Meny

Gör så här för att spåra en IP-adress på bara någon minut

Det är en bra idé att dölja era riktiga identiteter på nätet, men det snackar vi mer om lite längre ner i guiden. Innan dess tar vi en titt på vad ett IP-nummer är samt hur ni tar er till för att spåra IP-adresser.

Vad är en IP-adress: En kortfattad förklaring

En IP-adress är en samling nummer som kan ses som en personlig identifierare på nätet. Alla enheter måste ha en IP-adress, och exakt samma sak gäller för alla webbsidor. Om ni inte har ett IP-nummer kan ni inte surfa på webben.

Det finns två typer av IP-nummer; öppna och stängda sådana. De stängda varianterna  hittar ni i hemmet, och routern står oftast för utdelningen av dessa. Alla stängda IP-nummer är privata, och tack vare det kan ni exempelvis streama en Youtube-film från datorn till tv:n. Tänk gärna på att alla stängda IP-nummer är en del av ett slutet nätverk som i sin tur skyddas av routern.

Sen har vi de öppna nätverken, såsom webben, som innehåller öppna, eller publika IP-adresser. De IP-nummer som ni använder för att koppla upp er på nätet är dock spårbara, och det är lite av en svaghet. Men det är ingen större fara. VPN-tekniken kan dölja er på ett mycket fiffigt sätt.

Gör så här för att fiska fram IP-adresser

Ni måste ha tillgång till IP-nummer för att de ska kunna spåras, det säger sig självt. Vi inleder med att ta reda på en IP-adress som tillhör en webbsida, för att efter det fiska fram en IP-adress som tillhör en riktig person.

#1. Ta reda på en webbsidas IP-adress

Om ni vill veta varifrån en specifik webbsida driftas bör ni använda er av CMD-verktyget, som ibland även kallas för kommandotolken. Gör så här för att hitta funktionen på Windows 10.

Steg 1: Öppna startmenyn -> Skriv ”CMD” och tryck på Enter.

Steg 2: I det här exemplet tar vi reda på var Plex-gänget har sina servrar. Skriv ”ping plex.com” och tryck på Enter. Deras IP-nummer bör ploppa upp efter någon sekund.

kommandotolk-win-10-1

Där har ni det – svart på vitt. IP-adressen är 184.28.180.121.

#2. Ta reda på en annan persons IP-adress

Om ni vill veta mer om var en specifik person befinner sig kan ni lägga vantarna på deras IP-nummer. Webbtjänsten IPLogger fungerar förträffligt för det ändamålet, och gör precis det som antyds – dvs. loggar IP-nummer. Gör på här för att komma igång:

Steg 1: Besök IPLogger.org

Steg 2: Leta reda på en rolig Youtube-video, kopiera Youtube-adressen och klistra in den i fältet under ”URL & Image Shortener”. Avslutningsvis – klicka på ”Get IPLogger Code”.

ip-loggare

Steg 3: Nu har ni fått en spårningslänk, som tyvärr är lite väl avslöjande. Men det är ingen panik – kopiera den grönfärgade länken så fixar vi resten vid nästa steg.

länk-för-ip-spårning

Steg 4: Länken bör förkortas, och det fixar ni genom att besöka Shorturl.at. Klistra in IP Logger-adressen och klicka på ”Shorten URL”. Därefter kan ni skicka koden till den person ni vill spåra, i förhoppning att denne klickar på länken.

shorturl-länkförkortare

Steg 5: Ta er tillbaka till IPLogger, kopiera ”Link for viewing statistics”-adressen, klistra in den i en ny flik och klicka på Enter.

visa-statistik-ip-logger

Steg 6: Om någon har klickat på länken ser ni alla IP-nummer precis här.

dolda-ip-nummer

Gör så här för att spåra en IP-adress

Nu har vi fiskat fram två typer av IP-nummer, ett av dem tillhör en webbsida och det andra tillhör en riktig person.

OBS: Tänk på att aldrig spåra IP-nummer som tillhör andra personer utan att först be om tillåtelse.

Besök WhatismyIPAdress.com och klistra in något av de IP-nummer ni identifierat. Nu får ni reda på var personen befinner sig ända ner till postnumret. Personens exakta hemadress eller riktiga identitet får ni dock aldrig reda på, såvida ni inte arbetar inom polisen eller är ett upphovsrättstroll vill säga.

ip-data

Så här undviker ni spårning på nätet

Det är busenkelt att både fiska fram och spåra IP-adresser, och det är faktiskt lite skrämmande. Om ni vill slippa övervakning bör ni teckna er för en VPN-tjänst. Om ni går den vägen döljs era riktiga IP-nummer, och tack vare det blir ni anonyma på nätet.

Jag rekommenderar i första hand CyberGhost(recension). De bjussar på egenutvecklade VPN-appar för alla vanliga enheter, ett utmärkt säkerhetsläge och en minst sagt human prisnivå.

Om ni vill veta mer om hur ni döljer era riktiga IP-adresser, smit gärna vidare till den här guiden. Där får ni veta allt som är viktigt när det kommer till att bli anonym på nätet.

Sammanfattning

Nu har ni spårat en IP-adress, och som ni säkert har märkt är det en ganska lätt manöver. Om det är någon del som skulle vara oklar eller om det är någonting annat ni vill ha reda på – hojta gärna till via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN