Meny

De bästa VPN-tjänsterna för Android år 2020

Android-lurarna är nästan lika kraftfulla som vanliga desktop-datorer, men sällan lika bra skyddade. Då många använder sina mobiltelefoner bra mycket oftare än de traditionella burkarna är det ingen dum idé att ge Android-telefonerna lite extra kärlek, och detta i form av en VPN, som bjussar på en säkrare internetupplevelse (plus en större drös med andra fördelar).

Varför bör vi skydda våra Android-enheter?

Med en VPN-tjänst kan ni byta ut era riktiga IP-adresser samt komma åt annars regionslåsta tjänster såsom Netflix USA-baserade utbud, som är omkring tre gånger större än det svenska biblioteket.

VPN-tjänsterna håller er även säkra när ni kopplar upp er mot offentliga WiFi-nätverk. Det vill säga de som ni bland annat hittar på kaféer, flygplatser, restauranger och shoppingcenter etc. Mer specifikt ser VPN-företagen till att era riktiga IP-adresser döljs, och tack vare det kan inga snokare komma och härja.

Enligt Sveriges nya internetlag, dvs. LEK, tvingas alla svenska teleoperatörer spara uppgifter om sina kunder i minst 10 månader. Det spelar ingen roll om ni är misstänkta för ett brott eller inte, allt sparas – och om en ”brottsbekämpande myndighet” vill ha reda på mer om er måste teleoperatörerna lämna över allt.

I korta drag kammar ni hem följande fördelar:

  • Era riktiga IP-adress döljs, vilket innebär att ni blir anonyma på nätet.
  • Regionslåsta tjänster såsom BBC iPlayer, Netflix, Viaplay mfl. kan låsas upp
  • Android-lurarna skyddas mot hackers, osäkra WiFi-nät och andra säkerhetshot
  • Ni kan fildela anonymt, dvs. utan påhälsning från upphovsrättslobbyn

Men allt som allt – det är anonymiteten som många är ute efter, och det är just där som VPN-tjänsterna glänser som mest.

Android-användare är särskilt utsatta

EFF (Electronic Frontier Foundation) anser att säkerhetsläget allt annat än trevligt ut på Android-sidan. En representant från organisationen har sagt:

“iPhone-användare är mer beskonade från säkerhetshot än Android-användarna”

Men inget är skrivet i sten. Säkerhetsläget kan förstås förändras i framtiden. Apple-gänget kanske ger med sig och låter regeringar och andra övervakare få ta del av företagets krypteringsnycklar. USA:s regering har tryckt på med förhoppning att Apple ska lätta på locket, och somliga hävdar att den övertalningskampanjen lyckats. Men hur vi än vänder och vrider på det är Android mest drabbade när det kommer till säkerhetshot såsom hackers, virus och annat trams. Det kan vi inte bortse från.

De renodlade Android-apparna rekommenderas

Vissa VPN-företag håller inte tillgodo med några egenutvecklade appar på mobilsidan, och vid de fallen är det nästan alltid OpenVPN Connect- eller WireGuard-klienter som står på menyn. De är minst lika säkra – men då de egenutvecklade varianterna oftast är bra mycket mer användarvänliga och begripliga är det många som föredrar just dem.

Men ni har tur: Då konkurrensen är minst sagt stenhård inom VPN-svängen tävlar VPN-företagen om att erbjuda de snyggaste, mest lättanvända och mest säkra VPN-apparna för Android. Alla VPN-företag som nämns i listan nedan bjussar på riktigt kompetenta Android-klienter.

Hur utses de bästa VPN-tjänsterna på Android-sidan?

Vad är det som gör att ett visst VPN-företag passar extra bra för Android-användare? Svaren är många, men jag anser att följande kriterier ska vara uppfyllda:

  • VPN-servrarna ska vara kvicka
  • Inga känsliga loggar ska sparas
  • Moderna säkerhetsfunktioner ska finnas på plats
  • VPN-protokollen ska vara starka
  • Sist med inte minst: Android-appen ska vara kraftfull och lättanvänd

Jag har sagt mitt om över 60 VPN-företag, och många av dem erbjuder inte några egenutvecklade Android-appar. Det är förståeligt. Att utveckla en Android-klient som håller måttet kostar pengar, kräver ett stort kunnande samt tar tid, och det är i princip bara de större VPN-jättarna som lyckas med den bedriften.

Nåväl. Mindre tjöt – mer kompetenta Android-appar. I listan nedan presenterar jag de bästa VPN-alternativen för Android, som i sin tur bör passa alla plånböcker. Häng med!

De bästa VPN-apparna för Android

1# Cyberghost – det bästa alternativet för Android-användare

cyberghost-android

Cyberghost presterar utmärkt inom alla mätbara kategorier, och där inkluderas förstås även Android-appen. VPN-företaget basar över världens största och dessutom snabbaste serverpark, och egenutvecklade appar finns på plats för alla plattformar. Allt ni behöver göra för att tuffa igång är att installera Android-appen och därefter trycka på ”Connect” – sen är det bara att tuta och köra.

En annan trevlig funktion som Android-appen bjussar på kallas för ”WiFi-Protect”. Tack vare den ploppar en trevlig liten notifikation upp i luren om ni försöker koppla upp er mot ett osäkert WiFi-nät. Men varför detta plingande? Cyberghost vill att ni ska komma ihåg att koppla upp er mot en VPN-server innan ni kikar på vad det publika WiFi-nätet går för. Detta då den som basar över det offentliga nätverket alltid kan se vad ni gör – om ni inte skyddar er med en VPN vill säga.

I övrigt finns det absolut ingenting att klaga på. Kundsupport-gänget är kompetenta och svarar på momangen, sju enheter kan kopplas upp på en och samma gång och prisläget ser riktigt trevligt ut.

I skrivande stund är Cyberghost det bästa VPN-alternativet. Jag använder mig av dem sedan två år tillbaka och har knappast ångrat mig. Men men. Artikeln skulle bli fruktansvärt kort om jag inte visade vad konkurrenterna går för, och den lilla jämförelsen sätter vi igång med bums.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2 ExpressVPN – stor serverpark, smidig Android-app

expressvpn-android

Det finns många faktorer som påverkar hastighetsläget. Om ni använder er av en äldre Android-lur, har dålig täckning eller har kopplat upp er mot ett långsamt WiFi-nät kan hastigheten begränsas. VPN-tjänsterna kan påverka hastighetsläget på ett negativt sätt då ett extra krypteringslager läggs till, men hos ExpressVPN blir hastighetsminskningen lyckligtvis minimal.

ExpressVPN:s Android-klient gör precis det den ska. Där hittar vi bland annat ett ”välj den snabbast servern automatiskt”-verktyg, som hör och häpna väljer den snabbaste VPN-servern, automatiskt. Om vi skippar sarkasmen en stund kan jag berätta att det är vansinnigt enkelt att komma igång samt att Android-appen samt att den klarar av att låsa upp precis allt, inklusive Netflix (alla länders utbud), BBC Player, SVT Play, HBO Nordic och en lång rad andra tv-plattformar.

ExpressVPN är trots allt tvåa, och det finns egentligen bara en anledning till att så är fallet. VPN-företaget tar ut en ganska tilltagen månadsavgift, men många väljer att bli kunder hos dem i vilket fall. Det säger en hel del om kvaliteten.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3 NordVPN – ett säkert val med snabba servrar

nordvpn-app-för-android-på-google-play

NordVPN basar över en jättelik serverpark, och alla avancerade extrafunktioner som återfinns i desktop-apparna har även trillat ner på Android-sidan.

Android-klienten har ett rent och fint gränssnitt och med på köpet följer även en kompetent annonsblockerare. Den fungerar finfint och kan dessutom hjälpa er att spara data, då inga onödiga annonser och annonstrackers behöver laddas.

En annan sak som gör NordVPN unik är ”Double VPN”-servrarna. Om ni väljer att gå den vägen kan ni koppla upp er mot två VPN-servrar på en gång, vilket innebär att säkerhetsläget får sig en skjuts i rätt riktning. Detta läge bör användas om ni befinner er i länder som tillämpar stark censur. Om ni surfar på hemmaplan (eller i ett annat land som är fritt) bör ni dock låta Double VPN-funktionen vara – då hastighetsläget kan ta sig en smäll.

Prisnivån är såklart också viktig, och jepp – även här klarar NordVPN sig utmärkt. Om ni tecknar er för det längsta abonnemanget kommer ni faktiskt riktigt billigt undan.

Testa NordVPN nu!

I NordVPN:s recension kan du läsa mer om allt som gör dem unika.

InformationAttribut
Företagets sätePanama
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrar Ja
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com

#4 RUSVPN – ett bra val på Android-sidan

rusvpn-android

RUSVPN har sitt säte i den Dominikanska republiken, och presterar ganska bra, trots att de är relativt nya i VPN-svängen. Säkra VPN-protokoll finns på plats (OpenVPN, L2PT mfl.), och precis som väntat är det AES 256-standarden som gäller precis överallt. Utöver det kan ni fildela på samtliga servrar och maximalt fem enheter kan kopplas upp på en och samma gång.

Men det är förstås något som är glömt. Vi måste ju snacka loss om Android-appen en stund. Google Play Store är fullt av oseriösa VPN-alternativ, men RUSVPN:s Android-app är faktiskt riktigt fiffig. Samma app är utrustad med ett Kill Switch-verktyg, och är minst lika användarvänlig som desktop-klienterna. Gränssnittet är dock något mer avskalat, men det är fullt normalt när det kommer till mobil-apparna.

Vi avslutar med att ta en kik på prisläget. Som vanligt sparar ni en rejäl slant om ni väljer att köra på det längsta möjliga abonnemanget, och det är just det som rekommenderas från mitt håll.

Testa RUSVPN nu!

Lär dig mer om RUSVPN genom att läsa recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteDominica
Antal servrar330+ i 35+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaRUSVPN.com

#5 IvacyVPN – ett prispressat VPN-alternativ för Android

ivacyvpn

IvacyVPN är relativt okända i Norden, men desto mer välkända i USA och Asien. Just nu storsatsar de på att etablera sig i Europa, och som en konsekvens av det ser prisläget extra trevligt ut.

VPN-företagets Android-app är dessutom riktigt kompetent. Väl där hittar vi ett Kill Switch-verktyg samt en ”Split Tunneling”-funktion. Kill Switch-verktyget bryter era internetuppkopplingar per automatik om ni skulle tappa kontakten med IvacyVPN:s servrar, och tack vare det kan både IP- samt DNS-läckor förhindras på ett mycket effektivt sätt. Ungefär en fjärdedel av VPN-företagen erbjuder Kill Switch-funktionalitet på Android-sidan, och det bör ses som ett rejält styrketecken att även IvacyVPN tillhör den skaran.

Split Tunneling-tekniken kan även kallas för vitlistning. Ni kan med andra ord välja att dölja era riktiga IP-adresser när ni laddar ner torrenter, och att visa era egentliga IP-adresser när ni tex. kopplar upp er mot svenska Netflix. Jag är själv inget större fan av Split Tunneling-tekniken, men det är knappast någon nackdel att IvacyVPN erbjuder just den funktionen.

I övrigt är VPN-servrarna kvicka som attan, supportgänget likaså. Fildela kan ni göra på ett gäng öronmärkta servrar – och snabbt går det. Om ni fastnar för IvacyVPN rekommenderar jag att ni slår till på det längsta abonnemanget då det alltid är kraftigt rabatterat.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#6 Zenmate – Populär Android-app, bra prisnivå

zenmate-android

Zenmate ägs av Kape Technologies, dvs. samma moderföretag som basar över Cyberghost. Servrarna är dock lite långsammare och kundsupporten är inte lika kvick i jämförelse med Cyberghost. Men priset är lägre, och det väger förstås upp en del. I korthet är Zenmate ett bra VPN-val, och i grund och botten en lite mer budgetbetonad variant av storebrorsan.

Även om Zenmate inte når upp till Cyberghosts nivå finns det mycket att gilla. AES 256-kryptering erbjuds, VPN-protokollen är urstarka, inga känsliga loggar sparas och alla tänkbara övervakare (inkl. regeringar och upphovsrättslobbyn) får foten vid dörren direkt.

Android-appen kan ses som en lite mer avskalad version av Cyberghosts VPN-app för Android. Allt fungerar finfint, men några funktioner är tyvärr borttagna och endast tillgängliga om ni kör på Cyberghost istället.

Jag känner mig dum. Jag jämför nästan alltid Zenmate med Cyberghost, och om Zenmate hade känslor skulle de säkert bankat mig i huvudet med en brödkavel. För att sammanfatta läget bör Zenmate passa alla som är ute efter en avskalad Android-app, och kan klara sig med en lite mindre serverpark. Prisläget är ju faktiskt riktigt trevligt – som ni ser nedan.

Testa Zenmate nu!

I recensionen kan du läsa mer om hur Zenmate presterar.

InformationAttribut
Företagets säteTyskland
Antal servrar300+ i 30+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.22
WebbsidaZenmate.com

#7 GooseVPN – en uppstickare som överraskar

goosevpn-androd

Hos GooseVPN går det undan. De kan beskrivas som en pigg liten uppstickare som kan vara med och utmana de största VPN-jättarna. Mer specifikt fungerar de utmärkt tillsammans med Tor, VPN-servrarna är blixtsnabba, fildelning tillåts precis överallt och många större tv-plattformar kan låsas upp, såsom Netflix (alla länder), BBC iPlayer, SVT Play, HBO Nordic samt många fler.

Android-appen är dock ganska sparsmakad, det finns med andra ord inte särskilt många extrafunktioner. Men trots att så är fallet gör den precis det den ska. Gränssnittet är dessutom rappt och fint och serverbytena är blixtsnabba.

Många VPN-företag väljer att köra på OpenVPN-protokollet på Android-sidan, men GooseVPN erbjuder istället en IKEv2-uppkoppling. Men det gör inte ett jota. IKEv2-protokollet är minst lika starkt som OpenVPN-varianten, även om OpenVPN är betydligt vanligare.

Prismässigt lägger de sig på en bra nivå, och även om de är långtifrån billigast kan de vara värda en närmare kik.

Testa GooseVPN nu!

Lär dig mer om GooseVPN genom att ta del av recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteNederländerna
Antal servrar114+ i 32+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaGooseVPN.com

#8 Perfect Privacy – säkerheten framför allt

perfect-privacy-1

Perfect Privacy är en av världens mest säkra VPN-lösningar, men prisläget är tyvärr därefter. Hos det här VPN-företaget kan ni koppla upp er mot 4 VPN-servrar samtidigt. Den bedriften är det ingen som slår. Hastighetsläget kan dock bli lidande om ni låter era internetuppkopplingar studsa hej vilt, men om det är det bästa säkerhetsläget ni är ute efter bör ni köra på det här gänget.

Android-appen är lättrodd och gör precis det den ska, men är tyvärr lite väl enkel i jämförelse med många av konkurrenternas VPN-appar för samma plattform. VPN-företagets Windows- och Mac-appar är dock hur funktionsrika som helst, och vi får hoppas att de funktioner som återfinns där trillar ner på mobilsidan inom kort. Ta mig inte fel, Perfect Privacys Android-app är hur säker som helst, och förstås även utrustad med ett Kill Switch-verktyg. Men som sagt, jag önskar att de hade löpt linan ut även på mobilsidan och inkluderat fler funktioner.

Som ni ser nedan är prisläget minst sagt tilltaget, men om ni är beredda att betala extra för ett säkerhetsläge som är utom denna värld kan de vara värda en chans.

Testa Perfect Privacy nu!

Ta gärna del av recensionen för att lära dig mer om Perfect Privacy.

InformationAttribut
Företagets säteSchweiz
Antal servrar55+ i 24+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$8.95
WebbsidaPerfectPrivacy.com

#9 Surfshark – en prispressad VPN för Android

surfshark-google-play

Surfshark tågade in på VPN-marknaden med buller och bång. När jag recenserade dem för första gången la de sig mycket lågt rent prismässigt. Jahopp, tänkte jag. Nu ska de samla ihop lite kunder för att efter det höja priserna till skyarna. Men så blev det aldrig. Surfshark erbjuder i skrivande stund en av världens billigaste och mest prisvärda VPN-tjänster, och trots att prisnivån är låg presterar de faktiskt riktigt bra. Inte ”Surfshark är det bästa VPN-företaget i världen”-bra, men bra.

Då tar vi en titt på Android-klienten, som är ganska snyggt utformad. Väl där hittar vi en Whitelist-funktion som gör att ni att ni själva kan bestämma när ni vill dölja era IP-adresser. Utöver det ingår även en inbyggd annonsblockerare (Cleanweb) samt ett Kill Switch-verktyg.

Trots att priset är lågt och Android-appen håller måttet bör både Cyberghost och ExpressVPN ses som bättre VPN-alternativ. Surfshark går så mycket rätt, men då de mest högpresterande VPN-jättarna springer ifrån dem och exempelvis IvacyVPN är billigare är det svårt att rekommendera dem fullt ut.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

#10 VyprVPN – egenutvecklat VPN-protokoll även för Android

vyprvpn-android

Schweiziska VyprVPN presterar bra inom många kategorier, men det är just när det kommer till säkerhetsläget som de briljerar som mest. VPN-företaget basar till och med över ett eget VPN-protokoll, Chameleon, som de hävdar är bättre än OpenVPN-standarden. Huruvida det påståendet stämmer eller inte är omtvistat, men VPN-företaget verkar ändå säkra på sin sak, och marknadsför sitt egensnickrade protokoll aggressivt.

Android-appen är både snygg och lättanvänd. Installationen går på ett nafs och ni kopplas alltid upp mot den snabbaste servern per automatik, om ni inte vill välja VPN-server själva vill säga. I samma app är det OpenVPN-protokollet som gäller för det billigaste VPN-abonnemanget, och om ni väljer att köra på den mest påkostade varianten ingår även Chameleon-protokollet.

VPN-företagets webbsida kan ni konfigurera precis allt. Om ni exempelvis vill att era Android-enheter alltid ska ansluta sig mot svenska servrar kan ni ställa in det på bara några sekunder.

VyprVPN är dock inget budgetalternativ, och detta då månadskostnaderna för deras premium-variant nästan är uppe i ExpressVPN-nivå. Men det skadar aldrig att ta sig en kik, även om jag anser att Cyberghost är det bästa valet oavsett vilken enhet ni vill skydda.

Testa VyprVPN nu!

Lär dig mer om VyprVPN genom att läsa recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSchweiz
Antal servrar700+ i 70+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.50
WebbsidaVyprVPN.com

#11 PureVPN – lågt pris och lättanvänd Android-app

purevpn-android

PureVPN-gänget sköter sig betydligt bättre än genomsnittet. Serverparken är stor, egenutvecklade appar finns tillgängliga för Windows, Android samt Mac och pengarna tillbaka-garantin är generös.

Android-appen fungerar utmärkt och är relativt funktionsrik. Kill Switch-funktionalitet hittar vi, och detsamma gäller för ”One Touch”-läget, som snabbar på serverbytena ett snäpp.

Rent hastighetsmässigt går det inte lika bra undan som hos tex. Cyberghost eller NordVPN, men säkerhetsläget är i alla fall inget fel på. Hos PureVPN är det AES 256-kryptering samt OpenVPN-protokollet som gäller på Android-sidan. Det är en svårslagen kombination.

Allt som allt anser jag att ni bör välja ett VPN-alternativ som placerat sig högre upp i listan. Även om PureVPN sköter sig utmärkt inom många områden är det svårt att rekommendera dem fullt ut.

Testa PureVPN nu!

Genom att läsa recensionen lär du dig mer om hur PureVPN presterar.

InformationAttribut
Företagets säteHongkong
Antal servrar2000+ i 140+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrar Ja
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti31 dagar
Pris från$4.16
WebbsidaPureVPN.com

#12 Tunnelbear – utmärkt Android app, medioker VPN-tjänst

tunnelbear

Kanadensiska Tunnelbear är en trevlig VPN-aktör som håller måttet, men något toppalternativ är de inte. För att nämna två exempel är VPN-servrarna något långsamma och BBC iPlayer kan inte överlistas.

Android-appen är dock riktigt fiffig. Där hittar vi en söt liten (ok – bamsestor) grizzlybjörn som återfinns i precis alla appar. Det är även björnen som står för serverbytena. Efter ett kort ”rooarr!” är ni uppkopplade mot en ny sådan, och jepp – det går lyckligtvis att få tyst på honom (efter det femhundrafjärde vrålet blir det lite jobbigt). Krypteringsläget är det inte heller något fel på. På Android-sidan är det OpenVPN-protokollet samt 256-bitars AES 256-kryptering som gäller. Bättre än så kan det inte bli.

Ni kan även lägga till en widget på hemskärmen så att ni slipper traska in i VPN-appen i tid och otid. Som ni själva märker är Tunnelbears Android-app kompetent som bara sjutton. Men trots att så är fallet kan jag inte rekommendera dem. De är dyrare än både NordVPN och Cyberghost, och presterar betydligt sämre.

Jag är förstås ingen VPN-diktator som kan allt, vet allt och sitter inne på den absoluta sanningen. Men som sagt – jag rekommenderar att ni väljer ett annat VPN-alternativ istället.

Testa Tunnelbear nu!

Läs mer om Tunnelbears starka och svaga sidor i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteKanada
Antal servrar350+ i 22+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Kompatibel med routrarNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
Pris från:$4.99
WebbsidaTunnelbear.com

Gratisalternativen rekommenderas inte

De seriösa VPN-företagen döljer våra IP-adresser på ett mycket fiffigt sätt. Gratisalternativen klarar också av att dölja våra IP-nummer, men trots att så är fallet är de tyvärr ingenting att hänga i julgranen.

Om ni Googlar på ”Gratis VPN för Android” hittar ni drösvis med gratisappar som påstår att hastighetsläget är utmärkt och att inga känsliga loggar sparas. De ljuger alltid. De renodlade gratisvarianterna samlar in så mycket de kan om er och säljer sedan vidare rubbet till diverse reklambolag. Vissa av dem infekterar dessutom era enheter med virus medan andra (tex. Hola VPN) tvingar er att vara delaktiga i deras gigantiska botnät.

Läs mer: En gratis VPN – är det värt risken?

Varför är gratisalternativen osäkra?

De renodlade gratisalternativen får inte in några pengar via månadsavgifter, och då det är dyrt att erbjuda en säker VPN-tjänst tvingas de bli kreativa. Pengar måste trots allt strömma in på något sätt. Mer specifikt hittar de kostnadsfria VPN-tjänsterna på följande bus:

De kör upp annonser i ansiktet på oss: Det är besvärande och innebär även att vi kan bli spårade.

De sparar känsliga loggar: Om ni surfar oskyddat kan internetoperatörerna se precis allt, och om ni kopplat upp er mot en VPN tar VPN-företaget över den uppgiften. De seriösa alternativen sparar inga känsliga loggar. De har med andra ord inte en aning om vad ni gör på nätet. Men gratisalternativen är inte lika trevliga. Många av dem sparar all webbhistorik, GPS-data och andra känsliga uppgifter för att tillslut sälja hela informationsbunten till högstbjudande.

Om ni inte har råd att betala för en kompetent VPN-lösning gör ni bäst i att låta internetoperatörerna hålla er säkra istället. Det är knappast något drömscenario, men bättre än alternativet.

Sammanfattning

Nu har ni fått ta del av 11 VPN-alternativ som fungerar utmärkt för Android. Jag anser att Cyberghost är det bästa valet, men då smaken är som baken skadar det aldrig att jämföra en stund extra (topplistan). Om det är någonting som är oklart – hojta gärna till via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN