Meny

Recension Hide.me: Ett mediokert VPN-alternativ för fildelare

Hide.me bjussar på två typer av VPN-lösningar: En gratisvariant samt en betydligt mer funktionsspäckad premiumversion. Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att inga känsliga loggar ska sparas. Apparna ska dessutom vara användarvänliga som få och VPN-servrarna ska vara vässade som bara den.

I recensionen nedan granskar vi de påståenden som precis nämnts tillsammans med mycket annat. Men innan vi nått fram dit får ni kika på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteMalaysia
Torrenting och p2pTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar160+ i 55+ länder
VPN-protokollOpenVPN, SoftEther, IKEv2, L2TP, PPTP och SSTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS och Android)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€14.99
Kostnad vid årsabonnemang€9.16
Övriga abonnemang
Två år€5.41
WebbsidaHide.me

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll är på plats

Precis som väntat ger Hide.me oss tillgång till världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten. Fullt stöd finns även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN, som trivs utmärkt tillsammans den algoritm som precis nämnts. Men om ni inte vill (eller kan) använda er av just OpenVPN finns även följande VPN-protokoll tillgängliga:

 • SoftEther (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • L2TP/IPSec (säkert)
 • PPTP (mediokert)
 • SSTP (mediokert)

I första hand bör ni använda er av IKEv2, OpenVPN eller SoftEther – och allt som allt är det en mycket bra mix av VPN-protokoll som Hide.me-gänget bjussar på.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på iOS-, Android-, Mac- och Windows-sidan. Tack vare denna funktion bryts internetuppkopplingen per automatik om Hide.me:s servrar skulle må lite dåligt eller tex. om en app skulle krascha. Tack vare detta kan IP- och DNS-läckor förhindras på ett effektivt sätt, vilket är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt.

Loggpolicyn är lättbegriplig och säker

Enligt VPN-företaget ifråga är det följande som gäller: ”No Log VPN. Zero. Nada”. Men då hela VPN-branschen lovar exakt samma sak går det tyvärr inte att ta dem på orden. Med detta sagt: Loggpolicyn måste granskas – och det sätter vi igång med bums.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Samtliga av de uppgifter som precis nämnts är helt ofarliga, och krypteras till oigenkännlighet. VPN-företaget samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket bör ses som ytterligare en trygghetsstämpel.

Då tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad Hide.me inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Loggpolicyn kan beskrivas som både säker och lättbegriplig. De förklarar tydligt varför vissa typer av uppgifter sparas samt vilka insatser de utför för att den insamlade informationen ska kunna hållas säker.

Hide.me är dessutom en av få VPN-aktörer som låtit sig granskas av externa säkerhetsfirmor. Defence Code Ltd. stod för den senaste genomköraren, då de granskade huruvida den loggpolicy som Hide.me kör på verkligen tillämpas i praktiken. Och jepp – resultatet var glasklart – loggpolicyn följs till punkt och pricka.

Förutom Hide.me har även Cyberghost, NordVPN, ExpressVPN, IvacyVPN samt Tunnelbear klarat av liknande säkerhetsprov. Visst, det är fem VPN-leverantörer jag rabblar upp. Men då det finns omkring 100 seriösa VPN-alternativ på marknaden bör den utomstående revisionen ses som ett rejält styrketecken.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

En VPN-tjänst som läcker är inte vatten värd. DNS- och/eller IP-läckor ska aldrig accepteras, och det är just därför denna kategorin är så pass viktig. Men hur klarar Hide.me sig egentligen? Riktigt bra faktiskt. Inget fuffens kunde hittas, precis som väntat:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-vpn-insights
Inga IP-läckor vid torrenting..

inga-dns-läckor-enligt-vpn-insigts-för-hide-me
Inga DNS-läckor..

inga-ip-läckor-för-hide-me
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Oavsett vilket VPN-paket ni väljer att köra på går det utmärkt att fildela. Gratiskunder kan fildela hej vilt, men den månatliga databegränsningen på 2 GB lär tyvärr sätta käppar i hjulet för de flesta. Premiumkunder får tillgång till en lång rad p2p-servrar samt automatisk Port Forwarding. Tack vare Port Forward-stödet kan ni skapa en direkt uppkoppling mot andra som delar samma fil (eller filer), och som en konsekvens av detta får hastighetsläget sig en rejäl skjuts i rätt riktning.

För att kontrollera huruvida det går undan eller inte passade jag på att ladda ner en fruktansvärt laglig testfil (en Linux-distribution) via qBittorent. Och hastighetsläget, dvs. 12.4 MiB/s eller omkring 104 Mbps, bör ses som ett mycket bra resultat.

torrenting-test-med-hide-my-ip

Med detta sagt tyngs plushögen (som snart börjar bli överfull) ner med ytterligare en kategori.

Hide.me:s VPN-appar håller hög klass

Vissa VPN-företag erbjuder krångliga (men säkra) OpenVPN Connect-lösningar eller alltför tunga appar med gränssnitt sega som sirap. Hide.me trillar dock inte ner i några sådana fällor. De bjuder på användarvänliga och prestandaeffektiva appar som det är lätt att bli förtjust i.

Vi börjar med att granska Windows-appen, som var en mycket trevlig bekantskap. Gränssnittet var rappt, Kill Switch-lösningen var aktiverad redan från start och detsamma gällde även för ett säkert VPN-protokoll (OpenVPN). Om vi snöar in oss på det tekniska var serverbytena hur kvicka som helst. Det var med andra ord inget ”koppla ner dig – välj server – koppla upp dig”-trams som gällde: Efter att en ny server valts utfördes serverbytet per automatik. Gränssnittet var dessutom snyggt, rappt och funktionsrikt.

app-för-windows-för-hide.me_
Hide.me för Windows..

iOS-appen då? Kan den övertyga på samma sätt? Jodå, det kan den allt. iOS-klienten påminde starkt om Windows-appen, vilket innebar att jag kände igen mig på momangen.

I övrigt var installationen överstökad på bara någon minut då samtliga inställningar kunde godkännas med Touch ID (Face ID funkar också bra). Om vi granskar de tekniska bitarna en stund var serverbytena kvicka även här, gränssnittet likaså, och appen visade aldrig några trötthetstecken oavsett hur mycket jag plågade den stackaren.

klient-för-hide-me-för-ios
Hide.me för iOS..

Mjukvaruingenjörerna på Hide.me får klappa sig själva på axlarna tills de får kramp. VPN-apparna är funktionsrika, lättbegripliga och rappa. Bättre än så här blir det knappast.

Servrarna är minst lika rappa som apparna

Bashastigheten

Det hastighetsläge som ni kan kika på nedan är det som gäller när testdatorns internetuppkoppling är okrypterad. Samtliga hastighetstester utförs med en trådbunden uppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

I Sverige gick det mycket bra undan. En av de svenska servrarna testkördes vid tre tillfällen (under olika tidpunkter på dygnet) och hastigheten understeg aldrig 100 Mbps i någon riktning.

Nerströms: 119 Mbps
Uppströms: 131 Mbps
Latens: 14 ms

hastighetstest-server-i-sverige-för-hideme

Storbritannien

Den brittiska server som fick visa vad den gick för var något långsammare, men 20+ Mbps nerströms får betraktas som godkänt (med ett nödrop).

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 94 Mbps
Latens: 110 ms

hastighetstest-server-i-storbritannien-för-hide-me

USA

De amerikanska servrarna brukar i regel bjuda på rätt mediokra hastigheter, men så var det inte här. 100+ Mbps nerströms är en mycket bra insats som få VPN-aktörer klår.

Nerströms: 110 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 258 ms

server-test-usa-för-hide-me-1

Hide.me:s VPN-servrar är betydligt rappare än genomsnittet, och med detta sagt blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är stor och välsmord

VPN-giganter såsom ExpressVPN, Cyberghost och NordVPN förfogar över enorma serverparker med tusentals VPN-servrar, men det gör faktiskt även Hide.me. Här är det 1.400+ servrar i 57+ länder som gäller, och då samtliga av dessa är både strategiskt placerade samt rappa går det knappast att klaga på någonting inom den här kategorin.

serverpark-för-hide.me_

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos Hide.me kan vi koppla upp det mesta, såsom:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (Tomato, DD-WRT, AsusWRT mfl.)
 • Nas-enheter (Synology/Qnap)
 • Webbläsare (Chrome/Firefox)

I övrigt är det maximalt en samtida uppkoppling som gäller för gratisanvändarna, medans de som betalar för sig kan koppla 10 enheter på en och samma gång.

vpn-klienter-för-hideme

Supportgänget är kunniga och svarar snabbt

Om ni behöver komma i kontakt med kundsupporten är det direktmail, ett webbformulär eller en chattklient som gäller. Chattklienterna brukar i regel bjussa på de kvickaste svaren, och det var just den kontaktvägen jag valde att använda mig av.

Supportgänget kontaktades vid två tillfällen, och det tog aldrig mer än 15 sekunder innan jag fick ett trevligt och utförligt svar. Den sista frågan berörde vilka typer av VPN-protokoll som rekommenderades på Windows-sidan. En av supportmedarbetarna förklarade då precis vad som gällde, och gav sig inte förrän jag var helt nöjd. Bättre än så här blir det inte.

chattlogg-för-hide-me-1

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig. Väl där hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor, ett supportforum samt mycket annat.

hjälpsektion-för-hide.me_

Hide.me har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på Hide.me:s webbsida ser vi att de stoltserar med ett antal filtrerade omdömen. PC World och Techradar beskriver Hide.me i väldigt positiva ordalag, och det är förstås underbart. Men vad tycker kunderna egentligen?

hide.me-betyg

För att vi ska kunna ta reda på det måste en lång rad sociala medie-sajter och webbforum granskas, och det tar vi tag i på momangen. Enligt sajter såsom Reddit, Facebook och Twitter verkar nästan alla som uttalat sig vara nöjda. I synnerhet är det kundsupporten, serverhastigheterna, apparna samt stödet för fildelning som beröms mest frekvent.

kundbetyg-för-hide.me_

Men finns det några negativa röster då? Det gör det alltid. Många kunder älskar att skriva hatrecensioner, och inte heller VPN-branschen är förskonad från den företeelsen. Men då samtliga kunder som inte var nöjda vägrat lyssna på supportmedarbetarna får vi avfärda de recensionerna som rent trams. Mer specifikt måste man bläddra igenom ett tjugotal omdömen innan man hittar en kund som har någonting negativt att säga, och med detta sagt får Hide.me:s rykte ses som mycket gott.

Gratis-varianten ser faktiskt ganska trevlig ut

Innan vi går in på prisläget ska gratistjänsten få sig en liten utvärdering. Denna är (som rubriken säger) inte så dum, även om premiumversionen rekommenderas starkast.

Mer specifikt väljer många VPN-företag som erbjuder kostnadsfria VPN-paket att samla in mer uppgifter än vad de behöver, men så är det lyckligtvis inte här. Gratisanvändarna kan chatta med supportpersonalen, de slipper dessutom annonser – och hastighetsläget ser precis lika bra ut som för de betalande kunderna.

inga-annonser-för-gratisanvändare

Men men, det måste ju finnas någon hake? Om gratisvarianten är så pass fantastisk skulle väl ingen betala för sig? Det stämmer, det finns en liten hake. Samtliga gratisanvändare får nöja sig med 2 GB data per månad. Det räcker förvisso för en hel del vardagssurfande, men om det ska fildelas eller streamas lär ni känna av databegränsningen ganska omgående.

Prisläget ser minst lika trevligt ut

Hide.me har stökat om bland VPN-abonnemangen på senare tid, dvs: Två ganska svårtydda VPN-paket har sammanfogats till ett heltäckande och mer lättbegripligt premiumalternativ. Villkoren har dessutom förbättrats rejält. Numera är det 10 samtida uppkopplingar som gäller istället för ”bara” fem, och utöver detta har månadskostnaden sänkts marginellt.

Om vi tar en titt på just prisnivåerna kan endast tvåårs-abonnemanget rekommenderas helhjärtat. Om ni väljer att teckna er för en kortare period än så sticker priset iväg rejält.

prisnivåer-för-hide.me_

Likt många andra VPN-aktörer erbjuder även Hide.me en pengarna tillbaka-garanti. Denna sträcker sig över 30 dagar, men tänk gärna på att ni maximalt får använda er av 500 MB data. Om ni överskrider den gränsen upphör garantin att gälla.

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Enligt supportgänget var det inte säkert att vi skulle kunna låsa upp utländska streamingportaler såsom Netflix (USA) och BBC iPlayer. Och tyvärr – som rubriken säger var detta helt omöjligt vid recensionstillfället.

Som en liten tröst kan i alla fall en lång rad svenska streamingplattformar låsas upp, såsom Viaplay, SVT Play och HBO Nordic.

svt-play-fungerar-för-hideme-vpn

Kan Hide.me rekommenderas?

Till viss del. Hide.me gör mycket rätt. Deras serverpark är vässad som bara den, supportavdelningen är väl uppstyrd, apparna är snygga och säkra, loggpolicyn är perfekt, fildela kan vi göra precis överallt – och snabbt som attan går det.

Hide.me erbjuder många specifika fördelar, men kan samtidigt inte mäta sig med mer högpresterande VPN-alternativ, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Dessa VPN-företag presterar betydligt bättre i jämförelse med Hide.me, och bör även räknas som mer prisvärda VPN-alternativ.

Om ni vill klura en stund till, kika gärna in på VPN-topplistan. Där hittar ni mer lättuggad information, som bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Hide.me? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN