ProtonMail
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-04
Besök ProtonMail
Besök ProtonMail
Höjdpunkter
  • Extremt hög säkerhet
  • Bra prisnivå
  • Kompetent gratisversion
  • Bra kundsupport
Betyg:
9.0
Säkerhet
10
Pris
8
Funktioner
9
Kundsupport
9
Betyg:
9.0
Besök ProtonMail
Meny
ProtonMail
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-04
Besök ProtonMail
Besök ProtonMail
Höjdpunkter
  • Extremt hög säkerhet
  • Bra prisnivå
  • Kompetent gratisversion
  • Bra kundsupport
Betyg:
9.0

Recension: ProtonMail → en bergsäker e-postlösning

ProtonMail grundades år 2014 av ett gäng Harvard- och Yale-forskare, med CERN-forskaren Andy Yen i spetsen. Redan från start fanns ett klart mål – att bli erbjuda en säker e-posttjänst som dessutom skulle vara användarvänlig.

Finansieringen säkrades via en lyckad IndieGoGo-kampanj där företaget lyckades få investerare att satsa drygt en halv miljon dollar. Vilket var betydligt mer än ursprungsmålet som låg på cirka 100.000 dollar.

Nåväl. Omkring 60 VPN-företag har synats i sömmarna, och nu är det ProtonMail tur att granskas.

Protonmails webbsida är det en helt anonym, men samtidigt lättanvänd mailtjänst som erbjuds, och i recensionen nedan ska vi kika på huruvida de påståendena stämmer eller inte.

InformationAttribut
Företagets säteSchweiz 
KrypteringAES, RSA och OpenPGP 
Support viaWebbformulär och direktmail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Protonmail Free
Lagring500 MB
Antal meddelanden/dag150
KundsupportBegränsad
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonNej
Stöd för flera användareNej
VPN-tjänst ingårNej. Men ProtonVPN erbjuder en gratis VPN-tjänst.
Protonmail Plus
Lagring5 GB
Antal meddelanden/dag1.000
KundsupportNormal
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonJa. 5 st ingår - fler mot pristillägg.
Stöd för flera användareNej
VPN-tjänst ingårNej. Men ProtonVPN erbjuder en gratis VPN-tjänst.
Pris€5.00/mån
ProtonMail Visionary
Lagring20 GB
Antal meddelanden/dagObegränsat
KundsupportPrioriterad
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonJa. 50 st ingår - fler mot pristillägg.
Stöd för flera användareJa. Upp till 6.
VPN-tjänst ingårJa. Premiumversionen av ProtonVPN.
Pris€30.00/mån
WebbsidaProtonmail.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan använda ProtonMail

ProtonMail-gänget erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, såsom:

  • Android
  • iOS
  • Windows
  • Mac

En Linux-app ska dessutom vara på ingång, och den ska släppas ”inom kort”. Om ni inte vill köra med apparna går det också bra att använda vilken tredjepartsklient som helst, som lirar bra med IMAP och SMTP vill säga. De vanligaste exemplen på dessa typer av klienter är Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird och Apple Mail.

protonmail-bridge-installationsguide

Sammankopplingen möjliggörs tack vare ProtonMail Bridge, dvs. ett bakgrundsprogram som krypterar alla e-postmeddelanden per automatik.

Programmet finns tillgängligt för alla betalande användare, och på webbsidan hittar ni en smidig guide som beskriver hur ni kommer igång med synkroniseringen. För närvarande kan Windows- och Mac-användare ta del av Protonmail Bridge, och även här är en Linux-version på ingång.

E-postmeddelandena krypteras hela vägen

Vanliga mejlklienter, såsom Gmail och Outlook, krypterar samtliga mail via TLS-standarden. Säkert? Ja, ganska, men långt ifrån ofelbart.

Så fort någon lyckas hacka databasen blir samtliga e-postmeddelanden läsbara i klartext. Dessa typer av dataläckor är tyvärr ganska vanliga, och Facebooks Cambridge Analytica-skandal är ett bra exempel på det värsta som kan hända.

Hos ProtonMail är alla e-postmeddelanden krypterade från början till slut, utan undantag. Samma sak gäller även när vi tar emot nya (dvs. okrypterade) e-postmeddelanden, vilket bör ses som unikt. Zero-access-funktionen, som den så vackert heter, ingår endast för betalande ProtonMail-kunder.

Det finns även en funktion på plats som förstör skickade meddelanden per automatik, men det är såklart frivilligt, och för detta krävs ett premiumkonto.

Den enda nackdelen med samma funktion är att borttagna meddelanden inte kan återställas, men det är priset vi får betala för att vara helt anonyma.

Även om ni förlorar kontrollen över mailkontot kan ingen ta reda på vad som skickats, och just denna funktion är ProtonMail-gänget helt ensamma om att erbjuda.

Apparna är lättanvända och säkra

Sammanlagt testades två ProtonMail-klienter. Windowsversionen samt iOS-versionen. Vi börjar med att gå igenom Windows-varianten.

Det är mycket enkelt att komma igång på Windows-sidan, precis som när det kommer till många andra mailklienter.

Gränssnittet är dessutom rent och prydligt, och påminner betydligt mer om Gmail än om Outlook. Jag testade även ”förstör mitt e-postmeddelande inom X minuter”-funktionen, och den fungerade utmärkt.

protonmail-app-för-windows

iOS-versionen gick inte av för hackor den heller. Appen kan skyddas via antingen Face ID eller Touch ID, och är minst lika lättanvänd och säker som Windows-appen.

protonmail-för-ios

Allt som allt gjorde apparna precis vad de skulle. De är i princip lika lättanvända som Gmail- samt Outlook-apparna, samtidigt som säkerhetsläget är ett helt annat.

ProtonMail sparar inga känsliga loggar

Då vi måste ha någonting att jämföra med får både Gmail samt Outlook följa med i denna kategori. Skillnaderna är stora, som ni kommer att märka snart.

Vi börjar med att granska Gmails användarvillkor. För att kunna använda Gmail måste ni ha ett Google-konto, och om ni väljer att skaffa ett sådant lägger teknikjätten beslag på i princip allt, såsom:

  • Sökhistorik (på hela webben)
  • Videohistorik (på Youtube)
  • Surfhistorik (på hela webben)
  • Shopping-historik (vilka produkter ni köper på webben)
  • Vem ni kommunicerar med (gäller även Gmail)

Tillsammans med mycket annat. När ni använder Google-produkter uppstår lite av en ge och ta-situation. Ni får ta del av användarvänliga produkter, såsom:

  • Gratis ordbehandlare (Google Docs)
  • Gratis e-posttjänst (Gmail)
  • Gratis webbläsare (Chrome)

Och mycket annat. Men smolket i bägaren är att vi blir produkten. Google måste ha in pengar på något sätt, och det är just därför spårningen är så pass intensiv. Huruvida det är värt besväret eller inte är det upp till er att ta ställning till.

Då tar vi en kik på Outlook. Väl där är det exakt samma historia som gäller. Allt är gratis, men det är vi som är produkterna. Microsoft är dock inte lika duktiga på att spåra oss som Google, men de kan de också. I korthet lägger de beslag på privat information för att kunna bjuda på lite anpassad reklam, vilket de tycker är helt okej då vi inte betalar för oss.

För att göra ett litet tillägg samarbetar Google och Microsoft med både upphovsrättslobbyn samt myndigheter. Det kommer förmodligen inte som någon större skräll, men jag tycker att det kan vara värt att ta upp.

Då var det ProtonMail tur. De lägger bara beslag på betalinformationen, som krypteras till oigenkännlighet. Förutom det – ingenting. Jag har granskat hur många loggavtal som helst, i synnerhet inom VPN-branschen, och kan säga att ProtonMail sköter sig ruskigt bra inom denna kategori. Här blir det plushögen som gäller, men god marginal dessutom.

Kvick och kunnig support

Om vi vill veta mer om Google och deras Gmail-lösning finns det ingen att kontakta. Vårt enda val är att söka på Gmail + [aktuellt problem], och hoppas på det bästa.

Exakt samma sak gäller även för Outlook. Om vi har tur hittar vi något användarforum eller ett hjälpavsnitt. Bättre än så blir det aldrig.

Hos ProtonMail kan supportgänget kontaktas via ett webbformulär. Det finns också en e-postadress tillgänglig ([email protected]), men den ska endast användas vid akut buggrapportering.

Allt som allt kontaktades kundsupporten en gång, och svar fick jag inom 2-3 timmar, vilket är klart godkänt.

protonmail-supportformulär

Schweiz ingår inte i Eyes-avtalet

Då ProtonMail har sitt säte i Schweiz kan inte någon av Eyes-länderna komma och begära ut information under bordet. Både Gmail (Google) och Outlook (Microsoft) har sina säten i USA. Ett land som ingår i Eyes-samarbetets innersta kärna.

Eyes-samarbetet startades upp på 50-talet, och fungerade som ett informationssamarbete mellan Storbritannien och USA. Men numera hittar vi också bla. Sverige, Tyskland samt Italien i samma allians, och alla medlemsländer signalspanar hej vilt på sina egna befolkningar.

Hur som helst – i teorin kan de 14 medlemsländer som ingår begära ut vad som helst från vilket företag som helst – helt utan något domstolsbeslut. Men då Schweiz, där ProtonMail har sitt säte, inte ingår i Eyes-alliansen blir övervakningsklubben helt utan makt, och det är förstås ett stort plus.

En krypterad kalender ingår

ProtonMail-gänget har lanserat en krypterad kalender som ingår för alla betalande kunder. Än så länge befinner den sig i Beta, och målet är att den ska kunna ersätta Microsofts och Googles kalendrar.

Idén är faktiskt inte dum. Om de väl lyckas blir de först ut med att erbjuda en helt säker kalender, och då förtroendet för Google och Microsoft dalat ganska rejält kan det vara ett genidrag.

protonmail-kalender

Rent tekniskt ska kalendern synkroniseras sömlöst med ProtonMail och vara säker som bara den. Men allt är inte guld och gröna skogar. Än så länge fungerar kalenderlösningen ”bara” på webben och några mobilappar ser vi inte skymten av.

Sådana ska dock vara på ingång enligt ProtonMail-teamet. När kalendern släpps i sin fullständiga form kommer den att testas – var så säkra.

Priset är överkomligt

Hos ProtonMail hittar vi fyra typer av abonnemang: Gratisvarianten, Plus, Professional och Visionary. Gratisversionen innehåller en hel del begränsningar, men är precis lika säker som resten av mail-paketen.

Plusversionen är i mina ögon det bästa valet för vardagsanvändare medans Visionary bör passa inbitna säkerhetsexperter med plånböcker av det bredare slaget. Till ProtonMails försvar ingår premiumversionen av ProtonVPN för alla Visionary-kunder, vilket bättrar på prisvärdheten ett snäpp.

Men men. Om ni bara är ute efter att ha en slit och släng-adress som bara ska användas någon gång ibland fungerar gratisversionen utmärkt. Betalvarianterna är dock att föredra om ni ofta skickar viktiga meddelanden, såsom exempelvis företagsmeddelanden, digitala kvitton eller andra typer av uppgifter som måste hållas anonyma till varje pris.

protonmail-prislista

Samtliga betal-abonnemang kan dessutom byggas ut, och då är det följande prislista som gäller.

  • Extra lagringsutrymme: €1/mån eller €9 per år
  • En extra domän: €2/mån eller €18 per år
  • 5 extra alias: €1/mån eller €9 per år

På minussidan (-)

Ingenting. För några år sedan var apparna lite väl enkla, men så är det inte längre.

Rekommenderas ProtonMail?

Ja. Jag har använt mig av ProtonMail ett antal år och är helnöjd. Då i princip all kommunikation sker digitalt känns det skönt att ha ett e-postalternativ som det går att lita på.

Gmail och Outlook är förvisso inte osäkra, och rent funktionsmässigt är det inget större fel på dem. Säkerhetsläget är dock inte det bästa. Huvudmålet med både Googles samt Microsofts e-posttjänster är att kunna knyta kunder till deras eget ekosystem samt att sälja annonser, och då hamnar integritetsfrågan alltid i skymundan.

Google scannade under en tid av alla mail vi skickade för att kunna köra upp anpassade annonser i ansiktet på oss. Det har de dock slutat med efter att användarna klagat, men skillnaden är minimal.

Numera kan diverse tredjepartsföretag läsa av exakt samma information, vilket inte heller känns okej. Många tycker att Googles affärsmodell är bra, men är den verkligen det? Att blotta sitt privatliv för att kunna få någonting gratis.

Ta mig inte fel – många av Googles gratisprogram är mycket kompetenta. Men e-postklienten skulle jag aldrig röra i med tång.

I ProtonMails fall är det premiumanvändarna som betalar för gratisanvändarna, och 100% av fokuset består av att erbjuda en säker mailtjänst, och det gör de också.

Sammanfattande tankar
ProtonMail erbjuder en kostnadsfri e-posttjänst som dessutom är både säker och bra prissatt. Gmail och Outlook hänger inte med här.
Betyg:
9.0
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ProtonMail
Betyg:
9.0
  • Extremt hög säkerhet
  • Bra prisnivå
  • Kompetent gratisversion
  • Bra kundsupport

Mer om VPN

Extremt hög säkerhet Bra prisnivå Kompetent gratisversion Bra kundsupportRecension: ProtonMail → en bergsäker e-postlösning