Meny

IPv4 vs. IPv6 – vad är skillnaden egentligen?

Internet förändras kontinuerligt. Som många vet är det IP-protokollet som får hela webben att fungera, och just nu befinner vi oss i ett stort skifte: IPv4 ska bytas ut mot IPv6.

IPv6-standarden färdigställdes redan år 1998, så bytet utförs knappast i galoppfart. Men behöver vi bry oss egentligen? IPv4 eller IPv6 – det går väl att komma åt alla webbsidor i vilket fall, oavsett vilket protokoll vi väljer?

Det stämmer förstås, men IPv4 till IPv6-bytet kommer att ha vissa effekter. Och för att kunna förutse vilka dessa är måste vi först granska skillnaderna protokollen emellan.

Läs mer: Vad är en VPN egentligen?

IPv4 – Uråldrigt men stabilt

IPv4 är kanske inte är uråldrigt, men det har faktiskt funnits med sedan 1983, och fantastiskt nog använder många webbsidor fortfarande samma standard. IPv4-tekniken har alltid fungerat utmärkt, och kommer att fungera lika bra även i framtiden, men det finns ett stort problem: IPv4-adresserna håller på att ta slut.

En IP-adress är (väldigt förenklat) ett unikt ID-nummer som identifierar våra enheter på webben. Våra telefoner har ett IP-nummer, detsamma gäller för våra stationära datorer, våra smarta klockor och våra spelkonsoler. I korthet: Om den pryl ni använder er av kan kopplas upp på internet kan ni ge dig hundan på att den blir tilldelad ett IP-nummer.

Mer specifikt används två typer av IP-nummer när data ska skickas över internet. Ett IP-nummer som tillhör sändaren och ett likadant som tillhör mottagaren. Det är bara på detta vis som information kan transporteras via webben, så det är knappast någon överdrift att påstå att IP-nummer är superviktiga för att webben ens ska kunna fungera.

Det största problemet med IPv4-adresserna är att dessa ”bara” består av 32 bitar och därmed begränsas protokollet till omkring 4.3 miljarder (4 294 967 296) unika nummer. Och med detta sagt: Vi har 4.3 miljarder IPv4-nummer att välja på – hur i hela friden kan dessa vara på väg att ta slut?

Det är tyvärr vårat eget slarv som har satt käppar i hjulet för oss. På 80-talet skickade vi iväg miljontals IP-nummer till stora företag som bara behövde en bråkdel av dem. Det finns fortfarande hundratals miljoner outnyttjade IPv4-adresser som ligger och skräpar lite var stans – vilket kan beskrivas som enormt slöseri.

Lyckligtvis lämnar många storföretag tillbaka sina outnyttjade IPv4-adresser, men inte i tillräckligt snabb takt för att antalet lediga sådana ska räcka i det långa loppet. En ny standard behövs – och det är just här som IPv6 kommer in i bilden.

IPv6 är framtiden – och finns tillgängligt redan idag

IPv6 är ett lika stort framsteg som det skivade brödet – fast för internet vill säga. Som jag tidigare nämnt är IPv6-standarden klubbad och färdigställd sedan över 20 år tillbaka. De ”fjuttiga” 32 bitars-nycklarna har nu ersatts med 128 bitars-varianter, och istället för omkring 4.3 miljarder möjliga IP-nummer är det nu frågan om cirka 340.3 sextiljoner möjliga sådana.

För att sätta det hela i perspektiv presenterar jag siffran i klartext: 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 adresser kan skapas med hjälp av IPv6.

Men fördelarna med IPv6-tekniken slutar inte där. Med samma teknik kan alla enheter få en egen IP-adress, som dessutom är unik. Så är inte fallet när det kommer till IPv4-standarden. Idag är det bara våra routrar som tilldelas unika IP-adresser.

Samtliga enheter som ansluter sig mot dessa får ta del av icke-unika sådana. För att exemplifiera det hela: Om en iPhone är uppkopplad mot en router är det alltid routern som ser till att all data hamnar på rätt plats.

Den manövern sker via så kallad Network Adress Translation, eller NAT-teknik, som beskrivs vara både effektiv och säker. Men även här hittar vi ett antal nackdelar. NAT-tekniken kräver resurser (löjligt små – men samtidigt resurser) för att kunna fungera som det ska. Utöver detta stödjer NAT-tekniken inte heller alla säkerhetsprotokoll, såsom exempelvis IPSec.

Tack vare IPv6 kan vi slänga NAT-tekniken i närmsta papperskorg. Att använda sig av unika IP-adresser för alla uppkopplade enheter är framtiden, och på samma gång får även säkerhetsläget sig en skjuts i rätt riktning.

3 VPN-tjänster med bra stöd för IPv6!

Det är en fördel att ha en VPN-tjänst med stöd för IPv6. Samtliga av de VPN-alternativ vi listar nedan fungerar utmärkt med IPv6-protokollet.

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna – Sveriges största test

Hastighetsökningar kan vara att vänta med den nya tekniken

Det nya protokollet ska enligt vissa källor vara mer effektivt än IPv4. Ett bättre stöd ska bland annat vara på plats för fildelning via peer-to-peer (p2p)-protokollet. Utöver detta ska många av de omdirigeringar som sker på webben kunna snabbas upp.

Enligt Securi landar hastighetsökningen på cirka 5 till 10 procent. Men just här, när det kommer till hastighetsläget, finns det finns lika många åsikter som unika IPv6-nummer. Somliga menar till och med att hastighetsläget försämras.

Oavsett om IPv6 är snabbare än IPv4 eller inte är det fortfarande IPv6 som kommer att segra. Och de hastigheter vi får ut när vi använder oss av IPv6-tekniken kommer att förbättras ytterligare i framtiden, var så säkra.

Hur många använder sig av IPv6-adresser just nu?

Trots att IPv6-tekniken funnits på banan ett bra tag använder bara strax under 50 länder (Sverige är ett av dessa) sig av denna teknik. Mindre än 5% av all internettrafik sker via IPv6.

Populariteten för IPv6 blir dock större för varje år som går, inte minst då många vill kunna koppla upp sina smarta hemmet-enheter på ett mer effektivt sätt. Då kan man fråga sig: Varför dröjer omställningen så här på länge?

Det kortaste och enklaste svaret är: IPv6-tekniken är för dyr, och enligt Excentis finns det ytterligare fem anledningar till varför IPv4 fortfarande fortfarande dominerar.

 • NAT-tekniken är inte perfekt – men billig och säker nog för dem flesta
 • IPv6-tekniken kan inte kommunicera med IPv4 på ett bra sätt
 • Driftkostnaderna är stora och hastighetsvinsterna för små (åtminstone i nuläget)
 • Många är ointresserade och bryr sig inte: Dvs, ”if it aint broke – why fix it?”

Enligt statistik från Google ökar andelen IPv6-trafik stabilt, men det går långsamt:

ipv6-statistik-från-google

Som ni ser ovan har mycket hänt sedan år 2013. Nästan alla nytillverkade routrar ger stöd för IPv6-tekniken och både internetoperatörer samt större teknikföretag har börjat hoppa på IPv6-tåget.

Bör ni använda er av IPv6-tekniken?

Nu när ni vet vilka fördelar som IPv6-tekniken för med sig måste ni ställa er frågan som ni kan kika på i rubriken. Och ja, ni bör använda er av IPv6. Ju fler som anpassar sig till det nya protokollet, desto mer benägna blir tekniktillverkarna, internetoperatörerna och mjukvarutillverkarna för att bygga in stöd för IPv6 i sina produkter.

Men innan ni ändrar på inställningar och annat bus måste ni komma underfull med om ni redan avvänder er av IPv6-tekniken. För att kunna kontrollera detta: Smit in på www.test-ipv6.com och se vad det verktyget säger.

ipv6-test

Som ni ser ovan blir det inget IPv6-surfande för min del, men gör ingenting. IPv6-protokollet kan aktiveras på en handvändning.

Så aktiverar du din IPv6-adress

Om era internetoperatörer samt routertillverkare lirar bra tillsammans med IPv6-tekniken ska det vara grönt ljus. Ett bra tips kan vara att söka på ”din routermodell” + ”internetoperatör” + ”IPv6”, (tex. Asus RT-ac87u Telia IPv6). Ett annat bra tips kan vara att uppgradera routerns programvara till exempelvis DD-WRT eller Tomato. Väl där stöds IPv6-protokollet fullt ut.

Utöver detta finns en kompromiss tillgänglig i form av 6to4-routing. Om ni väljer att gå den vägen transporteras all IPv6-trafik med hjälp av IPv4-teknik. Ni kan då ta del av många av de fördelar som IPv6-protokollet för med sig även om ni använder er av det lite äldre protokollet.

Det bästa är dock att köra på en ren IPv6-uppkoppling. På detta sätt slipper ni diverse omkodningar samt andra kompromisser, och kan istället koppla upp er direkt mot IPv6-webbsidor.

Vilka webbsidor stödjer IPv6-adresser?

Det finns en mycket smidig tjänst som svarar på just detta: Website IPv6 validator. Som ni ser nedan är IPv6-stödet lite sisådär i Sverige:

Expressen (Nej)

expressen-ipv6-tool

Sydsvenskan (Ja)

sydsvenskan-ipv6-tool

Aftonbladet (Nej)

aftonbladet-ipv6-tool

Wikipedia.se (Nej)

wikipedia-ipv6-tool

Lekmer.se (Nej)

lekmer.se-ipv6-tool

Facebook.se (Ja)

facebook.se-ipv6-tool

Google.se (Ja)

google.se-ipv6-tool

Hitta.se (Nej)

hitta.se-ipv6-tool

Ica.se (Nej)

ica.se-ipv6-tool

Swedbank.se (Nej)

swedbank.se-ipv6-tool

Svenskaspel.se (Nej)

svenskaspel.se-ipv6-tool

IPv6 och VPN-tekniken

Alla VPN-leverantörer hanterar inte IPv6, och vid dessa fall bör vi avaktivera samma teknik helt och hållet.

Avaktivera IPv6-guide för Windows

Så här går den manövern till.

Steg 1: Ta er till ”Kontrollpanelen” och välj ”Nätverk och Internet”

välj-nätverk-och-internet

Steg 2: Välj ”Nätverks- och delningscenter”

2019-12-21-18_38_41-nätverk-och-internet

Steg 3: Klicka på din internetuppkoppling.

välj-rätt-anslutning-för-win-10

Steg 3: Välj ”Egenskaper”

egenskaper-för-wifi-nätverk-windows-10

Steg 4. Bocka av ”Internet Protocol Version 6” och välj ”OK”

avaktivera-ipv6-och-klicka-på-ok

Nu har ni instruerat Windows-burken att aldrig använda sig av IPv6, och det kommer den inte heller att göra.

Avaktivera IPv6-guide för Mac

Ta dig till Inställningar -> Nätverk -> Avancerat och klicka på TCP/IP-fliken. Därefter ändrar ni statusen för ”Konfigurera IPv6” till av. Ni kan även använda er av kommandotolken för att utföra exakt samma manöver:

”networksetup -setv6off” – avaktiverar IPv6 om ni är uppkopplad mot WiFi
”networksetup -setv6off” – avaktiverar IPv6 om ni kör med en trådad anslutning

IPv6 och VPN-uppkopplingar

Många VPN-leverantörer säger att IPv6-tekniken är för osäker, men ska vi verkligen tro på det? Sanningen kan vara att de inte vill uppgradera sin mjukvara samt sina servrar för att ge stöd åt det för protokollet.

Om ni surfar via IPv6-protokollet och VPN-företaget ifråga inte stödjer den nya standarden transporteras all internettrafik via era internetoperatörer istället för den slutna VPN-tunnel ni betalar för. Detta fenomen är känt som en IPv6-läcka.

Dessa typer av läckor är tyvärr ganska vanliga. I synnerhet när det kommer till Android, vilket Hackernoon var först att rapportera om. Men allt är inte helt åt skogen. Vissa VPN-företag sköter IPv6-omställningen på ett mycket bra sätt, vilket vi går igenom i nästa stycke.

Läs mer: Vad är en DNS-läcka?

Som VPN-användare – bör IPv6 vara aktiverat?

Som en tumregel; nej. Då många VPN-aktörer inte skyddar oss mot IPv6-läckor på ett effektivt sätt bör samma protokoll vara avaktiverat. Men om ni vet vad ni gör, aktivera gärna IPv6. Då måste ni dock vara 100 procent säkra på att den VPN-leverantör ni använder er av kan skydda er mot IPv6-läckor.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN