VPNArea
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-23
Besök VPNArea
Besök VPNArea
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Sparar inga känsliga loggar
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.3
Hastighet
4
Säkerhet
7
Funktioner
5
Streaming
9
Betyg:
6.3
Besök VPNArea
Meny
VPNArea
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-23
Besök VPNArea
Besök VPNArea
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Sparar inga känsliga loggar
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.3

Recension VPNArea → En dussin-VPN som inte utmärker sig

Sammanfattning för dig som har bråttom

VPNArea presterar inte dåligt, men samtidigt inte tillräckligt väl för att kunna utmärka sig från mängden. De låser förvisso upp alla tv-plattformar och deras VPN-applikationer är dessutom begripliga och väldesignade.

Det är dock på hastighetsfronten som VPNArea snubblar och faller. Deras servernätverk är på tok för långsamt, vilket medför att vi rekommenderar dig att inte läsa vidare.

Vi råder dig att i stället läsa vår sammanfattningsartikel där du kan jämföra de bästa VPN-tjänsterna.

Bulgariska VPNArea slog upp sina dörrar år 2012, och sedan dess har det hänt en hel del.

Om man tar en titt på VPN-företagets webbsida ser man att hastighetsläget ska vara perfekt, egenutvecklade appar ska finnas tillgängliga för en lång rad enheter och ett flertal streamingportaler ska kunna låsas upp.

VPNArea är dessutom ett av få VPN-företag som låter dig dela VPN-kontot med vänner och bekanta. Just den aspekten är verkligen unik.

Företagets marknadsföringsslogan lyder: ”VPNArea means Privacy, Security, Freedom”, och i recensionen nedan tar vi reda på huruvida de vackra orden stämmer överens med verkligheten eller inte. Men först; snabbfakta.

InformationAttribut
Företagets säteBulgarien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar212+ i 70+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaVPNArea.com

På plussidan (+)

Många viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

AES 256, marknadens starkaste krypteringsalgoritm, stöds fullt ut. Detsamma gäller för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2, som båda är hur säkra som helst.

Något stöd för WireGuard erbjuds dock inte, vilket är synd då det är världens snabbaste VPN-protokoll, så även bergsäkert.

Om du vill ha tillgång till WireGuard, då är svenska OVPN ett mycket bra alternativ.

Kill Switch för tre typer av enheter

Utöver detta erbjuder de även ett Kill Switch-verktyg för Windows, Linux samt Mac. Kill Switch-verktyget bryter all nätverkstrafik per automatik om du skulle tappa kontakten med VPNAreas servrar, vilket kan hända om exempelvis en app skulle krascha.

Att bli ofrivilligt internetbefriad är förstås aldrig kul, men då Kill Switch-verktyget i princip aldrig behöver göra sitt jobb och dessutom är resurssnålt, ska det alltid vara aktiverat då funktionen är det bästa skyddet man har mot IP- samt DNS-läckor.

Även om VPN Area presterar väl inom den här kategorin finns det VPN-företag som erbjuder Kill Switch för alla enheter som kan skyddas. ExpressVPN samt Cyberghost är två av dessa.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Totalt sett granskades VPNArea mot fem webbtjänster, och precis som väntat kunde inga DNS-läckor, IP-läckor eller virus hittas:

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Virustotal (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)
inget-virus-i-programvaran-för-vpnarena
Inget virus och inga spionprogram i programvaran..
inga-ip-läckor-för-vpnarena-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights

Apparna är säkra och användarvänliga

Efter att betalningen är genomförd får man tillgång till samtliga appar omedelbart. Jag började som vanligt med att testköra VPN-appen för Windows.

VPNArea för Windows

Windows-appen hade ett enkelt och tydligt gränssnitt. Men innan du kopplar upp dig för första gången måste du gå på en liten inställningsräd. Kill Switchen ska du aktivera omedelbart, och detsamma gäller för DNS-skyddet.

Rent tekniskt var serverbytena snabbt avklarade och appen gjorde alltid det jag bad den om.

vpnarea-för-windows

VPNArea för iOS

iOS-appen var betydligt mer avskalad, och installationen var överstökad på bara någon minut då samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Då smiter vi vidare till den tekniska biten: Serverbytena var snabba, gränssnittet var begripligt och jag gillade även att serverlatensen listades så att man alltid kunde välja en snabb VPN-server.

vpnarea-app-för-windows

De VPN-appar som provkördes var användarvänliga samt säkra och lättförstådda, och med detta sagt blir det plushögen som gäller även här.

Double VPN-stöd ingår

Hos VPNArea kan man vara uppkopplad mot två VPN-servrar på en och samma gång. Det är en unik funktion som även NordVPN erbjuder, som i sin tur presterar betydligt bättre än VPNArea i alla mätbara kategorier.

Dedikerade IP-adresser kan köpas till

Ett fåtal VPN-företag erbjuder dedikerade IP-adresser, och VPNArea hör till den skaran.

Mer specifikt är ett dedikerat (eller privat) IP-nummer öronmärkt för just dig, och kommer med ett flertal fördelar. Du kan driva spel- och Plex-servrar på ett mer effektivt sätt, eventuella CAPTCHA (”bevisa att du inte är en robot”)-skyltar blir ett minne blott och alla tänkbara streamingplattformar kan låsas upp då IP-numret är rent som nyfallen snö.

Men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar. Integritetsläget kan försämras marginellt och pengarna tillbaka-garantin upphör dessutom att gälla om du väljer att köpa till ett privat IP-nummer.

Inga känsliga loggar sparas

Precis som många andra VPN-aktörer sparar även VPNArea en viss mängd information.

VPNArea sparar

 • Din e-postadress (för tex. supportärenden)
 • Din inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning och lösenordsåterställning)
 • Betaluppgifter (krypteras)
 • Cookies (på hemsidan)
 • Google Analytics-data (på hemsidan)
 • Kraschrapporter (anonyma)

Men då de uppgifter som precis nämnts är ofarliga och dessutom krypteras till oigenkännlighet kan man känna sig helt säker. VPNArea samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket ska ses som ytterligare ett sundhetstecken.

Med detta sagt tar vi en titt på det trevligaste – vad VPN-företaget inte sparar.

VPNArea sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge man varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)

Mer specifikt är VPNAreas loggpolicy kortfattad, tydlig och helt befriad från juridiska finter. I korthet: loggavtalet är säkert – bättre än så här blir det inte.

VPNArea har ett gott rykte online

Om vi tar ytterligare en till på VPN-företagets webbsida ser vi att de visar upp ett flertal filtrerade recensioner. Väl där beskrivs VPNArea som det bästa som hänt VPN-branschen sedan det skivade brödet.

Men även om recensionerna inte är fejkade behöver vi ett bättre underlag än så här för att vi ska kunna ta reda på vad kunderna egentligen tycker.

filtrerade-recensioner-för-vpnarea

Med detta sagt granskade jag ett flertal webbforum och sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter samt Reddit.

Och resultatet?

Nästan alla verkade vara nöjda med det som VPNArea har att bjuda på. VPN-aktören är dessutom ganska engagerade online, och svarar ofta på frågor på samtliga av de plattformar som jag nämnde ovan.

Mer specifikt beröms VPNArea inom många områden och det är i synnerhet loggpolicyn, apparna samt kundsupporten som får flest skopor kärlek.

vpnarea-på-reddit-svara-på-frågor

För att sammanfatta läget går det ungefär 25 positiva recensioner på en negativ recension, och med det sagt får VPNAreas rykte betraktas som mycket bra.

Servernätverket är inte störst – men stort nog

Är 212+ servrar i 70+ länder mycket?

Nej. Inte med tanke på att bland annat ExpressVPN och Cyberghost ger dig tillgång till tusentals VPN-servrar.

vpnarea-serverpark

Men till VPNAreas försvar är servrarna logiskt placerade, då alla viktiga länder finns representerade på serverkartan.

VPNArea får därmed godkänt inom den här kategorin.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Som rubriken säger kan både BBC iPlayer samt Netflix låsas upp. Netflix kan överlistas via deras Netflix-servrar och BBC iPlayer låser du upp via BBC iPlayer-servrarna.

vpnarea-har-sötd-för-bbc-iplayer

Utöver detta kan även SVT Play, Viaplay och en lång rad övriga svenska streamingportaler låsas upp. Om du kopplar upp dig mot en svensk VPN-server vill säga.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Fildela kan man göra via en lång rad öronmärkta p2p-servrar. I korthet är cirka 90% av servrarna p2p-märkta, så det lilla hindret känns ganska överkomligt.

Och som jag redan gått igenom är loggavtalet vattentätt. Upphovsrättslobbyn har ingenting att säga till om. Deras förfrågningar (och alla andras) hamnar direkt i närmsta papperskorg.

VPNArea och torrenter – hur snabbt går det?

Jag laddade ner en vansinnigt laglig speldemo med hjälp av en svensk VPN-server. Som mest låg hastigheten på cirka 100 Mbps nerströms, vilket är en acceptabel prestation.

Hos budgetleverantören Zenmate kan man dock fildela utan att hastigheten begränsas så här pass mycket. En hastighetsminskning som i det här fallet ligger på cirka 60 % är trots allt mer än märkbar.

torrenting-med-vpnarea

Blixtsnabb kundsupport via livechatt

Kundsupporten kan man kontakta via direktmail, ett webbformulär eller via en chattklient. Då chattklienten oftast erbjuder de snabbaste svaren var det också den som användes vid de tillfällen som kundsupporten kontaktades.

De två frågor som skickades i väg besvarades efter 10 sekunder respektive 1 minut, vilket ska ses som en mycket bra prestation.

chattsupport-med-onevpn

Utöver detta kan man även hämta hem en hel del matnyttig information via hjälpsidorna. Väl där hittar man installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, ett diskussionsforum samt mer information om vad en VPN är.

Hos VPNArea kan man koppla upp det mesta

App-utbudet är stort. I skrivande stund kan man koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Utöver detta kan maximalt sex enheter skyddas på ett och samma VPN-abonnemang, vilket är en standardbegränsning inom VPN-nischen.

Surfshark VPN presterar dock betydligt bättre inom den här kategorin, då de inte tillämpar någon enhetsbegränsning överhuvudtaget och dessutom erbjuder mer funktionsrika VPN-applikationer.

Lite VPN för pengarna

Många VPN-leverantörer väljer att belöna trogna kunder som vill tecknar sig för längre abonnemang, och VPNArea är inget undantag på den fronten.

Som mest prisvärt blir det om man tecknar sig för det längsta VPN-abonnemanget, men samtidigt; varför teckna sig för en VPN som bara presterar ”ganska bra”?

Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar och du kan betala med bland annat:

 • PayPal
 • Bitcoin
 • Kreditkort (Visa/Mastercard)

På minussidan (-)

Servernätverket är långsamt

Bashastigheten

När vår testdator inte är skyddad med en VPN är det följande hastigheter som gäller.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

VPNArea – ett komplett hastighetstest

I Skandinavien gick det relativt bra undan men så fort man bytte till ett IP-nummer som befann sig lite längre bort än så, då minskade hastigheterna rejält.

En hastighetsminskning på cirka 75 % i USA och omkring 65 % i Kanada är allt annat än starkt.

LandNerströmsUppströms
Sverige161 Mbps140 Mbps
Finland152 Mbps134 Mbps
Norge147 Mbps59 Mbps
Ungern125 Mbps74 Mbps
Polen124 Mbps14 Mbps
Danmark114 Mbps151 Mbps
Spanien108 Mbps19 Mbps
Storbritannien86 Mbps13 Mbps
Kanada83 Mbps16 Mbps
USA58 Mbps7 Mbps
Iran41 Mbps56 Mbps
Sammanfattande tankar
VPNArea kan låsa upp Netflix och BBC iPlayer, men servernätverket är dock för långsamt för att vi ska kunna rekommendera dem.
Betyg:
6.3
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
VPNArea
Betyg:
6.3
 • Låser upp Netflix
 • Sparar inga känsliga loggar
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning

Mer om VPN

Låser upp Netflix Sparar inga känsliga loggar - Långsamt servernätverk - Långsam fildelningRecension VPNArea → En dussin-VPN som inte utmärker sig