Meny

OVPN vinner första fejden mot filmbolagen

Två svenska filmbolag har anklagat OVPN för att ha varit delaktiga i driften av The Pirate Bay. Men då OVPN inte sparar några känsliga loggar har de ingenting att lämna över, och detta har även tingsrätten förstått, som precis nekat den säkerhetsåtgärd som upphovsrättstrion riktat mot VPN-företaget.

Svensk Filmindustri och Nordisk Film har tillsammans med den svenska grenen av Rättighetsalliansen gett sig på jakt efter de personer som driver The Pirate Bay. Inledningsvis begärde de ut en IP-adress av Cloudflare, som de menade tillhör The Pirate Bay. Därefter riktade de ett informationsföreläggande mot Obenetwork, som avvisades av tingsrätten, då Obenetwork menade att den berörda IP-adressen tillhör OVPN, eller mer specifikt OVPN:s IPv4-tjänst.

Filmbolagen riktade därefter blickarna mot OVPN, och med hjälp en säkerhetsåtgärd var tanken att OVPN skulle vara tvungna att lätta på locket. Men OVPN:s vd, David Wibergh, påpekade direkt att VPN-företaget inte sparar några känsliga loggar, samt att de inte tänkte låta sig skrämmas av viteskravet om 200 000 kronor. Bötesbeloppet skulle bli aktuellt om OVPN inte avslöjade vem som förfogade över IP-adressen, hur länge samt hur mycket personen betalat för IPv4-tjänsten.

OVPN:s svar mot filmbolagen

Enligt Sveriges datalagringsdirektiv, LEK, måste alla internetoperatörer som verkar inrikes spara integritetskänsliga loggar i minst 10 månader, och lämna över allt de har, om exempelvis Säpo, Polisen eller Tullverket vill veta mer om en specifik kund. Operatörerna har inte rätt att säga nej, och inget domstolsbeslut behövs.

Upphovsrättstrion menar att OVPN, och alla andra svenska VPN-företag, ska omfattas av LEK. OVPN håller inte med, och har påtalat att de inte är en internetoperatör, utan ett VPN-företag, som ej bör omfattas av datalagringsdirektivet. OVPN pekar också på det faktum att upphovsrättstrion inte har kunnat bevisa att det berörda IP-numret tillhör OVPN, eller att det kan sammankopplas med driften av The Pirate Bay.

Säkerhetsåtgärden avslogs

Som ni ser på bilden nedan avvisade Stockholms tingsrätt upphovstrions krav om säkerhetsåtgärd. Dels då OVPN inte kan lämna över uppgifter de inte förfogar över, och dels då det påstådda brottet inte räknades som tillräckligt grovt.

Om en säkerhetsåtgärd blivit aktuell hade de tre parterna haft rätt att beslagta utrustning som tillhör OVPN. Följande regler gäller enligt Justice.Europa:

I princip kan egendom av vad slag som helst tas i anspråk vid verkställigheten. Såväl fast som lös egendom kan komma i fråga.Egendom kan också vara skyddad på grund av särskilda föreskrifter.

tingsrättsförhandling-ovpn

De två filmbolagen och Rättighetsalliansen har tre veckor på sig att överklaga beslutet. Om de inte gör så kan upphovsrättstrion istället välja att gå vidare med informationsföreläggandet, menar Torrentfreak.

Men att komma viftandes med ett informationsföreläggande, där de begär ut uppgifter som inte finns, förefaller riktigt dumdristigt. ”1-0 till OVPN”, finns skrivet på OVPN:s Facebooksida, och mycket tyder på att det också blir slutresultatet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN