Meny

Recension GooseVPN: En holländsk VPN-aktör med bra rykte

Då var det dags att kika på vad VPN-gåsen har att komma med. GooseVPN grundades år 2014 och har sitt säte i Rotterdam, Nederländerna – vilket bör ses som ett plus då samma lands upphovsrätts- samt datalagstiftningar är riktigt bra utformade.

Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att vi ska bjudas på ”holländsk kvalitet”, vad nu det kan innebära. Apparna ska dessutom vara välsvarvade samt många till antalet, och serverhastigheterna ska inte gå av för hackor de heller.

I recensionen nedan dubbelkollar vi allt som precis nämnts tillsammans med annat, såsom loggpolicyn, kundservicenivån, säkerhetsläget samt mycket mer.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar114+ i 32+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.99
Övriga abonnemang:
Två år

$2.99

Webbsida

GooseVPN.com

Loggpolicyn ger ett bra skydd

Alla VPN-leverantörer sparar en viss mängd information om oss. Vissa sparar ofarlig sådan som inte kan användas för att spåra oss – och andra (oftast gratisalternativen) sparar på tok för mycket. För att vi kan kunna veta hur GooseVPN sköter sig när det kommer till just detta måste loggavtalet granskas – och det gör vi nu.

GooseVPN lägger vantarna på följande information:

 • Våra e-postadresser (för tex. kontakt med kundsupporten)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Betalningsinformation (krypteras och kan inte användas för att spåra enskilda användare)
 • Kraschrapporter (krypteras – används för att kunna förbättra programvaran)

Men det är allt. Och då VPN-företaget krypterar all sparad information till oigenkännlighet, och dessutom aldrig samarbetar med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter, bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då smiter vi vidare till det trevligaste, dvs. vad GooseVPN-gänget inte sparar:

 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar
 • Vår inloggningsinformation (unikt)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Tidsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)

loggavtal-för-goosevpn

Allt som allt är användaravtalet både detaljerat samt lättbegripligt, och helt utan juridiska finter. Med detta sagt finns det ingenting att klaga över inom den här kategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

Supportavdelningen gör ett utmärkt jobb

Det finns tre vägar vi kan gå för att komma i kontakt med kundsupporten: via e-post, via ett webbformulär samt via en chattklient. Och då chattfunktionen i regel bjussar på de kvickaste svaren var det också den som användes vid recensionstillfället.

GooseVPN-supporten kontaktades vid två tillfällen, och varje gång tog jag emot ett korrekt svar inom 20 till 30 sekunder – vilket är hur bra som helst.

chattlogg-med-goosevpn

Under FAQ-fliken hittar vi en större drös inställningsguider, installationsguider, samt lite enklare information om VPN-tekniken. Samtliga guider som finns att tillgå är mycket välskrivna, och finns tillgängliga för alla andra typer av enheter som kan kopplas upp, inklusive routrar.

faq-sektion-för-goosevpn

Serverparken är rapp och fin

Bashastigheten

Så länge GooseVPN-gänget inte kan trolla blir det aldrig bättre än så här. Och för att tillägga genomförs alla hastighetstester med en kabelansluten internetuppkoppling samt en modern Windows-burk.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska p2p-server som fick sträcka på sig bjöd på riktigt vassa hastigheter som aldrig dippade under 200 Mbps – vilket är världsklass.

Nerströms: 230 Mbps
Uppströms: 72 Mbps
Latens: 15 ms

goosevpn-servertest-i-sverige

Storbritannien

På den brittiska streamingservern gick det inte lika fort, men omkring 40 Mbps nerströms bör åtminstone ses som godkänt.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 39 ms

goosevpn-streaming-server-i-uk-hastighetstest

USA

VPN-leverantörernas USA-baserade servrar är oftast ganska långsamma, men så är det inte knappast här. En av GooseVPN:s amerikanska streamingservrar valde att gasa på riktigt rejält alla gånger den testkördes. Hastigheter på omkring 100 Mbps nerströms i USA är det få VPN-leverantörer som bräcker.

Nerströms: 100 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 188 ms

hastighetstest-i-usa-för-goosevpn

Allt som allt är servrarna bra mycket kvickare än genomsnittet. Här sköter VPN-företaget sig utomordentligt bra.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

VPN-företaget ger oss tillgång till marknadens bästa krypteringsalternativ, AES 256. Fullt stöd hittar vi även för VPN-protokollen OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP. I första hand bör OpenVPN- eller IKEv2-varianterna väljas tillsammans med AES 256-kryptering. Men om det är en äldre eller mer ovanlig enhet som ska kopplas upp kan de lite mindre säkra VPN-protokollen (L2TP/IPSec och PPTP) ses som en acceptabel kompromiss.

Utöver detta erbjuds Kill Switch-funktionalitet på Windows-sidan. Tack vare samma säkerhetsverktyg bryts våra internetuppkopplingar automatiskt om GooseVPN:s servrar skulle må lite dåligt eller om någon app skulle krascha. Med lite tur behöver aldrig Kill Switch-verktyget göra sitt jobb, men densamma bör alltid vara aktiverad för att kunna skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Då var det dags att kika på om GooseVPN håller vad de lovar rent säkerhetsmässigt. Och precis som väntat klarade VPN-företaget sig utmärkt i samtliga säkerhetstester, vilket ni ser nedan.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

inga-ip-läckor-för-goosevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-webrtc-läckor-för-goosevpn
Inga WebRTC-läckor..

vpn-goose-är-virusfritt-enligt-virustotal
Programvaran är ren som nyfallen snö enligt Virustotal..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-och-goosevpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Här kan vi koppla upp i princip allt, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Smarta TV-apparater
 • Routrar
 • Chrome OS
 • Rasberry Pi
 • Tor

Och för att nämna en av VPN-gåsens mest starka erbjudanden: Vi kan koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång – vilket bör ses som mycket generöst.

Ni bör dock tänka på att ”ett obegränsat antal uppkopplade enheter” brukar innebära runt 20 sådana. Om ni kopplar upp fler enheter än så kommer förmodligen kundsupporten att höra av sig och undra vad ni håller på med.

goosevpn-appar

Apparna är snygga och lättanvända

Som vi precis gått igenom bjussar GooseVPN på egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows – som blir det första plattformsstödet som granskas.

Windows-appen var en mycket trevlig och lättanvänd bekantskap. Kill Switch-verktyget, ett starkt VPN-protokoll samt ett minst lika starkt krypteringsalternativ var föraktiverade redan från start. Vi bjuds även på lättbegripliga beskrivningar så att vi slipper hoppa fram och tillbaka från FAQ-sidorna i tid och otid. I övrigt var serverbytena rappa, gränssnittet likaså, och allt som allt kändes appen både kvick och lättarbetad.

goosevpn-klient-för-windows
GooseVPN för Windows..

Då smiter vi vidare till iOS-appen. Installationen var undanstökad på någon minut och kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Som väntat var iOS-appen lite mer avskalad, och det hade jag absolut inga problem med. Efter att ha utfört ett tiotal serverbyten i snabb följd kunde jag konstatera att även denna app var både välbyggd samt rapp i gränssnittet.

goosevpn-klient-för-ios
GooseVPN för iOS..

Som ni säkert misstänker hamnar hela kategorin i plushögen då jag blev riktigt kär i samtliga appar som testkördes.

Fullt stöd för Tor-webbläsaren

Det är i runda slängar omkring en tredjedel av alla VPN-aktörer som lirar bra tillsammans med Tor. Och jepp – GooseVPN är en av dessa.

Här skyddas vi bland annat mot dåligt konfigurerade slutnoder, som är en av Tor-nätverkets väldigt få akilleshälar. På hemmaplan är hastighetsminskningen som Tor-nätverket bidrar med lite väl påtaglig, men i mer censurvänliga länder såsom Kina, Nordkorea samt Turkiet bör en Tor-uppkoppling ses som en mycket bra idé. Hur som helst – att VPN-gåsen lirar bra ihop med Tor kan knappast ses som en nackdel – och då blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är inte störst – men stor nog

Även om VPN-jättar såsom NordVPN samt ExpressVPN bjussar på betydligt större serverparker är GoosVPNs sådan stor nog. De servrar som VPN-företaget basar över är (som ni själva har sett) rappa som bara den, och så länge den goda formen håller i sig stannar hela kategorin på rätt sidan om plusstrecket.

serverlista-för-goosevpn

Netflix och SVT Play kan låsas upp

Netflix ger sig ofta ut på så kallade ”IP-räder” där det svartlistar VPN-leverantörers IP-nummer till höger och vänster. Därefter kontrar VPN-företagen genom att fixa nya sådana, och efter det är katt och råtta-leken i full gång. Med detta sagt är det långtifrån alla VPN-aktörer som klarar av att överlista Netflix – men GooseVPN är lyckligtvis en av dessa.

Det är med andra ord mycket trevligt att se att GooseVPN, som trots allt inte är jättestora, inte viker sig för streamingjättens påtryckningar. Och som en liten notis fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna – men det var dock ganska förväntat.

svt-play-funkar-med-goosevpn
SVT Play lirar fint på den svenska p2p-servern..

VPN-företaget har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på webbsidan ser vi att de stoltserar med en större drös positiva omdömen:

goosevpn-omdömen

Men då dessa kan filtreras hej vilt är det alltid en bra idé att ta en kik på vad användare på sociala medie-sajter såsom Twitter, Facebook samt Reddit har att säga om saken.

omdöme-för-goosevpn

I korthet hittar vi betydligt fler positiva röster än negativa sådana – vilket såklart bör ses som ett styrketecken. Mer specifikt är det främst p2p-servrarna, kundsupport-gänget samt stödet för att kunna låsa upp Netflix som beröms i störst utsträckning.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Hos GooseVPN kan vi inte fildela precis överallt – men det gör inte ett jota. De öronmärkta p2p-servrar finns tillgängliga i bland annat Sverige, Schweiz och Ukraina är blixtsnabba.

Faktumen att VPN-företaget inte samarbetar med några upphovsrättsorganisationer, samt att Schweiz har en minst sagt avslappnad attityd gentemot fildelare, bör även de ses som rejäla styrketecken.

Då återgår vi till testandet en stund. En vansinnigt laglig torrent en laddades ner via en svensk p2p-servier, och hastigheten jag fick ut, dvs. 25.1 MiB/s eller 211 Mbps, bör ses som ett mycket bra resultat.

torrenting-test-med-vpngoose

GooseVPN belönar kunder som hänger med länge

Som ni ser nedan sparar vi mest slantar om vi slår till på 2-årsvarianten, som är det i särklass mest prisvärda alternativet.

GooseVPN bjussar även på en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti som dessutom är extra enkel att säga upp – om ni inte skulle vara nöjda vill säga. För att utnyttja densamma behöver ni inte ens höra av er till kundsupporten. Istället kan en knapp under ”mina sidor”-fliken användas där abonnemanget sägs upp per automatik, vilket kan beskrivas som den smidigaste lösningen när det kommer till dessa typer av frågor.

goosevpn-prislista

Betala kan ni göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Giropay

Men inte Bitcoin, tråkigt nog.

På minussidan (-)

BBC iPlayer kan inte låsas upp

I nuläget går det inte att komma åt BBC iPlayer på någon av de brittiska servrarna, men med lite tur kan detta komma att ändras i framtiden.

Rekommenderas GooseVPN?

Ja. Så länge ni kan klara er utan BBC iPlayer är GooseVPN ett bra alternativ. Servrarna är kvicka, vi kan koppla upp hur många enheter vi vill, loggavtalet är urstarkt, Netflix amerikanska utbud och SVT Play kan låsas upp och prismässigt är det svårt att komma billigare undan. Mer specifikt är GooseVPN ett mycket bra val som har en självklar plats högt upp på topplistan.

Besök GooseVPN.com

Har någon av ni läsare provkört GooseVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN