Meny

Recension ProtonVPN: En högpresterande VPN-aktör

ProtonVPN har sitt säte i Schweiz och är grundat av ett gäng CERN-forskare, som även är hjärnorna bakom Protonmail – en av världens mest säkra mailtjänster. En av VPN-företagets grundare, Andy Yen – har till och med bjussat på ett ”Ted Talk”, där han snackar mer om säkerhetsläget online.

Men har all kunskap stigit dem åt huvudet? Med andra ord: hur är det med självbilden egentligen? På VPN-företagets officiella webbsida ser vi att hastighetsläget ska vara perfekt, VPN-apparna ska vara användarvänliga samt säkra och serverhastigheterna ska inte heller gå av för hackor.

Nåväl, jag har aldrig tagit ett VPN-företag på orden – och tänker knappast börja med det nu. I recensionen nedan kartläggs precis allt, men innan vi sätter igång får ni kika på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar628+ i 44+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Linux och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
ProtonVPN Basic
Kostnad vid årsabonnemang$4.00
Antal samtida enheter som tillåts2
ProtonVPN Plus
Kostnad vid årsabonnemang$8.00
Antal samtida enheter som tillåts5
ProtonVPN Visionary
Kostnad vid årsabonnemang$24.00
Antal samtida enheter som tillåts10
Protonmail-abonnemangIngår
WebbsidaProtonVPN.com

På plussidan (+)

VPN-apparna är snygga och lättanvända

Så fort vi betalat för oss bestämmer vi själva vilka inloggningsuppgifter som ska gälla, vilket är utmärkt rent säkerhetsmässigt. Med detta sagt är det VPN-apparnas tur att få sig en liten genomkörare – och som vanligt är det Windows- samt iOS-klienterna som granskas.

Så fort vi loggat in bjuds vi på en liten rundtur där ProtonVPN-gänget beskriver de viktigaste funktionerna på ett lättbegripligt sätt. Efter detta är det bara att koppla upp sig på den server som passar bäst.

Om vi kikar lite närmare på just prestandabiten är serverbytena mycket snabbt avklarade. Samtliga serverbyten sker sömlöst och den aktuella serverbelastningen får vi ta del av i realtid. Gränssnittet är mycket rappt och lättnavigerat, och dessutom snyggt. Tack vare den världskarta som presenteras går det att hitta rätt server fortare än kvickt, vilket kan vara skönt för alla som vill slippa bläddra igenom en lång rullist.

I korthet är Windows-appen en mycket välsvarvad historia, som förtjänar allt beröm den kan få.

proton-vpn-app-för-windows
ProtonVPN för Windows

iOS-appen då? Kan den övertyga på ett lika bra sätt? Ja, det kan den faktiskt. Installationen var snabbt överstökad då samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra), och som väntat var gränssnittet något mer avskalat om vi jämför med Windows-varianten.

Rent prestandamässigt var serverbytena alltid rappa som bara den, och trots att jag plågade iOS-appen med ett tjugotal snabba serverbyten visade den aldrig prov på några trötthetstecken.

protonvpn-för-ios
Protonmail för iOS (Bilden är tagen från App Store då iOS-klienten uppdaterats).

Som ni själva säkert är med på är apparna mycket säkra, snygga och användarvänliga – och då blir det plushögen som gäller för hela kategorin.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

ProtonVPN ger oss tillgång till marknadens säkraste krypteringsalgoritm, AES 256 – som aldrig kommer att knäckas. Stöd ges även för VPN-protokollen OpenVPN, IKEv2 samt IPSec – som även de bör betraktas som mycket säkra.

Ni kanske tycker det låter lite övermodigt att säga att AES 256-algoritmen aldrig kommer att överlistas, men det är min bestämda uppfattning. Diverse hackers har försökt ge sig på AES 256-protokollet – men misslyckats varje gång. De är inte ens i närheten av att finna en svaghet. De ljusskygga rackarna får istället försöka sig på andra sätt för att komma över vår personliga information, såsom att gissa lösenord – samt att ägna sig är phishing-attacker och dylikt.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-, Linux- och Mac-sidan. Tack vare samma säkerhetsverktyg bryts våra internetuppkopplingar automatiskt om ProtonVPN:s servrar skulle få fnatt och kasta ut oss – eller om någon app skulle krångla. Så länge ni låter Kill Switch-verktyget (som också är väldigt resurssnålt) vara aktiverat skyddas ni mot både IP- samt DNS-läckor på ett mycket effektivt sätt.

Säkerhetsläget är perfekt

En VPN-uppkoppling som inte klarar av att hålla tätt är inte vatten värld, och det är just därför denna kategori är så pass viktig. Med detta sagt granskades ProtonVPN:s uppkoppling mot ett antal säkerhetsverktyg, såsom:

 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som ni själva ser kunde inga konstigheter hittas, precis som förväntat.

inget-virus-i-programvaran
Ingen skadlig kod i programvaran..

torrenting-ingen-ip-läcka-på-protonvpn
Inga IP-läckor vid torrenting

ingen-ip-läcka-med-protonvpn-enligt-dnsleak
Inga DNS-läckor

Loggpolicyn är säkert utformad

Många VPN-aktörer kör med dängor likt vi sparar aldrig några loggar”, men dessa typer av löften är aldrig sanna. Samtliga VPN-företag i hela världen sparar några typer av loggar, annars hade de aldrig klarat av att leverera en fungerande tjänst. Men för att vi ska kunna avgöra huruvida de uppgifter som sparas är ofarliga eller inte måste loggavtalet lusläsas, och det sätter vi igång med bums.

ProtonVPN lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – används för att förbättra VPN-apparna)
 • Begränsad Google Analytics-data (på företagets webbsida)
 • Cookies (på samma webbsida)

Och då VPN-företaget ifråga aldrig samarbetar med tredjepartsaktörer, såsom diverse upphovsrättsorganisationer eller myndigheter – bör vi kunna känna oss hur säkra som helst. Med andra ord förpassas alla konstiga förfrågningar till närmsta papperskorg. Om skojarna är dumma nog att skicka någon sådan från första början vill säga.

transperensrapport-för-protonvpn
Här var det stopp och belägg..

Då tar vi en titt på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är loggavtalet mycket lättläst och bjussar i korthet på ett mycket bra skydd.

ProtonVPN låser upp allt – inkl. Netflix och BBC iPlayer

Hos ProtonVPN kan vi låsa upp Netflix på de amerikanska VPN-servrarna medans BBC iPlayer kan överlistas på de brittiska servrarna. Men tänk gärna på att ni måste ha ett Plus- eller Visionary-abonnemang för att ni ska kunna låsa upp utländska streamingplattformar.

Utöver detta kan en lång rad svenska tv-plattformar låsas upp, oavsett vilket abonnemang ni väljer att teckna er för. SVT Play, Viaplay och många andra kan överlistas om ni kopplar upp er mot en svensk server.

Servrarna är snabba som bara den

Bashastigheten

När testburkens internetuppkoppling är okrypterad är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Ett större antal svenska VPN-servrar provkördes, och samtliga av dessa bjöd på mycket bra hastigheter som aldrig dippade under 135 Mbps nerströms.

Nerströms: 155 Mbps
Uppströms: 203 Mbps
Latens: 14 ms

proton-vpn-server-sverige-stockholm

Storbritannien

Även de storbritanniska servrarna bjöd på mycket fina hastigheter. Sammanlagt testades fyra UK-servrar, och den kvickaste i gänget hittar ni nedan.

Nerströms: 79 Mbps
Uppströms: 115 Mbps
Latens: 35 ms

storbritannien-server-protonvpn

USA

Då smiter vi vidare till USA-servrarna, som skötte sig riktigt bra. 60+ Mbps nerströms är en utmärkt prestation med tanke på avståndet.

Nerströms: 60 Mbps
Uppströms: 156 Mbps
Latens: 106 ms

usa-server-test-med-protonvpn

Allt som allt lägger ProtonVPN sig ett antal snäpp över många av konkurrenterna rent hastighetsmässigt – och hela kategorin hamnar därför på plussidan.

Många typer av enheter kan kopplas upp

ProtonVPN lirar finfint med bland annat:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Routrar (DD-WRT, AsusWRT samt Tomato)

Samt många fler. Om ni väljer att installera VPN-tjänsten direkt i routern kan samtliga enheter skyddas på en och samma gång, vilket innebär att mer ovanliga enheter, såsom spelkonsoler och smarta tv-apparater – skyddas per automatik.

Men hur många enheter kan kopplas upp på en och samma gång? Det varierar faktiskt beroende på vad ni är villiga att betala. För Bas-abonnemanget är det två samtida enheter som gäller. Om ni tecknar er för Plus-varianten kan ni koppla upp fem enheter på en och samma gång och för Visionary-kunder är det maximalt 10 samtida enheter som gäller.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Med en ProtonVPN-uppkoppling i ryggen går det utmärkt att fildela på samtliga servrar – oavsett vilket abonnemang ni väljer att teckna er för. All torrenttrafik måste dock filtreras via de holländska servrarna på grund av lagliga teknikaliteter, men den lilla omvägen påverkar inte hastighetsläget.

VPN-företaget sviker oss inte heller rent prestandamässigt. En abnormt laglig testfil, dvs. en Linuxdistribution – kunde laddas ner på utan några som helst problem. Och hastighetsläget – dvs. 11.6 MiB/s eller omkring 97 MiB/s nerströms, står sig dessutom riktigt bra i jämförelse med vad konkurrenterna presterar inom samma kategori.

Kundsupport-gänget är kvicka och kompetenta

Hos ProtonVPN hittar vi tyvärr ingen direktchatt, men det är ingen större fara. Svarstiderna kan hållas korta i vilket fall – vilket jag blev varse om under recensionsögonblicket.

Sammanlagt skickades två frågor via ett webbformulär, och båda av dessa besvarades efter lite mer än någon timme – vilket bör ses som fullt godkänt. Utöver detta var svaren både utförliga samt helt korrekta – och supportmedarbetarna gav sig inte förrän jag var helt nöjd.

kundserviceformulär-för-protonvpn

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig. Där hittar vi bland annat installationsguider för samtliga enheter kan kopplas upp (i videoformat dessutom), svar på vanligt förekommande frågor samt lite överskådlig information om VPN-tekniken.

hjälpsektion-för-protonvpn

VPN-företaget har ett bra rykte online

Om vi tar en ytterligare kik på ProtonVPN:s webbsida får vi syn på ett gäng kunder som uttalat sig om företaget via Twitter, och precis som väntat är de hur nöjda som helst.

protonvpn-filtrerade-användarbetyg

Självklart är recensionerna sanningsenliga, men urvalet måste vara betydligt bättre än så här för att vi ska kunna få en bra bild huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

Efter att jag dammsugit en stor mängd sociala medie-sajter, såsom Facebook, Reddit och Twitter – kom jag fram till att många kunder var precis lika nöjda som kämparna ni ser på bilden ovan. Mer specifikt är det säkerhetsläget, kundsupporten samt serverhastigheterna som beröms i störst utsträckning.

protonvpn-betyg-på-reddit-1

Finns det några klagomål som vädras då? Det gör det alltid, men då vi tvingas leta länge för att hitta ett negativt omdöme bör ProtonVPN:s rykte kunna beskrivas som utmärkt.

Gratis-abonnemanget är ganska tilltalande

ProtonVPN-gänget erbjuder även en gratisversion, som förvisso är begränsad – men inte så pjåkig trots allt. Vi börjar med att gå igenom de lite mer negativa aspekterna:

 • Vi kan enbart koppla upp en enhet åt gången
 • Hastighetsläget försämras ganska rejält
 • Vi blir begränsade till totalt tre VPN-servrar
 • Inga streamingtjänster kan låsas upp
 • Fildelning omöjliggörs

protonvpn-free

Mer specifikt kan gratisvarianten beskrivas som en ganska trevlig språngbräda till betal-abonnemangen. Loggavtalet ger ett lika bra skydd för gratiskunder, ni behöver heller inte stå ut med någon jobbig reklam och inga bandbreddsbegränsningar existerar.

Prisläget ser trevligt ut med tanke på allt som ingår

Att skydda sig via ProtonVPN kostar en slant, i synnerhet om ni vill kunna ta del av allt VPN-godis som finns tillgängligt. Bas-abonnemanget kan beskrivas som ett mycket prisvärt alternativ, men då blir ni tyvärr utan de så kallade ”Plus-servrarna” och VPN över Tor-stödet.

Plus-abonnemanget bör beskrivas som det mest funktionsrika abonnemanget, där alla extrafunktioner ingår – förutom Protonmail Visionary-stödet vill säga.

Om vi tar en kik på just Visionary-paketet ser vi att detta är ganska häftigt prissatt. Och det finns egentligen bara en anledning till att så är fallet: Ett bastant Protonmail-paket ingår då helt utan extra kostnad. Men om Protonmail(recension) inte är någonting som lockar bör ni istället hålla er till antingen Plus- eller Basic-varianten.

Utöver detta erbjuds även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Denna gäller oavsett vilket abonnemang ni tecknar er för, och för att kunna utnyttja densamma hör ni av er till kundsupport-gänget via supportsidorna. Det finns heller inga brasklappar när det kommer till samma garanti. Ni har med andra ord rätt att få era pengar återbetalda oavsett om ni är med om några tekniska problem eller inte.

prisplan-för-protonvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Men det går tyvärr inte att betala via kryptovalutor i dagsläget.

Neutralt (+-)

Schweiz ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet grundades på 50-talet, och målet har alltid bestått av att bevara freden. Men då samarbetet har växt rejält, och då samtliga medlemsländer gillar att bevaka sina egna befolkningar – har många börjat höja på ögonbrynen.

bernina-express-järnvägen

ProtonVPN har sitt säte i Schweiz, som ingår i Eyes-samarbetet. Det kan vi inte komma ifrån. Men för detta med sig några negativa konsekvenser? Nej, skulle jag säga. Loggavtalet är vattentätt, regelbundna transparens-rapporter släpps och ProtonVPN kastar alla konstiga förfrågningar direkt i papperskorgen. Huruvida VPN-företaget ingår i Eyes-zonen eller inte spelar ingen roll – åtminstone inte i mina ögon.

På minussidan (-)

Här var det tomt..

Rekommenderas ProtonVPN?

Ja. ProtonVPN gör väldigt mycket rätt. Servrarna är snabba, nästan alla streamingtjänster kan låsas upp, kundsupport-gänget är både trevliga samt kvicka, och fildela kan vi göra på samtliga servrar. ProtonVPN är dock ingen lågbudget-variant. Här betalar vi för att säkerhetsläget ska vara på topp – och det är det verkligen.

Om ni vill klura en stund till finns alltid topplistan tillgänglig, där ni kan jämföra alla VPN-alternativ.

Besök ProtonVPN.com

Har någon av ni läsare provkört ProtonVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN