Meny

Recension VPNArea: En dussin-VPN som inte utmärker sig

Bulgariska VPNArea slog upp sina dörrar år 2012, och sedan dess har det hänt en hel del.

Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att hastighetsläget ska vara perfekt, egenutvecklade appar ska finnas tillgängliga för en lång rad enheter och ett flertal streamingportaler ska kunna låsas upp. VPNArea är dessutom ett av få VPN-företag som låter er dela VPN-kontot med vänner och bekanta. Just den aspekten är verkligen unik.

Företagets marknadsföringsdänga lyder: ”VPNArea means Privacy, Security, Freedom”, och i recensionen nedan tar vi reda på huruvida de vackra orden stämmer överens med verkligheten eller inte. Men först: snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteBulgarien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar212+ i 70+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.95
Kostnad vid årsabonnemang$4.92
Övriga abonnemang:
Tre år$2.99
WebbsidaVPNArea.com

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

AES 256, marknadens starkaste krypteringsalgoritm, stöds fullt ut. Detsamma gäller för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2, som båda är hur säkra som helst.

Utöver detta bjussar de även på ett Kill Switch-verktyg på Windows-, Linux-, och Mac-sidan. Samma verktyg bryter all nätverkstrafik per automatik om ni skulle tappa kontakten med VPNAreas servrar, tex. om en app skulle krascha. Att bli ofrivilligt internetbefriad är förstås aldrig kul, men då Kill Switch-verktyget i princip aldrig behöver göra sitt jobb, och dessutom är resurssnålt, bör det alltid vara aktiverat då funktionen är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Totalt sett granskades VPNArea mot fem webbtjänster, och precis som väntat kunde inga DNS-läckor, IP-läckor eller virus hittas:

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Virustotal (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)

inget-virus-i-programvaran-för-vpnarena
Inget virus och inga spionprogram i programvaran..

inga-ip-läckor-för-vpnarena-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights

Apparna är säkra och användarvänliga

Efter att betalningen är genomförd får vi tillgång till samtliga appar omedelbums. Jag började som vanligt med att testköra Windows-varianten.

Windows-appen hade ett enkelt och tydligt gränssnitt. Men innan ni kopplar upp er för första gången måste ni gå på en liten inställningsräd. Kill Switchen bör aktiveras omedelbart, och detsamma gäller för DNS-skyddet. Rent tekniskt var serverbytena snabbt avklarade och appen gjorde alltid det jag bad den om.

vpnarea-för-windows

iOS-appen var betydligt mer avskalad, och installationen var överstökad på bara någon minut då samtliga inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Då smiter vi vidare till den tekniska biten: Serverbytena var rappa, gränssnittet likaså och jag gillade även att serverlatensen listades så att man alltid kunde välja en fräsch VPN-server.

vpnarea-app-för-windows

De VPN-appar som provkördes var användarvänliga, säkra och lättförstådda, och med detta sagt blir det plushögen som gäller även här.

Double VPN-stöd ingår

Hos VPNArea kan vi vara uppkopplade mot två VPN-servrar på en och samma gång. Tack vare detta förbättras säkerhetsläget ett ganska bra snäpp.

Andra VPN-företag, såsom OVPN (två VPN-servrar), NordVPN (två VPN-servrar) och Perfect Privacy (fyra VPN-servrar) kör på exakt samma koncept. Men om vi tänker på att det finns ett hundratal seriösa VPN-aktörer på marknaden, och bara en handfull av dem erbjuder Double VPN-stöd, har VPNArea-gänget full rätt att klappa sig själva på axeln. Double VPN-stöd är unikt, och det ska de ha all heder för.

Dedikerade IP-adresser kan köpas till

Ett fåtal VPN-företag erbjuder dedikerade IP-adresser, och jepp – VPNArea hör till den skaran.

Mer specifikt är ett dedikerat (eller privat) IP-nummer öronmärkt för just er, och kommer med ett antal fördelar. Ni kan driva spel- och Plex-servrar på ett mer effektivt sätt, eventuella CAPTCHA (”bevisa att du inte är en robot”)-skyltar blir ett minne blott och alla tänkbara streamingplattformar kan låsas upp då IP-numret är rent som nyfallen snö.

Men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar. Integritetsläget kan försämras marginellt och pengarna tillbaka-garantin upphör att gälla, om ni väljer att köra på ett privat IP-nummer vill säga.

För att sammanfatta läget erbjuder VPNArea privata IP-nummer som en tilläggstjänst. Dessa kostar från $20 till $45 årligen, och finns tillgängliga i bland annat Sverige, Storbritannien och USA. I korthet: Ett privat IP-nummer är långtifrån ett måste – men det faktum att VPNArea erbjuder sådana kan bara ses som positivt.

Loggpolicyn är bergsäker

Precis som många andra VPN-aktörer sparar även VPNArea en viss mängd information såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning och lösenordsåterställning)
 • Betaluppgifter (bara en viss del – kan inte användas för att röja vår identitet)
 • Cookies (på VPN-företagets egen webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

Men då de uppgifter som precis nämnts är ofarliga och dessutom krypteras till oigenkännlighet bör vi kunna känna oss helt säkra. VPNArea samarbetar heller inte med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter.

Med detta sagt tar vi en titt på det trevligaste – dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är VPN-företagets loggpolicy kortfattad, tydlig och helt befriad från diverse juridiska finter. I korthet: loggavtalet är säkert – bättre än så här blir det inte.

VPN-företaget har ett gott rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att de visar upp ett gäng filtrerade recensioner. Väl där beskrivs VPNArea som det bästa som hänt VPN-branschen sedan det skivade brödet. Men även om recensionerna inte är fejkade behöver vi ett bättre underlag än så här för att vi ska kunna ta reda på vad kunderna egentligen tycker.

filtrerade-recensioner-för-vpnarea

Med detta sagt granskade jag ett antal webbforum och sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter samt Reddit. Och resultatet? Nästan alla verkade vara nöjda med det VPNArea har att bjuda på. VPN-aktören är dessutom ganska engagerade online, och svarar ofta på frågor på samtliga av de plattformar som precis nämnts.

Mer specifikt beröms VPN-företaget på många områden, och det är i synnerhet loggpolicyn, apparna samt kundsupporten som får flest skopor kärlek.

vpnarea-på-reddit-svara-på-frågor

Men fanns det några gnällmånsar då? Det finns det alltid. Någon enstaka kund hade svårt att logga in, men mer än så var det inte frågan om. Och då kunden inte verkande särskilt intresserad av att lösa problemet, utan mest av att vara arg, för vi avfärda hans inlägg som rent trams.

För att sammanfatta läget går det ungefär 25 positiva recensioner på en negativ sådan, och med detta sagt får VPNAreas rykte betraktas som mycket bra.

Serverparken är inte störst – men stor nog

Är 212+ servrar i 70+ länder mycket? Nja, kanske inte då bland annat ExpressVPN och Cyberghost ger oss tillgång till tusentals VPN-servrar.

vpnarea-serverpark

Men till VPNAreas försvar är servrarna logiskt placerade, och dessutom ganska rappa. Mer specifikt finns det inte mycket att gnälla på här, vilket innebär att plushögen fylls på med ytterligare en kategori.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Som rubriken säger kan både BBC iPlayer samt Netflix låsas upp. Netflix kan överlistas via VPN-företagets Netflix-servrar och BBC iPlayer låser ni upp via BBC iPlayer-servrarna.

vpnarea-har-sötd-för-bbc-iplayer

Utöver detta kan även SVT Play, Viaplay och en lång rad andra svenska streamingportaler låsas upp. Om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server vill säga.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Fildela kan vi göra via en lång rad öronmärkta p2p-servrar. I korthet är cirka 90% av servrarna p2p-märkta, så det lilla hindret känns ganska överkomligt. Och som vi redan gått igenom är loggavtalet vattentätt. Upphovsrättslobbyn har ingenting att säga till om. Deras förfrågningar (och alla andras) hamnar direkt i närmsta papperskorg.

För att hastighetsläget skulle kunna kontrolleras laddade jag ner ett absurt lagligt speldemo via The Pirate Bay. Och hastigheten nerströms, dvs. 12.0 MiB/s eller omkring 100 Mbps, bör ses som en riktigt bra prestation. Till VPN-företagets försvar hade hastighetsläget sett ännu trevligare ut om fler än bara 18 användare delat med sig av torrenten ifråga.

torrenting-med-vpnarea

Blixtsnabb kundsupport via livechatt

Kundsupporten kan ni kontakta via direktmail, ett webbformulär eller via en chattklient. Då chattklienten oftast bjussar på de snabbaste svaren var det också den som användes vid de tillfällen som support-gänget kontaktades.

ExpressVPNs och Cyberghosts supportgäng svarar på momangen, vilket innebär att många VPN-aktörer har svårt att hävda sig. Men det problemet har inte VPNArea. De två frågor som slingades iväg besvarades efter 10 sekunder respektive 1 minut, vilket bör ses som en mycket bra prestation.

chattsupport-med-onevpn

Utöver detta kan vi även hämta hem en hel del matnyttig information via hjälpsidorna. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, ett diskussionsforum, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

Hos VPNArea kan vi koppla upp det mesta

App-utbudet är stort. Vid skrivande stund kan vi koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Samt många fler. Utöver detta kan maximalt sex enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket är något mer än genomsnittet. Och för att nämna det mest unika: VPNArea är en av få VPN-aktörer som låter er dela VPN-kontot med andra, såsom familjen, vänner samt kollegor.

Servrarna är kvicka och stabila

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget hittar ni precis här. Alla hastighetstester är genomförda med hjälp av en trådbunden internetuppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska VPN-servrarna var kvicka som få. 100+ Mbps i båda riktningarna bör räknas som ett starkt resultat.

Nerströms: 123 Mbps
Uppströms: 147 Mbps
Latens: 14 ms

servertest-sverige-för-vpnarea

Storbritannien

De brittiska servrarna var inte lika kvicka i benen, men snabba nog. På bilden nedan ser ni hur det såg ut när BBC iPlayer-servern fick sträcka på sig en stund.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 48 Mbps
Latens: 35 ms

server-storbritannien-för-hastighet-trustzone

USA

USA-servrarna brukar i regel vara de långsammaste i högen, men så var det inte här. 40+ Mbps nerströms bör ses som en fullt godkänd prestation.

Nerströms: 40 Mbps
Uppströms: 80 Mbps
Latens: 172 ms

server-hastighetstest-för-usa-med-vpnarea

Allt som allt är VPNAreas servrar relativt kvicka. Hela kategorin hamnar därför på rätt sida om plusstrecket.

Prisläget ser ganska bra ut

Många VPN-leverantörer väljer att belöna trogna kunder, dvs. kunder som vill tecknar sig för längre abonnemang, och VPNArea är inget undantag på den fronten. Som mest prisvärt blir det om ni tecknar er för treårsvarianten, men ettårs-abonnemanget bör ses som ett helt okej alternativ det med.

Oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att satsa på ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Garantin är helt befriad från diverse brasklappar såsom databegränsningar och dylikt. För att utnyttja densamma hojtar ni till på kundsupporten – som efter detta betalar tillbaka era investerade slantar inom någon vecka.

prislista-för-vpnarea

Betala kan ni göra via bland annat:

 • PayPal
 • Bitcoin
 • Kreditkort (Visa/Mastercard)

På minussidan (-)

Ingenting.

Rekommenderas VPNArea?

Till viss del. VPNArea presterar bra inom ett flertal kategorier: säkerhetsläget är perfekt, alla tänkbara streamingportaler kan låsas upp, supportavdelningen är vansinnigt bra uppstyrd, fildela kan vi göra nästan överallt och VPN-servrarna är kvicka.

VPNArea kan dock inte mäta sig med de mer högpresterande VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). Konkurrensen är benhård inom VPN-branschen, och VPNArea når inte hela vägen fram.

På VPN-topplistan kan ni läsa mer om de bästa VPN-tjänsterna. Väl där hittar ni mer information om alla viktiga attribut, vilket bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Besök VPNArea.com

Har någon av ni läsare provkört VPNArea? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN