ProtonVPN är grundat av ett gäng CERN-forskare som även är hjärnorna bakom Protonmail, en av världens mest säkra mailtjänster. I recensionen nedan kartläggs precis allt: Hastighetsläget, de säkerhetsprotokoll som erbjuds, prisnivån och mycket mycket mer.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar400+ i 30+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
ProtonVPN Basic
Kostnad vid årsabonnemang$4.00
Antal samtida enheter som tillåts1
ProtonVPN Plus
Kostnad vid årsabonnemang$8.00
Antal samtida enheter som tillåts3
ProtonVPN Visionary
Kostnad vid årsabonnemang$24.00
Antal samtida enheter som tillåts10
Protonmail-abonnemangIngår
WebbsidaProtonVPN.com

På plussidan (+)

Då det är en skara säkerhetsexperter som ligger bakom ProtonVPN kommer det förmodligen inte som någon chock när jag säger att VPN-tjänsten är bergsäker. Företaget gör även en utmärkt insats när det kommer till apparna samt stödet för att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet. Häng med.

Det är lätt att komma igång och apparna håller måttet

Så fort abonnemanget är betalat bestämmer vi själva vilka inloggningsuppgifter vi vill ha, vilket är utmärkt rent säkerhetsmässigt. Kontoskapandet är för övrigt avklarat på max någon minut. Vidare till apparna:

Oavsett vilken VPN-aktör ni väljer gör nästan alla VPN-appar precis vad de ska, och ProtonVPN:s Windows-app är inget undantag till den regeln. När vi loggar in för första gången får vi en liten rundtur som beskriver de viktigaste funktionerna, därefter är det bara till att koppla upp sig på den server som passar bäst.

Att byta server tar bara någon sekund och vi ser alltid den aktuella serverbelastningen i realtid. Tack vare kartan till höger i gränssnittet går det även att hitta rätt server fortare än kvickt, vilket kan vara skönt för alla som vill slippa scrolla igenom en lång rullist. I korthet är Windows-appen en mycket trevlig historia.

proton-vpn-app-för-windows
ProtonVPN för Windows

iOS-apparna testades på både en iPhone samt en iPad, och var trevliga även de. Installationen var över på några sekunder och kunde godkännas via Touch ID (eller Face ID), och som väntat var gränssnittet något mer avskalat jämfört med Windows-varianten. Serverbytena var alltid kvicka som attan trots att jag bytte sådana ett tjugotal gånger i rask takt för att stressa appen en stund.

protonvpn-för-ios
Protonmail för iOS (Bild från App Store då klienten uppdaterats).

Som ni märker går apparna inte av för hackor. ProtonVPN gör en utomordentligt bra insats inom denna kategorin.

Alla moderna säkerhetsprotokoll finns att tillgå

ProtonVPN använder sig av marknadens säkraste krypteringsprotokoll, AES 256. Det öppna VPN-protokollet OpenVPN har fullt stöd även det. Många hackers har för övrigt försökt att ge sig på AES 256-protokollet, men misslyckats varje gång. De får istället försöka sig på andra sätt för att komma över vår personliga information, såsom att gissa lösenord och dylikt.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling automatiskt om ProtonVPN:s servrar skulle få fnatt och kasta ut oss eller drabbas av driftstopp. På detta sätt hålls alltid vår riktiga IP-adress säker oavsett vad som händer.

Säkerhetsläget är perfekt

VPN-aktören granskades mot ett antal säkerhetsverktyg såsom:

 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som väntat kunde inga konstigheter kunde hittas, som ni ser på bilderna nedan.

inget-virus-i-programvaran
Ingen skadlig kod i programvaran..
torrenting-ingen-ip-läcka-på-protonvpn
Inga IP-läckor vid torrenting
ingen-ip-läcka-med-protonvpn-enligt-dnsleak
Inga DNS-läckor

Loggpolicyn är perfekt utformad

Många VPN-aktörer kör med dängor likt vi sparar aldrig några loggar – vi är det bästa som hänt sedan det skivade brödet, men detta stämmer inte alltid. Att granska användaravtal efter användaravtal tar tid, men det måste göras.

protonvpn-loggpolicy-sparar-inga-loggar

Som ni ser ovan sparas inga trafikloggar, och då VPN-aktören har sitt säte i Schweiz kan de aldrig tvingas övervaka sina kunder. Företaget samarbetar heller aldrig med myndigheter eller upphovsrättsorganisationer och samtliga av dessa förfrågningar förpassas genast till närmsta papperskorg. Om skojarna är dumma nog att skicka någon sådan från första början vill säga.

protonvpn-loggpolicy-på-faq-sidan

Här ser vi ett bevis på just detta. En myndighet försökte i ovanstående fall begära ut information från ProtonVPN, men det gick inte för sig. När inga trafikloggar sparas finns det inte heller någon information att lämna ut. I korthet bjussar ProtonVPN-gänget på en av marknadens mest säkra loggpolicys.

ProtonVPN låser upp både Netflix och SVT Play

Det går hur bra som helst att komma åt Netflix amerikanska utbud med ProtonVPN – om vi betalar för oss vill säga. För att få tillgång till streamingjättens fullständiga utbud är det Plus- eller Visionary-abonnemangen som gäller.

Men hur om helst är en bergsäker tillgång till Netflix fullständiga utbud något av en bristvara i dagsläget, så om ni har råd att betala lite extra för detta stöd är det ingen dum idé att satsa på ProtonVPN:s lite mer påkostade VPN-paket. SVT Play fungerar även mycket bra på de svenska servrarna.

Servrarna är snabba som bara den

Sverige

Ett större antal svenska servrar provkördes, och samtliga av dessa bjöd på mycket bra hastigheter. Den kvickaste i gänget levererade dessutom över 200 Mbps uppströms, som ni ser nedan.

Nerströms: 155 Mbps
Uppströms: 203 Mbps
Latens: 14 ms

proton-vpn-server-sverige-stockholm

Storbritannien

Även de storbritanniska servrarna bjöd på mycket fina hastigheter. Sammanlagt testades fyra servrar, och den kvickaste i gänget hittar ni nedan.

Nerströms: 79 Mbps
Uppströms: 114 Mbps
Latens: 35 ms

storbritannien-server-protonvpn

USA

De amerikanska servrarna fick sträcka på benen även de. Hastigheterna som dessa krämade ur sig landade en bra bit över medelnivån.

Nerströms: 60 Mbps
Uppströms: 156 Mbps
Latens: 106 ms

usa-server-test-med-protonvpn

Allt som allt var ProtonVPN:s servrar i högform. Hela kategorin hamnar därför på plus-sidan.

Stöd finns för många typer av enheter

ProtonVPN lirar finfint med bland annat:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux (tredjepartsapp, dvs. OpenVPN)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)

På routersidan ser det dessutom riktigt bra ut och fullt stöd ges för att installera VPN-tjänsten på DD-WRT-, AsusWRT- samt Tomato-routrar.

Det antal enheter som tillåts vara uppkopplade samtidigt varierar beroende på vilket abonnemang ni väljer. För Bas-abonnemanget är det en samtida enhet som gäller, på Plus-varianten kan ni koppla upp tre enheter samtidigt och för visionary är det 10 samtida enheter som gäller.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Med ProtonVPN går det utmärkt att pyssla med fildelning via Bittorent-protokollet samt via p2p-tekniken, helt utan några som helst begränsningar – om ni tecknar er för Plus-varianten eller Visionary-paketet vill säga. All torrenttrafik måste dock filtreras via de holländska servrarna på grund av lagliga teknikaliteter, men detta påverkar lyckligtvis inte hastighetsläget negativt.

I Holland är det för övrigt fullt tillåtet att fildela för privat bruk, vilket vi svenskar borde ta efter i mina ögon. Stödet när det kommer till fildelning är bra nog för att hela kategorin ska hamna på plussidan.

En laglig testfil (en Linuxdistribution) laddades även ner med en hastighet på 11.6 MiB/s (ca. 97 MiB/s) på en svensk p2p-server. Den hastighet som uppmättes står sig dessutom riktigt bra i jämförelse med vad konkurrenterna presterar inom samma kategori.

Kundsupport-gänget är kvicka och kompetenta

Det är långt ifrån alla VPN-aktörer som erbjuder kundservice via direktchatt, och ibland är detta fullt acceptabelt då svarstiderna kan hållas korta i vilket fall. Så är lyckligtvis fallet när det kommer till ProtonVPN.

Ett antal frågor skickades via ett webbformulär och dessa besvarades efter lite mer än någon timme, vilket är fullt godkänt. Utöver detta var svaren både utförliga och helt korrekta. Många andra VPN-leverantörer kör med fåordiga svar och skickar med någon länk till FAQ-sidorna, vilket varken känns trevligt eller informerande.

kundserviceformulär-för-protonvpn

Utöver webbformuläret får vi även tillgång till en FAQ-sektion. Där hittar vi bland annat installationsguider för samtliga enheter som stöds (i videoformat dessutom – vilket är ett plus).

Prisnivån är bra med tanke på allt som ingår

Att skydda sig via ProtonVPN kostar lite extra, och det är lite synd att vissa funktioner göms under Plus-abonnemanget. De så kallade ”Plus-servrarna” och ett större gäng säkerhetsfunktioner är öronmärkta för just dessa typer av kunder.

De som gillar Protonmail bör för övrigt teckna sig för Visionary-paketet. Då ingår ett påkostat Protonmail-paket helt utan extra kostnad. Men om ni inte har något intresse för att skicka e-postmeddelanden på ett säkrare sätt bör ni förmodligen välja antingen Plus- eller Basic-varianten.

Pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 30 dagar betalas för övrigt ut om man hör av sig via ticket-systemet. Helt utan att några jobbiga frågor ställs eller diverse gnäll.

protonvpn-prislista

Betala kan vi göra via:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Men tyvärr går det inte att betala via kryptovalutor i dagsläget.

VPN-företaget har ett bra rykte online

Efter att jag dammsugit webben efter information om vad befintliga kunder tycker kom jag fram till att nästan alla var nöjda. Vissa klagar på att kundsupporten är något långsam, men förutom det hittade jag bara positiva kommentarer.

Mest beröm får ProtonVPN-gänget för sina appar samt serverhastigheterna, och med detta sagt hamnar hela kategorin i plushögen.

Neutralt (+-)

Schweiz ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet, det vill säga en samling regeringar med hybris och en övervakningsfetisch, inkluderar även Schweiz, landet där ProtonVPN hör hemma. Men som ni säkert har läst ovan är användaravtalet vattentätt, så detta bör inte innebära några problem överhuvudtaget.

På minussidan (-)

BBC iPlayer kan inte låsas upp

Som rubriken säger verkar BBC-gänget gått på en IP-räd och därmed blockerat alla IP-nummer som ProtonVPN förfogar över. En lösning på problemet håller på att arbetas fram enligt kundsupporten, men tills den är införd blir vi utan BBC iPlayer och deras rätt breda tv-serie-, sport- och filmutbud.

Rekommenderas ProtonVPN?

Ja. ProtonVPN gör väldigt mycket rätt. Servrarna är snabba, ett bra stöd finns för att låsa upp Netflix fullständiga utbud, kundsupporten är både trevlig samt kvick och ett bra stöd finns för fildelning. ProtonVPN är med detta sagt mycket starkt alternativ.

Om ni vill jämföra en stund till finns alltid topplistan tillgänglig. Där listas alla VPN-leverantörer som recenserats tillsammans med lite kortfattad information om vad de har att komma med.

Har någon av ni läsare provkört ProtonVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Delta i diskussionen