AzireVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök AzireVPN
Besök AzireVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp alla tv-portaler
 • Utmärkt stöd för WireGuard
 • Långsamt servernätverk
 • Få egenutvecklade applikationer
Betyg:
7.0
Hastighet
4
Säkerhet
9
Funktioner
6
Streaming
9
Betyg:
7.0
Besök AzireVPN
Meny
AzireVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-07
Besök AzireVPN
Besök AzireVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp alla tv-portaler
 • Utmärkt stöd för WireGuard
 • Långsamt servernätverk
 • Få egenutvecklade applikationer
Betyg:
7.0

Test av AzireVPN → Presterar väl utan att utmärka sig från konkurrenterna

En sammanfattning för dig som har bråttom

AzireVPN är en säker VPN som presterar väl, men inte tillräckligt väl för att hamna i den artikel där man kan jämföra de bästa VPN-tjänsterna.

AzireVPN sparar inga känsliga loggar, de erbjuder dessutom ett mycket bra stöd för WireGuard och utöver detta kunde inga säkerhetsbrister identifieras.

Servernätverket är dock lite långsamt, och de tar även lite väl mycket betalt i jämförelse med hur väl de presterar.

Närmare bestämt kan AzireVPN inte rekommenderas fullt ut, trots att de presterar bättre i jämförelse med ett flertal konkurrenter.

Läs gärna mer om Cyberghost eller ExpressVPN, som springer varv runt allt som AzireVPN har att erbjuda.

AzireVPN slog upp sina dörrar år 2012 och ägs av Netbouncer AB, som är ett svenskt bolag.

Om man tar en titt på AzireVPN:s webbsida ser man att en lång rad egenutvecklade appar finns tillgängliga, och utöver detta ska inga känsliga loggar sparas.

Man ser även att servernätverket är ganska litet, men det kanske inte gör någonting? Med lite tur är servernätverket snabbt i vilket fall.

Läget ser minst sagt lovande ut, och snart tar vi reda på hur AzireVPN presterar. Men innan dess blir det i vanlig ordning lite snabbfakta som står på schemat.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar32+ i 9+ länder
VPN-protokollOpenVPN och Wireguard
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaE-post
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från€3.25
WebbsidaAzire.com

På plussidan (+)

Inga känsliga loggar sparas

Precis som rubriken säger lägger AzireVPN inte beslag på någonting som kan räknas som känsligt.

Många VPN-företag lovar att de inte sparar några loggar, men det är långtifrån alltid som deras påståenden stämmer överens med verkligheten.

AzireVPN sparar inte

 • Din IP-adress
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge man varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)

Mer specifikt är loggavtalet mycket väl utformat. AzireVPN har dessutom en kernelmodul (”Blind Operator”) på plats som medför att ingen kan se vad du pysslar med på nätet, inte ens Azire själva.

I övrigt har AzireVPN aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter. VPN-servrarna är dessutom helt befriade från hårddiskar och ägs av VPN-företaget själva.

I korthet har AzireVPN en av branschens bästa loggavtal, och det ska de ha all heder för.

loggavtal-för-azirevpn

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Stöd finns för världens bästa krypteringsalgoritm, AES 256, och detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • WireGuard (mycket säkert)

OpenVPN är mer eller mindre branschstandarden inom VPN-nischen. OpenVPN är ett helt öppet protokoll som kontrolleras samt förbättras av ett stort community, till skillnad från ett flertal andra VPN-protokoll som ett fåtal ingenjörer och/eller storföretag förfogar över.

protokoll-för-azirevpn

AzireVPN fungerar utmärkt med WireGuard

AzireVPN är en av de första VPN-företagen som valde att satsa på WireGuard-protokollet. WireGuard fungera på samtliga operativsystem, och om man frågar Azire är WireGuard fullkomligt överlägset alla andra VPN-protokoll.

Och de har inte fel; WireGuard är framtiden inom VPN-kryptering.

azirevpn-wireguard-protokollet

SOCKS5-proxytjänst inkluderas

AzireVPN erbjuder även en SOCKS5-proxytjänst, vilken kommer väl till pass när bland annat webbsidor samt streamingportaler ska låsas upp.

Kill Switch för Android

Kill Switch-funktionalitet återfinns endast för Android. Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik såvida du skulle tappa kontakten med AzireVPN:s servrar. Det medför att du skyddas mot både IP- och DNS-läckor.

Att endast erbjuda Kill Switch-stöd för Android är dock svagt. I synnerhet då mer högpresterande VPN-tjänster tillhandahåller Kill Switch-verktyg för samtliga enheter som kan skyddas.

Anonym fildelning tillåts

Bittorrenttekniken är smidig som bara den. Tack vare denna kan man ladda ner stora filer bit för bit – men det finns tyvärr en ganska stor baksida.

Då man tvingas skylta med sin riktig IP-adress kan hackers, upphovsrättslobbyn och andra skummisar komma och kladda med sina smetiga fingrar.

Men även här kommer VPN-tekniken till undsättning. Då VPN-företagen byter ut din riktiga IP-adress mot en anonym IP-adress kan man fildela på ett mycket säkert sätt.

Trots att fördelarna är många väljer en del VPN-företag att förbjuda fildelning helt och hållet. Förmodligen av rädsla för att upphovsrättslobbyn ska surna till. Men i den skaran återfinns inte AzireVPN. Här kan man fildela precis på vilket server man vill.

AzireVPN och torrenter; hur snabbt går det?

AzireVPN fick dessutom visa vad de gick för när en fruktansvärt laglig Linuxdistrubution laddades ner.

Och hastigheten nerströms, dvs. 12.5 MiB/s eller omkring 105 Mbps, ska räknas som godkänd. I synnerhet då skojare såsom F-Secure Freedome förbjuder fildelning på samtliga servrar.

torrenting-med-azirevpn

Alerta, trevliga och kunniga medarbetare

Hos Azire hittar man inga chattklienter eller webbformulär. Här är det ”bara” en supportadress ([email protected]) som gäller, men den duger fint.

Sammanlagt kontaktades supportpersonalen vid fem tillfällen, och det tog sällan mer än 20 minuter innan ett välskrivet svar trillade ner i inkorgen. Samtliga frågor besvarades av riktiga människor och det var aldrig heller frågan om några korta och otydliga svar med någon länk till supportsidorna.

Nedan hittar du en av de enklare frågorna som ställdes. Som du själva ser hade jag glömt bort mitt användarnamn, klantig som man är:

supportmeddelande-för-azirevpn

Men Azire-supporten var lyckligtvis snabba med att hjälpa till. Efter cirka 5 minuter fick man ett träffsäkert svar på sin fråga.

kundsupportmeddelande-med-azire

För att sammanfatta läget är supportmedarbetarna mycket kompetenta, det kan ingen ta ifrån dem.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos Azire kan man koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Mac (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • iOS (OpenVPN Connect eller WireGuard)
 • Android (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Routrar (DD-WRT och pfSense)

I övrigt kan man som mest koppla upp fem enheter på ett och samma abonnemang, vilket är en standardnivå som nästan alla VPN-företag tillämpar.

AzireVPN är en säker VPN

Alla VPN-tjänster som recenseras får stångas mot ett flertal webbtjänster, och nu är det Azires tur att visa vad de går för:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Som du själv ser finns det inget att klaga på. AzireVPN sköter sig utmärkt rent säkerhetsmässigt.

azirevpns-programvara-är-ren-enligt-virustotal
Programvaran är ren enligt Virustotal..
ipx-1
Inga IP-läckor kunde hittas..
inga-ip-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..
azirevpn-dns-läcka-test
Inga DNS-läckor kunde hittas..

Azire har ett bra rykte online

Efter att jag dammsugit ett större antal sociala medie-sajter samt diskussionsforum kom jag fram till att nästan alla var nöjda med det som AzireVPN har att erbjuda.

Ett fåtal kunder valde att klaga på att servernätverket är något litet, men om vi bortser från det var stämningen riktigt trevlig.

azirevpn

Det goda stödet för WireGuard beröms gång efter annan, och exakt samma sak gäller för kundsupporten samt VPN-applikationerna. Mer specifikt är det lätt att hitta positiva åsikter, och svårt att hitta surpuppor.

VPN-applikationerna är kraftfulla och robusta

Att komma i gång är relativt lätt. Så fort man betalat för sig får man tillgång till samtliga appar, och efter det är det bara att ladda ner den VPN-app som passar för sin enhet. Vi inleder som brukligt med att granska den Windows-applikation som erbjuds.

AzireVPN för Windows 10

Installationen är busenkel och så fort den är över dyker inloggningsgränssnittet upp. Väl där anger man rätt inloggningsuppgifter – sen är det bara att tuta och köra.

azire-windows-app

Att byta server är dock lite bökigt. För att göra så måste man först koppla ner sig via aktivitetsfältet för att efter det koppla upp sig mot en ny server. Och precis varje gång måste lösenordet anges, vilket blir lite tjatigt i längden.

azire-app-3

WireGuard fungerar även på iOS samt Android

WireGuard-apparna finns tillgängliga för alla operativsystem, inklusive iOS och Android. Det är dessutom ganska enkelt att komma i gång. Allt man behöver göra är att ladda ner rätt app, ladda upp rätt konfigurationsfil – sen är man i gång.

wireguard-azirevpn

Jag testkörde Azires WireGuard-appar för iOS, Android samt Windows, och de fungerade utmärkt. Alla servrar var på plats redan från start, serverbytena var blixtsnabba och gränssnittet var rent och prydligt.

WireGuard-apparna är dock knepiga för nyinvigda VPN-användare, men då guiderna är tydligt skrivna och då kundsupporten svarar snabbt bör det inte vara några problem att komma i gång även för nybörjare.

wireguard

BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp

Många större tv-plattformar gör sitt för att VPN-företagen inte ska kunna överlista dem. Mer specifikt geoblockerar BBC iPlayer allt innehåll, medan Netflix öronmärker ett stort antal tv-serier samt filmer som endast nordamerikanerna kan komma åt.

Förr i tiden kunde i princip alla VPN-företag ”lura systemet”, dvs. ta sig förbi streamingjättarnas kraftfulla brandväggar.

Men så är inte längre fallet. VPN-jättar såsom Surfshark klarar dock fortfarande av att överlista både BBC iPlayer och Netflix, och det kan AzireVPN också göra.

bbc-iplayer-kan-låsas-upp-med-azirevpn

Utöver detta klarar AzireVPN av att låsa upp en lång rad svenska tv-plattformar såsom SVT Play, Viaplay och HBO Nordic.

svt-play-med-azirevpn

Neutralt (+-)

Servernätverket är relativt litet

Somliga VPN-företag likt NordVPN ger dig tillgång till tusentals VPN-servrar. AzireVPN erbjuder dock ett lite mindre servernätverk på 34+ servrar i 10+ länder som gäller.

Mer specifikt kunde serverspridningen ha varit bättre, då det är svårt att hitta en lämplig VPN-server i områden såsom Afrika, Australien, Asien samt Sydamerika.

azire-serverpark

AzireVPN är en relativt dyr VPN

AzireVPN erbjuder fyra olika VPN-paket och det är bara priset som skiljer sig, inte funktionerna. Som vanligt kommer man billigast undan såvida man väljer att teckna sig för det längsta abonnemanget, som är acceptabelt prissatt.

Betala kan man göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Kryptovalutor (Bitcoin, Litecoin m.fl.)

azire-betalningsmetoder

Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. Men tänk gärna på att pengarna tillbaka-garantin inte gäller såvida du bara tecknar dig för en månad eller såvida du väljer att betala med en kryptovaluta.

Azire omfattas av Eyes-avtalet

Då Azire har sitt huvudkontor i Sverige omfattas de av Eyes-avtalet, där ett femtontal länder inkluderas.

Alla nationer som deltar i övervaknings-samarbetet signalspanar på sina invånare, och så fort ett medlemsland hittat något smaskigt blir alla länder varse om vad som har hänt.

stockholm-4104028_1920
Stockholms skärgård..

Men spelar det någon om huruvida AzireVPN befinner sig inom Eyes-zonen eller inte?

Nej, skulle jag säga.

AzireVPN sparar inga känsliga loggar och de samarbetar inte heller med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn. Att verka inom Eyes-zonen är kanske ingen fjäder i hatten.

Men som sagt, i det här fallet spelar det ingen roll då Azire har ett extremt gott säkerhetstänk.

AzireVPN är en relativt långsam VPN

Bashastigheten

När vår testdator inte är skyddad med hjälp av en VPN är det nedanstående hastighet som gäller.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

baslinjetest-för-vpn-recensioner

AzireVPN: Hastigheter i Sverige

Den svenska server som provkördes erbjöd en hastighet på drygt 130+ Mbps nerströms. Det är acceptabelt, men långtifrån bra.

 • Nerströms: 136 Mbps
 • Uppströms: 217 Mbps

azirevpn-sverige

AzireVPN: Ett komplett hastighetstest

Nedan får du ta del av de hastigheter som AzireVPN bjöd på vid testögonblicket, server för server.

LandNerströmsUppströms
Sverige (Göteborg)136 Mbps217 Mbps
Norge (Oslo)135 Mbps98 Mbps
Sverige (Stockholm)129 Mbps105 Mbps
Danmark (Köpenhamn)119 Mbps163 Mbps
Storbritannien (London)117 Mbps182 Mbps
Spanien (Madrid)108 Mbps101 Mbps
Frankrike (Paris)105 Mbps59 Mbps
USA (Miami)100 Mbps36 Mbps
Rumänien (Bucharest)87 Mbps106 Mbps
USA (New York)59 Mbps114 Mbps
Thailand (Phuket)41 Mbps18 Mbps

Mer specifikt är den hastighetsminskning man tvingas ta del av lite väl påtaglig, och då blir det minushögen som gäller.

På minussidan (-)

Här var det tomt, precis som det ska vara..

Sammanfattande tankar
AzireVPN presterar väl, men inte tillräckligt väl för att rekommenderas av oss.
Betyg:
7.0

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
AzireVPN
Betyg:
7.0
 • Låser upp alla tv-portaler
 • Utmärkt stöd för WireGuard
 • Långsamt servernätverk
 • Få egenutvecklade applikationer

Mer om VPN

Låser upp alla tv-portaler Utmärkt stöd för WireGuard - Långsamt servernätverk - Få egenutvecklade applikationerTest av AzireVPN → Presterar väl utan att utmärka sig från konkurrenterna