När det kommer till att hitta den bästa VPN-tjänsten för torrenting är det många faktorer som är viktiga:

Hastigheten: När man laddar ner stora filer måste det kunna gå undan ordentligt.

Tak för datatrafik: Att ägna sig åt fildelning är hur skoj som helst, men denna hobby  äter även upp en hel del bandbredd. Några så kallade datatak får aldrig förekomma.

Loggpolicyn: Inga känsliga loggar får sparas, detta är mycket viktigt när det kommer till fildelning.

Fildelningspolicyn: Då torrenting kan få upphovsrättsorganisationer att surna till och belastar VPN-servrarna extra hårt är det viktigt att VPN-leverantören tillåter att vi fildelar. Vissa VPN-leverantörer säger stopp och belägg från första stund – medans andra till och med optimerar servrarna för detta ändamål.

Med en VPN-tjänst i ryggen kan vi dölja vad vi gör på internet från diverse snokare såsom internetoperatörer, regeringar, hackers och upphovsrättsorganisationer. Vi får med andra ord ett extra säkerhetslager som gör att vi inte kan spåras, vilket är helt underbart.

Men när det kommer till torrenting är läget lite sisådär hos somliga VPN-leverantörer. Vissa av dem (tex. F-Secure Freedome och Avira Phantom) förbjuder fildelning helt, vilket i mina ögon går helt emot det som VPN-tekniken står för – ett mer öppet och helt integritetssäkrat internet.

Vid skrivande stund har 55+ VPN-leverantörer recenserats (såhär går recensionerna till), och många av dessa erbjuder ett mycket bra stöd för torrenting och p2p.

Nog snackat – nedan listas de sju bästa valen för fildelning:

#1 Cyberghost – snabb och anonym fildelning

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost toppar många listor, och så även denna.

VPN-företaget presterar mycket bra inom alla kategorier och kan för närvarande hittas högst upp på topplistan.

Torrenting- samt p2p-trafik stöds på samtliga servrar, och så fort Cyberghost-appen känner av att vi fildelar filtreras all trafik via en holländsk server. Detta skulle kunna vara ett minus, men det är det inte då hastigheten vid torrenting inte påverkas ett dugg. Och dessutom är fildelningslagarna i Nederländerna minst sagt avslappnade, vilket även det underlättar en del.

Utöver detta är loggpolicyn helt vattentät och alla moderna VPN-protokoll finns tillgängliga tillsammans med branschens mest säkra krypteringsstandard, AES 256.

Tillsammans med det som nämnts ovan ingår även ett Kill Switch-verktyg för Windows, Mac och iOS. Och priset, €2.45/mån, går det inte heller att klaga över. Tack vare detta och mycket annat hamnar Cyberghost högt upp på denna lista.

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts7
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 OVPN – anonym fildelning på hårddiskfria servrar

ovpn-logo-landningssida-696x-1

Svenska OVPN bjussar på en helt anonym internetupplevelse, och det finns många anledningar till att så är fallet.

Det finns en faktor där OVPN-gänget utmärker sig rejält – och det är när det kommer till säkerhetsläget. Inga känsliga loggar sparas sparas överhuvudtaget och de samarbetar heller inte med några upphovsrättsorganisationer, vilket företaget bevisar varje månad genom att släppa så kallade transparensrapporter. De vill inte ens ha in våra e-postadresser. Visst, vi kan registrera oss med våran egen om vi vill (gör inte det – använd ett engångskonto likt Protonmail i sådana fall), men om vi inte uppger någon e-postadress alls får vi en anonym sådan tilldelad helt automatiskt så fort vi registrerar oss, vilket är unikt.

VPN-företagets servrar körs även helt utan hårddisklagring, precis som ExpressVPN. Och då det är ett svenskt företag vi snackar om har detta inte fått något flashigt marknadsföringsnamn i stil med: ”SuperNoHddTech”. De nöjer sig med andra ord med att bara konstatera att inga känsliga loggar kan sparas – och det räcker fint för mig.

Säkerhetsmässigt är det OpenVPN-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering. Säkrare än så blir det inte. Utöver detta kan all VPN-trafik tunnlas via två servrar för att säkerhetsläget ska öka ytterligare.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas vid recensionstillfället, och VPN-företaget har även laddat upp guider som beskriver hur vi ska kunna fildela snabbare (här hittar en Port Forwarding-guide för torrentklienter).

Med detta sagt är OVPN ett superbra val för fildelare, mycket tack vare den extremt höga säkerhetsnivån.

FaktaInfo
Antal servrar83+ i 13+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts4
Pris från49 kr
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
WebbsidaOVPN.com (recension)

#3 IvacyVPN – ladda ner filer snabbt från $1.33/mån

ivacyvpn-landningssida-696x

IvacyVPN är ett utmärkt budgetalternativ som klarar av allt som jättarna gör, fast till ett lägre pris vill säga. Hastighetsmässigt finns det heller inget att klaga på och även säkerhetsläget är på topp.

Utöver detta stöds torrenting- och p2p-trafik på samtliga servrar, och då inga loggar sparas kan vi räkna med att inte kunna bli spårade av diverse upphovsrättsorganisationer och dylikt.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 ZenmateVPN – snabb och säker torrenting

zenmate-torrenting

Zenmate bjussar på egenutvecklade appar för alla vanliga enheter (iOS, Android, Windows, Mac) och serverhastigheterna är det heller inget fel på.

Säkerhetsläget är starkt och allt som allt gör VPN-företaget mycket rätt. De är i korthet en lite mer budgetbetonad version av Cyberghost, som låser upp streamingtjänster, erbjuder en vattentät loggpolicy samt en ganska kvick kundsupport.

Torrenting tillåts dock inte på samtliga servrar, men det gör ingenting då det går snabbt som attan att ladda ner större filer. En testfil kunde laddas ner i 28.1 MiB/s, vilket motsvarar ca. 232 Mbps. Inte illa med tanke på att en 250/250-lina användes vid testtillfället.

FaktaInfo
Antal servrar300+ i 30+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från€1.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Prova på-konto (gratis)7 dagar
WebbsidaZenmate.com (recension)

#5 Surfshark – det bästa budgetvalet för torrenting

surfshark-landningssida-för-torrenting

Surfshark är en VPN-leverantör som inte skäms för sig: De skriker gärna ut att torrenting och p2p-trafik är fullt tillåtet – helt utan några restriktioner. Vissa VPN-leverantörer nämner att detta är tillåtet någonstans mitt ibland all juridisk ”mumbo jumbo” i loggavtalet, men så är det knappast här.

VPN-företaget låter oss fildela på (nästan) samtliga servrar helt utan bandbreddsbegränsningar och annat lafs. Vi kan även koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång, vilket är unikt.

På grund av lagens långa arm är fildelning förbjudet på vissa servrar, men det är inget vi behöver tänka på. Så fort Surfshark känner av att vi fildelar på en ”icke p2p”-server filtreras all fildelningstrafik automatiskt via servrar i antingen Kanada eller Nederländerna. Men detta gör ingenting då hastigheten vi får ut inte påverkas ett dugg av det lilla tilltaget.

torrenting-med-surfshark-1

VPN-företaget erbjuder även AES-256-GCM-kryptering, som är något kvickare än AES-256-CBC. CBC-varianten dock minst lika säker, men som sagt, snäppet långsammare.

Surfshark har sitt säte i Brittiska Jungruöarna, och med detta sagt hamnar de utanför Eyes-samarbetena, som i teorin kan tvinga åt sig information om oss utan några domstolsbeslut eller andra säkerhetsåtgärder.

I övrigt sparas inga loggar, och VPN-leverantören har till och med skapat en landningssida (skrytsida wink wink) som beskriver varför Surfshark är ett bra val för fildelare.

Priset kan vi heller inte klaga på då $1.99/mån är vansinnigt lågt, även om vi måste binda oss i två år för att få det lägsta priset.

FaktaInfo
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$1.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaSurfshark.com (recension)

#6 ExpressVPN – starkt säkerhetsläge = bekymmersfri fildelning

expressvpn-landningssida-för-torrenting-696x

ExpressVPN erbjuder en av världens mest populära VPN-tjänster, som givetvis fungerar hur bra som helst för fildelning via Bittorent-protokollet samt p2p.

Allt som är viktigt för just fildelare erbjuds: En vattentät loggpolicy, ett företagssäte utanför Eyes-samarbetena, kvicka servrar samt en vansinnigt hög säkerhetsnivå.

VPN-företaget har heller aldrig samarbetat med några upphovsrättsorganisationer och har till och med granskats av externa säkerhetsföretag för kunna bevisa att de håller vad de lovar.

Säkerhetsmässigt är det OpenVPN-protokollet och AES 256-kryptering som gäller. Denna oslagbara kombo har aldrig kunnat knäckas – och lär knappast kunna falla då det skulle ta en superdator miljontals år att överlista ovanstående kombination.

Som jag sa tidigare är det långtifrån alla VPN-leverantörer som uppmuntrar till fildelning, och som tur är skäms inte heller ExpressVPN-gänget för sig. De har till och med laddat upp en separat flik där företaget själva beskriver hur vi ska ta oss till för att kunna fildela anonymt.

expressvpn-instruktioner-för-torrenting

VPN-företaget har även kastat ut den fysiska lagringen i deras servrar, som numera bara drivs med hjälp av ram-minne i något som företaget kallar för TrustedServer Technology. Det stora med detta lilla tilltag är att de aldrig har någonting vettigt att lämna ut om någon skulle knacka på dörren. Den lilla mängd helt ofarliga information som sparas spolas med andra ord bort så fort servern startas om.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$6.67 (klicka här för rabattlänk)
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (rabattlänk) (recension)

#7 Perfect Privacy – anonym fildelning med multi hop-teknik

perfect-privacy-logo-landningssida-696x

Perfect Privacy, en VPN-leverantör vi hittar långt upp på topplistan, kniper en bra plats i denna lista.

VPN-företaget erbjuder precis som väntat en mycket säker tjänst med fullt stöd för torrenting och p2p på ett stort antal servrar, men tyvärr inte alla.

Säkerhetsläget då? Jodå, det är precis så högt som vi kan förvänta oss med tanke på namnet. Inga loggar sparas och utöver detta ingår också stöd för ett obegränsat antal uppkopplade enheter på ett och samma abonnemang (unikt).

Alla moderna krypteringsprotokoll erbjuds, inklusive OpenVPN med AES 256-kryptering. Och om detta inte skulle fungera på din enhet fungerar också IPSec, SOCKS5 och PPTP finfint som reservalternativ (korrigering: använd aldrig PPTP-protokollet – det är osäkert).

Just säkerhetsnivån är a och o när det kommer till torrenting, och det är just tack vare denna som Perfect Privacy kvalar in på listan. Företaget är bäst i världen när det kommer till Multi Hop-tekniken. Sammanlagt kan vi vara uppkopplade mot fyra servrar samtidigt (mycket unikt), vilket innebär att ingen kan se vad vi laddar ner.

perfect-privacy-marknadsföring-för-fildelning-via-torrenting-och-p2p

Även loggpolicyn är så säker den bara kan bli. Inga känsliga loggar sparas och som jag poängterade ovan kan servrarna (i teorin) inte heller avlyssnas i realtid. Precis som många andra VPN-leverantörer i denna lista har företagets servrar inte heller några fysiska hårddiskar, vilket höjer säkerhetsläget ytterligare ett snäpp.

Det enda kruxet är prisnivån. Som lägst kommer vi undan med $8.95/mån, vilket är en bra bit över medelnivån. Men för att poängtera: Ett obegränsat antal enheter kan kopplas upp mot ett och samma abonnemang och säkerhetsläget är vansinnigt högt. I mina ögon är det VPN-paket som Perfect Privacy erbjuder värt varenda krona.

Utöver detta klarade sig VPN-företaget bra i de hastighetstester som utfördes, vilket knappast skadar det heller.

I korthet: Om du har råd att betala en slant är det ingen som slår Perfect Privacy på fingrarna.

FaktaInfo
Antal servrar55+ i 24+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$8.95
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
WebbsidaPerfectPrivacy.com (recension)

#8 TorGuard – p2p optimerade servrar för hela slanten

torguard-landningssida-logo-696x

TorGuard har ingenting med Tor-webbläsaren att göra. Själva ”tor” står egentligen för torrenting, och det var så denna VPN-leverantör började sin bana. Genom att marknadsföra sig starkt för att vara en fildelningsvänlig VPN-leverantör blev de snabbt populära, och samma popularitet håller i sig fortfarande.

Samtliga servrar som VPN-företaget basar över har optimerats för fildelning, och det märktes inte minst i de hastighetstester som utfördes. Serverhastigheterna mot Speedtest.net var rätt mediokra, men så fort qBittorrent fick göra sitt sköt hastigheten i taket direkt. En test-torrent kunde laddas ner i ca. 165 Mbps, och mycket mer än så kan vi knappt begära.

check-torrent-ip-med-torguard
Ett bra säkerhetsverktyg som har använts vid ett antal recensioner..

Utöver detta erbjuds alla moderna VPN-protokoll (med AES 256-kryptering), egenutvecklade appar för de vanligaste enheterna och en bergsäker loggpolicy.

För de som vill fildela ännu snabbare ingår även en proxy-tjänst i det mest påkostade abonnemanget, men detta är knappast någon nödvändighet i mina ögon. Jag provkörde ”bara” VPN-tjänsten – och den dög utmärkt för fildelning.

Det enda vi kan klaga på är serverhastigheterna vid vardagssurfande. Den är hög, men inte jättehög – och därför blir det ”bara” en sjätteplats för TorGuard.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 55+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$4.91
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
WebbsidaTorGuard.net (recension)

#9 Private Internet Access – anonym torrenting för en liten slant

purevpn-logo-landningssida-kopia

PIA, eller Private Internet Access, erbjuder tillgång till 3245+ servrar i 33+ länder, och detta för ynka $3.33/mån.

Stödet för just torrenting och p2p är stort och allt som allt kan vi fildela på samtliga servrar. PIA skriker förvisso inte ut: Kom och fildela här! Men enligt loggpolicyn är detta fullt tillåtet, och det går knappast långsammare för att vi inte hittar några kom igång-guider eller fildelningsflikar på webbsidan.

Säkerhetsmässigt sviker de inte heller. Här är det AES 256-kryptering och moderna VPN-protokoll som gäller hela vägen. Utöver detta är loggpolicyn mycket väl utformad då inga viktiga loggar sparas, förutom vår e-postadress och betalningsinformation vill säga. Men då denna information hålls helt krypterad och företaget aldrig samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer är det knappast det någon dealbreaker. Om du vill vara extra anonym kan du även betala med kryptovaluta (inte nödvändigt i mina ögon) samt registrera dig via en anonym mailtjänst (tex. Protonmail – detta bör ni göra).

Mer specifikt är PIA ett mycket bra val för fildelare och de blir det sista bidraget på denna lista. Även AirVPN, SwitchVPN och ZoogVPN passar utmärkt för torrenting, men de får hamna mer i rampljuset någon annan gång.

FaktaInfo
Antal servrar3245+ i 33+ länder
Hastighet vid fildelningSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$3.33
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
WebbsidaPIA.com (recension)

Vilken VPN-tjänst passar bäst för torrenting?

Att välja en VPN-leverantör som passar för fildelning kan vara svårt, men det behöver det knappast vara. Huvudsaken är att torrenting- och p2p-trafik tillåts och att VPN-företaget inte sätter upp några konstiga villkor för hur vi får använda deras servrar.

Utöver detta är loggpolicyn superviktig och det VPN-företag ni väljer ska heller inte samarbeta med myndigheter eller upphovsrättsorganisationer.

I korthet: Alla VPN-leverantörer som presenteras ovan och på topp 10-listan passar utmärkt för torrenting, om ni vill slippa läsa ögonen ur er.

VPN-leverantörLoggpolicyTorrenting
CyberghostInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
OVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
IvacyVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
ZenmateInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
SurfsharkInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
ExpressVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
Perfect PrivacyInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
TorGuardInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
PIAInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
FrootVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
FastestVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
ibVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
NordVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
ProtonVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
StrongVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
SwitchVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
TigerVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
Trust.ZoneInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
ZoogVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
TunnelbearInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
GooseVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntras
AirVPNInga loggar sparasTillåts
AnonineInga loggar sparasTillåts
BoxPNInga loggar sparasTillåts
Easy Hide IPAcceptabelTillåts
HideIPVPNInga loggar sparasTillåts
Hotspot ShieldInga loggar sparasTillåts
IPVanishInga loggar sparasTillåts
LimeVPNInga loggar sparasTillåts
OneVPNInga loggar sparasTillåts
PrivateVPNInga loggar sparasTillåts
PureVPNInga loggar sparasTillåts
RapidVPNInga loggar sparasTillåts
SaferVPNInga loggar sparasTillåts
TigerVPNInga loggar sparasTillåts
WindscribeInga loggar sparasTillåts
VPN.acInga loggar sparasTillåts
VPNAreaInga loggar sparasTillåts
VPNSecureInga loggar sparasTillåts
VyprVPNInga loggar sparasTillåts
VPNTunnelInga loggar sparasTillåts
VeePNInga loggar sparasTillåts
MullvadInga loggar sparasTillåts
BolehVPNInga loggar sparasTillåts
CactusVPNInga loggar sparasTillåts
ProXPNInga loggar sparasTillåts
Hide My IPInga loggar sparasTillåts
SpyoffInga loggar sparasTillåts
Hide My IPAcceptabelTillåts
Hide.meAcceptabelTillåts
VPNHubInga loggar sparasTillåts men avråds
F-Secure FreedomeAcceptabelFörbjudet
BetternetAcceptabelTekniskt omöjligt

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn