Internet håller på att förändras (vilket det i och för sig alltid gör). Som många vet är det IP-protokollet som får hela webben att fungera, och just nu befinner vi oss i ett stort skifte: IPv4 ska bytas ut mot IPv6.

IPv6-standarden färdigställdes redan år 1998, så det är knappast någon galoppfart vi snackar om. Men behöver vi bry oss egentligen? IPv4 eller IPv6 – det går väl att komma åt alla webbsidor i vilket fall, oavsett vilket protokoll vi väljer?

Det stämmer förstås, men IPv4 till IPv6-bytet kommer att ha vissa effekter. Och för att kunna förutse vilka dessa effekter är måste vi först gå igenom vad skillnaden är mellan IPv4 och IPv6.

IPv4 – Uråldrigt men stabilt

Ok, IPv4 kanske inte är uråldrigt, men det har faktiskt funnits med sedan 1983, och fantastiskt nog använder vi oss fortfarande av samma standard. IPv4-tekniken har alltid fungerat utmärkt, och kommer att fungera lika bra även i framtiden, men det finns ett stort problem: Antalet lediga IP-adresser håller på att ta slut.

En IP-adress är (väldigt förenklat) ett unikt ID-nummer som identifierar våra enheter på webben. Våra telefoner har ett IP-nummer, våra stationära datorer, våra smarta klockor och våra spelkonsoler. I korthet: Om prylen går att koppla upp på internet så kan du ge dig hundan på att den blir tilldelad ett IP-nummer.

Allt som allt används två typer av IP-nummer när data ska skickas över internet. Ett IP-nummer som tillhör sändaren och ett likadant som tillhör mottagaren. Det är bara på detta sätt som information kan transporteras via webben, så det är knappast någon överdrift att säga att IP-nummer är superviktiga för att webben ens ska fungera.

Det största problemet med IPv4 är att dessa ”bara” består av 32 bitar och därmed begränsas protokollet till omkring 4.3 miljarder (4 294 967 296) unika nummer. Och med detta sagt: Vi har 4.3 miljarder IPv4-nummer att välja på – hur i hela friden kan dessa vara på väg att ta slut?

Tyvärr är det vårat eget slarv som har satt käppar i hjulen för oss. På 80-talet skickade vi iväg miljontals IP-nummer till stora företag som bara behövde en bråkdel av dem. Det finns fortfarande hundratals miljoner outnyttjade IPv4-adresser som ligger och skräpar lite var stans – vilket är ett enormt slöseri. Som tur är håller många av dessa nummer på att lämnas tillbaka, men inte i tillräckligt snabb takt för att antalet lediga adresser ska räcka i det långa loppet. En ny standard behövs – och det är där som IPv6 kommer in i bilden.

IPv6 är framtiden – och finns tillgängligt redan idag

IPv6 är ett lika stort framsteg som det skivade brödet – fast för internet vill säga (ni är välkomna att citera mig där *wink wink*). Som jag tidigare nämnt är IPv6-standarden färdigställd och klubbad sedan över 20 år tillbaka. De ”fjuttiga” 32 bitars-nycklarna har nu ersatts med 128 bitars-varianter, och istället för omkring 4.3 miljarder möjliga IP-nummer är det nu frågan om cirka 340.3 sextiljoner sådana. För att sätta det hela i perspektiv presenterar jag siffran i klartext: 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 adresser stöds.

Men fördelarna med IPv6-tekniken slutar inte där. Med samma teknik kan alla enheter få en egen IP-adress, som dessutom är unik, och så är inte läget när det kommer till IPv4-standarden. Idag är det bara våra routrar som tilldelas en unik IP-adress och samtliga enheter som kopplar upp sig mot denna får en icke-unik IP-adress. Med andra ord: Vår uppkopplade iPhone sänder vidare all information som ska sändas över webben till vår router, och det blir alltid routern som ser till att datan hamnar på rätt plats.

NAT fungerar bra – men är långtifrån perfekt

Detta sker via så kallad Network Adress Translation (NAT)-teknik, som i sig fungerar underbart och är bergsäkert. Men även här hittar vi ett antal nackdelar. NAT-tekniken kräver resurser (löjligt små – men samtidigt resurser) för att kunna fungera som det ska. Utöver detta stöds inte heller alla säkerhetsprotokoll (IPsec är nog det bästa exemplet) med samma teknik.

Tack vare IPv6 kan vi slänga NAT-tekniken i närmsta papperskorg. Att använda sig av unika IP-adresser för alla uppkopplade enheter är framtiden, och på samma gång förbättras även säkerhetsläget på internet ett snäpp.

Hastighetsökningar är att vänta med den nya tekniken

Det nya protokollet ska även vara mer effektivt än IPv4. Ett bättre stöd finns bland annat för fildelning via peer-to-peer (p2p)-protokollet, och utöver detta ska många av de omdirigeringar som sker på webben kunna snabbas upp. Enligt Securi landar hastighetsökningen på cirka 5 till 10 procent, men där finns det finns tyvärr lika många åsikter som unika IPv6-nummer. Andra menar till och med att hastigheten försämras – men den informationen får vi nog ta med en nypa salt.

Oavsett om IPv6 är snabbare än IPv4 eller inte är det fortfarande IPv6 som kommer att segra. Och de hastigheter vi får ut när vi använder oss av IPv6-tekniken kommer att förbättras ytterligare i framtiden, var så säkra.

Hur många använder sig av IPv6 just nu?

Trots att IPv6-tekniken funnits på banan ett bra tag använder sig bara strax under 50 länder (Sverige är ett av dessa) sig av denna teknik och mindre än 5% av allt internettrafik sker via IPv6. Visst, dessa siffror växer för varje år som går, men varför går inte omställningen snabbare?

Det kortaste och enklaste svaret på detta är: IPv6-tekniken är för dyr, och enligt Excentis finns det ytterligare fem anledningar till varför IPv4 fortfarande är så pass populärt.

  • NAT-tekniken är inte perfekt – men billig och säker nog för dem flesta
  • IPv6-tekniken kan inte kommunicera med IPv4 på ett bra sätt
  • Driftkostnaderna är stora och hastighetsvinsten för liten (i alla fall i nuläget)
  • Samma webbsida måste översättas till två versioner, en för varje protokoll (dyrt)
  • Många är ointresserade och bryr sig inte: Dvs, if it aint broke – why fix it?

Enligt statistik från Google ökar andelen IPv6-trafik stabilt, men det går långsamt:

ipv6-–-statistik-enligt-google

Men som ni ser ovan har mycket hänt sedan år 2013. Nästan alla nytillverkade routrar ger stöd för IPv6-tekniken och både internetoperatörer och större teknikföretag har börjat hoppa på IPv6-tåget.

Borde vi använda oss av IPv6-tekniken?

Nu när vi vet vilka fördelar som IPv6-tekniken för med sig måste vi ställa oss frågan som vi ser i rubriken. Och ja, vi bör använda oss av IPv6. Ju fler som anpassar sig till det nya protokollet, desto mer benägna blir tekniktillverkarna, internetoperatörerna och mjukvarutillverkarna på att bygga in stöd för IPv6 i sina produkter.

Men innan vi ändrar på inställningar och annat bus måste vi komma underfull med om vi redan avvänder oss av IPv6-tekniken. För att kunna kontrollera detta: Smit in på www.test-ipv6.com och se vad verktyget säger.

ipv6-test-för-bahnhof-uppkoppling

Som ni ser ovan blir det inget IPv6-surfande för min del, men det kan vi ändra på rätt smidigt.

Hur använder vi oss av IPv6-tekniken?

Om din internetoperatör samt router ger stöd för IPv6-tekniken ska det vara grönt ljus. Ett bra tips kan vara att söka på din routermodell + internetoperatör + IPv6 (tex. Asus RT-ac87u Telia IPv6). Ett annat bra sätt kan vara att uppgradera routerns programvara till exempelvis DD-WRT eller Tomato, där finns ett inbyggt stöd för samma teknik.

asus-routrar-ger-stöd-för-ipv6
Routrar från Asus ger stöd för IPv6 enligt supportforumet..

Utöver detta finns alltid en kompromiss tillgänglig i form av 6to4-routing. Precis som det låter transporteras då all IPv6-trafik med hjälp av IPv4-teknik. Vi kan då ta del av alla IPv6-webbsidor även med det lite äldre protokollet.

Det bästa är dock att köra på en ren IPv6-uppkoppling. På detta sätt slipper vi diverse omkodningar och andra omvägar och kan istället koppla upp oss direkt mot IPv6-webbsidor. Om din router ger dig möjlighet att köra på en ren IPv6-anslutning är detta förmodligen det bästa valet.

Vilka webbsidor stödjer IPv6-uppkopplingar?

Det finns en mycket smidig tjänst som svarar på just detta: Website IPv6 validator. Som ni ser nedan är stödet lite sisådär i Sverige:

  • Expressen (Nej)
  • VPNBasen (Ja)
  • Sydsvenskan (Ja)
  • Aftonbladet (Nej)

dessa-webbsidor-stödjer-ipv6-vpnbasen-och-sydsvenskan

Hur stänger vi av IPv6-tekniken

Alla VPN-leverantörer hanterar inte IPv6, och vid dessa fall bör vi avaktivera samma teknik helt och hållet.

Avaktivera IPv6 på Windows

Ta dig till Kontrollpanelen -> Nätverk och Internet -> Nätverks- och delningscenter och klicka på din internetuppkoppling.

nätverks-och-delningscenter

Därefter kör vi på ”Egenskaper” och ser till att bocka av ”Internet Protocol Version 6”.

guide-för-att-avaktivera-ipv6

Nu har vi instruerat Windows-burken att aldrig använda sig av IPv6, och det kommer den inte göra heller.

Avaktivera IPv6 på Mac

Ta dig till Inställningar -> Nätverk -> Avancerat och klicka på TCP/IP-fliken. Därefter ändrar vi statusen på ”Konfigurera IPv6” till av. Vi kan även använda oss av kommandotolken för att göra exakt samma sak:

”networksetup -setv6off” – avaktiverar IPv6 om du är uppkopplad mot WiFi
”networksetup -setv6off” – avaktiverar IPv6 om du kör med en trådad anslutning

IPv6 och VPN-uppkopplingar

Många VPN-leverantörer säger att IPv6-tekniken är för osäker, men det stämmer inte. De har helt enkelt inte uppgraderat sin mjukvara och sina servrar för att ge stöd åt det nya protokollet.

Detta kan leda till stora säkerhetsproblem. Om din enhet är inställd på att använda sig av IPv6-tekniken och VPN-leverantören inte ger något stöd för detta går all internettrafik via våra internetoperatörer istället för den slutna VPN-tunnel vi betalar för. Detta fenomen är för övrigt känt som en IPv6-läcka.

Dessa typer av läckor är tyvärr rätt vanliga. I synnerhet när det kommer till Android, vilket Hackernoon var först att rapportera om. Men allt är inte helt åt skogen, vissa VPN-leverantörer sköter IPv6-tekniken på ett mycket bra sätt, som vi går igenom i nästa stycke.

Vilka VPN-leverantörer ger ett bra stöd för IPv6?

Som jag tidigare nämnt är det långt ifrån alla VPN-leverantörer som ger ett bra stöd för den nya uppkopplingstekniken. Men vissa, likt FrootVPN, Perfect Privacy, OVPN och NordVPN lirar hur säkert som helst med IPv6.

Samtliga av dessa företag erbjuder verktyg som ser till att vår IPv6-trafik alltid tunnlas via företagets egna servrar, och de fungerar hur bra som helst.

Om du är osäker på hur dessa verktyg fungerar eller hur de aktiveras, hör av dig till supporten så hjälper de dig vidare. Och om du inte vill/orkar läsa på vad som gäller – stanna då kvar vid IPv4. Det tål att sägas igen: Om du surfar via IPv6 och din VPN-leverantör inte ger stöd för detta är din VPN-uppkoppling fullständigt värdelös.

Som VPN-användare – bör IPv6 vara aktiverat?

Ja, IPv6-tekniken bjuder på många fördelar. Men vi måste först se till att våra VPN-leverantörer kan skydda oss mot IPv6-läckor på ett bra sätt. Nästan alla VPN-företag på topplistan ger ett mycket bra stöd IPv6. Och om din nuvarande VPN-leverantör inte erbjuder stöd för samma teknik, stäng av IPv6 helt eller byt till ett VPN-företag som lirar bra med den nya tekniken.

Delta i diskussionen