Meny

Recension FastestVPN: En lågpris-VPN som inte utmärker sig

FastestVPN har sitt säte i Caymanöarna, och om vi tar en kik på webbsidan ser vi att det föga förvånande är supersnabba servrar som utlovas. Utöver detta ska vi även kunna fildela på samtliga av servarna, många större streamingsajter ska kunna låsas upp och supportgänget ska svara dygnet runt.

Om dessa vackra fraser stämmer överens med verkligheten eller inte tar vi reda på snart, men innan dess får ni kika på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteCaymanöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej (kan vara på ingång)
SVT PlayJa
Antal servrar128+ i 28+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10
Kostnad vid årsabonnemang€2.49
Övriga abonnemang:
Tre år$1.11
Fem år$0.85
WebbsidaFastestVPN.com

På plussidan (+)

VPN-leverantören inleder starkt. Det finns med andra ord mycket att gilla. Apparna är snygga och enkla att förstå sig på, loggpolicyn är vattentät och ja, hastighetsläget ser mycket trevligt ut.

Apparna är enkla och användarvänliga

Precis efter jag betalat för mig fick jag tillgång till samtliga appar – och i vanlig ordning blir det Windows-klienten som granskas först.

Precis efter jag loggat in märkte jag att Kill Switch-verktyget samt ett säkert VPN-protokoll var aktiverade, vilket bör ses som ett stort plus. Efter lite finjusterande kom jag även underfull med att gränssnittet kändes genomtänkt samt att det var enkelt att förstå sig på själva upplägget.

Om vi smiter vidare till den tekniska biten skedde alla serverbyten ögonblickligen, och klienten kändes alltid pigg och rapp – oavsett hur mycket jag plågade den. Mer specifikt vinner Windowsklienten kanske inga designpriser – men det spelar knappast någon roll då den alltid gjorde det den skulle.

fastestvpn-windowsklient-inställningar-kill-switch
FastestVPN för Windows

Då tar vi en kik på hur iOS-appen presterar. Denna påminde starkt om Windows-appen, vilket bör ses som ett stort plus. Installationen var överstökad på någon minut, och samtliga inställningsval kan godkännas via Touch ID (Face ID fungerar finfint det med).

Efter att jag bytt servrar i snabb takt ett tjugotal gånger, helt utan några protester från appens sida – kände jag mig nöjd och kunde konstatera att även iOS-klienten höll måttet.

ios-app-för-fastervpn-och-inställningsval
FastestVPN för iOS

Som ni själva förstår var jag mycket nöjd, och hela kategorin får därmed hamna på rätt sida om plusstrecket.

Loggpolicyn är helt vattentät

landningssidan är FastestVPN väldigt noga med att poängtera att inga känsliga loggar sparas, men för att vi ska kunna konstatera att så är fallet måste loggavtalet lusläsas.

FastestVPN lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Begränsad Google Analytics-data (på företagets egen webbsida)
 • Cookies (på samma webbplats)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

Och det är faktiskt allt. VPN-företaget samarbetar heller inte med vare sig upphovsrättsmaffian eller myndigheter – och även om de skulle göra så har de ändå ingenting vettigt att lämna ut.

Då tar vi en kik på vad VPN-företaget inte sparar:

 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket datatrafik som förbrukas)
 • Betalningsinformation (unikt)
 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar

Mer specifikt sparar VPN-företaget inga känsliga loggar, och då blir det plushögen som gäller även här.

Caymanöarna tillämpar generösa datalagar

Caymanöarna, och i förlängningen FastestVPN, håller sig på ett behörigt avstånd från det så kallade Eyes-samarbetet. Denna grupp kan beskrivas som en form av övervakningsallians där ett femtontal regeringar ingår – inklusive Sveriges. Tillsammans signalspanar de på sina egna befolkningar – och så fort någonting nytt dyker upp på radarn vet alla medlemmar om vad som har hänt.

en-stran-i-caymanöarna
En caymansk strand..

Det faktum att FastestVPN inte omfattas av samma avtal samt att Caymanöarna tillämpar en mycket stark datalagstiftning, där VPN-företaget ifråga aldrig kan tvingas lämna ifrån sig någon information – innebär att hela kategorin hamnar i plushögen.

cayman-öarna-har-generösa-datalagar

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

FastestVPN ger oss tillgång till AES 256-kryptering, vilket är världens mest säkra krypteringsprotokoll. Detsamma gäller även för VPN-protokollen OpenVPN samt IKEv2, som båda bör betraktas som mycket säkra alternativ. I övrigt kan även lite svagare VPN-protokoll, likt PPTP och L2TP användas, men detta bör ni endast göra om ni inte har något annat val – till exempel om en ovanlig eller lite äldre enhet ska kopplas upp. Ni bör i synnerhet passa er för PPTP-protokollet, som kan knäckas på bara några minuter.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-, Mac- och iOS-sidan. Samma säkerhetsverktyg bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar, vilket exempelvis kan hända vid ett misslyckat serverbyte. Att bli ofrivilligt internetbefriad kan förstås vara irriterande, men säkerhetsverktyget bör trots allt vara aktiverat då det är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- och DNS-läckor.

fastestvpn-stödjer-10-uppkopplade-enheter

Servrarna är stabila som bara den

Som rubriken säger är FastestVPN:s serverpark ruskigt vässad, allt annat hade varit mycket ironiskt.

Bashastigheten

Den okrypterade internethastigheten kan ni kika på nedan.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes skötte sig väl. 100+ Mbps nerströms bör räknas som en bra prestation.

Nerströms: 112 Mbps
Uppströms: 103 Mbps
Latens: 106 ms

fastestvpn-server-hastighetstest-i-sverige

Storbritannien

I Storbritannien tog det fart ordentligt. Nästan 130 Mbps nerströms ligger i linje med vad VPN-jättar såsom NordVPN samt ExpressVPN presterar.

Nerströms: 126 Mbps
Uppströms: 28 Mbps
Latens: 34 ms

fastestvpn-storbritannien-server

USA

En amerikansk server fick visa vad den gick för, och 100+ Mbps nerströms är även det en stark prestation med tanke på avståndet.

Nerströms: 108 Mbps
Uppströms: 46 Mbps
Latens: 159 ms

fastestvpn-usa-server-los-angeles

Mer specifikt lever FastestVPN upp till sitt namn. Att samtliga VPN-servrar som testats trummar på i minst 100+ Mbps nerströms är mycket unikt, och tack vare detta blir det plushögen som gäller även här.

FastestVPN har ett bra rykte online

Om vi återigen tar en kik på webbsidan ser vi att FastestVPN valt ut ett tiotal väldigt nöjda kunder som prisar VPN-företaget som om det inte skulle finnas någon morgondag. Men ta mig inte fel – jag tror inte att recensionerna är fejkade, men för att vi ska kunna få en bra bild över vad kunderna tycker måste ett större urval än så undersökas. Med detta sagt tog jag reda på vad användare på diverse sociala medie-plattformar såsom Facebook, Twitter och Reddit hade att säga.

I korthet vekar nästan alla vara nöjda, och precis som förväntat är det just serverhastigheterna som hyllas mest. Men utöver det får även kundsupporten, säkerhetsfunktionerna samt stödet för 10 samtida uppkopplingar några skopor kärlek.

användarbetyg-på-reddit-för-fastestvpn

Om vi tar en titt på de negativa rösterna valde ett fåtal att klaga på Windows-appen, vilket jag inte kan förstå då denna kändes hur pigg som helst. FastestVPN-gänget har säkert hunnit slipa bort de småbuggar som somliga klagade på.

För att sammanfatta läget han jag beta av ungefär 10 positiva kundomdömen innan jag träffade på någon som var negativt inställd till företaget ifråga. Och med detta i ryggen vill jag påstå att VPN-företagets rykte online kan räknas som gott.

Fildela kan vi göra överallt – och snabbt går det

Med snabba servrar i ryggen kan det vara skönt att kunna utnyttja kraften till någonting vettigt, det vill säga fildelning. Och just fildela kan vi göra på samtliga servrar, utan några som helst begränsningar.

Om vi smiter vidare till testandet ser vi att det gick undan rejält när en vansinnigt laglig Linuxdistribution laddades ner på en svensk server. Hastighetsläget, dvs. 24.3 MiB/s eller omkring 204 Mbps – bör ses som en mycket stark prestation.

torrenting-test-med-fastestvpn

Många typer av enheter kan kopplas upp

En lång rad enheter och plattformar kan anslutas, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Firefox och Chrome)
 • Routrar

Som ni ser ovan kan ni även prångla in VPN-tjänsten routern, och om ni inte basar över någon kraftfull router bör Asus eller Netgears toppmodeller fungera utmärkt för det här ändamålet.

 • Asus
 • Huawei
 • Netgear
 • Linksys
 • DD-WRT
 • Tomato
 • AsusWRT

Samt ett antal ytterligare märken och modeller.

I övrigt kan maximalt tio enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som generöst då standardnivån brukar ligga på ungefär fem samtida uppkopplingar. Visst, VPN-aktörer såsom Perfect Privacy tillåter ett obegränsat antal uppkopplingar, men då ser prisbilden inte lika bra ut som den gör här.

app-stöd-för-fastestvpn

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

VPN-företagets uppkoppling kontrollerades mot fem webbverktyg, och som väntat fanns det ingenting att slå ner på – som ni ser nedan:

 • VPN Insights (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Tenta.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)

ingen-ip-läcka-på-fastestvpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights

dns-läcka-test-för-fastervpn-inga-läckor
Inga DNS-läckor..

inga-ip-läckor-för-torrenting-för-fastervpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

inget-virus-i-fastervpn-programvara
Programvaran är ren..

Support-gänget är kunniga och svarar snabbt

Supportmedarbetarna kan nås via tre kommunikationskanaler: e-post, ett webbformulär samt via en chattklient. Nästan alla använder sig av chattklienten, och det gjorde jag med vid de två tillfällen som företaget kontaktades. Support-gänget var lika trevliga varje gång, och i snitt tog det omkring 10 sekunder innan man fick ett svar – vilket är världsklass.

chattlogg-kundsupport-fastestvpn

Om ni smiter in under hjälpsektionen hittar ni dessutom ett större gäng installationsguider, svar på lite enklare frågor som rör VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpflik-för-fastestvpn

Prisläget ser riktigt trevligt ut

Många VPN-aktörer belönar kunder som är beredda att hänga kvar länge, och FastestVPN är ett ganska extremt exempel på att det påståendet stämmer. Redan vid treårs-spärren ser kommer ni billigt undan, men som ni själva ser är femårs-varianten mest fördelaktigt prissatt.

Om ni skulle ångra er kan ni välja att nyttja pengarna tillbaka-garantin, som sträcker sig över 15 dagar. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så betalar de tillbaka era investerade slantar inom kort.

prislista-för-fastestvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • PayPal
 • Konto- eller kreditkort (Visa/MasterCard)

Men inte kryptovalutor, tråkigt nog.

Neutralt (+-)

Mycket, men inte allt kan låsas upp

Många, men långtifrån alla VPN-aktörer, klarar av att överlista streaming-plattformarnas kraftfulla proxy-brandväggar – som har som mål att urskilja VPN-trafik från vanlig HTTPS-trafik. Men är FastestVPN en av dem? Ja, det skulle man kunna säga.

Netflix kan förvisso inte låsas upp, men både BBC iPlayer samt SVT Play kunde överlistas vid recensionstillfället. SVT Play släpper dock igenom allt, så det var ett ganska förväntat resultat. Hur som helst får vi hoppas att även Netflix kan överlistas inom kort, och när det väl händer blir det plussidan som gäller för hela kategorin.

På minussidan (-)

Här är det tomt – precis som det ska vara.

Rekommenderas FastestVPN?

Till viss del. Allt som allt erbjuder FastestVPN en mycket säker VPN-tjänst med en benhård loggpolicy, kvicka servrar, ett bra stöd för fildelning samt möjligheten att koppla upp 10 enheter på en och samma gång. Men de klarar dock inte av att låsa upp Netflix, vilket bör ses som lite av ett avbräck.

De mest högpresterande VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension), bör ses som betydligt bättre val. Detta då de granskats av externa säkerhetsfirmor, samt presterar utmärkt inom alla jämförbara kategorier.

På VPN-topplistan, som ni tar er till via knappen nedan, kan ni läsa mer om de VPN-företag som presterar bäst.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört FastestVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bengt Olsson

Hejsan,
har skaffat dem imorse köpte en lifetime prenumeration 5 device för 12 dollar.
Allt funkar fint men fick strul med appen för windows 10 i middags tappade kontakten sen krashade den flera gånger.
Tog kontakt med supporten de var snabba att hjälpa de berättade de hade ett problem att appen krashar ofta de håller på släppa en uppdatering inom en vecka fick som besked.
fick en länk köra openvpn programmet istället funkar prefekt nu.
testade svensk server och hade bra hasighet
ner hade drygt 117mbps
uppladdning 248 mbps
latency 12 ms
spelade world of warcraft hade runt 31-32 ms det är ganska bra tycker jag hade innan cyberghost de låg runt samma hastighet och latency.

Bengt Olsson

hej igen,
måste erkänna kör den på min mobil kom en uppdatering där som gör den smidig.
på min dator skaffade surfshark det är också bra vpn provider kör mot dansk server.

De senaste artiklarna

Mer om VPN