ProtonVPN är grundat av ett gäng CERN-forskare som även är hjärnorna bakom Protonmail, en av världens mest säkra mailtjänster. I recensionen nedan kartläggs precis allt: Hastigheter, tillgängliga säkerhetsprotokoll, prisnivån och mycket mycket mer..

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar400+ i 30+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
ProtonVPN Basic
Kostnad vid årsabonnemang$4.00
Antal samtida enheter som tillåts1
ProtonVPN Plus
Kostnad vid årsabonnemang$8.00
Antal samtida enheter som tillåts3
ProtonVPN Visionary
Kostnad vid årsabonnemang$24.00
Antal samtida enheter som tillåts10
Protonmail-abonnemangIngår
WebbsidaProtonVPN.com

På plussidan (+)

Då det är en skara säkerhetsexperter som ligger bakom ProtonVPN kommer det förmodligen inte som någon chock när jag säger att tjänsten är bergsäker. Företaget gör även en utmärkt insats när det kommer till apparna samt stödet för att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet. Häng med.

Lätt att komma igång – användarvänliga appar

Så fort abonnemanget är betalat bestämmer vi själva vilka inloggningsuppgifter vi vill ha, vilket är utmärkt rent säkerhetsmässigt. Kontoskapandet är för övrigt avklarat på max någon minut. Vidare till apparna:

Nästan alla VPN-appar gör precis vad de ska, och ProtonVPN:s Windows-app är inget undantag till den regeln. När vi loggar in för första gången får vi en liten rundtur som beskriver de viktigaste funktionerna, därefter är det bara till att koppla upp sig på den server som passar bäst. Att byta server tar bara någon sekund och vi ser alltid den aktuella serverbelastningen i realtid. Tack vare kartan till höger i gränssnittet går det även att hitta rätt server fortare än kvickt, vilket kan vara skönt för alla som vill slippa scrolla igenom en lång rullist. I korthet är Windows-appen en mycket trevlig historia.

proton-vpn-app-för-windows
ProtonVPN för Windows

IOS-apparna var trevliga även de. Installationen var över på några sekunder och kunde godkännas via Touch ID eller Face ID, och som väntat var gränssnittet något mer avskalat jämfört med Windows-varianten. Serverbytena var alltid kvicka som attan trots att jag bytte servrar ett tjugotal gånger i rask takt.

protonvpn-för-ios
Protonmail för iOS (Bild från App Store då klienten uppdaterats).

Som ni märker går apparna inte av för hackor. ProtonVPN har gjort en bra insats inom denna kategorin.

Moderna säkerhetsprotokoll erbjuds

ProtonVPN använder sig av marknadens säkraste krypteringsprotokoll, AES 256. Det öppna VPN-protokollet OpenVPN har fullt stöd även det. Många hackers har för övrigt försökt att ge sig på AES 256-protokollet, men misslyckats varje gång. De får istället försöka sig på andra sätt för att komma över vår personliga information, såsom att gissa lösenord och dylikt.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling automatiskt om ProtonVPN:s servrar skulle få fnatt och kasta ut oss eller drabbas av driftstopp. På detta sätt hålls alltid vår riktiga IP-adress säker oavsett vad som händer.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

VPN-aktörens tjänster granskades av ett antal säkerhetsverktyg såsom:

 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Inga konstigheter kunde hittas, som ni ser på bilderna nedan.

inget-virus-i-programvaran
Ingen skadlig kod i programvaran..
torrenting-ingen-ip-läcka-på-protonvpn
Inga IP-läckor vid torrenting
ingen-ip-läcka-med-protonvpn-enligt-dnsleak
Inga DNS-läckor

Inga känsliga loggar sparas

Många VPN-aktörer kör med dängor likt vi sparar aldrig några loggar – vi är det bästa som hänt sedan det skivade brödet, men detta stämmer inte alltid. Att granska användaravtal efter användaravtal tar tid, men det måste göras.

protonvpn-loggpolicy-sparar-inga-loggar

Som ni ser ovan sparas inga trafikloggar, och då VPN-aktören har sitt säte i Schweiz kan de aldrig tvingas övervaka sina kunder. Företaget samarbetar heller aldrig med myndigheter eller upphovsrättsorganisationer och samtliga av dessa förfrågningar förpassas till närmsta papperskorg.

protonvpn-loggpolicy-på-faq-sidan

Här ser vi ett bevis på detta. En myndighet försökte i ovanstående fall begära ut information från ProtonVPN, men det gick inte för sig. När inga trafikloggar sparas finns det inte heller någon information att lämna ut. I korthet har ProtonVPN en av marknadens mest säkra loggpolicys.

Fullt stöd för Netflix och SVT Play

Det går väldigt bra att komma åt Netflix amerikanska utbud med ProtonVPN – om vi betalar för oss vill säga. För att få tillgång till streamingjättens fullständiga utbud är det Plus- eller Visionary-abonnemangen som gäller.

Men hur om helst är en säker tillgång till Netflix amerikanska utbud något av en bristvara i dagsläget, så om du har råd att betala lite extra för detta stöd är det ingen dum idé. SVT Play fungerar även mycket bra på de svenska servrarna.

Servrarna är snabba som bara den

Sverige

Ett större antal svenska servrar provkördes, och samtliga av dessa bjöd på mycket bra hastigheter. Den kvickaste i gänget levererade dessutom över 200 Mbps uppströms, som ni ser nedan.

Nerströms: 155 Mbps
Uppströms: 203 Mbps
Latens: 14 ms

proton-vpn-server-sverige-stockholm

Storbritannien

Även de storbritanniska servrarna bjöd på mycket fina hastigheter. Sammanlagt testades fyra servrar, och den kvickaste i gänget hittar ni nedan.

Nerströms: 79 Mbps
Uppströms: 114 Mbps
Latens: 35 ms

storbritannien-server-protonvpn

USA

De amerikanska servrarna fick sträcka på benen även de. Hastigheterna som dessa krämade ur sig landade en bra bit över medelnivån.

Nerströms: 60 Mbps
Uppströms: 156 Mbps
Latens: 106 ms

usa-server-test-med-protonvpn

Allt som allt var ProtonVPN:s servrar i högform. Hela kategorin hamnar därför på plus-sidan.

Stöd finns för många typer av enheter

ProtonVPN lirar finfint med bland annat:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)

På routersidan ser det dessutom riktigt bra ut och fullt stöd ges för att installera VPN-tjänsten på DD-WRT-, AsusWRT- eller Tomato-routrar. Det antal enheter som tillåts vara uppkopplade samtidigt varierar beroende på vilket abonnemang du väljer. För Bas-abonnemanget är det en samtida enhet som gäller, för plus tre och för visionary 10.

Bra stöd för torrenting och p2p

Med ProtonVPN går det utmärkt att ägna sig åt fildelning via Bittorentprotokollet samt p2p utan några som helst begränsningar – om vi tecknar dig för Plus-varianten vill säga. Din torrenttrafik måste dock gå via de holländska servrarna på grund av lagliga teknikaliteter, men detta påverkar inte hastigheten negativt.

I Holland är det för övrigt fullt tillåtet att fildela för privat bruk, vilket vi svenskar borde ta efter. Stödet för torrenting och p2p är bra nog för att hela kategorin ska hamna på plussidan.

En laglig testfil laddades ner med en hastighet på 11.6 MiB/s (ca. 97 MiB/s) på en svensk p2p-server, en siffra som står sig rätt bra jämfört med många konkurrenter.

Kvick och kompetent kundsupport

Det är långt ifrån alla VPN-aktörer som erbjuder kundservice via direktchatt, och ibland är detta fullt acceptabelt då svarstiderna kan hållas korta i vilket fall. Så är lyckligtvis fallet när det kommer till ProtonVPN.

De frågor som skickades besvarades efter lite mer än någon timme, vilket är fullt godkänt. Utöver detta var svaren både utförliga och helt korrekta. Många andra VPN-leverantörer kör med fåordiga svar och skickar med någon länk till FAQ-sidorna, vilket varken känns trevligt eller informerande.

kundserviceformulär-för-protonvpn

Utöver webbformuläret får vi även tillgång till en FAQ-sektion. Där hittar vi bland annat installationsguider för samtliga enheter som stöds (i videoformat dessutom – vilket är ett plus).

Mer specifikt hamnar hela kategorin på plussidan då FAQ-sektionen är välfylld samt de svar jag fick var korrekta och utförliga.

Kostsamt men prisvärt

Att skydda sig via ProtonVPN kostar lite extra, och det är lite synd att vissa funktioner göms under Plus-abonnemanget. De så kallade ”Plus-servrarna” och ett större gäng säkerhetsfunktioner är öronmärkta för just pluskunder.

De som gillar Protonmail bör för övrigt teckna sig för Visionary-paketet. Då ingår ett påkostat Protonmail-paket helt utan extra kostnad. Har du inget intresse för mailtjänsten bör du dock välja antingen Plus- eller Basic-varianten.

Pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 30 dagar betalas för övrigt ut om man hör av sig via ticket-systemet. Helt utan att några jobbiga frågor ställs eller diverse gnäll.

protonvpn-prislista

Betala kan vi göra via:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Tyvärr går det inte att betala via kryptovalutor i dagsläget.

Bra rykte online

Efter att jag dammsugit webben efter information om vad befintliga kunder tycker kom jag fram till att nästan alla var nöjda. Vissa klagar på att kundsupporten är något långsam, men förutom det hittade jag bara positiva kommentarer.

Mest beröm får ProtonVPN-gänget för sina appar samt serverhastigheterna, och med detta sagt hamnar hela kategorin i plushögen.

Neutralt (+-)

Schweiz ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet, det vill säga en samling regeringar med hybris och en övervakningsfetisch, inkluderar även Schweiz, landet där ProtonVPN hör hemma. Men som ni läste ovan är dock användaravtalet vattentätt, så detta bör inte innebära några problem överhuvudtaget.

På minussidan (-)

Inget stöd för BBC iPlayer

Som rubriken säger verkar BBC-gänget gått på en IP-räd och blockerat alla IP-nummer som ProtonVPN förfogar över. En lösning på problemet håller på att arbetas fram, men tills dess får vi inte tillgång till BBC iPlayer och deras rätt breda streamingutbud.

Rekommenderas ProtonVPN?

JA. ProtonVPN gör väldigt mycket rätt. Servrarna är snabba, ett bra stöd finns för utländsk streaming kundsupporten är både trevlig och kvick. ProtonVPN är med detta sagt mycket bra alternativ.

Om du vill jämföra mer finns alltid topplistan tillgänglig. Där listas alla VPN-leverantörer som recenserats samt lite kortfattad information om vad de har att komma med.

Delta i diskussionen