Meny

Netflix Proxy-fel: Vad är det, och hur löser du problemet?

Netflix Proxy Error-felmeddelandet uppenbarar sig när Netflix märker av att du försöker streama en video i samband med att du är uppkopplad mot en VPN, eller en Proxy-tjänst. Under felmeddelandet är det vanligt att felkoden m7111-5059 visas.

Ett snabbt svar för dig som har bråttom

Netflix proxy fel-meddelande visas när Netflix upptäckt att du använder en VPN för att låsa upp deras utbud i ett land du inte befinner dig i. Om du skaffar en bättre VPN, likt den som Cyberghost erbjuder, så maximerar du din möjlighet att slippa detta felmeddelande.

Netflix är en synnerligen populär streamingtjänst, som är uppdelad i ett antal regioner. TV-portalen är så pass stor, att de var tvungna att inaktivera HD-streaming under Corona-epidemin.

Många svenskar väljer att använda en VPN för att kunna låsa upp Netflix amerikanska utbud, som är flera gånger större än det inhemska biblioteket. Upplåsningen fungerar oftast mycket väl, men somliga VPN-kunder får dock ett Netflix Proxy Error-felmeddelande upptryckt i ansiktet:

Vi ber om ursäkt för avbrottet

Det verkar som om du använder en unblocker eller proxy. Stäng av den och försök igen. Gå till netflix.com/proxy för ytterligare hjälp.

Felkod: M7111-5059

Det finns ett antal knep som du kan använda dig av, för att lösa Netflix Proxy Error-problematiken, och dessa talar vi mer om lite längre ner i artikeln.

Varför inträffar Netflix Proxy-fel när du använder en VPN?

Netflix Proxy-felmeddelande uppenbarar sig när Netflix känner av att du använder dig av en VPN, eller en Proxy-tjänst, för att byta region.

Men hur vet de det?

Netflix har med stor sannolikhet svartlistat det IP-nummer du använder dig av. Mer specifikt förfogar Netflix över en stor lista med IP-nummer, som tillhör diverse VPN-leverantörer, och så fort Netflix identifierat ett svartlistat IP-nummer uppenbarar sig Proxy-felmeddelandet.

Men hur samlar Netflix in IP-adresser, som tillhör VPN-leverantörer? Nedan presenteras ett antal träffsäkra svar på den frågan.

 • Netflix känner av att ett stort antal användare, med exakt samma IP-nummer, försöker koppla upp sig. Detta problem inträffar om VPN-företaget använder sig av statiska IP-adresser, istället för dynamiska IP-adresser.
 • Netflix känner av att IP-numret tillhör ett datacenter, och inte ett hushåll. Netflix kan använda ett verktyg som klarar av att särskilja internettrafik som härstammar från VPN-servrar, kontra internettrafik som härstammar från ett datacenter, som ett VPN-företag förfogar över. Netflix kan även använda sig av specifika skript, med mål att avslöja om ett specifikt IP-nummer härstammar från ett datacenter eller inte.
 • Netflix kan mycket väl samarbeta med teknikföretag, som specialiserat sig på att avslöja allt som härrör en specifik IP-adress. IT-företaget Maxmind kan nämnas som ett relevant exempel. Vi menar inte att Netflix samarbetar med Maxmind, men chansen kan vara stor att de har ett samarbete med dem, eller ett likvärdigt teknikföretag som specialiserat sig på metadata som rör IP-adresser.
 • Netflix kan känna av om din webbläsare innehåller webbkakor som härstammar från olika länder. Om så är fallet, tyder det på att du använder en VPN regelbundet, eller att du reser utomlands mycket frekvent.

Vi kan omöjligt veta hur Netflix vet att du använder en VPN, så de ovanstående paragraferna kan egentligen betraktas som glorifierade chansningar. Om du har bättre och mer relevant information som rör Netflix felmeddelande, hör gärna av dig via kommentarsfältet nedan.

Varför väljer Netflix att blockera VPN-tjänster?

Netflix tvingas till det, då:

1. Filmbolagen dikterar villkoren

Netflix inte äger allt av det innehåll som finns tillgängligt på plattformen. Och då Netflix köper in material från stora produktionsbolag, som inte vill att deras filmer och tv-serier ska visas överallt, blir de tvungna att blockera VPN-tjänster.

2. Filmbolagen regionslåser tv-serier och filmer

De filmbolag som samarbetar med Netflix, kan ha sålt sändningsrättigheterna för en specifik film eller tv-serie till en annan tv-plattform. Detta innebär att Netflix kan ha rätt att sända en specifik film i USA, men inte i Sverige, då exempelvis Viaplay eller C More kan ha köpt upp rättigheterna för den nordiska marknaden.

3. Netflix säljer egenproducerat innehåll

Vid somliga tillfällen har Netflix valt att sälja Netflix Original-material till lokala distributörer. Om så skulle vara fallet måste Netflix vänta ett antal år innan de har rätt att sända sitt eget material i ett specifikt land. Lösningen på den problematiken består av att Netflix väljer att regionslåsa det material som de valt att sälja, för en specifik marknad.

Netflix tillvägagångssätt är förvisso logiskt. Men att du som konsument, som betalat för att kunna ta del av Netflix material, får ta del av ett sämre utbud bara för att du befinner dig på fel plats, känns, och är orättvist.

10 lösningsförslag för Proxy Error-problematiken

Nedan får du ta del av 10 relevanta lösningsförslag. Vi inleder med att prata mer om de enklaste lösningarna, som du bör prova i första hand.

1. Starta om VPN-appen (eller VPN-uppkopplingen)

Detta är den i synnerhet enklaste lösningen: koppla bort dig från den VPN-server du nyttjar, vänta några sekunder, för att därefter koppla upp dig igen.

Om Netflix Proxy-felmeddelandet återigen uppenbarar sig, bör du istället starta om VPN-appen. Tänk gärna på att vänta några sekunder, när VPN-appen väl är nedstängd.

2. Byt VPN-server

Du måste alltid koppla upp dig mot det land, vari det Netflix bibliotek du vill låsa upp, befinner sig. Om du exempelvis vill låsa upp det svenska Netflix-utbudet utomlands, välj en svensk VPN-server, och om du vill låsa upp det fullständiga Netflix-biblioteket, som är flera gånger större än det svenska, måste du koppla upp dig mot en USA-baserad VPN-server.

Somliga VPN-aktörer, likt CyberGhost VPN, erbjuder dedikerade servrar som klarar av att låsa upp flera typer av streamingportaler, inklusive Netflix, SVT Play, BBC iPlayer, iTV och fler.

Mer specifikt bör du byta VPN-server, om den server du är uppkopplad mot just nu inte klarar av att låsa upp Netflix. Om du byter VPN-server får du förhoppningsvis ta del av en ”ren” IP-adress, som Netflix inte svartlistat.

3. Uppdatera VPN-appen

En VPN-app är mer än ett snyggt gränssnitt och några menyer. VPN-appen ser även till att VPN-uppkopplingen fungerar som den ska, samt att du kopplas upp mot rätt VPN-server, med rätt VPN-protokoll.

En VPN-app som inte hålls uppdaterad kan bidra till att en IP-läcka inträffar, vilket innebär att du surfar med din riktiga IP-adress, istället för en dold sådan. Så om du ser en uppdateringsskylt i VPN-appens gränssnitt, se till att du lyder VPN-företagets råd, och uppdaterar appen utan dröjsmål.

4. Använd Inkognito-läget

Vid somliga tillfällen kan din webbläsare sända platsdata till Netflix, och det är problematiskt. Mer specifikt spelar det ingen roll om din VPN-tjänst säger att du befinner dig i USA, om din webbläsare avslöjar din verkliga position.

Gör så här för att nyttja webbläsarens inkognito-läge tillsammans med en VPN:

Steg 1: Stäng ner webbläsaren genom att klicka på det kryss, som återfinns längst upp till höger.

stäng-ner-webbläsaren

Steg 2: Starta upp VPN-klienten, och koppla upp dig mot en lämplig server.

cyberghost-netflix-server

Steg 3: Öppna en ny inkognito-flik. I Google Chrome kan du göra detta genom att klicka på de tre pilar som återfinns i högerkanten, för att därefter välja ”Nytt inkognitofönster”.

nytt-inkognito-fönster-via-chrome

Alternativt kan du välja att nyttja skrivbordsgenvägen ”Ctrl+Shift+N”, för att öppna en ny inkognito-session.

Steg 4: Logga in på Netflix, med vetskap om att webbläsaren inte delar med sig av platsdata.

netflix-logga-in

Detta lösningsförslag fungerar vid många tillfällen, men inte alltid.

5. Aktivera Kill Switch-verktyget

Kill Switch-verktyget ser till att hela internetuppkopplingen bryts om du skulle tappa kontakten med en specifik VPN-server. Tillfällen då Kill Switch-verktyget tvingas att göra sitt jobb kan bli aktuella, även hos de bästa VPN-leverantörerna.

Om du skulle bli bortkopplad från en specifik VPN-server, märker Netflix detta på momangen, då snabba IP-byten indikerar att du använder dig av en VPN. Kill Switch-verktyget ser då till att Netflix inte märker av detta, genom att bryta all nätverkstrafik.

Du bör låta Kill Switch-verktyget vara påslaget för jämnan, även om en tillfällig bortkoppling från internet kan bli aktuell.

kill-switch-cyberghost

6. Kontrollera om VPN-tjänsten läcker

VPN-tjänsterna kapslar in din internetuppkoppling i en skyddande tunnel, för att kunna dölja din IP-adress, och i förlängningen din webbtrafik. Om en VPN-läcka inträffar ser Netflix ditt riktiga IP-nummer, istället för VPN-leverantörens, vilket kan leda till att ett Proxy-felmeddelande uppenbarar sig.

Du kan även bli omdirigerad till en annan Netflix-inloggningssida, och/eller få ditt IP-nummer svartlistat. Gör så här för att kontrollera att din VPN-tjänst håller tätt:

Steg 1: Besök IP-leak.net och lägg märke till resultatet.

ip-adress-enligt-ip-leak

Steg 2: Starta VPN-klienten och koppla upp dig mot en VPN-server.

Steg 3: Ladda om IP-leak.net; om ditt egentliga IP-nummer uppenbarar sig har en IP- eller DNS-läcka inträffat, men om din IP-adress har dolts, fungerar din VPN som den ska.

ip-adress-usa

7. Avaktivera WebRTC

WebRTC är ett välfungerande verktyg som gör att videochattande, eller livestreaming kan genomföras i bättre kvalitet, och bidrar även med en viss prestandaförbättring vid fildelning.

WebRTC har dock en stor akilleshäl; Netflix (och alla andra webbtjänster) kan utnyttja en svaghet i WebRTC, för att ta reda på huruvida du skyddar dig med en VPN eller inte. Mer specifikt kan Netflix ta reda på ditt riktiga IP-nummer.

Om du misstänker att en WebRTC-läcka har inträffat bör du i första hand avaktivera WebRTC. I ”avaktivera WebRTC-guiden” (guiden är under uppbyggnad) berättar vi hur du går tillväga för att göra dig kvitt WebRTC i webbläsaren.

Men om du vill avaktivera WebRTC, utan att behöva ändra några inställningsalternativ, bör uBlock Origin ses som ett bra alternativ. I skrivande stund finns uBlock Origin tillgängligt för Chrome, Firefox samt Opera.

8. Rensa webbkakorna

Som vi redan nämnt kan webbkakor, eller cookies, bidra till att din riktiga IP-adress avslöjas, även om du använder en VPN-tjänst för att bli anonym på nätet. Och då webbkakorna lagras på din enhet, tex. din dator, står VPN-företagen handfallna.

Du bör med andra ord rensa dina cookies, för att kunna överlista Netflix Proxy Error-felmeddelandet. En webbläsare som värnar om din integritet, såsom Brave, kan även vara en bra idé, då dessa typer av webbläsare klarar av att blockera webbkakor per automatik.

9. Be om en dedikerad IP-adress

En delad IP-adress nyttjas av flera samtida användare, medan en dedikerad IP-adress endast kan tillhöra en användare. Om du nyttjar en dedikerad IP-adress kan dina internetvanor spåras på ett enklare sätt, men så länge du använder dig av en pålitlig VPN-aktör bör den aspekten inte räknas som problematisk.

Med detta sagt är chansen att du klarar av att göra dig kvitt Netflix Proxy Error-felmeddelandet stor, om du tecknat dig för en VPN som erbjuder dedikerade, eller privata IP-adresser. Detta då de privata IP-adresserna inte är svartlistade i samma utsträckning i jämförelse med de delade IP-adresser som erbjuds.

En dedikerad IP-adress är ofta en tilläggstjänst, som köps utöver det vanliga VPN-abonnemanget. IvacyVPN erbjuder bra prissatta, privata IP-adresser, som kostar från 240 kronor årligen. NordVPN bör nämnas som ett annat bra alternativ, som tyvärr är något mer kostsamt, då de begär cirka 700 kronor årligen för ett privat IP-nummer.

10. Kontakta kundsupporten

Om inget av de ovanstående tipsen hjälper, kontakta VPN-företagets kundsupport. De borde kunna svara på om det bara är du som har tillfälliga problem med Netflix-felmeddelandet, eller om Netflix-tillgången kommer att svikta för alla, under en längre period.

Då många VPN-företag erbjuder livechatt dygnet runt bör du inte behöva vänta länge, innan supportpersonalen hjälper dig.

Kan VPN-obfuskering lösa Netflix Proxy-felmeddelande?

Kanske. Netflix kan använda sig av DPI, eller Deep Packet Inspection, för att kunna blockera VPN-trafik, men det finns inget som säger att Netflix tillämpar den tekniken. Att ägna sig åt IP-svartlistning är både enklare och billigare, så vi menar att Netflix bör tillämpa den metoden i första hand.

Om du befinner dig på skolan eller på jobbet, och vill kunna titta på Netflix, kan VPN-obfuskering dock vara en bra idé.

Använd en VPN som kan låsa upp Netflix

Om du vill slippa Netflix Proxy Error-problematik bör du välja en VPN som klarar av att låsa upp Netflix. Nästan alla VPN-företag skryter om att de klarar av att överlista Netflix kraftiga brandvägg, men få klarar av det i praktiken.

Om du vill göra egna efterforskningar bör Reddit-delforumen r/VPN samt r/NetflixViaVPN ses som bra informationskällor.

Vi har även utformat en guide, där VPN-tjänster som klarar av att låsa upp Netflix listas. Men om du inte vill, eller orkar hoppa över dit kan följande VPN-alternativ låsa upp Netflix, enligt våra erfarenheter:

Kan en smart DNS-tjänst lösa problematiken?

Smart DNS-tjänsterna döljer din fysiska position på webben, men skyddar inte din IP-adress. Smart DNS-tjänsterna:

 • Döljer din DNS-information, som i sin tur kan läcka platsdata.
 • Övervakar alla förfrågningar som görs till Netflix. De tar bort all geografisk data som avslöjar din egentliga plats, och ersätter den med information som säger att du surfar från ett annat land, exempelvis USA.
 • Dirigerar webbtrafik med hjälp av Proxy-servrar, som finns tillgängliga över hela världen, så även i USA.

Utöver detta använder Smart DNS-tjänsterna inte någon kryptering, vilket innebär att hastighetsläget inte bör påverkas överhuvudtaget. Men du bör lägga märke till att Smart DNS-tjänsterna endast bör användas vid streaming, och inte när du vill vara anonym online. För att nämna ett exempel bör du alltid nyttja en VPN när du laddar ner torrenter, då Smart DNS-tekniken inte skyddar dig vid fildelning.

Smart DNS-tjänsterna bör därmed ses som ett bra komplement till en VPN-tjänst. I synnerhet då Netflix (vi kan inte verifiera detta påstående med fakta) inte lägger lika mycket energi på att blockera Smart DNS-tjänster, i jämförelse med VPN-tjänster.

Om du vill ha en Smart DNS-tjänst rekommenderar vi att du tecknar dig för en VPN, som erbjuder både en VPN- samt en Smart DNS-tjänst i ett och samma paket. Så om exempelvis VPN-tjänsten (för tillfället) inte skulle fungera tillsammans med Netflix, kan du istället prova med Smart DNS-tjänsten.

Nedan nämner vi tre högpresterande VPN-aktörer som inkluderar en Smart DNS-tjänst i den ordinarie abonnemangsavgiften.

 • NordVPN(recension) – Deras Smart DNS-tjänst kallas för Smart Play, och fungerar utmärkt.
 • Surfshark(recension) – Surfsharks DNS-tjänst fungerar på bland annat Xbox, smarta tv-apparater, Sony Playstation samt Apple TV.
 • ExpressVPN(recension) – Den smart DNS-tjänst som ingår kallas för Media Streamer, och fungerar utmärkt även den.

Kan Proxy-tjänster fixa Netflix Proxy Error?

Nej, Netflix ger sig på Proxy-tjänster i samma utsträckning som de motarbetar VPN-tjänsterna.

Mer specifikt fungerar väldigt få Proxy-tjänster tillsamman med Netflix, då deras IP-adresser är svartlistade i en mycket hög utsträckning. Och om du använder dig av en gratis-Proxy-tjänst är chansen extremt liten att vitlistade IP-adresser, som klarar av att överlista Netflix, finns tillgängliga.

Även om en specifik Proxy-tjänst kan överlista Netflix får du ofta stå ut med långsamma hastigheter, obefintlig kundsupport samt svag kryptering. Och om du använder dig av en HTTP-proxy, kan de som tillgängliggör tjänsten ser vad du gör på webben, i realtid.

3 bra serier du kan titta på om du blir kvitt felmeddelandet

Kan felmeddelandet visas när jag inte använder en VPN?

Ja, det låter förvisso konstigt, men du kan få ett Netflix Proxy Error-meddelande, även om du surfar oskyddat. Nedan förklarar vi varför:

 • Ett kommunikationsfel kan uppstå mellan din enhet och Netflix. Om det skulle hända, försök att koppla upp dig mot Netflix med hjälp av en annan enhet.
 • Din enhet eller ditt nätverk kan vara infekterat med virus eller spionprogramvara. Använd gärna ett antivirusprogram, för att försäkra dig om att nätverket samt dina enheter inte är smittade.
 • Felet kan ligga hos din internetoperatör, då de exempelvis kan ha bytt filtrerings- och/eller nätverksinställningar. Ring till din internetoperatörs kundsupport-avdelning om du misstänker att problemet kan härledas dit.

Sammanfattning

Om du är uppkopplad mot en VPN-server i samband med att du ansluter dig till Netflix, kan ett Netflix Proxy Error-felmeddelande uppenbara sig, som säger att Netflix har avslöjat att du använder dig av en VPN-, eller en Proxy-tjänst. Meddelandet är irriterande, men förståeligt från Netflix sida, då de tvingas låsa in en stor del av sitt material i specifika geografiska zoner.

Netflix har svartlistat tusentals IP-adresser, som VPN-företagen förfogar över, och det är därför bara de mest högpresterande VPN-tjänsterna som klarar av att överlista streaming-plattformens motåtgärder, då de förnyar sina IP-adresser regelbundet. CyberGhost, ExpressVPN och OVPN ska klara av att låsa upp Netflix, var du än befinner dig.

Använder du en VPN för att kunna ta dig förbi Netflix Proxy Error-felmeddelandet, och i så fall, vilken VPN använder du dig av? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN