Våra Androidlurar har idag nästan lika mycket kraft som vanliga desktop-datorer. Då vi dessutom använder våra mobiltelefoner mycket oftare än de traditionella burkarna är det ingen dum idé att ge dessa lite extra kärlek, och detta i form av en säkrare internetupplevelse (plus en större drös med andra fördelar).

Varför bör vi skydda våra Android-enheter?

Med en VPN-tjänst kan vi surfa anonymt och säkert samtidigt som vi får tillgång till regionslåsta tjänster såsom Netflix USA-baserade utbud, som är upp till tre gånger större än det svenska biblioteket.

En annan viktig fördel som en VPN-tjänst bidrar med på Android-sidan är att vi kan känna oss trygga på offentliga Wifi-nätverk. Det vill säga de som vi bland annat hittar på kaféer, flygplatser, restauranger och shoppingcenter etcetera.

Tack vare att vår uppkoppling krypteras kan tex. hackers inte komma åt vår personliga information som finns lagrad i luren. Samma information kan bland annat handla om var vi befinner oss, vem vi har pratat med, vem vi skickat sms till samt vilka tidpunkter detta har inträffat. Även våra kontaktlistor kan hackas och i värsta fall hamnar våra kompisars och familjers uppgifter på villospår hos diverse hackers eller hos andra nätverkskunniga, som garanterat inte har vårat bästa i åtanke.

Mer specifikt får vi ta del av dessa fördelar:

  • Vår riktiga IP-adress byts ut så att vi kan surfa anonymt
  • Vi kan komma åt regionslåsta tjänster såsom BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud
  • Våra mobiltelefoner skyddas mot hackers, osäkra WiFi-nät och andra säkerhetshot
  • Vi kan fildela utan att upphovsrättsorganisationer kommer och klagar

Men allt som allt – det är säkerhetsfördelarna som nästan alla är ute efter, och bara dessa är anledning nog för att teckna sig för en VPN-tjänst.

Android-användare är särskilt utsatta

EFF (Electronic Frontier Foundation) anser att säkerhetsläget är något mer ansträngt på Android-sidan. En representant från samma organisation har sagt:

“Just nu är att iPhone-användare är mer beskonade från säkerhetshot än Android-användarna”

Detta kan förstås komma att ändras i framtiden. Apple-gänget kanske ger med sig och låter regeringar och andra övervakare få ta del av företagets krypteringsnycklar eller dylikt. Men till detta händer är det tyvärr Android-skutan som är mest ansatt av hackers och andra skummisar.

Egenutvecklade appar är det bästa alternativet för Android-användare

Vissa VPN-företag håller inte tillgodo med några egenutvecklade appar på mobilsidan, och då är det nästan alltid OpenVPN Connect som gäller. Det är ett minst lika säkert alternativ som de hemmasnickrade varianterna – men OpenVPN Connect är trots allt något mer krånglig att komma igång med och förstå sig på, åtminstone för nybörjare.

Men vi har tur: Då det finns ett hundratal VPN-företag på marknaden är det inte svårt att hitta en större drös sådana som bjussar på riktigt välsvarvade Android-appar, som ni kommer att märka om en stund.

Hur utses de bästa VPN-tjänsterna på Android-sidan?

Vad är det som gör att en viss VPN-leverantör passar extra bra för Android-användare? Nästan alltid rör det sig om kvicka servrar, en benhård loggpolicy, tillgången till moderna säkerhetsfunktioner och sist med inte minst: En riktigt vass Android-app.

Samtliga VPN-leverantörer som placerar sig i denna lista erbjuder snabba, avskalade och säkra appar som alla kan laddas ner via Google Play.

Många VPN-företag (till och med premiumalternativen) får tyvärr nedslag på sina Android-appar, inte för att de är osäkra, men på grund av att användarvänligheten inte är på topp. Men dessa tar vi inte upp här: Nedan listas de bästa Android-alternativen som bör passa alla plånböcker, häng med!

De bästa VPN-apparna för Android

1# Cyberghost – det bästa alternativet för Android-användare

cyberghost-vpn-–-appar-på-google-play

Cyberghost är ett toppalternativ inom alla kategorier, och det gäller även för Android-sidan. VPN-företaget erbjuder 3.600+ servrar i 60+ länder och allt vi behöver göra för att tuffa igång är att trycka på ”Connect”, sen är det bara att tuta och köra. Hastigheterna vi får ut går inte heller av för hackor (215 Mbps nerströms och 82 Mbps nerströms mot en svensk VPN-server).

En annan trevlig funktion som Android-appen bjuder på kallas för ”WiFi-Protect”. Tack vare denna får vi alltid en notifikation om vi skulle vara på väg att koppla upp oss mot ett osäkert WiFi-nät. Och då vi tack vare Cyberghost-gänget redan har ett bra skydd kan vi koppla upp oss mot dessa med gott samvete.

Just nu går det att provköra Android-klienten helt gratis i upp till 24 timmar, vilket bör passa för alla som vill känna på lite på vattnet först innan de hoppar i. I övrigt är prisnivån knappast särskilt farlig med tanke på allt som ingår (€2.45 – €12.99).

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp NetflixJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts7
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 Zenmate – Populär Android-app, bra prisnivå

zenmate-vpn-wifi-vpn-security-unblock-apps-on-google-play

Zenmate erbjuder en snygg Android-app, snabba servrar (167 Mbps nerströms och 35 Mbps uppströms mot en svensk server) och framförallt en bra prisnivå. VPN-företaget har samma moderbolag som listettan Cyberghost, vilket märks tydligt.

I korthet är servrarna lite långsammare och kundsupporten inte lika kvick som Cyberghost. Men priset är lägre, och det väger förstås upp en del. Säkerhetsmässigt finns det inte heller någonting att klaga på. AES 256-kryptering erbjuds tillsammans med ett vattentätt loggavtal, och företaget samarbetar heller inte med upphovsrättsorganisationer eller andra övervakare. Allt som allt är Zenmate ett mycket bra val för Android. Eller ja, alla enheter egentligen.

FaktaInfo
Antal servrar300+ i 30+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från€1.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Gratis prova på-konto7 dagar
WebbsidaZenmate.com (recension)

#3 IvacyVPN – surfa säkert på Android med Kill Switch-verktyget

ivacyvpn-app-för-android

IvacyVPN erbjuder en riktigt trevlig Android-app som innehåller allt vi kan förvänta oss från en premiumleverantör. Ett Kill Switch-verktyg finns inbyggt som standard och vi får även tillgång till ”Split Tunneling”-tekniken som gör att vår internettrafik krypteras ytterligare en vända.

Utöver detta får vi även full tillgång till fildelningsservrarna, vilket innebär att vi kan ladda ner torrenter utan att diverse upphovsrättsorganisationer kommer och börjar bråka med oss.

Om vi slår till på femårs-varianten kommer vi undan med att betala $1.33/mån, och mycket billigare än så kan det knappast bli.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 Tunnelbear – älskad av Google Play-användarna

tunnelbear-vpn-–-appar-på-google-play

Kanadensiska Tunnelbears Android-app är vansinnigt populär och en av de mest omtyckta VPN-klienterna på Google Play. Precis som hos alla andra appar från samma företag är det en grizzlybjörn som tar oss mellan servrarna. Efter ett kort ”rooarr!” är vi uppkopplade mot en ny server, och jepp, ljudet går lyckligtvis att stänga av (efter det 59:e vrålet blir det lite jobbigt).

I Android-appen kan vi som bäst välja att köra på en 256-bitars OpenVPN-anslutning och hastigheterna på de svenska servrarna är ingenting att spotta i glaset över (235 Mbps nerströms och 66 Mbps uppströms).

Vi kan även lägga till en widget på hemskärmen där vi tex. tillåts byta servrar utan att behöva gå in i appen i tid och otid. Tunnelbear-gänget har också sett till att vi ska kunna hålla oss uppkopplade dygnet runt då appen kan startas automatiskt för att därefter välja server helt själv, om det är någonting som passar vill säga.

Över till prisläget: $4.99 behöver vi pynta per månad om vi tecknar oss för ett år, och det kan det mycket väl vara värt för alla Android-entusiaster.

FaktaInfo
Antal servrar350+ i 22+ länder
Android-appen låser upp NetflixNej
Android-appen låser upp BBC iPlayerNej
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$4.99
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

#5 NordVPN – ett säkert val med snabba servrar

nordvpn-app-för-android-på-google-play

Med sina 5200+ servrar i 62+ länder är NordVPN en sann VPN-gigant. Serverhastigheterna är höga (142 Mbps nerströms och 192 Mbps uppströms mot en svensk server) och VPN-företaget har även plockat över alla avancerade extrafunktioner från desktopklienterna och tjongat ner dessa i Android-appen.

Gränssnittet är rent och fint och utöver detta ingår också en annonsblockerare som även kan hjälpa till att spara på dataförbrukningen. Vi får även tillgång till ”Double VPN”-servrarna där vår internettrafik filtreras via två VPN-servrar, och tack vare detta blir våra VPN-uppkopplingar både säkrare och mer svårupptäckta.

Företaget sviker inte heller när det kommer till prisnivån. Som minst behöver vi slanta upp $2.99/mån, vilket är ett bra hack under genomsnittet.

FaktaInfo
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts6
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#6 ExpressVPN – stor serverpark, smidig Android-app

expressvpn-app-för-android

Hastigheterna vi får ut när vi är ute på vift (dvs. inte är uppkopplade mot ett WiFi-nät) beror helt på vilken mobiltelefon, internetoperatör samt vilket VPN-företag vi använder oss av. Men med ExpressVPN blir åtminstone hastighetsminskningen minimal (113 Mbps nerströms och 148 Mbps uppströms mot en svensk server).

En trevlig funktion som ExpressVPN-gänget bjussar på i sin Android-app är ”välj server automatiskt”-verktyget. Tack vare detta lilla knep kopplas vi alltid upp mot den server som passar bäst för tillfället så fort appen tuffat igång. Och om vi skulle känna för att byta server går även detta urkvickt.

VPN-företaget rekommenderar att vi kopplar upp oss med en AES 256-krypterad OpenVPN-anslutning, och det bör vi också göra då det är det säkraste valet.

Det enda vi kan klaga på är prisnivån. Som billigast kommer vi undan med att betala $6.67 i månaden, men då är det en rabattlänk och 15 månaders bindningstid som gäller. Och samtidigt: ExpressVPN vet att de erbjuder en svårslagen tjänst och då är det svårt att pruta.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$6.67 (via rabattlänk)
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#7 Surfshark – ett av de billigaste alternativen för Android

surfshark-app-för-android

Trots att Surfshark är en relativt ny spelare på VPN-marknaden är de ett mycket bra val för alla Android-torskar. Det område som Surfshark utmärker sig mest är när det kommer till prisnivån. Om vi tecknar oss för 2års-dealen kommer vi undan med $1.99/mån, vilket är svårslaget.

Android-klienten har allt vi kan begära: Ett lättarbetat gränssnitt, en Whitelist-funktion som gör att vi kan surfa utan VPN-uppkoppling mot utvalda sajter samt en inbyggd annonsblockerare (Cleanweb). Och inte att förglömma: En inbyggd Kill Switch-funktion som bryter all internettrafik om vi skulle tappa uppkopplingen mot Surfsharks servrar, vilket är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt.

Trots det låga priset kan de faktiskt hålla en jämn takt med både Cyberghost och ExpressVPN hastighetsmässigt, vilket gör surfhajen till ett mycket bra val (180 Mbps nerströms och 30 Mbps uppströms mot en svensk server).

FaktaInfo
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$1.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaSurfshark.com (recension)

#8 GooseVPN – en uppstickare som överraskar

goosevpn-app-för-android

Nederländska GooseVPN är lite av en uppstickare inom VPN-branschen och de utmärker sig främst tack vare de kvicka serverhastigheterna (230 Mbps nerströms och 72 uppströms mot en svensk server).

Android-appen innehåller inte särskilt många extrafunktioner, men trots detta gör den precis vad den ska. Rätt server kan väljas via en rullist eller via en inbyggd karta och att byta en sådan tar inte mer än någon sekund.

Många VPN-leverantörer väljer att köra på OpenVPN-protokollet på Android-sidan, men GooseVPN erbjuder istället en IKEv2-uppkoppling. Denna är för övrigt minst lika säker som OpenVPN-varianten, så det är inget att höja på ögonbrynen över.

Prismässigt klarar vi oss undan med $2.99/mån, vilket är en mycket bra deal i mina ögon.

FaktaInfo
Antal servrar114+ i 32+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerNej
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$2.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaGooseVPN.com (recension)

#9 VyprVPN – egenutvecklat VPN-protokoll även för Android

vyprvpn-app-för-android-på-google-play-store

Schweiziska VyprVPN har vaskat fram en riktigt snygg och behändig Android-app. Via ett enkelt knapptryck kopplar vi alltid upp oss mot den kvickaste servern automatiskt, vilket brukar vara en funktion som används ofta. Utöver detta är även säkerhetsläget på topp då stöd finns för både OpenVPN-protokollet samt den egenutvecklade Chameleon-varianten.

Via huvudgränssnittet på VPN-företagets webbsida kan vi också välja hur samtliga appar ska bete sig. Om vi tex. vill att vår Android-enhet alltid ska ansluta sig mot en amerikansk server blir så också fallet. Jag har själv provat denna funktion och den fungerar hur bra som helst.

Prismässigt kommer vi undan med $5.00/mån om vi tecknar oss för ett år, och då snackar vi om Premium-abonnemanget. Något annat än detta bör inte tecknas i mina ögon.

FaktaInfo
Antal servrar700+ i 70+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Pris från$3.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaVyprVPN.com (recension)

#10 PureVPN – lågt pris och lättanvänd Android-app

purevpn-app-för-android

PureVPN-gänget bjussar på en lättanvänd VPN-app som kommer fullt utrustad med Kill Switch-funktionalitet och annat skoj. Gränssnittet är lättarbetat och tack vare ”One Touch”-läget är det mycket enkelt att både koppla upp sig samt att byta servrar.

Rent hastighetsmässigt går det inte lika bra undan som hos tex. Cyberghost och NordVPN, men säkerhetsläget är åtminstone minst lika högt. Här är det AES 256-kryptering som gäller på Android-sidan tillsammans med OpenVPN-protokollet – en oslagbar kombination.

Om vi tecknar oss för ett år behöver vi dessutom bara slanta upp $3.33/mån, vilket känns som en bra deal.

FaktaInfo
Antal servrar2000+ i 140+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$4.16
Pengarna tillbaka-garanti31 dagar
WebbsidaPureVPN.com (recension)

#11 Perfect Privacy – säkerheten framför allt

perfect-privacy

Perfect Privacy är (precis som det låter) en VPN-aktör som gått all in när det kommer till säkerhetslösningarna. Tyvärr är Android-appen lite mer sparsmakad än Windows-varianten, men det gör inte så mycket. Appen gör med andra ord precis vad den ska och många (men tyvärr inte alla) av de säkerhetsfunktioner som finns på desktop-klienterna går även att hitta i Android-appen.

Ett finfint Kill Switch-verktyg hittar vi i Android-appens verktygslåda, och på samma ställe finner vi även en ”Always On”-funktion som gör att vi alltid hålls uppkopplade mot en VPN-server, vad som än händer.

Prisläget är något högre än vad många är vana vid (som lägst $8.99/mån), men då får vi i alla fall koppla upp hur många enheter vi vill mot samma konto, vilket är unikt.

FaktaInfo
Antal servrar55+ i 24+ länder
Android-appen låser upp NetflixJa
Android-appen låser upp BBC iPlayerNej
ServerhastighetSnabb
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$8.95
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
WebbsidaPerfectprivacy.com (recension)

Gratisalternativen rekommenderas inte

Många vet redan om att en VPN-tjänst är ett mycket bra alternativ för att tex. slippa censur och för att kunna öka på anonymiteten på nätet, men det är få som vill betala för besväret. Om ni Googlar på ”Gratis VPN för Android” hittar ni drösvis med gratisappar som kommer med dängor såsom ”Unlimited speeds” och ”No log VPN”.

På ytan låter detta förmodligen som en bra idé, men dessa typer av appar är både osäkra och farliga, vilket ni kan läsa mer om här.

gratis-vpn-tjänst-för-android

Gratistjänsterna säljer vår webbhistorik till högstbjudande

Om den VPN-tjänst du använder dig av är helt gratis och det inte finns några premiumanvändare som tar notan måste pengarna fortfarande strömma in på något sätt. Och när slantarna inte kommer in från användarna måste lurendrejarna bli kreativa.

Jobbiga annonser som saktar ner våra mobiltelefoner kan behöva tryckas upp i våra ansikten, och ofta säljs även vår webbhistorik till halvskumma annonsinstitut som betalar rätt bra för besväret.

Gratistjänsterna är ostabila

Om vi inte betalar någonting är det också svårt att komma och ställa krav. Gratisalternativen är alltid långsammare och även säkerhetsmässigt släpar de hopplöst efter premiumalternativen.

Med handen på hjärtat – om du inte vill/har råd att betala för en premiumtjänst är det bättre om du förlitar dig på att din internetoperatör håller dig säker.

Samtliga av de premiumalternativ som listas i artikeln bjuder på snabba, stabila och framförallt säkra VPN-uppkopplingar, som i mina ögon är värda varenda krona.

Sammanfattning – följande VPN-leverantörer passar bäst för Android

Om ni vill kunna surfa säkert på era Android-lurar kan det inte gå fel om du väljer något av de tio toppalternativen som sammanfattas nedan. Med lite tur hittar ni ett passande VPN-alternativ som inte gör potatismos av era plånböcker. Lycka till med era val – vi ses på den krypterade sidan av webben!

#1 Cyberghost – $2.75/mån
#2 Zenmate – $2.05/mån
#3 IvacyVPN – $1.33/mån
#4 Tunnelbear – $4.99/mån
#5 NordVPN – $2.99/mån
#6 ExpressVPN – $6.67/mån
#7 Surfshark – $1.99/mån
#8 GooseVPN – $2.99/mån
#9 VyprVPN – $5/mån
#10 PureVPN – $3.33/mån
#11 Perfect Privacy– $8.99/mån

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn