Och jepp – lyckligtvis är det locket på som gäller för AnonineVPN. Detta innebär att vi kan fildela hej vilt utan att behöva oroa oss över vad upphovsrättslobbyn hittar på.

Det finns även en säkerhetsmässig risk när det kommer till just torrentnerladdningar. När vi laddar ner filer via Bittorrent-protokollet är våra riktiga IP-nummer fullt synliga för andra fildelare som laddar ner exakt samma torrent. Med detta sagt kan diverse hackers göra mycket otrevliga saker med den informationen – såsom att ta över våra enheter, spionera på oss samt annat ”bus”.

Men även här kan VPN-tekniken hjälpa till: Med en VPN-tjänst i ryggen byts våra riktiga IP-adresser ut mot delade sådana som VPN-aktören basar över. Samma information blir då helt värdelös, både för upphovsrättslobbyn samt diverse hackers.

Åter till Anonine:

Fildelning via Bittorrent- samt p2p-protokollet är fullt tillåtet på samtliga servrar. Somliga VPN-leverantörer begränsar denna typ av trafik till ett fåtal sådana (ofta ett gäng nederländska servrar) eller förbjuder den helt och hållet (som tex. F-Secure Freedome gör). Men här är det bara att tuta och köra från alla servrar.

Men går det undan? Nja, det var väl lite sisådär med den saken. Ett lagligt speldemo (Lego Marvel Super Heroes) laddades ner från The Pirate Bay, och hastighetsläget, dvs. 3.8 MiB/s eller omkring 32 Mbps, kan som bäst ses som acceptabelt. Till Anonines försvar hade hastighetsläget förmodligen sett betydligt trevligare ut om fler användare hade delat med sig av torrenten ifråga.

Loggpolicyn är säkert utformad och välskriven

Alla VPN-företag sparar loggar, inklusive Anonine. Men för att vi ska kunna ta reda på om de uppgifter som sparas är känsliga eller inte måste loggpolicyn granskas, och det gör vi nu.

Företaget sparar en viss mängd information, såsom:

 • Vår inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Våra e-postadresser (för att tex. hålla koll på supportmeddelanden)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsajt)
 • Information om hur mycket data vi förbrukar (för att förhindra missbruk)
 • Användar-ID:n (anonyma – kan inte kopplas till någon enskild användare)
 • Kraschrapporter (även de anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

Men då VPN-företaget krypterar allt som sparas, och inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter – bör vi kunna känna oss hur säkra som helst. Jag gillar dock inte att de sparar användar-ID:n, som är kopplade mot våra e-postadresser. Om ni väljer att köra på Anonine – registrera er gärna med en anonym e-postadress (tex. en Protonmail-variant).

Då tar vi en titt på vad Anonine inte sparar:

 • IP-adresser 
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)

För att sammanfatta läget kan Anonines loggavtal beskrivas som säkert, även om jag inte är överförtjust i de användar-ID:n som sparas.

Anonine har ett bra rykte online

Anonines webbsida hittar vi inga filtrerade recensioner där Pelle Polis eller Bosse Brevbärare beskriver att denna VPN-tjänst är det bästa som hänt sedan det färdigskivade brödet. För att vi ska kunna få en bra bild över hur nöjda företagets kunder är dammsögs ett antal sociala medie-sajter och webbforum. Och resultatet? Nästan alla är nöjda, åtminstone de som uttalade sig via Reddit, Twitter och Facebook.

reddit-kommentar-om-anonine

Men då Anonine kan beskrivas som en mindre VPN-aktör var det svårt att hitta befintliga kunder som valt att uttala sig. Åsikterna är som sagt få, men tills några negativa sådana dimper ner får denna kategorin stanna i plushögen.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Här är det inga konstigheter: Både Netflix och BBC iPlayer har fått öronmärkta servrar som anpassats för just streaming, och dessa fungerar utmärkt.

Som en liten notis kan vi även låsa upp en lång rad svenska streamingplattformar, såsom SVT Play och Viaplay, om vi kopplar upp oss mot en svensk VPN-server vill säga.

Prisvärt om man tecknar sig för 1+ år

Det finns tre VPN-paket att välja på, och det är bara priset som skiljer sig – inte funktionerna. Om ni tecknar er för det längsta abonnemanget kommer ni dessutom ganska billigt undan. Visst, Anonine kan förmodligen inte klassas som något budgetalternativ, men om vi tänker på allt som ingår är prisnivån human.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. För att kunna utnyttja denna måste ni höra av er till kundsupporten, vilket tyvärr kan ta en stund – men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen. Det bästa vore om vi fick möjligheten att klicka på en knapp för att utnyttja garantin – precis som många andra VPN-företag låter oss göra.

anonine-prislista

Neutralt (+-)

Kundsupporten kunde varit bättre uppstyrd

Det går att kontakta kundservice-gänget via e-post, ett webbformulär eller via en chattklient. Jag valde att skicka två frågor via chattklienten. Den första frågan besvarades efter någon timme, och den andra efter någon dygn, vilket känns acceptabelt – men långtifrån bra.

I chattklienten bor en bot vid namn Viktoria, som är lika dum som dagen är lång. Ett exempel på en något knasig konversation:

Jag: Hi! are you still there? How do I use the money back guarantee?
Viktoria: We have 7 day money back guarantee.
Jag: Grrr..

Ta mig inte fel, det är helt okej att använda sig av bot-lösningar, men då vill jag kunna urskilja huruvida det är en bott eller en riktig människa jag snackar med.

anoine-chattlogg-med-kundtjänst

Det blir hjälpsektionen som räddar denna kategorin från minushögen. Väl där hittar vi tydliga och kompakta svar på det mesta, inklusive hur vi installerar VPN-apparna, vilka säkerhetsprotokoll som rekommenderas samt mycket annat.

kunskapsdatabas-för-anoninevpn

Serverparken är relativt liten

Anonines serverpark består av 150+ sådana i 34+ länder, vilket bör ses som en ganska respektabel siffra. VPN-företaget har dessutom ovanligt många svenska servrar i parken, då de en gång varit svenska. De ligger dock i lä jämfört med VPN-jättar såsom ExpressVPN och Surfshark, som bjussar på tusentals VPN-servrar.

anonine-serverlista

Huruvida en VPN-leverantör förfogar över sjuttioelvatusen servrar eller inte spelar egentligen ingen större roll, så länge de är rappa och strategiskt placerade. Men då Anonine inte övertygat i hastighetsmätningarna får hela kategorin stanna i gränslandet.

På minussidan (-)

Här är det tomt, som tur är..

Rekommenderas AnonineVPN?

Till viss del. Med Anonine i ryggen kan vi låsa upp alla större streamingtjänster. De presterar dessutom bra eller mycket bra inom många kategorier, men allt som allt är det för mycket som är mediokert eller ”ganska bra”, för att VPN-företaget ska kunna rekommenderas helhjärtat.

Ni gör inget dåligt val om ni väljer att köra på Anonine, men samtidigt finns det många VPN-aktörer som gör exakt samma saker, fast bättre – och för en billigare slant. Mer specifikt är både CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) mer prisvärda VPN-alternativ, som presterar betydligt bättre i jämförelse mot AnonineVPN.

Om ni vill jämföra fler VPN-tjänster, ta gärna en titt på VPN-topplistan, där de bästa VPN-tjänsterna återfinns.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Anonine? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments