Meny

Recension AirVPN: En säker VPN som inte utmärker sig

AirVPN grundades av ett gäng italienska hacktivister år 2010, och sedan dess har företaget växt till sig rejält.

Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de säkerhetsläget ligger i fokus. Inga känsliga loggar ska sparas, och de VPN-servrar som finns att tillgå ska vara kvicka som attan.

I recensionen nedan tar vi reda på om de påståenden som precis nämnts stämmer överens med verkligheten, och mycket annat. Men innan dess blir det ett knippe snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteItalien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar237+ i 20+ länder
VPN-protokollOpenVPN
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€7
Kostnad vid årsabonnemang€4.08
Övriga abonnemang:
Tre månader€5
Sex månader€4.83
Två år€3.29
Tre år€2.75
WebbsidaAirVPN.com

På plussidan (+)

Loggpolicyn är exceptionellt säker

Alla VPN-aktörer hävdar att de inte sparar några känsliga loggar, men det stämmer långtifrån alltid. För att ta reda på vad som gäller när det kommer till AirVPN var jag tvungen att granska loggpolicyn – och precis som väntat fanns det ingenting att klaga på.

AirVPN sparar dock ett fåtal uppgifter, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. lösenordsåterställning)
 • Cookies (på VPN-företagets egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)

Mer specifikt lägger de vantarna på så lite information som möjligt, och inget av det som sparas kan räknas som känsligt. Och nepp – AirVPN samarbetar inte med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter.

Följande uppgifter sparas inte:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Det märkts tydligt att AirVPN drivs av ett gäng integritetsvurmare som tror på sin sak. De tar ställning för nätneutralitet, ser privat kommunikation som en mänsklig rättighet och hatar alla former av censur.

Om vi vandrar tillbaka till loggavtalet är detta helt vattentätt. AirVPN förklarar varför en viss mängd data sparas, och hur de skyddar densamma – mer än så kan man knappast begära. Mer specifikt: loggavtalet är vattentätt – och ett av de starkaste i branschen.

Apparna är användarvänliga och säkra

Apparna vinner kanske inga designpriser, men säkerheten och användarvänligheten är det knappast något fel på.

Vi börjar med att granska Windows-appen. Rent tekniskt var serverbytena avklarade på någon sekund och säkra protokoll var aktiverade redan från start. Gränssnittet var enkelt men funktionsrikt. För att nämna ett exempel på detta kunde den aktuella serverbelastningen avläsas i realtid, vilket gjorde det enkelt att välja en server som var pigg och fin.

Nyinvigda användare kan säkert bli lite avskräckta av det sparsmakade gränssnittet. Men det behöver ni inte bli – Windows-appen är både kvick, säker och användarvänlig.

airvpn-programvara-för-windows

På iOS-sidan är det OpenVPN Connect som gäller. Med andra ord bjussar AirVPN inte på någon egenutvecklad iOS-klient, men OpenVPN Connect-appen får trots allt ses som ett fullgott alternativ.

Installationen tar cirka 5 till 15 minuter att genomföra beroende på hur tekniskt kunniga ni är. Och till AirVPN:s försvar är den installationsguide som återfinns under hjälpsektionen riktigt lättförståelig.

openvpn-gäller-för-airvpn-på-ios-sidan.

Sammanfattningsvis var de appar som provkördes mycket trevliga att handskas med, och då blir det plushögen som gäller även här. Visst, somliga VPN-alternativ såsom ExpressVPN erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, men då AirVPN är en mindre VPN-aktör är detta bra nog.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos AirVPN går det att koppla upp det mesta, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Mac
 • Android
 • iOS
 • Routrar (DD-WRT, Tomato, PfSense och AsusWRT)

Fler egenutvecklade appar hade uppskattats, men tredjeparts-alternativen är trots allt en helt ok kompromiss.

Utöver detta kan fem enheter vara uppkopplade på en och samma gång, vilket är mer eller mindre standard om vi jämför med var konkurrenterna lägger sig. Cyberghost bjussar förvisso på sju samtida uppkopplingar och Perfect Privacy 20+, men som sagt, fem är mer än godkänt.

airvpn-appar

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Att betala för en VPN-tjänst som inte håller tätt är mycket dumt, och det är just därför denna kategori är så pass viktig. AirVPN grillades mot sammanlagt fem webbtjänster, och som ni ser nedan fanns det ingenting att anmärka på:

 • DNSLeak.com (ok)
 • DNSTest.com (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)

För att sammanfatta läget: AirVPN är säkra som berget.

inga-torrent-läckor-för-airvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

inget-virus-i-airvpn-programvara
Inget virus eller andra tråkigheter i programvaran..

surfshark-har-inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Kan man kalla det öppna VPN-protokollet OpenVPN för ”alla viktiga krypteringsprotokoll”? Ja det kan man, åtminstone om ni frågar mig. När samma protokoll får arbeta i tandem med AES 256-algoritmen (som också finns tillgänglig) är säkerhetsläget perfekt.

Utöver detta hittar vi Kill Switch-funktionalitet på Windows- och Mac-sidan. Detta verktyg bryter er internetuppkoppling per automatik om ni skulle tappa kontakten med AirVPN:s servrar. Att vara ofrivilligt internetbefriad en kortare stund är förstås tråkigt, men alternativet, att riskera att få sin riktiga IP-adress avslöjad, är ännu värre. Kill Switch-verktyget är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt och bör alltid vara aktiverat på de enheter som stödjer detta.

OBS: AirVPN kallar Kill Switch-verktyget för ”Network Lock”. Funktionen är dock exakt densamma.

Det är bra tryck i serverparken

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Två svenska servrar provkördes och båda av dessa skötte sig utmärkt. Den snabbaste kom nästan upp i 100 Mbps, som ni ser nedan.

Nerströms: 97 Mbps
Uppströms: 202 Mbps
Latens: 15 ms

server-hastighet-sverige-för-airvpn

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det bra undan. 55+ Mbps nerströms är ett stabilt resultat med tanke på avståndet.

Nerströms: 57 Mbps
Uppströms: 226 Mbps
Latens: 38 ms

hastighet-server-i-storbritannien-för-airvpn

USA

De amerikanska servrarna brukar vara ganska långsamma, men så är det inte här. Cirka 40 Mbps nerströms bör ses som en ganska bra prestation.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 90 Mbps
Latens: 121 ms

server-hastighet-för-usa-för-airvpn

Allt som allt presterade AirVPN bra i de hastighetstester som utfördes. Denna kategori hamnar därför i plushögen – och lär stanna där så länge servrarna sköter sig så här pass väl.

Netflix, BBC iPlayer och SVT Play kan låsas upp

Både Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp utan problem. Vi behöver inte ens vara uppkopplade mot en amerikansk server för att få tillgång till Netflix fullständiga utbud. BBC iPlayer kräver dock en brittisk server, men det lilla problemet är överstökat med ett serverbyte som maximalt tar någon sekund.

Utöver detta kan en lång rad svenska streamingportaler låsas upp, såsom SVT Play, Viaplay och HBO Nordic – om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server vill säga.

Fildela kan vi göra – och snabbt går det

Då tung Bittorrent-trafik belastar VPN-servrarna ganska rejält säger vissa VPN-företag stopp och belägg när det kommer till fildelning. Andra tillåter denna ädla hobby på öronmärkta servrar, vilket kan vara en ok kompromiss. Men då AirVPN inte lägger sig i vad vi gör på nätet – och behandlar all trafik precis lika – kan vi fildela på samtliga servrar. Och snabbt går det – som vi går in på i nästa stycke.

Ett speldemo (Lego Marvel Super Heroes) laddades ner från The Pirate Bay, och hastighetsläget, dvs. 13 MiB/s eller omkring 109 Mbps, går det knappast att klaga på. Hastigheten nerströms hade dessutom varit än högre om en mer populär torrent (med fler seedare) laddats ner.

torrenting-med-airvpn

De längre abonnemangen är prisvärda

Det finns ett större antal VPN-paket att välja på, och det är bara priset som skiljer sig – inte funktionerna. Som ni själva ser sparar ni mest kosing om ni väljer att teckna er för något av de VPN-paket som har en längre löptid än ett år.

prislista-för-airvpn

Oavsett vilket VPN-abonnemang ni tecknar er för ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över tre dagar. Men tänk på att inte använda mer än 5GB data – annars upphör garantin att gälla. Men men, 5GB bör räcka finfint för att provstreama lite Netflix-material, ladda ner något test-torrent samt för att utföra några enklare hastighetsmätningar. Så den lilla begränsningen bör inte ställa till några större problem.

Det finns tyvärr inga gratis prova på-erbjudanden att tillgå (de hittar ni här), men de dryga 20 kronorna ni måste pynta för ett tredagarstest kan knappast räknas som någon större summa.

Betala kan ni göra via tex:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin
 • Presentkort
 • PayPal

Serverparken är liten men effektiv

237+ servrar i 20 länder är ingen dålig prestation, men de ligger samtidigt i lä i jämförelse med konkurrenter såsom NordVPN och Cyberghost, som bjussar på tusentals servrar.

serverpark-för-airvpn

Men bör det ses som någon dealbreaker? Nej, verkligen inte. AirVPN:s servrar är rappa som få samt strategiskt placerade, och då spelar det ingen roll hur stor serverparken är. VPN-företaget lovar dessutom att aldrig ta in fler kunder än vad de klarar av – och det löftet litar jag på att de håller.

Supportavdelningen är väl uppstyrd

Kundservice-medarbetarna kan nås via ett webbformulär eller via direktmail. Sammanlagt slingade jag iväg två frågor (en av dessa kan ni kika på nedan). Den första besvarades efter 20 minuter och den andra efter ca. 2 timmar – vilket bör räknas som godkänt. Svaren var dessutom utförliga och de gav sig aldrig förrän jag var helt nöjd.

supportforfulär-för-airvpn

Under hjälpfliken hittar vi även installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om apparna och mycket annat. Det finns också ett webbforum på plats, där supportpersonalen (och andra kunder) gör sitt för att besvara de frågor som ställs.

webbforum

Mer specifikt är kundsupport-sidan väl uppstyrd. Supportpersonalen är kunniga, svarar snabbt och det är en trevlig stämning i forumet.

Italien ingår i Eyes-avtalet – men det kvittar

Italien (där AirVPN har sitt säte) ingår i den så kallade Eyes-alliansen. Denna mycket otrevliga grupp består av ett femtontal länder (inkl. Sverige) som alla har ett och samma mål: Att massövervaka sina medborgare och dela med sig av allt de hittar.

Följande länder ingår i avtalet:

 • Nya Zeeland
 • Danmark
 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Norge
 • USA
 • Storbritannien
 • Österrike
 • Kanada
 • Italien
 • Sverige
 • Tyskland
 • Spanien
 • Belgien

Men då AirVPN:s loggpolicy är fullständigt vattentät, och då de inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

14-eyes-airvpn

VPN-företaget har ett bra rykte online

AirVPN:s webbsida hittar vi inga filtrerade recensioner, men det gör ingenting – de brukar inte vara särskilt träffsäkra i vilket fall. Med detta sagt gav jag mig ut på bland annat Facebook, Reddit och Twitter för att ta reda på vad de befintliga kunderna tycker och tänker.

Och resultatet? Nästan alla som uttalat sig är hur nöjda som helst. VPN-företaget beröms främst för serverhastigheterna samt möjligheten att låsa upp diverse streamingtjänster. Kundsupporten samt stödet för fildelning får också ta emot många skopor kärlek.

airvpn-på-reddit

airvpn-betyg-på-reddit

Mer specifikt är det enkelt att hitta positiva röster, och svårt att hitta gnällspikar, och med detta sagt kan AirVPN:s rykte betraktas som helt utmärkt.

VPN-företaget står upp för ett öppet internet

AirVPN sponsrar en lång rad organisationer såsom:

 • EFF (Electronic Frontier Foundation)
 • Tor (AirVPN driftar ett antal slutnoder)
 • Wikileaks
 • EDRi

Samt många andra. De står upp för viktiga värden såsom nätneutralitet, transparens och  rätten att inte bli övervakad på webben. Även om AirVPN inte är någon gigantisk VPN-aktör lägger de ner mycket pengar och energi på det de tror på – och det ska de ha all heder för.

På minussidan (-)

Här var det tomt, precis som det ska vara.

Rekommenderas AirVPN?

Till viss del. AirVPN gör det som många andra VPN-leverantörer inte klarar av. De erbjuder snabba servrar, ett utmärkt stöd för att låsa upp diverse streamingtjänster, en urstark loggpolicy och en prisnivå som är minst sagt human.

Här finns det ingenting att klaga på, men samtidigt inte mycket att skryta med. Om vi jämför AirVPN mot VPN-jättar såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) hamnar de hopplöst efter. Konkurrensen är extrem inom VPN-branschen, vilket innebär att en säker VPN-tjänst, som gör mycket rätt, inte längre utmärker sig på samma sätt som förut.

Just därför anser jag att en inhalkning på VPN-topplistan är en bra idé. Väl där kan ni lära er mer om bästa VPN-tjänsterna, samt jämföra alla viktiga attribut.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört AirVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

13 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Juhani

Bra och utförlig recension. Nu har jag en VPN redan knappa året till, men tack vare att Airvpn är en av de ytterst få som erbjuder en riktig klient med GUI till Linux så kommer jag definitivt att testa denna det nästa jag gör!

Bengt Olsson

Ja tog testa 3 dagar och väldigt imponerade av hastigheten .
De väldigt prisbilliga också.
kommer köra min ena router som är en sophos utm 110/120 där kör jag surfsharks
andra min asus när den utbytt blir nog airvpn på den.
behövde inte mata in användarenamn eller lösen men har skapat ett konto där iaf
de känns bra kul med andra vpn tjänster bra kunna ha några man kan skifta mellan varven här iaf.

Bengt Olsson

Hej,
bbc iplayer verkar inte funka på airvpn:
får detta :
BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues. In the UK? Here’s some advice.
eller måste man ha en vpn ip adress som är i uk kanske men läser en tråd om det :
https://airvpn.org/forums/topic/23931-bbc-iplayer/page/3/
har du testat från en ip utanför UK då

Bengt Olsson

låter bra skall testa det senare då

Bengt Olsson

tjena,
verkar som airvpn.org är hackat kommer upp annat på den sida nu har skrivit till dem på twitter

Bengt Olsson

testade på två olika datorer här med olika ip-adresser får upp samma sak har skickat ett mess på twitter iaf

Bengt Olsson

fick svar var inte hackade utan var som sidan var belastning tydligen

De senaste artiklarna

Mer om VPN