ProtonMail grundades år 2014 av ett gäng Harvard- och Yale-forskare, med CERN-forskaren Andy Yen i spetsen. Redan från start fanns ett klart mål – att bli erbjuda en säker e-posttjänst som dessutom skulle vara användarvänlig.

Finansieringen säkrades via ett lyckad IndieGoGo-kampanj där företaget lyckades få investerare att satsa drygt en halv miljon dollar. Betydligt mer än ursprungsmålet som låg på cirka 100.000 dollar.

Nåväl. Omkring 60 VPN-företag har synats i sömmarna, och nu är det ProtonMails tur att granskas. På webbsidan är det en helt anonym men samtidigt lättanvänd mailtjänst som erbjuds, och i recensionen nedan får vi se om detta stämmer.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz 
KrypteringAES, RSA och OpenPGP 
Support viaWebbformulär och direktmail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Protonmail Free
Lagring500 MB
Antal meddelanden/dag150
KundsupportBegränsad
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonNej
Stöd för flera användareNej
VPN-tjänst ingårNej. Men ProtonVPN erbjuder en gratis VPN-tjänst.
Protonmail Plus
Lagring5 GB
Antal meddelanden/dag1.000
KundsupportNormal
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonJa. 5 st ingår - fler mot pristillägg.
Stöd för flera användareNej
VPN-tjänst ingårNej. Men ProtonVPN erbjuder en gratis VPN-tjänst.
Pris€5.00/mån
ProtonMail Visionary
Lagring20 GB
Antal meddelanden/dagObegränsat
KundsupportPrioriterad
Externa mail krypterasJa
Alias-kontonJa. 50 st ingår - fler mot pristillägg.
Stöd för flera användareJa. Upp till 6.
VPN-tjänst ingårJa. Premiumversionen av ProtonVPN.
Pris€30.00/mån
WebbsidaProtonmail.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter stöds

ProtonMail-gänget erbjuder egenutvecklade appar till alla vanliga enheter, såsom:

  • Android
  • iOS
  • Windows
  • Mac

En app för Linux ska även vara på ingång, och den ska släppas “inom kort”. Om man inte vill köra med apparna går det också bra att använda vilken tredjepartsklient som helst, som ger stöd för IMAP och SMTP vill säga. De vanligaste exemplen på dessa typer av klienter är Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird och Apple Mail.

protonmail-bridge-installationsguide

Detta blir möjligt tack vare ProtonMail Bridge – ett bakgrundsprogram som krypterar alla e-postmeddelanden automatiskt. Programmet finns tillgängligt för alla betalande användare, och på webbsidan finns det en smidig guide som beskriver hur synkroniseringen ska ställas in. För närvarande kan Windows- och Mac-användare ta del av Protonmail Bridge, men även här är en Linux-version på ingång.

E-postmeddelandena krypteras hela vägen

Vanliga mejlklienter, likt Gmail samt Outlook, krypterar samtliga mail via TLS-standarden. Detta innebär att all känslig information skyddas tack vare en krypteringsnyckel. Säkert? Ja, ganska, men långtifrån ofelbart. Så fort någon tex. lyckas hacka databasen blir samtliga e-postmeddelanden läsbara i klartext. Dessa typer av dataläckor är dessutom relativt vanliga, och Facebook/Cambridge Analytica-skandalen är ett bra exempel på det.

Hos Protonmail är alla e-postmeddelanden krypterade från början till slut, utan undantag. De meddelanden som skickas mellan Protonmail-konton är krypterade hela vägen, och detsamma gäller även de e-postmeddelanden som skickas till icke Protonmail-användare. Vi kan även välja att de meddelanden som skickas till externa mailtjänster självförstörs automatiskt, men detta är såklart frivilligt, och för detta krävs ett premiumkonto.

Nackdelen med funktionen är att äldre meddelanden blir omöjliga att återställa, medans det bästa är att samtliga meddelanden som skickas alltid hålls hemliga. Även om din kompis/kollegas mailkonto skulle hackas har tjuvarna inte en aning om vad ni samtalat om då mailet inte längre existerar.

zero-access-encryption-med-protonmail

I korthet är det två typer av säkerhetsfunktioner som gör Protonmail unikt: Zero-access-funktionen samt end-to-end encryption-funktionen. Det sistnämnda, kryptering från start till slut, fungerar för övrigt också när vi tar emot nya e-postmeddelanden. Med zero-access encryption menas att samtliga meddelanden som tas emot via Protonmail-inkorgen krypteras omedelbums. Tack vare detta kan ingen, vare sig hackers eller Protonmail-gänget själva, läsa våra meddelanden.

Apparna är lättanvända

Sammanlagt testades två Protonmail-klienter. Windowsversionen samt iOS-versionen. Vi börjar med att gå igenom Windows-varianten.

Det är mycket enkelt att komma igång på Windows-sidan, precis som när det kommer till många andra mailklienter. Gränssnittet är dessutom rent och prydligt, och påminner betydligt mer om Gmail än om Outlook.

protonmail-app-för-windows
Protonmail för Windows..

iOS-versionen gick inte av för hackor den heller. Appen kan skyddas via antingen Face ID eller Touch ID, och är minst lika lättanvänd och säker som Windows-appen.

protonmail-för-ios
Protonmail för iOS

Allt som allt gjorde apparna precis vad de skulle. De är i princip lika lättanvända som Gmail- samt Outlook-apparna, samtidigt som säkerhetsläget är ett helt annat.

Protonmail-gänget sparar inga känsliga loggar

Då vi måste ha någonting att jämföra med får både Gmail samt Outlook följa med i denna kategorin. Skillnaderna är stora, som ni kommer att märka snart. Vi börjar med att granska Gmails användarvillkor.

privacy-policy-–-privacy-terms-–-google

Som ni ser ovan sparas information om i princip allt: Vilka videor vi kikar på, vad vi handlar, vilka vi snackar med samt vilka sajter vi besöker. Visst, informationen anonymiseras, men såhär pass mycket information är det förmodligen få som vill dela med sig av.

Om vi går vidare till Outlook är läget något bättre, men långtifrån bra.

microsoft-outlook-privacy-policy-1

Precis som Google lägger även Microsoft vantarna på en hel del privat information som används för att de ska kunna skicka anpassad reklam till oss, och därmed spåra oss. Även denna anonymiseras, men kortfattat sparas trots allt lite väl mycket information.

Protonmail lägger inte beslag på mycket, som tur är. Inga IP-adresser sparas, och det enda som företaget delar med sig av är betalningsinformationen. Vilket är standard, tom. för VPN-leverantörer. Samma information är dessutom krypterad och kan aldrig användas för att spåra oss.

protonmail-loggpolicy

Som ni själva har sett sköter sig Protonmail mycket bra inom denna kategori, och då blir det plushögen som gäller.

Kvick och kunnig support

Om vi vill veta mer om Google och deras Gmail-lösning finns det ingen att kontakta. Vårat enda val är att söka på Gmail + [aktuellt problem], och hoppas på det bästa. Exakt samma gäller även för Outlook. Om vi har tur hittar vi något användarforum eller ett hjälpavsnitt. Bättre än så blir det aldrig.

Hos Protonmail är det ett webbformulär som gäller för att kontakta kundtjänst-medarbetarna. Det finns också en support-adress tillgänglig ([email protected]), men den ska endast användas vid akut buggrapportering. Allt som allt kontaktades kundsupporten en gång, och svar fick jag inom 6-7 timmar, vilket är klart godkänt.

protonmail-supportformulär

Schweiz ingår inte i Eyes-avtalet

Då Protonmail har sitt säte i Schweiz kan inte någon av Eyes-länderna komma och begära ut information under bordet. Både Gmail (Google) och Outlook (Microsoft) har sina säten i USA. Ett land i Eyes-samarbetets innersta kärna.

I korthet började Eyes-samarbetet som ett försvarssamarbete mellan Storbritannien och USA. Men numera hittar vi också bla. Sverige, Tyskland samt Italien i samma allians, som numera signalspanar både på varandra och på den egna befolkningen. Vissa medlemsländer har svurit dyrt och heligt att de aldrig ska signalspana på sin egen befolkning. Men när de istället kan be ett annat medlemsland att göra detsamma känns de orden inte särskilt betryggande.

Hur som helst – i teorin kan de 14 medlemsländer som ingår begära ut vad som helst från vilket företag som helst i det egna landet – helt utan något domstolsbeslut. Men tack vare att Protonmail (Schweiz) inte ingår i Eyes-alliansen blir övervaknings-föreningen helt utan makt, och det är förstås ett stort plus.

Priset är överkomligt

Sammanlagt erbjuds fyra typer av abonnemang: Gratisvarianten, Plus, Professional och Visionary. Gratisversionen innehåller en hel del begränsningar, men då samma version är just detta, gratis, går det inte att klaga på det.

Plusversionen är i mina ögon mest prisvärd för vardagsanvändare medans Visionary är det bästa, men också det mest påkostade alternativet. Då ingår även premiumversionen av ProtonVPN, vilket bättrar på säkerhetsläget ytterligare.

Men men. Om ni bara är ute efter att ha en slit och släng-adress som används någon gång ibland fungerar gratisversionen utmärkt. Plus och Visionary är dock mycket bra alternativ om ni skickar e-postmeddelanden med information som inte får hamna i fel händer. Tex. viktiga företagsmeddelanden, digitala kvitton eller alla andra meddelanden som är privata.

protonmail-prislista

Samtliga betal-abonnemang kan dessutom byggas ut, och då är det följande prislista som gäller.

Extra lagringsutrymme: €1/mån eller €9 per år
En extra domän: €2/mån eller €18 per år
5 extra alias: €1/mån eller €9 per år

På minussidan (-)

Ingenting. För några år sedan var apparna lite väl enkla, men så är inte längre fallet.

Rekommenderas ProtonMail?

Ja. Jag har själv använt mig av Protonmail ett antal år och är helnöjd. Då i princip all kommunikation sker digitalt känns det skönt att ha ett alternativ som det går att lita på.

Google och Microsoft bjussar förvisso på gratis e-posttjänster även de. Rent funktionsmässigt är det inget större fel på dem, men säkerhetsläget är tyvärr inte det bästa. Huvudmålet med både Googles samt Microsofts e-posttjänster är att kunna knyta kunder till deras eget ekosystem.

Google scannar dessutom av alla mail vi skickar och tar emot för att kunna köra upp anpassade annonser i ansiktet på oss. En bra deal kan vissa säkert tycka. Men är det verkligen det? Att blotta sitt privatliv för att kunna få någonting gratis. Ta mig inte fel – många av Googles gratisprogram är mycket kompetenta. Men e-postklienten skulle jag aldrig röra i med tång.

I ProtonMails fall är det premiumanvändarna som betalar för gratisanvändarna, och 100% av fokuset består av att erbjuda en säker mailtjänst, och det gör de också.

Besök ProtonMail.com

Har någon av ni läsare provkört Protonmail? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Delta i diskussionen