Nu ska vi se vad VPN-gåsen kan bidra med. GooseVPN grundades i Rotterdam, Nederländerna, och detta var säkert ett medvetet val då detta land har en generös datalagstiftning. I recensionen nedan går vi igenom alltifrån serverhastigheter till loggavtal, häng med.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar114+ i 32+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.99
Övriga abonnemang:
Två år

$2.99

Webbsida

GooseVPN.com

Stark loggpolicy

En viss mängd information sparas såsom vår e-postadress samt cookies (på den egna webbplatsen). Detta är dock helt normalt och uppgifter som samtliga VPN-leverantörer lägger beslag på.

GooseVPN sparar inte:

 • Vårat IP-nummer
 • Vår inloggningsinformation
 • Vår webbhistorik

Med andra ord sparas inga känsliga uppgifter och den lilla mängd data som VPN-företaget lägger vantarna på är dessutom skyddad av stark kryptering och en minst lika stark holländsk datalagstiftning.

Som ni ser nedan säljs aldrig någon information vidare till diverse tredjepartsföretag och företaget samarbetar heller inte med några upphovsrättsorganisationer, vilket innebär att vi kan fildela utan att sätta hjärtat i halsgropen. Vi kan även maila till GooseVPN och be företaget ta bort samtliga uppgifter om oss som de förfogar över.

loggpolicy-goosevpn

Allt som allt – loggpolicyn är urstark. Här finns det ingenting att klaga över.

Blixtsnabb kundsupport via direktchatt

Företagets kundsupport kontaktades vid två tillfällen, och jag tog alltid emot ett svar inom ca. 30 sekunder. Det går även att kontakta kundservicepersonalen via direktmail eller via ett webbformulär, men chattklienten rekommenderas starkt.

Utöver detta finns även en större drös inställningsguider (bla. för routrar) samt svar på lite enklare frågor under supportfliken.

chattlogg-med-goosevpn

De svenska servrarna är ursnabba!

Sverige

I Sverige går det undan rejält, som ni ser nedan. Den svenska p2p-servern bjöd på riktigt vassa hastigheter som aldrig dippade under 200 Mbps – världsklass. Latensen på 15 ms är knappast någonting att spotta över heller.

Nerströms: 230 Mbps
Uppströms: 72 Mbps
Latens: 15 ms

goosevpn-servertest-i-sverige

Storbritannien

På den storbritanniska streamingservern gick det inte lika fort, men omkring 40 Mbps får trots allt ses som mer än godkänt.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 39 ms

goosevpn-streaming-server-i-uk-hastighetstest

USA

VPN-leverantörernas amerikanska servrar är oftast långsammast i bunten, men så är det inte här. GooseVPN:s amerikanska streamingserver gasade på rejält alla gånger den testkördes.

Nerströms: 100 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 188 ms

hastighetstest-i-usa-för-goosevpn

Allt som allt är servrarna bra mycket kvickare än genomsnittet, och hela kategorin hamnar därför i plushögen.

Moderna säkerhetsfunktioner erbjuds

VPN-företaget ger oss tillgång till marknadens bästa krypteringsalternativ, AES 256. Fullt stöd erbjuds även för OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP. I första hand rekommenderar jag OpenVPN, som dessutom är svårast att blockera för Netflix och gänget. IKEv2 är förvisso minst lika stark som OpenVPN-varianten men PPTP kan för övrigt knäckas på några minuter och bör aldrig användas.

Utöver detta erbjuds även Kill Switch-funktionalitet på Windows-sidan. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling automatiskt om GooseVPN:s servrar skulle må lite dåligt eller om appen skulle krascha. Med lite tur behöver aldrig Kill Switchen användas, men den bör trots allt vara aktiverad för att kunna skydda oss mot IP-läckor.

Inga säkerhetsbrister hittades

Nu är det GooseVPN:s tur att grillas mot ett antal webbverktyg inklusive Virustotal, DNSleak.com, Doileak.com och VPN Insights. Precis som väntat klarade sig VPN-företaget utmärkt i samtliga säkerhetstester, som ni ser nedan.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
inga-ip-läckor-för-goosevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-webrtc-läckor-för-goosevpn
Inga WebRTC-läckor..
vpn-goose-är-virusfritt-enligt-virustotal
Programvaran är ren som nyfallen snö enligt Virustotal..
inga-ip-läckor-vid-torrenting-och-goosevpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Stöd för ett stort antal enheter

Företaget erbjuder ett fullt stöd för bland annat:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Smarta TV-apparater
 • Routrar
 • Chrome OS
 • Rasberry Pi

Med andra ord: Om du hittar en enhet som inte stöds köper jag dig en glass. Vi kan även använda oss av ett obegränsat antal enheter på ett och samma konto, vilket är mycket generöst. ”Obegränsat” brukar dock innebära runt 20. Om vi missbrukar generositeten hör förmodligen GooseVPN av sig och undrar vad vi pysslar med.

goosevpn-enhetsstöd

Apparna är snygga och lättanvända

Likt många andra premiumleverantörer är det egenutvecklade appar som gäller för Windows, iOS, Android och Mac. Jag började med att testköra Windows-klienten.

Windows-appen var en mycket trevlig och lättanvänd bekantskap. Alla inställningsval är logiska och jag gillar även att det finns en kort beskrivning vid varje val så att nyinsatta slipper hoppa fram och tillbaka från FAQ-sidan. Serverbytena skedde även på momangen och allt som allt kändes appen kvick och välutvecklad.

goosevpn-klient-för-windows
GooseVPN för Windows..

Vidare till iOS-appen. Installationen var undanstökad på några sekunder och kunde godkännas via Touch ID eller Face ID. Då jag redan var bekant med Windows-appen tog det dessutom inte många sekunder innan jag kände mig hemma. Som väntat var iOS-appen lite mer avskalad, och det hade jag absolut inga problem med. Efter att ha utfört ett tiotal serverbyten i snabb följd kunde jag konstatera att även denna app var välbyggd och lätt att förstå.

goosevpn-klient-för-ios
GooseVPN för iOS..

Som ni säkert misstänker hamnar hela kategorin i plushögen då jag blev riktigt kär i båda av de appar som testkördes en stund.

Fullt stöd för Tor-webbläsaren

Om vi använder oss av Tor tillsammans med vår VPN-uppkoppling utökas vårat skydd ytterligare. GooseVPN skyddar oss bla. mot oskyddade slutnoder som är ett av Tor-nätverkets akilleshälar. I Sverige anser jag inte att hastighetsminskningen som Tor bidrar med är värt besväret, men i länder såsom Kina och Nordkorea är en Tor-uppkoppling en mycket bra idé. Hur som helst skadar det absolut inte att gåsen har stöd för detta.

Netflix amerikanska utbud och SVT Play funkar finfint

Som rubriken säger var det inga problem att komma åt Netflix (USA) samt SVT Play. Netflix ger sig ofta ut på IP-räder och svartlistar VPN-leverantörers IP-nummer till höger och vänster. VPN-företagen kontrar genom att fixa nya IP-nummer och så fortsätter katt och råtta leken.. Det är mycket trevligt att se att GooseVPN, som trots allt inte är jättestora, inte viker sig för streamingjättens påtryckningar. Som ett litet tillägg kan jag även säga att SVT Play fungerar utmärkt på de svenska servrarna.

svt-play-funkar-med-goosevpn
SVT Play lirar fint på den svenska p2p-servern..

Mycket bra rykte online

VPN-gåsen är bevisligen populär om man kikar på diverse internetforum såsom Facebook och Twitter. Företaget får ofta beröm för de kvicka servrarna (där håller jag med) samt stödet för Netflix (USA). Ibland går det att hitta någon negativ kommentar, men då rör det sig oftast om ett missförstånd eller någon bugg som är överslätad sedan en lång tid tillbaka.

Mycket bra stöd för torrenting och p2p

Stödet för fildelning är stort. Öronmärkta p2p-servrar finns bland annat i Sverige, Schweiz och Ukraina, och då GooseVPN inte samarbetar med några upphovsrättsorganisationer går det att fildela både säkert och kvickt.

Jag passade på att ladda ner en laglig torrent via qBittorrent, och hastigheten jag fick ut går inte att klaga på. 25.1 MiB/s motsvarar för övrigt cirka 211 Mbps.

torrenting-test-med-vpngoose

Prisvärt om du tecknar dig för ett längre avtal

Som ni ser nedan är abonnemanget med längst löptid rabatterat med hela 77 procent, och detta bör väljas om ni slår till. GooseVPN erbjuder även en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti om du inte skulle vara nöjd, vilket kan ses som en riskfri ingång till tvåårs-abonnemanget.

goosevpn-prislista

Betala kan vi göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Giropay

Tyvärr tillåts inte Bitcoin-betalningar.

På minussidan (-)

Inget stöd för BBC iPlayer

I nuläget går det inte att komma år BBC:s brittiska innehåll, men med lite tur kan detta komma att ändras i framtiden.

Rekommenderas GooseVPN?

Ja. Så länge du kan klara dig utan BBC iPlayer är GooseVPN ett mycket bra alternativ. Servrarna är kvicka, loggavtalet är urstarkt, Netflix amerikanska utbud och SVT Play fungerar utmärkt och prismässigt är det svårt att komma billigare undan. Med andra ord – GooseVPN är ett mycket bra val.

Om du vill jämföra detta VPN-företag med resten av gänget, kika gärna in på topplistan. Där hittar du kortfattad information om samtliga VPN-leverantörer.

Delta i diskussionen