Meny

Recension OneVPN: En helt okej VPN-lösning – men inte mer

OneVPN är en Hongkongbaserad VPN-aktör som ägs av Unravel Technologies Ltd. Om vi tar en kik på företagets webbsida ser vi att inga känsliga loggar ska sparas, fildela ska vi kunna göra hur säkert som helst och support-gänget ska svara dygnet runt.

Men som vanligt bör vi ta dessa typer av påståenden med en nypa salt, åtminstone tills VPN-leverantören ifråga fått visa vad den går för. Men innan vi tar reda på hur OneVPN presterar får ni kika på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteHongkong
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar390+ i 57+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2PT
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$7.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.99
Övriga abonnemang:
Sex månader$4.99
WebbsidaOneVPN.com

På plussidan (+)

Loggpolicyn är välskriven och säker

OneVPN har snickrat ihop en tydlig och ganska kort loggpolicy. Väl där får vi reda på att följande uppgifter sparas:

 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)

VPN-företaget poängterar också att de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, och det lär de knappast göra i framtiden heller. I loggpolicyn kan vi läsa följande:

”OneVPN strictly refrains from sharing information with any third party and other entities, whosoever it may be. It is against our organizational rules to share user data with anyone. Besides, OneVPN cannot share the data as it does not store/keep/track.”

Vilket känns riktigt betryggande.

Då tar vi en titt på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser 
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt sparas inga känsliga uppgifter. De förklarar tydligt varför de lägger beslag på ett gäng ofarliga uppgifter och hur det gör för att skydda dessa. Loggavtalet är med andra ord vattentätt, och då blir det plushögen som gäller.

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Marknadens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256, stöds fullt ut. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll: PPTP, L2TP och OpenVPN. I korta drag bör ni använda er av OpenVPN-protokollet och låta detta arbeta tillsammans med AES 256-algoritmen. Om ni gör så förblir säkerhetsläget helt perfekt. L2TP kan även det ses som säkert, men PPTP-protokollet bör ni endast använda er av i nödfall. Till exempel om en äldre eller lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Detta säkerhetsverktyg bryter internetuppkopplingen per automatik om ni skulle tappa kontakten med OneVPN:s servrar, vilket innebär att både IP- samt DNS-läckor kan förhindras på ett effektivt sätt.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

En VPN-tjänst som inte pallar trycket rent säkerhetsmässigt ska kastas i närmsta papperskorg. Med detta sagt kontrollerades OneVPN:s uppkoppling mot ett antal webbtjänster, och resultatet går det knappast att ta miste på. Inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat trams kunde hittas:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)

Säkerhetsläget är med andra ord helt perfekt.

inget-virus-i-programvara-för-onevpn
Programvaran är ren som nyfallen snö..

ingen-ip-läcka-för-onevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Servrarna är relativt rappa

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget uppgår i runda slängar till 250/250 Mbps. Alla hastighetstester sker med hjälp av en trådbunden uppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes gjorde bra ifrån sig. 70+ Mbps åt båda hållen bör räknas som en solid prestation. Latensen var dessutom ovanligt låg.

Nerströms: 84 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 14 ms

server-i-sverige-hastighetstest-för-onevpn

Storbritannien

I Storbritannien halverades hastigheten, men 40+ Mbps nerströms är trots allt godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 45 Mbps
Uppströms: 42 Mbps
Latens: 36 ms

server-i-storbritannien-hstighetstestas-onevpn

USA

USA-servrarna var dock lite trötta. 10+ Mbps räcker dock fint för att streama lite Netflix-material, men inte mycket mer än så.

Nerströms: 11 Mbps
Uppströms: 9 Mbps
Latens: 131 ms

server-usa-hastighetstest-för-onevpn

Mer specifikt får serverhastigheterna räknas som godkända. De ligger dock i lä om vi jämför med ExpressVPN, IvacyVPN och andra VPN-jättar.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos OneVPN kan vi koppla upp det mesta, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT, Tomato, Asus, Netgear mfl.)

För Linux samt routrar är det tyvärr bara PPTP-protokollet som gäller, vilket inte är särskilt säkert. Fler protokoll ska dock stödjas i framtiden, och fler egenutvecklade appar ska vara på ingång – om vi frågar supportgänget vill säga.

onevpn-appar-för-windows-max-osx-och-android

BBC iPlayer och Hulu kan låsas upp

Även om vi inte kan låsa upp det fullständiga Netflix-utbudet via OneVPN (mer om detta nedan) kan vi åtminstone komma åt BBC iPlayer och Hulu, vilket kan kännas som lite av en tröst.

bbc-iplayer-stöds-och-cbc-bbc-world-1

Utöver detta kan SVT Play och en lång rad andra svenska tv-plattformar låsas upp, om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server vill säga.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Här är det inga bortförklaringar som gäller, fildela kan vi göra precis överallt. Då OneVPN inte sparar några känsliga uppgifter och inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättsmaffian behöver vi heller inte bry oss om kravbrev och annat trams.

Men går det undan då? Nja, det är väl lite sisådär med den saken. En fruktansvärt laglig testfil (ett speldemo – Lego Marvel Super Heroes) laddades ner via The Pirate Bay. Och hastighetsläget, dvs. 2.3 MiB/s eller ungefär 19 Mbps, är lite i det minsta laget. Men till OneVPN:s försvar var det bara 11 användare som delade med sig av torrenten ifråga. Om en mer populär torrent valts hade hastighetsläget förmodligen sett betydligt trevligare ut.

torrenting-med-onevpn

Serverparken är medelstor och ganska effektiv

Hos OneVPN är det 390+ VPN-servrar i 57+ länder som gäller. De ligger dock mil bakom VPN-jättar såsom NordVPN och ExpressVPN, som bjussar på tusentals VPN-servrar. Men när alla viktiga länder finns representerade och då det går ganska bra undan kan man knappast klaga.

serverpark-för-onevpn

Prisläget ser ganska trevligt ut

Många VPN-företag belönar kunder som är beredda att hänga med länge, och den modellen kör även OneVPN på. Det längsta abonnemanget bör ses som ganska prisvärt.

Oavsett vilket VPN-paket ni väljer att köra på ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. Ni får dock tänka på att inte använda mer än 3 GB data. Om ni överskrider den gränsen upphör garantin att gälla. Cyberghost erbjuder förvisso en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar, men en vecka får trots allt ses som godkänt.

prislista-för-onevpn

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • PayPal
 • Kortbetalning (Visa/Mastercard)

Neutralt (+-)

Kina har inflytande över Hongkong

Då OneVPN har sitt säte i Hongkong omfattas de inte av Eyes-avtalet, vilket bör ses som ett plus. Men Kina har dock ett ganska stort inflytande i Hongkong. I korthet kämpar många Hongkong-bor för att regionen ska bli demokratisk, medans Kina inte tycker att det är någon överdrivet bra idé.

hong-kong

Kina, eller censur-ivrarna nummer ett, är bland annat kända för att förbjuda VPN-tjänster samt för att censurera internet på ett lite väl effektivt sätt. Men med handen på hjärtat – behöver vi bry oss om Kinas eventuella inflytande? Nej, skulle jag säga. OneVPN:s loggavtal är säkert som få, så risken för att VPN-företaget skulle röja vår identitet bör räknas som obefintlig.

Support-gänget är kunniga men något långsamma

OneVPN:s supportmedarbetare kan kontaktas via både e-post samt via ett webbformulär. Sammanlagt skickades två frågor via webbformuläret. Den första frågan besvarades efter någon timme, och den andra besvarades efter tre dygn. Varför det tog så pass lång tid den andra gången har jag inte en aning om, men ett svar fick jag iallafall tillslut. Till supportgängets försvar de både trevliga och kunniga, samt väldigt måna om att jag skulle vara nöjd.

Men allt som allt: Detta håller inte när konkurrenter såsom Cyberghost, ExpressVPN samt NordVPN alltid svarar inom någon minut, oftast till och med snabbare än så.

kundserviceformulär-för-onevpn

Den välfyllda hjälpsektionen räddar kategorin från minushögen. Där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpsektion-för-onevpn

För att sammanfatta läget hamnar hela kategorin i gränslandet. Hjälpsidorna är välfyllda och supportpersonalen är kunnig, men det hjälper inte när svaren dröjer så här pass länge.

På minussidan (-)

Apparna håller inte måttet

Att komma igång var busenkelt – det kan vi inte ta ifrån dem. Men apparna blev jag tyvärr aldrig kompis med.

Windows-appen var mycket snyggt designad, men någon form av bugg gjorde att många av flaggorna blev amerikanska, inklusive Sveriges. Appen slängde dessutom ut mig vid ett flertal tillfällen. Serverbytena var långsamma och gränssnittet kändes minst sagt rörigt. Det enda positiva var att Kill Switch-verktyget fungerade bra vid de sjuttioelva tillfällen jag blev utslängd.

programvara-för-windows

iOS-appen var bättre, men långt ifrån perfekt. Installationen var kvickt överstökad, men sen började problemen hopa sig. Appen slutade svara efter bara någon minut, men efter en omstart fungerade den dock finfint igen. Serverbytena var kvickt överstökade och gränssnittet var rappt och fint. Efter någon timme kändes allt helt perfekt, men den glädjen var tyvärr kortvarig. Appen började krångla igen, gränssnittet blev segt som sirap och efter några svordomar avinstallerades iOS-klienten för gott.

programvara-för-ios-för-onevpn

Apparna var snyggt designade och inte hemska på något sätt, men på tok för ostabila. OneVPN måste göra någonting åt sina buggiga appar. De presterar så pass bra inom många viktiga kategorier, och det är så synd att de faller just här.

Netflix kan inte låsas upp

Netflix gör livet surt för många VPN-aktörer, och OneVPN är inget undantag. För närvarande är samtliga av OneVPN:s IP-adresser svartlistade av streamingjätten, vilket innebär att vi inte kan ta del av det amerikanska Netflix-utbudet.

Om Netflix fullständiga utbud är det som lockar kan bland annat NordVPN, Cyberghost och SwitchVPN nämnas som mycket bra alternativ när det kommer till att låsa upp diverse streamingplattformar.

Rekommenderas OneVPN?

Nej. OneVPN är ett acceptabelt, men samtidigt undermåligt VPN-alternativ. Netflix fullständiga utbud kan inte låsas upp, kundsupporten kunde ha presterat betydligt bättre, och VPN-apparna är buggiga som få.

Även om prisläget ser bra ut, fildelning stöds och säkerhetsläget är helt perfekt, når de inte hela vägen fram. Varför kompromissa när CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) presterar betydligt bättre inom samtliga mätbara kategorier?

Välj ett av de VPN-alternativ som nämnts ovan, eller kika in på VPN-topplistan för att kunna jämföra mer stabila VPN-alternativ mot varandra. Det är mitt ärliga råd.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört OneVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN