Meny

Recension AzireVPN: Acceptabel VPN med stöd för WireGuard

AzireVPN slog upp sina dörrar år 2012 och ägs av Netbouncer AB, som är ett svenskt bolag. Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser via att en lång rad egenutvecklade appar finns på plats, och utöver detta ska inga känsliga loggar sparas. Vi ser även att serverparken är ganska liten, men det kanske inte gör någonting? Med lite tur är det bra kräm i servrarna i vilket fall.

Läget ser minst sagt lovande ut, och snart tar vi reda på hur VPN-företaget presterar. Men innan dess blir det i vanlig ordning lite snabbfakta som står på schemat.

Läs mer: Alla VPN-företag granskas i 12 steg

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar32+ i 9+ länder
VPN-protokollOpenVPN och Wireguard
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaE-post
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€5
Kostnad vid årsabonnemang€3.75
Övriga abonnemang
Tre månader€4
Två år€3.25
WebbsidaAzire.com

På plussidan (+)

Inga känsliga loggar sparas

Precis som rubriken säger lägger AzireVPN-gänget inte beslag på någonting som kan räknas som känsligt. Många VPN-företag lovar exakt samma sak, men det är långtifrån alltid som deras påståenden stämmer överens med verkligheten.

AzireVPN lägger beslag på våra e-postadresser och sparar cookies på webbsidan. Men det är faktiskt allt. Det är få VPN-leverantörer som sparar så här pass lite information.

Med detta sagt tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad AzireVPN inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är loggavtalet mycket snyggt utformat. VPN-företaget har dessutom en kernelmodul (”Blind Operator”) på plats vilket innebär att ingen kan se vad vi pysslar med på nätet, inte ens Azire själva.

I övrigt har de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter. VPN-servrarna är dessutom helt befriade från hårddiskar och ägs av VPN-företaget själva. I korthet har AzireVPN en av branschens bästa loggavtal, och det ska de ha all heder för.

loggavtal-för-azirevpn

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Stöd finns för världens bästa krypteringsalgoritm, AES 256, och detsamma gäller för följande VPN-protokoll.

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • WireGuard (mycket säkert)

OpenVPN är mer eller mindre branschstandarden inom VPN-svängen. Protokollet är helt öppet och kontrolleras samt förbättras av ett stort community, till skillnad från många andra VPN-protokoll som ett fåtal ingenjörer och/eller storföretag basar över.

protokoll-för-azirevpn

Azire är en av få VPN-aktörer som valt att satsa på WireGuard-protokollet. Samma protokoll fungerar utmärkt på alla tänkbara operativsystem, och om vi frågar Azire är WireGuard fullkomligt överlägset. Och de har förmodligen inte fel; hastighetsläget är underbart och koden är ren och kompakt.

azirevpn-wireguard-protokollet

Sist men inte minst erbjuder de även en SOCKS5-proxytjänst, vilken kan komma väl till pass när diverse webbsidor och streamingportaler ska låsas upp. Allt som allt bör de protokoll som precis nämnts räknas som en bra mix, trots att de bara är två till antalet.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi tyvärr bara på Android-sidan. Samma säkerhetsverktyg bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar, och är en hejare på att förhindra både IP- och DNS-läckor. Med lite tur pillar Azire-gänget in samma fiffiga funktion i flera appar någon gång i framtiden.

För att sammanfatta läget sköter AzireVPN sig utmärkt. Här finns det i princip ingenting att klaga på.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Bittorrenttekniken är smidig som bara den. Tack vare samma teknik kan vi ladda ner stora filer bit för bit – men det finns tyvärr en ganska stor baksida. Då vi tvingas skylta med våra riktiga IP-adresser kan hackers, upphovsrättslobbyn och andra skummisar komma och kladda med sina smetiga fingrar, och det är förstås aldrig trevligt. Men även här kommer VPN-tekniken till undsättning. Då VPN-företagen byter ut våra riktiga IP-adresser mot anonyma sådana kan vi fildela på ett mycket säkrare sätt.

Trots att fördelarna är många väljer en del VPN-företag att förbjuda fildelning helt och hållet, förmodligen av rädsla för att upphovsrättslobbyn ska surna till. Men i den skaran hittar vi lyckligtvis inte AzireVPN. Här kan vi fildela precis var vi vill.

Azire fick dessutom visa vad de gick för när en fruktansvärt laglig Linuxdistribution laddades ner. Och hastigheten nerströms, dvs. 12.5 MiB/s eller omkring 105 Mbps, får räknas som minst sagt godkänd.

torrenting-med-azirevpn

Supportgänget är rappa, trevliga och kunniga

Hos Azire hittar vi inga chattklienter eller webbformulär. Här är det ”bara” en supportadress (support@azirevpn.com) som gäller, men den duger fint.

Sammanlagt kontaktades supportpersonalen vid fem tillfällen, och det tog sällan mer än 20 minuter innan ett välskrivet svar damp ner i inkorgen. Alla frågor besvarades av riktiga människor och det var aldrig frågan om några korta och otydliga svar med någon länk till supportsidorna.

Nedan hittar ni en av de enklare frågorna som ställdes. Som ni själva ser hade jag glömt bort mitt användarnamn:

supportmeddelande-för-azirevpn

Men Azire-supporten var lyckligtvis snabba med att hjälpa till:

kundsupportmeddelande-med-azire

För att sammanfatta läget är supportavdelningen vansinnigt bra uppstyrd, det kan ingen ta ifrån dem.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos Azire kan vi koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Mac (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • iOS (OpenVPN connect eller WireGuard)
 • Android (egenutvecklad app eller WireGuard)
 • Routrar (DD-WRT och pfSense)

I övrigt kan ni som mest koppla upp fem enheter på en och samma gång, vilket är lite av en standard inom VPN-svängen. Och för att göra ett litet tillägg ska en egenutvecklad app för iOS vara på ingång enligt kundsupporten.

Säkerhetsläget är det inget fel på

Alla VPN-tjänster som recenseras får stångas mot ett gäng webbtjänster, och nu är det Azires tur att visa vad de går för:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Som ni själva ser finns det inget att klaga på. AzireVPN sköter sig utmärkt rent säkerhetsmässigt.

azirevpns-programvara-är-ren-enligt-virustotal
Programvaran är ren enligt Virustotal..

ipx-1
Inga IP-läckor kunde hittas..

inga-ip-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..

azirevpn-dns-läcka-test
Inga DNS-läckor kunde hittas..

Azire har ett bra rykte online

Nåväl, vad säger kunderna då? Efter att jag dammsugit ett större gäng sociala medie-sajter och diskussionsforum kom jag fram till att nästan alla var nöjda. Ett fåtal kunder valde att klaga på att serverparken är något tunn, men om vi bortser från det var stämningen ganska trevlig.

azirevpn

Det goda stödet för WireGuard beröms gång efter annan, och exakt samma sak gäller för kundsupporten samt apparna. Mer specifikt är det lätt att hitta positiva åsikter, och svårt att hitta surpuppor.

Med detta sagt kan AzireVPN:s rykte beskrivas som mycket gott, och då blir det plushögen som gäller även här.

Apparna är kraftfulla och robusta

Att komma igång är relativt lätt. Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar, och efter det är det bara att ladda ner den VPN-app som passar bäst. Vi inleder med att ta en kik på VPN-företagets egenutvecklade Windows-app.

Installationen är busenkel och så fort den är över dyker inloggningsgränssnittet upp. Väl där anger vi rätt inloggningsuppgifter – sen är det bara att tuta och köra.

azire-windows-app

Att byta server är dock lite bökigt. För att göra så måste vi först koppla ner oss via aktivitetsfältet för att sedan koppla upp oss mot en ny server. Och precis varje gång måste lösenordet anges, vilket kan vara lite tjatigt i längden.

azire-app-3

WireGuard-apparna finns tillgängliga för alla operativsystem, inklusive iOS och Android. Det är dessutom ganska enkelt att komma igång. Allt vi behöver göra är att ladda ner rätt app, ladda upp rätt konfigurationsfil – sen är vi igång.

wireguard-azirevpn

Jag testkörde Azires WireGuard-appar för iOS och Windows, och de fungerade utmärkt. Alla servrar var på plats redan från start, serverbytena var blixtsnabba och gränssnittet var rent och fint.

WireGuard-apparna kan eventuellt vara lite knepiga för nyinvigda VPN-användare, men då guiderna är tydligt skrivna och då kundsupporten svarar kvickt bör det inte vara några problem att komma igång.

wireguard

Det är bra tryck i VPN-servrarna

Bashastigheten

Här har ni det nakna, eller okrypterade hastighetsläget, som ungefär motsvarar 250 Mbps åt båda hållen.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes tuffade på riktigt bra. 130+ Mbps nerströms får räknas som mer än godkänt.

Nerströms: 136 Mbps
Uppströms: 217 Mbps
Latens: 10 ms

azirevpn-sverige

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte lika bra undan, men 60+ Mbps trots allt helt acceptabelt med tanke på avståndet.

Nerströms: 66 Mbps
Uppströms: 218 Mbps
Latens: 34 ms

hastighetstest-wireguard-uk

USA

USA-servrarna är i regel långsammast, och den fördomen stämmer även här. Strax över 46 Mbps kanske inte räcker för att göra mig fartblind, men det är bra nog.

Nerströms: 46 Mbps
Uppströms: 104 Mbps
Latens: 168 ms

azirevpn-server-i-usa

Azires VPN-servrar är pigga. Vardagssurfa kan vi göra utan störande CAPTCHA-skyltar samt annat trams, och stora filer kan laddas ner på momangen. Kategorin hamnar på rätt sida om plusstrecket, med ganska stor marginal.

Serverparken är liten men effektiv

Somliga VPN-företag basar över tusentals VPN-servrar, men hos Azire är det bara 32+ sådana i 9+ länder som gäller. I områden såsom Afrika, Australien, Asien och Sydamerika ekar det tomt, men det gör inte alltför mycket.

azire-serverpark

Alla viktiga länder, såsom Sverige, Storbritannien, USA med flera finns representerade, och som vi precis gått igenom är det ganska bra med fart i maskineriet.

serverpark-för-azirevpn

BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp

Många större tv-plattformar gör sitt för att VPN-företagen inte ska kunna överlista dem. Mer specifikt regionslåser BBC iPlayer allt innehåll, medans Netflix gömmer undan många godbitar som bara nordamerikanerna kan komma åt.

Förr i tiden kunde i princip alla VPN-företag ”lura systemet”, dvs. ta sig förbi streamingjättarnas kraftfulla brandväggar. Men så är inte längre fallet. VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN klarar fortfarande av att överlista både BBC iPlayer och Netflix, och det kan AzireVPN också göra – trevligt nog.

bbc-iplayer-kan-låsas-upp-med-azirevpn

Utöver detta klarar AzireVPN av att låsa upp en lång rad svenska tv-plattformar, såsom SVT Play, Viaplay och HBO Nordic.

svt-play-med-azirevpn

Neutralt (+-)

Prisläget ser ganska trevligt ut

AzireVPN erbjuder fyra olika VPN-paket, och det är bara priset som skiljer sig, inte funktionerna. Som vanligt kommer ni billigast undan om ni väljer att teckna er för det längsta abonnemanget, som för närvarande landar på två år. Och prisläget, dvs. €3.25 i månaden, är inte alltför blödigt.

prislista-för-azirevpn-i-euro

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Kryptovalutor (Bitcoin, Litecoin mfl.)

azire-betalningsmetoder

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. Men tänk gärna på att samma garanti inte gäller om ni bara tecknar er för en månad eller om ni betalar via kryptovalutor.

Azire omfattas av Eyes-avtalet

Då Azire har sitt huvudkontor i Sverige omfattas de av Eyes-avtalet, där ett femtontal länder ingår. Alla nationer som deltar i övervaknings-samarbetet signalspanar på sina invånare, och så fort ett medlemsland hittat något smaskigt blir alla länder varse om vad som har hänt.

stockholm-4104028_1920
Stockholms skärgård..

Men spelar det någon om huruvida AzireVPN befinner sig inom Eyes-zonen eller inte? Nej, skulle jag säga. De sparar inga känsliga loggar och samarbetar inte med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn. Att verka inom Eyes-zonen är kanske ingen fjäder i hatten, men som sagt, i det här fallet spelar det ingen roll då Azire har mycket bra koll på skutan.

På minussidan (-)

Här var det tomt, precis som det ska vara..

Rekommenderas AzireVPN?

Till viss del. Azire utmärker sig på ett flertal sätt. Inga känsliga loggar sparas, alla tänkbara säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, servrarna är rappa, apparna är fiffiga som bara den och prisläget ser ganska trevligt ut.

Men det räcker inte. De bästa VPN-tjänsterna, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension), springer varv runt AzireVPN om vi tänker pris kontra prestanda. Läs gärna mer om dessa tankegångar genom att klicka på knappen nedan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört AzireVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bengt Olsson

Hejsan,
här jag igen vpn nörden kunde inte låta bli testa dem de har wireguard
fick in det i min opnsense.
de känns snabba , bra sida med bra info isv iaf det gillar jag att det svenskt också ännu bättre.
3 mån kostadfe 120 kr det mycket bra pris

Senast redigerad 21 dagar sedan av Bengt Olsson
bengt olsson

hehehe då vet jag det då.
ja de känns bra.
har frågat dem om webrtc i edge de hade en guide att stänga av det men det finns inte så väntar svar iaf funkar i firefox iaf.

De senaste artiklarna

Mer om VPN